Fredsinvit av Putin…

13
1067
Tucker och Putin. Bild Indianpunchline.

Källa, 13/2: https://www.indianpunchline.com/putin-signals-interest-in-ukraine-talks/

Av allas vår

M.K Bhadrakumar

_________________

Det fina med den ryske presidenten Vladimir Putins intervju med den kände amerikanske journalisten Tucker Carlson är att det finns något i den för nästan alla – vare sig det är historiker som minns det förflutna, diplomater som isolerar historien och tar den ur sitt sammanhang, spionchefer som var kalla krigare med adrenalinet flödande, politologer som lyckades skapa falska narrativ och även en amerikansk president eller två och en färgstark brittisk premiärminister, som kan ha blod på sina händer.

Carlson sade blygsamt att han ville sitta ner med Putin eftersom ”de flesta amerikaner inte är informerade” om hur kriget i Ukraina ”omformar världen”.

Under deras 2 timmar långa samtal öppnade sig ett enormt panorama:

Från ursprunget till Rus till den ”konstgjorda stat” som är Ukraina;
från Dostojevskij till den ryska själen;
från USA:s avvisande av det forna Sovjetrysslands längtan efter att bli en del av den västliga alliansen till CIA:s stöd för separatism och terrorism i norra Kaukasus;
från Natos utvidgning till dess baser i Ukraina
Från USA:s proaktiva utplacering av ABM-system i Europa till Rysslands motangrepp med hypersoniska anfallssystem;
från en beväpning av dollarn till bakslaget av en de-dollarisering, och,
det tvingande behovet för USA att anpassa sig till den geopolitiska verkligheten att ”världen förändras”.

Intervjun har gjort succé på internet och fått tiotals miljoner visningar på X. Dess återverkningar kan sannolikt fortsätta under kampanjen inför valet i november. Den oberoende presidentkandidaten Robert Kennedy Jr skrev: ”Tucker Carlson har smutskastats i flera dagar. De gamla medierna och det demokratiska etablissemanget är upprörda över att han bara gör sitt jobb. Amerikaner kan hantera tankeväckande samtal. Vi kan hantera farliga tankar eller motsatta idéer som inte passar in i MSM:s narrativ. Låt oss bestämma själva.”

Utan tvekan var kriget i Ukraina intervjuns ledmotiv. På en fråga om utsikterna för fred svarade Putin: ”Om ni verkligen vill sluta slåss måste ni sluta leverera vapen.” Putin svarade vidare: ”Det kommer att vara över inom några veckor. Så är det bara.”

Den lockande enkla lösningen är förankrad i Putins övertygelse, som han hållit fast vid sedan konflikten började i februari 2022, att detta i grunden är ett inbördeskrig och en brodermordsstrid som splittrat familjer, släktingar och vänner, vilket kanske inte hade hänt utan västmakternas illvilliga och påträngande beteende.

Samspelet mellan tre relaterade faktorer kan förklara Putins försiktiga lugn. Först och främst kommer intervjun när momentum på slagfältet har svängt till Rysslands fördel. På ett djupare plan understryker kongressens motstånd mot stöd till Ukraina omvandlingen av partidynamiken och väljarkåren i USA.

Det republikanska partiet, som en gång utmärkte sig genom sitt hårda motstånd mot Ryssland, lutar alltmer åt isolationism och i vissa kretsar finns det till och med sympati för Moskva.

Om den amerikanska politiken är febrig beror det naturligtvis inte på Putin, utan på den växande populismen och polariseringen av samhället, som är interna fenomen med historiska rötter. Efter årtionden av samförstånd om USA:s roll i världen under kalla kriget har globaliseringen, strömmen av illegala invandrare, utländska krig etc. för många diskrediterat det gamla sättet att tänka.

En andra faktor kan vara den begynnande känslan i vissa kretsar i Moskva att även om president Zelenskyj ”bedrog sina väljare” genom att vända ryggen åt sitt mandat att avsluta konflikten i Donbass, och istället beslutade i egenintresse att det var ”fördelaktigt och säkert … att inte stöta sig med nynazister och nationalister, eftersom de är aggressiva och mycket aktiva, du kan förvänta dig vad som helst från dem, och för det andra stöder det USA-ledda väst dem och kommer alltid att stödja de som motarbetar Ryssland” – ändå kan han fortfarande förhandla med Moskva.

Putin erinrade om det häpnadsväckande avslöjandet i en intervju i ukrainsk TV av Davyd Arakhamia, som ledde den delegation som förhandlade med de ryska tjänstemännen i Istanbul i mars 2022 och som i själva verket hade paraferat slutdokumentet, att ”efter att vi återvänt från Istanbul besökte Boris Johnson Kiev och sade att vi inte borde underteckna någonting med ryssarna och ’låt oss bara slåss’.”

För att citera Arakhamia, som för närvarande är ledare för det styrande partiets fraktion i det ukrainska parlamentet och en av Zelenskijs främsta rådgivare: ”Kriget kunde ha avslutats våren 2022 om Ukraina hade gått med på neutralitet. Rysslands mål var att sätta press på oss så att vi skulle vara neutrala. Det var det viktigaste för dem: De var redo att avsluta kriget om vi accepterade neutralitet, som Finland en gång gjorde. Och för oss att göra ett åtagande om att vi inte kommer att gå med i Nato. Detta är huvudsaken.”

Det är förmodligen här som maktkampen i Kiev och avsättningen av general Valery Zaluzhni, tidigare överbefälhavare för de väpnade styrkorna, kommer in i bilden som den tredje faktorn. Enligt en rapport från Tass gjorde chefen för den ryska underrättelsetjänsten Sergey Naryshkin på måndagen ett uttalande i Moskva om att USA och dess G7-allierade är nervösa över avhopp från den ukrainska regimen och att de lanserar en idé om att utse en särskild representant i Kiev för att se till att Zelenskyj agerar på den streckade linjen. Naryshkin antydde att det finns grund för sådana farhågor i G7-ländernas huvudstäder.

I slutet av intervjun med Carlson lämnade Putin också ett avskedsmeddelande om att ”det finns alternativ (för fredssamtal) om det finns en vilja”. Han tillade:

”Fram till nu har det varit tumult och skrik om att tillfoga Ryssland ett strategiskt nederlag på slagfältet. Nu börjar de (NATO) tydligen inse att det är svårt att uppnå, om det alls är möjligt. Enligt min mening är det omöjligt per definition, det kommer aldrig att hända. Det förefaller mig som om de som har makten i väst nu också har kommit till insikt om detta.

”Om så är fallet, om insikten har infunnit sig, måste de fundera på vad de ska göra härnäst. Vi är redo för denna dialog… för att uttrycka det mer exakt, de är villiga men vet inte hur de skall göra det. Jag vet att de vill. Det är inte bara jag som ser det, utan jag vet att de vill det, men de kämpar för att förstå hur de ska göra… Låt dem nu fundera på hur de ska vända situationen. Vi är inte emot det.”

Den stora frågan är om Biden-administrationen kommer att bita i det sura äpplet. Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz besökte Vita huset den 9 februari. I sina kommentarer till media före mötet med president Biden tvivlade Scholz på Putins avsikter och sade: ”Han vill få en del av sina grannars territorium. Bara imperialism – imperialism. Och jag tror att det är nödvändigt att vi gör allt vi kan för att stödja Ukraina och ge dem chansen att försvara sitt land.”

Biden å sin sida förblev dock försiktig. I en detaljerad rapport från Vita huset, som fokuserade på utvecklingen i Västasien, stod det bara ”President Biden och förbundskansler Scholz bekräftade sitt resoluta stöd för Ukraina i dess kamp mot Rysslands aggressionskrig. Presidenten lovordade Tysklands föredömliga bidrag till Ukrainas självförsvar, och förbundskansler Scholz betonade betydelsen av USA:s fortsatta stöd.”

Det verkar mycket troligt att Biden-administrationen avser att hålla konflikten vid liv åtminstone fram till november, medan dess huvudsakliga fokus kommer att ligga på utvecklingen i Västasien som har en direkt inverkan på presidentens kandidatur i valet i november.

 
Relaterat
Putin: Ryssland har aldrig givit upp om fredssamtal om Ukraina!
Ordföranden i Zelenskys parti ”Folkets tjänare” säger nu: Ukraina kunde ha accepterat Rysslands fredsplan våren 2022.
Förhandlingsinvit från president Zelensky i mars 2022.
Israels tidigare premiärminister säger att USA ”blockerade” hans försök till ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina
Storbritannien stoppade fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina i april 2022.
Opinionsundersökning i 30 länder i Europa: En stor majoritet vill ha vapenvila och fredsförhandlingar i Ukraina.
Fred för Ukraina: Tysk general, ambassadör och f.d. biträdande FN-generalsekreterare.

Föregående artikelUSA:s Gulag: inuti det mycket omfattande fängelsesystemet
Nästa artikelKommentarer till Utrikespolitiska deklarationen 2024 – Stöd tillpolitiken i världens ledare i folkrättsstridiga krig och statskupper mot demokratier – USA
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. ukrozionazi regimen har fått en alldeles färsk diagnos om dess tillstånd och framtid.
  Den löd så här:

  ”Ukraine now resembles a patient with a terminal disease who is staring to exhibit multi-organ failure. His longevity is still uncertain but is measured in months, not years. It’s not obvious which system will go first and whether that one by itself will be fatal or will kick off the terminal cascade.”

  https://www.moonofalabama.org/2024/02/ukraine-sitrep-a-collapse-is-coming-and-then.html#more

 2. putin får snabba på för att få fred för annars har han ingen flotta kvar i Svarta Havet som kan evakuera ryska trupper.
  Idag förstörde Ukraina ytterligare ett ryskt krigsfartyg – landstigningsfartyget Caesar Kunkov, endast två veckor efter att Ivanovet sänktes.

  Både vi och alla fiskar som får ytterligare ett artificiellt rev, kan glädja oss.

  Oerhört pinsamt för Ryssland som inte har förmåga att skydda och försvara sina fartyg. Inte dåligt av Ukraina som enligt några här på bloggen har en helt undermålig krigsmakt med en knarkande nazistisk ledning.

  • ukrozionazi regimen är nära dess slutgiltiga kollaps. Inga pyrrhussegrar kan rädda den. Återstående frågar är av typen ”vem skriver under kapitulationen?” (genocide Joe, lady Maidan eller eller Zelensky)

   • Special till Consortium News
    Jag är vid det här laget tydligt att både Vladimir Putin och Tucker Carlson tog risker när de inledde sin intervju förra veckan, hasardspel som hittills verkar ge resultat.

    Putin var trött på oförskämda och argumenterande västerländska journalister. Han hade inte gett några intervjuer i västerländska medier sedan Rysslands militära operation i Ukraina inleddes för två år sedan. Han krävde, och fick av Carlson, en seriös intervju där han skulle vara fri att utveckla sina fakta och argument.

    Han påminde ganska skarpt Carlson om de överenskomna spelreglerna i början av intervjun och sa: ” Har vi en talkshow eller ett seriöst samtal?”

    En tuktad Carlson svarade: ”Tack, det är oerhört allvarligt.” Och han tillbringade de följande två timmarna med att lyssna när Putin utförligt förklarade sina huvudämnen: rysk-ukrainska sammanlänkade nationella historia sedan 862; och orsakerna, förloppet och det troliga slutet av det nuvarande kriget i Ukraina. [Tillgänglig i engelska röst och text på Kremls officiella webbplats .]

    Denna stil av intervju gjorde Carlson sårbar för förlöjligande från ledande västerländska mainstream-media, såsom The Guardian , The Economist, The New York Times , Washington Post och BBC .

    De påstod alla i huvudsak att Carlson hade förrådt sitt yrke genom att lura möjligheten att sätta Putin på plats med svåra ”gotcha”-frågor. Deras konsensus: intervjun var tråkig, irrelevant, stökig, full av lögner, helt enkelt inte värd någons tid att titta på eller läsa.

    Det är redan klart att mycket av världens journalistiska universum inte håller med. Putins utökade historielektion visas i världens medier och på sociala medieplattformar för att redan ha fått en inverkan på seriösa amerikanska, europeiska och globala sydpublik. Carlsons rykte som en seriös olik västerländsk journalist kan bara förstärkas av detta samtal med den ryske presidenten.

    Putins förrådda förtroende i väst

    Risken som Putin löpte var att han under Carlsons förhör oavsiktligt kunde skämma ut sig själv politiskt hemma genom att avslöja sina tidigare år av förtroende för väst. Detta förtroende försvann inte slutligen för honom förrän det avgörande sveket från Kiev under västerländska påtryckningar av avtalet att avsluta Ukrainakriget, då fortfarande under de första veckorna, vilket nåddes i rysk-ukrainska fredsförhandlingar i Istanbul i mars-april 2022.
    Putin betalade dyrt för sitt beslut då att dra tillbaka ryska styrkor som nästan hade omringat Kiev, som en gest av god tro sa han till Kievregimen och dess Minsköverenskommelsers garanter, Tyskland och Frankrike. Inom några dagar ägde Buchamassakern rum, skylld på Ryssland men med bevis för att den utfördes av den nynazistiska Azovbataljonen.

    Putin, som till en början häpnade Kreml med dess grymhet och cynism, utsattes sedan för skadlig kritik från hårdare ryska nationalister om att han hade varit för godtrogen, vilket satte ryska liv på spel.

    Putin drog slutsatsen att västvärlden aldrig var att lita på igen.

    I intervjun sörjde Putin det tragiskt enorma antalet ukrainska och ryska soldaters döda och permanenta funktionsnedsättningar i det långa kriget, som borde ha slutat i mars 2022, men som fortfarande blodigt fortsätter.

    Putins utmaning var att genom Carlson berätta för den amerikanska mainstreampubliken denna komplicerade och obekanta berättelse utan att påminna lyssnarna om hur dyrt ukrainare och ryssar – enligt hans åsikt samma människor – betalar för hans initiala naiva förtroende för väst. Han fokuserade lyssnarnas sinnen på västerländskt förräderi och dubbelspel snarare än sin egen naiva acceptans av deras trick.

    Ur detta perspektiv var intervjun en strid om vettet.

    Putin avslöjade historien om västerländska falska försäkringar under de fem vågorna av NATO-expansion efter president Ronald Reagans och Bush Seniors löften om ”inte en tum” österut. Han berättade historien om USA:s sabotage av den rysk-tyska, baltiska gasledningen förra året, vilket ledde till den efterföljande utarmningen av den tyska ekonomin genom förlust av tillgång till rysk billig energi.

    Han fördömde Scholz-regeringens fortsatta svek mot tyska nationella intressen till förmån för USA:s och Natos intressen. Han påminde om hur kriget i Ukraina faktiskt började med den USA-instiftade kuppen i februari 2014 på Maidan-torget, hur Kievs militär attackerade Krim och Donbass och hur Putin så småningom svarade genom att föra in ryska trupper i Ukraina i februari 2022.

    Motbevisa påståenden om territoriell ambition

    Putin motbevisade påståenden om Rysslands territoriella ambitioner i och utanför Ukraina. Han lämnade möjligheten öppen för framtida rumänska, ungerska och polska anspråk på delar av västra Ukraina som annekterades av Stalin 1945. Han gjorde det klart att Odessa-regionen riskerade att inlemmas i Ryssland, tillsammans med de fyra redan införlivade Novorussiska regionerna. Men han lovade flexibilitet i fredsförhandlingar och sa:

    ”Låt dem [Ukrainas regim, USA och NATO] tänka på hur de ska göra det med värdighet. Det finns alternativ om det finns en vilja.”

    Det kan vara betydelsefullt att Putin komplimenterade Volodymyr Zelenskys farfars goda krigsrekord i det stora fosterländska kriget. Detta kan tyda på att Putin inte utesluter att Zelenskij kan ha en roll som ukrainsk ledare i fredsförhandlingar.

    Putin motbevisade utan ansträngning Carlsons försök att fresta honom att uttrycka en åsikt till förmån för tidigare president Donald Trump i det kommande presidentvalet i USA, en fälla han var för smart för att falla i. Putin svarade att det inte spelar någon roll vem som är USA:s president, den hegemoniska politiken och värderingarna för den permanenta eliten i Washington förblir desamma.

    Carlsons Curveball

    Mot slutet av intervjun kastade Carlson Putin en intressant kurva och bad honom att släppa Evan Gershkovich, den dömda och fängslade amerikanska journalisten anklagad för spionage, och låta Carlson ta honom tillbaka till USA.

    Putin var sannolikt beredd på att Gershkovich-frågan skulle komma upp. Carlson var tvungen att ta upp det, annars hade han blivit korsfäst av västerländsk media.

    Ändå tror jag att Putin blev förvånad över dramatiken i Carlsons förslag. Han svarade noggrant och utförligt. Jag tror att detta utbyte kommer att visa sig användbart för att förhandla om Gershkovichs slutliga frigivning och förhoppningsvis även det av Paul Whelan , en amerikansk marin som fängslats i Ryssland för spionage, som en del av ett känsligt fångutbyte. Det skulle handla om fallet med en rysk agents avrättning i Tyskland av en ökänd tjetjensk terrorist som hade mördat ryska krigsfångar under de tjetjenska krigen.

    Västerländska medier hade ingen rimlighet i att anklaga Carlson (som de ändå försökte göra) för att inte lyfta Gershkovich-fallet tillräckligt starkt.

    I andra frågor anklagade Putin rent ut västerlandet för CIA-omstörtning mot Ryssland i de tjetjenska krigen och andra jihadistiska våldsamma uppror i norra Kaukasus – mer kategoriskt och bittert än någonsin tidigare offentligt.

    De diskuterade inte den nuvarande skrämmande situationen i Gaza där Israel fortsätter att kränka sina skyldigheter för mänskliga rättigheter som FN-medlem. Jag antar att detta var efter överenskommelse i förväg: Putin ville förmodligen inte bli personligen tillfrågad om Rysslands ställning till Israels pågående massiva krigsförbrytelser. Utrikesminister Sergej Lavrov och Rysslands FN-ambassadör har redan framfört sådan kritik starkt.

    Man skulle kunna hävda att resultatet blev en vinst för båda männen. Putin erbjöd västvärlden genom Carlson-intervjuns fordon ett tydligt fönster in i hans tankar om hur kriget i Ukraina skulle avslutas: denazifiering som en del av fredsförhandlingarna och efterföljande lagstiftning, och ett slut på västerländska vapenleveranser till Kiev.

    Putin avslutade intervjun på sina egna villkor. Han hånades av Sarah Rainsford från BBC för att hon gjorde det, vilket ännu en gång bevisade att år som arbetat i den infödda västerländska utrikeskorrespondentgemenskapen i Moskva inte öppnar slutna ryssofobiska sinnen.

    Tony Kevin är en före detta australiensisk senior diplomat, efter att ha tjänstgjort som ambassadör i Kambodja och Polen, samt varit utstationerad på Australiens ambassad i Moskva. Han är författare till sex publicerade böcker om offentlig politik och internationella relationer.

  • Det är inte ukrainare som sköter dessa avancerade militära system som är navigerade med hjälp av flygspårning och satelliter. Det gör amerikanska och engelska legosoldater.

 3. Konflikten är MYCKET större än så. Det har dessutom jämt funnits freds initiativ från Ryssland. Från första veckorna tills idag har de jämt funnits. Usa ledda Nato världen är EJ intresserade. Man pratar EJ ens med Ryssland. Så illa är det. Ukraina kommer åka på ett hårt nederlag. Det är oundvikligt tyvärr. Ryssland har sina mål och har ställt om för detta. Både ekonomiskt och politiskt också. Även tiden är på Rysslands sida. Det går inte att bara pumpa in hundratals miljarder i både tunga vapen och rena pengar för alltid. Läget är så enkelt. För många europeiska länder, även dom stora som Tyskland tex har HELT gått emot sin egna befolknings intressen och bästa sedan dag1. Statistiken talar för sej själva. Men att bekämpa denna konflikt och krig med tunga vapen är det korkaste och farligaste på MYCKET länge. Ukrainska målen har HELT klart gått åt skogen och man jämför ju ENDAST terrorattentat efter terrorattentat på löpande band efter att förra årets hypade offensiv HELT klart gått åt skogen. Sedan dess finns ju inga vinster. Bara terrorattentat på löpande band i HELT år nu, samtidigt som många tusentals och tusentals mäns liv ligger begravda under jord. Det finns INGET landvinningar ju. Men Usa ledda Nato valparna vill fortsätta detta ändå efter två år. Tror någon på allvar att Ukraina kommer lyckas få ut ryssarna kommande tiden??Fortsätt dröm isåfall. Det är HELT uppenbart att det EJ kommer ske. Gå till förhandlingar GENAST. Är fredsmänniska och ogillar ALLA konflikter, krig med militära medel

 4. Ryssland har sin taktik och strategi!
  —-
  MOSKVA, 14 februari /TASS/. Rysslands särskilda militära operation kommer att vara över när alla dess mål är uppnådda, sa Kremls talesman Dmitrij Peskov till reportrar.

  ”Den speciella militära operationen kommer att fortsätta tills det ögonblick då alla dess uppsatta mål uppnås”, sade han.

  Kremltjänstemannen påpekade att västvärldens inblandning i konflikten kan förlänga den särskilda operationen men inte ändra dess kurs. ”Den speciella militära operationen inleddes mot Ukraina. Med tiden förvandlades den till ett krig mot det kollektiva väst. Det här är kriget när länderna i det kollektiva västerlandet ledd av USA är direkt involverade i konflikten. Ja, det kan resultera i operationen tar lite längre tid, men den kan inte ändra sin kurs”, betonade Peskov.

 5. https://iz.ru/1627121/roman-kretcul-iuliia-leonova/uskorennyi-progress-kak-za-god-izmenilas-taktika-na-pole-boia
  Under loppet av en dag förbättrade Ryska federationens väpnade styrkor situationen i fyra riktningar samtidigt, inklusive Donetsk och Kupyansk. Det rapporterade det ryska försvarsministeriet den 17 februari.

  Enligt militäravdelningen, i Donetsk-riktningen, besegrade enheter i den ”södra” gruppen arbetskraften och utrustningen från den 24:e och 42:e mekaniserade, 5:e anfallet, 81:e flygbilen, 79:e luftanfallsbrigaderna från Ukrainas väpnade styrkor (AFU ) i områdena i bosättningarna Belogorovka i Folkrepubliken Lugansk (LPR), Bogdanovka, Kleshcheevka, Kurdyumovka och Nevelskoye i Folkrepubliken Donetsk (DPR).

  Dessutom avvärjdes fyra attacker av anfallsgrupper från 79:e luftanfallsbrigaden och 24:e mekaniserade brigaderna i de ukrainska väpnade styrkorna i områdena Georgievka, Leninskoe och Novgorod DPR.

  ”I Kupyansk-riktningen förbättrade enheter från den ”västra” gruppen av trupper genom aktiva handlingar situationen längs frontlinjen, besegrade arbetskraften och utrustningen från de 41:a och 60:e mekaniserade brigaderna av Ukrainas väpnade styrkor i bosättningarnas områden av Sinkovka, Kharkov-regionen och Terny, Donetsks folkrepublik”, stod det i meddelandet.

  Också i Krasnolimansk-riktningen ockuperade enheter av ”Center”-gruppen av trupper mer fördelaktiga linjer och positioner, besegrade arbetskraften och utrustningen från de 60:e, 63:e mekaniserade brigaderna av de väpnade styrkorna i Ukraina och den 125:e territoriella försvarsbrigaden i områdena bosättningarna Yampolovka, Torskoye (DPR) och Chervonaya Dibrova (LPR).

  Samtidigt, i riktning mot södra Donetsk, förbättrade enheter från Vostok-gruppen av trupper den taktiska situationen och orsakade brandskador på den ukrainska väpnade styrkan.
  ”I Kherson-riktningen besegrades enheter från den ukrainska väpnade styrkans 65:e mekaniserade brigade, den 121:e 126:e militära försvarsbrigaden i områdena för bosättningarna Rabotino, Zaporozhye Region, Zolotaya Balka och Zmievka, Cherson Region,” Det säger försvaret i ett uttalande.

  https://iz.ru/1627121/roman-kretcul-iuliia-leonova/uskorennyi-progress-kak-za-god-izmenilas-taktika-na-pole-boia

 6. Kiev beslutade att dra tillbaka trupper från Avdeevka inte för att rädda människor, utan för att det bara kan slåss om pengar, skrev ryska utrikesministeriets tjänsteman Maria Zakharova den 17 februari i Telegram-kanalen.
  Således kommenterade diplomaten uttalandet av den ukrainska presidenten Vladimir Zelensky att beslutet att dra sig tillbaka från staden togs för att ”rädda människors liv”.
  ”Nej, det är inte därför. Men eftersom ZePresident och hans gäng bara vet hur man ”kämpar” för stora pengar, som går rakt ner i deras fickor, och bara mot civila”, noterade hon. Enligt hennes åsikt har allt annat ingen betydelse för de ukrainska myndigheterna.

  Avdeevka är en norr-förort till Donetsk, där ett kraftfullt befäst område av Ukrainas väpnade styrkor (AFU) skapades. Därifrån sköt ukrainska militanter mot fredliga områden i huvudstaden i Folkrepubliken Donetsk (DPR).Den 16 februari rapporterade befälhavaren för gruppen Tavria-trupper, Alexander Tarnavsky, att ukrainska militanter drog sig tillbaka från förstörda positioner i Avdiivka, som låg nära Donetsk; flera militärer från ukrainska väpnade styrkor tillfångatogs medan de drog sig tillbaka från positioner.
  Dagen efter meddelade den ukrainska arméns överbefälhavare, Alexander Syrsky , att den ukrainska försvarsmakten drar sig tillbaka från Avdeevka . Han förtydligade att beslutet togs på grund av den rådande verksamhetssituationen och önskan att undvika inringning.
  Den särskilda operationen för att skydda Donbass , vars början tillkännagavs av Rysslands president Vladimir Putin den 24 februari 2022, fortsätter. Beslutet togs mot bakgrund av en förvärring av situationen i regionen på grund av beskjutning från den ukrainska militären.
  https://iz.ru/1651846/2024-02-17/zakharova-nazvala-prichinu-vyvoda-ukrainskikh-voisk-iz-avdeevki

 7. Stora städer, som Ryssland måste ta efter Avdeevka har fått sitt namn.
  Efter Avdeevka kommer den ryska armén att behöva ta kontroll över många fler stora städer inom ramen för det norra militärdistriktet. Det uppgav militärexperten Vasily Dandykin i en intervju med NEWS.ru.

  Analytikern tror att nästa mål under den ryska väpnade styrkans offensiv kan inkludera Kramatorsk, Slavyansk, Seversk och Ugledar, där ukrainska militanter har byggt ett kraftfullt försvar. Enligt Dandykin ska även Kupyansk och Krynki tas.

  Tidigare blev det känt att den ukrainska försvarsmaktens militär vid gränsen till Bryansk-regionen och Vitryssland beslutade att lägga ner sina vapen.

  https://www.mk.ru/politics/2024/02/17/nazvany-krupnye-goroda-kotorye-rossii-pridetsya-brat-posle-avdeevki.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here