Vilka stater deklarerar stöd till försvar för FN-stadgan mot ”regelbaserad internationell ordning”? Varför?

3
1084
United Nations (FN) i New York. Foto: Tadekk. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com
United Nations (FN) i New York. Foto: Tadekk. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com

The Saker har rapporterat om detta 26 september. http://thesaker.is/political-declaration-adopted-during-the-first-ministerial-meeting-of-the-group-of-friends-in-defense-of-the-charter-of-the-united-nations-new-york-september-23-2021/ Ter sig som ett bra initiativ. Alltså inte överraskande att Sverige står utanför. Rolf Nilsson har översatt.
Att ett sådant möte äger rum är ingen tillfällighet. USA har länge försökt lansera och främja en ”regelbaserad ordning” i USA:s intresse som en ersättning för den demokratiskt inriktade FN-stadgan, som ger möjlighet till multilateralism och som har udden riktad mot imperialism. Och det handlar inte bara om detta utan om ”Responsibility to protect”, ibland kallat ”humanitär intervention/imperialism”, en annan paroll avsedd att ge USA & Co fria händer att intervenera mot misshagliga stater.
Påminner om Rysslands utrikesminister Lavrov och FN:s generalsekreterare Guterres på presskonferens i Moskva: FN-stadga eller regelbaserad internationell ordning?

Jag publicerar den översatta artikeln och publicerar några andra artiklar i ämnet.


Politisk deklaration, antagen under det första ministermötet i Gruppen av Vänner till försvar för FN:s stadga

 • Vi, representanter för Algeriet, Angola, Vitryssland, Bolivia, Kambodja, Kina, Kuba, Demokratiska folkrepubliken Korea, Ekvatorialguinea, Eritrea, Iran, Laos folkdemokratiska republik, Nicaragua, Palestina, Ryssland, Saint Vincent och Grenadinerna, Syrien och Venezuela, träffades på ministernivå i New York, vid sidan av, under veckans samling av ledare på hög nivå (se här, ö.a.), för den 76:e sessionen i FN:s generalförsamling, för att göra en utvärdering av den senaste utvecklingen på den internationella arenan, inklusive utmaningar och hot mot Förenta nationernas stadga, vilken ligger till grund för multilateralism, och för att utbyta åsikter om befintliga, nya och framväxande frågor av kollektivt intresse och gemensamt intresse.
 • Vi erinrar om den deklaration, som antogs den 6 juli 2021 i New York på ambassadörsnivå och som bekräftar att Förenta nationernas stadga och dess syften och principer förblir tidlösa, universella och att de alla är oumbärliga, inte bara för att bevara och främja internationell fred och säkerhet, rättsstatsprincipen, ekonomisk utveckling och sociala framsteg, liksom alla mänskliga rättigheter för alla, men också för att uppnå en mer fredlig, välmående, rättvis och jämlik värld, och ett system baserat på just reglerna i det universella och juridiskt bindande instrument, som utgör en exceptionell prestation för mänskligheten och en verklig handling utifrån en tro på mänsklighetens bästa.
 •  Vi lovar att inte spara några ansträngningar för att bevara, främja och försvara förekomsten och giltigheten av Förenta nationernas stadga, som vid den nuvarande internationella, kritiska tidpunkten, har ett förnyat och ännu viktigare värde och relevans. I detta avseende uttrycker vi vår beslutsamhet att utöka arbetet för vår grupp av vänner utanför FN:s högkvarter, i New York, särskilt vid FN:s kansli i Genève, Nairobi och Wien, samt vid andra högkvarter för FN:s specialiserade organ, för att främja våra gemensamma ansträngningar för att säkerställa respekten och efterlevnaden av Förenta nationernas stadga, både i dess bokstav och anda.
 •  Vi uttrycker vår allvarliga oro över den växande hemfallenheten till unilateralism, inte bara till skada för multilateralism, utan också för internationellt samarbete och solidaritet, som måste fördjupas, nu mer än någonsin, inklusive i samband med COVID-19-pandemin, i syfte att skapa gemensamma, inkluderande och effektiva lösningar på de gemensamma utmaningarna och hoten från ett 2000-tal av sammanbundenhet. Samtidigt som vi förnyar vårt fasta engagemang, med en återupplivad multilateralism som ska ha FN i centrum, förmedlar vi vårt stöd till nationer och folk som utsätts för ensidiga och godtyckliga tillvägagångssätt vilka bryter mot både de syften och principer som finns i FN:s stadga. och de grundläggande normerna i internationell rätt, och förnyar vår uppmaning till full respekt för folks omistliga rätt till självbestämmande, liksom alla nationers territoriella integritet och politiska oberoende.
 •  Vi bjuder in de medlemmar i det internationella samfundet, som är lojala med de syften och principer som finns i FN:s stadga, med förekomsten av legalitet framför våld, med värdena dialog, tolerans och solidaritet, samt med en effektiv och inkluderande multilateralism, där alla regioner och alla stater är jämlika och inbegripna, att överväga att gå med i vår grupp av vänner och/eller godkänna denna förklaring så snart som möjligt, som en del av våra gemensamma ansträngningar för att främja vår gemensamma agenda och att slutligen fortsätta att uppfylla löftet om Förenta nationernas stadga och se till att ingen lämnas kvar.

Relaterat

Hur fungerar den av Oksanen prisade regelbaserade internationella ordningen? Kritik av folkrättsjurist och av mig.
Vi går mot en multipolär värld? Möjligheter och utmaningar.
Hur fungerar egentligen “Världssamfundets regler”? – Retorik och verklighet.

Föregående artikelMigration = Utveckling? Vem vinner på ”brain drain”?
Nästa artikelAssanges far – de vill bara mörda min son Julian Assange
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Det är självklart att ALLA SKURKSTATER står bakom en så kallad “regelbaserad internationell ordning.” Det är smått roligt att skurkstater talar om för oss om ”regelbaserade ordning” – skurkar är jo helt humör befriade. Kolla bara på de prominenta skrukarnas som docerar om ”den regelbaserade ordningen.” De topp fem skurkstater är:
  1.Styggelsen apartheid Israel;
  2. USA, et pluribus unum i mord och krig ;
  3. Lilla-Britannien – före detta kriminellt imperium;
  4.Frankrike – före detta kriminellt imperium;
  5.Australien – convict nation

  Alla är kända för att ha begått och fortfarande begå brott mot mänskligheten. Exempelvis är att döda barn och civila deras signum. Att tortera och våldta kvinnor ingår i deras regelbaserade ordning. Det är en samling skamlösa rasiststater (t ex nekar covid-19 vaccin till Palestinier; sanktionerar länder som Iran och Venezuela så att de inte kan köpa vaccin, mm) som gör anspråk på att vara föredöme för resten av mänskligheten. Dessa skurkstater docerar gärna om ”demokrati, fri- och rättigheter”. Barnamördare regimen apartheid israel gör anspråk på att vara ”enda demokrati i MÖ” och det utan ironi eller skam. Det är anledningen till varför dessa skurkstater är i minoritet – världen håller sig till FN-stadgan och inget annat påhitt som en samling mer eller mindre gangster stater vill pådyvla världen. Tack lov att vi har länder som Kina och Ryssland som ser till att skurkstaternas ordning inte bli verkligt.

  Mer om skurkens regelbaserade ordning” kan man läsa här: https://www.globalresearch.ca/emperor-new-rules/5746189

 2. […] Vilka stater deklarerar stöd till försvar för FN-stadgan mot ”regelbaserad internationell ordni… Rysslands utrikesminister Lavrov och FN: s generalsekreterare Guterres på presskonferens i Moskva: FN-stadga eller regelbaserad internationell ordning? Hur fungerar den av Oksanen prisade regelbaserade internationella ordningen? Kritik av folkrättsjurist och av mig. Vi går mot en multipolär värld? Möjligheter och utmaningar. Hur fungerar egentligen “Världssamfundets regler”? – Retorik och verklighet. […]

 3. Det är Gudfaderns gangsterregler USA vill pådyvla oss och resten av världen, med ”löften” om beskydd för de godtrogna (Sverige, Finland, EU) via NATO, eller direkta våldsåtgärder om man inte lyssnat och förstått vad Gudfadern sa: ”I’ll make you an offer you can’t refuse.” USA har inga vänner eller allierade, de har bara vasallstater. De som tror något annat är okunniga och oupplysta om de dokument som öppet deklarerar detta. Det nyligen läckta RAND dokumentet, daterat den 25 januari 2022, förstärker de RAND dokument som publicerades!! 2019, vilka tydligt visar att för USA betyder Europa enbart ett militärt brohuvud på den Euroasiatiska kontinenten. https://cartagocat.wordpress.com/2022/09/14/raderna-gar-aldrig-ur/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here