Ökande klyfta mellan arab- och Västledare om kriget Israel-Hamas

3
816
Kung Abdulla 2 av Jordanien

The Cradle rapporterar

_____________________

Internationella ledare samlades till ett toppmöte i Kairo på lördagen för att diskutera lösningar på det pågående kriget mellan den Hamasledda palestinska motståndsrörelsen och Israel, men lyckades inte komma överens, eftersom klyftan mellan arabiska och europeiska ledare om Israels bombningar av Gaza växer.

I sitt inledningsanförande uppmanade Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi ledarna att enas om en färdplan för att få ett slut på den ”humanitära katastrofen” i Gazaremsan och återuppliva fredsförhandlingarna mellan Israel och palestinierna. Färdplanens mål inkluderar leverans av hjälp till Gaza och att gå med på en vapenvila, följt av förhandlingar som leder till en tvåstatslösning, sade han.

I flera timmars tal fördömde arabiska ledare Israels pågående bombningar av Gaza, som har fokuserat på civila mål, inklusive höghus, sjukhus och till och med en gammal kristen kyrka där civila hade tagit skydd.

Israel har också stängt av allt vatten, mat och elektricitet till Gaza och bombat Rafah-övergången med Egypten för att förhindra leverans av humanitärt bistånd.

”Det budskap som arabvärlden hör är högt och tydligt”, sade kung Abdullah II av Jordanien under sitt tal. ”Palestiniernas liv betyder mindre än israelernas. Våra liv betyder mindre än andra liv. Tillämpningen av internationell rätt är frivillig, och mänskliga rättigheter har gränser – de stannar vid gränser, de stannar vid raser och de stannar vid religioner.”

”Var som helst annars skulle man fördöma attacker mot civil infrastruktur och medvetet svälta ut en hel befolkning på mat, vatten och grundläggande förnödenheter”, sade kung Abdullah. ”Ansvarsskyldighet skulle utkrävas.”

Gazas hälsoministerium sade på lördagen att Israels flyg- och missilattacker hade dödat minst 4.385 palestinier, inklusive över 1.600 barn, i Gaza.

Europeiska tjänstemän spelade till stor del ner Israels attacker mot Gazas civila och uppgav istället att Israel har rätt att försvara sig och bad Israel att tillåta humanitärt bistånd till den belägrade enklaven.

Annalena Baerbock. Bild Wikimedia.

”Precis som alla andra länder i världen har Israel rätt att försvara sig och sitt folk mot denna terror”, sade den tyska utrikesministern Annalena Baerbock i sitt tal.

Hamas attack mot Israel den 7 oktober dödade omkring 1.400 israeler, inklusive bosättare och nuvarande och tidigare israeliska soldater.

Ingen israelisk eller amerikansk ledare deltog i toppmötet, vilket innebär att det inte var möjligt att nå en överenskommelse om att få slut på våldet.

Arabiska ledare fruktar hot från israeliska tjänstemän om att driva Gazas 2,3 miljoner invånare till Egypten, i en upprepning av Nakba 1948.

al-Nabka-dagen.

Det året använde sionistiska miliser våldtäkter och massakrer som verktyg för att fördriva 750 000 palestinier från deras hem och göra dem till flyktingar i grannländerna, Västbanken och Gaza. Detta gjorde det möjligt för de sionistiska miliserna att erövra den mark som behövdes för att skapa en ny stat, Israel, med en judisk befolkningsmajoritet.

al-Sisi
By Erin A. Kirk-Cuomo – https://www.flickr.com/photos/secdef/8678674334/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30858460.

Egyptens president Sisi sade att hans land motsatte sig förflyttningen av palestinier till Egyptens till stor del ökenartade Sinai-region och tillade att den enda lösningen var en oberoende palestinsk stat.

Jordanien, som är hem för många palestinska flyktingar som fördrevs under Nakba och deras ättlingar, fruktar också att Israel kommer att använda konflikten med Hamas för att fördriva palestinier i massor från den ockuperade Västbanken.

Kung Abdullah sade att tvångsförflyttning ”är ett krigsbrott enligt internationell lag, och en röd linje för oss alla.”

Föregående artikelVilka stater deklarerar stöd till försvar för FN-stadgan mot ”regelbaserad internationell ordning”? Varför?
Nästa artikelIsrael kräver att freds-prioriterade FN-chefen avgår och menar att Hamas är de nya nazisterna
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Som vanligt avslöjas sionist lögnen om att ”1400 civila israeler” mördades av Hamas för vad den är – lögn. Sanningen är att hälften av dessa 1400 var soldater och reservister. Det säger apartheid israel media Haaretz – blir det svårt att avfärda som ”Hamas propaganda” för allehanda jourhavande yrkeslögnare som talar och skriver svenska (ingen nämnd ingen glömd)

    https://new.thecradle.co/articles/what-really-happened-on-7th-october

  2. Siffran 1400 israeler stämmer inte sedan länge. Det hade redan framkommit en del förut. Nu har också tidningen The Cradle, gjort en genomgång. (Finns på X..)

    Ca 636 st, om jag inte missminner mig. Varav ca hälften soldater, polis. Och ca hälften civila. Varje siffra är en för mkt, för att inte missförstås. Men ändå; av dem fanns det även sådana som sköts av soldater när så kraftig eldgivning mot Hamas, att även israeliska fångar samtidigt sköts. (Enligt vittnesmål av israel som klarade sig. Åtminstone sett ett sådant vittnesmål på X.)

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here