Norge firar nationaldagen som USA:s klientstat – liksom Sverige?!

1
1932

Den här artikeln publicerades 15 maj som ett läsarinlägg Bjarne Lavik, ställföreträdande ledare för norska Antikrigs-Initiativet hos Pål Steigan.
Klientstaten Norge Kanske kan man byta ut ”Norge” mot ”Sverige” i texten. Ser man annat än smärre skillnader?


Klientstaten Norge

Okärt barn har många namn. När det gäller Norge är vi en klientstat eller en vasallstat eller en satellitstat. Under USA. Och vår klientställning blir bara värre och värre. Vi är redan långt ifrån den gamla basala politiken. Verkligheten är obestridligen att vi har blivit en av de mest framskjutna baserna för USA:s aggressiva politik gentemot Ryssland.

Och försöken från utrikesministern, försvarsministern och resten att prata bort verkligheterna, blir bara mer och mer krampaktiga och innehållslösa.

Hela tiden upprepar de ”våra allianspartners”, ”USA som kommer att ge oss trygghet och säkerhet”. Sagt öppet av många i dessa kretsar: Mot Ryssland som vill attackera Norge. Något som är så avlägset och ahistoriskt som det bara är möjligt. Rysslands ställning är nu som tidigare defensiv. Defensiv för att kunna möta och försvara sig i den situation som klientstaten Norge är fullt involverad i att utveckla: den militära invasionen av Ryssland från alla håll. Detta tillsammans med allt annat – sanktioner, hot och systematisk demonisering av landet.

Store Norsk Leksikon beskriver det att vara klientstat, bl.a. så här:

Klientstaten kontrollerar vanligtvis sina interna angelägenheter, men följer sin beskyddare när det gäller utrikes- och säkerhetspolitik. Att det är andra än klientstaten som beslutar i externa frågor görs inte allmänt känt.

Att Norge inte bestämmer, utan gör vad USA bestämmer, måste till varje pris döljas och pratas bort! Detta framträder i många fall. Och inte bara gör Norge vad USA bestämmer, ibland kan klienten tjäna lite pengar på det!

Aftenposten avslöjade nyligen (3 maj) att Norge levererade vapen till Emiraten i Mellanöstern, stick i stäv mot mot FN:s konklusion om tydliga överträdelser av internationell rätt i Jemen, där Emiraten deltog och ivrigt deltar. Bombning av skolor och förskolor, etc., tillsammans med Saudiarabien.


Redaktör Romelsjö:I en artikel i Svenska Dagbladet redan 7/10 2014 ”Svenska vapen i grym saudisk krigföring” skriver Bo Forsberg, Diakonia:

”I den saudiska krigföringen mot Jemen används det svenska stridsledningssystemet Erieye. Detta sker trots att svensk lagstiftning säger att mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för export.”

”Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor. 

Kungen och drottningen av Sverige samt Saudiarabiens förre kung

Sverige hjälper Förenade Arabemiraten att bomba fattiga Jemen.
Sveriges Radios kända program ”Kaliber” rapporterade Sveriges Radio: Svensk myndighet flygledde diktaturens militära plan

”P1-programmet Kaliber kan i dag avslöja nya uppgifter om Luftfartsverkets samarbete i Förenade Arabemiraten. Flera personer som arbetat på plats vittnar om att myndighetens personal dagligen flyglett militära plan.”

Bland annat har militära transportplan varit på väg till krigets Jemen.


Och vad är reaktionen från klientstaten Norges utrikesminister? Ja, hon ”ser väldigt allvarligt på att information som har hemligstämplats enligt säkerhetslagen har kommit på avvägar”! Exakt, hon har lärt sig sin läxa! Precis som USA i förhållande till Julian Assanges avslöjanden av allvarliga krigsförbrytelser! Vi pratar om brott mot regler, lagar, etc., och inte om vad som har avslöjats. Som känt är, sitter Assange fängslad i England, sjuk och nedbruten och kommer i värsta fall inte levande därifrån.

Redaktör Romelsjö: Här är Sverige värre, har utövat psykisk tortyr av Julian Assange enligt FN:s tortyrexpert… Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport.

Vilka konsekvenser Aftenpostens avslöjanden kommer att få för de inblandade återstår att se …

Men föreställ dig tanken att Norge och det norska folket bestämde sig för att bryta sig ur denna klient-ställning som vi befinner oss i? Och verkligen blev ett land för fred, samexistens och samarbete i världen? Där konflikter och oenigheter löstes på alla andra sätt än med krig, hot om krig, sanktioner och våld?

Det är möjligt, men vi har en lång väg att gå för att komma dit!

Men ta exemplet med kriget i Jemen. Detta är förmodligen den största katastrofen i världen idag. I stället för att tjäna pengar på det kunde Norge säga till USA: ”Du har makten att få slut på denna grymma situation, så att säga, med ett knapptryck. Om du till exempel slutar att underhålla och utrusta Saudiarabiens bombplans-flotta, skulle den efter några dagar bli stående kvar på marken. Norge kräver att du gör det! ”.

Denna artikel publicerades först på Antikrigsinitiativet.no

 

 

Föregående artikelVad tycker Greta Thunberg i storpolitiken? Och varför?
Nästa artikelUSA säljer nu vapen till Israel för över 6 miljarder
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here