USA:s BNP faller med över 50 % i andra kvartalet?

12
2754
Ekonomi kris 2020 shutterstock_1673803018

Att coronapandemin för med sig även stora ekonomiska effekter är väl känt. Men hur stora är effekterna? Vilka länder drabbas? Vilka klasser, vilka yrken, vilka inkomstskikt drabbas särskilt? Hur? Varför?
Se där några frågor som diskuterats och diskuteras runtom i världen, och som blir föremål för åtgärder av skilda slag. Jag publicerade nyligen en artikel som belyste vissa av dessa frågorStor ökning av miljardärernas förmögenhet och av arbetslösheten i USA under 10 veckor i vår. Leve kapitalismen!?

Vanligen överföring av enorma mängder kapital som bidrag, lån eller lånegarantier till olika bolag. Pål Steigan har en intressant rapport om ekonomin i USA i coronatider.

Artikeln har översatts av Björn Nilsson, med intressanta bloggen Björnbrum.

Uppgifter kommer 5 juni om minskning av den rekordhöga arbetslösheten – kanske hamnar minskningen av BNP en (bra) bit under 50 %?

Men idag på morgonen meddelar radionyheterna (P1) att över en miljon nytillkomna sökte arbete i USA förra veckan.

Och igår uppenbarligen oro på börsen…


USA är mitt uppe i en ekonomisk kris utan motstycke. The Atlanta Fed [USA:s riksbanks sydöstra distrikt med högkvarter i Atlanta, Georgia] lade den 2 juni 2020 fram en prognos som säger att bruttonationalprodukten i landet kommer att falla med 52,8 procent under andra kvartalet. Det finns inget att jämföra med. Slår den här prognosen in kommer det att vara ett historiskt negativt rekord.

USA:s ekonomi har under lång tid varit driven av konsumtion. Den personliga konsumtionen utgör vanligen nästan 70 procent av bruttonationalprodukten. Atlanta Fed säger att just den privata konsumtionen kommer att falla med 58,1 procent under perioden april till juni. Brutto privata investeringar, som utgör 17 procent av BNP, kommer att falla med hela 62,6 procent.

Talen av arbetslösa är så extrema att några medier kallar dem ”hjärtskärande”. Det finns nu över 42 miljoner arbetslösa i USA. Ekonomiprofessor Jason Reed säger till The Guardian att ”detta är utan motstycke. Talen är så höga att de är svåra att förstå.”

Ekonomer hos finansbanken Morgan Stanley menar att den verkliga arbetslösheten är mycket högre. I ett meddelande därifrån heter det:

I verkligheten är skuggarbetslösheten, som innefattar människor som är borta från arbete av andra skäl, mycket högre.”

Lönerna faller också dramatiskt. Under finanskrisen [2007-2009] var det också en stor ökning av antalet arbetslösa och ett motsvarande fall i lönerna. Men det som sker nu är i en helt annan division. Se bara på det här diagrammet som visar löneutvecklingen från 2004 till 2020.

Alla lönekategorier faller, men som man ser är det de lågavlönade som förlorar allra mest. Och än en gång:

Några blir väldigt mycket rikare under coronakrisen.
Mellan 18 mars och 14 maj 2020 hade 36 miljoner människor i USA förlorat arbetet. I loppet av samma åtta veckor har miljardärerna i USA ökat sina förmögenheter med 368,8 miljarder dollar, en ökning på hela 12,5 procent. Detta skriver The Institute for Policy Studies (IPS) i Washington.

IPS-studien tar som utgångspunkt översikten över miljardärernas förmögenheter som Forbes publicerade 18 mars 2020 för att se vad samma miljardärer hade ökat sina förmögenheter med sedan dess. Och särskilt har dessa kända miljardärer ökat sina förmögenheter väldigt mycket:
• Jeff Bezos – upp $30 miljarder
• Mark Zuckerberg – upp $21 miljarder
• Steve Ballmer – upp $11.6 miljarder
• Elon Musk – upp $11.3 miljarder
• Michael Bloomberg – upp $10 miljarder
Bara ökningen av Amazon- och Washington Post-ägaren Bezos förmögenhet är större än Honduras bruttonationalprodukt (23,9 miljarder dollar 2018). Det finns faktiskt ett direkt sammanhang mellan koronakrisen och Bezos förmögenhetsökning, och det kommer av att eftersom folk sitter inspärrade hemma och inte får gå ut för att handla, så handlar de hos Amazon i stället. Och miljarderna rullar in till Bezos.

Var det någon som nämnde klasser och klasskamp?

Föregående artikelUtrikesministern ordnade möte om kärnvapenfrågan men går förbi huvudfrågan, kryper för USA och vilseleder.
Nästa artikelFrige Assange! Manifestation lördag 13 juni kl 14-15!
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

12 KOMMENTARER

  • Dessvärre fruktar jag att krig mot andra stater är betydligt mer sannolikt, ty det är ett gammalt beprövat trick.

   Jag förväntar mig inget gott av USAs ekonomisk kollaps.

   • Alla kommer alltid göra allt för att komma ut ur ett strypgrepp, desto större best, desto större effekt.

 1. Läste att amazon nyanställt 150.000 personer under våren med anledning av ökad efterfrågan på produkter levererade till dörren under pandemin.

 2. Alltså den som inte begriper att har man en ”ekonomi” som till 70% består av konsumtion som till stor del importeras så har man inte förstått att det är ett recept för katastrof! Och en stor del av den här konsumtionshysterin är möjlig pga petrodollarn och dess fiktiva värde! USA kan importera det mesta med sin övervärderade fakevaluta och det är på resten av världen som USA parasiterar på, tro inget annat! Och ”värdet” på petrodollarn är ju avhängigt av att oljan säljs i dollar och att krigen fortgår i all oändlighet! En del anser att det är värt att USA parasiterar på andra och agera någon sorts självutnämnd ”världspolis” och på detta sätt finansiera sin ”verksamhet” men det är för egen vinning som gangstermaffian i Washington sysslar med detta. Utan sin fakevaluta som håller igång den haltande ”ekonomin” skulle de nuvarande protesterna i USA likna ”korgossarnas söndagsmarsch” och regimen i Washington hänga från lyktstolpar!

  • Ja, andra oberoende bedömare anser att den verkliga arbetslösheten i USA ligger på mellan 20 och 24% vilket alltså är i linje med Fortune Magazine beräkningar! Med tanke på alla illegala som kommit in i landet under Obamas vanstyre så kan man addera ytterligare ett antal miljoner till den siffran..Men det stora problemet är att i den samhällsbärande medelklassen så ökar arbetslösheten också med hög hastighet. Detta medför givetvis att de redan stora motsättningarna som exemplifieras i BLM-demonstrationerna bara ökar. Biden hotar Trump med att militär kan komma att behöva avhysa honom från Vita Huset om han inte accepterar en valförlust…Valet måste väl hållas först och man kan nog misstänka att ett som vanligt utbrett valfusk kommer att solka ner valet

 3. USA:s ekonomiska utveckling påverkar hela västvärlden. Inte minst vårt eget land Sverige som har en stark koppling till USA genom den s.k. Transatlantiska länken.
  En kraftig nedgång av USA:s ekonomi kan betyda slutet för det det sociala slöseriet och misskötseln av Sverige samt lika fullt slutet för den socialistinspirerade skattehöjarpolitiken.
  Fortsätter ändå den rödgröna regeringen skattehöjarpolitiken finns stor risk att de välståndsgenererande företag som finns kvar flyr landet mot bättre villkor.
  Vart regeringen Löfven sedan ska håva sin frikostighet vet inte jag.
  Det finns väl lite kvar av malmen i Kirunaberget men om Donald Trump är en förståndig herre och missnöjd med Sverige så ser han till att skaffa järnmalmen någon annanstans.
  Kanske från Ryssland?

  • Men USA har ingen riktig ekonomisk utveckling och det beror ju på deras fakevaluta som gjort att de inte exporterar eller producerar i närheten av vad de skulle behöva göra för att rättfärdiga det höga priset på dollarn! Vad är det du inte fattar med detta?

 4. Angående export/import skriver SCB följande:
  ”Sedan mitten av 1980-talet har Sverige exporterat varor och tjänster för ett större värde än vad vi har importerat, något som syns tydligt i grafen. Det innebär att Sverige tjänar mer på exporten än vad vi betalar för importen. Skillnaden bidrar till att bruttonationalprodukten (BNP) ökar och att svensk ekonomi växer. Det kallas att vi har en positiv bytesbalans.”

  Järn och stål ligger först på sjätte plats bland de tio viktigaste exportvarorna. ”Positiv bytesbalans” är ett tveksamt begrepp, det betyder att utlandet får mer varor och tjänster från oss än vice versa. Idealet är om import och export går ungefär jämnt upp.

  Se https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/samhallets-ekonomi/sveriges-export/

  • Jodå, dessa pengar hamnar i statskassan till stor del så att politikerna kan leva på stor fot och skicka pengar hit och dit! FN fick tydligen 8 miljarder för ett tag sedan…Till vad? Mer korruption…

 5. Medan koronaviruspandemin kan bli den sista spiken i kistan till den amerikanska dollarns status som den primära reservvalutan såddes frön från dess oundvikliga nedgång för länge sedan, enligt Stephen Roach, en tidigare Morgan Stanley-ekonom.
  Greenbacken kommer att minska på grund av en brist på inhemska amerikanska besparingar och ett enormt budgetunderskott, enligt Stephen Roach. ”Den amerikanska ekonomin har drabbats av vissa betydande makroobalanser under lång tid, nämligen en mycket låg inhemsk besparingsränta och ett kroniskt underskott på bytesbalansen”, berättade Roach, som också är en Yale University-seniorman, till CNBC.
  Trots den amerikanska dollarns nuvarande styrka när investerare söker säkerhet kommer den att sjunka ”mycket kraftigt” och förlora upp till 35 procent i värde mot valutorna i en bred korg av USA:s handelspartner. Roach hade tidigare varnat för att detta kommer att leda till inflation och större handelsunderskott, tillsammans med ökade priser för amerikanska konsumenter. Enligt hans prognos kan detta hända på bara ett par år. ”Samtidigt går Amerika bort från globaliseringen och är inriktad på att frikoppla sig från resten av världen,” sade Roach. ”Det är en dödlig kombination”.
  I ett tidigare yttrande för Bloomberg noterade Roach att dollarns andel i officiella valutareserver har minskat med cirka 10 procent under två decennier och detta kan ytterligare samla fart i de kommande åren.
  Han tror också att försvagningen kommer att sammanfalla med euron och yuanen.
  ”Med Kina och euroområdet som står för 40 procent av USA:s handel, skulle jag vara den första som medger att matematiken i en dollarkrasch inte kommer att lägga till om inte dessa två valutor stiger betydligt, som jag förväntar mig”.
  https://www.rt.com/business/491947-dollar-crash-inevitable-roach/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here