USA och Europa gör som Thelma och Louise – kör över en klippa!

6
1198

Larry Johnson menar 28/1 att ”USA och Europa gör som Thelma och Louise – kör över en klippa”. Har han rätt? Framtiden får visa det. Upphittad och översatt av Rolf Nilsson.
Rolf Nilsson
Larry C Johnson

Nivån av galenskap i USA och Europa fortsätter att växa. Känner du till uttrycket ”Förnekelse är inte en flod i Egypten?” Massor av förnekelse i Washington och de europeiska huvudstäderna. Ändå erkänns vissa bitar av mycket obekväma sanningar.

Pentagon, till exempel, medger, ”Det kommer att bli svårt för Kiev att upprätthålla stridsförmågan hos ”Abrams”-stridsvagnar.” När jag var på CIA kallade vi detta NSA (No Shit Analysis). Tack Captain Obvious.

Pentagon medgav också följande:

USA har för närvarande inga ytterligare M1A2 Abrams-stridsvagnar i sin arsenal för att skicka dem till Ukraina, så överföringsprocessen kommer att ta flera månader – dessa tankar kommer att behöva köpas från tillverkare, sade biträdande talesman för Pentagon Sabrina Singh.
”Mishmash” av olika modeller av NATO-stridsvagnar, som var och en har olika leveranstider, skapar oöverträffade logistiska svårigheter för Kiev. Därför är militära experter inte säkra på om Natos stridsvagnar kommer att få en avgörande inverkan på slagfältet i vår.
Tänk på propagandasegern för Rysslands president Vladimir Putin om det dyker upp bilder på handikappade amerikanska stridsvagnar på ett ukrainskt slagfält. – CNN

Jag tror (åtminstone hoppas jag) att läsarna förstår att bara för att en stridsvagn är tungt bepansrad och har lite fiffig teknik för att skjuta i rörelse är det värdelöst utan en ordentligt utbildad stridsvagnsbesättning. Och träning tar månader, inte veckor. Ukrainarna har inte lyxen av tid. Rysslands nuvarande offensiv är större än de flesta av kommentarerna inser. För att förvärra problemet med frånvaron av utbildade besättningar, är logistikförsörjningsledningen för att förse ammunition, reservdelar och personal med förmågan att reparera stridsskador (eller tillhandahålla grundläggande underhåll) inte på plats. Detta är ett recept på kaos för den ukrainska militären.

Förnuftiga, ansvarsfulla beslutsfattare borde leta efter en avfart. Men dessa människor finns inte i Biden Administration.

USA utesluter inte möjligheten att leverera F-16 stridsflygplan till Ukraina – Vice Pentagon talesperson Sabrina Singh.
”Vi kommer inte att dra tillbaka någonting från övervägande <…> Jag kommer inte att komma före några paket (med militär hjälp) som ännu inte har tillkännagivits, eller beslut av presidenten eller försvarsministern (försvarsministern)”, svarade hon till en fråga om eventuell utsändning av F-16-stridsflygplan till Ukraina.

https://t.me/azmilitary11/35117

Vansinnet är inte begränsat till Washingtons korridorer. Viktiga europeiska stater omfamnar galenskapen som förespråkas i Washington:

Frankrike och Italien är nära att slutföra de tekniska detaljerna för leverans av SAMP-T luftvärnssystem till Ukraina. Detta rapporterades av Reuters på torsdagen, med hänvisning till diplomatiska källor.
Försvarsminister Guido Crosetto framkallar spöket av en förödande konflikt och mycket mer utvidgad än den nuvarande, tredje världskriget , som ” startar i det ögonblick då ryska stridsvagnar anlände till Kiev och till Europas gränser . Se till att de kommer fram är det enda sättet att stoppa det”. Han säger att vid ett evenemang i Rom, efter att ha deltagit i en bilateral med sin franske kollega, Sébastien Lecornu , togs emot på villa Madama i Rom på eftermiddagen.

https://translated.turbopages.org/proxy_u/it-en.en.237d4f36-63d43f2f-a4a2367c-74722d776562/https/www.rainews.it/articoli/2023/01/incontro-roma-cornusetto-crasetto- mediterraneo-965688c3-4ae5-4399-b2b9-1cf021474977.html

Inte nöjda med att bränna sina försoningsbroar med Moskva, européerna vill också straffa Vitryssland, uppenbarligen inte med tanke på sannolikheten att en sådan åtgärd kommer att stärka banden mellan Ryssland och Vitryssland:

EU har föreslagit nya storskaliga sanktioner mot Vitryssland för dess roll i att stödja Ryssland. Åtgärderna kommer att föra Vitryssland i linje med många sanktioner som tidigare införts mot Ryssland – BBG

Är det ingen i någon av de västerländska underrättelsetjänsterna som informerar om det faktum att de historiska uppgifterna om sanktionernas ”effektivitet” visar att sanktionerna är impotenta när det gäller att åstadkomma regim- eller policyförändringar.

Under tiden hävdade ukrainska källor att det förekom stora explosioner vid kärnkraftverket i Zaprozhye. Ryssarna säger ”Nyet!”

IAEA:s information om kraftfulla explosioner nära kärnkraftverket i Zaporozhye är en provokation för att övertyga allmänheten om att Ryssland inte kan garantera kärnsäkerhet, Renat Karchaa,” rådgivare till Rosenergoatoms generaldirektör

Verkligheten på plats för ukrainska trupper är dyster. Förra året lade jag upp ett antal videor av ukrainska soldater som publicerade sina vädjanden på sociala medier och bad det politiska och militära ledarskapet att ge stöd. Sedan juli har det varit väldigt få sådana videor. En ny kom ut denna vecka från ett decimerat kompani från 144:e territoriella försvarsbataljonen. Detta verkar vara en legitim vädjan om hjälp och ger en dyster bild av vad de ukrainska enheterna i Donbas står inför:

”Vid tiden för Rysslands storskaliga offensiva och väpnade aggression anslöt sig jag och hundratals män och kvinnor till den 144:e territoriella försvarsbataljonen. Vi var sympatiska med bristen på VVK, bristen på adekvata vapen och uniformer. Från februari till december pågick ca 5 skjutningar med AK och träning i taktik på min förband. Även om vi enligt tidningar nästan varje dag hade eldträning för utveckling av olika typer av vapen.
I januari skickades vi till stridszonen i den operativa-taktiska formationen Soledar. Den första stridsdrabbningen ägde rum med inslag av ett överfall, som vi inte var förberedda på. Vi var utan kommunikation med befälet för mortelbatteriet, vi led förluster i döda och sårade. Vi stötte på stridsvagnsbrand, som bröt upp vår grupp.
Efter 2 dagar, utan ordentlig medicinsk hjälp, skickades resterna av min pluton och andra plutoner åter till kontaktlinjen med stridskontakt och direkt artilleribeskjutning, vilket inte tillät oss att höja våra huvuden. Vi skickades dit sårade, granatchockade, utan att tillhandahålla de saker som vi hade förlorat. Vi hade återigen de sårade, och tillståndet för de tidigare sårade förvärrades. Och dessutom förstördes vår bas av artillerield.
Några av oss blev utan vintersaker, utan allt som vi hade på oss vid insatsen, det vill säga skottsäker väst, avlastning, maskingevär. En del av oss har i händerna sjukhusintyg om behovet av att befrias från tjänst i 5 dagar.
Ingen av oss vägrade och vägrar inte utföra stridsuppdrag, de flesta av oss är helt enkelt inte stridsberedda på grund av skador, brist på stöd, kommunikation och koordination.”

https://t.me/azmilitary11/35112

Jag tror inte att detta är ett isolerat undantagsfall. Jag tror att deras budskap återspeglar ett bredare problem som belyser de ukrainska militärbefälhavarnas otillräcklighet att tillräckligt förse och stödja sina trupper i fält.

Föregående artikelWorld Economic Forum på fallrepet??
Nästa artikelMardrömmen med Natos vapen till Ukraina 
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. 27.01.2023 Författare: Brian Berletic
  Kolumn: PolitikRegion: Ukraina i världen.
  USA skickar Abrams-stridsvagnar till Ukraina: Kommer det att göra någon skillnad?
  Det senaste tillkännagivandet att USA kommer att skicka minst 31 M1 Abrams-stridsvagnar tillsammans med ett växande antal tyska Leopard 2-huvudstridsstridsvagnar kommer när ukrainska styrkor tappar mark över en stor del av kontaktlinjen.
  Artiklar som The Guardians , ”USA går med Tyskland i att skicka stridsvagnar till Ukraina när Biden hyllar ”förenad” ansträngning,” hävdar: Joe Biden har godkänt att skicka 31 M1 Abrams-stridsvagnar till Ukraina, en betydande eskalering i USA:s ansträngningar att motverka rysk aggression när den internationella motviljan att skicka stridsvagnar till stridsfronten försvinner.
  Omvändningen av USA:s tidigare position kom efter att Tyskland bekräftat att de kommer att göra 14 av sina Leopard 2A6-stridsvagnar tillgängliga för Ukrainas krigsinsats och ge partnerländer tillstånd att återexportera andra stridsstridsvagnar för att hjälpa Kiev.

  Det står också: ”Putin förväntade sig att Europa och USA skulle försvaga vår beslutsamhet”, sa Biden i Roosevelt-rummet i Vita huset. ”Han förväntade sig att vårt stöd för Ukraina skulle falla sönder med tiden. Han hade fel. Han hade fel. Han hade fel från början och han fortsätter att ha fel.”
  Men trots den uppenbara ökningen av stödet, vid en närmare analys, verkar det som om praktiskt stöd för Ukraina för länge sedan har uttömts och västvärlden har nu tillgripit ”undervapen” som kommer att ha ännu mindre inverkan på slagfältet än tidigare hjälppaket. Inte ”Game Changer” många tror

  Tanken att västvärldens överföring av sina huvudsakliga stridsstridsvagnar till Ukraina kommer att vara en ”game changer” har sin rötter i myten om att västerländska huvudstridsvagnar är ”överlägsna” sina ryska motsvarigheter. I sin tur beror denna myt på deras prestation i Irak 1991 och igen under den amerikanska invasionen av Irak 2003 där moderna amerikanska och brittiska huvudstridsstridsvagnar gick upp mot sovjettidens exportversioner av T-72.

  Inte nog med att flera erfarna amerikanska militärofficerare varnar för denna missuppfattning, de västerländska huvudstridsstridsvagnarnas prestanda i de senaste konflikterna berättar en mycket annan historia.

  Tidigare överstelöjtnant Daniel Davis i en artikel publicerad av 1945 hjälper till att skingra myterna kring västerländska stridsvagnsprestationer i Irak och ställde frågan om dessa högteknologiska stridsvagnar kommer att göra någon skillnad eller inte – vilket gör det möjligt för ukrainska styrkor att driva ryska styrkor från territorium Kiev hävdar att det är ukrainskt.

  Han pekar på de kritiska faktorerna som faktiskt leder till en amerikansk seger i Irak. Han förklarar:

  I Desert Storm utplånade amerikanska M1A1 Abrams-stridsvagnar Saddam Husseins flottor av sovjettillverkade T-72, och återigen avslöjade den amerikanska Abrams-ledda invasionen 2003 att T-72 inte var någon match för amerikanska stridsvagnar. Och de amerikanska stridsvagnarna var verkligen försvinnande framgångsrika. Under Desert Storm, till exempel, förstörde USA och dess koalitionspartner mer än 3 000 irakiska stridsvagnar. Saddams pansarstyrka förstörde dock inte ens en enda Abrams-stridsvagn. Det är förståeligt varför någon skulle vilja ha en Abrams eller motsvarande stridsvagn, speciellt när den har visat sig så effektiv mot exakt den typ av stridsvagnar som Ryssland har.

  Överstelöjtnant Davis utelämnar dock att de stridsvagnar som användes av irakiska styrkor under Desert Storm inte är jämförbara med den typ av stridsvagnar som Ryssland har idag.

  T-72:orna som opererades av irakiska styrkor under Desert Storm skyddades endast av stålpansar de ursprungligen tillverkades med. De saknade mörkerseende och värmeavbildningssikte, samt datoriserade eldledningssystem som automatiskt beräknar skjutlösningar för stridsvagnsskyttar med hänsyn till ett antal faktorer inklusive temperatur, ammunitionstyp, vindhastighet och riktning samt barometertryck.

  Inte heller nämnt i överstelöjtnant Davis artikel är det faktum att USA satte upp uppåt 1 900 Abrams för att slåss mot dessa långt underlägsna irakiska stridsvagnar och att denna enorma stridsvagnsstyrka stöddes av en lika stor mängd stödjande luftmakt, artilleri, och mekaniserat infanteri som när de kombineras kallas för kombinerad vapenkrigföring.
  Överstelöjtnant Davis nämner dock en mycket viktig faktor som nästan helt fungerade till USA:s fördel, träning. Träning är nyckeln och utbildning tar år.
  Överstelöjtnant Davis förklarar i sin artikel: För det första var de amerikanska besättningsmännen högutbildade som individer. I min enhet hade stridsvagnsförare, lastare, artillerister och fordonsbefälhavare alla bemästrat sina individuella jobb, sedan i mer än ett år före striden, hade de genomfört en lång tids utbildning som plutoner, sedan på kompaninivå, och senare tränade vi i skvadron och så småningom regementsnivåer. Ingen kunde ha varit mer redo att slåss än vi.

  Omvänt hade irakiska styrkor inget av denna träning. Överstelöjtnant Davis förklarar att många irakiska tankfartyg hade lite om någon övning i att avfyra sina huvudvapen, lite om någon utbildning på enhetsnivå och underhållsprogram som krävdes för att hålla tunga vapen som en huvudstridsstridsvagn i drift på slagfältet var ”nästan obefintliga. ”

  Skillnaderna i utbildning var så extrema att överstelöjtnant Davis drog slutsatsen att även om amerikanska tankfartyg körde Iraks T-72 och irakierna fick amerikanska M1 Abrams, så skulle USA fortfarande ha vunnit.
  Han förklarar sedan: I stridsvagnsstrider vinner nästan alltid den sida som exakt skjuter först. I Desert Storm sköt vi nästan alltid först, och på grund av vår träning missade vi nästan aldrig. Men till och med när de irakiska skyttarna fick ett skott var det sällan i mål. Resultaten var ödesdigra för dem.

  Ryska stridsvagnar har idag datoriserade eldledningssystem, natt- och termiska sikten, samt sofistikerade explosiva reaktiva pansar (ERA). De kommer att vara minst lika kapabla som västerländska huvudstridsvagnar som överförs till Ukraina. Ryska stridsvagnar kommer också att vara många gånger fler. Bortsett från träning, om stridsvagnsstrider i Ukraina blir en fråga om vem som ser vem först och levererar det första exakta skottet, kommer det att finnas många fler kapabla ryska stridsvagnar som letar efter och skjuter mot västerländska stridsvagnar.

  Det tar nästan ett halvt år att utbilda ett tankfartyg på ingångsnivå för att driva en modern västerländsk huvudstridsstridsvagn (22 veckor enligt den amerikanska arméns hemsida ). Västerländska stridsvagnsbesättningar består av en förare, en skytt, en lastare och en stridsvagnschef. Tankbefälhavaren kommer ofta att ha många års erfarenhet av att köra den specifika tanken i fråga, vilket innebär att det inte finns några västerländska tankbesättningar som bara består av tankfartyg på ingångsnivå.

  Detta är ett oöverstigligt problem för Ukraina. Även om västerländsk media till och med erkänner att det kommer att ta månader för ukrainare att lära sig manövrera och sedan sätta in västerländska stridsvagnar, är detta bara om besättningen ges snabbkurser i hur man använder sina egna tankar, utan att någon utbildning om hur man använder stridsvagnar utelämnas. tillsammans som enheter.
  Många hävdar att träning kan förkortas och att ukrainska styrkor är ”högt motiverade” och därmed på något sätt kapabla att komprimera år av nödvändig träning och erfarenhet på några veckor. Detta är helt enkelt inte sant.

  Den amerikanska arméns generallöjtnant Mark Hertling (pensionerad) håller med i en ny tråd på Twitter.
  Han varnade för att träning inte kan utföras med en handvändning. Om det är det, kommer besättningar att vara ineffektiva på slagfältet samtidigt som de faktiskt orsakar skada på själva tanken.
  M1 Abrams drivs av en flerbränsleturbinmotor som kräver en betydande mängd noggrann förarutbildning för att undvika att skada den. En skadad motor måste bytas ut – en icke-trivial uppgift i frontlinjen i Ukraina. Motorn kan inte underhållas av en allmän mekaniker men kräver en tekniker som är utbildad och certifierad för att arbeta specifikt med den.
  Generallöjtnant Hertling påpekar att praktiskt taget allt som går sönder på en M1 Abrams kommer att behöva bytas ut, vilket kräver att en 800 km lång logistisk linje etableras eftersom ukrainare själva inte kommer att kunna utföra reparationerna inne i Ukraina.
  Han påpekar också att andra nationer som använder M1 Abrams, inklusive Irak och Saudiarabien, krävde ett 5 respektive 7 års utbildningsprogram innan de kunde ställa upp sina flottor. Båda nationerna är fortfarande beroende av General Dynamics (tankens tillverkare) för att utföra underhåll eftersom tekniker i båda länderna ännu inte har skaffat utbildning och utrustning för att göra det själva.
  Det är då lätt att föreställa sig de komplikationer som kommer att uppstå vid försök att distribuera sådana vapensystem med så kort varsel i Ukraina.

  Ukrainas västerländska stridsvagnar kommer att slåss ensamma:
  Överstelöjtnant Davis påpekade i sin artikel också att ”stridsvagnar inte kan slåss ensamma eller så dör de.” Han syftar på kombinerad vapenkrigföring – luft-, artilleri- och mekaniserat infanteristöd som USA hade i överflöd när de ryckte in i Irak – stöd som Ukraina inte har och kommer inte att ha under hela denna pågående konflikt.
  Exemplet med Ukrainas offensiv mot Cherson nämndes och påpekade att ukrainska stridsvagnar som rusade fram var måltavlor och förstördes mestadels av artillerigranater, raketer och pansarvärnsmissiler. Mycket få om några tank-on-tank-ingrepp någonsin ägde rum. Ryssland eliminerade brigader värda ukrainska soldater och utrustning under de många offensiva vågorna som Ukraina lanserade mot ryska positioner. Överstelöjtnant Davis antar att samma resultat skulle ha resulterat även om ukrainare körde M1 Abrams och Leopard 2 stridsvagnar istället för T-72.
  Det beror på att Ryssland förutom stridsvagnar har luftmakt och betydligt större mängder artilleri än vad Ukraina har på slagfältet. Ryssland har också utvecklat och besitter ett stort antal av en mängd olika pansarvärnsvapen från pansarvärnsmissiler (ATGM) som avfyras av pansarfordon, helikoptrar och stridsflygplan, till ATGM och raketdrivna granater (RPG) som drivs av infanteri.

  Dessa ATGM och RPG har visat sig effektiva i de senaste konflikterna runt om i världen, speciellt mot västerländska huvudstridsstridsvagnar som den brittiska Challenger 2 , den amerikanska M1 Abrams , den israeliska Merkava och den tyska Leopard 2 . Ofta drabbades dessa förluster i händerna på irreguljära styrkor beväpnade med äldre ryska pansarvärnsvapen och utan fördelen av kombinerat vapenstöd som luftkraft och artilleri eller egna stridsvagnar.
  Dra ut en förlorad konflikt: I början av Rysslands särskilda militära operation i februari 2022 hade Ukraina ett stort antal moderniserade stridsvagnar, artilleri, stridsflyg och mekaniserat infanteri från sovjettiden.
  Ryssland förstörde det systematiskt, vilket ledde till en störtflod av utrustning från Natos östeuropeiska medlemmar som fortfarande var i besittning av sovjettidens utrustning. Denna ”andra” armé förstördes också under Ukrainas Kharkov och Cherson offensiver.

  Nu bygger NATO Ukraina en ”tredje” armé bestående av utrustning Ukrainska styrkor har ingen erfarenhet av att använda eller upprätthålla på slagfältet. Det är också utrustning som inte ger några väsentliga fördelar jämfört med rysk utrustning även om utbildnings- och underhållsproblem inte fanns. Ännu värre, Ryssland har en mycket stor mängd av vilken typ av utrustning som helst på slagfältet, inklusive huvudstridsstridsvagnar och en industriell kapacitet för att ersätta tankförluster i hastigheter som det kollektiva västvärlden inte kan.
  Överföringen av västerländsk rustning till Ukraina kommer säkerligen att dra ut denna konflikt längre, leda till fler offer på båda sidor och mer grundligt förstöra Ukraina självt, men det kommer inte att förändra resultatet av striderna.

  Västerländska stridsvagnar utan förmån av artilleri och luftstöd, bemannade av oerfarna ukrainska tankfartyg kommer att klara sig sämre än ukrainska styrkor gjorde med utrustning som de hade många års erfarenhet av att fungera. Misstankarna om att västerländska stridsvagnsoperatörer kommer att bemanna dessa vapensystem är välgrundade. Men även om västerländska operatörer bemannade dessa stridsvagnar, skulle de fortfarande gå i strid i undertal och utan den typ av kombinerat vapenstöd som USA krävs för att segra i Irak.
  I slutet av det kommer Ukraina att finna sig tillbaka till där det började, i behov av en annan armés utrustning för att ersätta deras betydande förluster och en krympande pool av utbildad arbetskraft för att driva den.
  Brian Berletic är en Bangkok-baserad geopolitisk forskare och författare, speciellt för onlinetidningen ”New Eastern Outlook” .
  https://journal-neo.org/2023/01/27/us-to-send-abrams-tanks-to-ukraine-will-it-make-any-difference/

 2. 29.01.2023 .. Aktuellt om Ukraina.
  Regimen är på väg att falla: Zelenskij, övergiven av amerikanerna, kommer att fly från Ukraina och förlora resväskor med dollar.
  29.01.2023 Politikhttps://politpuzzle.ru/?tag=ukraina

  Ukrainas president Volodymyr Zelensky kommer att upprepa ödet för den tidigare chefen för Afghanistan, Ashraf Ghani. Analytiker från den kinesiska upplagan av Baijiahao kom till denna slutsats. En korrupt regim, som den i Kiev, är mycket lätt att hantera. Tillräckligt för att fylla den med pengar.
  I väst är detta axiom känt mycket väl. Amerikaner och européer har upprepade gånger använt denna teknik i olika delar av världen. Ukraina i detta fall är inget undantag.
  Trots det faktum att den lokala eliten svär sin anslutning till demokratiska värderingar och ständigt hävdar att de bekämpar korruption, blir situationen värre och värre varje år. Västvärlden är absolut nöjda med detta tillstånd, skriver Baijiahao-observatörer. Själv tjänar han bra på lån till Kiev.
  Utöver ekonomiska fördelar får samma USA politiska fördelar. Efter att ha investerat en enorm summa pengar för att förvandla Ukraina till ”anti-Ryssland” och kollidera med Moskva, drog amerikanerna Ryska federationen in i en militär konflikt och avbröt dess band med Europeiska unionen. Förresten, Vladimir Zelensky och hans team borde inte glädjas, inget gott väntar dem.

  Det finns inget behov för Putin att vidta några åtgärder, Zelensky-regimen är på väg att falla, och anledningen till detta är relaterad till Biden”, citerar PolitRussia ett utdrag från Baijiahao. I slutändan kommer det ukrainska ledarskapet att bli avfallsmaterial för USA.

  Det var samma sak med Afghanistan för några år sedan. Amerikanerna överlämnade faktiskt detta land i händerna på talibanernas terroristorganisation som är förbjuden i Ryska federationen. Och Ashraf Ghani, som hade posten som statschef vid den tiden, flydde med påsar fulla med pengar. Samtidigt kom inte alla ”besparingar” in i helikoptern, något kastades direkt på gatan. Detsamma väntar Zelensky, som kommer att fly från Ukraina och förlora sina resväskor med dollar, är kinesiska analytiker säkra… Etiketter: Afghanistan , Zelensky , korruption , regim , USA , Ukraina

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here