USA säljer nu vapen till Israel för över 6 miljarder

23
1912

här.

Biden-administrationen har godkänt en vapenförsäljning till Israel på 735 miljoner dollar mitt i Tel Avivs pågående offensiv på Gazaremsan, enligt en rapport som publicerades på måndagen.

Beslutet att godkänna försäljningen fattades den 5 maj, ungefär en vecka innan det eskalerande våldet började, rapporterade Washington Post. Men godkännandet kom mitt i den allvarliga kritiken mot Israels planerade utvisningar av palestinska invånare från ett stadsdel i östra Jerusalem och upprepade räder mot Al-Aqsa-moskén, den tredje heligaste i islam.

Beslutet att sälja och då främst precisionsstyrda vapen ”Joint Direct Attack Munitions” har väckt motstånd bland vissa medlemmar av USA: s president Joe Bidens demokratiska parti, inklusive från kongresskvinnan Ilhan Omar, eftersom antalet dödsfall från Israels Gaza-offensiv fortsätter att öka.

Omar att försäljningen inte borde slutföras ”medan brott mot mänskligheten begås med vårt stöd.”

”Det skulle vara skrämmande för Biden-administrationen att gå igenom med 735 miljoner dollar i precisionsstyrt vapen till Netanyahu utan några motkrav kopplade till följd av eskalerande våld och attacker mot civila”, sade hon i ett uttalande med hänvisning till Israels premiärminister Benjamin. Netanyahu.

”Om detta går igenom kommer detta att ses som ett grönt ljus för fortsatt eskalering och kommer att underminera alla försök att förmedla ett eldupphör”, tillade Omar.

Minst 212 palestinier har dödats, inklusive 61 barn, i israeliska attacker mot Gazaremsan sedan förra veckan, enligt det Gazabaserade palestinska hälsovårdsministeriet. Mer än 11 ​​305 personer har också skadats och dussintals byggnader förstörts eller skadats i det israeliska angreppet.

I Israel har tio personer också dödats av palestinsk raketeld från Gazaremsan.

Föregående artikelNorge firar nationaldagen som USA:s klientstat – liksom Sverige?!
Nästa artikelRysslands utrikesminister Lavrov och FN: s generalsekreterare Guterres på presskonferens i Moskva: FN-stadga eller regelbaserad internationell ordning?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

23 KOMMENTARER

 1. USA säljer inte vapen till apartheid israel utan barnamördarnas regim får vapnen gratis från USA. Vi måste inse att det är inte bara Palestina som är ockuperat utan även USA är det. Därför stödjer USA världens mest hatade regim. Om inte USA var ockuperat skulle den aldrig sätta apartheid- och mördarregimens intressen före sina egna. Om inte USA var ockuperat så skulle den aldrig skydda apartheid israel och göra de skamliga grejerna som USAs namn numera är synonymt med.

  https://www.unz.com/tsaker/how-to-bring-down-the-elephant-in-the-room/?highlight=ZOG

 2. Här är det i svart och vitt: apartheid- mördarregimens premiär slaktare Benjamin Netanyahu varnar (!!!) USAs president Biden att inte beblanda sig i apartheid- och mördarregimen slakt turné i Palestina. Alltså varans ”världens mäktigaste man” av ett litet skit enhets ledare! Klarare än så kan det inte vara! USA är också ockuperat inte bara Palestina. ”Konspirationsteori?” give me a break!

  https://www.unz.com/pgiraldi/israel-tells-biden-to-get-lost/

 3. ”It’s Not American “Aid” to Israel. It’s Tribute.”

  https://www.counterpunch.org/2021/05/12/its-not-american-aid-to-israel-its-tribute/

  ”Israel is not a poor country. In the latest UN rankings, its annual per capita GDP of $46,376 ranked it 19th among the UN’s 193 member states, ahead of Germany (20th), the United Kingdom (24th), France (26th) and Saudi Arabia (41st).

  The guaranteed payments which U.S. governments negotiate with Israeli governments and commit to pay to Israel are not negotiated and paid because Israel needs the money. They are negotiated and paid as public manifestations of American submission and subservience. The accurate and proper word for such payments is “tribute”, for which the dictionary definition is “a payment made periodically by one state or ruler to another, especially as a sign of dependence.”

  Lösning i sikte på USAs underkastelse under ZOG och apartheid israel? Kanske …

  ”If popular perceptions and discourse in the United States could be transformed so as to recognize that the U.S. government’s payment commitments to Israel constitute tribute to a dominant power rather than “aid” to a needy nation, there might be some hope for a long overdue American declaration of independence and a more constructive and honorable American role in the world.”

 4. USA:s utrikesminister Anthony Blinken sa att han inte hade sett några bevis för att Hamas-medlemmar var i en byggnad på Gazaremsan där medarbetare arbetade och som förstördes under helgen i en israelisk flygattack, skriver Newsweek.
  ”Strax efter strejken bad vi Israel om ytterligare detaljer som kan motivera det. Jag har inte sett dem ge sådan information”.
  Den israeliska arméns officiella representant, överstelöjtnant Yonatan Konricus, sa att Israel samlar in och sorterar bevis utan att specificera ett specifikt datum när Washington kommer att få dessa uppgifter. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sa att ”Israel kommer att tillhandahålla bevis för Hamas närvaro i byggnaden”. Men hittills har varken Vita huset eller utrikesdepartementet bekräftat mottagandet av bevis för att motivera en flygattack mot byggnaden.
  Sammantaget resulterade israeliska flygattacker på Gaza i förstörelse av tre byggnader och död av minst 42 personer enbart på söndagen. Det totala antalet offer sedan början av den storskaliga konflikten mellan Hamas och Israel var minst 188 i Gaza och 8 i Israel.
  https://russian.rt.com/inotv/2021-05-18/Newsweek-Blinken-ne-videl-dokazatelstv

  • Lögnen är för sionisterna vad vatten eller luft är för levande varelser. När var det apartheid- och mördarregimen israel talade sanning? Minns någon? Nej! Varför? Jo för att apartheid- och mördarregimen israel TALAR ALDRIG SANNING!. Av lögnen blev israel till, av lögnen närs och slutligen kommer att begravas

   Bevis? Vadå bevis?
   Apartheid- och mördarregimen israel har inte ett enda bevis om att Hamas använde byggnaden. Dessa satans mördar sionister ville inte att världen ska få veta om deras slakt av palestinier. Därför bombades mediehuset sönder. Apartheid- och mördarregimen israel tål inte sanningen.

  • Skulle det vara problematiskt att någon hjälper palestinierna mot bombningarna av Israel? Palestiniernas eget ”Iron Dome”? USA ger Israel $6.72 miljarder årligen. Pengarna kommer bland annat från Pentagon. Israel använder pengarna till att köpa vapen från USA för 735 miljoner dollar. Palestinierna får ingenting från USA.

  • Fungerar bara mot enkla missiler i rak bana….Värdelöst mot riktiga militära missiler och det vet alla som kan något, men det räcker för Israels terrorregim…SVT? Blaha….”Iron Dome”, skrattretande namn men till för att invagga folket i tron att de är skyddade!

   • Har varit bort från den här bloggen ett tag och när jag idag tittar in så ser jag att det fortfarande är samma typ av inlägg och kommentarer som vanligt. T.ex. den här kommentaren från signaturen ”Benny” där han/hon skriver att:
    ”Fungerar bara mot enkla missiler i rak bana…. Värdelöst mot riktiga militära missiler…”

    Då ”Benny” inte verkar vara uppdaterad eller så insatt i militärteknologi eller taktik ber jag att få upplysa honom om att Iron Dome är utvecklad just mot denna typ av kortdistansraketer som bland annat terroristerna inom Hamas använder sig av. En annan benämning är raketartilleri som de flesta säkert känner igen från gamla filmer från andra världskriget, den sovjetiska Stalinorgeln.

    Iron Dome är utvecklat för att verka mot denna typ av vapen och är mer kostnadseffektivt än ett vapen som skall fungera mot mer avancerade missiler. Dock, även missilerna som används i Iron Dome kan manöverrea i luften och även byta mål i flykten om så skulle vara mer effektivt för att bekämpa olika mål.
    Iron Dome har enligt öppna källor en verkningsgrad på mellan 75 – 90%.

    Med andra ord, ”Bennys” kommentar är som om säga till en ripjägare att hans hagelbössa är helt värdelöst mot att jaga noshörning. Både jägare och militär använder för uppgiften det mest lämpliga vapnet.

    Hur stor verkningsgrad Hamas raketer har kan man fråga sig men mellan 15 – 20% av dem har sådana kvalitetsproblem att de antingen inte kan avfyras, eller så faller de ner långt innan de når sina mål. Minst 250 av den har inte ens kommit över gränsen mellan Gaza och Israel utan störtat i själva Gaza med död och förstörelse som resultat. Bland annat träffades ett ställverk för elförsörjning inom Gaza av en raket vilket gjorde att flera hundra tusen invånare blev utan elektricitet.

    • Jodå, nu de flesta kommentarsfält på nätet översvämmade med terrorregimens kolportörer igen efter de avskyvärda mord och övergrepp som Israel begår! Men det är tydligen viktigt för dessa psyops att sprida sin desinformation! Javisst, är det ett ”loosing game” för Israel att med dyra missiler försöka skjuta ner palestiniernas primitiva missiler och det är väl meningen…Det blir väldigt dyrt i längden! ”Iron Dome” är precis så uselt som det sägs och det beror på dålig design från början även om teknikerna i Israel lyckats få skiten att fungera hjälpligt! Hade ”Iron Dome” fungerat bra hade väl Israel som hämnd knappast brytt sig om att börja skjuta in i Gaza, riva hus och använda fosforbomber mot kvinnor och barn, det säger sig självt! Och inte vågar de fega israelerna sig på nya markoffensiver efter att man så duktigt fick smisk av Hezbollah sist det begav sig för ett tiotal år sedan! Men så fungerar det i samhällen som präglas av primitiva religioner som judendom och islam, öga för öga tand för tand, och det är exakt den mentalitet som styr terrorregimen i Jerusalem! Den enda lösningen är ju att Israel avvecklas snarast möjligt och de ansvariga länderna som skapade eländet tar emot de invånare som förr eller senare ändå måste bort från Palestina! Det är bara en tidsfråga, sen hur lång tid det tar vet väl ingen men i längden har Israel ingen framtid där det måste väl de flesta begripa, även Andersl och andra israeltroll som härjar på nätet. Att ens komma på tanken att stödja en så vidrig regim som den i Israel visar väl på en cynism och känslokyla utöver det vanliga!

     • När det gäller hur effektiv Iron Dome är så visar fakta att terroristerna inom Hamas avfyrade ca 4000 raketer mot Israel vilket resulterade i 12 döda israeler. De flesta raketer togs om hand av Iron Dome, ett stort antal valde Iron Dome inte att verka mot (på grund av att de skulle landa i obebodda delar av Israel), och ett visst antal nådde mål i Israel och förorsakade död och skador både för judiska och arabiska israeler.

      Då måste vi dock räkna bort alla de raketer som på grund av kvalitetsproblem eller felaktig avfyring inte kom fram till Israel utan landade i själva Gaza.

      Så lite grovt räknat en ”killing rate” på ca. 0,3%

 5. ”USA säljer nu vapen till Israel för över 6 miljarder”

  Appropå överskriften till inlägget.
  Vad är det för anmärkningsvärt med den vapenaffären?
  Sverige har nu köpt antirobotsystemet Patriot från USA för nästan dubbla summan.
  Det pågår vapenaffärer över världen hela tiden.
  Jag kan inte se annat än den här affären för Israel endast är en i mängden.
  Vår rödgröna regering godkänner många vapenaffärer.
  Vapen tror jag är en av Rysslands största exportvaror.
  Det är ju så världen har sett ut.
  Med ”fredliga” politiska ideologier rustade till tänderna.
  Finns resurser är bara att köpa.
  Finns teknologin är det fritt fram att producera.
  Finns ingetdera finns istället oftast möjligheten att ta lån.
  Med olika räntekostnad beroende på vilket förtroende låntagaren har.

  • USAs kostnader för rustningar är större än hela övriga världen tillsammans.
   USA vapenförsäljning i världen är 57%
   Rysslands 9,5%
   Storbritannien 9%
   Sverige är inte ens med på skalan utan är en del av Europas 3.5%. Källa SIPRI.

    • Enligt USAs egna siffror är dom 39%. Själv föredrar jag mer oberoende källor. Lägger vi till siffror för alla aktiviteter som inte är rent militära, som CIA, NSA, NED och USAs mycket omfattande spion och påverkanskampanjer, USA propagandan, och utgifterna för rymden, som alla i verkligheten utgör en del av den totalitära och hegemoniska systemet, då blir siffran ganska avskräckande.

  • ”Arbetarklassen” tror så mycket hela tiden! När ska du lära dig kolla upp saker och ting innan du skriver dina inlägg?

   • Jag tror faktiskt jag har rätt Benny.
    Rysslands totala ekonomi är så mycket mindre och i den jämförelsen blir vapenexporten desto större.
    USA har en väldigt stor ekonomi så i den jämförelsen blir Rysslands vapenexport liten.
    Men faktum är att många länder köper ryska vapen.
    Ryska vapen finns i stort sett i alla konflikthärdar.
    Jag vet till exempel att Israel köpt robotsystem från Ryssland.
    Tidigare alltså då man inte hunnit utveckla de egna.

     • Jag har inte påstått ett enda ord om USA:s vapenexport som jag vet är väldigt stor.
      Förklaringen är kunnande, teknikutveckling samt kvalité vilket både USA och Ryssland är väldigt bra på.

      Två stormakter med dito ledande vapentillverkning.
      Hur länge till?
      I min föreställningsvärld kommer tillväxtekonomin Kina bli den tredje största vapentillverkaren och kanske i en nära framtid.
      Under senare decennier har Kina fått förutsättningarna som krävs.
      Med råge.

     • Kina kommer knappas att bli någon stor vapentillverkare. Kina är helt fokuserad på att kunna försvara sig, inte att som USA bli en global militärdiktatur. Även efter försäljning och leverans kontrollera USA vapnen och kan stänga av dom och göra dom obrukbara. Då kan dom inte användas mot USA eller för att försvara sig mot USA attacker. Det är därför USA gick i taket när Turkiet köpte ryska försvarsvapen. Dom står inte under USAs tekniska kontroll och kan användas för att stoppa en USA attack.

    • Hehe…Ska du räkna på det viset är ju Sverige störst! Men givetvis så är det absoluta tal som gäller och USA säljer mest vapen eller rättare sagt de tvingar sina vasaller att köpa…Patriot är inget bra men ändå så ”köpte” Sverige detta dåliga system trots att det franska alternativet var bättre och billigare!

 6. Jag tror jag börjar förstå den senaste konfliktsituationen i Israel och Gaza.

  Socialistpartiet Fatah, befrielserörelsen PLO samt Palestinska Myndigheten (på Västbanken) är ingalunda några SAMARBETEN med den militanta organisationen Hamas med sitt välde i Gaza och bland palestinierna där.
  De här två olika regimerna är istället bittra KONKURRENTER om makten över det palestinska folket.

  Skälet är synnerligen enkelt.
  Hamas mål är att förinta Israel medan Fatah, PLO samt PM närmast ser en överenskommelse om tvåstatslösning med Israel.
  Just det senare är den militanta organisationen Hamas motståndare till.

  Det är den grundläggande konfliktsituationen.
  Hamas raketattacker just nu mot Israel tjänar närmast att ta initiativet från Fatah-PLO i ett försök stävja tvåstatslösningen.

  Anledningen till att Hamas attackerar just nu är ett försök att passa på läget när Israel försvagats något.
  Vi måste tänka på Israel just nu håller på att ta sig ur en besvärlig Corona-situation samtidigt som det varit politiskt oroligt i Israel med omval i omgångar.

  Vad jag kan förstå är Israels närmaste mål att tillfoga Hamas skada i deras militära infrastruktur som då viktigaste Hamas tunnelsystem där de kan gömma sig, göra förflyttningar, smuggla in vapen och dylikt.
  Det kan ta några dagar till för Israel att uppnå målet men sedan tar det här konfliktutbrottet slut för den här gången.
  Men för att uppstå igen vid senare tillfälle.

  Det är vad jag uppfattat men rätta mig gärna om ni tycker något är fel.
  Tack för ordet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here