Rysslands utrikesminister Lavrov och FN: s generalsekreterare Guterres på presskonferens i Moskva: FN-stadga eller regelbaserad internationell ordning?

6
1978

Här har publicerats artiklar där USA & Co föreslår en ”regelbaserad internationell ordning” (i hegemonen USA:s smak). Mycket viktig fråga:Hur ser FN på det ?

Denna artikel hos The Saker Utrikesminister Sergei Lavrov och FN: s generalsekreterare Guterres: presskonferens i Moskva har översatts av Rolf Nilsson.

Kolla videon bl.a. vid tidsmarkören 1:06

Detta är en viktig presskonferens, eftersom Guterres helt stödde begreppen internationell rätt (i stället för viss regel-baserad internationell ordning) och multilateralism med FN som det internationella organ vilket upprätthåller principerna i FN-stadgan. Detta har varit det ständiga budskapet från Ryssland och Kina.

 

 

Nedan följer en kort sammanfattning av talen av Lavrov och H.E. Wang Yi, statsråd och utrikesminister för Folkrepubliken Kina, vid FN:s säkerhetsråds möte på hög nivå med titeln ”Upprätthållande av internationell fred och säkerhet: försvar av multilateralism och det FN-centrerade internationella systemet,” hölls via videokonferens, Moskva, 7 maj 2021.

När jag först skrev den här sammanfattningen slutade jag med ”…. handsken har kastats, professionellt och formellt och utmaningen är offentlig. ” Herr Guterres bekräftade detta och, vågar jag säga, gjorde sitt val utan tvekan.

Herr Lavrov talade om multilateralism och allmänt erkända normer för internationell rätt, med Förenta nationerna som en nyckelplattform för att samordna insatser, eftersom det är ryggraden i den moderna globala ordningen, där alla oberoende stater är representerade.

Herr Wang Yi talade om – du gissade nog det .. ”FN är multilateralismens banér. För att bedriva multilateralism måste vi följa de grundläggande normerna för internationella relationer, byggda kring FN:s stadgas syften och principer, upprätthålla FN:s auktoritet och ställning och säkerställa dess centrala roll i internationella angelägenheter. Det är vad det innebär att utöva multilateralism, en inneboende natur som är absolut oförenlig med unilateralism.” och ”Nyckeln är att främja rätts-baserade internationella relationer, följa allmänt erkända internationella lagar och normer och respektera internationella avtal, som antagits av alla parter. Internationella regler måste baseras på internationell rätt och måste skrivas av alla. De är inte några fås patent eller privilegium. De måste vara tillämpliga i alla länder och det bör inte finnas utrymme för exceptionalism eller dubbla måttstockar. ”

I jämförelse beskriver dessa två tal finns motståndet (zon B) mot en ”reglerbaserad internationell ordning”, (zon A) som helt enkelt är ytterligare ett försök till en enda polär hegemoni och även kallad ”en ny överenskommelse” av internationella relationer.

Relaterat

Hur fungerar den av Oksanen prisade regelbaserade internationella ordningen? Kritik av folkrättsjurist och av mig.
Vi går mot en multipolär värld? Möjligheter och utmaningar.

Föregående artikelUSA säljer nu vapen till Israel för över 6 miljarder
Nästa artikelKan vi få en imperialistisk klimatpolitik?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. USA är desperat att etablera sin globala militärdiktatur med säte i Washington, men det tycks inte gå så bra för dom, utom i propagandan vilken dom kontrollerar. Det flödar av falska rapporter om brott mot mänskliga rättigheter i svenska statsfinansierade media, medan vloggare intervjuar lokalbefolkningen på plats som är jättenöjda och ett 70-tal, huvudsakligen muslimska, länder uttalar starkt stöd för åtgärderna i Xinjiang. När den största demonstrationen tog plats i Hong Kong var jag där elektroniskt. På plakaten kunde man läsa det ”Vi stöder polisen”, ”Stoppa våldet”, ”Rensa gatorna från ligister”, ”Vi bor alla i Kina”. På svenska media fick man läsa att det varit en stor demokratidemonstration mot Peking. En gång läste man i svenska media att det varit stora demonstrationer mot ”fängslandet” av Gui Minhai, med en bild. Den gången var jag i Hong Kong och på plats. Jag räknade till 13 personer och det stämde bra med bilden i svenska media. Vad som är verkligt intressant är att Kina är multietniskt, multikulturellt och har multilateralism med regeringen i Peking alltmer fungerar liknade ett slags FN.
  https://www.youtube.com/watch?v=4omEaTJyyCM

 2. MOSKVA (Sputnik) – Ryssland kommer inte att vara svarslösa mot de nya ovänliga stegen som förbereds i Europeiska unionen, sade utrikesminister Sergey Lavrov på måndagen.
  På en konferens om förbindelserna mellan Ryssland och EU betonade diplomaten att många politiker i Europa faktiskt förstår att konfrontationspolitiken är kontraproduktiv. ”Vi hoppas att sunt förnuft så småningom kommer att råda och vi kommer att kunna börja kartlägga vår nya balanserade modell av relationer som skulle baseras på internationell lagprinciper …
  Ryssland är fortfarande redo för ett rättvist samarbete. Men det betyder inte att vi utan reaktion lämnar de nya ovänliga stegen och försöker prata med oss ​​från styrka- och att blanda sig i våra inrikesfrågor. Sådana steg är under förberedelse, de döljer det inte. Ett relevant svar följer definitivt” sa Lavrov.
  https://sputniknews.com/world/202105311083039793-lavrov-russia-will-not-leave-new-eu-unfriendly-steps-without-response/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_inter_en

 3. Lavrov: Väst fortsätter blatant att blanda sig i Rysslands, och dess allierades interna angelägenheter.
  https://eng.belta.by/politics/view/lavrov-west-continues-to-blatantly-interfere-in-internal-affairs-of-russia-its-allies-140390-2021/
  MINSK, 31 maj (BelTA) – Väst visar förakt för de universella principerna i internationell rätt och fortsätter att blatant blanda sig i Rysslands inre angelägenheter och dess strategiska partner, sade den ryska utrikesministern Sergey Lavrov vid en konferens om förbindelserna mellan Ryssland och EU.
  ”I allmänhet ser vi direkt inblandning i Rysslands och dess allierades interna angelägenheter. Tydligen är det så här den reglerbaserade ordningen, som väst vill alltmer förlita sig på medan den avviker från de allmänna normerna i internationell rätt, bör se ut.
  För närvarande inför de ensidiga olagliga sanktionerna mot vårt land som godtyckligt tillämpas enligt EU:s gottfinnande. De borstar en faktabaserad dialog åt sidan till förmån för grundlösa anklagelser, samtidigt som de vill framträda som oskyldiga.

 4. […] The Saker har rapporterat om detta 26 september 2021. http://thesaker.is/political-declaration-adopted-during-the-first-ministerial-meeting-of-the-group-of-friends-in-defense-of-the-charter-of-the-united-nations-new-york-september-23-2021/ Ter sig som ett bra initiativ. Alltså inte överraskande att Sverige står utanför. Rolf Nilsson har översatt. Att ett sådant möte äger rum är ingen tillfällighet. USA har länge försökt lansera och främja en ”regelbaserad ordning” i USA:s intresse som en ersättning för den demokratiskt inriktade FN-stadgan, som ger möjlighet till multilateralism och som har udden riktad mot imperialism. Och det handlar inte bara om detta utan om ”Responsibility to protect”, ibland kallat ”humanitär intervention/imperialism”, en annan paroll avsedd att ge USA & Co fria händer att intervenera mot misshagliga stater. Påminner om Rysslands utrikesminister Lavrov och FN:s generalsekreterare Guterres på presskonferens i Moskva: F… […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here