MSB ville sälja ut svenska persondata till CIA-anknutna fackföreningsfientliga Amazon, som kommer till Sverige.

8
3205
Amaazon logga. Bild: Amazom.com

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Amazon ska etablera sig i Sverige. Vad innebär etableringen. Amazons ägare har en historia av samarbete med CIA. Och MSB kan tänka sig att låta Amazon lagra känsliga svenska data.

I maj 2020 skrev SvT ”Varnades av jurister. Nu rapporterar Sveriges Radio Ekot att MSB varnades av externa jurister om riskerna med att lagra data hos Amazon Web Services, enligt handlingar som Ekot har tagit del av. Efter varningen valde MSB ändå att fortsätta med Amazon som leverantör.” Skrotad MSB-enkät om corona väntas kosta 15 miljoner.

Hur är läget är nu vet jag inte.

DN skriver. DN: Jeff Bezos grundade Amazon och blev världens rikaste man.

”År 2019 bryter protester ut på flera av Amazons lager. Arbetarna demonstrerar mot för dåliga arbetsvillkor. En reporter på Time tar jobb på en av Amazons lager och beskriver en minutiös övervakning av effektiviteten under långa arbetspass, och hur chefer automatiskt får information om någon arbetar för långsamt. Företaget själva, enligt artikeln i Time, menar att det inte är en representativ bild av hur det är att arbeta i lagerbyggnaderna och att de tar säkerhet på stort allvar.

Människor protesterar i solidaritet med människor som utsätts för risker i sitt arbete under coronapandemin.

Coronapandemin intensifierar protesterna, och under våren 2020 trycker amerikanska senatorer på för att förbättra förhållandena för dem som arbetar med att packa de varor som människor får hemskickade. Enligt New York Times har det skett utbrott av covid-19 på 50 av 500 Amazon-lager i USA.

Det är inte bara arbetsförhållandena som kritiserats. I juli vittnade Jeff Bezos i den amerikanska senaten, där han fick frågor om huruvida bolaget använt data de samlat in från bolag som säljer produkter på sajten för att stärka sitt eget varumärke. Han menade att han inte kunde svara ja eller nej på frågan.

– Vi har en policy mot att använda försäljarspecifik data för att hjälpa våra privata varumärken, men jag kan inte garantera att den policyn aldrig brutits, sade han.Pål Steigan kompletterar
Hur kommer Amazon att komplettera arbetslivet i Skandinavien

E-handelsgiganten Amazon kommer att etablera sig i Sverige. Alex Ootes, chef för EU: s expansion vid Amazon, sade i ett pressmeddelande:- Amazon har varit tillgängligt för svenska kunder och företag via våra olika europeiska webbplatser i flera år, men nästa steg är att införa en komplett detaljhandelsverksamhet i Sverige. En del av anledningen till att Amazon har blivit så enorm är hur de systematiserar sina varulager och leveranser. De harstora packningscentra. Men centren är också ökända för dålig lön, dåliga arbetsvillkor – och det har hävdats att anställda inte ens får gå på toaletten när de vill.

Det väckt uppmärksamhet att anställda vid Amazon, liksom vid Tesla, måste komma till arbetet, trots den extrema smittsituationen som USA upplever. En snabb Google-sökning efter ”Fulfillment centre covid” leder till ett fall av fall om infektionssituationen i de olika lagren. Amazon startade som en online-bokhandel, men idag säljer de allt inklusive mat. Men sin enorma marknadskraft kan Amazon sätta en standard för arbetsfärhållanden. En undersökning från 2018 visar att 74 procent av Amazon-anställda är rädda för att gå på toa av rädsla för att inte uppfylla sina produktmedvetenhetsmål.

Brittiska fackföreningar kallar arbetsförhållandena på Amazon för ”fruktansvärda”. Amazon har gjort utbildningsvideor för sina butikschefer där de utbildas för att bekämpa fackföreningar. Taktiken har rubriken TIPS= TIPS – Threaten – interrogate – promise – spy – journalisten James Bloodworth som skrev boken «Hired: Six Months Undercover in Low-Wage Britain» och arbetade innan på Amazon loodworth menar att lagret påminner om ett fänHan ansåg också att produktivitetstrycket var orimligt högt och att det fanns lite tid för nödvändiga pauser.gelse, med övervakning och ständiga säkerhetskontroller.

Arbetstagare som hämtar varor på Amazon övervakas noggrant under sin arbetsdag. Skannern som de använder för att registrera objekt tar också tiden mellan varje gång ett objekt skannas in och den anställde måste ha ett visst antal registreringar per timme. Om inte kommer en chef och kontrollerar vad de gör.

Att prata med en kollega, gå och få något att dricka eller spendera för mycket tid på att hitta ett paket anses vara ett slöseri med tid som kan resultera i straffpoäng. Fem straffpoäng betyder obligatoriskt samtal med överordnade. Efter tre sådana samtal får du en kritisk rapport. Tre rapporter betyder avsked.” (Slut på Pål Steigans artikel).


Jeff Bezos. Bild Wikipedia.
https://www.flickr.com/photos/seattlecitycouncil/39074799225/

Bland dem som tar Amazons i Sverige med ro är energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Han menar att Amazon kommer att vika sig för den svenska modellen och skriva under sitt första kollektivavtal någonsin.

På ett LO-seminarium förra året, när det bara ryktades om att företaget ville etablera sig i Sverige, sa han: ”Jag tror att de svenska facken, om de är väl förberedda, kommer kunna tämja även denna jätte.”   Proetären.

 


Jeff Bezos samarbetar med CIA och äger Washington Post.

Jag skrev 2014 i artikeln CIA-vännen Amazon stormar in att Jeff Bezos har nära relation till CIA, USA:s spioneri- och mördar- och terrororganisation enligt boken ”The way of the knife – the CIA a secret army” av Mark Mazzetti, journalist vid New York Times, som förärats det prestigefyllda Pulitzerpriset. Ett huvudbudskap i boken är att CIA under de senaste 10 åren övergått från att vara en blodbesudlad spion- och underrättelseorganisation till att vara en mördar- och terroristorganisation. Pulitzerpristagaren Mazetti: The way of the knife. The CIA – a secret army.
Jeff Bezo äger sedan en tid också USA:s kanske viktigaste dagstidning Washington Post (WP) och samarbetar med CIA.

Nyhetsmedia ska belysa intressekonflikter och inte själva förkroppsliga dem. Men Washington Post rapporterade inte att Jeff Bezos nyligen slöt ett kontrakt på 600 miljoner dollar, motsvarande drygt 4 miljarder svenska kronor med CIA. Även för WP:s nya ägare mångmiljardären Bezos är ett kontrakt på 600 miljoner dollar en stor sak, mer än dubbelt så mycket som Bezos betalade för WP hösten 2013. Bezos står bakom Amazon Web Services som ska söka fler CIA- kontrakt. och skrev ”Vi ser fram emot ett framgångsrikt samarbete med CIA.”

”Washington Post är utan tvekan den viktigaste politiska tidningen i USA och den har stor betydelse för dagordningen för balansen i nyhetsmedia” säger massmediaprofessorn Robert W. McChesney och påpekar att medborgarna behöver känna till denna intressekonflikt. WP är inte bara en maktfaktor i landets huvudstad utan har också inflytande i hela USA och globalt och läses dagligen av miljontals människor som aldrig håller en tidning i sina händer. Hundratals dagstidningar nytrycker WP:s nyhetsartiklar och debattinlägg, med online-läsekrets i hela världen.

Professor McChesney tillägger ”Om någon officiell fiende till USA hade en jämförbar situation – till exempel om ägaren till den dominerande tidningen i Caracas får 600 miljoner dollar i hemliga avtal från Maduro regeringen så skulle Washington Post leda skallet mot tidningen och Venezuealas regering för att göra narr av en fri press. Det är dags för WP att ta en dos av sin egen medicin. ”
”Enligt CIA:s språkbruk kallar man en organisation eller tidning för en ”agent för inflytandedå den har ett stort ekonomiskt intresse av att hålla sig väl med CIA” enligt förre CIA-tjänstemannen Ray McGovern.

Som Amazons majoritetsägare och WP:s enda ägare har Bezos mycket att vinna om WP är mindre kritisk mot CIA. En före detta reporter för Washington Post och många andra nyhetsorganisationer, John Hanrahan, har sagt ”En sak är säker WP:s reportrar och redaktörer är medvetna om att Bezos som majoritetsägare i Amazonas har ett ekonomiskt intresse av att upprätthålla goda relationer med CIA – och detta sänder ett tydligt budskap till även den tuffaste journalisten att kritisera CIA kanske inte är så bra för karriär.”

Mediebevakningsgruppen FAIR påpekar att Wikileaks portades från Amazons webbhotell AWS efter sitt avslöjande. Då intresset var som störst för det som Wikileaks publicerat kunde läsarna alltså inte komma in på Wikileaks hemsida genom beslut av ägaren till Amazon och nuvarande ägaren till Washington Post.


Svenska myndigheter kan tänka sig att Amazon lagrar känsliga svenska data.

DN:s skribent Anna Felländer menar att dataanvändningen är en av de saker som Amazon måste ta ansvar för. Men inte bara Amazon – utan svenska myndigheter.

Sveriges Radio rapporterade 18 april att MSB är i samtal med Amazon – vill lagra svensk coronadata
Internetjätten Amazon vill hjälpa svenska myndigheter att kartlägga corona-symtom runtom i landet och för samtal med MSB om att lagra informationen.
En digital enkät skule gå ut till hela Sverige och ge en lägesbild om symtomspridningen runtom i landet. Avsändare är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

Amazon har nyligen diskuterat projektet i mejlväxlingar med MSB, vars särskilda rådgivare Svante Werger uppger att datalagringsjätten verkar vara med i projektet.

Att be amerikanska teknikföretag lagra hälsouppgifter är kontroversiellt.

Informationen blir med största sannolikhet tillgänglig för amerikanska myndigheter, antingen efter en officiell förfrågan eller genom hemlig avlyssning, enligt Daniel Melin, it-upphandlare på statens inköpscentral på Kammarkollegiet.

I november 2019 varnade Försäkringskassans generaldirektör för att Sverige riskerar att förlora sin digitala suveränitet om man i stor utsträckning förlitar sig på utländska molntjänster.

Databasen med information om svenskarnas symtom ska enligt MSB inte rymma personuppgifter. Men innehållet kan ändå vara åtråvärt för utländska underrättelsetjänster.

Om jättemånga medborgare använder den här tjänsten och innehållet är tillgängligt för andra nationer, så kan de skapa sig en bild av Sveriges beredskap och Sveriges förmåga att hantera en kris Ekot har sökt Amazon för en kommentar.

”Att spara information om svenskars coronasymtom hos ett utländskt företag kan innebära en sekretessrisk för patienter, varnar Datainspektionen. Det här efter att Ekot kunnat rapportera om MSB:s planer på att kartlägga coronasmittan i Sverige och lagra informationen hos amerikanska Amazon.” Datainspektionen: Sekretessrisk att kartlägga coronasmittan.”Datainspektionen: Sekretessrisk att kartlägga coronasmittan

 

Föregående artikelKraftig ökning av slaveriet i USA, som har barn i koncentrationsläger.
Nästa artikelCIA, George Soros och Erik Jennisches propaganda för regimbyte på Kuba
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

8 KOMMENTARER

 1. Hur bekämpas Bezos bäst?
  1. Ut ur EU och ut ur globalismen.
  2. Upp med tullmurar.
  3. Dela på jobben som blir över genom automatisering. Minska arbetstiden. Sänk pensionsåldern.
  4. Beskatta tillbaka större delen av monopolkapitalet till folket/staten.
  5. Gynna folket, beredskapen och småföretagandet och medelstora företag.
  6. Minska population och konsumtion till en nivå som är i balans med naturen på lång sikt.

 2. ”Allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt”,,, sjöng man i revykupletten.
  Man bör förstå att Sverige är den 52: a eller 53: e delstaten…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here