Krigsförbrytaren Henry Kissinger fyller 100 år

3
1366
Henry Kissinger. Bild i Proletären 230527

 

Idag fyller Henry Kissinger 100 år. Hans krigsförbrytelser är så uppenbara att de inte kan sopas under mattan ens ens av etablerade medier.

Washington Post skriver bland annat detta i en artikel ”Kissingers hundraårsjubileum har mötts av de lovord som en äldre statsman kan förvänta sig – hans biograf Niall Ferguson hävdar att ”händelserna under det senaste decenniet … har fört oss tillbaka … till Kissingers värld”. Men den yngre generationen – eller åtminstone den vänsterorienterade bland dem – låter verkligen sina egna tankar (och, ja, känslor) komma till tals på internet…

Men skriver också Henry Kissinger blev nyligen intervuad i CBS ”Sunday Morning” av Ted Koppel. Känsloläget var i stort sett vänligt, med undantag för ett irriterat utbyte halvvägs igenom. ”Det finns människor som ifrågasätter legitimiteten i att ens göra en intervju med dig”, sa Koppel. ”De känner så starkt för vad de anser, jag ska uttrycka det på ett språk de skulle använda, din brottslighet.”
Det är en återspegling av deras okunnighet”, svarade Kissinger. Koppel tog upp Kissingers roll i USA:s bombkampanj i Kambodja, som pågick från 1969 till 1973 och dödade kanske så många som 150 000 civila och påskyndade den kambodjanska regeringens störtande av de röda khmererna, som begick folkmord. Efter en del fram och tillbaka sa Kissinger: ”Det här är ett program som ni gör för att jag ska bli 100 år gammal. Och du väljer ett ämne som handlar om något som hände för 60 år sedan.

Du måste veta att det var ett nödvändigt steg. Nu känner den yngre generationen att om de kan lufta sina känslor utan att tänka. Om de tänker kommer de inte att ställa den frågan.” (https://www.washingtonpost.com/lifestyle/2023/05/26/kissinger-death-memes/

Jag återger nu en artikel av Anders Carlsson i Proletären

Anders-Carlsson med sin bok om Sovjetunionen.

https://proletaren.se/artikel/krigshoken-som-kom-ut-som-fredsduva

__________________

Den 27 maj fyller Henry Kissinger 100 år. Han är en till synes gåtfull person. Som säkerhetsrådgivare och utrikesminister i USA åren 1969 till 1977 är han en av vår tids värsta krigsförbrytare. Vad gäller det pågående kriget i Ukraina, som alltmer framstår som västvärldens krig mot Ryssland, pläderar samme Kissinger för omedelbar vapenvila följd av fredsförhandlingar i respekt för Rysslands legitima säkerhetsintressen.

Vad är det som har hänt? Har krigshöken förvandlats till fredsduva? Nej, inte alls. Kissinger är samma hök som förr. Han vill bara se en annan, mer realistisk imperialistisk politik.

Henry Kissingers krigsbrott är många och blodiga. Han tillträdde som säkerhetsrådgivare under Richard Nixon i januari 1969. Vietnamkriget pågick för fullt, men det var inte nog för Nixon och Kissinger. I maj 1970 beslutade de att invadera det då ännu neutrala Kambodja, ett flagrant brott mot folkrätten. Invasionen blev ett militärt misslyckande, så i december samma år beslutade de om massiva terrorbombningar av Kambodja.

”Allt som flyger mot allt som rör sig”, löd Kissingers order i inspelat telefonsamtal till general Alexander Haig.

25 år senare publicerades dokument som visar att USA under denna kampanj släppte 2.756.941 ton bomber över Kambodja. Det är mer än vad de allierade släppte under hela Andra världskriget. 600.000 människor dog under terrorbombningarna, nästan alla civila.

Hur många vietnameser som dog under Kissingers tid i Vita huset är svårare att beräkna men under kriget som helhet uppskattas dödsoffren till mellan 3,8 och 5,3 miljoner.

President Salvatore Allende, mördad vid den av bl.a. Kissinger initierade militärkuppen i Chile.

Kissingers brottsregister begränsas inte till Indokina. Bara ett litet utdrag. Kissinger var en arkitekterna bakom militärkuppen i Chile 1973 och fadder till samtliga militärdiktaturer i Latinamerika under 70-talet, han uppmuntrade den indonesiska invasionen av Östtimor, som tog livet av en tredjedel av befolkningen, och han var rådgivare åt såväl George W Bush som Barack Obama under deras respektive krig i Mellanöstern.

Kissinger är en krigsförbrytare, men dömd är han inte. Istället fick han Nobels fredspris 1973, att delas med Demokratiska Republiken Vietnams Le Duc Tho. De prisades för det stilleståndsavtal som slöts i Paris samma år. Le Duc To vägrade dock att ta emot priset, då USA omedelbart bröt mot avtalet. Fredspristagaren Kissinger fortsatte kriget fram till nederlaget 1975.

Det finns också en andra sida av Kissinger. Han är ett barn av kalla kriget, där stormaktskonflikten med Sovjetunionen var avgörande. I denna konflikt förespråkade Kissinger avspänning som vägen till fortsatt USA-dominans. Att trappa upp konflikten skulle kosta för mycket och skulle dessutom öka risken för kärnvapenkrig.

Kissinger var därför en av tillskyndarna till nedrustningssamtalen Salt (Strategic Arms Limitation Talks), som inleddes hösten 1969. Ett annat resultat blev Europeiska säkerhetskonferensen, ESK, som på enträget sovjetiskt initiativ inrättades 1975, som ett forum för dialog mellan öst och väst.

Som geopolitisk spelare tillämpade Kissinger också list. Så var det han som initierade en normalisering av förbindelserna mellan USA och Folkrepubliken Kina, vilket medförde att USA motvilligt accepterade den idag så ifrågasatta Ett Kina-politiken. Med folkrepubliken som Kinas enda representant i FN. Året därpå kom sedan det i sin tid så sensationella mötet mellan Richard Nixon och Mao Zedong i Beijing.

Tro nu inte att Kissinger tog detta initiativ som någon altruistisk fredsvän. Baktanken var istället att normaliseringen skulle spä på splittringen inom det socialistiska blocket och därmed stärka USA geopolitiska position på Sovjets bekostnad.

Kanske fanns det också fler baktankar. I vart fall var Kissinger efter avgången som utrikesminister styrelseordförande i China Ventures Inc, det första amerikanska företag som investerade i Kina.

Här någonstans närmar vi oss pudelns kärna. Under sin karriär har Kissinger sänt miljoner människor i döden. För att det gynnat USA:s intressen. Men Kissinger var samtidigt en realistisk geopolitisk spelare. Som utrikesminister utgick han från faktiska maktförhållanden, inte från önsketänkande.

Det ger Kissingers position till konflikten i Ukraina, där han bara några månader efter krigsutbrottet, i ett tal på World Economic Forum i Davos, förespråkade en omedelbar vapenvila och ett tillbakadragande av trupperna till de positioner de höll före 24 februari 2022.

Enligt detta koncept ska ryska trupper fortsatt finnas kvar på Krim och i en tredjedel av regionerna Donetsk och Luhansk, först därefter ska förhandlingar om slutgiltiga gränser inledas.

Utspelet utlöste naturligtvis ett ramaskri bland krigsaktivister i väst, som bara har Rysslands totala nederlag på sin agenda. Kissinger varnar för en sådan ambition. Men inte heller nu som altruistisk fredsvän, det är inte slakten på slagfälten som bekymrar honom, utan en politik som obönhörligt driver Ryssland bort från Europa och rakt i famnen på Kina. Ambitionen att besegra och totalt förnedra Ryssland betraktar Kissinger som kontraproduktiv.

Så är det inte Henry Kissinger som genomgått ett förvandlingsnummer. Utan den västimperialistiska politiken, som efter Sovjetunionens sammanbrott 1991 bara erkänner de egna intressena i vad som betraktas som en unipolär värld.

Det är en livsfarlig politik i kärnvapnens tidevarv.”

 

________________________________________________________________________

 


Relaterat

Maj 2022: Ukraina är en kvarnsten runt Europas nacke. Vad anser Kissinger, USA:s kanske mest inflytelserika utlandsexpert sedan 50 år?

Föregående artikelUSA hoppas kunna trolla fram en seger vid nederlaget i Ukraina
Nästa artikelBidens återval hänger på framgången för Kievs motoffensiv
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Kissinger tillhör en svunnen generation som hade en helt annan inställning till mänskligt liv och mänskliga rättigheter än dagens framväxande. Andra exempel är Stalin, PolPot, Madeleine Albright, och Hitler. Hitler drev krigen,våldet, som skulle göra lut på alla krig och allt våld, samma filosofi som USA idag tillämpar i Ukraina, mer vapen, mer krig, fler döda, mer mänskligt lidande ger fred. Avsikten är att skapa den totalitära och absoluta makten som kan beordra fred och skapa fred genom övervakning, kontroll, förtryck, våld och tvång. Filosofin fungerar inte, men mänskligheten har ännu inte lärt sig, undantaget är Kina som har lyckats genomföra ett genuint folkstyre med ett helt unikt system av demokrati, vilket krigshetsarna i väst, främst USA, vägrar acceptera. Krigshetsarna, främst USA, vill införa det totalitära makt systemet,med USA i center, som bygger på överlägset våld och som som har så många gånger genom historien misslyckats. Kina har gjort stora framsteg med att avskaffa USAs vålds och centralmakt baserade världsordning, och ersätta det med en multipolär världsordning, så vi får hoppas att framgångarna fortsätter.

  2. Borde inte denne KRIMINELL på fri fot ställas inför rätta och h****s?

    ”as the world’s hypocrites salute this degenerate’s 100th birthday on May 27th, let’s first of all remember the millions of Cambodians, Laotians, Vietnamese, Egyptians, Syrians, Jordanians, Palestinians, Pakistanis, Bangladeshis and Chileans who died the most horrible of deaths because of this conniving creep, and then let’s also say an Ave for the millions of others whose lives were sacrificed on the altars of Blair, Bush, Clinton, Obama and Kissinger’s other criminal clones.”

    https://strategic-culture.org/news/2023/05/27/henry-kissinger-statesman-centenarian-war-criminal/

  3. Haha, den parasitipatetiske massmördaren Kissinger fyller 100 år (problemet, bl a, för normala människor är att förstå att dessa anser att,; att mörda är alldeles korrekt pga ’de’ (det ’utvalda utsatta folket’ förtjänar en stat’, ’pga allt som icke hänt dom via deras egen monopoliserade masslögn’media’ gör att de ska ha rätt att äga hela världen…Haha, detta är såå slugt genomfört, att man undrar om det är planerat via en kvantdator.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here