Den globala rikedomspyramiden

12
1430

Den senaste artikeln i ett ämne som har behandlats här flera gånger tidigare. Artikeln har publicerats i Pål Steigans nättidning. https://steigan.no/2022/10/den-globale-rikdomspyramiden/?utm_source=substack&utm_medium=email. Skriven av Martin Armstrong. Uppdaterad kl. 10.20.

Den globala rikedomspyramiden

Malaga, Spanien – 8 januari 2020: Världens största yacht OCTOPUS (Paul Allen) på kvällen.

Nivån på ekonomisk ojämlikhet runt om i världen är häpnadsväckande. Enligt en ny Credit Suisse-rapport är 47,8 procent av världens hushållsförmögenheter i händerna på bara 1,2 procent av världens befolkning. Dessa 62,5 miljoner individer kontrollerar häpnadsväckande 221,7 biljoner dollar, vilket kan ses i denna infografik.

627 miljoner människor äger 176,5 biljoner dollar, 38,1 procent av den globala rikedomen, trots att de bara utgör 11,8 procent av den vuxna befolkningen. Basen av pyramiden visar hur 2,8 miljarder människor (53,2 procent av världens befolkning) delar en sammanlagd rikedom på 5 biljoner dollar – vilket bara är 1,1 procent av den totala globala rikedomen.


Hittills Martin Armstrong. Vi lägger till:

Toppen av pyramiden – de med tillgångar på minst 1 miljon dollar

De ultrarika – de med minst 30 miljoner i investeringsbar förmögenhet

2021 hade världen 521 000 ultrarika, se Wealth Report.

Världens tio rikaste fördubblade sina förmögenheter under pandemin, medan inkomsterna för 99 procent av människorna sjönk

Världens 10 rikaste män mer än fördubblade sin förmögenhet från 700 miljarder dollar till 1,5 biljoner dollar – med en hastighet av 15 000 dollar per sekund eller 1,3 miljarder dollar om dagen – under de första två åren av en pandemi där intäkterna för 99 procent av mänskligheten minskat. Över. 160 miljoner fler människor tvingas ned i fattigdom. Det skriver Oxfam i en rapport som publicerades den 17 januari 2022. Rapporten presenterades av Oxfams internationella direktör, Gabriela Bucher .

”Miljardärerna har haft en fantastisk pandemi”

”Miljardärer har haft en fantastisk pandemi. Centralbanker har pumpat in biljoner dollar på finansmarknaderna för att rädda ekonomin, men mycket av det har hamnat i fickorna på miljardärer som har haft en börsboom. Vacciner var tänkta att få ett slut på denna pandemi, men rika regeringar tillät läkemedelsmiljardärer och monopol att stänga av leveranserna till miljarder människor. Resultatet är att varje tänkbar ojämlikhet riskerar att öka. Förutsägbarheten i detTA är sjuk, sa Bucher.

Tillväxten i miljardärernas förmögenheter är den största som registrerats sedan mätningarna började. Oxfam skriver vidare:

Extrem ojämlikhet är en form av ekonomiskt våld, där politik och politiska beslut som upprätthåller rikedomen och makten hos ett fåtal privilegierade leder till direkt skada för den stora majoriteten av vanliga människor runt om i världen.

En väl förberedd och medveten politik

Oxfam ger en noggrann sammanfattning av de ekonomiska, sociala och klassmässiga effekterna av coronapolitiken. De ultrarika har blivit extremt mycket rikare och de fattiga och till och med medelklassen har blivit fattigare. Men vad de inte har insett är att detta var syftet.

Det är ingen slump att det har gått som det har gjort. De rika, och särskilt finansjättarna, hade planerat detta redan 2019. Då visste de att världen stod inför en finanskris av dimensioner som aldrig tidigare har upplevts. Både finanskrisen 2008 och kraschen 1929 bleknar i jämförelse med finanskrisen under 2019.

Processen har varit som följer:

 • I augusti 2019 kunde BlackRock konstatera för G7:s centralbankschefer att den kommande finanskrisen skulle bli så enorm att det inte skulle räcka att centralbankerna tryckte pengar, som man gjorde efter finanskrisen 2008. De föreslog att de bör också ”gå direkt” till statskassorna över hela världen. Men för att kunna motivera det behövde man en kris som var tillräckligt stor för att folk skulle acceptera detta. Läs: 2019 presenterade BlackRock planen för den kommande krisen: – En finansiell operation utan motstycke
 • Då började centralbankerna genast ”trycka pengar”. En månad efter mötet i Jackson Hole inledde den amerikanska centralbanken Federal Reserve ett stödprogram där man hällde ut hundratals miljarder centralbanksdollar i veckan på Wall Street. Feds egna dokument säger att det överfördes 215 miljarder dollar om dagen eller  6,230 miljarder dollar på 29 dagar !
 • Sedan började de livnära sig från statskassorna: BlackRock anlitades sedan av The Fed, The Bank of Canada, The European Central Bank och Svenska Riksbanken för att hantera denna politik. I USA skickade kongressen 454 miljarder dollar av skattebetalarnas pengar över till Fed, som sedan multiplicerade detta till  4 540 miljarder centralbanksdollar.
 • I oktober 2019 genomförde  World Economic Forum och Bill & Melinda Gates Foundation tillsammans med The Johns Hopkins Center for Health Security, som finansieras av Rockefeller Foundation, en scenarioövning för en kommande pandemi – Event 201 . Där diskuterades och systematiserades alla medel och taktik i samband med en kommande pandemi. Där deltogbland annat Världsbanken, CIA, WHO, Johnson & Johnson och amerikanska CDC. De presenterade sin sjupunktsplan för en kommande pandemi i detta dokument .
 • Den 11 mars 2020 förklarade WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus covid-19-utbrottet som en ”pandemi”, vilket utlöste en hantering som aldrig tidigare använts i mänsklighetens historia, nämligen med en rad nedstängningar och extrema åtgärder som ledde till rejäl nedgång i världsekonomin.
 • Lockdown-policyn har drivit över 100 miljoner människor in i extrem fattigdom, enligt en rapport från Världsbanken. Läs: Coronaåtgärderna leder till en massiv ökning av global fattigdom och hunger och ett drastiskt lönefall . Forskare: Miljontals har dött av coronaåtgärderna . Miljontals afrikanska barn riskerar att dö på grund av lockdown .
 • I de mest utvecklade länderna har den offentliga skulden ökat från cirka 70 procent av BNP 2007, det vill säga före den förra finanskrisen, till 124 procent av BNP 2020, det vill säga under det andra året av denna finanskris. Det visar en rapport från Internationella valutafonden (IMF). Läs:   Coronakrisen har orsakat en skuldexplosion .
 • Finansmarknaden har gjort stora vinster på lockdown-politiken. Den globala börsen avslutade år 2021 för tredje gången i rad med tvåsiffriga tillväxtsiffror, skriver  Financial Times.  Det är inte minst centralbankernas penningtryckning och stimulansåtgärder som har medfört börsuppgången, skriver den brittiska finanstidningen. Läs:   Nyårsfest för finanskapitalet .
 • Världens fattigaste land har hamnat i en ny och värre skuldkris, skriver Financial Times. Och till vem ska de betala denna skuld?

Alla dessa händelser hänger ihop och är en del av en medveten politik som har påtvingats mänskligheten av de stora finansiella institutionerna och deras lakejer. Lockdown-politiken har inte utrotat något virus, men den har gjort de fattiga extremt fattiga, pressat ned lönerna rejält för arbetarklassen, försämrat arbetsvillkor och berövat ungdomarna utbildning och en framtid, vilket också berört medelklassen. De enda som har tjänat på denna politik är de ultrarika. Och rapporten från Oxfam visar det väl, även om den misslyckas med att förklara varför det har hänt.

Coronapolitiken har varit de ultrarikas klasskrig mot majoriteten av mänskligheten, och man måste erkänna att de har varit skickliga och att de har lyckats. De har lyckats inte minst på grund av servila media, som de äger eller kontrollerar, och för att de som borde ha varit arbetarklassens ledare har förrått sina egna och inte bara accepterat denna politik, utan applåderat den.

Relaterat
Hur koncentrationen av rikedom driver fram en ny global imperialism
Stor ökning av miljardärernas förmögenhet och av arbetslösheten i USA under 10 veckor våren 2020. Leve kapitalismen!?
Michael Hudson om det ekonomiska läget. Vilka är trenderna och varför? Del I
Världens tio rikaste miljardärer har bara blivit ännu rikare
Kapitalismen går framåt! Nu, 2018, äger 5 personer lika mycket som 50 % av mänskligheten (3 700 000 000 personer)

Föregående artikelOro i neutrala Österrike för att EU – Nobels fredspristagare – ska träna ukrainska soldater
Nästa artikelUSA-senator ”We did it”!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Mer elände är dock på väg! Slamspridning på åkrar ger oönskade effekter!
  ”Det finns rapportering om jordbrukare i USA som inte längre kan sälja sina produkter, eftersom deras marker redan blivit så förgiftade av slamspridning med åtföljande koncentrationsökning av föroreningar, att det inte längre går att odla på jordarna. Frågan är bara om vi måste vänta till dess de svenska åkermarkerna och vattendragen nått samma föroreningsnivåer som i USA, innan åtgärder vidtas [i]? Den överbelastade åkermarken i USA utgör inga små ytor utan uppskattas till motsvarande 10 miljoner hektar eller mer än tre gånger Sveriges totala yta av åkermark!” Man förstår ju varför USA mer eller mindre lagt beslag på miljoner hektar åkermark i Ukraina…

 2. Jag var i onsdags och lyssnade på ett föredrag av Hans Erixon med rubriken ’Vilka jobbar svenska politiker egentligen för?’. Svaret är inte Sverige och svenska folket utan globaliserna och storföretagen under ledning av World Economic Forum. I föredraget framkom även den tidslinje av händelser som berättas i texten ovan, och att det var och är en planerad tidslinje sedan år tillbaka för att genomföra en omvandling av världen. För att ta del av innehållet i föredraget så kan man se Hans Erixons medverkan i SwebbTV, där han i två program berättar om WEF och dess planer.

  Hans Erixon del 1
  https://swebbtv.se/w/2oN9AxLM9436mMvucYNRzH
  Hans Erixon del 2
  https://swebbtv.se/w/iPmVgvG7P9cxmqxSPhNe4G

  Sveriges ledande auktoritet på den globala statskupp som WEF, globalisterna, storföretagen och politikerna genomför just nu är Jacob Nordangård. Han berättar i SwebbTV om den agenda som kuppmakarna driver.
  Jacob Nordangård del 1
  https://swebbtv.se/w/7QaevDN6SKbLYQpvhuAPuu
  Jacob Nordangård del 2
  https://swebbtv.se/w/kadPJBXEKPhVnp37cH5kbD

  I programmen ovan får ni förklaringen till varför det hänt, det som hänt, och vad som kommer att hända inom en snar framtid.
  Demokratin är död i Sverige och västvärlden. Numera är det governance som gäller, ett styrelseskick som i praktiken är snudd på synonymt med fascism.

 3. Nu tycks WEF påbörja en ny kampanj via sina utsedda och kontrollerade ”unga ledare” i olika länder, vad dom kallar att bekämpa desinformation. Vad som är desinformation bestäms förstås av regimerna och makteliten. Man vill öka censuren, som av RT, och ha fler lagar som HMF för att kontrollera yttrandefriheten.

  —Fact Check: Did New Zealand’s Jacinda Ardern Call To Censor Free Speech?
  https://www.newsweek.com/fact-check-did-new-zealands-jacinda-ardern-call-censor-free-speech-1747546

  ”Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger på olika sätt att ”yttrandefrihet på internet är ett ”krigsvapen” och att hon ville ”total statlig kontroll över all yttrandefrihet.”

  Tillsammans med det ökar kraven på att regimer, som den svenska, skall utöka massövervakningen.

  —Be careful what you post: How Facebook and the US government have united against Americans with the ’wrong’ views
  https://www.rt.com/news/563670-big-brother-watches-your-messages
  —Telegram CEO issues warning about WhatsApp security
  https://www.rt.com/news/564138-telegram-durov-whatsapp-backdoors/
  —Lars Bern: ”Jag blir illamående av public service hjärntvätt – vi har ingen som helst nytta av dem”
  https://nyheter.swebbtv.se/lars-bern-jag-blir-illamaende-av-public-service-hjarntvatt-vi-har-ingen-som-helst-nytta-av-dem/

  All amerikansk mjukvara, från appar till PC program och sajter som Facebook, Instagram, eller Google har bakdörrar och USA regimen övervakar i realtid med AI. Även i Sverige.

  Desinformationen i regim styrda media är redan nu otäckt omfattande. Den bild av till exempel Kina som media med DN i spetsen frammanar är rent groteskt förfalskad.

  Kina är en av de få, kanske det enda, som fortfarande har verklig yttrandefrihet, dessutom har Kina system på plats som förhindrar att yttrandefriheten missbrukas, alltså propaganda. Det är inte förankrat i staten, utan i folket, vilket det mesta i Kinas är. Den journalist som skrivit något har personligt ansvar och kan tvingas att förklara och bevisa att det är sant.

  Ett exempel är nyligen när en medicinsk byråkrat gick ut och påstod att man kan undvika apkoppor genom att aldrig rör vid utlänningar. Det blev folkstorm, och hans anställning och kompetens är nu ifrågasatt.

  https://thefederalist.com/2022/09/29/jacinda-ardern-makes-clear-at-the-un-she-wants-global-illebral-censorship/
  https://nypost.com/2022/09/29/new-zealand-pm-condemned-for-calling-free-speech-weapons-of-war-at-un/
  https://www.fscnewsmedia.com/post/jacinda-ardern-calls-for-censorship-and-gun-control
  https://www.eutimes.net/2022/09/new-zealand-pm-jacinda-ardern-demands-global-censorship-system-to-control-speech/

  Samtidigt utvecklar Kina helt nya samhällssystem som inte bygger på den amerikanska modellen att räkan allt i pengar. Det är verkligen intressant.

  • @Karl W 7 oktober, 2022 At 11:53

   ”Kina är en av de få, kanske det enda, som fortfarande har verklig yttrandefrihet”

   Karl, får jag fråga dig ett par saker.
   Varför tror du att det kanske inte finns någon verklig yttrandefrihet i Ryssland?
   Om No1 gällande yttradefrihet i världen är Kina vem skulle du sätta på plats No2 och No3 då?
   MVH …

   • @Alexander Kalasjnikov 7 oktober, 2022 At 15:56
    När det gäller yttrandefrihet i Ryssland kan jag inte svara på frågan. Jag kan helt enkelt inte tillräckligt om Ryssland.

    Samma sak när det gäller yttrandefriheten i världen. Jag har aldrig studerat detta och har inte tillräckliga kunskaper.

    Vad som däremot är uppenbart är att regimer som USA håller på att förlora kontrollen av yttrandefriheten, både länder som Kina och Ryssland håller på att undergräva och förstöra monopolet, kontrollen och exponerar lögnerna och propaganda. Sedan finns allt fler sajter som Globalpolitics, som WEF och USA inte kontrollerar. Miljoner i bara Kina. Makteliten i USA gillar det inte, och därför börjar man nu via WEF gänget som Jacinda Ardern att försöka etablera en totalitär kontroll av yttrandefriheten. Endast regimgodkänd information skall tillåtas. Sverige har i del redan infört detta. HMF lagstiftningen ett exempel, den intensiva censuren på ”Ifrågasätt” är ett annat exempel.

    Sedan har vi en annan aspekt. Yttrandefriheten är som knivar, dom kan vara användbara verktyg, men kan även döda. Ett känt exempel på hur yttrandefriheten kan missbrukas är just nazisternas propaganda i Nazityskland, ett ämne som intresserat mig lång innan tonåren. Just idag, just i Sverige, missbrukas yttrandefriheten av media precis som en gång i Nazityskland. Läs själv. Ta vilket exemplar som helst av DN. Hittar du någonstans någon balanserad, förklarande och neutral framställning av Ryssland eller Kina. Tvärt om, där finns endast svartmålning, negativ framställning, och rent ut lögner, som tjatas om ändlöst, till dom blir sanningar

    Där frågar jag mig, är vad Ryssland gör att begränsa ett grovt och farligt missbruk av yttrandefriheten? Själv har jag inte något klart svar. Däremot Kina har klara spärrar mot missbruk, och det är inte staten eller myndigheter som bestämmer vad missbruk är, det är mycket klart folkdrivet. Notera Josef Goebbels doktrin, upprepa lögnen till den blir sanning, till slut tro du på den själv.

    • att Karl W

     Jag gillar bättre Twain än Goebbels.

     ”Det är lättare att lura folk än att övertyga dem om att de är lurade.” Mark Twain (1835-1910)

 4. Det finns visst empiriskt stöd för Vilfredo Paretos distribution som ett kvantitativt mått på hur rikedomar fördelas
  Om man rankar individer med variabeln r där r=1 är den rikaste och låter w stå för den individens rikedom anger man teoretiskt en potenslag enligt
  (Zips lag) w proportionell mot 1/r^b där b angavs till 0.71 för rank 50 till 300 på Forbes 400 lista

  Motsvarande sannolikhetsfördelning f för rikedomen blir
  f(w) proportionell mot 1/w^(1+a)
  där a=1/b – med värdet ovan på b blir a alltså 1.41
  noggrannare statistisk analys på Forbes 400 men över en längre tid gav a~1.49

  Rikedomens sannolikhetsfördelning skulle alltså följa 1/w^2.49

  https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.468.1074&rep=rep1&type=pdf

  • Glömde påpeka att sambandet antas gälla endast för det översta skiktet av fördelningen. För över 90% av befolkningen gäller andra samband

   • @petergrfstrm 7 oktober, 2022 At 12:32
    Fortfarande mäter du ”rikedom” i pengar, men det finns andra värden. Själv bodde jag några år i Centrala Tokyo. Miljoninkomst, klimatiserad lyxvilla, privatchaufför och limousin. Rikemansliv – verkligen. OK, så hur betalar man för ”rikedomen” att kunna kila ner till ån för att fånga en firre till middag, eller sjön för att ta ett dopp och simma, eller kanske segla en eftermiddag. Det är ”rikedom” som inte kan köpas. Det är det som just nu pågår i Kina, begreppet delad välfärd och delad rikedom som inte bara mäts i pengar. Det har ett starkt folkligt stöd, men ingen har listat ut hur man gör det, ännu, men allt fler har börjat tillämpa det. I den uppkommande Nationalkongressen förväntar vi oss en viss ”utrensning” av gamla stolvärmande stofiler.

    • Hade en kollega som bodde i LA i många år med jobbet i en s k ”gated community” vilket i praktiken betyder att du efter mörkrets infall bor i ett självpåtaget fängelse efter ca kl 18.00. I dessa finare områden så låste man in sig och hade alltså vakter som såg till att området var säkert eftersom redan då var kriminaliteten hemsk och den är enligt uppgift mycket värre idag. Så livskvalitet kan inte alltid mätas i pengar som en del tror. Sådana här områden finns faktiskt även i Sverige och kommer givetvis att bli allt vanligare när bidragen p g a allt sämre ekonomi i landet uteblir till arbetslösa invandrare och alltfler ”försörjer” sig på brottslighet.

 5. Bra grafik, men för snäll. All jämförelse handlar i sin grund om matematisk analys, infinitesemalkyl. Därför är ”pyramiden” bara oerhört schematisk, och säger inte mkt om verkligheten. Artikeln i sig är ok. Den mörka delen högst upp kan skicktas i infinitesmala delar, så allra allra allra allra….högst ypp finns ftf två släkter. De styr rubbet i fd vöstrtvörlden via ca 5-10q

  Så länge vi tror vi äger läget. så länge kommer vi agera som om vi behöver göra något. Vi ska minnas vad parasiterna stulit genom 500 år minst (kanske 2500 år.), dvs 5-10 Qdljnr (15 u nollor). Trljrd 12 nollor, Mljrdr= 9 nollor. Så what the f. Kan två stycken bastards ”äga” rubbt på vårt halva klot. Absolut, det är ju det de ’strävar’ efter..Men vi skall komma på detta upptyg, sedan kan vi göra något

 6. …så länge vi tror vi äger läget, så länge tror vi att vi inte behöver göra något. Så, missade ett ord vilket blir snurrigt,, sorry

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here