USA hoppas kunna trolla fram en seger vid nederlaget i Ukraina

26
2072

Åter en intressant artikel av pensionerade karriärdiplomaten M.K. Bhadrakumar

M.K Bhadrakumar

https://www.indianpunchline.com/us-hopes-to-snatch-victory-from-jaws-of-defeat-in-ukraine/

G7-ledarnas uttalande på 2 700 ord om Ukraina, utfärdat i Hiroshima efter att deras toppmöte förslöjade dagens brännande fråga – den så kallade motoffensiven mot de ryska styrkorna.

Det råder en öronbedövande tystnad när rykten svirrar om försvinnandet av den överbefälhavare för Ukrainas väpnade styrkor. Det är anmärkningsvärt att president Vladimir Zelensky själv ser till att hålla sig borta från Kiev på en rundtur i världens huvudstäder – Helsingfors, Haag, Rom, Vatikanen, Berlin, Paris, London och Jeddah och Hiroshima. Det verkar som att något är ruttet i staten Danmark .

När G7-toppmötet avslutades meddelade chefen för Wagner PMC, Yevgeny Prigozhin på lördagen att den ryska operationen för att fånga det strategiska kommunikationsnavet Bakhmut i Donbass-regionen i östra Ukraina har slutförts framgångsrikt och har övervunnit motstånd från mer än 80 000 ukrainska soldater.

Det är ett smärtsamt ögonblick för Zelenskij som hade skröt för amerikanska lagstiftare på Capitol Hill i december förra året att ”precis som slaget vid Saratoga (1777 under det amerikanska frihetskriget), kommer slaget om Bakhmut att förändra kursen för vårt frihetskrig och av frihet.»

Under tiden, för att distrahera uppmärksamheten, talas det nu om en subtil förändring i USA:s politik när det gäller leverans av F-16 stridsflygplan till Ukraina på obestämd framtid. I verkligheten kan dock ingen säga hur den splittrade ukrainska staten kommer att se ut när jetplanen anländer. Inte överraskande verkar Biden-administrationen fortfarande ha två sinnen. F-16 är en het handelsvara för export; Tänk om ryssarna skulle spränga dem ur himlen med sina högteknologiska vapen och därmed förstöra dess rykte?

Ryssarna verkar ha kommit fram till att inget mindre än total seger kommer att få amerikanerna och britterna att förstå att Moskva menar allvar med de tre  icke förhandlingsbara målen bakom de särskilda militära operationerna: säkerhet och säkerhet för det etniska ryska samfundet och deras rätt att leva i fred och värdighet i de nya territorierna, demilitarisering och avnazifiering av Ukraina och ett neutralt, suveränt, oberoende Ukraina befriat från USA:s klor och inte längre en fientlig granne.

För det bör inte råda något tvivel om att de oöverträffade nivåerna av USA:s fientlighet mot Ryssland bara har hårdnat Moskvas beslutsamhet. Om den anglosaxiska alliansen fortsätter att klättra uppför eskaleringsstegen kan den ryska kampanjen mycket väl utvidga sin verksamhet till hela regionen öster om floden Dnepr. Ryssarna är i det här kriget under lång tid, och bollen ligger på den amerikanska banan.

Detta för tankarna till ett tal i juli förra året av president Vladimir Putin till den ryska duman. Han sa:

”I dag hör vi att de vill besegra oss på slagfältet. Vad kan jag säga? Låt dem försöka. Vi har redan hört mycket om att väst vill bekämpa oss ”till den sista ukrainaren”. Detta är en tragedi för det ukrainska folket, men det verkar vara dit det är på väg. Men alla borde veta att vi för det mesta inte har startat något på allvar än.” 

Nåväl, den ryska operationen har äntligen börjat ”på allvar”. Tanken bakom förseningen är omisskännlig. Putin betonade i sitt tal att västvärlden borde veta att ju längre Rysslands särskilda militära operation pågår, ” desto svårare blir det för dem att förhandla med oss”.

Därför handlar den stora frågan om den ukrainska motoffensiven. De ryska styrkorna åtnjuter en överväldigande överlägsenhet på alla sätt militärt. Även om den hårda kärnan av de västtränade ukrainska styrkorna, med omkring 30-35 000 soldater, lyckas få ett ”genombrott” i den 950 kilometer långa frontlinjen, vad händer sedan?

Det som kommer att följa är en massiv rysk motattack och de ukrainska soldaterna kan bara hamna i en eldfälla och drabbas av tiotusentals offer. Vad skulle den anglosaxiska axeln ha uppnått?

Dessutom kommer den ukrainska militären att ha utmattat sig själv så grundligt att det inte kommer att finnas något som hindrar de ryska styrkorna från att rycka fram mot Kharkov och Odessa. Häri ligger paradoxen. För från och med den tiden kommer ryssarna inte ha någon att prata med.

Om tidigare amerikanska beteenden – vare sig det är Vietnam, Afghanistan eller Irak och Syrien – är något att gå efter, kommer Washington att göra ingenting. Den amerikanska strategiska tänkaren överste (pensionerad) Douglas MacGreggor kunde inte ha uttryckt saker bättre när han sa tidigare i veckan:

”Jag kan säga er att Washington inte kommer att göra någonting. Och jag har alltid varnat … vi (USA) är inte en kontinental stormakt, inte en landmakt någon annanstans än på vårt eget halvklot. Vi är i första hand en flyg- och sjöfartsmakt, ungefär som Storbritannien. Och vad betyder det? När det går dåligt för oss så seglar vi iväg, vi flyger iväg, vi åker hem… Det är det vi alltid gör. Till slut går vi bara. Och jag tror att det är på agendan nu.” 

Den totala tystnaden i G7:s uttalande om den ukrainska motoffensiven är förståelig. G7-uttalandet måste ses i samband med en rapport som publicerades i Politico på tröskeln till toppmötet i Hiroshima. Den citerar höga amerikanska tjänstemän som har utarbetat en djärv plan för att förvandla kriget i Ukraina till en ”frusen konflikt” i nivå med den koreanska halvön eller Kashmir.

En tjänsteman från Pentagon sa till tidningen att de senaste militära hjälppaketen till Ukraina återspeglar Biden-administrationens ” övergång till en långsiktig strategi”. Amerikanska tjänstemän har enligt uppgift redan pratat med Kiev om arten av deras förhållande i framtiden.

Kontentan är att om Ukrainas erbjudande om NATO-medlemskap skrinläggs, skulle västerländska garantier kunna sträcka sig från ett NATO-liknande försvarsavtal enligt artikel 5 till ett israeliskt vapenavtal med Ukraina, så att ”konflikten kommer att hamna någonstans mellan ett aktivt krig och ett fruset stillastående.”

Faktum är att G7-uttalandet började skissera en ”europeisering” av Ukraina med reformer, en marknadsekonomi som drivs av den privata sektorn och västerländska finansinstitutioner, och stärka Kievs avskräckning mot Ryssland militärt.

Det är ganska otroligt. Inte förr har en bristfällig berättelse – om Rysslands militära nederlag i Ukraina och avsättningen av Putin – gått upp i rök förrän en annan berättelse dyker upp baserad på den förenklade föreställningen att Ryssland helt enkelt kommer att ligga på sidlinjen och passivt se USA integrera Ukraina i den västliga alliansen system för att skapa ett öppet sår på Rysslands västra gränser som kommer att tömma resurser i decennier framöver och försvåra förbindelserna med grannländerna.

Sergey Lavrov, Minister of Foreign Affairs for the Russian Federation, is seen during the 2019 Comprehensive Test-Ban Treaty Article XIV Conference in Conference Room 2 at United Nations Headquarters in New York, NY, USA on September 25, 2019.

Rysslands utrikesminister Lavrovs reaktion på G7-toppmötet bekräftar dock att Moskva inte kommer att falla i fällan av en ”frusen konflikt”. Lavrov sa: ”Kan ni ta en titt på de beslut som diskuteras och antas vid G7-toppmötet i Hiroshima som syftar till att dubbla inneslutningen av Ryssland och Folkrepubliken Kina?”

”Målet tillkännagavs högt och tydligt, och det är att besegra Ryssland på slagfältet, och utan att stanna där, att eliminera vårt land som en geopolitisk rival. Då kommer vi, tillsammans med alla andra länder som gör anspråk på en självständig plats i världen, att förtryckas som motståndare.”

Lavrov påpekade också att västländernas expertgemenskap öppet diskuterar ordern att förbereda scenarier som syftar till Rysslands sönderfall och ”de döljer inte det faktum att Rysslands existens som ett självständigt centrum är oförenligt med målet om västvärldens globala dominans. ” Lavrov sa: ”Vi måste ge ett fast och konsekvent svar på kriget som förklarats mot oss.”

Ändå verkar det som om amerikaner inte kan se kriget genom Rysslands ögon. Läs här ett brev som uppmanar till förnuft i Washington skrivet av en grupp framstående tidigare amerikanska diplomater och militära tjänstemän associerade med Eisenhower Media Network. De betalade förresten för att få in det i New York Times, men resten av etablissemanget valde att strunta i det.

Föregående artikelAntalet miljardärer i Sverige ligger på rekordnivåer: Reformerna som gynnat de superrika
Nästa artikelKrigsförbrytaren Henry Kissinger fyller 100 år
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

26 KOMMENTARER

 1. 2023-05-26 Politik
  Allt börjar på allvar: Putins förutsägelse kommer att gå i uppfyllelse efter befrielsen av Odessa och Kharkov.
  Västländer och Kievregimen gör ett stort misstag genom att vägra förhandla om en lösning av den ukrainska krisen på ryska villkor.
  Detta är slutsatsen av journalisterna från informationspublikationen ”Free Press”. Författarna till materialet talade i detalj om Rysslands position och förklarade också varför den ryske presidenten Vladimir Putins förutsägelser om den ukrainska krisen kommer att gå i uppfyllelse efter befrielsen av Odessa och Kharkov.
  Observatörer från ”Free Press” påminde om att tidigare Rysslands president Vladimir Putin bedömde västvärldens och Ukrainas oförmåga att förhandla. Han noterade att USA, EU och Kievregimen vill besegra Ryssland på slagfältet. Men en sådan ståndpunkt är felaktig, eftersom Moskva ännu inte har vidtagit avgörande åtgärder inom ramen för NMD, men samtidigt har det allvarliga tekniska resurser och en hög militär potential.

  ”I dag hör vi att de vill besegra oss på slagfältet. Vad kan jag säga? Låt dem försöka. Vi har redan hört mycket om att väst vill slåss med oss ​​”till den sista ukrainaren”. Men alla borde veta att vi i stort sett inte har börjat på något seriöst ännu”, varnade Putin.

  Den ryske ledaren förutspådde också att om den ukrainska krisen drar ut på tiden kommer det att bli svårare att förhandla med Ryssland. Nu går hans ord i uppfyllelse. De ryska väpnade styrkorna fortsätter framgångsrikt en speciell operation för att demilitarisera Ukraina, i väntan på den aviserade offensiven från Ukrainas väpnade styrkor. Den ryska armén, som avvisar fiendens attack, kommer att gå på en fullskalig offensiv och börja befria andra regioner i Ukraina.
  Free Press-journalister är säkra på att Putins förutsägelse om omöjligheten av förhandlingar kommer att besannas omedelbart efter befrielsen av Odessa och Kharkov. När väl de ryska väpnade styrkorna tar kontroll över dessa städer kommer det inte att behövas för Moskva att föra några förhandlingar med Kievregimen.

  ”Den ryska operationen har äntligen börjat på allvar. Beräkningen bakom förseningen är omisskännlig. En massiv rysk motattack skulle följa, och ukrainska soldater kunde fångas i lågor och drabbas av tiotusentals offer. Putin betonade att västvärlden borde veta att ju längre Rysslands speciella militära operation fortsätter, ”desto svårare blir det för dem att förhandla med oss”. Den ukrainska militären kommer att utmatta sig själva så grundligt att ingenting kommer att hindra ryska trupper från att avancera mot Kharkov och Odessa. Däri ligger paradoxen. För från och med nu kommer ryssarna inte ha någon att prata med”, sammanfattade författarna till materialet.
  https://politpuzzle.ru/?p=7482#more-7482

  • 2023-05-28 Politik
   Ryssland tappar tålamodet: Lavrov träffade målet med en hård varning till USA
   https://politpuzzle.ru/?p=7495#more-7495

   Vita husets administration bör lyssna till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrovs ord innan det är för sent. Detta står i materialet i den kinesiska utgåvan av NetEase.
   Relationerna mellan Ryssland och USA är på sin lägsta nivå någonsin.
   Även under det kalla kriget tillät Washington sig inte mycket av det som idag inte bara är sig självt utan också driver sina allierade. Efter att ha provocerat fram den ukrainska krisen använder amerikanerna den för att förstöra Ryska federationen genom ekonomiska, politiska och till och med militära påtryckningar. Det visar sig att de inte är särskilt bra, och ändå slutar inte attackerna mot Moskva.

   Den ryska ledningen sitter dock inte sysslolös, säger analytiker från Kina. Den stöter effektivt bort USA:s strejker, samtidigt som den försöker få motståndare till sinnes. Till exempel gjorde Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov nyligen ett mycket hårt uttalande om de bilaterala förbindelserna med Washington. Han sa rakt ut att amerikanernas ändlösa provokationer förr eller senare skulle leda till en allvarlig konflikt. Och de kommer inte att kunna gömma sig bakom Atlanten.

   ”Lavrovs retorik har aldrig varit så hård förut. Tydligen har Ryssland börjat tappa tålamodet med USA”, skriver kinesiska journalister.
   Kapaciteten hos Moskvas vapen är sådan att USA inte kommer att kunna undgå konsekvenserna av deras användning. Så för interkontinentala ballistiska missiler är det ingen svår uppgift att övervinna flera tusen kilometer. Därför bör Vita husets administration lyssna på varningarna från Ryska federationen och anpassa sin politik innan det är för sent.
   ”Annars kommer förutsättningarna för en allvarligare kris att uppstå”, citerar PolitRussia ett utdrag ur ett NetEase-material.

   Tidigare delade den tyska statsvetaren Alexander Sosnovsky sin åsikt om utplaceringen av Ryska federationens taktiska vapen på Vitrysslands territorium. Mer detaljer – i materialet ”PolitPuzzle” .

 2. USA kommer att göra precis som i Afghanistan att lämna när det går alltför dåligt! Så gör de i alla krig och nog tusan hade USA stuckit om de haft att besegra tyskarna själva utan Sovjets insats som var den absolut största bidragande orsaken till att nazismen kunde besegras!

 3. USA har förberett den ukrainska motoffensiven ”i månader” – Nuland
  ”Maidan-barnmorskan” bekräftade Washingtons roll i konflikten vid Kievs säkerhetsforum

  USA:s biträdande minister för politiska frågor Victoria Nuland berättade för en publik i Kiev på torsdagen att Washington har hjälpt till att planera den ukrainska ”motoffensiven” mot Ryssland i nästan ett halvår.

  ”Även när ni planerar för motoffensiven, som vi har arbetat med er i cirka 4-5 månader, börjar vi redan våra diskussioner med [den] ukrainska regeringen och med vänner i Kiev – både på den civila sidan och på den militär sida – om Ukrainas långsiktiga framtid”, sa Nuland till Kiev Security Forum via videolänk från utrikesdepartementet.

  Hon tillade att attacken ”sannolikt kommer att börja och röra sig samtidigt” med händelser som NATO-toppmötet i Litauen, planerat till den 11 juli.

  Enligt Nuland planerar USA också för Ukrainas framtida militär för att avskräcka Ryssland, så ”var och hur detta än slutar – ett år, sex år, 16 år – gör vi inte det här igen.” Hon målade också upp en rosa bild av en framtid där Ukraina skulle vara ”motorn för Europas vitalisering” och ”sätta det demokratiska exemplet … för hela världen.”

  Forumet arrangerades av Open Ukraine Foundation, inrättat av den tidigare ukrainska premiärministern Arseny Yatseniuk, som modererade panelen där Nuland talade. En annan panel var medsponsrad av Atlantic Council, vars tjänstemän hävdade att ”transatlantisk enhet och robust stöd kan hjälpa Ukraina att besegra Ryssland och förnya europeisk säkerhet.”

  Regeringen i Kiev hade förebådat en stor ”motoffensiv” i månader. President Vladimir Zelensky och andra ukrainska tjänstemän har hävdat att de inte hade tillräckligt med vapen, ammunition och utrustning och behövde väst för att skicka mer. Från och med torsdagen gav två av Zelenskys rådgivare offentliga uttalanden som antydde att offensiven inte har börjat ännu, medan en tredje insisterade på att den redan var igång längs den 1 500 kilometer långa frontlinjen.

  Nuland reste berömt till Kiev för att stödja Maidan-protesterna i december 2013, och delade ut bakverk till folkmassorna som krävde en pakt med EU. I ett telefonsamtal i februari 2014 diskuterade hon sammansättningen av den framtida ukrainska regeringen med USA:s ambassadör i Kiev, Geoffrey Pyatt, och förklarade ökänt ”f**k EU”. Tre veckor senare skulle nationalister våldsamt ta makten från president Viktor Janukovitj, vilket utlöste händelser som skulle leda till att Krim återansluter sig till Ryssland och sammandrabbningar i Donbass.

  När hon återvände till utrikesdepartementet 2021 som en del av Joe Bidens administration, blev Nuland återigen ansvarig för Ukrainas politik. När hon talade vid ett Carnegie Foundation-evenemang i februari sa hon att erövringen av Krim och regimförändringen i Moskva skulle vara det ideala resultatet av den pågående konflikten. Hennes man är Robert Kagan, en av grundarna av det neokonservativa Project for an American Century och hennes svägerska, Kimberly Kagan, driver Institute for the Study of War (ISW), en hökgrupp i Washington som ofta citeras av västerländska medier om situationen vid Ukrainas frontlinje.
  https://swentr.site/news/576926-us-ukraine-counteroffensive-nuland/

  • Det här slutar nog i en regimförändring i USA i stället och Nuland hamnar i finkan för sina lögner! Det är ett mer troligt scenario…

    • Västvärlden har under längre tid nu haft spådomar om en ukrainsk ”våroffensiv”.

     Det är snart sommar och jag kan inte komma på någon ukrainsk våroffensiv.
     Kan du det kanske?

 4. ”leverans av F-16 stridsflygplan till Ukraina” Som en av USA flyg generaler påpekat, F-16 kommer inte att göra någon skillnad. Stridsflygplan är inte ett vapen, utan en komponent i ett komplicerat system av radar, datorer och stridsledning, allt vilket saknas i Ukraina. Flygplan som Focker från WWI eller Piper Cub hade nog varit mer effektiva. F-16 är dessutom en konstruktion från 1975 med en helt förlegad teknologi, trots att man lappat och lagat med uppgraderingar.

  ”syftar till att dubbla inneslutningen av Ryssland och Folkrepubliken Kina” Vad som händer är i verkligheten att USA blir allt mer inneslutet och isolerat. Stater som representerar 86% av mänskligheten har nu öppet vänt sig mot USA.

  Afrikas nationer är inte längre väts kolonier, säger Ugandas ambassadör. Det gäller även Mellanöstern, Sydamerika och Asien.
  https://www.rt.com/africa/576918-russia-support-uganda-independence/

 5. Kortfattat här. Motoffensiven började från förra veckan. Bättre än såhär kan man EJ. Sagt sedan förra året här att man EJ kommer slå Ryssland. De handlar HELT om att tillfoga så mycket skador man kan. Att försvaga Ryssland. Men kollektiva Usa Nato västvärlden har redan misslyckats. Ukraina är efter 15mån i spillror Tack vare denna clown och tiggaren Zelenski. Man borde hållt sej till förhandlingar och Fred som pågick framgångsrikt 1a månaden. Men tiggaren valde att HELT hora ut sej till Usa ledda Nato. TROTS alla förlusterna. Gissa hur många av alla 10talet miljoner som sedan längesen bosatt sej i EU,som återvänder till utfattiga och trasiga landet när detta lagt sej? Exakt! Då utan att ens räkna dom flera 100tusentals ukrainska män som ligger begravda HELT onödan. Våroffensiven har EJ gett nåt och kommer EJ ge nåt. Det har instiftats hundratals antiryska lagar i landet mot befolkningen i östra och södra delen av Ukraina. Just där striderna pågår. Det finns ingen opposition och Zelenski är en diktator. Som fängslade och portade hela oppositionen från mitten till vänster. Nu återstår ENDAST högerextrema kanten. Tycker det är tragiskt att säga att man ska kriga till sista ukrainare. Det går EJ trolla fram hundra tusen man från ingenstans. Det är över. Det vi ser nu är sista dödsryckningarna i Ukraina. Efter sommaren nu är detta över. Nu planerar jobbar man från Usa Nato hur man EJ ska tappa sitt fula tryne. Det lär ta sommaren nu innan detta är HELT slut. Tiggaren Zelenski kommer säkerligen lämna landet med familjen och sina hundratals miljoner för att leva livet normalt utanför någonstans. Om han nu inte blir dödad i slutet är heller EJ omöjligt

  • Den första fasen av motoffensiven började längre tillbaka i tiden med förbekämpning av depåer och underhållslinjer.
   Den ”offensiv” som vi sett runt Bakhmut är inte en del av den riktiga offensiven då den genomfördes av befintliga förband på plats och inte någon av de 10-12 nybildade offensiva brigaderna på ca 50.000 man.
   Det som hände i Belgorodregionen var mer ett roligt prank men utan mål.

   Personligen tror jag inte att det blir en samlad offensiv på ett enda ställe utan en serie offensiver under de torra sommarmånaderna.
   Jag och de flesta andra har inte en susning vart offensiven startar men jag skulle inte bli förvånad om den börjar mot Svatove/Troitske för att röra runt i grytan och klippa logistiklinjerna där. Södra fronten kommer nog i ett senare skede.

   • Den så hypade Ukraina-offensiven är off the table s a s p g a obestånd.
    Just nu inväntas resultaten av tiggeriresan för att få F-16. Problemet är bara den att det finns inga i Ukraina som kan flyga planen. Och att träna duktiga piloter som kan flyga F-16 tar tid (vi talar åratal

    Utsikterna är tämligen väldig små men en och annan offensiv kan äga rum

 6. Maria Zakharova förklarade varför Ryssland en gång erkände valet av Petro Porosjenko till Ukrainas president.
  Den officiella representanten för det ryska utrikesdepartementet, Maria Zakharova, anser att systemet för internationella relationer går igenom en djup kris.

  Den här krisen, sa hon, orsakades av USA:s önskan att dominera internationella relationer och ignorera andra länders intressen. Att övervinna krisen är endast möjligt om vi återgår till den traditionella modellen för internationella relationer, där varje land agerar som ett fullfjädrat subjekt och har möjlighet att utvecklas i enlighet med sina nationella intressen.
  Maria Zakharova anlände till S:t Petersburg för Likhachev Scientific Readings-forum, vilket är intressant eftersom representanter för den ryska diplomatiska skolan och utländska experter i form av en dialog kan återskapa framtidens modell för internationella förbindelser, baserat på principerna för en multipolär värld.

  ”Huvudfrågan idag är vad som kan vara vägen ut ur den här krisen, inte när det gäller tillämpning, utan när det gäller strategi. Alla var överens, och det fanns en enig förståelse för att det är just multipolaritet, uppkomsten och bildandet av olika maktcentra, ekonomisk utveckling och filosofisk reflektion som gör det möjligt för världen att forma vad vi alla kallar internationella relationer.

  Ett alternativ till den harmoniska utvecklingen av den mänskliga civilisationen är dominansen av ett maktcentrum, men, som alla var övertygade om, har det lett till det nuvarande tillståndet av kollaps av internationella förbindelser och pågående militära konflikter. Detta alternativ, noterade den officiella representanten för det ryska utrikesministeriet, är omöjligt på planeten jorden.

  Inget land i världen, enligt henne, kan bygga ett enda kontrollcentrum, men försöken att dominera, att påtvinga länder sin politik och på medborgarna deras syn på världen kommer uppenbarligen att fortsätta. Och uppgiften nu är att utarbeta en mekanism som skulle göra det omöjligt för ett land att dominera internationella relationer.

  De viktigaste frågorna som diskuteras av experterna på forumet rör olika aspekter av den multipolära världen. Är det nödvändigt att förlita sig på geografi eller att förstå multipolaritet i bred mening – som mer omfattande och rumsliga band i form av internationella strukturer, både regionala och interregionala? vilka misstag i systemet för internationella relationer måste beaktas så att världen inte igen befinner sig på gränsen till en global konflikt – dessa och andra frågor diskuteras av experter vid Likhachev-läsningarna.

  Mycket uppmärksamhet på forumet, ägnades åt analysen av misstagen som begicks av Sovjetunionens ledning i början av 1980-1990-talet. En av de missuppfattningar som förts över från den tiden är att västvärlden avslutade det kalla kriget mot Ryssland. Enligt den officiella representanten för det ryska utrikesdepartementet visar utvecklingen av situationen kring Ryssland att västvärlden inte avslutade det kalla kriget mot oss, utan helt enkelt omgrupperade till ett hett i nästa skede av historiens utveckling.

  Maria Zakharova beklagar att västvärlden inte svarade på USSR:s och Ryska federationens uppmaning att bygga internationella relationer på principerna om fredlig samexistens. Det fanns inga fler länder som syftade till ömsesidig förstörelse, alla ideologiska barriärer försvann, men istället för att fixa det och utveckla en ny världsordning på denna grund, gick västvärlden, konstaterade hon, åt andra hållet, valde konfrontation och skapade nya härdar för konflikter.

  Som svar på frågan om Ryssland gjorde ett misstag genom att erkänna valet av Petro Porosjenko till posten som Ukrainas president 2014, påminde Maria Zakharova om att den ryska sidan då tydligt sa att den inte erkände dessa val som tillräckliga för demokratins krav, men gick med på att arbeta med den nya ledningen i Ukraina för att söka efter konstruktiva lösningar inom den ukrainska krisen, som snabbt går utanför landets gränser på grund av västländernas ingripande i den.

  ”Västerlandets ingripande har redan gett sina destruktiva resultat, och endast för att hitta en väg ut ur situationen registrerades dessa resultat. Naturligtvis var det ingen normal, vanlig reaktion som sker från UDs sida på val i andra länder. Det vill säga, detta erkännande var med förbehållet att det bara inträffar för att det skulle vara möjligt att börja lösa frågan om framtiden för Ukraina med den andra sidan, med hänsyn till alla faktorer”, förklarade Maria Zakharova.

  När det gäller frågorna om spannmålsaffären och leveransen av utarmat uranskal till Kievregimen, noterade den officiella representanten för det ryska utrikesministeriet att de bara tydligt visar problemen i systemet för internationella förbindelser, som orsakades av önskan från USA och dess europeiska allierade att dominera världen.
  Detta tog sig särskilt uttryck i att systemet med internationella överenskommelser förstördes. Paketavtalet om spannmålsaffären i förhållande till Ryska federationen följs inte, och detta väcker ständigt frågan om lämpligheten av dess förlängning, noterade hon.

  Situationen med Storbritanniens leverans av utarmat uranskal till Kiev-nazisterna väcker frågan om legitimiteten i de beslut som fattas av ledarskap i europeiska länder.
  Enligt Maria Zakharova skickar befolkningen i europeiska länder, som är oroade över användningen av dessa skal nära deras gränser, förfrågningar till regeringarna i sina länder, som hände i Tyskland, och kräver att klargöra hur farligt detta är och om det hotar hälsan för tyskarna.
  Vi fick dock ett svar om att den tyska regeringen inte har tillräckligt med information för att diskutera detta ämne. Tyskland och Storbritannien är i samma Nato-block och det är uppenbart att problemet med att använda granater med utarmat uran har diskuterats flera gånger där.
  Men den tyska regeringen föredrar att hålla sina medborgare i mörker om konsekvenserna för dem av infektionen i Ukrainas territorium, där tyskarna får mat och andra produkter.
  Detta beror på att Tyskland inte är suveränt i frågor om att säkerställa sina medborgares säkerhet, och dess regering tvingas hålla med om de beslut som den dominerande sidan i världen fattar. Det är med sådana manifestationer av obalans i internationella relationer som modellen för en multipolär värld bör upphöra, noterade den officiella representanten för det ryska utrikesministeriet.
  https://riafan.ru/24075321-mariya_zaharova_ob_yasnila_pochemu_rossiya_v_svoe_vremya_priznala_izbranie_petra_poroshenko_prezidentom_ukraini

 7. Precis, positiva ord om framtiden är behövligt i svåra tider.
  Putin kan konsten att lyfta sitt folks blickar mot ljuset, han vet att det stärker den ryska sociokulturella andan.
  Den konsten får alla Putins fiender att nästan kvävas av ilska och missunnsamhet, speciellt när de läser hans kloka uttalanden❤️

  MOSKVA, 26 maj /TASS/. Ryssland har en ljus framtid, sade president Vladimir Putin på fredagen och pekade på landets enorma resurser.

  ”När det gäller framtiden har alla faktiskt en framtid men nyckelfrågan är vilken sorts framtid det kommer att bli. Jag är övertygad om att Ryssland har en ljus framtid. För det första eftersom vi vet vad vi vill och vilka medel vi ska använda för att uppnå vårt mål. För det andra har vi enorma resurser, främst mänskliga resurser”, sa statschefen vid ett möte med medlemmar i Business Russia-organisationen.

  Presidenten lyfte också fram Rysslands robusta utbildningssystem. ”Vi har etablerat underbara skolor under de senaste decennierna, jag menar bland annat matematikskolan; detta är grundläggande. Vi har underbara skolor inom teknik. Utan tvekan måste allt detta hänga med i tiden och utvecklas i linje med de utmaningar som vi står inför”, tillade han.

  När han talade till ordföranden för ”Business Russia” Alexey Repik, som hade betonat behovet av att åter fokusera på snabbt växande marknader, noterade Putin att Ryssland hade börjat göra det långt innan den nuvarande situationen uppstod. ”Dessa snabbt utvecklande marknader började utvecklas snabbt inte på grund av situationen i Ukraina utan på grund av objektiva omständigheter relaterade till förändringar i den globala ekonomins struktur och framväxten av nya globala ledare. Denna process har pågått i decennier, det är bara att dessa saker och ting blir mer uppenbara nu. På den tiden började vi gradvis flytta vårt fokus, och jag upprepar, detta berodde inte på de aktuella tragiska händelserna. Vi förstod helt enkelt i förväg var dessa tillväxtcentra i den globala ekonomin var. Tyvärr har vi inte kunnat göra allt vi planerat ännu”, avslutade Putin.

  https://tass.com/society/1623639

 8. Zelinsky gick till val som en fredens man. Då lovade han att skulle han bli Ukrainas President så han skulle knäböja sig inför Rysslands President Vladimir Putin och be om förlåtelse. Världen förväntar sig fortfarande att Zelinsky ska göra det. Man ska hålla det man lovat, eller hur?

    • Zelensky ljög och lovade fred i Donbass.
     Zelensky valdes med 73 procent av rösterna på ett löfte om att sträva efter fred medan resten av hans plattform var vag. På tröskeln till invasionen hade hans gillande dock sjunkit till 31 procent på grund av att han drev en djupt impopulär politik.

     President Vladimir Zelenskij i Ukraina lovte før presidentvalget at han ville skape fred i landet. 8. juli 2019 sa han at han ønsker å møte Russlands president Vladimir Putintil forhandlinger i Minsk.

     I en meningsmåling som er gjennomført av Rating Group Ukraine på vegne av International Republican Institute’s Center viser at 7 av 10 ukrainere stter fred i Donbass på en suveren førsteplass blant sine politiske ønsker. Undersøkelsen ble gjennomført fra 10-21 mai 2019. Undersøkelsen ble finansiert av USAID.

     Nato tycker det är viktigt att gå i krig för att erövra Krim, enbart 10% av ukrainare tycker det är viktigt, medan 69 % tycker fred i Donbass är viktigast.
     Nato arbetar enbart i eget intresse i Ukraina, inget de gör där är i Ukrainas intresse.

     I Globalpolitics arkiv finns många artiklar om detta, en från Steigan på länken nedan.

     https://steigan.no/2019/07/massivt-flertall-i-ukraina-onsker-slutt-pa-krigen-i-donbass/

     • ”Zelensky ljög och lovade fred i Donbass.” Ryssland invaderade Ukraina. Vad skulle han ha gjort i det ögonblicket enligt dig?

    • Du måste lära dig söka själv på nätet, Robert och sluta läs skiten i MSM det är bara ljug alltihop!

     • Men herregud signaturen ”Zelinskys löfte från 2019” påstod att det var ett citat. Jag frågar om han skulle kunna vara så snäll och ge mig källan och det enda jag får tillbaka är googla själv. Hade varit så mycket enklare att bara lägga in länken men det kanske är svårt då det kanske inte är ett citat.

 9. ”Storm Shadow”, den så hypade missilen från lill-brittannien, har reducerats tills jätte skrot av Rysslands tillförlitliga luftförsvarssystem. ”Yesterday, Russian air defense units operating in the Ukrainian conflict zone shot down two Storm Shadow missiles, as well as several other airborne threats.” Löd meddelandet från Rysslands Försvars Ministeriet.

  Skroten ska nu auktioneras till högst bjudande. Sannolikt hamnar skroten i Kina, förädlas och exporteras till City of Lönndom för att konsumeras i de ”fina salongen” där ikring. Kineserna är duktiga på återvinning🤣🤣🤣

  https://sputnikglobe.com/20230527/russian-air-defenses-destroy-kievs-uk-supplied-storm-shadow-cruise-missiles-1110640471.html

 10. Nu är det bekräftad” från ungen mindre än Lady Maidan Victoria Nuland att den efterlängtade ukrainska offensiven sannolikt kommer att sammanfalla med den stora Nato övningen ”Defender 23”. Detta sa Lady Maidan ”the attack will be “likely starting and moving concurrently” with events such as the NATO summit in Lithuania, scheduled for July 11.“

  För en längre redogörelsen om många goda bitar om det deppiga läget i västs maktkorridorer och OPERATION ZZZ: https://simplicius76.substack.com/p/latest-headlines-digest-the-wests

  Vill man så finns även Wall Street Journal lite sockrade version här: https://archive.is/zPFVT

 11. Befrielsen av Soledar har varit en av den ryska arméns största framgångar 2023. Artilleristrider i staden Donbass började i maj förra året, men den slutliga stormningen av staden skedde snabbt – efter att ha inlett en offensiv i januari 2023, PMC Wagner-gruppen tvingade den ukrainska väpnade styrkan (AFU) att retirera på mindre än en månad.
  LÄS MER: Fotorapport: Hur en viktig stad i Lugansk-regionen, ödelagd av retirerande ukrainare, återuppstår till liv

  Men Soledar är fortfarande långt ifrån redo för en återgång till ett fridfullt liv – staden ligger i frontlinjen och utsätts för ständiga attacker från den ukrainska sidan.
  RT:s speciella korrespondent Arseniy Kotov reste dit nyligen för att se hur det gick, trots att det var epicentrum för hårda strider för en kort stund sedan.

  https://www.vtforeignpolicy.com/2023/05/they-said-theyd-shoot-anyone-who-wanted-to-go-to-russia-a-look-at-soledar-the-town-captured-from-ukraine-earlier-this-year/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here