USA sätter in sanktioner mot ryska forskningsinstitut som utvecklade vaccin mot Covid-19

6
3477
Shutterstock licens.

 

USA är duktiga på mycket. Världsledande inte bara i forskning (400 000 forskare med utländsk bakgrund finns i USA) utan i krig, statskupper mot demokratier men också i sanktioner med konkrrenter och alltför självständiga stater och företag.
Jan-Erik Gustafsson har vänligen serverat mig denna översatta artikel av Ben Norton i The Grayzone.

Ben Norton är journalist, författare och filmskapare. Han är assisterande redaktör för The Grayzone och producent av Podcasten Moderate Rebels , som han är värd för tillsammans med redaktören Max Blumenthal. Hans hemsida är BenNorton.com och han tweets på @ BenjaminNorton.

Efter artikeln en kommentar från ryskt håll.


USA sätter in sanktioner mot ryska forskningsinstitut som utvecklade vaccin mot Covid-19

USA:s handelsdepartment (US Commerce Department) har svartlistat ett ryskt forskningsinstitut som hjälpte till att skapa världens första Covid-19-vaccin.
Ryssland vann loppet för att utveckla det första vaccinet mot det nya coronaviruset. USA har svarat genom sanktioner mot en rysk forskningsanläggning som är involverad i skapandet av det.

Den amerikanska regeringen har svartlistat flera ryska vetenskapliga institut, inklusive det ryska försvarsdepartementets 48: e forskningsinstitut, som har samarbetat med andra icke-militära medicinska centra för att utveckla och testa världens första Covid-19-vaccin.

Mitt i den globala koronaviruspandemin och en historisk ekonomisk kris har Washington eskalerat sin globala kampanj för ekonomisk krigföring, infört sanktioner mot utländska motståndare och tillkännagett nya straffåtgärder nästan dagligen.

Mer än en fjärdedel av jordens människor bor i länder som lider av amerikanska sanktioner.
I april skickade ett ryskt företag ventilatorer/resporatorer till USA som en form av humanitärt bistånd för att hjälpa  sjukhus att behandla patienter med koronavirus. Det avslöjades senare att detta ryska företag hade varit under amerikanska sanktioner sedan 2014.

Statligt baserad Covid-19-vaccinforskning i Ryssland, Kina, Kuba kom före USA: s offentlig-privata partnerskap

Den ryska regeringen meddelade i augusti att den hade registrerat världens första Covid-19-vaccin, kallat Sputnik V.
Sputnik V utvecklades av det ryska hälsovårdsministeriets Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology. Denna vetenskapliga anläggning skapade vaccinet i ett gemensamt forskningsprojekt med det ryska försvarsministeriets 48:e forskningsinstitut. här.

Den 27 augusti införde USA: s handelsdepartement sanktioner mot Rysslands 48: e forskningsinstitut och svartlistade det.

Medan Ryssland förlitat sig på ett statligt tillvägagångssätt för att skapa ett koronavirusvaccin, meddelade Trump-administrationen ett “offentlig-privat partnerskap “ i maj. Programmet, som kallades “Operation Warp Speed”, såg den amerikanska regeringen dela ut miljarder skattekronor till Big Pharma-företag.

Trump-administrationen gav stora kontrakt till privata företag som Novavax, Pfizer och Moderna. Enligt uppgift erbjöd Trump ”stora summor pengar” för exklusiva rättigheter till ett vaccin som utvecklades av ett tyskt företag så att det kunde säljas med vinst.

Men det amerikanska offentlig-privata partnerskapet var inte i stånd att utveckla ett vaccin innan andra länder med regeringsledda forskningsinsatser gjort detta. Förutom Ryssland säger ett statligt kinesiskt företag att dess vaccin kommer att vara klart i slutet av 2020, medan Kuba gör kliniska prövningar för ett eget vaccin.

USA svartlistar Ryska forskningsinstitut.

Det amerikanska handelsdepartementets byrå för industri och säkerhet tillkännagav en serie nya sanktionsåtgärder mot ryska forskningscentra i det amerikanska regeringens federala registret den 27 augusti.
Washington anklagade de svartlistade instituten för att vara associerade med ryska kemiska och biologiska vapenprogram. Kreml förnekade detta och kallade anklagelsen ”absolut nonsens”.

Ryssland. Forskningsinstitut får sanktioner 200827

En talesman för den ryska regeringen kallade beslutet ” det absurda sanktionsteatern ”. Ett pressmeddelande från Kreml utmålade Washington för att inte kunna “leva utan sanktioner och utan att förklara restriktioner för någon varje dag.”

”Med tanke på den vetenskapliga undersökningen från ett av instituten [som arbetar med att utveckla Rysslands koronavirusvaccin] kan vi inte utesluta att detta är ytterligare ett exempel på otäckt och häftig icke-konkurrensutsatt kamp,” sade den ryska regeringens talesman, Dmitry Peskov.

Den amerikanska regeringens mediearm, Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE / RL), anklagade dessa ryska forskningsanläggningar för att utveckla kemiska och biologiska vapen.
Samtidigt medgav RFE / RL, “De institutioner som det amerikanska handelsdepartementet valt ut inkluderar en enhet inom det ryska försvarsdepartemenet som är involverad i Rysslands försök att utveckla världens första COVID-19-vaccin .”

RFE / RL förklarade: “Formellt införs nya licensrestriktioner för amerikanska företag som försöker göra affärer med de svartlistade företagen i Ryssland eller någon annanstans.”
Ryska statliga medier noterade att förutom att användas för att genomföra kliniska prövningar för Covid-19-vaccine , är försvarsministeriets nyligen svartlistade 48:e centrala forskningsinstitut ”där vacciner mot Ebola och Mellanöstern andningssyndrom (MERS), liksom en universellt influensavaccin, studerats och testats framgångsrikt. ”
Tass.

De amerikanska sanktionerna infördes mot följande ryska forskningsinstitutioner:
o 33: e institutet för vetenskaplig forskning och testning
o 48: e centrala vetenskapliga forskningsinstitutet, Kirov
o 48: e centrala vetenskapliga forskningsinstitutet, Sergiev Posad
o 48: e centrala vetenskapliga forskningsinstitutet, Jekaterinburg
o State Scientific Research Institute of Organic Chemistry and Technology

När USA:s handelsdepartement svartlistade dessa ryska forskningsanläggningar införde den också sanktioner mot två dussin kinesiska institutioner – mestadels bygg-, teknik- och kommunikationsföretag – och anklagade dem för att “delta i aktiviteter som strider mot USA: s nationella säkerhetsintressen.”


Rysslands kommentar.

Ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova sa att de amerikanska sanktionerna mot ryska institut som arbetar med ett COVID-19-vaccin syftar till att främja sina egna läkemedelsföretag. “Vi är inte säkra på att detta är det rätta steget mot samarbete i kampen mot [coronavirus] pandemin, vars betydelse, tror vi, inte ifrågasätts inte ens i Washington”. Med hänvisning till USA tillade Zakharova att “man får intrycket att det handlar om trivial användning av sanktionstryck i syfte att marknadsföra sina egna företag, nu läkemedelsföretag “.”Detta är en fortsättning på ett slags missbruk till sanktioner. Vi avvisar naturligtvis kategoriskt alla påståenden om att några av våra organisationer deltar i utvecklingen av kemiska och bakteriologiska. vapen – detta är absolut nonsens “, berättade Kremls talesman Dimitri Peskov för journalister på torsdag och benämnde USA: s införande av sanktioner som “ett annat exempel på öppen, ohämmad och orättvis konkurrens “. Sputniknews

Föregående artikelOktoberförlaget: Boksläpp av ”Reform eller revolution” den 13 september kl 13. Välkommen!
Nästa artikelVärldsidrottsförbund vill tvinga in alkoholförsäljning på stora idrottstävlingar trots arrangörernas protester.
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Ja, vad ska man säga? Desperationen i gangsterstaten USA ökar när man ser ännu en källa till pengar glida dem ur händerna! Givetvis hade man tänkt tjäna miljarder på sitt eget vaccin. Kan man inte konkurrera på hederligt vis så tar man till alla fulknep man kan, och det är många! Det som är mest tragiskt är att så många fortfarande inte genomskådat den kriminella organisation som styr USA utanför USA…Hälften av väljarkåren i USA har dock gjort det för länge sedan och vägrar rösta på gangsterpacket!

 2. Om du vill att dina nära och kära ska vaccineras tryggt, säkert och billigt? Då ska du/ni välja Sputnik V det Ryska vaccinet. Undvik monopol läkemedelsföretagens vaccin – väldigt dyrt och med många biverkningar. Dessutom kommer vi inte att få veta mer om deras vaccin. En av dessa monopol bolagen t o m meddelar
  “vidare att ytterligare medicinsk information inte kommer att avslöjas.” Alltså ska allmänheten föras bakom ljuset

  Läs mer här: https://www.svt.se/svttext/web/pages/133.html

 3. Tänker inte vaccinera mig alls varken med det ryska eller någon väst tillverkat vaccin.
  Covid 19 är ingen farlig smitta för merparten av oss, räcker om riskgrupperna tar det.
  Dock vill naturligtvis de vinstdrivande läkemedelsföretagen annat och dom lär lägga stora summor på lobbyverksamhet allt för att få våra folkvalda att köpa in stora mängder doser för skattebetalarnas pengar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here