USA lyckades att med ett mästarslag kriminalisera all utrikespolitisk opposition i Norge och förstöra vänsterpartiet Rødt

8
1517
Kreml. Bild:Wikipedia.

Pål Steigan skräder inte på orden i denna artikel 22/4 i sin nättidning
https://steigan.no/2022/04/usa-lyktes-med-ett-mesterslag-i-a-kriminalisere-all-utenrikspolitisk-opposisjon-i-norge-og-odelegge-partiet-rodt/ Jag tycker att artikeln har intresse och relevans också ur svenskt perspektiv. Översatt av Rolf Nilsson.

Mycket tydliga paralleller finns till utvecklingen i Sverige, vilket gör det extra intressant. Men jag har inte direkt blivit föremål för samma uppmärksamhet som Steigan.no. Men får annan tydlig uppmärksamhet…

RT och Sputniknews kan nås om man ställer in VPN på rätta länder. Globalresearch.ca och Björn Nistadts Kalejdoskop kan inte nås.

___________________________________________________________________

USA lyckades att med ett mästarslag kriminalisera all utrikespolitisk opposition i Norge och förstöra Rødt

Kommentar: Rødt är ett norskt parti till vänster, översättarens anmärkning.

Försvarets forskningsinstitut rapporterar till Faktisk.no att vi i Steigan.no använder ryska källor.

USA vill kriminalisera och förinta allt motstånd i Europa och Norge mot sina planer på att göra vår lilla världsdel till en skådeplats och möjligen en ruinhög för ett eventuellt storkrig mot Ryssland. För att göra det måste allt motstånd mot USA:s krig stämplas som pro-ryskt och sedan måste kriget föras via media.

Och man får lov att erkänna att de har lyckats över all förväntan. Allt motstånd mot Nato och USA:s krigspolitik är nu utrotat i Stortinget, och detta trots att vänstern gjorde ett succéval.

Hur kunde det hända?

Det började med ett dokument från USA:S underrättelsetjänst

Dokumentet som startade hela den här baletten publicerades av Global Engagement Center i US State Department, det vill säga det amerikanska utrikesdepartementet. Dokumentet hade titeln: Pillars of Russia’s Disinformation and Propaganda Ecosystem. GEC bildades under Obama, för att samordna insatserna från olika underrättelsetjänster i USA och USA:s utrikesdepartement, samt för att infiltrera och påverka icke-statliga organisationer och civilsamhället i andra länder att följa USA:s linje. De skriver om sig själva:

Våra partners inkluderar icke-statliga organisationer, skolor, ungdomar, sociala och civila samhällsledare, religiösa ledare, regeringar och andra. Vi stödjer dem på ett antal sätt, inklusive finansiering, tekniskt bistånd, kapacitetsuppbyggnad och utformning och genomförande av gemensamma projekt.

Försvarsmaktens forskningsinstitut tog bollen därifrån

Eskil Grendahl Sivertsen är före detta officer inom psykologiska operationer, med tio års strategisk kommunikationserfarenhet från Försvarsdepartementet och UD. Nu är han specialrådgivare på Försvarets forskningsinstitut (FFI) och jobbar mycket med desinformation, så sägs det om honom på faktisk.no, och den sista meningen, att han jobbar med desinformation, kan vi skriva under på.

Eskil Sivertsen infälld upptill höger. Bild hos Pål Steigan.

Sivertsen lät sig intervjuas av Faktisk.no, som sin vana trogen inte ställde en enda kritisk fråga, utan tog allt han sa som den heliga gral. Vad de inte ens reflekterat över är att Sivertsen själv är en influencer. Hans jobb är att göra samma sak som han anklagar ryssarna för.

Och FFI-mannen utmålar oss som huvudmotståndare i Norge:

Vi har sett flera exempel på att norska alternativa medier, som Steigan.no, skrivit om saker, baserade på ryskkontrollerade nyhetsplattformar.

 Ett exempel är en intervju med dokumentärfilmaren John Pilger, som steigan.no publicerade 2019.

Vi blev kontaktade av Faktisk om detta och svarade:

Du kan hälsa specialrådgivare Sivertsen och säga, att den som ska ägna sig åt seriös journalistik i internationella frågor idag så klart måste följa och citera ryska källor, skriver Steigan i ett mejl till Faktisk.no.

 Han uppger att Steigan.no bevakar källor på alla kontinenter och på åtta till tio olika språk.

 – Vi har nog det mest varierade utbudet av källor i norsk press, menar Steigan.

 Enligt chefredaktören har steigan.no citerat ryska RT 422 gånger och Aftenposten 627 gånger i de 13 000 artiklar webbplatsen har publicerat. Han påpekar att steigan.no också använder mycket amerikanska, brittiska, franska, italienska, ukrainska, tyska, arabiska, afrikanska och kinesiska källor.

Så använde Faktisk mallen från GEC för att skapa sitt ”eget” fall

I artikeln Så sprids rysk propaganda i norska alternativa medier hävdar Faktisk att En aktör skiljer klart ut sig som den största spridaren av ryskkontrollerat innehåll, visar en kartläggning som Faktisk.no har gjort.

Och Faktisk försöker inte ens dölja att de bygger på dokumentet från GEC:

FFI har tagit sin utgångspunkt i rapporten ”Pillars of Russia’s Disinformation and Propaganda Ecosystem”. Den är skapad av Global Engagement Center (GEC) vid det amerikanska utrikesdepartementet, som arbetar med att avslöja och motverka utländsk propaganda.

GEC delar in ekosystemet i fem pelare:
 1. Officiell myndighetskommunikation: Kommunikation från myndigheter.
 2. Statskontrollerade medier: Medier som ägs/kontrolleras av staten.
 3. Proxy-aktörer: Webbplatser som verkar vara oberoende, men som direkt eller indirekt kontrolleras av de ryska myndigheterna.
 4. Trollfabriker och automatiserade konton.
 5. Cyberbaserad desinformation: Kan till exempel innebära att man hackar sig in på e-postkonton och stjäl information, som man sedan sprider för att undergräva en politiker eller stat. Det kan också vara så att du tar över en välkänd nyhetsplattform och förändrar dess innehå

Sedan körs samma i VG

Sedan körs exakt samma artikel i VG (Verdens Gang), Norges mest läst dagstidning och fallet har därmed nått de stora medierna. VG: Så sprids rysk propaganda i norska alternativmedia.

Sedan körs exakt samma artikel i Journalisten: Så sprids rysk propaganda i norska alternativa medier.

Och så kommer hela hundkopplet

Efter det var det full rulle. Morgenbladet, Dagbladet, Avisa Nordland och NRK.

De jagar i flock, som alltid, och så tuffa är de aldrig mot de mäktiga. Men när de tycker sig känna lukten av blod och kan skilja ut en person eller tidning, som de kan driva till skamstocken, så gör de det.

Och så uppnås målet: Rødt kommer att minska

Då har bollen nått fram till Rødts Haakon Lie Benedikte Pryneid Hansen, som Varnar för utrensning i Rødt.

Och tyvärr har den vanligtvis försiktige och objektive Bjørnar Moxnes låtit sig pressas av censuranhängarna i partiet. Till VG säger han:

”Rødt har tagit en tydlig ställning mot Rysslands anfallskrig och tar avstånd från spridningen av rysk krigspropaganda. Putins auktoritära imperialism strider mot allt som Rødt står för, medan steigan.no vägrar ta ställning för Ukrainas rätt att försvara sig.

 Rødt arbetar konsekvent för en rättvis krispolitik och en välfärdsstat som är stark nog att ta hand om liv och hälsa, medan steigan.no beskriver användningen av ansiktsmasker som «det synliga tecknet på underkastelse och ett verktyg för att upprätthålla rädsla, förstöra sociala relationer mellan människor, lösa upp det mänskliga kollektivet och förvandla oss till zombies, som lyder minsta order från myndigheterna.” Att sprida konspirationsteorier som undergräver risken för smittspridning under en dödlig pandemi, handlar inte om ”åsiktsmångfald”, utan är en djupt oansvarig och hänsynslös metod för att skaffa sig en skara följare.

 Flörtandet med högerextrema är avskyvärt, och bryter mot Rødts solidariska värderingar.

Detta hopkok av osmält och odokumenterad kritik får vi återkomma till.

Men det står helt klart att nu kommer all opposition mot USA:s krigspolitik att stämplas som pro-rysk och stängas ute av partiet.

Redaktören: Pågår något liknande att ske inom Vänsterpartiet?

Takhöjden skall sänkas till ca. 1.40 och det blir omöjligt för vuxna, självständiga och kritiska människor att vistas där.

En otrolig seger för den amerikanska underrättelsetjänsten. Man måste ju imponeras av hur lekande lätt de slog ut Rødt med ett mästarslag. Och på motsvarande sätt mindre imponerad av dem som så lätt lät sig förvandlas till tamfår.

Föregående artikelFinns argument för att Ryssland hade rätt till självförsvar då man angrep Ukraina?
Nästa artikelUSA, Ukraina, biologiska laboratorier och massdöd och sjuklighet av och via fåglar
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Åsiktsförtryck, desinformation och diktatur har verkligen fått ett uppsving i den så kallade fria världen. Nu är de förr så förtalade totalitära staterna förebilder för hur man styr sin befolkning.
  Carl Hamilton skriver i sin nya bok De Ofelbara [ https://www.bokus.com/bok/9789180021876/de-ofelbara-historien-om-tre-decennier-som-forandrade-sverige/ ] – som ”är ett försök att mäta halt och duglighet hos dem som styr oss. Eller, med andra ord hur funktionellt eller dysfunktionellt ledarskapet är. Och i synnerhet: hur bra är makthavarna på att lära av sina misstag?” – om totalitärt tänkande i en demokrati. Det är intressant att se hur allt fler även ur etablissemanget reagerar mot den totalitära utvecklingen i Sverige.
  Carl Hamilton skriver:

  ”Kapitel 9. Totalitärt tänkande i en demokrati
  Författare som George Orwell och Karin Boye har i litterär form lärt oss hur en diktatur söker ta makten inte bara över människornas kroppar, utan framför allt över deras tankar och känsloliv, och i den avsikten även språk och logik.
  […]
  Varje åsikt är ett ställningstagande till – allt. Det spelar ingen roll om medborgaren om och om igen intygar att hon bara har tagit ställning i en specifik fråga, eller att hon enbart vill göra de styrande uppmärksammade på en faktauppgift, hon tvingas i offentligheten ta ansvar för de fulla konsekvenserna av sitt ställningstagande i alla avseenden. Ifall det hon säger inte är förenligt med rådande konsensus har hon gjort sig skyldig till en allvarlig avvikelse. Allt är ideologi. Allt ska tolkas i ljuset av konsensus.
  För beslutsfattare ur olika politiska läger ser det ut på motsvarande sätt. Att ansluta sig till konsensus är detsamma som att ansluta sig, inte till en viss lösning, utan till en gemensam världsbild. Eller för att använda begrepp ur det förra kapitlet: beslutsfattaren ansluter sig till ett narrativ: ett politikens melodram, och uppdelningen mellan ont och gott bevakas noga i både offentligheten och den privata sfären.
  […]
  Politiker, politiska partier och aktivister i vår tids demokratier har lärt sig att använda diktaturens argumentationskonst för att manipulera människornas tankar. Makthavare i demokratier kan inte använda våld och använder ogärna öppet maktspråk. Men totalitärt tänkande kan inympas i samhällskroppen, kortsluta det offentliga samtalet och göra det lättare att kontrollera människorna.
  Gemensamt för totalitärt tänkande i en demokrati och i en diktatur är budskapet till medborgaren: du kommunicerar alltid en världsbild.
  […]
  Det nya konsensussamhällets psykologi utgår från samma begreppspar tillhörighet och ängslan. Konsensus är makthavarnas gemenskap. Tillhörigheten gäller konsensus. Ängslan är den dominerande känslan i vår typ av offentlighet. Det är inte ängslan för att hemliga polisen ska komma och hämta dig efter midnatt utan för att morgontidningens kultursidor ska deklarera att du har gått över till den mörka sidan.
  […]
  För att förstå hur totalitärt tänkande fungerar i en demokrati, är det viktigt att komma ihåg vad totalitärt tänkande går ut på: makt. En öppen och fri debatt har enligt totalitärt tänkande inget egenvärde. Meningsutbyte är enbart samhällskampens fortsättning med andra medel. Debatten syftar inte till att nå fram till en fördjupad insikt eller klargöranden i sakfrågor, utan till att flytta fram de egna positionerna på motståndarens bekostnad. Syftet med en vetenskaplig debatt är inte att fördjupa den vetenskapliga analysen, förfina forskningsmetoder eller att komma närmare sanningen. Moraldebatten syftar inte till att pröva den moraliska halten i ett ställningstagande. Den konstnärliga debatten syftar inte till att nå en djupare upplevelse och förståelse av konstverket. Syftet är att oskadliggöra och försvaga fienden och därigenom etablera sin egen kontroll över det politiska spelet och, ytterst, samhällets resurser. Särskilt viktigt är det att oskadliggöra kunniga motståndare som ur ett annat, föråldrat, perspektiv är de som skulle kunna berika debatten mest. Totalitärt tänkande i en demokrati har samma mål som i en totalitär stat: att utrota oppositionen, att skapa enhetlighet med retoriskt våld och på så sätt åstadkomma social likriktning.”

  • När du säger det, glöm inte att 1933 var nazisterna ”den fria världen”. De stater som USA propaganda kallar totalitära stater, är i verkligen inte stater som styr befolkningen, utan som styrs av befolkningen. Folkviljan är totalitär, inte eliten. Borde den inte vara det. I så kallade ”demokratiska” stater gäller det att sätta de mest odugliga vid makten, för de mest odugliga kan styra av den dolda makteliten.

 2. Så arbetade nazisternas propaganda. Vad USA gör är en i det närmaste identisk spegling, och den är lika framgångsrik idag som 1933. Frågan är, vad kan vi göra för att stoppa denna utveckling. Ryssland och Kina kan vara räddningen, men vi måste motarbeta USAs propagandan och stödja framför allt just nu, Ryssland.

 3. ”Frågan är, vad kan vi göra för att stoppa denna utveckling.”

  Funderade lite på det igår: Det är dax att börja ställa frågan om USAs sak är vår (Sveriges).

  Det är den ju inte. USA samarbetar aldrig med andra länder eller tar hänsyn till andra länders intressen. USA kommer med diktat till länder som tror sig samarbeta med USA, samt driver enbart sina egna intressen. Detta borde vi berätta om. Det finns ju gott om exempel på detta.

  Nu verkar svenska och finska regeringar vilja dra in sina länder i stormaktskonflikten i tron om att det gynnar sina länder och sin befolkning. Kan de var så dumma? Självklart är det bättre att stå vid sidan om bombregnet än att vara en deltagande part i en konflikt som handlar om USA i första hand, och Ryssland i andra, och som inte gynnar Sverige eller Finland. Det är verkligen dax att börja göra klart vad som ligger i Sveriges majoritetsbefolknings intressen och vad som är andras intressen. Förutom krig så är det dax att sätta fokus på alla internationella sammanslutningar och avtal som Sverige är låsta av. I många falla gynnar de inte Sveriges majoritetsbefolkning utan gynnar andra intressen i och utanför Sverige. Det folkliga inflytandet, demokratin, åsidosätts av dessa avtal och sammanslutningar. NATO blir ytterligare en hämsko på demokratin och självstyret. Det kanske är avsikten.

 4. @Steigan

  Jag vet hur detta känns. Meditation och healing hjälper mig vid sådana trauman! Snart är du redo igen för kamp!

  Korkade fårskallar finns även i pseudovänstern i Sverige har jag fått erfara. De tar varje tillfälle i akt att utesluta klassisk vänster, som tänker självständigt med evidens som grund, men det norska Rødt är faktiskt inne på rätt spår vad gäller valsamverkan vilket jag tagit upp tidigare: https://valsamverkanspartiet.wordpress.com/2019/12/07/intelligens-i-oslo-i-norge-vansterpartier-skapar-en-skapar-en-valsamverkan-rodt/

  Jag sänker numera tilliten för Vänsterpartiet i Sverige konstant när jag talar med folket. Med vad? Den osminkade sanningen att pseudovänstern utesluter klassisk vänster räcker gott. Folk i allmänhet vet inte om detta. De som blivit uteslutna talar sällan om det, men känner skam för det som Vänsterpartiet borde känna skam för, men inte kan p.g.a. narcissism eller psykopati.

  Att psykopatiska CIA-operatörer, samt de fårskallar de kontrollerar genom evident osanning, vill ta över och splittra er, samt vill förstöra yttrandefriheten och demokratin, är inget märkligt. Så brukar det vara när något hotar den totalitära maktelitens monopol i USA/EU. Då får man fokusera sin energi och vinna demokratin på nytt!

  ”Historien ger många exempel på att demokratin krossats av människor som sagt sig kämpa för ”verklig demokrati” och ”folkets egentliga mening. Insikten härom kan leda oss till en försvarsposition som döljer att demokratin är ett utomordentligt krävande styrelseskick. Det måste ständigt hittas nya vägar till vitalisering, till att nå ut till människorna och göra dem aktiva. Diktaturer bjuder ett maskineri av lydnad, slutet och till det yttre väloljat. Demokrati bygger på lojalitet, öppenhet och pulserande liv. Den måste därför ständigt vinnas på nytt.”
  / Olof Palme

  Jag vet inte om några klassiska vänsterpartier i Sverige kommer inse samma sak som Olof Palme och mig, för både bildningsnivån och positiviteten tycks mig vara svagare i Sverige än i Norge, men jag noterar samtidigt att polletten på svenskar faktiskt kan trilla ned ibland, även om det brukar ta sisådär två decennier för dem.

  Svenskar fortsätter t.o.m. att bära värdelös munblöja trots att man berättar för dem att HEPA-filter behövs för att ens kunna filtrera bort virus. De ser sig om kring på alla med munblöja och dör hellre i Covid-19 än att våga avvika från fårflocken och göra det som är evident korrekt.

  Norrmän och många andra folk är i regel positivare och snabbare på att tänka rätt, samt är mer konsekventa, har jag märkt. Jag misstänker att det kan bero på bättre filosofisk skolning i unga år, d.v.s. en fostran att söka evident sanning och söka visdom, en visdom som undanhålls från barn i Sverige av makteliten. Skolverket ville t.o.m. ”slopa antiken i grundskolans historieämne historieundervisningen” sist det begav sig, så att barnen inte skulle få nys om grunderna för eget tänkande och verklig visdom.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here