Kraftig ökning av slaveriet i USA, som har barn i koncentrationsläger.

8
3778
13:e tillägget till den amerikanska konstitutionen. Från Knut Lindelöfs blogg.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad…

En artikel 1 jul i kinesiska Global Times talar för det

” GT undersöker: Billigare än maskiner, 70 timmars arbete under exploaterande lagar – livet för 500 000 barnarbetare i USA
Barndom i produktionslinjen
Av Cao Siqi, Liu Caiyu och Xu Yelu

Grafiskt: Xu Zihe/GT

GT-Redaktörens anmärkning:

Fångar i fängelser utsätts för arbetskraftsexploatering, minderåriga som arbetar som barnarbetare misshandlas och människohandel är fortfarande utbredd: I dag, mer än 150 år efter det att slaveriet avskaffades i USA, finns de ovannämnda problemen fortfarande kvar i landet. En del amerikanska politiker har ansträngt sig för att hitta på den ”sorgliga berättelsen” om ”tvångsarbete” i Kinas Xinjiang-region, men en lögn som upprepas tusen gånger är fortfarande en lögn. Det är USA, en självutnämnd ”försvarare av de mänskliga rättigheterna” och ”frihetens ledstjärna”, som bör hållas ansvarigt för användningen av tvångsarbete, eftersom de tragedier som inträffar på amerikansk mark tydligt visar USA:s nonchalans för grundläggande mänskliga rättigheter och deras brutala utnyttjande av landets arbetskraft.

Global Times publicerar en serie artiklar som kommer att avslöja USA:s fyra brott, ett verkligt ”modernt slaveriimperium”.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Den här artikeln utgår dels från inledningen till en artikel av Hans Andersson på Knut Lindelöfs blogg Domstolar dömer missbrukare till slavarbete i gulagliknande läger på Amerikas egen bakgård och dels från utdrag ur en artikel av Jan Guillou. Förbudet mot slaveri gäller inte USA:s 2,2 miljoner fångar.

Jag har publicerat flera vetenskapliga artiklar om drogmissbrukare och behandling av dessa – men inget om detta.

* Artikeln behandlar inte inrättandet av och därmed ökningen av koncentrationsläger för barn, som påtalats av en av presidentkandidaterna i USA. ETC: USA spärrar in barn i koncentrationsläger.


Hans Anderssons artikel inleds så här ”I strid med den amerikanska konstitutionen (13:e tillägget, som avser förbud mot slaveri) tvingas tiotusentals sjuka medicin-brukare och andra missbrukare till tvångsarbete utan lön i USA.

Detta utnyttjas flitigt av stora amerikanska företag som Exxon, Shell och Walmart. Tvångsarbetet för de drabbade sker genom att även domstolar dömer dem till rehabilitering med så kallat tvångsarbete – utan lön – och om de nekar hamnar de i fängelse.”

Läs vidare i artikeln! Domstolar dömer missbrukare till slavarbete i gulagliknande läger på Amerikas egen bakgård


Förbudet mot slaveri gäller inte USA:s 2,2 miljoner fångar.

Jan Guillou skrev:

* En fjärdedel av alla världens fängelseinterner sitter i amerikanska fängelser, trots att USA bara har fem procent av jordens befolkning. Den amerikanska fångpopulationen är alltså världens i särklass största. Till och med Kina, med fem gånger så stor befolkning, kommer långt efter.

* Det kan i förstone förefalla obegripligt. Men förklaringen är enkel. USA har sedan länge släppt loss de fria marknadskrafterna i fängelserna och då har det förstås gått undan. 1972 hade USA 300 000 fångar, 1990 översteg siffran en miljon och i dag är man uppe i 2,2 miljoner i fängelse. Det är sannolikt den högsta siffran i mänsklighetens historia.

* Den explosiva ökningen har inget samband med ökad brottslighet. Det är Marknaden som kräver fler fångar eftersom de används till industriarbete.

* En del fångar får lön, mellan 17 och 50 cent i timmen. I vissa stater, som Texas, får fångarna ingen lön alls. Det fångindustriella komplexet tillhör USA:s snabbast växande industrigrenar och de största industrierna håller sig väl framme: IBM, AT&T, Dell, Honeywell, Boeing, Microsoft och en oändlig rad andra företag tävlar om slavarbetskraften.

* Ur marknadssynpunkt är slavar idealisk arbetskraft. Förutom att de är så gott som gratis har de ingen trilskande fackförening. De kommer alltid i tid till jobbet, de är inte sjukskrivna och de kan inte arbetsvägra. I så fall blir det isoleringscell tills arbetsviljan kommer tillbaka.

* I perioden 1980-94 gjorde amerikansk industri en vinst på slavarbetskraften som uppgick till knappt 400 miljoner dollar per år. I dag är vinsten uppe i 1,31 miljarder dollar per år.

* Slaveri är i princip förbjudet i USA, man har ju till och med utkämpat ett inbördeskrig för att avgöra den saken. Men i den amerikanska författningens 13:e tillägg stipuleras ett undantag. Förbudet mot slaveri gäller inte fångar.

* Att den överväldigande majoriteten slavar inom det fångindustriella komplexet är svarta och latinos beror till stor del på att lagstiftningen i första hand siktar på dem. Den som åker fast för crack, rökheroin, är nästan alltid svart och riskerar 10 års fängelse. Den som åker fast för kokain är nästan alltid vit medelklass och riskerar 1 års fängelse.

* Och självklart kräver nu Marknaden ökad privatisering. För 10 år sedan fanns bara 5 helt privatiserade fängelser som höll 2 000 fångar. Nu är man uppe i 100 privata fängelser med 62 000 fångar och inom 10 år väntas den siffran stiga till 360 000 privatiserade slavar.

* Industrin tillhör de lobbygrupper som ivrigast verkar för att få politikerna att lagstifta om hårdare straff. Knappast någon amerikansk politiker säger emot.

* Marknaden kräver också att den dryga halvpart, 62 procent, av landets fångar som beräknas vara i behov av mentalvård ändå blir kvar i fängelse. Inom mentalvården är slavarbete inte tillåtet.

Föregående artikelStöd Uppropet: Regeringen måste signera och riksdagen ratificera FN:s kärnvapenförbud!
Nästa artikelMSB ville sälja ut svenska persondata till CIA-anknutna fackföreningsfientliga Amazon, som kommer till Sverige.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Inte bara USA. Tidningen Arbetaren skrev nyligen ”Över 40 miljoner människor i världen lever i vad som kan beskrivas som ett modernt slaveri. Det uppger FN:s internationella arbetsorganisation, ILO. Den USA-baserade organisationen Safe Haven Network menar att handeln med människor i dag är den allra största internationella kriminella industrin – större än både narkotika- och vapenhandeln.” Arbetaren: Över 40 miljoner fast i modernt slaveri.

 2. Sjuk politik har gjort svenska fängelser och häkten överfulla. Problem och höga kostnader inom vården har politikerna försökt lösa genom privatiseringar. Men varför har ingen lagt fram idén om avregleringar inom Kriminalvården? Så här när fokus riktas kan det tyckas häpnadsväckande. Det känns som Sverige är så genomsocialiserat att ingen ens vågat tänka i de banorna. Dags för borgarna att våga ta bladet från munnen och styra sina studieresor till USA istället för till Nordkorea, Venezuela och Kuba?

  • Fakta visar att Sverige är alltmer privatiserat. Se på vården och alla de nackdelar detta medfört.

   • Jo, så är det ju. Men att det bara skulle vara nackdelar får jag svårare att hålla med om. Ser man landstingsrelaterat så är det mest primärvårdscentraler det handlar om. Jag är dålig på Stockholm men åtminstone om man ser över övriga landet. Även kommuner har ett stort åtagande i vården. Kollar man på incidenter inom äldreomsorgen så upplever jag den kommunala mer drabbad än den kommersiella. Men båda är ytterst försörjda genom skattemedel.

 3. USA:s mentala sjukdom blir inte bättre av världens alla fega politiker som svansar för dem och deras slaveriindustri. Jag tror faktiskt inte att de Wall street-slickande Demokraterna hade varit mycket bättre. De startade 8 krig under Obama och vad jag vet så öppnade inte de någon gräns på vid gavel heller.

  De s.k. ”Demokraterna” är också ett mentalsjukt parti som väljer krigshetsande politiker som stödjer diktatur och terrorism och vi har i ärlighetens namn samma problem i Sverige. Jag skäms för svenska folkets beteende i valtider. Våra folk, d.v.s. medbrottslingarna, väljer in krigshetsare och invasionsförespråkare som sina ledare. Det är bisarrt.

  Fulmedierna i USA mörkar och smutskastar den karismatiska Tulsi Gabbard och den skarpe Bernie Sanders och USA:s folk stödjer dem inte. Vad är det för slags människor? I Sverige är problemet likartat. Vem stödjer fredliga partier som är emot terrorism, samt valsamverkar?

  Men Central- och Latinamerikas katolik-nationers överbefolkningsproblem, som leder till misär, är faktiskt INTE USA:s folks ansvar. Det där problemet bör lösas lokalt av de katolska prästerna som bör ta sitt ansvar för balansen med naturen, anser jag.

  Illegal migration måste också bestraffas. Straffet måste vara kännbart, så att det avskräcker från nya försök, för annars leder det till en osund signalpolitik och ännu mer olaglighet och misär.

  Bankmaffian vill inte ha gränser. Det är därför de är för unioner och globalism, men det bör faktiskt finnas gränser mellan nationer och det bör finnas tullmurar som minskar transporterna något.

  USA har för få fungerande gränser mellan sina egna stater i min mening. USA:s skatteparadis är lika galna som EU:s skatteparadis. Racet mot bottnen i skatt skapar givetvis nedmonterad välfärd och misär i stat efter stat.

  Unioners ökade klyftor skapar hög mordfrekvens, högt drogberoende och hög kriminalitet. Rätt sätt att komma åt problemet är att 1. upplösa unioner och 2. införa demokratisk socialism i alla stater, i den ordningen, men det är folken själva som måste komma på detta och rösta för det i alla stater.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here