Oro i neutrala Österrike för att EU – Nobels fredspristagare – ska träna ukrainska soldater

19
1294

Siten Exxpress skriver om en Österrike känslig fråga.

Vår neutralitet i riskzonen: EU – inte Nato – vill träna 15 000 ukrainska soldater

ExxpressMed denna utveckling kan Österrike förlora sin neutralitetsstatus: EU – och inte Nato – kommer att träna 15 000 ukrainska soldater, 3 000 av dem kommer att få ”särskild utbildning”. Vår armé är nära kopplad till Partnership for Peace och EU Battlegroup.

Det som många varnade för innan omröstningen om EU-anslutning i juni 1994 kommer nu sannolikt att bli verklighet: Europeiska unionen, som annonseras som ett ”fredsprojekt” och som är ekonomiskt oerhört viktigt för Österrike, håller på att bli en militär aktör.

Hur reagerar Österrikes federala regering nu?

Denna fullständiga inblandning av EU i en konflikt med Ryssland blir mer och mer problematisk för Österrike: EU:s ledning har redan ordnat med massiva vapenleveranser till Kiev samt ekonomiskt bistånd värt miljarder – även med österrikiska nettobidragsgivare, vilket orsakar irritation i Moskva. Dessa EU-överföringar till den ukrainska regeringen betalar trots allt både arméns medlemmar och legosoldater, som rekryteras i tusentals över hela världen.

EU:s ekonomiska stöd på totalt 5,5 miljarder euro har nyligen godkänts för Kiev, vilket den ukrainska regeringen bekräftade i går kväll.

Föregående artikelZelensky tar avstånd från Musks fredsförslag som troligen skulle få slut på kriget
Nästa artikelDen globala rikedomspyramiden
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Österrike är nturligtvis inte neutralt, utan bara ”neutralt”. Österrike har ett parlamentariskt konsensus-styre baserat på skydd för privat ägande över generationerna och begränsningar i statens rätt att konfiskera privat egendom. Österrike ingår alltså i västvärlden, och dess försvar byggs på import från väst. Österrike var ett av många länder som hade J35 Draken, med Rolls Royce-motor och Sidewinder-robotar. Österrike är alltså inte neutralt.

  Däremot är Österrike ”neutralt”. Det provocerar den ryska björnen så litet det kan, och det beror förstås på att Österrike kunde överflyglas av ryska pansararméer mycket lätt, så de höll samma låga profil som Sverige gjorde på den tiden vi hade ett invasionsförsvar, därför att det stod två hela divisioner i Baltikum redo för avmarsch, dygnet runt. Alla visste att det bara fanns EN möjlig angripare, den kom från öst, hade ett språk ingen annan kan läsa eller förstå, och en politisk ideologi i konflikt med alla västeuropeiska grundbultar. Österrike är alltså ”neutralt” för att inte provocera sovjetryssland, men helt inkopplat i västlig energi/kapital/arbetskraft, och ännu grundligare; språk och religion, dvs inte alls neutralt. Precis som Sverige ligger Österrike inom CET (centraleuropeantimezone) och tillhör samma kultur som London, Paris, Berlin, Paris, Warszawa, Madrid och Rom. Med livlina över atlanten till USA.

  • Vilken analys förmåga, va? Var har du hållit hus? Bra att du ändå gör din röst hörd särskilt nu do Eu – ropa ropar för hjälp som bara den. Dina ”tidszon” diskurser, perspektiv som flyger än till Österrike, än till Sverige och Lilliput länderna i vid Östersjön plus icke att förglömma självaste USA är bara så analytiska mättande – precis som en Big Nothing Burger. Dragningar om MJ35.just för den utsökt dumma avslutningen om livlinor och annat (mellan raderna läser läsaren kabel- och gasledning. Fortsätt med det!

  • Kallar du USA för livlina? Det är ju USA som ligger bakom ruinerandet av EU och parasiterandet i årtionden på vår bekostnad…Men visst tillhör USA s k ”västlig” kultur och USA styrs av en blandning av alla destruktiva -ismer som finns typ imperialism, fascism, monopolkapitalism och numera en ohälsosam dos nazism för på något annat sätt kan inte stödet till Ukrainas förklaras. Den ”livlinan” är nog bunden till ett blysänke….

 2. Som irländarna sa förr: Vilka skall vi vara
  ”neutrala” emot…. ?

  Både EU och Nato är givetvis imperi-alistiska organisationer, två sidor av
  samma mynt, sedan 1949/1950,och det
  har alltid varit riktat mot SovjetRyssland.

  Gorbatjov insåg tydligen inte detta, att
  imperialister – fungerar just som impe-rialister. Så vi är omgivna av imperialism.

  Målet för EU/Nato är att hålla tillbaka Ryssland, och helst krossa det och stycka
  upp landet, precis som Ryssland gör med Ukraina, och det är inte populärt tycks det.
  Imperiets självförsvar, mot imperiets försök att inrätta en klientstat, i Ukraina.

  Men europ’eer vill nog inte se ett nytt,
  anglosaxsiskt maktcenter, med större
  arm’eer än Frankrike och Tyskland, England, källa till ständiga konflikter med
  Ryssland.

  Men vad bra att EU ”äntligen” ordnat
  en gemensam kontakt för batteriladdning,
  fantastiskt, värt Nobelpris, en verkligt effektiv organisation, som ingen kan vara
  utan. Men pinsamt.

  • Lennart, du skriver ”Målet för EU/Nato är att hålla tillbaka Ryssland, och helst krossa det och stycka upp landet, precis som Ryssland gör med
   Ukraina, och det är inte populärt tycks det. Imperiets självförsvar, mot imperiets försök att inrätta en klientstat, i Ukraina.”
   Ge exempel på det sista, dvs att målet för ”Ryssland är att stycka upp Ukraina osv.”

 3. Detta är krig mellan Ryssland och NATO.Ukraina är militärdiktatur och ingen annat,och givetvis NATO proxy armé.

 4. Det finns en överhängande risk att de priviligierade kretinernas samling i Norge som beslutar om Nobel Fredspriset kan gen den till Europas mest korrupta ledare som dessutom pläderar för användning av kärnvapen mot Ryssland, herrmadam narkoman Ze🐽. Gör de det blir det definitivt dödsspiken för Fredspriset. Vilket på ett sätt inte är att beklaga givet att priset brukar ges till massmördare så som Begin, Kissinger och Obama plus imperielakejer såsom Muratov.

  En sak är garanterat säker vad gäller Fredspriset. Varken den Palestinier som sitter fängslad i nästan tre decennier (alltså längre än Nelson Mandela), eller någon Palestina civil organisation så som BDS och Palestina aktivister som kämpat för FRED i åratal kommer aldrig att få Fredspriset.

 5. Nobel FREDSPRIS 2022 (enligt blaskan)

  Nobels fredspris 2022 tilldelas Ales Bjaljatski från Belarus samt de två människorättsorganisationerna Memorial från Ryssland samt Center for Civil Liberties från Ukraina.
  ”Fredspristagarna representerar det civila samhället i sina hemländer. De har under många år främjat rätten att kritisera makten och skydda medborgarnas grundläggande rättigheter. De har gjort en enastående insats för att dokumentera krigsförbrytelser, kränkningar av mänskliga rättigheter och maktmissbruk. Tillsammans visar de civilsamhällets betydelse för fred och demokrati”, lyder Nobelkommitténs motivering.

   • Jag kan förutse följande reaktioner på årets fredspris, från 90% av de som kommenterar här.

    – Ales Bjaljatski kommer att betecknas som USA-lakej.

    – Memorial kommer att beskrivas som CIA-agent.

    – Center for Civil Liberties från Ukraina blir det lite knepigare med för de har dels arbetat med att sätta press på ukrainska myndigheter och ledning för att öka takten i demokratisering och dels har de varit involverade i undersökning och dokumentation av ryska krigsförbrytelser. Men jag tror nog att de flesta här på bloggen kommer att anse dem vara väst förlängda arm för att misskreditera Ryssland.

     • Ales Bjaljatski känner jag inte till sedan tidigare så där måste jag läsa på.

      Memorial har jag erfarenhet av och de har gjort ett stort och viktigt forskningsarbete inom Sovjetunionens totalitära historia, och nu även i den nutida historien. De är väl värda priset för sitt arbete att rehabilitera tidigare politiska fångar, för deras arbete med att öka förståelsen för det totalitära förtrycket och för att i nutid belysa det förtryck som den nuvarande ryska regimen använder för att tysta kritik.

      Center for Civil Liberties hörde jag talas om föst i samband med undersökningar i Ukraina där man misstänker att ryska trupper gjort sig skyldiga till krigsbrott.
      Deras arbete för att öka takten i demokratisering är också viktigt. Rent generellt anser jag att alla organisationer som granskar makten för ökad demokratisering är bra.

  • Nobels fredspris har blivit ett skämt och ska ses i det ljuset! Men så blir det när vasaller till globalismen får bestämma! Det mest komiska är att norrmännen inte ens verkar förstå hur korkade utnämningar de gör. De trodde t o m i sin naivitet att utnämningen av Obama skulle besinna honom från att godkänna krigen han startade! Kanske anade Nobelkommittén vilken skurk Obama var och vilka krig som var på agendan och skulle mota ”Olle i grind” men tji fick dem!

 6. Memorial: det finns inte längre i Ryssland!!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Memorial_(society)
  https://memohrc.org/en/news?program=All&tid=All

  Center for Civil Liberties
  Center for Civil Liberties är en människorättsorganisation grundad för att främja mänskliga rättigheter. CSC organiserar utbildningsaktiviteter, genomför reformer av mänskliga rättigheter, övervakar politisk förföljelse på Krim och Donbas samordnar EuromaidanSOS, Let My People Go, #SaveOleg(terroristen, min anm.)Sentsov, OZON Public Monitoring och Kyiv School of Human Rights.
  Tillsammans med Central Civil Service organiserar den ukrainska PEN aktioner till stöd för ukrainska politiska fångar i Ryssland och Krim, samt människorättsevenemang vid stora kulturevenemang i Ukraina.
  Partner website: https://www.facebook.com/ccl.org.ua
  https://pen.org.ua/en/tsentr-gromadyanskyh-svobod

  A special tribunal should try Russia for the crime of aggression against Ukraine, Oleksandrа Romantsova
  https://ccl.org.ua/en/news/a-special-tribunal-should-try-russia-for-the-crime-of-aggression-against-ukraine-oleksandra-romantsova/

  Donors: Open society, NED, US Departament of State, SIDA, Helsinki foundation, Eu Commisson, UNDP, Sigrid Rausing trust.
  https://ccl.org.ua/en/about-the-ccl/

  Denna människorättsorganiasation har ingenting emot att Kievregimen slaktar förrädarna:
  Ukraina om civila ”förrädare”: ”Vi jagar och skjuter dem som grisar”
  Den ukrainska regeringen berättar nu öppet om hur man summariskt avrättar personer som man anklagar för att ha samarbetat med Ryssland.
  – En jakt på kollaboratörer har utlysts och deras liv skyddas inte av lagen, säger president Zelenskyjs rådgivare Anton Gerashchenko, rapporterar Daily Mail.
  – Våra underrättelsetjänster eliminerar dem, skjuter dem som grisar, fortsätter han.
  Den ukrainska regeringen gör ingen hemlighet av att man har så kallade dödspatruller som mördar ukrainare som pekas ut som förrädare eller kollaboratörer. Det är dock mycket ovanligt att ämnet omnämns i västerländsk media, och i Daily Mails artikel problematiseras beteendet inte alls.
  https://www.friatider.se/ukraina-om-civila-forradare-vi-jagar-och-skjuter-dem-som-grisar
  https://www.friatider.se/zelenskyjs-mordpatrull-avrattar-forradare
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-11284819/How-Ukrainian-intelligence-chiefs-tracking-collaborators-worked-Russians.html#article-11284819

  Den tyska tidningen avfärdar falska ukrainska påståenden om ”rysk tortyr”
  En låda med tänder som Kiev visade upp för att skylla Moskva för grymheter var en del av en lokal tandläkares samling, rapporterade Bild

  En hög med guldtänder, som Ukraina påstås ha dragits från civila av ryska trupper under tortyr, tillhör faktiskt en lokal tandläkare, rapporterade Bild på onsdagen.

  På tisdagen publicerade det ukrainska försvarsministeriet en bild på Twitter av vad det kallade ”en tortyrkammare” i Peski Radkovskiye, en stad i Kharkov-regionen. Bilden föreställde en gasmask, som enligt ministeriet användes för att tortera lokalbefolkningen, och en låda med guldtandkronor som låg på gräset.

  ”Hur många fler kommer att hittas i det ockuperade Ukraina?” frågade den och antydde att det var ryska trupper som hade begått grymheterna.
  Men enligt Bild tillhörde tänderna tydligen patienter hos en lokal tandläkare, inte ukrainska tortyroffer.

  ”De här tänderna ser ut som de som stulits från min samling,” sa Sergey, 60, till nyhetsbyrån när han visades bilden som distribuerats av de ukrainska myndigheterna. ”Jag är den enda tandläkaren här. Så om de hittades här måste de ha kommit från mig.”

  På frågan om tänderna kunde ha kommit från döda människor avfärdade tandläkaren kategoriskt föreställningen. ”Åh gud, nej! De tillhörde människorna jag har behandlat under alla dessa år. Jag drog ut de här tänderna för att de var dåliga”, förklarade han.
  Tandläkaren uttryckte också misstankar om att det var ryska trupper som stal dem, antingen för att de trodde att de var gjorda av guld eller för att skrämma lokala invånare.
  Även om tänderna inte var en produkt av tortyr, hävdade lokala invånare att ryska trupper hade varit inblandade i ett antal påstådda grymheter. De sa att soldater hade slagit några lokala invånare och använt dem som tvångsarbete för att gräva skyttegravar. Moskva har upprepade gånger förnekat anklagelser om att de har begått krigsförbrytelser i Ukraina.
  Ryssland skickade trupper in i landet den 24 februari, med hänvisning till Kievs misslyckande med att genomföra Minsk-avtalen, utformade för att ge regionerna Donetsk och Lugansk särskild status inom den ukrainska staten. Protokollen, som förmedlades av Tyskland och Frankrike, undertecknades första gången 2014. Den tidigare ukrainske presidenten Pyotr Porosjenko har sedan dess erkänt att Kievs huvudmål var att använda vapenvilan för att köpa tid och ”skapa kraftfulla väpnade styrkor”.
  https://swentr.site/russia/564154-ukraine-fake-russia-atrocities-debunk/

 7. Har USA ett Memorial, har Sverige något liknande, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Finland, Ungern, Rumänien, Holland, alla länder som dränkt världen
  i blod, upprepade gånger, förra seklet, och 2000talet, Sverige i Afghanistan, Libyen
  utan utredningar, domstolar, och Memorial.

  Det är bara andra som skall göra upp, det blir tröttsamt, och Norges utdelning av
  Fredspriset, vill många i Sverige, återta, men det är väl en rest av Sveriges koloniala
  förflutna, unionen med Norge från 1814 till
  1905,då Norge bröt sig ut, varpå Sverige
  mobiliserade som Putin idag, vilket stort
  skämt Sverige/Norge utgör.

  1905 borde Sverige och Oscar II fått priset, ”Brödrafolkens väl”, särskilt 1940-1945, då Norge var ockuperat av Nazityskland, men norrmännen anser att Sverige svek dem, bara ”tysktågen’ 2 miljoner Wehrmacht, de som plundrade och avrättade norrmän,
  16. 000 i Nacht und Nebelläger, den nor-ska motståndsrörelsen ansåg att svenska säkerhetspolisen var farligare än Gestapo, och Sicherheitsdienst, ett fint betyg, något för ett svenskt” Memorial. ”

  Allt tjänar väst politiska intressen, men kan inte tas på allvar, både Ryssland och Kina
  kan inrätta prisutdelningar, små ständiga
  nålstick, och uppfostringsnit, som väst sysslar med, som inte vill växa upp, inger ej respekt. Omvärlden har en ängels tålamod
  med den svensk mobbing- och snorkig-heten, politiker som ”älskar Sverige” och sig själva främst, se älskar och ”brinner” alltid för något, och % upp och ner

  Varför skriver inga svenskar om sina upp-levelser i Afghanistan, ingen som vågar att skämma ut sig, ett typiskt kolonialkrig,
  en ”straffexpedition” om inte i tropikerna,
  där Sverige la sig platt för US. Army, som
  bestämde över 20 års ockupation, och sedan sänkte Libyen i kaos, 2011 på det, Sverige är smörgåsnisse för USA, Nato, en ockupationsmakt, en vapenlangare och en paria, ett janusface, men var är Memorial… på denna sidan Östersjön…. och jämfört med andra länder, saknas det ofta reger-ing, inte för att vi saknar den, , men vilken röra…vilka fula vanor som utvecklats bara detta sekel…

 8. På SVT kör man ikväll repriser på Rederiet,
  en sån 80-såpa för folket, på TV4, Jakten på Röd oktober, eller Jakten på den per-fekta TV-såpan, lika Hollywood, Dallas, den sovjetiske ubåtskaptenen spelas av MI6-agenten James Bond, 007: Med rätt att se rött! Som utrustas av SOEs labb, britterna älskar agentromantik, nyspulver, falska inbjudningar, kolbitar i lastrum som är explosiva, pennvapen, osynlig skrift, sprängattentat, ”The detonation concept”, Rickman 1940, 1941, Krylbo och jagarna, 1942 Blackman, hade MI6 inte en fake-sten i Moskva häromåret, Putinfantasier, polonium i te, Novichok på dörrhandtag, och i kallingar som alla överlever, märkligt nog.

  Men förra veckan var väl ändå Imperiets
  dödsryckningar, med närmast hedniska
  riter, i veckor, som man trodde hade upphört där, ligger ryssarna i lä…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here