Israel kräver att freds-prioriterade FN-chefen avgår och menar att Hamas är de nya nazisterna

29
1092
Antonio Guterres

FN:s generalsekreterare fördömde ”överträdelser i Gaza” och uppmanar till omedelbar eldupphör för att säkra humanitär hjälp, skriver TT.

Nu kräver Israel att FN-chefen avgår.

”Det finns inget som rättfärdigar, eller poäng med, att prata med dem som visar förståelse för de mest fruktansvärda handlingar riktade mot Israels medborgare”, skriver FN-ambassadören Gilad Erdan på X

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/GM9xpJ/israel-gaza-liverapportering-om-kriget-mellan-hamas-och-israel

Sveriges Radio skriver

 • Israels FN-ambassadör kräver att FN:s generalsekreterare António Guterres ska avgå.
 • Kravet kommer efter ett uttalande från generalsekreteraren på ett möte i FN:s säkerhetsråd där Guterres bland annat sa att Hamas attacker mot Israel inte inträffade i ett vakuum, och att det palestinska utsatts för 56 år av kvävande ockupation.
 • Israels FN-ambassadör Gilad Erdan kallade Guterres uttalanden för ett rättfärdigande av terrorism.

https://sverigesradio.se/artikel/israel-kraver-guterres-avgang-som-fns-generalsekreterare

I denna Youtube säger Israels utrikesminister att Hamas är de nya nazisterna.

Föregående artikelÖkande klyfta mellan arab- och Västledare om kriget Israel-Hamas
Nästa artikelI skuggan av IHRA-deklarationen mot antisemitism
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

29 KOMMENTARER

 1. |
  Förenta nationerna
  Israel vägrar visum till FN-tjänstemän efter Guterres tal om Gazakriget
  I protest mot FN-chefens indirekta kritik av Israel säger Israels FN-sändebud att ”tiden är inne att lära dem en läxa”.

  Publicerad den 25 oktober 2023

  Israel kommer att vägra visa till FN-tjänstemän, har dess FN-ambassadör sagt, allt eftersom landets spott med den internationella organisationen fördjupas.

  Gilad Erdan gjorde uttalandet på onsdagen, enligt israeliska medier, eftersom nedfallet från FN-chefens tal i säkerhetsrådet dagen innan fortsätter.

  FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kritiserade indirekt Israel för att ha beordrat evakuering av civila från norr till söder om Gazaremsan. Han sa också att Hamas attack mot Israel den 7 oktober inte skedde ”i ett vakuum” eftersom palestinierna har ”utsatts för 56 år av kvävande ockupation”.

  Många länder välkomnade Guterres ”mycket balanserade tillvägagångssätt”, rapporterade Al Jazeeras Gabriel Elizondo från New York. Men Israel var ”rasande” och dess tjänstemän uppmanade FN-chefen att avgå.

  Israels utrikesminister Eli Cohen, som var med i debatten, ”var så upprörd”, sa Elizondo, ”att han ställde in ett möte med generalsekreteraren som skulle äga rum på tisdag eftermiddag”.

  ”Det är verkligen ovanligt att se den här typen av reaktion mot generalsekreteraren,” tillade Elizondo.

  ”På grund av hans [Guterres] kommentarer kommer vi att vägra att utfärda visum till FN-representanter”, sa Erdan till Army Radio. ”Vi har redan vägrat visum för undergeneralsekreteraren för humanitära frågor Martin Griffiths. Det är dags att lära dem en läxa.”

  Erdan sa på X, tidigare Twitter, att FN-chefen har ”uttryckt förståelse för terrorism och mord” med detta tal.

  FN-chefen säger ”tydliga brott mot internationell humanitär rätt” i Gaza
  Senare publicerade Guterres ett utdrag ur sitt tal på X i ett uppenbart försök att visa att han har kritiserat både Hamas och Israel för krisen i Gaza.

  ”Det palestinska folkets klagomål kan inte motivera de fruktansvärda attackerna från Hamas. Dessa fruktansvärda attacker kan inte motivera det palestinska folkets kollektiva bestraffning”, skrev han.

  Det palestinska utrikesministeriet har fördömt Israels uppmaning till FN:s generalsekreterare att avgå och beskriver det som en ”oprovocerad attack”.

  I ett inlägg på X beskrev det palestinska ministeriet Israels position som en ”förlängning” av dess ”respektlöshet och bristande engagemang” för FN, dess stadga och resolutioner om Palestina.

  Gazakriget
  Hamas-krigare stormade in i Israel den 7 oktober och attackerade till stor del civila mål, inklusive familjer och en musikfestival, och dödade minst 1 400 människor och tog mer än 220 fångar, enligt israeliska tjänstemän.

  Omkring 5 800 palestinier, även mestadels civila, har dödats över Gazaremsan i vedergällande israeliska bombardemang, sade territoriets hälsoministerium.

  Guterres, som förra veckan reste till Rafah-övergången i ett försök att få hjälp genom gränsen mellan Egypten och Gaza, välkomnade i sitt tal också tre hjälpkonvojers inträde hittills.

  Men FN-chefen sa att det bara var ”en droppe hjälp i ett hav av nöden”, eftersom FN:s byrå för palestinska flyktingar (UNRWA) varnade att de skulle tvingas sluta arbeta på onsdag på grund av brist på bränsle.

  ”För att lindra episkt lidande, göra leveransen av hjälp enklare och säkrare och underlätta frigivningen av gisslan. Jag upprepar min vädjan om en omedelbar humanitär vapenvila, säger Guterres.

  Säkerhetsrådets dödläge
  Med stöd av USA har Israel avvisat uppmaningar om att stoppa offensiven och sagt att det bara skulle tillåta Hamas att omgruppera.

  USA lade förra veckan in sitt veto mot ett utkast till resolution om krisen och sa att det inte stödde Israels rätt att svara på Hamas tillräckligt.

  Utrikesminister Antony Blinken bad säkerhetsrådet att stödja en ny USA-ledd resolution som ”innehåller materiell feedback”.

  Utkastet, som har setts av nyhetsbyrån AFP, skulle försvara ”alla staters inneboende rätt till självförsvar samtidigt som man uppmanar till efterlevnad av internationell lag. Det skulle stödja ”humanitära pauser” för att släppa in hjälp men inte en fullständig vapenvila.

  ”Ingen medlem av detta råd – ingen nation i hela den här kroppen – kunde eller skulle tolerera slakten av dess folk”, sa Blinken.

  Veto-utövande Ryssland – vant vid att stå emot säkerhetsrådet över sin invasion av Ukraina – sa snabbt att det skulle motsätta sig USA:s utkast.

  USA:s regionala allierade Egypten kritiserade också dokumentet.
  ”Vi är förvånade över nya försök att anta en resolution som inte inkluderar någon uppmaning till vapenvila för att förhindra ytterligare försämring av situationen som kan leda regionen till en farlig tidpunkt”, sa utrikesminister Sameh Shoukry.

  Utrikesminister Riyad al-Maliki från den palestinska myndigheten, en rival till Hamas, kallade säkerhetsrådets passivitet ”oförlåtligt”, liksom Jordanien, en annan amerikansk partner.

  ”Säkerhetsrådet måste ta en tydlig hållning för att försäkra två miljarder araber och muslimer om att internationell lag kommer att tillämpas”, sa Jordaniens utrikesminister Ayman Safadi.

  Jordanien och Ryssland är bland nationer som begärde ett möte på torsdagen i FN:s generalförsamling, vars resolutioner är icke-bindande, på grund av säkerhetsrådets dödläge.

  https://www.aljazeera.com/news/2023/10/25/israel-to-refuse-visas-to-un-officials-after-guterres-speech-on-gaza-war

 2. Dessa satans mördare är jo inte av den här värld!!!

  Proletären – bland de få medier som rapporterar sanningsenligt om apartheid israels brott – skriver att apartheid israel har mördat minst 2000 barn. Skamligt nog har ingen av de som annars högljutt förvarar ”den rätts baserade ordningen”, fördömt detta vår tids största terror signerat apartheid regimen israel.

  Proletären skriver om hur apartheid israel ”har den senaste veckan intensifierat sitt pågående folkmord på palestinierna i Gaza. Fler än 5 000 civila har hittills dödats av ockupationsmaktens bomber de senaste 17 dagarna, varav fler än 2 000 barn.

  För att sätta det i perspektiv har 554 barn dödats i Ukraina sedan den ryska invasionen den 24 februari förra året fram till den 10 september i år, enligt FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter. Ockupationsmakten Israel har hunnit ha ihjäl fyra gånger så många på bara drygt två veckor, ändå lyser västvärldens fördömanden med sin frånvaro.

  Israel har rätt att försvara sig, är det samfällda budskapet, och i samband med EU:s utrikesministermöte på måndagen sade Tobias Billström att svaret har varit proportionerligt. Då ska man veta att det är 14 barn som hittills bekräftats döda i Hamas attack på Israel den 7 oktober.

  Drygt 140 gånger så många palestinska barn tycker Sveriges utrikesminister alltså är proportionerligt – men riktigt så extrema är inte alla europeiska regeringar, och inte alla ministrar.

  I Spanien har vänsterpartiet Podemos ordförande Ione Belarra, som är minister för sociala rättigheter i den socialdemokratiska expeditionsministären, uppmanat regeringspartnern PSOE att bryta de diplomatiska relationerna med Israel, dra Israels premiärminister Benjamin Netanyahu inför Internationella brottmålsdomstolen ICC och införa ekonomiska sanktioner mot Israel på grund av sitt ”planerade folkmord som syftar till att utrota det palestinska folket”

  https://proletaren.se/artikel/ett-proportionerligt-folkmord

 3. Vi får hoppas Motståndsaxeln uppnår en total seger över Israel.
  ××××

  Publicerad den 25 oktober 2023

  Hizbollah har haft nästan dagliga skottväxlingar med israeliska styrkor längs gränsen sedan Gazakriget bröt ut.

  Chefen för Libanons väpnade Hizbollah-grupp har träffat ledande palestinska väpnade gruppledare från Hamas och Islamiska Jihad, och diskuterat vad deras allians måste göra för att uppnå en ”heltäckande seger” över Israel, enligt ett uttalande från Hizbollah.

  Uttalandet sade att onsdagens möte involverade Hizbollahs Sayyed Hassan Nasrallah, Hamas biträdande chef Saleh al-Arouri och Islamiska Jihad-chefen Ziad al-Nakhala, utan att nämna platsen.

  ”Ledarna tacklade den senaste utvecklingen sedan starten av Operation Al-Aqsa Flood och händelserna som följde på alla fronter, inklusive konfrontationerna över gränsen mellan Libanon och det ockuperade Palestina”, citerade den libanesiska statliga median Al-Manar uttalandet. 

  ”Sayyed Nasrallah bedömde tillsammans med Nakhale och al-Arouri de internationella och regionala ställningstaganden samt de steg som måste tas av Motståndsaxeln i denna kritiska fas för att uppnå en total seger och för att stoppa den brutala attacken mot det förtryckta folket av Gaza och Västbanken”, tilläggs uttalandet.

  Sedan attacken den 7 oktober har Hizbollah haft nästan dagliga skottväxlingar med israeliska styrkor längs den israelisk-libanesiska gränsen.

  Den libanesiska gruppen meddelade på onsdagen att ytterligare två av dess krigare hade dödats, vilket ökade dödssiffran i dess led till 40 krigare sedan konfliktens början.

  https://www.aljazeera.com/news/2023/10/25/hezbollah-hamas-islamic-jihad-chiefs-discuss-route-to-victory-on-israel

  • Vi hoppas olika. Helt otippat.. Satt i videokonferens med Moshe Cohen igår. Tidigare chief of staff till Shimon Peres. Han fick avbryta när raketlarmet gick och sprang med sin fru ut ur lägenheten till ett skyddsrum. Så har de levt under många år, även om det eskalerat senaste tiden. Avskum till islamister som förstör livet för ett helt folk. Först var det Hitler, nu är det islamisterna.

   Jag sa till honom igår att de har lite att skylla sig själva då deras bosättningspolitik är oförsvarlig. Men hur man kan ställa sig bakom Hamas och Hizbollah är sjukt. Jag har tidigare varit av uppfattningen att man ska göra Jerusalem till FN-stad utan nationella intressen. Vet inte längre. Men det är dags att rensa ut alla som stöttar terroristerna i Hamas.

   • Och de som stöttar Israels terrorbombningar i Gaza med över 5000 döda, deras blockad av mat, el och mediciner?

   • Hamas är en israelisk skapelse. Det är välkänt att Israels regeringar förr i många år givit pengar ur statsbudgetarna till just Hamas för att motverka t.ex. de förr så mäktiga marxistiska organisationerna som PLO.

    Hisbollah är också en israelisk skapelse grundad av motståndsrörelsen mot den israeliska ockupationen (ännu en!) av Libanon fram till år 2006. Den här snurriga historien finns att läsa lite varstans och hos SR:s eminente korrespondent Cecilia Uddén. Regionen är som sagt rörig och strulig.

    Betänk att vi idag inte skuldbelägger till exempel den franska, tjeckiska eller norska motståndsrörelsen för deras attentat under de nazistiska ockupationerna och när ibland civila tyskar strök med, så betecknar vi självklart inte det som omoraliska ”krigsbrott” och liknande. Vi har FÖRSTÅELSE.

    Kamp mot ockupationsmakten och dess våld kan ibland innebära att civila på den aggressiva ockupationssidan omkommer, men ockupationskamp är inte och aldrig ett internationellt krigsbrott. SÅ har det alltid varit i dessa asymmetriska krig: Israel som med världens mest avancerade och moderna amerikanska vapen som bara konstant i decennium efter decennium skjuts in i just mot civila områden: bostäder, skolor, sjukhus. Det är statsterrorism.

 4. Billström är ett sionistmonster och en träl, precis som resten av Dårhuset. Deras (347st) anseende- och förtroendekapital (om de någonsin innehaft något) är totalt förbrukat, och inget kan fås tillbaka. Detta stod klart 2020 när de tvingade svenska medborgare att inta okända gifter, kontra all lagstiftning som existerar. Nu visar de bara igen, vem de är. Parasiter och lakejer, betjänter och förbrukningsbara underhuggare till en fd ’dold’ ’makt’ numera i öppen dager.

  Ovsnstående gäller iinte Elsa Widding och Jan Lindholm, de är psykopaternas motsats.

   • Tyvärr inte, Anders. Sverige hade inte varit vad det är idag, heller inte västvärlden, om det inte varit för ett överflöd av korrupta ’politiker’ och ’tjänstepersoner’, som aktivt gräver efter mer dirty money. All förödelse börjar med det, och all förödelse tar slut när giriga byråkrater är borta, och in träder de som verkligen vill vara folket och dess Land behjälpligt

    • Norden tillhör ändå bland de mest transparenta och korruptionsfria länderna i världen. Korruptionsfall är oftast relativt sällsynta.

     Georgien kom exempelvis tillrätta med den värsta korruptionen medborgare/tjänsteman de senaste åren nu efter Saakasjvili genom att bygga ett helt (bokstavligen!) genomskinligt administrationshus i Tbilisi där alla ser vad alla gör, och när medborgare skall betala myndigheten får de gå individuellt till slutna rum och betala med kort: kontanter är förbjudet. Tydligen har det haft god verkan.

     • Företagskorruption i privat sektor är som alla förstår oerhört svår att ens få insyn i eller reda ut.

      Men medborgarnas inblandning i korruption gentemot tjänstemän i förvaltning är något annat.

      Strikt sett till det ryska och ukrainska samhällsproblemet är dessa två korruptioner invuxna i varandra: stat, privatpersoner, företag och allt övervakas och, tyvärr, skyddas hårt av säkerhetspolisen. Den gamla sovjetiska modellen med att allt korporativt sammanblandas med säkerhetspolisen som högsta beskyddare och chef är ännu i kraft. På 1980-talet hade vi korruptionen i sovjetiska inrikesministeriet som slutade med att inrikesminister Nikolaj Sjtjolokov (kommen från Dnepropetrovsk i just Ukrainska SSR, den s.k. Dnepropetrovskmaffian, dit man också räknade Brezjnev och Tjernenko men inte KGB:s ordförande Andropov som jagade dem) begick självmord med tjänstepistolen iförd uniform på sitt arbetsrum på MVD. KGB:s granskning var nämligen avsevärt hårdare då.

      Det är denna sammanhållna och sammanblandade stats- företags- och privatpersonskorruptionsmodell som överlevt in i vår tid i RF och Ukraina med FSB:s assistans. Det är Ukrainas första skäl att kvarstå i kriget: en ”politisk modell” man vill utplåna i detta kriget.

     • ”Den gamla sovjetiska modellen med att allt korporativt sammanblandas med säkerhetspolisen som högsta beskyddare och chef är ännu i kraft.” Uppgifter utan källor och referenser.

     • Jag tycker nog redaktören bör ta sig en titt i den för allmänheten lättillgängliga facklitteraturen i ämnet: ryske författaren Michail Zygar (som säkert är den utomstående som känner flest och intervjuat flest i Kreml) och hos Catherine Belton. Läs gärna så blir diskussionerna åtminstone lättare. Man behöver inte sympatisera med allt, men man blir kunnigare! Då vi inom Global Politics ofta diskuterar just Ryssland och dess system måste man också känna till detta lands inre och tidvis dolda anatomi. Att läsa till exempel Zygar och Belton gör att man kommer in under skinnet på dagens Ryssland. Förstår man inte systemets mekanismer, rötter, natur och beteenden blir naturligtvis allt bara samtida, oförståelig dimma.

      Det rysk-ukrainska kriget är de ekonomiska strukturernas krig. Ingenting annat. Kriget är det enda sättet Putins ekonomiska system kan överleva några år till.

 5. Den som sa’t, han va’t sa vi redan i min barndom, och så är det. Vad är skillnaden mellan 30-40 talets etniska rensning och dagens retorik och metoder? Det är bara lite mer våldsamt nu med bomber istället för gaskammare. Israel lever högt på att beskylla alla andra för vad de själva står för.

 6. Israel tål inte någon kritik. Alla vi som är emot israeliskt våld mot palestinier på Västbanken och i Gaza är tydligen alltid nazistiska anti-semiter.

  Israel har laglöst och rättslöst i 56 år struntat i alla FN-resolutioner, utslag i internationella domstolar och all internationell lag; en slags ”rättslig terrorism”.

 7. Fall inte in i uttryck som visar på att inte våga ta ansvar för sina handlingar,
  “han som sa det han var det” stämmer bara i 6% av fallen, visar en utredning.
  – Han som sa det han var det i regel inte, utredare föreslår att uttrycket läggs ner med omedelbar verkan🤣
  Det är faktiskt en barnlek…

  • Carina det är alltid alltid den som anklagar, som projicerar. Projicerar det ’åklagaren’ själv står för, för att själv slippa stå till svars. I fallet sionismen och isrhel, är det 100% så

 8. Från dagens MoA
  FN:s generalsekreterare kräver slut på sionistiska bombningar

  https://www.whitehouse.gov/briefing-room/press-briefings/2023/10/24/press-briefing-by-press-secretary-karine-jean-pierre-and-nsc-coordinator-for-strategic-communications-john-kirby-23/

  Och som jag tror att du har hört oss säga, en vapenvila just nu gynnar egentligen bara Hamas. Det är där vi befinner oss just nu.
  En vapenvila skulle naturligtvis gynna ALLA människor som bor i Gaza och alla israeler som hotas av Hamas missileld.

  FN:s generalsekreterare António Guterres intog en mycket förnuftigare ståndpunkt:

  https://www.un.org/sg/en/content/sg/speeches/2023-10-24/secretary-generals-remarks-the-security-council-the-middle-east%C2%A0

  Det är viktigt att också erkänna att Hamas attacker inte skedde i ett vakuum.
  Det palestinska folket har utsatts för 56 år av kvävande ockupation.

  De har sett hur deras land stadigt slukats av bosättningar och plågats av våld; deras ekonomi har kvävts; deras folk har fördrivits och deras hem har rivits. Deras förhoppningar om en politisk lösning på deras svåra situation har försvunnit.

  Men det palestinska folkets missnöje kan inte rättfärdiga Hamas fruktansvärda attacker. Och dessa fruktansvärda attacker kan inte rättfärdiga den kollektiva bestraffningen av det palestinska folket.

 9. Kan som ett litet nyhetstillägg om Förenta Nationernas säkerhetsråd berätta att arabvärldens representant i Säkerhetsrådet, Förenade Arabemiraten numera sluter upp bakom ryska och kinesiska resolutionsförslag i Gaza-Israel-frågan som rådet ännu inte tre veckor in i den upphettade konflikten lyckats få fram minsta resolution om. De amerikanska Förenta staterna helt vägrar släppa igenom en resolution som innebär någon form av tvingat eldupphör.

  Ikväll klargjordes också att Turkiets president Erdogan tillsammans med Qatar att man har enighet om konflikten. Erdogan kallade Hamas sina ’muslimska bröder’ (oklar översättning, min anm.).

  Det verkar alltmer som om USA och Israel håller på att lokalt FULLSTÄNDIGT isoleras i Nära- och Mellersta Östern.

  I Gaza har nu hittills 23 journalister och korrespondenter nu dödats i israeliska bombningar. (Källa: förf. Marwan Bishara).

  (Källa: Seende på Säkerhetsrådets sammanträde uppvisat i tv).

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here