Zelensky tar avstånd från Musks fredsförslag som troligen skulle få slut på kriget

21
1349
Bild: Wikipedia.

Den ukrainska presidenten samlade sina anhängare mot ”Elon Musk som stöder Ryssland”.

Ukrainas president Vladimir Zelensky svarade på måndagen på en fredsplan som lagts fram av Elon Musk, vd för Tesla och SpaceX, och som uppmanar Ukraina att göra vissa eftergifter till Ryssland.

I en omröstning på Twitter frågade Zelensky sina följare ”vilken Elon Musk” de ”gillar mer”: den ”som stöder Ukraina” eller den ”som stöder Ryssland”. I skrivande stund valde knappt 85 procent den förstnämnda.

Tidigare under måndagen föreslog Musk att Ryssland skulle hålla nya FN-övervakade folkomröstningar i sina nyförvärvade territorier, samtidigt som Ukraina formellt avstår från sitt anspråk på Krim, garanterar halvöns vattenförsörjning och förklarar sig som ett neutralt land.

”Det är högst troligt att detta blir resultatet i slutändan”, fortsatte Musk och tillade att det ”bara är en fråga om hur många människor som dör innan dess”.

Musk lade fram planen i en omröstning, där cirka 60 procent av de svarande godkände den innan omröstningen svängde mot honom. Musk tillskrev den snabba förändringen i resultatet till ”den största botattack jag någonsin sett”.

Under kritik från pro-ukrainska affischer och tjänstemän i Kiev stod Musk fast och hävdade att Rysslands befolkningsövertag garanterar landet seger om Zelensky skulle fullfölja sitt uttalade mål att återta Krim och Moskva förklarar krig som svar.

Även om Zelenskys opinionsundersökning lutade kraftigt åt ena hållet kritiserades den ukrainska ledaren av vissa experter för att han engagerar sig i sådana här bråk i sociala medier. ”Den här killen gör fotoshoots för Vogue och sitter på ett oändligt berg av pengar från [väst] … och blir sedan arg när Elon föreslår att det kanske är värt att avsluta kriget innan fler av hans folk dör i onödan”, skrev den amerikanske konservative Greg Price.

Musk har tidigare erbjudit Zelensky sitt stöd. Han erbjöd Ukraina terminaler för att få tillgång till hans satellitbaserade internettjänst Starlink under konfliktens första dagar. Han motsatte sig dock påtryckningar från ”vissa regeringar” för att blockera ryska nyhetssajter på tjänsten, och medgav för kollegor att han tyckte att RT hade ”några bra synpunkter”.

Föregående artikelKommer Europa att bryta med USA?
Nästa artikelOro i neutrala Österrike för att EU – Nobels fredspristagare – ska träna ukrainska soldater
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

21 KOMMENTARER

 1. Låt den excentriske Elon Musk hålla på med sina rymdäventyr och allehanda projekt och experiment. Den här typen av människor ska vi INTE ha i världspolitiken! Och dessutom absolut inte i skarpt läge!

  Europas svåra kriser behöver inte fler amerikanska frifräsare och politiska vildbasar!

  Låt Europa gemensamt i den rysk-ukrainska krisen sköta och reda ut krisen! Låt Putin, Macron, Scholz och kanske Zelenskyj träffas (åtminstone på länk) i hemliga samtal till att börja med -men kanske är det för sent.

  Att befolkningen på Krim idag skulle vilja återgå till Ukraina måste dock ses som komplett orealistiskt!

  Den gamle kände och mycket kunnige rysslandsexperten Malcolm Dixelius uppgav som svar på frågor från läsare i Expressen och Aftonbladet att en rimlig kommande flyktort för president Putin kan bli till den lojala grannen Nordkorea, om den ryska krigsmakten kollapsar nu i kriget mot Ukraina.

  • Men Johan de Naucler….
   Ryssland har en tusenårig tradition och historia i området öster om floden Dnepr.
   Vad har EU där att göra?
   Främst gäller det imperialisten USA naturligtvis, men glöm inte att USA är Englands och Västeuropas förlängda del.
   England och länder i Västra Europa har ockuperat den Amerikanska kontinenten och mycket med våld mot ursprungsbefolkning och det är inte någon tusenårig hävd på området.
   Jag förutsätter stäpp-landskapen i Eurasien omkring floden Dnepr var ganska öde när ruserna, senare öst-slaverna kom dit.
   En särskild del av det här folket är kosackerna som har sin tradition kvar än idag.
   Finns många fina traditionslåtar om kosackfolket på Youtube, här är en av dem.
   Kosackerna var visst ett krigarfolk som ibland kom i konflikt med den ryska Tsaren.
   De levde för sig själva och hade egen kultur.
   Ryssland innehåller mycket, men de förenas i att de allra flesta är ryssar.
   Just det bådar för att Kreml kommer lyckas med sin mobilisering.
   Det tar bara lite tid.
   Det jag undrar är vad gör ukro-Zelenskijy regimen samt USA och Västmakterna under den tiden?
   Känns oroväckande om Ryssland inte har full koll på vapenflödet till Ukraina just nu.
   Bland det otäckaste med imperialisten USA är att de har koll överallt på hela jordklotet.
   Hör allt och ser allt överallt.
   Var är rymdkriget?
   Ska dessa amerikanska spionsatelliter få kretsa rund jordklotet hur fritt som helst utan att någon ingriper?

   Шёл казак на побывку домой
   https://www.youtube.com/watch?v=Ll6_7vOaiZs

 2. Jag tycker att professionella diplomater, utvalda politiker med förtroende i många läger o.s.v. liksom erfarna förhandlare skall sköta en konflikt som nu är i fullt blodigt krig med kärnvapenhot inblandade, och i det sammanhanget tycker jag Elon Musk skall hålla sig till sitt rymdprogram och sina Teslabilar. Han har inte de mänskliga och intellektuella kvaliteer och erfarenheten som torde krävas, eller hur?

  Dessutom har väl ukrainarna bett Musk fara och flyga på senaste tiden, så hans position i detta är väl därmed potentiellt helt utraderad.

   • Jag håller med, delvis.

    Men min poäng var inte precist europeiska och amerikanska förhandlare(som säkert dagens ukrainska sida vill ha, enbart), utan internationella (FN, Asien, Afrika, och dessutom från Arabvärlden som har därutöver många skickliga!).

    Det är dags att internationalisera denna rysk-ukrainska konflikt i dess LÖSNING, där amerikaner saboterat och européer sölat.

    USA är problemet i östra Europa idag, inte lösningen heller för europeisk harmoni och framtid.

    Men även Ryssland har ett synnerligen allvarligt ansvar att trappa ned våld, hålla sig till Helsingforstraktaten som man själv skrivit under och sluta med sin helt oacceptabla landgrabbing, som bara får och kan få stöd av Nordkorea.

    Ryssland självt har tyvärr de senaste veckorna inte heller visat sig från sin fredligaste och mest konstruktiva sida men obegripligt föreslagit någon slags ”förhandlingar”… (om vad? Ukrainas eget och av alla erkända legitima internationellt godtagna territorium?).

    Tyvärr tror jag kriget fortsätter. Ukraina kommer att köra stenhårt de ryska ockupationstrupperna över sin internationella rysk/ukrainska gräns, förutom Krim, och det ser ut som Ryssland antingen får godta det eller trappa upp konflikten igen med oerhört risk och hot om kärnvapen.

    Där bör vår moraliska gräns sätta absolut stopp.

   • Att ett fredsavtal stoppades består av antydningar och rena spekulationer utan verklighetsförankring. Ryssland överföll Ukraina punkt slut. Putin har ljuget så många gånger och har tydligen bara trovärdighet hos sina beundrare och det inkluderar tyvärr en del svenskar som borde veta bättre!

     • ” 15 av Natos många löften till Sovjetunionens ledare Gorbatjov 1989-91 (som man brutit mot)”

      Landsförrädaren Michail Gorbatjov hade en tro på Västvärlden så det är inte så konstigt om NATO matade på med löften som Gorbatjov bara svalde utan förmåga att se konsekvenser.
      Men Ryssland har många nationalister och patrioter.
      Det var dem som räddade Ryssland från att bli uppätet av USA och Västvärlden.
      Senare kom den Kremltrogne Vladimir Poutin som en räddande ängel.
      USA och Västvärlden verkar vilja se Poutin både död och begraven.
      Men det gör inte jag.
      Jag hoppas istället Poutin får vara kvar länge än som Rysslands ledare och för Rysslands och den ryska kulturens bästa.
      Den mäktiga ryska kulturen imponerar på mig ända in i själen.
      USA är kommers. Ofta dekadent sådan. Ryssland är istället äkta kultur rakt igenom.
      Det senare lockar mig så jag kan vibrera.
      Kanske jag har en rysk själ?
      Dock är inte Ryssland felfritt. Där finns både fel och brister.
      Men det också hör till kulturen och människan.

    • Nää, Kent. Du ska kunna veta bättre efter 8års, 8års slaktande av 15-20 000 Östukrainare och som Gudskelov inte längre tillhör korruptionslandet. Du har haft 8år på dig att förstå skillnaden mellan preemptive defence och ’anfall’. När du förstått (t ex med 40-50 biokemlabb som var ämnade för Östukraina och Ryssland) då kanske du också kan tillföra. Men du kan inte fortsätta läsa din träskmedia, unplug fr sektpressen o fortsätt läs alternMedia så kommer troligen 1kr trilla ned. Förstått

    • @Kent Svensson 6 oktober, 2022 At 17:23
     Är detta ytterliga en ny identitet på samma argumentation. Ryssland överföll inte Ukraina utan stoppade en en ukrainsk massaker och förintelse på ryssar i Donbass. USA försöker av-russifiera Ukraina och Zelensky har fått uppdraget att genomföra det. Alltså en upprepning av vad nazisterna i Berlin försökte göra i Nazityskland, men nu är det nazisterna i Kiev.

 3. Alla konstruktiva förslag som kan leda till fred i detta läge måsta betraktas med seriösa ögon.
  Även sin oväns argument bör synas med utgångspunkt i syfte att minimera skadeverkningar
  för liv och hälsa.
  Särskilt gäller det för dem som på avstånd underblåser och är en del av denna krigföring. Ett krig som inte ens någon hängiven maktspelare med bästa vapenmakt kan vinna framgångar med.
  Ty om detta tillåts fortsätta till vägs ände har mänskligheten uppnått vad någon berömd Italiensk tänkare uttryckte någon gång på 1400 talet; ”Människans verk kommer att bli hennes egen undergång”

 4. ’Bra’/trist lista där, men Serbien -99 under 80dgr som en urandepleted bomded Nation är inte med. Serbiska, Irakiska, Libyiska, Syriska barn föds med fosterskador efter gangsterenklavens/inkl gangtsternästet the squares, uran och fosforbrandbomber

 5. Det finns bara ett sätt att få fred, och det är att Rysslands trupper lämnar Ukraina. Varje förslag från Putin där den ryska ockupationen fortsätter är inget fredsförslag, utan ett ockupationsförslag, och Ukraina vägrar förstås.

 6. […] En läsare har ställt ett par kanske provokativa frågor: Hade det varit bättre om Ryssland införlivat de 4 områdena utan sluten folkomröstning? Fanns inte möjlighet att rösta Nej? Två relaterade artiklar: Folkomröstningen i Ukraina – en fars eller? Folkomröstningarna i Ukraina, Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina och Kroatien. Zelensky tar avstånd från Musks fredsförslag som troligen skulle få slut på kriget. […]

 7. Efter att Elon Musk temporärt hamnade på den Ukrainska ”kill-listen” Myrovoretz för sitt fredsförslag noterar Thierry Meyssan:

  ”Starlink CEO Elon Musk has recently exchanged some caustic tweets with Ukrainian President Volodymyr Zelensky. The billionaire, who is privy to a lot of information that we don’t know considering that he has access to all the messages exchanged by the Ukrainian authorities on Starlink, has taken a stand for the recognition of Crimea and Donbass as Russian provinces.”
  ..
  ”The sum requested by SpaceX is negligible when compared to the value of the company (127 billion dollars). Elon Musk, who lived in South Africa until he was 17, is aware of what a supremacist ideology like the “integral nationalists” means. If he cuts off access to Starlink, the Ukrainian military will crumble within days.”

  Starlinks logg är förstås extremt värdefull för taktisk och strategisk analys och dokumentation av krigsbrott, korruption etc. Dessutom sitter Musk, enligt Meyssan med off-switchen för hela kriget.

  https://www.voltairenet.org/article218249.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here