Stor ökning av miljardärernas förmögenhet och av arbetslösheten i USA under 10 veckor i vår. Leve kapitalismen!?

3
1645

Detta åter innehållet i två artiklar med liknande innehåll på två siter baserade i USA Billionaire Bonanza 2020 och Miljardärerna blir 434 miljarder rikare medan 40 miljoner är arbetslösa. OBS att den ena rapporten sträcker sig till 18/5 och har viktiga uppgifter fram till dess, medan den andra rapporten sträcker sig till 28/5 – då fortsatt ökning har skett.

Behövs det några särskilda kommentarer egentligen?


Stor ökning av miljardärernas förmögenhet och av arbetslösheten i USA under 10 veckor i vår

USA: s miljardärers förmögenhet steg med 485 miljarder dollar, 16,5 % mellan 18 mars och 28 maj, dvs på 10 veckor. Samtidigt som antalet arbetslösa steg till 40,7 miljoner människor. Mellan 18 mars och 19 maj ökade det totala nettovärdet för de 600 plus amerikanska miljardärerna från 2 948 miljarder dollar till 3 382 miljarder dollar enligt rapporten Billionaire Bonanza 2020.

I mars fanns det 614 miljardärer på Forbes lista över miljardärer. Två månader senare fanns 630 miljardärer. Bland offer för COVID-19 är de mer än 16 miljoner amerikaner som troligen har tappat hälso- och sjukvårdsförsäkring som batlas av arbetsgivare. Låglönade arbetare, färgade och kvinnor har lidit oproportionerligt i de kombinerade medicinska och ekonomiska kriserna. Nio dagar senare var ökningarna ännu större.

Tillgångarna för Jeff Bezos och Mark Zuckerberg steg med omkring 60 miljarder dollar på mindre än 10 veckor.

Miljardärerna är främst vita män. Tillväxt för andra utvalda miljardärer i de 30 bästa på Forbes 19 maj-lista är nedan.

Under denna pandemi växer miljardärernas förmögenhet samtidigt som miljoner möter lidande, svårigheter och förlust av liv. Detta är en grotesk indikator på de djupa ojämlikheterna i det amerikanska samhället. Det finns tre viktiga siffror i våra jämna pandemitider: 100 och 40 och 485. Över hundra tusen människor har nu dött från Covid-19. Sedan 18 mars har över 40,7 miljoner människor ansökt om arbetslöshet enligt Bureau of Labor Statistics.

Detta inkluderar inte de flera miljoner som har ansökt om hjälp som egenföretagare. Miljoner av dessa arbetslösa har förlorat sin sjukförsäkring som var kopplad till deras jobb. Under samma tio veckor, mellan 18 mars och 28 maj, har amerikanska miljardärers rikedom ökat med 485 miljarder dollar, nästan en halv biljon dollar – en ökning med 16,5 procent.
(Detta innebär att deras förmögenhet ökade med 485-434=51 miljarder dollar mellan 18/5 och 28/5.)

Föregående artikelStäll om från militär till mänsklig säkerhet!
Nästa artikelSveriges samövar med terrorist-stödjare som USA och Turkiet. Fredsrörelsen, V i Alingsås och andra fördömer. Och Du då?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

  1. Uttrycket ”sjuk rika” får nya innebörd. Gamle Balzac lär ha sagt att rott ligger bakom stor rikedom. Intressant är även att de flesta i kategorin tillhör en viss grupp

  2. Intressant, men onödigt med rasism och sexism. Så angriper du ex. inte ”svarta” eller ”kvinnor”, så varför skall du hetsa mot grupperna ”vita” och ”män”?

    Frågan är även om storföretagare, som är duktiga på att berika sig i systemet på alla andras bekostnad, är klandervärda p.g.a. detta, när det faktiskt är så som det marknadsliberala systemet är uppbyggt, eller om det är de korrumperade marknadsliberala partierna, som folket röstar för, eller folket självt, som är problemet?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here