USA:s Gulag: inuti det mycket omfattande fängelsesystemet

12
2972


I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som senast publicerades i mitten av februari.

Denna artikel ”USA:s Gulag: inuti det omfattande amerikanska fängelsesystemet” av Lowkey, den 28 december 2021 har skrivits av Pulitzerprisvinnaren Chris Hedges

https://www.mintpressnews.com/american-gulag-inside-u-s-massive-prison-system-chris-hedges/279342/

Ett par tidigare artiklar i frågan Kraftig ökning av slaveriet i USA, som har barn i koncentrationsläger och Förbudet mot slaveri gäller inte USA:s 2,2 miljoner fångar.

 

__________________________________________________________________

USA:s Gulag: inuti det mycket omfattande fängelsesystemet

För att vara en förment utvecklad, demokratisk nation, låser USA in ett extraordinärt antal av sina medborgare. Nära en fjärdedel av världens fångbefolkning finns i USA. Även på en per capita-basis är det bara El Salvador och Turkmenistan som kommer nära USA:s ledande roll beträffande inlåsning

I ett land med en växande befolkning och en sjunkande efterfrågan på arbetskraft, beslutade regeringen att lösa detta problem genom att helt enkelt låsa in miljontals av landets fattigaste medborgare, i processen att låta företags-Amerika tjäna miljarder på deras lidande. Fängelseindustrin blomstrar: mellan 1990 och 2005 byggde USA i genomsnitt ett nytt fängelse var tionde dag.

Den Pulitzer-prisbelönade journalisten Chris Hedges är gäst hos Lowkey, för att diskutera hur fängelser blev big business. Chris tillbringade nästan två decennier som utrikeskorrespondent i Centralamerika, Balkan och Mellanöstern för The New York Times och är för närvarande värd för showen On Contact på RT. Hans senaste bok, ”Our Class: Trauma and Transformation in an American Prison”, publicerades i oktober.

”Hela systemet bygger på att slussa in främst fattiga människor och oproportionerligt många fattiga färgade människor i detta system,” sa han till Lowkey. ”Nästan ingen i USA får en juryrättegång; 94 % av människorna i fängelsesystemet tvingas av åklagare att acceptera ett ’Plea bargain’ (innebär att åklagaren och den åtalade kommer överens om straffet sänks i utbyte mot ett erkännande och det blir ingen rättegång, se här, ö.a.). Offentliga försvarare kan bara spendera 10 eller 15 minuter med sina klienter.”

I ”Our Class” beskriver Hedges massfängslande som ”vår tids medborgarrättsfråga.” ”När du fängslar någon, blir i huvudsak hela familjen fängslad,” sa han. Cirka 77 miljoner amerikaner har ett brottsregister, medan 113 miljoner amerikanska vuxna har en nära familjemedlem, som har varit i fängelse, eller för närvarande är fängslad, enligt Prison Policy Initiative.

Väl inne i systemet är det, med avsikt, extremt svårt att undkomma. Fängslade individer tvingas arbeta för ett fåtal cent per timme (vissa stater betalar ingenting), medan alla möjliga nödvändiga varor inte tillhandahålls och kostar orimliga belopp att köpa från intendenturen. Som ett resultat är interner ofta skyldiga  tusentals dollar när de friges.

Att ha ett brottsregister hindrar medborgare från många välfärds- och allmännyttiga bostadsförmåner, samt att söka jobb inom ett otal yrken (som fängslad får du oftast inte heller rösta, se här, ö.a.). Under sommarens skogsbränder förra året, arbetade till exempel brandmän i fängelset i Kalifornien tillsammans med proffs och tog itu med några av de värsta bränderna i amerikansk historia. För detta fick de knappt 1 dollar i timmen och blockeras från att söka jobb hos brandkåren när de släpps fria. Att sålunda kunna betala tillbaka dessa avskyvärda skulder är alltså ännu svårare än det kan verka.

Hedges pekade ut president Joe Biden, som en som haft en särskilt nyckelroll i att förvandla USA till en fängelsenation. Biden var ”medverkande” för att pressa demokraterna att ta tillbaka ”lag och ordning”-berättelsen från republikanerna på 1990-talet, och hjälpte till att införliva lagregler som Three Strikes Law (efter tredje domen kan man bli dömd till livstid, se här, ö.a)., som har skickat många amerikaner till livstids fängelse för triviala förseelser. Antalet brott som renderar dödsstraff utökades också från knappt en handfull till 51. Tills nyligen tog Biden åt sig äran för den ökända 1994 Crime Bill, som var en viktig del av lagstiftningen i kodifieringen av det fängelse-industriella komplexet.

Om den 46:e presidenten sa Hedges, som undervisar i ett fängelse i New Jersey, ”Hälften av mina elever (eller fler) skulle inte vara i det här klassrummet om det inte vore för Joe Biden.”

Lowkey är en brittisk-irakisk hiphopartist, akademiker, politisk kampanjledare och en MintPress-video- och podcastvärd. Som musiker har han samarbetat med Arctic Monkeys, Wretch 32, Immortal Technique och Akala. Han är ansluten till Stop The War Coalition, Palestine Solidarity Campaign, Racial Justice Network och The Peace and Justice Project som grundades av Jeremy Corbyn.

 

Föregående artikelFörbindelserna mellan Indien och Ryssland får en ansiktslyftning
Nästa artikelFredsinvit av Putin…
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Såg en dokumentär för par år sedan,just om Usa och dess brutala fängelse system. Det var flera intressanta kunniga personer med här också,där man ingående gick på all dess detaljer. Massor med svarta/afroamerikaner har på allvar drabbats så hårt och brutalt av detta,som saknar motstycke när det gäller graden av vidrighet och även tortyr. Det var under Bill Clinton som något”unikt”kring detta brutala fängelse system startade. Det var”lustigt” tyckte man att flesta svarta/afroamerikaner som röstade på,och fram just Bill Clinton,och detta var tacken man fick. Många tusentals och tusentals blev inlåsta i många år och även decennier,bara för att haft drogproblem,dvs rökt hasch eller liknande. Då hade dessa fått uppåt 20års fängelse. Det var chockerande. Jag måste försöka hitta denna dokumentär,och återkomma om den. För den måste ses. När Bill Clinton blev president, skedde flera”unika”och större förändringar inom hela fängelse systemet,som drabbade dom svarta/afroamerikaner på så brutalt och hänsynslöst sätt under hans 8år som president. Ska leta fram denna suveräna dokumentär,den måste ses. Lovar att den är jävligt bra och seriös och den måste ses om man har minsta intresse i detta

 2. Hej Anders
  Det här inlägget om USA:s fängelser som ”Gulag” kommer som på beställning nu när vi pratat så mycket om Ryssland.

  Jag skulle vilja rekommendera att du, ex. vis via Internet eller böcker, sätter dig in i hur det är i ryska fängelser.
  Jag tror nämligen du kommer kommer få problem då med ditt svartmålande av USA samtidigt som du förskönar Ryssland/Sovjetunionen.

  När du är färdig kommer förmodligen det här inlägget ovan försvinna ganska omgående.
  För så är det. De bruka säga att i USA har fångarna brutit mot lagen medan i Ryssland bryter lagen ned fångarna.
  Jag vill gärna till Ryssland men absolut inte hamna i deras fängelser.
  Då väljer jag hellre den svenska kriminalvården som hämtad från TV serien Björnes Magasin.

  Förresten…. Det kanske var den svenska kriminalvården du hade i dina tankar som jämförelse när du beskrev fängelsesystemet i USA?

  Jag tycker att ett fängelse bör vara som ett fängelse men inte en tortyrkammare.
  Men faktiskt är det så du löper större risk att bli torterad i ett ryskt fängelse än i ett fängelse i USA.
  Du får din mat också i ett fängelse i USA. Där har de ingen praktisk möjlighet att ta maten ifrån dig.
  I Ryssland däremot har fängelserna alla möjligheterna på sin sida och fångarna inga möjligheter alls.
  Allt skyddat bakom taggtråd och höga murar.
  Men ärligt tror jag inte det här är något du vill sätta dig in i.
  Lättare och bekvämare att blunda och få friheten att sparka på USA.
  Men visst okej… USA behöver sig en spark i baken men jämna mellanrum.
  Så de inte blir för kaxiga i sina försök att styra hela världen.

  • Man förundras alltid över dess självutnämnda experter som hela tiden dyker upp och plötsligt är experter som vet allt om ämnet, här i ryska fängelser. Jag har aldrig varit i ett varken ryskt eller amerikansk fängelse, men jag har träffade de som har varit intagna i ett ryskt fängelse. Vad dom beskriver kan mycket nära jämföras med svenska lumpen som den var. Disciplinerat, men med syfte till utbildning och förkovring, inte att bryta ner och utnyttja människor som i de amerikanska fängelserna. USAs rättsväsende syftar till att avskräcka och skrämma till underlydnad, som att piska en hund till den ger upp och lyder. Den falska bilden av Ryssland/Sovjet lever kvar och skapades av USA propagandan under kalla kriget. Jag utsattes ju själv för den på 50-talet, och upplevde även verkligheten, sanningen, när jag själv kom dit på 60-talet och första hand fick uppleva verkligheten och hur den amerikanska propaganda-lögnen hade förfalskat verkligheten. Det är inte underligt att så många Ryssland idag säger att dom vill ha tillbaka Sovjet. Sååå – arbetarklass. Har du varit i Ryssland/Sovjet, har du bott i Sovjet, hur många främmande språk kan du använda, har du eller har du haft vänner i Ryssland/Sovjet, umgås du, eller har du umgåtts med någon, i Ryssland/Sovjet. Det har jag och det är med den insikten och erfarenheten jag skriver detta. Vad kan ställa upp med, förutom USA propagandan.

   • Att du klagar på självutnämnda experter samtidigt som du själv är expert på allt gör ju inte din sak bättre. Men nu till Ryska fängelser nej du kan inte jämföra det med Svenska lumpen finns åtskilliga filmer där fångar misshandlas, utöver det har som straff kolonier där fångarna får arbeta och dom få örena dom tjänar går till att uppehålla fängelset. Har du tråkigt sök på black dolphin ett ryskt fängelse och kom sen inte och prata om utbildning och förkovring.

    • @Robert 14 februari, 2022 At 08:56
     Jag framhåller inte mig själv som någon expert, utan som jag säger bara vidarebefordrar vad andra har berättat för mig. Att både den svenska rättssystemet, och än mer det amerikanska, syftar till att skrämma till åtlydnad och underkastelse behövs väl inga expertkunskaper för att förstå.

  • Vad jag förstår, så tror du att de som blir straffade i USA, har blivit det på ett rättvist sätt, de har begått ett brott och därför straffas de.
   Då kan jag berätta om människorättsadvokaten Steven Donzinger, en av många som drabbats av korruptionen i USA:s rättssystem, USA har stämplat honom som USA:s fiende. De har fängslat honom tagit ifrån honom hans advokatlicens, vilket innebär tagit ifrån honom möjlighet till egen försörjning. De har satt honom i husarrest, utan åtal och rättegång under 2 års tid.
   Vad är hans brott: Han vann mot det stora amerikanska oljebolaget Chevron, som han åtalade för deras miljöförstöring i Ecuador som drabbar ursprungsbefolkningen. Chevron har förstört deras livsmiljö, skövlat deras boplatser och förgiftat deras vatten. Han vann i en domstol i Ecuador.
   När Donzinger äntligen efter sin husarrest stod inför det amerikanska rättssystemet så begärde han att domstolen skall överväga ett yttrande från FN:s människorättsråd som fann att hans husarrest strider mot internationella mänskliga rättigheter. FN:s människorättsråd sa att hans husarrest räknades som internering enligt internationell lag och det var därför olagligt för domare Preska att kräva ytterligare sex månaders fängelse.
   Chris Hedges är en Pulitzer Prize-winning journalist, som arbetat som utländsk korrespondent för 15 år åt The New York Times, belyser denna skam i nedan artikel. Den visar den djupa korruptionen i USA:s rättssystem. Att USA inte har ett säkert och fungerande rättssystem

   Nedan länk kan du själv lyssna när Donzinger talar för sin sak.

   https://www.youtube.com/watch?v=lCudgAmCX-k

   • Vivianne,
    Vill påminna dig om att det är farligt för en individ att utmana makten.
    Var den än befinner sig.
    I tidiga Sovjetunionen kunde du bli brutalt avrättad för bara en misstanke om att du inte varit lojal.

    Just här blir jag påhoppad från alla dem som vurmar för Asien.
    Ingen av er vill veta av något bra som den västliga demokratin faktiskt kan ge.
    Ibland hör man ordet ”diktaturkramare” men jag vill inte använda det här därför jag inser att en diktatur även kan ha fördelar.
    Vänstern har en otrolig förmåga till förnekelse av verklighet.
    Den verklighet som kan vara mot dem.
    Det stör mig därför jag inte tycker det är rättvist.

 3. Har fan sökt på Youtube om detta program, kunnat se lite annat men inte just samma program. Minns inte vad den heter,gått några år nu. Det varit svårare att hitta den. Men denna dokumentär var på allvar bra,och jag ska fortsätta försöka hitta den. Det är helt om Usa och dess fängelse systemet,som genomgick dramatiska förändringar i början på90talet,där nyblivna president Bill Clinton godkände allt. Detta gjorde att tusentals och tusentals unga svarta/afroamerikaner fick åka in i fängelset och tillbringade uppåt 20års fängelse oskyldiga. Många av dessa hade annars bara haft drogproblem men fick sina liv förstörda. Jag ska fortsätta försöka hitta den,för den är unik och jävligt bra. Delstat politiker är med, ihop med fängelse personal, och även någon helt oskyldig person som hade suttit mellan 10-20års i fängelse. Ska kolla vidare och återkommer på kvällen

 4. Jag tog mig tid och kolla lite vidare.
  Vad gäller antal fångar i Ryssland vs USA
  Det var precis som jag kände på mig.
  Det är betydligt fler fångar i USA än i Ryssland.
  Över två miljoner fångar i USA mot en ca halv miljon fångar i Ryssland.
  Troligtvis är det den så dominerande kapitalismen i USA som ytterst gör att det blir så många fler fångar i USA jämfört Ryssland.
  Men inte bara det. USA har också sedan länge satsat på en mångkultur vilket Ryssland absolut inte gjort.
  Jag vill mena att i Ryssland är alla fostrade i samma anda och det är mycket bra.
  Med samma ”anda” menar jag inte att alla ska vara precis lika utan istället att alla ska vara en del av samma tillhörighet.
  Integration är enbart ett önsketänkande om man inte gör något verkligt åt den.
  Om alla i Ryssland står och viftar med Ryska Federationens flagga vit-blå-röd vad skulle det vara för fel med det?
  Vem där skulle bli exkluderad?
  Sak vi ha en värld med suveräna och fria nationer så måste vi erkänna dem.
  Allt annat är bara ett förnekande hur verkligheten egentligen ser ut.

 5. Russia Today (RT)
  Intervjuar två livstidsdömda fångar i fängelset ”Black Dolphin” nära Orenburg sydvästra Ryssland.

  SOT, Igor Tishenko, fånge (ryska): ”Allt är bra här. Maten är bra. Vi har det trevligt. Cellen är också bra. Vi jobbar. Jag togs hit för ett samtal direkt från min arbetsplats. Allt är bra i detta avseende.”

  SOT, Igor Tishenko, fånge (ryska): ”Vår stat är mycket stark. Jag tror på mitt land. Vi är fortfarande en del av samhället. Jag hoppas att vi inte kommer att glömmas bort.”

  Sista meningen är för mig intressant.
  Även som livstidsdömd fånge är man del av det ryska samhället.
  Sedan får man bedöma om det är vad de tycker eller om de fått orden lagda i sin mun.

  https://www.youtube.com/watch?v=6Jt1xqkctYM

 6. Systemet med inlåsning fungerar helt enkelt in. Inte heller i Sverige. Inte heller fungerar rättsväsendet. Två sidor ställs emot varandra i en rättssal, den som presterad den bästa teaterföreställning vinner.

  —Att ha rätt och att få rätt är två helt olika saker (Silbersky)

  Kina har i mångt gått ifrån det antika dysfunktionella rättssystemet, vilket som bekant inte fungerar, och antagit ett mer modernt system. Istället utförs först ett intensivt och grundligt förarbete där inte yttre krafter tillåts medverka eller påverka, inte den misstänkte, inte försvarare, inte åklagare eller vänner. Dels först av enbart polisen, dels senare mellan åklagare och försvarare. Därför kommer nästan alla fall aldrig till domstolsförhandling, utan man söker en rättslösning innan det går till domstolen.

  De som är oskyldiga frias redan i förarbetena, och skyldiga har accepterat någon form av rättslösning. Den innebär i första hand kompensation till offren, även om offret är samhället. Sedan gäller inte bara inlåsning, utan förövaren accepterar någon form av gottgörelse, restauration. Domstolens roll blir då att granska att rättslösningen är korrekt. Det betyder att både åklagaren och försvararen presenter sina åtaganden och slutsatser i rätten. Den teaterföreställningar av kamp mellan två motsatta sidor väst har existerar inte.

  Ofta blir det att förövaren acceptera att kompensera de skadelidande, utbilda sig, och avstå från vidare brott. Det kan ske inom eller utanför någon rättslig institution. Straff har en max-längd, men det är mycket vanligt att förövaren benådas innan den tiden för att målet med rättslösningen har uppnåtts.

  I grunden har man alltså avskaffat den antika funktionen med hämnd-bestraffning, inlåsning, och istället arbetar med återanpassning, utveckling och förbättring. Det fungerar.

 7. Noteras att antalet individer som omfattas av kriminalvården i dagens USA är högre än motsvarande under fredstid i Sovjetunionen under Stalin-tiden sett till andel av befolkningen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here