Vad tycker Greta Thunberg i storpolitiken? Och varför?

6
2513
Bild: Time Magazine

Greta Thunberg har gjort en viktig insats genom att uppmärksamma klimatfrågan, genom att kunna engagera hundratusentals främst unga i manifestationer för en bättre klimatfrågan och genom att konsekvent plädera för vetenskaplig kunskap i klimatfrågan. Hon har framträtt med ungefär samma budskap i FN, EU och med olika politiska ledare. Blivit utsedd till ”Person of the Year 2019” av Time Magazine.

Under senaste 1-2 åren har hon början kommentera andra politiska frågor. Det har inte varit så lyckat, och försvagar hennes ställning som trovärdig ledande klimatikon. Hon framstår som ganska okunnig, och detta väcker frågor om hennes kunskap inom klimatområdet, som jag uppfattar som tillräckligt god.

Några exempel:

I. Uppmaning till underminering i Indien.

En indisk klimataktivist Disha Ravi 22 år är huvudpersonen i rörelsen “Friday for future” i Indien, och har arresterats för en protest mot regeringen i Indien. Hon hade fått en verktygslåda av Greta Thunberg, verktyg för “colour revolution” regimförändring.  Verktygslådan innehåller väldigt detaljerat hur man skall skapa instabilitet i ett självständig land. Hur man aktivt skall medverka till att våld skall eskalera i landet och man tillhandahåller teknik och metoder för att verkställa det.

Bild i Republik.

Meddelandet från Greta Thunberg skulle egentligen bara gått ut privat till Disha Ravi, men av misstag offentliggjorde Greta det så det gick ut till hennes 4,9 miljoner följare. Disha kontaktade Greta och bad henne att omedelbart radera meddelandet, men då hade redan många tagit en skärmdump av meddelandet.
Disha Ravi riskera flera år i fängelse för verktygslådan för regimförändring.

Det finns en rimlig anledning och undra hur detta är organiserat, en dold agenda och en offentlig. Den offentliga för att följarna skall förstå att Greta står bakom, och en dold med verktygslåda som går till kontaktpersoner i respektive länder där man får instruktioner hur man aktivt skall gå tillväga för att skapa instabilitet i landet. Jag kan tycka att det var bra att hon gjorde misstaget så vi kan se vad som annars sker i hemlighet, att det blev avslöjat. Uppgifter bl.a. från Republik.

Alex Christoforous i The Duran är väldigt bekymrad över denna vändning som “Friday for Future” tagit. Tony Cartalucci är än mer bekymrad och kritisk över Fridays For Future, vilket får behandlas separat längre fram.

Lyssna på videon!

II. Greta Thunberg om europeisk energipolitik och Navalny

 

Max Blumentahls kommentar säger mycket. USA har mycket kraftfullt motarbetat Nord Stream 2, som skulle transsportera jämförelsevis billig naturgas från Ryssland till Tyskland. USA vill att Tyskland köper USA:s dyrare och sämre naturgas, vars transporter i sig har stor negativ klimatpåverkan jämfört med gastransport i Nord Stream 2-ledningar. I en slutfas av arbetet med Nord Stream 2-ledningen påstås att Ryssland försökt förgifta den högernationalistiska oppositionspolitkern Navalny med stöd under 10 % i upprepade opinionsundersökningar, dvs. att Ryssland skulle ha vidtagit en åtgärd som allvarligt skulle motverka landets intressen att Nord Stream 2 blir klart.

USA och Väst har utan belägg snabbt beskyllt Ryssland för en kontraproduktiv förgiftning av Navalny. Okritisk/mutad press och ledande västpolitiker har snabbt instämt. Tyskland vägrar lämna ut erforderliga uppgifter till Ryssland i frågan. Navalny har döpts för ekonomisk brottslighet som med stor sannolikhet skulle medfört fängelsestraff i USA och Sverige. Navalny stöds av krafter som vill försvaga Ryssland. Tror någon att en liknande Rysslandsstödd organisation skulle tillåtas i t.ex. USA?

Relaterat.

Vad tycker Ryssland om påstådda mordförsök på Navalny och Skripal och annekteringen av Krim?
Vad tycker Ryssland om påstådda mordförsök på Navalny och Skripal och annekteringen av Krim?
Navalny och förräderi.
Ännu en rättegång mot Navalny – varför rapporterar inte de svenska och tyska medierna om hans smädelser?
Amnestys samvetsfånge Navalny: “Muslimer är kackerlackor”
Sant eller falsk? Putin hävdar att Navalny samarbetar med USA och att Kreml inte ligger bakom påstådd förgiftning.
Ny sanktionsdriven EU-allians med Navalny påminner om hur västerländsk nykolonialism hjälpte till att förstöra Ryssland på 1990-talet.
Vad tycker Rysslands utrikesminister idag om Navalny och Ukraina – mycket öppenhjärtig intervju.
Gav Tysklands försvarsministerium hotfull order till svenska laboratoriet att hitta Novichok i Navalnys kropssvätskor?
Ryssland tillbakavisar hot om sanktioner och söker samarbete med Tyskland om Navalny-fallet.
Denna artikel i Anti-Spiegel OPCW-rapporten ger ingen bekräftelse på Navalny-förgiftning.
Gav Tysklands försvarsministerium hotfull order till svenska laboratoriet att hitta Novichok i Navalnys kropssvätskor?

Varför sittet Navalny i fängelse i Ryssland?

 

III. Om demokrati och vetenskap.

Greta Thunberg skriver på Twitter ”Science and democracy are strongly interlinked – as they are both built on freedom of speech, independence, facts and transparency.
If you don’t respect democracy then you probably won’t respect science. And if you don’t respect science then you probably won’t respect democracy”.

Jag svarade på engelska ungefär “Remember that the main aggressors in wars and attempts to regime change are democraties like the US and Great Britain. And neither democraties nor dictatorships make sufficient attempts to counter climate change according to IPCC judgements”

Tillägg: Kina ses som en diktatur i konventionell mening men uppvisar mycket stora och snabba framsteg inom vetenskap. Ett utdrag gällande forskning ur skriften ”USA som världspolis”: ”Kina håller på att utvecklas till ett högteknologiskt land och bli ledande också inom vetenskap. En erkänd metod vid jämförelser är antalet publicerade vetenskapliga artiklar. År 2000 publicerade forskare i Kina c: a 52 000 sådana artiklar och kom på sjätte plats i världen. USA ledde med 370 000 artiklar. År 2018 var motsvarande siffror c a 599 000 vetenskapliga artiklar totalt för Kina och 683 000 för USA, medan Kina har flest artiklar inom naturvetenskapliga områden.” (https://www.scimagojr.com/countryrank.php?year=2018).

Själv är jag för utvidgad demokrati, som även omfattar det ekonomiska livet, med demokratisk, folklig kontroll över produktionsmedlen och naturresurserna.

Lyfter nu fram kritik som jag riktat i ett mail till Sveriges Radios Konflikt nyligen.

”Statsvetare är ganska eniga om att demokratin försvagats i USA. Ex-president Carter menar t.ex. att USA ej är demokratiskt.: Obegränsat med penningbidrag, Gerry-mandering, de många dömda saknar rösträtt mm. Vidare är USA helt ledande då det gäller statskupper mot demokratier, och till stöd för sådana:
Demokratin fungerar dåligt i USA enligt första vetenskapliga studien.

Några fler artiklar:

Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
Åtta sätt som gör USA:s valsystem odemokratiskt.
USA:s odemokratiska val.
Demokratin i USA fungerar dåligt enligt den första vetenskapliga studien.
Jimmy Carter säger till Oprah Winfrey att USA inte längre är en demokrati
Dollarocracy – Hur pengar har förstört USA:s en gång ganska demkratiska valsystem
Korruption i USA:s politiska ledning

USA är världsledande i statskupper mot demokratier – ofullständig lista:

– 1953 Mossadeq i Iran 1953

– 1954 Arbenz i Guatemala

– 1960 USA-stödda mordet på premiärminister Lumumba i Kongo inleder kaoset

– 1964 Brasilien. . Stöd till uppror mot valde presidenten

-1965 Dominikanska republiken. Stöd till uppror mot valde presidenten

– 1965 Sukarno i Indonesien

– 1973 Allende i Chile

– 1970 Sihanouk i Kambodja

-1980 Turkiet

– 1983 USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada

– 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela

– 2014 Aristide kidnappas i Haiti.

– 2009 Zelaya i Honduras

– 2013 Stöd till statskupp mot valde Morsi i Egypten

– 2014 Stöd till statskuppen i Ukraina mot vald president

-2019 Statskupp i Bolivia.

-2000-talet Venezuela. Stöd till upprepade försök till statskupp mot presidenterna Chavez och Maduro

Föregående artikelKilling Gaza
Nästa artikelNorge firar nationaldagen som USA:s klientstat – liksom Sverige?!
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Har inte hört ett ord av fördömande av Greta mot det amerikanska oljebolaget Chevron, när det gäller ett av världens största miljöbrott som drabbat ursprungsbefolkningen i Ecuador. Nedan utdrag ur artikel av Paul Paz y Mono:
  Nobelpristagaren Jody Williams, som förde talan för de 28 andra nobelpristagare från hela världen som signerat ett uttalande i solidaritet med ecuadorianerna, konfronterade företaget om deras businessmodell ”the Chevron Way”. Williams fördömde Chevron för dess faktiska praxis att ”använda företagets resurser för att hämnas och skrämma” sina kritiker, inklusive New York advokaten Steven Donziger som företaget har demoniserat i åratal i vad som är känt som världens mest välfinansierade hämndkampanj.
  Ett annat meddelande kom från den legendariske rockstjärnan Roger Waters, som 2018 själv besökt Chevrons förödelse i Amazonas, men Chevron censurerade meddelandet för sina aktieägare genom att vägra visa det.
  Den uppenbara korruptionen i USA:s domarkår till stöd för Chevrons ändamål är faktiskt häpnadsväckande. Trots att det är flera år sedan Chevron vann sin hämndstämning mot Steven Donziger, den ledande advokaten för ecuadorianerna, har företaget inte slutat försöka förstöra hans liv. Den enkla förklaringen är att Chevron inte vill att Donziger arbetar med att försöka genomföra den ecuadorianska domen utanför USA, eller att någon arbetar med honom i solidaritet med ecuadorianerna. Donziger är nu i sin elfte månad av husarrest för att ha vägrat lämna över sin dator, telefon och email-inlogging till domaren – Kaplan – som tillät Chevrons mutade vittne att vittna.
  Här är en lista på skandalösa och oöverträffade exempel på justitiemord bara under de senaste månaderna.
  Domare Kaplan anlitade en privat firma för att åtala Donziger för domstolstrots (i ett tvistemål)
  Kaplan valde sin vän, domare Preska, till att överse domstolstrotsmålet, som insisterar att Donziger är en flyktfara, trots att hans pass redan beslagtagits.
  I ett enormt brott av etiska principer berättade inte firman som Kaplan anlitat (efter att den statliga federala åklagaren vägrat anta fallet – två gånger) att dom har Chevron som klient. Domare Preska vägrar ändå diskvalificera dem.
  Donziger antas vara den ENDA advokaten i USA som NÅGONSON blivit häktad för domstolstrots.
  Donziger har redan suttit av DUBBELT så mycket tid som den maximala påföljden har blivit för brottet han åtalats för.
  Detta sker i fullt dagsljus för nyhetsmedia, ändå hittar man knappt några notiser om det från mainstreammedia. Och det kommer inte finnas en uppföljningsartikel i New York Times om det faktum att efter att ha granskat fallet och Kaplans beslut, rekommenderade advokatsamfundet i New York att Donziger genast skulle få sin licens återupprättad.
  Internationella människorättsbevakare som Global Witness, har redan larmat om Kaplans korrupta handlingar, Chevron och dess advokater på Gibson Dunn. Men hur kan vi förvänta oss klimaträttvisa innan det globala samhället står upp tillsammans och kräver ansvarstagande för det värsta oljerelaterade miljöbrottet i historien – begått medvetet av ett amerikanskt företag, som erkänt, men som fortfarande förgiftar människor 50 år senare?

  Fossilbränsleindustrin kommer aldrig hållas ansvarig förrän dess värsta förövare ställs inför rätta!

  Paul Paz y Miño

  • Detta är inget unikt, utan det normala i väst. Jag läste nyligen en artikel av en indier. Två frågor. Hur skapade västländerna sin välfärd och rikedom. Svar, genom plundring, kolonisation, erövringar, utsugning, krig, dominans och skövling. Hur skapade Kina sina rikedomar. Genom hårt arbete, vara välorganiserade, samarbete, ett överlägset samhällssystem, och att vara fokuserade på resultat.

   • Beskrivs i en bok och i en artikel i Monhtly Review. Tror att ”Capital and Imperialism” av Utsa och Prabhat behandlar detta.

 2. ”Detta sker i fullt dagsljus för nyhetsmedia, ändå hittar man knappt några notiser om det från mainstreammedia.” skriver Vivianne Månsson, och jag tror att just den meningen säger mycket om hur det kan komma sig att Greta omedvetet stöder USA-imperialismen, och i skolan får hon ju definitivt inte heller lära sig det . Hon är som majoriteten i Sverige indoktrinerad av USA/väst propaganda, vi som förstår sammanhangen måste ut i klimatrörelserna och berätta hur allt hänger ihop.

 3. Det räcker inte att hålla individer inom fossilbränsleindustrin bara ansvariga. Förändring i grunden måste till. Jag tänker ofta på hur bilarna kom att vara fossildrivna. Från början dominerade elbilarna stort. Det var USA som med sin dominans ändrade riktning. Strategin var att skapa monopol genom att kontrollera tillgången på drivmedel, något som fungerar till denna dag. Det fordrades en gigant som Kina att skapa en förändring. Fossilbränsleindustrin dödade effektivt tidigare alla försök att skapa förändringar. Hot, stämningar, förföljelser, trakasserier var det normala mot envar som försökte förändra. USA försökte även stoppa utvecklingen i Kina genom ett massivt välorganiserat mut-system. Det maskerades som stiftelser som skulle främja säkerhet och utveckling av ett modernt hållbart transportsystem. Regeringen gav deltagarna 30 dagar att avveckla det, eller det skulle bli rättsliga åtgärder, med dödsstraff som möjligt resultat.

 4. […] USA och Väst har utan belägg snabbt beskyllt Ryssland för en kontraproduktiv förgiftning av Navalny. Okritisk/mutad press och ledande västpolitiker har snabbt instämt. Tyskland vägrar lämna ut erforderliga uppgifter till Ryssland i frågan. Navalny har döpts för ekonomisk brottslighet som med stor sannolikhet skulle medfört fängelsestraff i USA och Sverige. Navalny stöds av krafter som vill försvaga Ryssland. Tror någon att en liknande Rysslandsstödd organisation skulle tillåtas i t.ex. USA?” Vad tycker Greta Thunberg i storpolitiken? Och varför? […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here