Amazon anlitar svenskägt spionföretag för att övervaka anställda

4
1495
Jeff Bezos. Bild Wikipedia.
https://www.flickr.com/photos/seattlecitycouncil/39074799225/

Detta är en artikel av Erling Bronsberg som publicerades igår i Proletären Proletären: Amazon anlitar svenskägt spionföretag för att övervaka anställda

Har tidigare haft anledning att kritiskt informera om och diskutera Amazons verksamhet, liksom dess huvudägare Jeff Bezos. Se under ”Relaterat”.


Amazon anlitar svenskägt spionföretag för att övervaka anställda

Amazon har anlitat spionföretaget Pinkerton för att övervaka lagerarbetare som engagerar sig i facket. ”Man exporterar amerikansk taktik till Europa”, säger ordföranden för fackföreningen UNI.

Under Black Friday-veckan har arbetare i över 15 länder strejkat och demonstrerat mot näthandelsjätten Amazon, vilket Proletären skrivit om tidigare.

Nu kan nyhetssajten Vice avslöja att Amazon hyrt in det ökända detektivföretaget Pinkerton för att övervaka, dokumentera och samla information om lagerarbetare som organiserar sig fackligt. Pinkerton ägs idag av svenska Securitas AB.

Enligt läckta dokument som Vice tagit del av ska bland annat klockslag, datum, plats och antalet mötesdeltagare för aktiviteter så som ”flygbladsutdelning” och ”strejk” rapporterats till ledningen för Amazon. Företaget har också riktat personliga smutskastningskampanjer mot förtroendevalda.

Skattemiljoner till spioner
2019 bekräftade Amazon för första gången att de använt Pinkerton på en fabrik i Polen för att bevaka mellanchefer inom organisationen. Nu ska alltså spionföretaget ha använts för att bevaka arbetare i flera olika länder där Amazon har sina lager, eller ”fullfilment centers”, som bolaget själv kallar dem.

”Inte nog med att Amazon missbrukar sin härskande marknadsandel och ställs inför rätta i EU för brott mot anti-trustlagar, nu exporterar man amerikansk taktik från 1800-talet för att krossa fackföreningarna i Europa”, säger Christy Hoffman, ordförande för den globala fackföreningen UNI, i ett pressmeddelande.

Enligt dokumenten bevakar Amazon också grupper som uppfattas som ”ett hot mot verksamheten” och som sänker kundernas förväntan. Bland dessa hittar man klimatrörelsen Fridays4future, gula västarna i Frankrike och vissa spontana protester i Iran.

Amazons instruktionsvideo till chefer: ”Så upptäcker du facklig aktivitet”
Så sent som 2018 användes Pinkerton för att infiltrera en strejk i West Virginia där arbetsgivaren hyrde in företaget för att utföra ”säkerhetstjänster”. Flera av de strejkande arbetarna vittnade om hur någon eller några saboterade företagets egendom. Något som arbetsgivaren kom att beskylla arbetarna för.

Spionföretaget Pinkerton användes flitigt av industrikapitalet under slutet av 1800-talet för att skydda strejkbrytare, slå ned fackliga protester och sabotera egendom. Företaget blev ökänt efter den så kallade Homestead-strejken 1892, då Pinkertons män sköt med vapen mot arbetare som strejkade på ett av kapitalisten Andrew Carnegies stålverk i Pennsylvania.

”Vår seger är fulländad och glädjande. Tro inte att vi kommer ha ett allvarligt arbetarproblem igen”, skrev fabriksdirektören till Andrew Carnegies efter det att strejken slogs ned och nio arbetare mördades av Pinkertons män.

Amazons grepp över regeringen – dikterar ministercitat och vill ha fler skattelättnader

Relaterat.
MSB ville sälja ut svenska persondata till CIA-anknutna fackföreningsfientliga Amazon, som kommer till Sverige.
Amazon-chefen Jeff Bezos äter lagerarbetarens tid.
Världens rikaste man, Amazons Jeff Bezos, avslöjar sin fula vision för den värld han försöker att styra.

Föregående artikel”Nato, Nato överallt” – fritt webbinarium!
Nästa artikelNy USA-studie från ansedda CDC: Coronaviruset fanns i USA – liksom i Europa – innan sjukdomen rapporterades i Kina.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

  • Javisst, är Bezos en skurk men han är en skurk av ”rätta” sorten d v s han är en oligark som är på globalisternas sida mot folken! Det är därför som han får hålla på med sin av fascisterna inspirerade företagsmodell! Men idioterna är för många och kommer att handla av denna ärkeskurk bara för de låga priserna! Usel service och slavliknande arbetsförhållanden, vilket ger lägre priser, väger lätt i den hårt beskattade svenskens samvete när prylar ska införskaffas!

   • Visst. Alla är sig själva och sina egna barn närmast. Så är det, och det är på något vis helt naturligt, men hur vore det att vara sig själv och sina barn närmast när man röstar ÅTMINSTONE och tänka på deras framtid och kanske tänka på deras barn också?

    Det märkliga är väl att s.k. ”kommunister”, som utger sig för att vara för både fred och samverkan, INTE gör det, men har gett sig fan på att harva med övriga anmälda partier på under 1,07% helt UTAN att samverka OCH FÖLJAKTLIGEN INTE får mandat. Det är så bisarrt att man blir ofrivilligt konspiratorisk i överkant.

 1. Bojkotta Amazon! Det finns andra paketföretag på marknaden.

  Handla helst lokalt, ty det är där som servicen kommer att vara tillgänglig i framtiden… och ju äldre du blir ju viktigare blir det att du tar den där promenaden till det som blir kvar av butikerna.
  Varje steg man tar till vardags utgör en mikro-dos av vaccin mot onödigt åldrande och säsongsåkommor.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here