USA:s kärnvapenansvarige chef säger ”det stora kriget kommer”

4
943
Bild i Pål Steigans nättidning.

Chefen för USA:s strategiska kommando kallade kriget i Ukraina en ”uppvärmning” inför vad som komma skall.

Av Dave DeCamp, Anti-War, 6 november

https://news.antiwar.com/2022/11/06/us-nuclear-forces-chief-says-the-big-one-is-coming/

Amiralen som övervakar de amerikanska kärnvapenstyrkorna levererade en dyster varning vid en marinkonferens förra veckan och kallade kriget i Ukraina en ”uppvärmning” för det ”stora” som skulle komma.

”Denna Ukraina-kris som vi befinner oss i just nu, det här är bara uppvärmningen”, säger marinamiral Charles Richard , chef för USA:s strategiska kommando. ”Den stora kommer. Och det kommer inte att ta särskilt lång tid innan vi kommer att testas på sätt som vi inte har testats på länge.”

Chas Richard STRATCOM 2019.jpg

Richards varning kom efter att USA släppte sin nya Nuclear Posture Review (NPR), som bekräftar att USA:s doktrin tillåter direkt attack med kärnvapen. Granskningen säger att syftet med USA:s kärnvapenarsenal är att ”avskräcka strategiska attacker, säkra allierade och partners och uppnå USA:s mål om avskräckningen misslyckas” .

NPR säger att USA ”endast kommer att överväga användningen av kärnvapen under extrema omständigheter för att försvara de vitala intressena för USA eller dess allierade eller partners” .

NPR släpptes med National Defense Strategy 2022, som utnämner Kina som den ”mest omfattande och allvarliga utmaningen” mot USA och beskriver Ryssland som ett ”bråttskande hot” . Dokumentet, liksom med den tidigare nationella försvarsstrategin från 2018 , gör det klart att den amerikanska militären förbereder sig för framtida konflikter med både Kina och Ryssland.

Som chef för STRATCOM hade Richard tidigare varnat för att risken för kärnvapenkrig med Ryssland och Kina är en ”verklig möjlighet” .

Han sa förra året att den amerikanska militären måste ”skifta sitt huvudsakliga antagande från ”kärnkraftsanvändning är inte möjlig” till ”kärnkraftsanvändning är en mycket verklig möjlighet”, och agera för att möta och avskräcka den verkligheten.”

The Nuclear Posture Review kräver en modernisering av kärnkraftstriaden*, som kan kosta upp till 1,5 biljoner dollar , och att hålla spänningarna höga med Ryssland och Kina hjälper till att motivera den enorma prislappen. Richard sa förra veckan att USA måste ägna mer resurser till att konkurrera med Kinas militär. *(luft, mark och marin. Trans. Note.)

Kongressen vill spendera stora pengar på att beväpna Taiwan, med en plan att ge ön 10 miljarder dollar i militärt bistånd , inkluderat i senatens version av National Defense Authorization Act för 2023. Även om detta görs i avskräckningens namn, Kinas handlingar och retorik göra det klart att mer amerikanskt stöd till Taiwan kommer att göra krig i regionen mer sannolikt.

Dave DeCamp är nyhetsredaktör för Antiwar.com, följ honom på Twitter @decampdave. Se alla inlägg av Dave DeCamp: https://news.antiwar.com/author/dave_decamp/

Red,  kort tillägg: Redan Nuclear Posture Review 2018 beslöt om

* en integration av kärnvapen med konventionella styrkor.

* att beslut om användning av kärnvapen flyttas längre ned i den militära beslutshierarkin. Mitt tal i domkyrkan i Lund på Hiroshimadagen

Föregående artikelÄven Tyskland, övriga Natoländer och Sverige röstar nu mot fördömandet av nazismen i FN.
Nästa artikelKapitalismens kris är nu över oss. Hade Marx rätt?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Uttalandena bekräftar att USA förstår att man håller på att förlora greppet att vara världens vålds-hegemon, militärdiktatur och kan tänka sig att ta till desperata aktioner för att försöka bibehålla vad som finns kvar. Det bekräftar även USAs redan kända avsikter att förvandla Taiwan på samma sätt som USA redan förvandlat Guam, att konvertera Taiwan till ett USA territorium och militärbas, vilket är precis vad USA gjort med Guam. För mänsklighetens överlevnad är det nu desperat att finna en väg att stoppa krigsherren och krigshetsaren USA.

 2. Det visar bara att allt för många officerare och politiker sannolikt är sjuka i huvudet, (här som där)
  Det är sant, att när Usa håller på att förlora sin världshegemoni ska ingen annan få ta över eller konkurrera. Dominans eller döden, frågar man sig? Då begår de tydligen hellre harakiri genom kärnvapenkrig och drar med sig hela mänskligheten i döden. Menar dom verkligen det på allvar? Eller är det fråga om Amerikansk propagandateater som ska ut i offentligheten eller någon slags sinnessjuk Hollywood produkt av store satan, som ska skämma övriga EU länder till underkastelse för att de ska underordna sig hegemonen.
  Överbefälhavare Bydéns råd till våra politiker: ”Mitt råd är tydligt”–Inga förbehåll (mot kärnvapen)–”Jag hävdar att vi har en ”mental resa” framför oss– såväl militärt som politiskt”. Enligt Bydén har Sverige redan positionerat sig, så att Ryssland ser oss som en fientlig aktör. Vilket jävla dravel. Den ”mentala resan” borde fortsätta rakt in till närmaste mentalsjukhus.
  Det är väl närmast så, att det är ett fascistiskt önsketänkande från en Usa-lojal stridspitt utan moral och utan alla hästar i båset.

 3. Douglas Macgregor är mer bekymrad än jag sett honom tidigare. Förutom sin egen analytiska förmåga, har han tillgång till personer i högre militär ledning, som han talar med regelbundet.
  Det är militärer i Nato länder, som senast jag hörde honom hade han talat med personer i Frankrike och Polen.

  De diskuterar att Putin sagt att han måste ompröva Rysslands beslut om när de kan använda kärnkraftvapen.

  Macgregor tror att det beror på vad Biden nyligen sa.
  Biden sa att han nu även kan använda kärnvapen mot konventionella krafter och inte bara mot kärnvapen krafter och vi kan även använda kärnvapen även om vi inte blir attackerade av kärnvapen.

  Hur hänsynslöst är det att säga så undrar Napolitano?
  Detta är presidenten av USA som har gjort detta uttalande och signerat detta i en doktrin.
  Macgregor tycker det är väldigt oklokt och vet inte hur många i Washington som accepterar det.

  Kan inte låta bli att tänka på att här har vi en galning till president i USA, en svårt dement man, som inte klarar av att veta vilket land han talar om när han skall tala om Ryssland säger han Irak, när han skall gå ned från podiet så går han åt fel håll och någon får leda honom i rätt riktning, när han skall hälsa går han till fel person.
  Ja, flera videor som visar att han borde vara på demensboende istället för att ställa till det i världen.
  Skall man tillåta denna man att leda oss till tredje världskriget?
  Europeiska politiker reagerar inte, så det blir väl ett tredje världskrig.

  https://www.youtube.com/watch?v=XR01cIY6wDU

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here