Kommer Europa att bryta med USA?

31
1770
Biden, Ursula von
der Leyen och Charles Michel. Bild:EU-debates. TV.

Även denna artikel https://sonar21.com/will-europe-break-with-the-united-states/ 23 september av Larry Johnson har översatts av Rolf Nilsson. Den reser en fråga som inte alls verkar vara på agendan just nu? Bara ”önsketänkande” (eller dess motsats)? Eller?

_______________________________________________

Larry C Johnson

Kommer Europa att bryta med USA?

Jag fick en bra fråga från en tysk läsare som också råkar vara journalist. Han frågade: ”Vilket skulle vara ett sätt och vilka praktiska konsekvenser skulle det få om Europa i allmänhet och Tyskland i synnerhet skulle bryta med USA för att hitta fram till en europeisk fred och en ekonomisk ram som inkluderar Ryssland? ”

Det fega smicker som Tyskland, Frankrike och UK visade i sitt passionerade stöd för USA:s konfrontation med Ryssland är nu inställt på livräddning. Trots fortsatta bombastiska hot om att fortsätta beväpna Ukraina tills Ryssland kollapsar, slår den ekonomiska verkligheten mot européerna som en iskall dusch från en brandslang. Den snabba inflationen, särskilt inom energisektorn, tvingar fabriker och företag att lägga ner sin verksamhet.

Avindustrialiseringen av Europa, särskilt Tyskland och Storbritannien, har börjat. Tyska stålfabriker stänger, tyska bagerier försöker komma på hur de ska kunna betala skyhöga elräkningar samtidigt som de fortfarande tillverkar bröd och kringlor och den tyska toalettpapperstillverkaren Hakle GmbH har ansökt om insolvensförfarande i egen förvaltning. Om du inte har en bidé eller en hink full av sand är toalettpapper en oumbärlig sak.

Så den ekonomiska situationen i vart och ett av länderna kommer att skapa ett enormt inhemskt tryck på de olika europeiska regeringarna, som för närvarande hejar på Ukraina och förbannar Ryssland, att ompröva sin politik. Kriget mellan Ryssland och Ukraina har redan skapat betydande sprickor bland EU:s medlemmar, där Ungern vägrar att införa ytterligare sanktioner mot Ryssland. Kalla, hungriga väljare kommer att bli alltmer upprörda över att skicka miljontals dollar till Ukraina medan de egna förlusterna mångdubblas från Berlin till London.

Europas klyfta till Ryssland är enorm och Ryssland är inte på humör att förlåta de förolämpningar som kastas mot allt som är ryskt, stölden av ryska finansiella resurser och Europas underlättande av terroristattacker mot de snart nya ryska medborgarna från oblasterna Kherson, Zaporhyzhia, Donetsk och Luhansk. Ryssland har det avgörande trumfkortet – det kan slå på flödet av gas och olja som är nödvändigt för att återuppliva tillverkning och uppvärmning av bostäder i Europa. Men jag tror inte att Ryssland kommer att göra det utan en motprestation. Vad skulle det kunna vara?

Redaktören: Påminner om att artikeln publicerades före folkomröstningarna och sabotaget mot Nord Stream.

Vad sägs om att Europa bryter med Nato? Eller, enklare uttryckt, att Nato bryts upp. Hittills har Europa anammat illusionen att Ryssland inte kan fungera ekonomiskt utan en europeisk marknad. De senaste sex månaderna av Rysslands särskilda militära operation har visat att motsatsen är sann – utan Rysslands nyckelresurser är Europa en död ekonomi som går naken in i en frusen vinter.

Europas två största handelspartners är Kina och Förenta staterna. Europa har ett handelsunderskott med Kina. Om Kina kräver betalning i dollar i stället för i euro kommer inflationstrycket på Europa att eskalera. Varför? Därför att den amerikanska dollarns värde har stigit kraftigt i förhållande till euron och det brittiska pundet. De kommer att behöva spendera mer euro för att köpa dollar, vilket innebär att handelsunderskottet med Kina sannolikt kommer att förvärras.

Situationen med USA är den motsatta. USA har haft ett underskott gentemot Europa, som i sin tur har haft ett överskott. Detta överskott kommer att försvinna eller åtminstone minska dramatiskt. Tysklands förmåga att exportera produkter till Förenta staterna kommer att försvagas på grund av dollarkursen och på grund av att europeiska fabriker kommer att stänga eller minska sin produktion.

Om det inte sker en mirakulös vändning – dvs. inflationen försvinner och energikrisen försvinner – kommer situationen i Europa att bli allt värre. Historiken om denna typ av ekonomiska omvälvningar är full av liken från politiker som insisterade på att driva en politik som skadade deras väljare. Den tyska Weimarrepublikens misslyckande (här, ö.a.) banade väg för Adolf Hitlers makttillträde. Jag menar inte att en ny Hitler väntar i kulisserna, men jag tror att den makt som de gröna nu har i Europa kommer att begränsas eller till och med släckas.

Förenta staterna står inför sin egen hotande ekonomiska katastrof. Kollapsen på aktiemarknaden – som nu har sjunkit med över 20 procent sedan början av året – kommer sannolikt att fortsätta. Trots att Biden-administrationen med kraft insisterar på att det inte finns någon recession, ökar tecknen på recession, särskilt på bostadsmarknaden. Men den försämrade ekonomiska bilden är ännu inte tillräcklig för att skapa det nödvändiga politiska trycket i den amerikanska väljarkåren, att backa från att skicka miljarder till Ukraina. En större chock av stagflation eller en kollaps av den ukrainska armén skulle dock kunna ändra detta kalkyl.

Förenta staterna och Europa spelar ett pokerspel med Ryssland med höga insatser. De har satsat alla sina spelmarker på att Ukraina antingen kommer att besegra Ryssland eller tvinga Ryssland till förhandlingsbordet och att Putin, med hatten i handen, kommer att krypa på mage inför de västerländska herrarna och be om hjälp. Det är vansinnigt. Men det finns många politiker och experter som bebor Washingtons mörka hörn och som ivrigt tror på denna fantasi.

Ryssland spelar inte poker. Ryssland spelar schack och spelar det bra. Rysslands växande handels- och militära förbindelser med Kina, Iran, Indien och Pakistan, Saudiarabien och Brasilien gör Putins ställning starkare, inte svagare. Ukrainas eventuella kollaps till följd av en förstörd ekonomi och/eller nederlag på slagfältet kommer att bli mer än en blåtira för Nato och, i förlängningen, för Europa. Det skulle sannolikt förstöra Natos existensberättigande. Detta kommer i sin tur att lägga grunden för ett närmande till Ryssland, utan USA.

Eran för kolossen USA närmar sig sitt slut. Uncle Sam kommer inte längre att ha en flock ylande europeiska Yorkshires, pudlar och taxar i koppel. Jag tror att vi står på tröskeln till en ny multipolär internationell ordning, som äntligen kommer att krossa arvet från den europeiska kolonialismen och den amerikanska imperialismen. Som Garland Nixon klokt har påpekat: ”General Winter är på marsch”.

Föregående artikelU 2-avsnittet under vatten
Nästa artikelZelensky tar avstånd från Musks fredsförslag som troligen skulle få slut på kriget
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

31 KOMMENTARER

 1. Det stämmer nog bra att ”General Winter är på marsch”, men den lilla detaljen att ”It’s gonna be a Hot Winter”

  EU är ockuperat. Den kommer inte att bryta löss om inte de europeisk folken störtar hela denna teknokratiska apparat (EU) som mer eller mindre prostituerar sig för USA. förrän USA självt rämnar.

  Ett annat alternativ är att Ryssland tar ut Nato först 🎚🎚🎚

 2. Som Scott Ritter sammanfattar det risken att Nato ”is more in danger of going to war with itself than it is of going to war with Russia. He sees a major wake up call for Europe this winter. Escalating sanctions will make an even colder and bleaker reckoning for political elites come spring.”

  Ett exempel han tar upp är då polackerna krävde krigskompensation från Tyskland (ca 1,2 biljon dollar), så svarade Tyskland att ”vi tar tillbaka Schlesien”; Meloni talar om Euro-trash, Frankrike kör med sitt, mm.

  https://www.youtube.com/watch?v=k_c6FOWdskU&t=6790s

 3. Men det är häpnadsväckande hur korkad tyska regeringen är. Hur kan man skjuta sej själva i foten på detta sätt om o om o om på löpande band alla dessa månader. Den tyska kvinnliga utrikesministern som även hade svenska Greta Thunberg medverkande på hennes val-race, hörde man upprepat av denna virrpannan som ska föreställa klimatkrisen räddare att kolet var HELT död. Trots detta beslutade man igår att hör och häpna,att förlänga driften av två kolkraftverk med två hela år,som annars var helt döda. Dessa kolkraftverk är nu igång igen och driften förlängs med två hela år till år 2024. Hur går detta ihop. Man kan direkt få billiga samma gasen där infrastruktur redan är på plats och som tidigare åren hjälpt Tyskland MASSOR. Nordstream1 och2 finns. Vi har energi kris som HELT är självförvållat,och folket är trötta i Europa nu. Detta har fått inflationen att dra iväg och folket vänder på VARENDA krona alla dessa månader,när man genom ett enkelt beslut kan lindra dessa kriser,både inflationen och energi krisen. Tyskland har valt den korkaste regeringen och man bryter löften efter löften. Genom vår idiotiska plats i EU också,som inte hjälpt oss SKIT när man väger alla för och nackdelar så slår nackdelarna i taket. Det finns många inom Tyskland, även politiker som höjt rösten över allt detta korkade idiotiska man sysslat med. Därav att man valt med övriga EU clownerna att pumpa in miljarder efter miljarder och tunga vapen på löpande band,när man borde agerat tvärtom och varit brobyggare,gå fredens och diplomatiska vägen. Sedan har vi dom vidriga korkade sanktionerna som hårt slagit mot Europa. Man kan fortfarande lösa energi krisen och dämpa inflationen GENAST genom ett enkelt beslut om man tog bort dom korkade sanktionerna. Ja vad ska man säga, riktigt självskadebeteende som saknar motstycke i hur korkade man varit. Usa tillåts härska och styra över besluten över EU för att föra vidare sin vidriga proxy kriget. Vi vill ha fred GENAST lägg ner detta SKIT

 4. Det författaren inte menar
  ”att det står en ny Hitler och väntar i kulisserna” kan jag tycka vara fel tänkt…
  min uppfattning är att den gamla Hitler står och går kamouflerad på den stora scenen ägd av USA, med namnet Europeiska Unionen.
  Hitler framför ridån tappar nu sin förklädnad och blottar långsamt inför sin hypnotiserade publik sitt verkliga jag, några förstår flesta inte, att se sanningen chockerar, många blundar, några tittar, ett fåtal reser sig upp och lämnar åskådarutrymmet, med Hitler i sin nakenhet på scenen.

  • Europeiska unionens länder räknas jämte Schweiz, Nya Zeeland och Kanada till världens mest demokratiska och rättssäkra länder att leva i, och med högst livskvalité. Europa vinner alltid alla dessa ligor och jämförelser.

   Sluta snacka orwellska dumheter och slänga gammal reaktionär stalinistisk skit på det öppna, fria och demokratiska Europa!

   Vill man inte leva i Europa -varsågod och utvandra då till Saudiarabien, Nordkorea, Brasilien, Amerika, Kina, Papua Nya Guinea eller Ryssland! Där är det såååå mycket bättre!

   Vart reser och vill majoriteten av världens flyktingar idag: till detta förfärliga ”Hitler-Europa”?

   Ja, de gör de faktiskt! De har insett att det fria och öppna liksom progressiva Europa jobbat hårt och blivit världens rikaste, mest demokratiska och rättssäkra kontinent, jämfört med precis alla övriga!

   Ty intresset ljuger nämligen aldrig!

   • Hur pass nöjd ska man vara?

    Demokratiutredningen om Sverige.
    ”Det minskade antalet förtroendevalda har förvandlat de folkvalda till producenter av tjänster i stället för företrädare för folkviljan.När vi i Demokratiutredningen undersökte, visade det sig att endast 15 procent av svenskarna ansåg att de kunde påverka politiska beslut mellan valen.”… ”Sverige torde också vara den demokrati där människor mest sällan går till val — eftersom vi har lokala och nationella val på samma dag.” Olle Wästberg: Demokratin behöver mer av folkvilja.
    Jimmíe Carter har upprepade gånger påstått att USA inte längre är en demokrati, t.ex. i Oprah Winfreys program”Former President Jimmy Carter thinks the United States is no longer a democracy, calling the nation an ”oligarchy” during an interview with Oprah Winfrey.”
    http://mic.com/articles/125813/jimmy-carter-tells-oprah-america-is-no-longer-a-democracy-now-an-oligarchy#.q6Rpqab8q

    Valet 2018. Sveriges största politiska parti bildar regering för att till stor del genomföra den politik som främsta motståndarsidan gått till val. Under motivering att detta var nödvändigt för att minska inflytandet för det socialkonservativa invandringskritiska/främlingsfientliga SD – som uppgivit att man accepterar moderaternas migrationspolitik. Det demokratiska alternativet vore förstås nyval/extraval, eller hur?
    Värdlandsavtalet.
    En majoritet av anhängare i befolkningen till samtliga politiska partier ansåg våren 2016 i en opinionsundersökning (se nedan) att Sverige inte skulle ingå Värdlandsavtal med Nato. Men i riksdagen röstade partierna tvärtom. Majoritet i Sverige mot värdlandsavtalet med NATO!

    Sverige vill stödja demokratiutveckling i Östeuropa – men börja hemma!

    Om demokrati i USA, Ryssland och Sverige. Vet Radions ”Konflikt” vad demokrati är?

    Sveriges Natobeslut är inte demokratiskt

    Sverige och Nato: ett fall av demokratiskt bedrägeri och propaganda

    • Visst!

     Men vi har parlamentarisk demokrati i Sverige, inte schweizisk folkomröstningsdemokrati (som skamligt nog gav de få sista kantonerna kvinnlig rösträtt kring år 1990 -om jag minns helt rätt), och i nästan alla svenska folkomröstningar har man inte följt resultatet heller: kärnkraftverken försvann som bekant inte år 2010, och vi har inte vänstertrafik kvar som väljarna ville på 1950-talet.

     Parlamentarisk demokrati grundar sig på den enskilde medborgarens partiengagemang, den så kallade HÖGRE nivån av demokratin.

     Väljarnas röstning på partier och kandidater till diverse deputeradekammare är den LÄGRE nivån i parlamentarismen. Den valda representanten och det valda partiet sköter därifrån väljarens frågor i den representativa demokratin. Är man missnöjd där går man själv in i partipolitiken -det är BARA så vår demokrati fungerar.

     Så har det alltid varit! Ska vi och bör vi ändra på det?

     Vill folk gå i köpcentrum och klaga på världens och landets tillstånd istället för att engagera sig i partidemokratin, så är det deras val att inte engagera sig, men då ska min inte klaga på precis allt heller.

     Det är där högerpopulismen naturligtvis fiskar i grumliga vatten: de bruna partierna säger det folk som inte engagerar sig och läser noll böcker per år tänker innerst inne -och då har vår representativa parlamentariska demokrati försvagats!

     Man kan fråga sig vilkas fel det är? De aktiva politikerna eller de lata okunniga väljarna som inte engagerar sig?

     Just nu har ingen ett bra recept på det, kanske fler lokala, nationella och unionella beslutande folkomröstningar och att beslut i unionen fattas med majoritetsbeslut för att få igång utvecklingen, där då de eniga konsensusbesluten avvecklas. På så vis kan vi då köra över -och till och med utesluta- högerreaktionära konservativa regimer som i Ungern och Polen och på så vis hålla Europa rent och snyggt!

     • Vi får det system och den nivå vi själva förtjänar -som oftast.

      Demokratin är som en del trädgård och en del offentlig toalett: desto mer kraft och energi som läggs på städning och goda resultat liksom ny odling, desto fler medmänniskor trivs.

      Den som verkligen vill ge sig på de riktigt gamla ”demokratiska” hårdingarna och läsa Platons och Aristoteles texter om politik, blir (garanterat!) rejält chockade över lösningarna och människosynen och föredrar nog -trots allt- vår egen tid framför den klassiska atenska demokratin, och tackar förmodligen högre makter att de fötts i just vår egen tid.

     • Det är motbjudande hur du skuldlägger väljarna för haveriet av demokratin, Naucler. Jag blir seriöst illamående.
      Har tyvärr inget mer att säga nu, den där tog musten ur mig. Usch. /Goddagens

   • Johan de Naucler, varför blir du rasande när någon skriver en kommentar och har en annan åsikt än du, som här ovan, Carina Lundström?
    Så här skriver du ”Sluta snacka orwellska dumheter och slänga gammal reaktionär stalinistisk skit på det öppna, fria och demokratiska Europa!” och
    ”Vill man inte leva i Europa -varsågod och utvandra då till Saudiarabien, Nordkorea, Brasilien, Amerika, Kina, Papua Nya Guinea eller Ryssland! Där är det såååå mycket bättre!”
    Vad är det med dig? Undrar om det bara är vi kvinnor som utsätts för Johan de Nauclers raserianfall?
    Och EUROPA just nu:
    ”EU-parlamentet antar en resolution där de europeiska länderna uppmanas att kraftigt öka sitt militära bistånd till Ukraina. ”
    Och till vilket Ukraina?
    Jo, nämligen det här:
    ”…….hela regimen är nazistisk rakt igenom.
    Statyerna av Bandera, förstörelsen av krigsminnesmärken, uttalandena om och behandlingen av ryska untermenschen och, viktigast av allt, den dagliga regeringen.
    Dödandet av dissidenter, fängslandet av kritiker, massakern på fackföreningsmedlemmar (medan polisen tittar på), förbudet mot politiska partier, konfiskeringen av deras tillgångar, försäljningen av kommunal mark till utländska företag, försämringen av arbetsplatsgarantier, avskaffandet av löneminimum .
    Det är spelboken 1933-1945 som körs igenom på snabbspolning.”
    Kloke signaturen bevin på Moon of Alabama i en kommentar den 5 oktober.
    Frågan är alltså, Johan de Naucler, är det det här EU du talar om?

    • Ukraina är inte med i Europeiska unionen.

     Jag är och har varit bland de absolut flitigaste skribenter om att ha förkastat de ukrainska högernationalistiska krafterna och både ukrainska och polska rivningar av krigsmonument (och håller strikt fast vid denna kritik) från tiden innan det illegala anfallskriget mot Ukraina i februari 2022. Jag hänvisar till de inläggen från bl.a. år 2021.

     Det är sant att många länder i unionen i Kontinentaleuropa tillhörde förlorarna efter 1945 och många har klarat av att göra upp med det skamliga arvet efter fascismen, men inte alla tyvärr. Och det är ännu lika skamligt och förkastligt.

     Hyllningar, symboler och demonstrationer till stöd för fascismen åren 1922-1945 (i Spanien och Portugal till 1974/1975) bör därför förbjudas helt i hela Europa.

     I östra Europa vill många istället ha detta förbud mot kommunistiska symboler, det finns redan sedan 1990-talet i bl.a. Ungern.

     Och nej, jag är inte extra arg mot kvinnor. Tvärtom!!

   • Johan de Naucler skriver: Vart reser och vill majoriteten av världens flyktingar idag.

    Flyktingar som kommer till Sverige, har knappast valt att komma till Sverige för att få bli en del av EU. För då kunde de ha stannat i Holland, där många byter flygplan för att komma till Sverige.
    Man vill till Sverige, då man vet att barnen har den största möjligheten till att få utbildning utan att man själv behöver vara rik. Det är barnen man tänker på.
    Dessutom har vi haft det mest generösa välfärdssystemet mot alla övriga EU-länder förutom Danmark och Finland, som är likt Sverige.
    När jag arbetade på flyktingmottagning, fick vi gå några utbildningsdagar om EU, där redovisades en utredning om skillnader i välfärd om man bodde i Sverige mot ex, Grekland, Frankrike och Tyskland. Skillnaden visades vara gigantisk.
    Man hade gjort en stor studie i generositeten mot sina medborgare i flera EU-länder där 1 var sämst och 10 bäst.
    Sverige låg på siffran 7-9 i alla redovisade jämförelser och de övriga länderna på siffran 3-5.
    Så det var en tydlig skillnad på att vi hade det bästa välfärdssystemet.
    Enligt EU har Sverige fortsatt för höga offentliga utgifter, och vi får därför betala en högre avgift, än vad vi annars skulle behöva. När Sverige klagar på den höga avgiften, då kontrar EU med att kan vi ha så höga offentliga utgifter kan vi också betala en högre avgift,

    Norge kommer nog aldrig vilja gå med i EU, då de vill ha kvar den trygghet de har för sina medborgare, och det innebär väldigt höga offentliga utgifter. De har enbart ett handelsavtal, vilket borde räckt för oss också.

    För att man vill bo i Sverige behöver man inte vilja vara med i EU. Man kan arbeta för en opinion
    som kräver att Sverige skall gå ut ur EU. Många i Sverige vill inte sänka våra offentliga utgifter, utan vill ha kvar offentlig sektor, vill stoppa privatiseringar.
    De har inte sett sambandet mellan EU och neddragningarna som varit i Sverige.

    EU har utvecklats till en diktatorisk otäck inrättning, Ursula von Ljugen som hotar Italien med att EU har verktyg om de inte väljer en politik som EU vill.

    https://www.youtube.com/watch?v=a50pq2Dg6OQ

    Efter denna obehagliga förtäckta hotet av Ljugen, så skyndade sig Giorgia Meloni, så fort hon vann valet att skriva till Zelensky och bedyrade sin trogna lojalitet och support för honom och Ukraina. Det räckte för att Ljugen i nuläget skulle vara lugn.

    Clare Daly MP för Irland alltid klarsynt och anklagande EU för dess hyckleri.
    Här anklagar hon EU-länder för att de hjälpte NATO att göra ett helvete av Libyen. En del EU-länder är direkt ansvariga för detta menar hon, dessa länder som hjälpte Nato att förstöra Libyen, dessa länder var direkt ansvariga för mördandet, fängslandet, tortyr, våldtäkter, försvinnande under tvång begångna i Libyens fängelser. Alla upptäckta massgravar i mars förra året. Vi borde alltid ha med detta i vår agenda.
    Men det står klart att EU tittar bort.
    Vi är alltid engagerade i brott mot mänskligheten när de är begångna i länder utanför EU, vi vill inte veta av brotten som vi själva orsakat, finansierat, givit vår support till och vår välsignelse till.
    Om hyckleriet hade ett namn skulle det heta EU.

    https://twitter.com/ClareDalyMEP/status/1572940814082244609?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

    • Norges folkomröstade om att inte gå med Unionen, samtidigt med Finland och Sverige (som blev medlemmar). Norges huvudsakliga skäl numera att stå utanför är helt unikt: och är enbart att man vill ha kontroll över sin olje- och gasfond. Hade Norge saknat omfattande olje- och gastillgångar hade man förmodligen var med i unionen i detta nu.

     Idag är stödet i Norden för att vara medlemmar i unionen högt.

     Precis som vi är medlemmar i Nordiska rådet regionalt och Förenta Nationerna internationellt, tar vi också hand om vår kontinent.

   • https://svpressa.ru/economy/article/349272/
    Tyskarna kommer att stänga de tre sista kvarvarande kärnkraftverken – enligt order från Washington.
    De tyska myndigheterna fattar helt paradoxala beslut – i samband med den växande energikrisen förbereder sig för att stänga de sista kärnkraftverken. Den huvudsakliga ”solodelen” i denna process utförs av de ”gröna”, alla de andra, med ödmjukheten hos fåren som går till slakteriet, sjunger tillsammans med dem.
    Bakom ”miljöaktivisterna” finns stora farbröder från andra sidan havet. Stäng Emsland kärnkraftverk senast 1 januari 2023, de andra två kraftverken – Isar 2 och Neckarwestheim-2 – kopplas bort från nätet. Detta beslut fattades av det tyska gröna partiets kongress.
    Nu förbereder sig tyskarna för att värma sig med ved, kol och även bränna allt som kommer till hands (inklusive sopor). Och i en sådan situation är det på sätt och vis konstigt att prata om något slags naturskydd. Men här är de ”gröna” tysta av någon anledning, det finns inga principiella invändningar.

    I den tyska förbundsdagen har Union 90/The Greens så mycket som 10 % av rösterna, men de facto-inflytandet är mycket större. När som helst kan festen ta med sig enorma skaror av människor ut på gatan. För ett parti som de jure bara har en tiondel av rösterna är det på något sätt för mycket .
    I andra europeiska länder sker en liknande fasa. Och vad som händer är idioti bara vid första anblicken. Det finns en tydlig policy att sänka EU ”under sockeln” genom att förstöra dess ekonomi.
    Och fransmännen, med sitt storskaliga kärnkraftsprogram (mer än 70 % av elektriciteten genereras vid kärnkraftverk), slår tillbaka bara för att det ännu inte finns några Yankees militärbaser i landet.
    Men om det blir fler, med tanke på vilken karaktär som nu sitter i Elyseepalatset. Inte direkt, inte som i fullt kontrollerade Tyskland, men Monsieur kommer också snart att visas var paddorna övervintrar. Charles de Gaulle , antagligen som en propeller som snurrar i sin kista och tittar på en sådan skam.

    Men fröet till den nuvarande energikrisen i EU såddes för många år sedan. Försök att ersätta traditionella energikällor med miljövänliga källor har lett till katastrofala konsekvenser. Tyskland har till exempel spenderat 150 miljarder dollar på förnybar energi, men resultatet är bara att landets energipriser är bland de högsta i världen och vindenergiproduktionen sjönk med en fjärdedel i början av 2021. Genom att skynda sig bort från kärnkraft och fossila bränslen gjorde tidigare förbundskanslern Angela Merkel och hennes efterträdare Olaf Scholz landet praktiskt taget beroende av ett fientligt Ryssland under många år”, säger den amerikanska politiska kommentatorn Christine Tate.

 5. Sent skall syndarna vakna.

  Hade Sverige haft blott ett enda parti i Riksdagen som inte applåderat den kriminelle korrupte krigsförbrytaren i Riksdagen, men buat, så hade folket haft åtminstone ett alternativ för fred i Riksdagen.

  https://swebbtube.se/w/snkqcKUVBLDq3s73zTgmAN

  Hade alla här inne vaknat och valsamverkat brett mot deras 4%-spärr, tillsammans med hederligt folk från hela det politiska spektrumet, så hade Sverige haft flera fredliga alternativ i Riksdagen idag som hade kunnat pressa fram ett fredligt beteende, inte bara de falska s.k. ”fredspartier” som sitter still i knät på de krigshetsande monopolkapitalisterna i S och C. Jag syftar på V och MP.

  Inte ens nu, när V och MP står i opposition och chansen till ministerposter gått dem ur händerna, överväger de att tala ur skägget. Det är pinsamt dåligt.

  Till er alla här inne som säger sig vara för fred: – Sök freden inuti i er själva!: – Ni kan inte få fred om ni inte kan sluta fred med andra fredliga partier och sedan röstar för dem!

 6. det är troligare att kapitalkoncentrationen fortsätter över gölen. I vissa fall finns nu ett europeiskt monopol, tex tetrapak, och en amerikansk motsvarighet. De är vertikalt integrerade från skog till tampong, till sist köper den ena upp den andra. I andra fall finns det realmotsättningar, tex inom jordbruk/livsmedel med GMO, och parterna håller sig på sin kant. Militärpolitiskt har vare sig EU eller USA något att vinna på att börja rusta mot varandra, just när Kina börjat skaffa sig kapacitet för interkontinentala krig, och Ryssland sjunker ihop. I och med att de europeiska vapenlagren räcker en dag aktar sig nog Europa för att bita handen som göder.

  • Håller Ryssland på att sjunka ihop? Har ”Krister Malm” läst detta i Aftonblaskan måste det ju vara sant? Nu är det väl ändå så att Ukraina fått vapen för flera stora länders militärbudgetar och ändå så går det åt skogen för Nato i Ukraina. Missförstå inget, den ukrainska militären hade redan förlorat i mars det är Nato som hållit igång kriget sedan dess. Monopolkapitalism är givetvis av ondo och den kommer att ruinera många människor och slår undan benen på den sunda lokala kapitalismen. Sen är det faktiskt tillgången till billig och stabil energi från Ryssland som gött industrin i EU och det är den handen som EU nu bitit och vi ser konsekvenserna av. USA har aldrig gött några andra än sig själva på andras bekostnad och man undrar ju hur länge folk ska leva i den villfarelsen?

   • Rysslands militära position är nu mycket kritisk. Mellan 250 000 och 300 000 inkallade män i mobiliseringen har lämnat landet och uppger som oftast att de vill absolut inte slåss i detta för dem helt motivationslösa krig. De ryska militära positionerna hålls inte ens i de fyra ukrainska oblaster de annekterat som ”ryska” och det ryska kontrollområdet på dessa areor minskar dessutom för varje dag.

    Det verkar råda stor misstro i ledarskapet mot militära herrar som minister general Sjojgu (som inte ens är yrkesmilitär) och stabschefen Gerasimov som tycks få bära hundhuvudet.

    Geopolitiska experten Professor Ian Bremmer uttryckte i internationella media igår att Putins militära plan torde räknas som den sämst förväntade och planerade militära operationen sedan Berlinmurens fall i hela världen, till och med sämre än det anglo-amerikanska Irakkriget år 2003.

    Dessutom tycks förväntan hemmavid i ryska samhället vara att kriget faktiskt går uselt och att fler och fler lokala politiker på flera håll kräver både Putins avgång liksom riksrättsförfarande enligt konstitutionens artiklar 93 och 94, liksom befolkningen i flera städer där stora demonstrationer hållits mot kriget (äldre ryssar med sovjetiska erfarenheter är verkligen inte politiskt dumma, även om många yngre sedan länge är fullproppsmatade med tv-propaganda).

    Jag undrar personligen om denna Rysslands verkligen mörkaste tid sedan Stalins död 1953 verkligen kan rädda president Putins karriär och framtid. Jag tillhör dem som betvivlar.

    Kreml förlåter aldrig svaghet och förluster. Det tror jag vi inom ett kvartal vi också möjligen kan få se om Putins allt svagare position i dessa dagar, där man bokstavligen idag förlorat hela Ukraina, dess land, själ, kärlek och ande för många generationer framöver.

    Används inte kärnvapen i detta krig måste kriget förmodligen ses som förlorat. Ukraina har nu slagit ut den ryska professionella armén, och nu väntar man på att slå ut den än mindre tränade oprofessionella mobiliserade reservisterna.

    Det är så kritiskt läget på marken nu ser ut. Det är svårt att se hur Ryssland skulle kunna vända utvecklingen.

   • Om EU skall bryta med USA avgörs förmodligen i meningen hur mycket den svartbruna rörelsen tar utrymme inom västvärlden samt där har förmåga att ange tonen inom det närmaste årtiondet. Ett verkligt skakigt tillstånd som tydligt ligger i startgroparna för att agera.
    Förövrigt vad gäller,
    Ukrainas ”framgångar” visar sig genom att man återta betydande terräng, vilket är rapporter som når oss via våra nyhetsmedier och militära experter. Och då tänker jag vem skall motbevisa detta om man inte kan eller förmår söka alternativa kanaler. Global Politic är en av mycket få intressanta kanaler att rekommendera som bryter mönster mot den officiellt Svenska hållningen, men i övrigt är det svårt att söka något liknande.
    Ingen kan veta något om framtiden i detta kaos som råder på den världspolitiska scenen, Därför att utropa någon vinnare i detta krig går inte att göra oavsett om hur slutet blir.
    Däremot inom överskådlig framtid kommer förmodligen hela värdens folk att vara förlorare i flera avseende och då inte minst vad gäller våra ödesfrågor om det gemensamma klimattillståndet som nu tappar mycket viktig och livsavgörande framförhållning.

 7. Ett exempel. En fordonskolonn som påstods föreställa ryssar som flyr till Kazachstan visade sig vara folk som var på väg till en festival i Nevada.

 8. I käbblet om fascism, kommunism, och den konflikt som uppstår när män t.ex. nedvärderar kvinnors rösträtt och andra konflikter man kan skapa, t.ex. den mot Ungerns folks demokratiska val av ledning som väldigt duktigt har tankat av EU en massa pengar, företag och arbeten, så hurrar den bankmaffia som har profiterat på det, lever på vår arbetslöshet, vår konflikt,, vår oförmåga till anständigt solidariskt beteende.

  Vi själva är vår egen största fiende. Vi måste först besegra oss själva! Vi måste alla besegra de stora svulstiga egon som förhindrar vår kollektiva utveckling som individer! Det kan vara väldigt bra med ett stort ego, men det får inte motverka att vi lyckas tillsammans.

  Det är bankmaffian, som är för krigsförbrytarorganisationen NATO/EU, som INGET parti i Riksdagen tar upp kampen mot. OCH det är detta som 98,5% av folket har röstat för !!!!

  Det finns INGEN viktigare fråga än världsfred.

  MP:s och V:s partiledningar har suttit MYCKET still i båten och till synes abdikerat intellektuellt, t.o.m. stått i riksdagen och applåderat folkmordet som understöds av bankmaffian. Det är därför bankmaffians lakejer, som jag ser det. Det är även folk som har röstat på dem.

  De röstar helt evident för sin egen fattigdom, laboratorieskapade förstärkta virusinfektioner [gain of function research], skadliga/dödliga s.k. ”vacciner” [biovapen], samt krig och svält.

  1,5% har INTE valsamverkat brett och inte röstat för andra partier för att ersätta dem med fredliga anständiga partier.

  Endast 16 individer i Sverige röstar 100% rätt. Alla andra gör fel. Detta är ingen åsikt, men ett tydligt faktum, eftersom ingen evidensbaserar varför valsamverkan är felaktigt när man står inför en 4%-spärr. Ingen annan har något bättre förslag på lösning. Är det inte så?

  Blev du arg, skamsen eller svarslös nu igen? Varför då?

  Tusen flugor kan ha fel. Skit smakar förmodligen inte jordgubbstårta. Ångra dig! Gör rätt! Ät jordgubbstårta! Skapa nya partier för världsfred som fattar att man måste valsamverka brett mot en 4%-spärr!

  Tycker du att någon har fastnat i en villfarelse? Frys då inte ut dem! Hjälp dem då i Jesu namn! (särskilt om du kallar dig ”kristen”) – Hjälp oss att enas kära Jesus!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here