Varför Amazons samarbete med CIA är så olycksbådande – och sårbart

8
1098

 

Denna artikel har upphittats och översatts av R☮︎nny i Ronneby. Tack! Har publicerat andra artiklar om Amazon som inte är så smickrande (för Amazon). Se under ”Relaterat”.

Skriven av Norman Solomon och publicerad på https://truthout.org/articles/why-amazons-collaboration-with-the-cia-is-so-ominous-and-vulnerable/

”Som världens största online-återförsäljare vill Amazon ha en välvillig image för att uppmuntra förtroende från kunderna. Att tillskansa sig stora mängder av deras personuppgifter har varit centralt för företagets affärsmodell. Men Amazon varierar sig
För några månader sedan tecknade Amazon ett kontrakt på 600 miljoner dollar med Central Intelligence Agency [CIA] för att tillhandahålla datormolntjänster.
Amazon har nu medel, motiv och möjlighet att tillhandahålla enorma mängder kundinformation till sin nya affärspartner. Ett officiellt uttalande från Amazons huvudkontor i höstas förklarade: ”Vi ser fram emot en framgångsrik relation med CIA.
CIA har gott om pengar. Tack vare dokument från NSA:s visselblåsare Edward Snowden vet vi att CIA:s årliga budget är 14,7 miljarder dollar. NSA:s är 10.8 miljarder dollar.
Jeff Bezos. Bild Wikipedia.
https://www.flickr.com/photos/seattlecitycouncil/39074799225/
Grundaren och VD för Amazon, Jeff Bezos, är en styvnackad förespråkare av företagets utsikter att bygga vidare på sitt ursprungliga kontrakt med CIA. Som man kan förvänta sig av en överspänd skjutjärns-kapitalist med cirka 25 miljarder dollar i personlig förmögenhet, räknar Bezos med att han bara har börjat.
Bezos njuter offentligt av det faktum att Amazon har bevisat sin digitala förmåga – att insamla, förvalta och granska många miljarder faktoider om människor – till CIA:s stora förtjusning.
Företagets Amazon Web Services-division [AWS] är ”ledande inom tillhandahållande av datormolntjänster”, skröt Bezos vid ett möte i september 2013 med journalister på Washington Post (strax efter att han köpte tidningen). Han lovordade den höga ”uppfinningshastigheten” hos Amazons tekniska webbteam och tillade: ”Deras produktutbud ligger långt före någon annan.
Tydligen håller CIA med. Byrån gav Amazon kontraktet för 600 miljoner dollar trots att det inte var det lägsta budet.
Amazons bana in i CIA:s skrämmande armar kan vara lite mer än bara företagens iver att landa ett lukrativt kontrakt. I slutet av 2010 – mitt i ett intensivt allmänt intresse för dokument som Wikileaks publicerade för att belysa amerikanskt agerande utomlands – tog Amazon ett anmärkningsvärt steg. Som Guardian rapporterade vid den tiden drog Amazon ”ur kontakten för att vara värd för visselblåsarwebbplatsen som reaktion på tunga politiska påtryckningar.
Det krävdes inte mycket för Amazon att grotta in sig. ”Företaget meddelade att det kopplade bort Wikileaks … bara 24 timmar efter att ha kontaktats av Joe Liebermans personal, ordförande för senatens kommitté för inrikes säkerhet”, noterade The Guardian.
Med tanke på Amazons iver att dumpa Wikileaks webbplats på order av amerikanska regeringstjänstemän, vad mer kan Amazons hierarki vara villig att göra? Amazon upprätthåller en enorm insamlad faktabas av detaljerad information om hundratals miljoner människor. Ska vi tro att CIA och andra underrättelsetjänster inte har något intresse av Amazons data?
Även utan ifrågasättande har Amazons ”Privacy Notice” kryphål som är tillräckligt stora för att flyga drönare igenom. Det står: ”Vi lämnar ut konto och annan personlig information när vi anser att det är lämpligt för att följa lagen; verkställa eller tillämpa våra användarvillkor och andra avtal; eller skydda rättigheter, egendom eller säkerhet för Amazon.com, våra användare eller andra.
Amazon har nu i genomsnitt 162 miljoner unika besökare på sina webbplatser varje månad. Samtidigt är CIA beroende av att samla in och analysera data för att betjäna intervenerande amerikanska militärer utomlands. Under de senaste tolv åren har CIA genomfört pågående drönarattacker och hemliga avrättningsuppdrag i många länder. Samtidigt har amerikanska myndigheter som CIA och NSA undanröjt många tidigare hinder för storebrorsbeteendet.
Och nu är Amazon värd för ett enormt datormoln för CIA:s hemligheter – en samverkande digital dataförvaringsplats för såväl massövervakning som evigt krig.
Amazon är potentiellt mycket mer sårbart för allmänhetens upprördhet och konsumentmakt än de typiska företag som dödar genom kontrakt med NSA eller CIA eller Pentagon. Få människor har direktkontakt med utrustning från Booz Allen Hamilton* eller Lockheed Martin. Men varje dag är Amazon beroende av miljontals kunder som går ut på internet och köper produkter från sina webbplatser. När fler människor lär sig om deras CIA-förbindelser kan Amazon – och borde – drabbas av konsekvenserna.
Detta är en möjlighet att direkt utmana Amazons samarbete med CIA. En rörelse i den riktningen började med lanseringen den 20 februari 2014 av ett krav till Amazons VD Bezos: ”Vi uppmanar dig att göra ett juridiskt bindande åtagande gentemot kunderna att Amazon inte kommer att tillhandahålla kunddata till Central Intelligence Agency.
Efter att ha arbetat med kollegor på RootsAction.org för att starta petitionen har jag glatts åt att läsa de första kommentarerna som undertecknarna har lagt upp. Många uttrycker den typ av svar som borde oroa Amazon-chefer.
Det är aldrig klokt för ett företag att vidta åtgärder som skapar misstro hos sina kunder”, skrev en undertecknare från Fort Atkinson, Wisconsin. En annan kvinna, som bor i Amazons hemstat Washington, sa till företaget: ”Dela inte mina uppgifter med CIA. Om det här är ditt pris är jag rädd att du inte är värt det.” Och en undertecknare i Cincinnati skrev: ”Om Amazon väljer att sälja ut sina kunder till CIA kommer jag aldrig att besöka deras webbplats igen. Svek borde inte vara priset för bekvämlighet.
De människor som driver Amazon tänkte att de kunde håva in stora vinster från CIA utan allvarliga offentliga bakslag. Vi har en möjlighet att bevisa att de har fel.

Relaterat
MSB ville sälja ut svenska persondata till CIA-anknutna fackföreningsfientliga Amazon, som kommer till Sverige.
Amazon säljer och tjänar pengar på Azovbataljonens emblem!
Amazon anlitar svenskägt spionföretag för att övervaka anställda.

Föregående artikelHur var demonstration mot Aurora23 och Nato i Göteborg?
Nästa artikelVad sa Rysslands utrikesminister som ordförande i FN:s säkerhetsråd?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. CIA:s främsta motiv är att jaga kommunister, idag som då tror CIA med sin kreation NATO att alla oliktänkande är (enligt deras vansinnes-tänkande) kommunist- vänliga.
  Detta vansinnes-tänkade sitter i huvudet på kapitalismen och överförs till deras Speciella lntelligens Byråer, typ CIA och i Sverige SÄPO m.m.
  Lyssna till Douglas Valentine, om CIA:s historia( kopplad till NATO) med Nazistiska rötter.

  https://youtu.be/vHpxdagNjwg

  • @Carina Lundström 26 april, 2023 At 22:32
   Själv tror jag inte att CIA:s främsta motiv idag är att jaga ”kommunister”, utan att jaga alla som inte vill underordna sig USAs makt. Alltmer tydligt iakttar jag att både SÄPO och MUST de facto arbetar som avdelningar av CIA och NSA, och svenska MSM och Public Service fungerar som USAs NGOs och agenter i Sverige för att sprida USA propagandan. Det är bara att läsa innantill för att se det sammanhanget som blir allt mer tydligt. Ryssland leder FNs säkerhetsråd nu, och omedelbart börjar DN, med flera, dreva med anti–ryssland propaganda. Exempel.
   —Arvid Åhlund Därför är Taiwans sak vår (DN)
   —FNs säkerhetsråd blir en plattform för Rysslands lögner (DN)
   Typisk propaganda att missleda och desinformera helt efter den klastiska nazistiska mallen av propaganda.

 2. Den intensiva USA propagandan genom svenska stora och statligt styrda media ondgör sig ständigt över Kinas lagar som kräver att alla måste lämna över information om Kinas myndigheter begär det. Samtidigt mörkar man att Sverige har samma regel, och att USA inte ens behöver begära att information överlämnas. Den sänds över automatiskt. Den som skriver ett meddelande på USA appar so Facebook, Instagram, Google, eller WhatsApp, då får CIA, NSA och FBI en kopia i samma ögonblick.

  Det gäller er bild, ansikte för ansiktesigenkänning, eran hem och arbetsadress, var ni befinner er, telefonnummer, mejl, och er medicinska information eller rättsliga register, osv.

  Glöm inte samtidigt att appar från Kina är säkra. Kina har inte USAs ambitioner att vara ett globalt imperium, och designen av programmen och apparna gör att massövervakning som USA utför är nästan omöjligt att genomföra. Därför ratar USA kinesisk mjukvara. USA behöver massövervakning för att överleva och bibehålla sin makt.

  https://sputnikglobe.com/20190809/to-avoid-us-big-techs-wiretapping-users-should-shift-to-chinese-software-devices-1076503742.html
  https://www.rt.com/russia/515438-telegram-youtube-tiktok-kaspersky/
  https://www.globalpolitics.se/spionen-usa-som-akte-ut-i-kylan/

  • Kommunisthat lever och frodas i USA, ja i alla kapitalistiska länder under inflytande av den fascistiska världsrörelsen dit räknas också Sverige.
   Den Röda faran är fortfarande det största hotet för USA med sitt CIA och NATO, så fort något land vägrar lyda The American style ser The Deep State rött rött rött….
   det räcker med att säga Sovjetunionen eller kommunist så skriker folk.
   Karl W, du själv använder nog Sovjetunionen när du vill ge ett negativt exempel ”på vad som helst” och Kina som motsatsen…du vet säkert att Sovjetunionen under Stalins tid hjälpte Kina i svåra tider.
   Chrusjtjovismen var ett problem, typiskt trotskister självaste ondskan.
   Lars Ohly fick inte kalla sig kommunist, rena rama rasismen i rättsstaten Sverige.

   • @Carina Lundström 27 april, 2023 At 08:41
    Stalin var Mao Zedongs rollmodell. Mao beundrade Stalin som ”en stark och duglig ledare”. När Stalin dog 5 mars 1953 tog Nikita Khrushchev över, men Mao föraktade Khrushchev som vek och oduglig. Dessa förhållanden var förvånande personliga. Brytningen lär ha kommit omkring när Khrushchev kom på statsbesök 1958, och Mao tog emot honom vid poolen – i badbyxor. Sedan förnedrade han Khrushchev genom att utmana honom att simma ikapp. Mao var en stark simmare, Khrushchev kunde inte simma als utan måste använda flöten som barn använder.

    En hel del teknologi och annan hjälp kom helt klart från Sovjet till Kina, och det fortsatte till omkring 1964.

 3. ”ondgör sig ständigt över Kinas lagar som kräver att alla måste lämna över information om Kinas myndigheter begär det. Samtidigt mörkar man att Sverige har samma regel, och att USA inte ens behöver begära att information överlämnas.”

  Snälla tala om för mig vart i den Svenska lagboken du finner att Svenska företag måste lämna över all information till myndigheter enbart för att dom vill det.
  Vad är den Svenska motsvarigheten till National Intelligence Law of the People’s Republic of China artikel 7?

  ”Den som skriver ett meddelande på USA appar so Facebook, Instagram, Google, eller WhatsApp, då får CIA, NSA och FBI en kopia i samma ögonblick.”
  Det.här har du naturligtvis belägg för? Att Amerikanska myndigheter fortfarande försöker få Apple att låsa upp telefoner är bara spel för galleriet eller vad?

  • @Robert 27 april, 2023 At 09:21
   I Sverige är det utspritt på ett stort antal lagrum. Notera att Mullvad nyligen blev utsatta för en husrannsakan där polisen avsåg att beslagta utrustning för att komma åt information, användare, som visade sig inte finnas. Polisen gick hem tomhänta. Det fanns ingen information att hämta.

   Exempel är (1984:387) och (2018:585), och säkerhetsskyddslagen. Rätten att avlyssna godtyckligt är mycket omfattande i Sverige. Och håller på att utökas just nu. SÄPO avlyssnade i 377 fall med hemlig avlyssning och hemlig övervakning för att få tag i information. Källa SVT. SÄPO och MUST bedriver omfattande insamling av information. Alla mobiler, alla telefoner, och internet är ju permanent övervakade i Sverige. Massövervakningen. Polisen säger att information raderas efter 6 månader. Fel, den sparas obegränsat hos telekom bolagen, som tvingas lämna över den på begäran. Detta har ju debatterats flitigt. Vilken sten har du sovit under.

   USA avlyssnar på uppdrag av Sverige, Prism som Edvard Snowden förde fram i ljuset uppmärksammats.

   Lagar om avlyssning regleras i Rättegångsbalken.

  • @Robert 27 april, 2023 At 09:21
   När det gäller USAs direkt tillgång till all information på sociala medier, har du missat hela Twitter skandalen. Har du missat att till och med TikTok har ett flertal insiders och anställda från CIA, FBI och NSA.

   Naturligtvis har USA nästan ett monopol över medel för information och datainsamling-definitivt mer än något annat land. Detta beror på att det har förmånen att ha världens mest dominerande Internetföretag på egen mark, som Google, Microsoft, Twitter och Meta. Dessa organisationer är enligt amerikansk lag skyldiga att dela data med den amerikanska regeringen och myndigheterna om de begär det. Men dom behöver inte ens begära något längre. USAs spioner har realtidstillgång till alla system. Uppkopplade Live. Men USA har också gått ännu längre, vilket avslöjades av Washington Post 2020, CIA hade i hemlighet förvärvat ett schweiziskt kryptografiföretag och använt det för att rigga dessa stsrem för att kunna spionera på alla som använde dem.

   Allt detta, att USAs spion och övervakningsmyndigheter har direkt tillgång till allt som skrivs på nätet, har ju debatterats till leda på främst USA media. Det är bara att söka och läsa. Varför tror du USA hr byggt världens största data center för övervakning i Utah. https://en.wikipedia.org/wiki/Utah_Data_Center

   Knappas för att distribuera Kalle Anka filmer. I systemet för massövervakning ingår flera data centers i Sverige.

   Du representerar i min menig just det ”sovande folket” som inte tror på detta eller inte ens vill veta, precis som tyskarna förra seklet.

   —9 Tech Companies Ordered To Hand Over Information On User Data
   https://www.npr.org/2020/12/15/946583479/amazon-tiktok-facebook-others-ordered-to-explain-what-they-do-with-user-data
   —Tech giants have to hand over your data when federal investigators ask
   https://www.washingtonpost.com/technology/2021/06/15/faq-data-subpoena-investigation/
   —Want Your Personal Data? Hand Over More Please – New York Times
   http://www.nytimes.com/2020/01/15/technology/data-privacy-law-access.html
   —US court forces Microsoft to hand over personal data from Irish server
   https://www.theguardian.com/technology/2014/apr/29/us-court-microsoft-personal-data-emails-irish-server
   —How can US law enforcement agencies access your data
   https://www.theguardian.com/technology/2022/apr/04/us-law-enforcement-agencies-access-your-data-apple-meta

   Med respekt, men ibland blir jag rent ut förbannad på naiviteten och okunskapen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here