Apropå DN:s ledare: Vad är livsfarligt? Putin och/eller USA/Nato?

38
2597

DN:s ledare 21/12 Putins säkerhet livsfarlig för andra länder lockade mig till kommentarer i DN på nätet under ”Ifrågasätt”, som ännu ej fått någon motkommentar, vilket är vanligt. Den trägne läsaren är kanske inte så överraskad över innehållet. Tack vare bloggen får jag ihop en kommentar på några få minuter

Utdrag ur ledaren

”Den hemlighetsfulla Wagnergruppen är ett av Putins dödliga vapen utanför Rysslands gränser. ”

” Det vimlar inte direkt av länder som håller sig med en välutrustad legoknektstyrka, redo att skickas ut i världen. Vladimir Putins ryska despoti ser det uppenbarligen som en självklarhet.”

”I Wagnergruppens arbetsmetoder ingår tortyr, summariska avrättningar och krigsförbrytelser, sådant som vanliga ryska soldater helst inte ska beslås med.
Att USA:s president Joe Biden i våras svarade ja på frågan om Putin är en mördare är alltså inte så konstigt.”

___________________________________________________________________

Första kommentaren:

Att ha god fantasi är bra ibland. Saklighet är ofta bättre.

Många länder har lego-arméer, USA:s har 30 gånger fler än Ryssland enligt Wikipedia Wikipedia skriver ”En rapport från Congressional Research Service från 2007 visar att 182 000 anställda till privata militära företag och privata säkerhetsföretag är kontrakterade under amerikanska myndigheter i Irak. Av dessa är 118 000 irakier, 21 000 amerikaner och 43 000 kommer från andra länder, bland annat Chile, Fiji, Nepal, Sydafrika och Storbritannien.

Wikipedia anger att Wagner grupper har 6000 man – dvs. USA:s legogrupper är 30 gånger större.

Varför kritiserar man Rysslands president för Wagner-gruppen, men inte USA:s presidenter för deras 30 gånger större legoarméer?

Dessutom är Rysslands utrikespolitik mycket fredligare än USA:s. Visst, Ryssland annekterade Krim fredligt med befolkningens överväldigande stöd – efter en ihjältigen av USA och EU stödd statskupp 22/2 2014 mot folkvald president 2010 i av OSSE lovordade val. Där det stora brottet mot ”europeisk rättsordning” i USA:s intresse, det andra efter förstörelsen av Jugoslavien. USA, som har kärnvapen i flera länder i Europa och nyligen installerat fler kärnvapenmissiler vid Rysslands gränser, och vars krig detta millenium dödat 2-3 milj fler skadade och på flykt (bl.a. till Sverige)

Det är mycket väl belagt att USA och Nato lovade 1990-1991 att INTE expandera Nato österut. Återkommer om det.

________________________________________________________________________

Andra Kommentaren: Något om Natos löften:

Enligt avklassificerade dokument försäkrade utrikesminister Baker år 1990 den sovjetiska ledaren Mikhail Gorbatjov, att NATO inte skulle expandera ”en tum” öster om Tyskland. För 30 år sedan var det Rysslands röda linje.

Fram till 2/12 flyttades denna röda linje från en tum till 100 mil, när Vladimir Putin sa att han nu skulle söka utverka ett löfte om att Nato inte skulle expandera längre österut till Ukraina.

Sedan dessa försäkringar gavs har Nato utvdigats genom Ungern, Tjeckien, Estland, Lettland, Litauen, Bulgarien, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Albanien, Kroatien, Montenegro och Polen. Sexhundra mil av brutna löften har fört USA och NATO till Ukrainas gräns.

Natos generalsekreterare Woerners sa i Bryssel 17 maj 1990 att: ”det faktum att vi är redo att inte placera en Nato-armé utanför tyskt territorium ger Sovjetunionen en fast säkerhetsgaranti.”

Gorbatjov skriver i sina memoarer att han gick med på Bakers villkor ”med garantin att Natos jurisdiktion eller trupper inte skulle sträcka sig öster om den nuvarande linjen.”

I sin bok Superpower Illusions bekräftar Jack F. Matlock Jr., USA:s f.d. ambassadör i Ryssland och som var med vid mötet, Gorbatjovs redogörelse.

31 januari 1990, sa utrikesmin. Genscher i ett stort tal att det inte skulle bli ”en utvidgning av Natos territorium österut, med andra ord närmare Sovjetunionens gränser.” Liksom 10/2 samma år. (https://responsiblestatecraft.org/2021/12/04/putin-sets-a-new-red-line-on-nato-expansion/)

Peter Wolodarski. Bild från Twitter.

___________________________________________________________________

Tredje kommentaren En påminnelse om DN:s policy

”Trovärdig, det starka förtroende som DN åtnjuter bland läsarna måste förvaltas varje dag i det journalistiska arbetet. Allt från korrektur och faktakontroll till val av ämnen, vinklar, rubriker och bilder ska präglas av kvalitet, måttfullhet och balans. DN ska vara generös med rättelser när en felaktig uppgift publicerats” Så Jobbar DN med kvalitetsjournalistik.

Mot bakgrunden av detta väntar man sig att DN rättar de felaktiga uppgifterna om Nato:s brutna löften. Jag erbjuder mig att stå till tjänst med ytterligare uppgifter kostnadsfritt.

Vidare påståendet om ”I Wagnergruppens arbetsmetoder ingår tortyr, summariska avrättningar och krigsförbrytelser, sådant som vanliga ryska soldater helst inte ska beslås med. Att USA:s president Joe Biden i våras svarade ja på frågan om Putin är en mördare är alltså inte så konstigt.” Det är möjligt att detta ingår i Wagnergruppens arbetsmetoder. Det är bättre belagt att detta förekommer i USA:s mycket större legoarméer.

Biden. Bild: Carlos Latuffe

Vidare finns mycket skarkare skäl att kalla USA:s president Biden för mördare. Denne var vicepresident under Obamas tid då USA krigade i Irak, ökade sina militära insatser i Afghanistan, stod bakom Nato:s förstörelse av Libyen under falska premisser. Det är väl belagt av ledande militärer, politiker (bl.a. Biden i oktober 2014) och media i USA att USA allierade under vicepresident Bidens stött terroristgrupper. Fakta och saklighet skadar sällan.

Föregående artikelFritt land, totalitär kultur.
Nästa artikelAldrig såg jag en värld så fragmenterad! (Och så okunniga/vilseledda människor?!)
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

38 KOMMENTARER

 1. Fast är egentligen Dagens Nyheter vedertaget som ny opinionsbildare i vårt samhälle idag? Sprider denna tidning nytt ljus och sanning över sakernas egentliga tillstånd och ger mångsidig bild av t.ex. Europas olika säkerhetstillstånd?

  Mitt svar är nej. Jag vet flera forskarkollegor i Uppsala som måste betecknas som ansvarsfulla och kunniga liberaler som sagt upp sina abonnemang på Dagens Nyheter på grund av klen och alltför följsam Washington-journalistik.

  Jag själv slutade abonnemanget för över 15 år sedan då DN:s ledarsida inte kunde hålla isär de internationella begreppen och principerna med det illegala kriget mot Irak, då Danmark hjälteförklarades för sitt engagemang genom att sända en liten, liten diesel-elektrisk ubåt till Persiska viken. Allt efter principen ”Don efter person”.

  Varför ens bry sig -egentligen- om Dagens nyheters journalistik idag -är den sannerligen viktig och avgörande? Jag betvivlar det.

  Dagens nyheters politiska och ledarsidemässiga journalistik torde dö ut med partiet Liberalernas egenpåtagna och utdragna sotdöd, precis som den amerikanska utrikespolitiska kallbrand som också sakta dödar Washingtons eget stormaktsvansinne.

  Verkligheten går idag en helt annan väg.

 2. Liberaler i Sverige har VARIT viktiga inte minst som antifascistisk städkvast, men sedan Leijonborg-epoken ett alltmer slags tilltagande onödigt borgerligt maktparti utan ideologisk och samvetsmässig kompass. En slags kappvändare, vilket vi nu ser i deras äktenskap med SD, eller ”nyss-nazisterna” som åtminstone Aftonbladet kallade dem härförleden. Liberalerna som parti har idag fullständigt tjänat ut som ideologisk kraft och vektor i Sverige.

  Liberaler som människor är idag folk med ganska hyfsat socialt samvete, men som förväntat sig genom historien att London och senare Washington skall lösa dessa problem.

  Den epoken är slut, och idag måste rättvise- och samvetsdebatten liksom den ideologiska klarsynen alltmer tas över av socialister: gudabärarna.

 3. Man är ju så pantade och ensidigt jämt. Ryssland hade för alltid fått och haft säkerhetsgarantier från decennier sedan om man höll sej till sina löften.Varför pratar man ALDRIG om det. Vi hade ALDRIG ens haft dessa diskussioner och dåliga spänningar alla dessa åren nu om det inte vore för vad Nato med Usa i spetsen gjort. Varför var man tvungen att ständigt hota Ryssland år efter år,och varför var man tvungna att expandera precis överallt på endast Rysslands bekostnad. Jävla Usa ägda Nato har ju lagt hela Europa under sina knän UTAN att ens fråga befolkningen i varje land,nej nu kommer vi med våra militärer och baser och dom är permanenta. Det är hur idiotiskt som helst,och så snackar man utöver det också ständigt om rysk”aggression”trots att INGET Krig existerat alla dessa åren och EU fjantarna haft fred. Det kloka och bästa vore bara att avskaffa detta jävla bedrövliga Nato.Warsawa pakten är avskaffad sedan över 30år sedan klantskallar. Det borde blivit ersatt med nåt helt annat och helt lokalt kanske europeisk och fredligt i mindre skala. Istället hugger man ryssarna tills idag och sedan skyller på dom ständigt helt otroligt

  • USA expandera inte överallt på endast Rysslands bekostnad. USA försöker ju expandera och kontrollera Sydkinesiska Havet, USA är desperat att behålla kontrollen över Taiwan, trots en tidvattenvåg av folkopinion till det motsatta, USA försökte ta kontrollen och annektera Xinjiang och Tibet, och tillsammans med UK återkolonisera Hong Kong. USA har tagit kontrollen över Australien och försöker desperat kontrollera alla nationer i Stilla Havet. USA har kontrollen av Japan och Sydkorea med tiotusental militär stationerad där trots krav från lokalbefolkning att lämna. Ukraina ett annat exempel. Afghanistan misslyckades man med, liksom att kontrollera Iran och USA förlorar greppet om Irak, Saudiarabien och Syrien. USA har ju som bekant även expanderat in i Sverige och kontrollerar svensk politik och statsmedia och Public Service. USA förbereder välkänt ”regimbyten” i Nicaragua och Honduras för dom har blivit för Kina vänliga. Det finns mer att berätta.

   • Nato, med USA i spetsen, gör Ukraina till ett militärt fotfäste mot Ryssland. Detta tillkännagavs den 24 december av chefen för andra avdelningen i OSS-länderna i det ryska utrikesministeriet, Alexei Polishchuk.
    ”Tyvärr har vi sedan 2014 observerat hur Nato-länder, ledda av USA, investerar i militariseringen av Ukraina , metodiskt bemästrar dess territorium, förvandlar det till ett militärt fotfäste mot Ryssland”, citerar RIA Novosti diplomaten .
    Enligt honom har USA under åren gett militärt bistånd till Kiev för 2,5 miljarder dollar. 2021 fick Ukraina militärt bistånd värt mer än 400 miljoner dollar. Som Polishchuk tillade planerar Washington 2022 att tilldela ytterligare 300 miljoner dollar till Kiev.
    Polishchuk betonade att den militära utvecklingen av Ukraina och Svartahavsregionen, USA och dess allierade utgör ett hot mot Ryska federationens säkerhet och undergräver den strategiska stabiliteten i regionen och världen.
    Även denna dag sa utrikesminister Sergej Lavrov att loppet av att dra Ukraina in i Nato och uppkomsten av missiler nära Rysslands gränser provocerar fram allvarliga militära risker. Enligt honom kan en storskalig konflikt uppstå i Europa.
    Den 23 december, under en stor presskonferens, sa Rysslands president Vladimir Putin att Moskva inte placerade ut missiler vid USA:s gränser. Han påminde om att fem vågor av NATO-expansion redan har passerat.

    Den 21 december indikerade Putin att utplaceringen av amerikanska missilförsvarselement nära ryska gränser är oroande . Om denna infrastruktur dyker upp i Ukraina kommer flygtiden för missiler till Moskva att reduceras till 7-10 minuter, tillade han.
    Samma dag noterade Lavrov att ytterligare Natos frammarsch mot de ryska gränserna skulle betraktas som att korsa den ”röda linjen”. Chefen för det ryska utrikesdepartementet betonade att Ryssland uppriktigt vill förhindra en negativ utveckling av händelser enligt de scenarier som ritats av ett antal av alliansens strateger.
    https://iz.ru/1269044/2021-12-24/mid-ukazal-na-prevrashchenie-ukrainy-v-voennyi-platcdarm-nato-protiv-rossii

    • Rysslands president Vladimir Putin talade under sin årliga presskonferens i Moskva-manegen den 23 december 2021.
     Putin kritiserade västvärldens fräcka lögner och betonade att landet var tvunget att fatta tuffa beslut eftersom det inte har något utrymme för eftergifter mitt i skyhöga spänningar med väst om Ukraina, som har väckt rädsla för en all-out krig.
     På frågan av en SkyNews-korrespondent vilken garanti Ryssland kan ge att de inte skulle attackera Ukraina eller någon annan suverän stat, sa den ryska ledaren att det inte var Ryssland som skapade hot mot andra länder.
     ”Har vi närmat oss USA:s eller Storbritanniens gränser? De har närmat sig våra. Och nu säger de ”Ukraina kommer att bli en NATO-medlem.
     Ni kräver garantier av mig. Men det är du som måste ge garantier. Du måste göra det på en gång, nu, och inte fortsätta prata om det här i årtionden”, sa Putin.

     Diplomati i rysk stil och militära åtgärder mot västvärldens påtryckningar är unika och Kina har sitt eget sätt att hantera utmaningen, sade kinesiska experter och tillade att spänningarna i Europa runt Rysslands gränsregioner är mycket allvarligare, eftersom de är för nära. till Rysslands huvudstad, och Ryssland har inget utrymme att kompromissa och inget annat val än att vara tuff och rak.
     ”Putin och hans land var mycket uppriktiga och vänliga mot väst på 1990-talet och ryssarna har försökt allt för att förbättra banden med väst. Men till slut fann de att USA och västvärlden inte vill ha bra band med Allt som väst vill göra är att fortsätta att försvaga Ryssland, dra nytta av Sovjetunionens kollaps, tills ryssarna tappar hoppet om att vara en stormakt för alltid”, sa en expert på internationella relationer i Peking som bad att inte bli namngiven. .
     Han sa, ”Putin och Rysslands olyckliga erfarenheter av västvärlden sa just många av oss en läxa -att problemen vi har med väst aldrig handlar om ideologi, kultur eller mänskliga rättigheter… De handlar alltid om makt. Om du är en ”ingen” utan inflytande och oförmögen att säga nej till dem, skulle västvärlden inte bry sig om vad du gör i dina länder. Men om du kan balansera deras hegemoni och avvärja deras invasioner och mobbning, då kommer du att bli ond i deras propaganda.”

     Ryssland sa tidigare att de ville ha en juridiskt bindande garanti att Nato skulle ge upp all militär aktivitet i Östeuropa och Ukraina, En del av en önskelista över säkerhetsgarantier som man vill förhandla med västvärlden, rapporterade Reuters.
     Det är första gången som Moskva ställer upp i detalj krav som man säger är väsentliga för att minska spänningarna i Europa och avvärja en kris kring Ukraina.

     Yang Jin, associerad forskare vid Institutet för ryska, östeuropeiska och centralasiatiska studier vid den kinesiska akademin för samhällsvetenskaper, sa till Global Times att Putin har ställts inför frågor från hundratals journalister alltid visat en skarp och hård hållning mot West eftersom han är dedikerad till att skydda Rysslands suveränitet och nationella intressen genom att dra tydliga linjer.
     Detta liknar Kina, när det kommer till frågor om Kinas kärnintressen som Taiwanfrågan, noterade Yang.
     Trots det hårda svaret på USA och Nato visade Putin också sin mjuka personlighet och fasta engagemang för att lösa inhemska frågor. Han nämnde också Kina många gånger och betonade att Ryssland och Kina litar på varandra och att deras samarbete är en stabiliserande faktor på den internationella arenan.
     ”Det är ett absolut omfattande partnerskap av strategisk karaktär som inte har haft prejudikat i historien, åtminstone mellan Ryssland och Kina”, sa han under sin årliga presskonferens. ”Detta hårda dagliga arbete gynnar kineser och ryska folk och är en allvarlig stabiliserande faktor på den internationella scenen.”

    • Inte bara det. USA vill ha kontroll över hela Mellanöstern för att stoppa Kinas BRI. Ukraina är speciellt intressant för man kan kontrollera gas leveranserna till Europa, därför vill man stoppa Nordstream2. Inte för att garantera leverans utan för att reglera och strypa den för att hålla priset högt så att USAs egen betydligt dyrare gas kan säljas i Europa. Det har man lyckats med just nu, enligt uppgift att åtminstone 10 tankers med flytande naturgas, LNG, hade satt kurs mot Europa.

 4. Såg att mitt inlägg hamnade på fel artikel. Men den funkar lika bra även här. DN går bra det stämmer nog.A skulle EJ förvåna mej om dom fått Washington stöd.De ju helt hållet deras propaganda man skrivit av så lång tid nu. Själv gillar jag inte den längre sedan många år bakåt. Och den där Peter, tycker jag är så dryg på alla sätt ärligt talat,kanske han är smygpolack när man hör efternamnet.Det skulle då förklara massor senaste åren faktiskt.Hans sätt att prata,formulera skriva och förklara,eller vad man ska kalla det för,så är han dryg för ofta och tror han är bättre än andra, smartare än andra. Ä vet inte det är bara min känsla av honom dessa åren. Tycker han är bedrövlig måste jag säga. Jag har bara min lokaltidning detta decenniet,de ingen av dom större klantskallarna. Har den ENBART för det lokala,annars tycker jag inte den är minsta speciell.Den är bara bra lokalt. Men alla dessa stora tidningarna DN Aftonbladet Expressen SvD då tycker jag inte längre dom gör äkta och riktigt journalistik som förr ärligt talat. Detta decenniet så är dom alla Washington älskare och så okunniga. Tycker också att man varit vilseledande för länge och ofta dessa åren,så ursäkter finns aldrig

  • DN är en del av Bonnier klanen, och Bonniers har enligt egen utsago omfattande verksamhet i USA. Bonniers och DN står alltså i ett beroendeförhållande till USA. För DN USAs talan och driver dess propaganda i Sverige är det rimligt att deras USA verksamhet belönas rikligt.

 5. Jag lyssnade på Putins pressträff,han har ju EXAKT rätt. Så vad fan pratar våra medier och Hultkvist för skit. Dom har ju EXAKT rätt ryssarna. Svär vad är svårt att fatta och förstå? Det är Nato som hela tiden trappat upp allting. Usa och våra medier är korkade och tar INGEN som helst hänsyn åt skit. Gillar inte Hultkvist han borde avgå,detta pågått för många år. Hur skulle det kännas och låta om Ryssland gjorde på detta vidriga sätt. Äh det är helt otroligt ju. Man bara avvisar jämt det Ryssland har att säga och erbjuda. Usa Nato letar efter krig är enda slutsatsen

 6. Det finns åtgärder som vidtagits i viss infrastruktur i norra Europa som det är svårt att se några fördelar med bortsett från i en krigssituation. Vad det rör sig om kan jag inte gå in på. Åtgärderna har vidtagits på Obamas tid innan Ukraina krisen 2014.
  Att betrakta Ryssland som ett ekonomisk lebensraum upphörde inte i och med att Hitler begick självmord 1945.

 7. Dumt att inbilla sig att etablissemangsmedierna dvs Tv, tidningar, redaktörer och journalistik har som uppgift att informera om fakta och var någon slags bildningsfaktor att räkna med. Det är precis tvärt om. De sprider okunskap, fördomar, lögner och i bästa fall halvsanningar. De säljer bara på känslor, spelar på känslor och människors nyfikenhet av att vilja veta. men de får nästan utan undantag veta strunt, lögner och propaganda. Nu värre än någonsin.
  I själva verket är de moraliskt imbecilla, psykologiska provokatörer och psykopater, som inte har det minsta intresse av fakta och sanning kan man konstatera.
  De existerar bara på kommersiell grund och är beroende av sina ägare och den politiska agenda som aktieägarna har bestämt. Dessutom är det nästan omöjligt att undgå konstaterandet att de måste vara grava mutkolvar i någons stormakts eller annan organisations intressen eller i övrigt lägger sig för statens propagandakrav ”att sprida rätt åsikter/värdegrund” över medborgarna.
  Ha inga förväntningar på de ruttna asen. Sluta att ta del av deras alster.

  Till vissa sk journalisters försvar är, att det inte är deras fel, att redaktionen har bestämt vad som ska publiceras i offentligheten och inte. De är bara anställda och gör som de blir tillsagda eller åker ut i kylan.

  • Moskva ser Finlands och Sveriges alliansfrihet som en viktig faktor för att säkerställa stabiliteten i norra Europa. Nato arbetar målmedvetet för att dra in båda länderna i sin omloppsbana genom övningar och militärt samarbete.
   Sveriges och Finlands anslutning till Nato, eftersom båda de nordiska länderna i allt större utsträckning deltar i alliansens övningar, skulle kräva ett adekvat svar från Moskva, sa det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zakharova vid en briefing.
   Enligt diplomaten har Ryssland alltid betonat att det står för ”kollektiva ansträngningar, förhandlingar och odelbar säkerhet”, men är redo att vidta lämpliga åtgärder om det behövs.
   Zakharova betonade Natos målmedvetna arbete med att ”dra de två länderna in i dess intressen och opportunistiska politik”, vilket inkluderar ett ”ökat deltagande i Natos storskaliga militära övningar och att använda deras territorium för sådana manövrar”.
   Slutligen betonade diplomaten att Ryssland ser Finlands och Sveriges alliansfrihet som en viktig faktor för att säkerställa stabiliteten i norra Europa, medan valet av en nationell försvarsstrategi förblir varje stats suveräna angelägenhet.
   Medan de varit historiskt alliansfria i årtionden, har Finland och Sverige under de senaste åren drivit mot alliansen. Trots att de saknar ett rent Nato-medlemskap, har de båda nationerna skapat ett närmare samarbete med alliansen, inklusive gemensamma militära övningar, träningsaktiviteter, deltagande i NATO:s svarsstyrka och inte minst ratificeringen och genomförandet av värdnationens stödavtal vilket öppnar politiska och militära möjligheter för Nato att använda de båda nationernas land, luftrum och territorialvatten.
   Under sitt höstbesök i Helsingfors sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att alliansens dörrar förblev öppna.
   Senast meddelade dock Sveriges nytillträdde socialdemokratiska statsminister Magdalena Andersson att hennes land inte kommer att söka medlemskap i Nato. Hon sa att friheten från militära allianser hade ”tjänat Sverige väl” och bidragit till stabilitet och säkerhet i norra Europa.
   Ändå finns det i båda länderna en stark politisk stämning till förmån för Nato representerat bland annat av Moderaterna och Liberalerna i Sverige och Nationella koalitionen i Finland.

 8. Jo Karl. Usa försöker nu att göra samma sak i Asien Kina) så som man gjort i Europa med Nato,men där kommer man misslyckas. Kina är hårt beredda på detta,dom har verkligen studerat Nato och Sovjetunionen. Det pågår att krigsförbrytarna Usa försöker göra samma sak där i Asien,men det kommer att misslyckas,det spelar ingen roll att nollorna Australien och dom korkade engelsmännen hjälper idioterna i Washington. Kina är redo och man har bästa möjliga Ryssland som vännen och hjälpen för detta också. Så det kommer misslyckas.Dom kommer säkert förstöra par länder på vägen dit, som dom jämt gör men det blir ett stort misslyckande ändå vågar jag lova

 9. Under den avslutande årliga presskonferensen tillfrågades den ryske presidenten hur diskussionen med Washington om frågorna om att bygga en ny modell för global säkerhet skulle föras.
  Vladimir Putin påminde om att Ryssland kom med ett antal initiativ och noterade att det nu inte kommer att ge efter för några västerländska tricks i form av ”muntliga löften”.
  Presidenten betonade att vårt land vid ett tillfälle redan hade lovats att det västra militärblocket inte skulle utvidgas, men hittills har 5 expansionsvågor redan genomförts med östeuropeiska länders anslutning till alliansen.
  Enligt statschefen, när Ryssland påminner västerländska ”partners” om detta, rycker de på axlarna och förklarar att de inte har undertecknat några dokument med löften i denna fråga. I detta avseende kräver Moskva faktiskt att de tillhandahåller juridiskt bindande garantier för att Nato inte kommer att röra sig mot ryska gränser och inte kommer att placera ut sina slagvapen nära våra gränser.
  Men vad kommer Moskva att göra om USA och Nato inte ger några garantier för att deras trupper och militär infrastruktur ska kunna avancera till Rysslands gränser?
  Voennoye Obozreniye bad ordföranden för presidiet för den offentliga organisationen ”Officerare i Ryssland” generalmajor Sergei Lipovoy att kommentera denna fråga. General Lipovoy tror att om USA och Nato inte överger sina planer på att flytta till öst och distribuera vapen till Ryska federationens gränser, kommer en av det kalla krigets allvarligaste omgångar att följa. Enligt officeren kommer den här omgången i stort sett inte att lösa någonting i relationerna mellan Moskva och Washington, inte heller i politiska termer.
  Sergey Lipovoy: USA håller fast vid skrämselscenariot som om det vore droppen och försöker förgäves behålla sin tidigare auktoritet, som håller på att falla sönder framför våra ögon.
  Men för Ryssland utgör inte staterna längre ett hot som inte kunde motverkas – med den ryska försvarsmaktens utrustningsnivå kommer inte ens den förkortade flygtiden för amerikanska missiler för själva USA att lösa någonting. I ett försök att starta en konflikt kan Ryssland utplåna USA från jordens yta snabbare än det kan göra någon betydande skada.
  Enligt den ryska allmänhet skulle inte en enda vettig politiker vågar släppa lös ett krig med Ryssland, och saber- skramlande fungerar inte längre på den ryska federationen.
  Sergey Lipovoy betonade att Natos expansion i sig syftar till att stödja Washingtons geopolitiska ambitioner, men Washington är inte längre lönsamt: Öden för makter på denna nivå avgörs vid förhandlingsborden, inte på slagfälten. Det är inte lönsamt för USA att flytta längre österut. Och även Ukraina kommer snart att bli helt onödigt.
  Författare:Volodin Alexey

  • ”Ryssland kan utplåna USA från jordens yta snabbare än det kan göra någon betydande skada.” Ljuvlig, som en Mozart sonata

   • Hur kan du tycka att en sådan kärnvapenkatastrof skulle vara ljuvlig?
    USA är utan tvekan världens största gangsterstat, men landet befolkas av vanliga hederliga människor precis som alla andra länder.

    • Det är just en sådan omställning som nu har påbörjats av Kina som leder omställningen. ”men landet befolkas av vanliga hederliga människor precis som alla andra länder”, precis, men i ”demokratier” typ Sverige och USA får dessa ”vanliga hederliga människor” inte vara med alls och bestämma. Dessa ”demokratier” är inget annat i realiteten än de gamla diktaturerna bara att despoterna har flyttat ut ur rampljuset och styr osynliga från de bakre rummen medan ”vanliga hederliga människor” bara tillåts välja skådespelarna på scenen. Det är ”Karl XII systemet”, en eller några personer beslutar om kriget, och allt annat. I Sverige får dom inte ens välja vem som har makten, bara rösta på partiet. I Kina väljer man personerna, men än viktigare anses det vara att kunna avlägsna dom med omedelbar verkan vid behov. Det är det Kina kallar ”full processdemokrati” och det är det som USAs media-propaganda så fanatiskt försöker motverka, med Bonniers och DN i spetsen.

    • Den sätter jänkarna på plats. Den begraver en gång för alltid jänkarnas inbillning om ”first nuclear strike”, som en dummerjöns till senator hotade med förra veckan. Blotta vetskapen att USA kommer att förintas sätter alla dryga skitstövlar från USA på plats!!! Det är väldigt, väldigt ljuvlig musik i mina öron 😊

   • 25 december 2021 19:43
    https://rueconomics.ru/558244-leonkov-u-vashingtona-budet-lish-12-minut-posle-zapuska-rossiiskogo-avangarda
    På sändningen av YouTube-kanalen ”SMERSH. Gav Crimean Front ”analytikern Washington bara 12 minuter efter lanseringen av den senaste ryska missilen. Under den här tiden kommer amerikanerna enligt honom inte ens hinna dricka en kopp kaffe.
    Avlyssning av en ny generations projektil är uteslutet.
    Expertens uttalande gavs mot bakgrund av hur chefen för generalstaben för RF Armed Forces, Valery Gerasimov, meddelade att 95 % av de ryska bärraketerna var fullt operativa. Det betyder att kommandot bara kan ge order om att sjösätta, rapporterar Svobodnaya Pressa.
    Leonkov betonar i sin tur att ingenting kommer att rädda den amerikanska huvudstaden från Avangarderna. Amerikanska missilförsvarssystem klarar helt enkelt inte av hypersoniska missiler. USA har ännu inte lyckats på detta område och befinner sig i en extremt utsatt position.
    Tidigare tillkännagav den ryske försvarsministern Sergei Shoigu den fullständiga återutrustningen av det första missilregementet med Avangard-komplex med hypersoniska glidvingenheter. Dessutom sattes uppskjutare av Yars-komplexet i beredskap i två missilregementen från de strategiska missilstyrkorna.

    • I Pentagon vet man att USA ligger långt efter vad gäller hypersnabba missiler och det är därför man försöker placera ut sina egna långsamma så nära Rysslands gränser som möjligt för att ha en liten möjlighet att slå tillbaka innan man själv stryker med! Så i ljuset av detta kan ju USA:s politik för att komma närmare Ryssland med sin missiler förstås! Givetvis hade det varit bättre om man inte retat upp ryssarna i första skedet då hade de kanske inte ens brytt sig om att utveckla dessa hypersnabba missiler som verkligen är ett hot mot balansen! I USA slösade man bort alla resurser på numera ”död” ”stealth”-teknik vilken inte är någon match för moderna radarsystem! USA slösade även bort enorma pengar på bemannade stealthplan med usla flygegenskaper. Det är ju rena självmordsuppdraget att åka in med bemannade flygplan mot en fiende med S-400 luftvärnssystem eller andra moderna luftförsvarssystem. Tydligen så vara försvarsindustrins krav på att tvinga skattebetalarna på dyra vapensystem viktigare för politikerna än att se verkligheten hur vapentekniken utvecklades i länder som Kina och Ryssland! Hybris kallas det visst och det har man gott om i USA….

     • Imperier faller.. Och nu är det Amerikas tur att falla. Ryssland kommer att få det att hända.
      Det är viktigt för mobbare att alltid vinna. För när deras svaghet väl avslöjas kan de inte längre vara mobbare. Imperier måste ta till mobbning mot slutet eftersom de är fundamentalt svaga. Kreml skulle vilja ha en bättre relation med Washington, men har inga illusioner om att det ska hända.
      Till Putins förtjänst har han inte uteslutit att prata med Biden men i dag finns det mycket få goda skäl att göra det.
      För att slå en översittare måste du låta honom anstränga sig över sin förmåga. Översittaren måste känna sig säker på din passivitet inför sin egen aggression.

      Den ryska militärstrategin domineras av denna typ av tänkande. Locka in din motståndare. Skapa en svag punkt och låt honom attackera den om och om igen. Bjud in till kaoset. Låt översittaren tro att han vinner.
      Så här är vi idag: Militär konflikt i Ukraina, troligen under de närmaste veckorna med UAF som attackerar Donbass och en incident i Azovska sjön.

      Poängen är att detta är klassiskt mobbningsbeteende. När de väl börjat med sanktioner och hot kan de inte sluta. De går hela vägen, eller bluffen synad.
      Med Europa har USA ett ess. De är beroende av USA och deras svaghet kommer att vara USA:s vinst under ännu en tid.
      Europas statsskuldskris kommer att explodera och USA kan komma att se massiva utländska inflöden.
      Spelet med Ryssland/Iran/Kinas passivitet har uppmuntrat USA. Alla vinster som USA har fått var lätta att ta. Ramen har alltid varit densamma.
      Så när vi nu når showdown-handen kommer USA inte ha många ess i rockärmen kvar.
      Den klassiska ryska kitteln kommer få imperiet att kollapsa. Det kommer att bli slutet på USA-imperiet utomlands. Och världen kommer att glädjas.

 10. Apropå DN:s ledare: Vad är livsfarligt?
  Är USA/Nato livsfarliga för Ryssland/Kina?- Eller är det Ryssland/Kina som är livsfarliga för USA/Nato?
  Hur som helst.. Kulmen på Rysslands testprogram var salvouppskjutningen av zirkonmissiler från fregatten Admiral of the Fleet of the Sovjetunionen Gorshkov.
  Åtta militära experter, en akademiker vid RF AVN och sju anställda i olika ryska federala publikationer: Sergei Chvarkov, Alexander Sadovnikov, Vladimir Eranosyan, Oleg Vladykin, Alexey Leonkov, Viktor Litovkin, Yuri Knutov och Alexander Sharkovsky, på begäran av redaktionen av tidningen Argumenty Nedeli, utnämnde åtta till de mest intressanta, enligt deras mening, militära händelser under det utgående året, kopplade till frågorna om statens säkerhet i Ryssland. Deras lista är uppställd i den ordning som experterna lämnat sina kommentarer, och prioriteringen av ett evenemang framför ett annat ger redaktionen en möjlighet för läsarna att bestämma sig själva.
  1.Ryssland har visat att det inte kommer att lämna Donbass åt ödets nåd.
  Korrespondent för tidningen Krasnaya Zvezda, expert Alexander Sadovnikov sa: ”Jag tror att den viktigaste händelsen i år inträffade under våren i år, när Ryssland genomförde militärövningar nära gränsen till Ukraina.Denna aktion visade Kiev att varje väpnad provokation mot Donbass skulle undertryckas mycket hårt. Enligt min åsikt har detta svalnat många hethoven i väst och i den ukrainska regeringen. Faktum är att i mars – april det utgående året genomförde de ryska väpnade styrkorna flera ledningspersonal och taktiska övningar vid träningsbanor på Krim, i Rostov, Voronezh och Kursk-regionerna. Rörelserna av trupperna i de västra och södra militärdistrikten observerades. Videomaterial dök upp på nätverket som visar rörelsen av stora kolonner av pansarfordon längs vägarna och trafiken av militära järnvägar längs vägarna längs den rysk-ukrainska gränsen. Detta föregicks av förvärringen av situationen i Donbass, inspirerad av den ukrainska militären. Ukrainas väpnade styrkor började dra betydande styrkor till gränsen för de väpnade formationerna – deltagare i konflikten. Experter pekade på de ukrainska truppernas beredskap att inleda en offensiv mot de okända republikerna. Men övningarna av formationerna och enheterna i de två distrikten i RF Armed Forces kylde verkligen Kievs glöd och avskräckte den från önskan att krossa Donbass-milisen.
  2. Unionsstatens nya militärdoktrin. En militärexpert, en anställd på tidningen Top Secret, kapten av första rangen i reserv Vladimir Yeranosyan anser att ”årets mest intressanta militära händelse är antagandet av den nya militärdoktrinen om unionens stat Ryssland och Vitryssland.Det har fört våra länders försvarsförmåga till en ny kvalitativ nivå. Nu kan Ryska federationen och Republiken Vitryssland använda varandras militära infrastruktur för gemensamma defensiva syften och för att skydda unionsstatens territorium.” Experten noterade: ”Låt oss ta Alexander Lukasjenkos uttalande att om Polen placerar nya vapen på sitt territorium som inte skapats av den polska försvarsindustrin, till exempel de amerikanska B-61 termonukleära taktiska flygbomberna, eller om den amerikanska Mk- 41 bärraketer placerade på Aegis Ashore-posten i Redzikovo kommer inte att laddas med missilförsvarsmissiler, men amerikanska Tomahawk kryssningsmissiler med kärnstridsspetsar, då kommer Vitryssland inte bara att stärka sitt luftvärns- och antimissilförsvar, utan kommer också att tillåta Ryssland att placera ut kärnvapen på sitt territorium, eftersom Minsk inte har något eget kärnvapenparaply. Och plus, om en turbulens bryter ut i Donbass, som Moskva kommer att dras in i på ett eller annat sätt, kommer Vitryssland att delta i kriget på Rysslands sida. Antagandet av den nya doktrinen är ett nyckelögonblick under 2021. Doktrinen från 2016 innebar inte deltagande av den vitryska armén i fientligheter utanför republiken Vitrysslands territorium, trots att Vitryssland är medlem i CSTO.”
  3. Slutförande av tester ”Zircon”. Militärexpert, pensionerad överste Oleg Vladykin förklarade för korrespondenten för Argumenty Nedelya: ”Min åsikt är att den viktigaste, mest betydelsefulla militära händelsen under det utgående året var det faktiska slutförandet av tester av hypersonisk missil 3M22 Zircon, som genomfördes både från ett ytfartyg och en undervattensbåt”.Enligt information publicerad i öppna källor kan denna projektil nå hastigheter på 9 Mach-tal och har en maximal skjuträckvidd på mer än 1000 km. Under testerna av ”Zircon” testas ett målsökningssystem, unikt i sina egenskaper för bullerimmunitet. Detta är världens första hypersoniska kryssningsmissil som är kapabel till kontinuerlig aerodynamisk flygning med manövrering i täta lager av atmosfären, med sin egen motorkraft under hela rutten. När det gäller dess tekniska egenskaper och stridsegenskaper har den inga analoger i världen. Den sista provuppskjutningen utfördes från fregatten ”Admiral of the Fleet of the Soviet Union Gorshkov” vid ett markmål. Något tidigare, från hans egen sida, skedde en uppskjutning mot ett sjömål. Och även två testsalvor avfyrades från K-560 ”Severodvinsk” atomubåt: en på ytan.
  Själva faktumet med uppskjutningarna och de demonstrerade tekniska och stridsmässiga förmågorna hos Zircon störtade den amerikanska och brittiska flottans huvudkommandon i en dvala. London insåg plötsligt att deras superdyra hangarfartyg Queen Elizabeth, som brittiska skeppsbyggare arbetat med i flera år, kunde förstöra en missil vars kostnad är relativt försumbar. Även vid Pentagon har uppkomsten av ett nytt hypersoniskt vapen i den ryska flottan orsakat extrem oro. Enligt den amerikanska militärledningen och experterna ”begravde” ”Zircons” i själva verket alla 11 hangarfartyg från den amerikanska flottan, och samtidigt samma antal hangarfartygs flottanslagsgrupper som utgör grunden för Amerikas militär kraft.
  4. Test av ryska anti-satellitvapen. Militärexperten Alexei Leonkov sa till AN att, enligt hans åsikt, en av de viktigaste militära händelserna 2021 var testet av anti-satellitvapen av de ryska flygstyrkorna, under vilket en gammal, icke-fungerande orbiter skickades ut i rymden tillbaka i Sovjet. tider förstördes… Ryssland har visat att det har medel för seriöst rymdförsvar. Experten noterade att arbetet med att skapa dess inleddes och framgångsrikt utvecklades tillbaka på 1980-talet, som ett alternativ till American Strategic Defense Initiative. Händelsen väckte stark resonans i världen. Det kollektiva Väst spottade bara gift. Förenta staterna var särskilt sarkastiska om detta, och glömde medvetet att de själva sköt ner sina satelliter och inte brydde sig om utseendet på rymdskräp som var farligt för orbitalstationer. Ryssland sköt ner sin satellit på en höjd av cirka 550 km med en A-929 långdistansavlyssningsmissil från Nudolkomplexet. Det bör noteras att detta vapen är kapabelt att träffa mål på mycket högre höjder. Och troligtvis var det detta faktum som oroade våra västerländska ”partners” så mycket.
  5. Gemensamma strategiska övningar för trupperna från Ryska federationen och Republiken Vitryssland ”West 2021”. Medlem av presidiet för RF AVN, professor, doktor i militära och tekniska vetenskaper, generallöjtnant Sergei Chvarkov berättade för veckans argument att enligt hans åsikt var en av de viktigaste händelserna under det utgående året de väpnade gemensamma strategiska övningarna Rysslands och Vitrysslands styrkor ”West 2021”. Dessa manövrar utfördes på Vitrysslands övningsfält och det ryska västra militärdistriktet, såväl som i Östersjön. De involverade cirka 200 tusen militär personal, mer än 80 flygplan och helikoptrar, upp till 760 enheter militär utrustning, inklusive över 290 stridsvagnar, mer än 240 enheter kanon- och raketartilleri, samt 15 krigsfartyg. Övningarna visade på hög stridsberedskap och förmåga att interagera med förbundsstatens förenade styrkor. Detta kunde inte annat än skrämma våra ”partners” i den gamla och nya världen. Västerlandets reaktion på dessa läror är vägledande. Svänghjulet i informationskriget riktat mot Moskva lyftes upp till höga nivåer. Vågen av negativa prognoser från europeiska och amerikanska medier mot Ryssland kunde inte kallas annat än hysteri. Nästan alla kritiker i USA, många Nato-länder och allianspartner, särskilt i Kiev, uppgav att efter västmanövrarna 2021 bör en militär invasion av Ukraina av de kombinerade styrkorna från Ryssland och Vitryssland förväntas. Åtminstone hävdades det att RF Armed Forces skulle lämna all utrustning och till och med trupperna som deltog i övningarna på Vitrysslands territorium. Men varken det ena eller det andra hände, den ryska militären, i slutet av manövrarna, lämnade säkert till platser för permanent utplacering på Ryska federationens territorium.
  6. Amerikanernas flykt från Afghanistan. TASS-anställd, militärexpert, pensionerad överste Viktor Litovkin sa till Veckans argument att enligt hans åsikt var en av de viktigaste händelserna 2021 flykten för amerikanska och NATO-trupper från Kabul.Amerikanska trupper försökte ta över Afghanistan i 20 år, och hela evakueringen tog drygt två veckor. Faktum är att Amerika återigen har visat sitt fullständiga militära misslyckande, trots världens största militärbudget. Washingtons påstående att den amerikanska militären är den starkaste i världen är inget annat än en fiktion. Amerikanska generaler lyckades inte ens organisera den systematiska evakueringen av sina trupper och de afghanska medborgare som samarbetade med ockupationsregimen. USA har också tydligt visat att man i en svår miljö skamlöst kan lämna sina allierade till ödets nåd. Under sådana omständigheter är det kanske ingen idé att tala om USA:s verkliga världsherravälde. De förlitar sig bara på kraften i sina vapen och tekniska överlägsenhet, som utövandet av krig visar, för att uppnå fullständig seger, detta är inte tillräckligt.
  7. Forum Army 2021. Militärexperten och analytikern Yuri Knutov anser att en av de viktigaste händelserna under det utgående året var Army 2021 Forum. Han berättade om detta till ”Veckans argument”. Evenemanget ägde rum 22-28 augusti.De viktigaste evenemangen ägde rum i paviljongerna och öppna områden i Patriot Convention and Exhibition Center, på Alabinos träningsfält och på Kubinka flygfält. Den demonstrerade 300 enheter av serieprover av vapen, militär och specialutrustning, såväl som 28 tusen olika vapeninnovationer och -tekniker. Mer än 1,4 tusen företag och organisationer visade sina produkter. Cirka 12 tusen forskare deltog i forumets vetenskapliga och affärsprogram, varav mer än 2,6 tusen hade en doktorsexamen eller kandidatexamen. På forumsidorna ingicks 41 statliga kontrakt med 27 företag: flyg, varvsindustri, rymdindustri, radioelektronisk industri och tung ingenjörskonst för ett totalt belopp av mer än 500 miljarder rubel. Som ett resultat kommer försvarsministeriet att ta emot över 1,3 tusen nya typer av vapen och utrustning. Och Rosoboronexport tecknade flera internationella kontrakt för ett totalt belopp på över 2 miljarder euro. Vi kan säga att forumet var ett genombrott i affärs- och nyhetsplaner.
  8. ”Umka 2021”. Enligt den speciella korrespondent för Vetenskapsakademien, Alexander Sharkovsky, var årets mest imponerande händelse polarexpeditionen Umka 2021, under vilken tre atomubåtar från den ryska flottan dök upp från under isen och de två trettioförsta MiG:arna gjordes. en transpolär flygning. Tre ryska atomubåtar: en Project 995 Borey och två Project 667BDRM Dolphin kunde bära totalt 48 ballistiska missiler. Två MiG-31 och ryska markstyrkor opererade parallellt med ubåtar, alla en del av ryska militärövningar. Evenemanget under namnet ”Umka-2021” började den 20 mars det utgående året. Dess framgångsrika genomförande innebar att den ryska flottan fortfarande kontrollerar den polära delen av Arktis och inte tänker ge den till vare sig amerikanerna eller någon annan. Tre strategiska ubåtskryssare från den ryska flottan dök upp från en isposition nära Nordpolen inom en radie av 300 meter. Detta är en stor teknisk bedrift. Dessutom samspelet mellan arter av luft, den ryska väpnade styrkans havs- och landkomponent under de extrema förhållandena i polararktis. Den strategiska positionen för ryska kärnvapenubåtar med ICBM med kärnstridsspetsar ombord och långdistansflygplan från de ryska flygstyrkorna, bärare av kärnvapen nära polen, är fördelaktig eftersom de kortaste avstånden härifrån är till alla potentiella mål både i Europa och Nordamerika. Det är därför det är så viktigt att kunna bemästra världens ”krona” i tid.
  Militärexpert, pensionerad överste Oleg Vladykin förklarade för korrespondenten för Argumenty Nedelya: ”Min åsikt är att den viktigaste, mest betydelsefulla militära händelsen under det utgående året var det faktiska slutförandet av tester av hypersonisk missil 3M22 Zircon, som genomfördes både från ett ytfartyg och en undervattensbåt”. Enligt information publicerad i öppna källor kan denna projektil nå hastigheter på 9 Mach-tal och har en maximal skjuträckvidd på mer än 1000 km.
  Under testerna av ”Zircon” testas ett målsökningssystem, unikt i sina egenskaper för bullerimmunitet. Detta är världens första hypersoniska kryssningsmissil som är kapabel till kontinuerlig aerodynamisk flygning med manövrering i täta lager av atmosfären, med sin egen motorkraft under hela rutten.
  När det gäller dess tekniska egenskaper och stridsegenskaper har den inga analoger i världen. Den sista provuppskjutningen utfördes från fregatten ”Admiral of the Fleet of the Soviet Union Gorshkov” vid ett markmål. Något tidigare, från hans egen sida, skedde en uppskjutning mot ett sjömål. Dessutom avfyrades två testsalvor från atomubåten K-560 Severodvinsk: en på ytan, den andra när den var nedsänkt till ett djup av 40 meter. Kulmen på testprogrammet var salvouppskjutningen av zirkonmissiler från fregatten Admiral of the Fleet of the Sovjetunionen Gorshkov.
  https://argumenti.ru/army/2021/12/752725?utm_source=argumenti.ru&utm_medium=news&utm_campaign=best

  • Tack Ivan – dock heter de nya undervattensubåtarna av Borej-klass Projekt 955 (och inte 995, någon byggd ubåtsklass med nummer 995 har mig veterligen inte byggts). Vi får anta att det är ett enkelt var skrivfel.

   Både Borej-klassen (955) och den mindre ubåtsjagande klassen 885 (Jasen’-klass) tillhör de nya fjärde generationens atomdrivna ubåtar. Dessa har t.ex. den brittiska (snart förmodligen den engelska) flottan i stort sett oförmåga att spåra och övervaka.

   Hangarfartyg är dagens kryssare: överflödiga flytande likkistor som inte kommer att klara av det första dygnet flytande i en större konflikt.

   Som en rysk admiral uttryckte saken om större och mer avancerade hangarfartyg: ”man bygger en större, kraftfullare torped helt enkelt”.

   • Det är klart att DN tycker att Ryssland är livsfarligt. DN vet att Ryssland har i princip vunnit redan. Återstår bara formen för förlusten och kapitulationen för USAs del. Biden, Blinken och Sullivan är ”ledarna” som ska förhandla om just det.

    DN vet likafullt också att USA imperiets fall från ”tronen” innebär att den tar den med sig det avskyvärda enheten i mänsklighetens historia (apartheid israel) till avgrunden!

    Och vi andra vet att DN är mer mån om apartheid israels väl och ve än allt annat.

    Plus: ”The latest (3rd) US test of a hypersonic weapon has failed, like the previous ones” 😩Ett garanterat mått på USAs förfall – den kan inte ens skjuta missiler längre. Dock fortsätter de dryga skitstövlarna som styr USA alltjämt med sin ”exceptionella skit” svansföring

  • Vi ska väl inte glömma de omfattande amerikanska legotrupperna. Hela NATO systemet är i praktiken USAs legotrupper som i realiteten står under USAs kommando. Sverige är legotrupper, exempel Afghanistan och Libyen. USA skapade Islamiska Staten som en legotrupp av ”moderata rebeller” som man uttryckte det. USA skapade legotrupper i Xinjiang genom att utbilda terrorister i Syrien, och det är dessa legotrupper som nu sitter internerade, hela 3,500 av dom, på institutioner för avradikalisering och utbildning. Det kallar USA ett brott mot mänskliga rättigheter. Allmänhetens mänskliga rättigheter räknas inte, som de 300 eller så oskylda dessa legotrupper har avrättat. Sedan skall vi väl inte glömma den stora bilden. Dessa legotrupper understöds med intensiv propaganda via USA styrda media som Bonniers DN, som står i ett beroendeförhållande till USA genom sin omfattande affärsverksamhet i USA, som naturligtvis drivs på USAs villkor.

   USA har varit i krig 226 år av sin 243 åriga existens, man har över 1,000 militära baser runt jorden, man har ingripit militärt i länder. USA har ockupationstrupper från WW2 i EU, Japan, Sydkorea och Filippinerna, man provocerar ständigt i Sydkinesiska Havet, USA har 20 hangarfartyg. USA har 60,000 anställda bara för att spionera och värdens största propagandasystem i bruk. Enligt ofullständig statistik initierades 201, eller cirka 81 procent, av de 248 väpnade konflikter som äger rum i 153 regioner mellan slutet av andra världskriget 1945 och 2001, av USA. Sedan 2001 har cirka 335 000 civila dött i USA-initierade krig. Dessutom har USA inledde över 90 000 flygangrepp under de senaste två decennierna i Syrien, Irak och Afghanistan, och dödade många som 48 000 civila. Vi skall kanske inte heller glömma USA systematisk folkmord på urbefolkningen.
   USA är inget annat än en aspirerande global militärdiktatur.

   • USA har enligt uppgift ca 800 tusen som ”jobbar” med kontroll och övervakning av allt och alla i diverse organisationer som CIA, FBI, NSA osv! En mer schizofren ”nation” får man leta efter. Och visst låg USA bakom den s k ”arabiska våren” vars syfte var att främja islamska terrorister under täckmantel av att sprida ”demokrati”. Bevis mot Epstein ska ha på något mystiskt sett försvunnit från FBI:s förvaring. (Epstein mördades för några år sedan i sin cell på ett ”hårdbevakat” fängelse i FBI:s regi!) Den som inte börjar se mönstret måste vara mer än lovligt naiv…Tyvärr finns det gott om sådana!

    • Men samtidigt är allt detta en amerikansk Potiomkin-kuliss: när de amerikanska militära liksom CIA-strukturerna utmanas åker de ut: från Irak, från Afghanistan och de neokonservativas omslagspojke i Georgien Michail Saakashvili sitter idag i fängelse i det egna landet.

     Är det bevis amerikansk politisk styrka, verklighetsförankring och slagkraft?

     Jag skulle svara nej på den frågan.

     • USA fungerar, och agerar, precis som alla historiens tidigare diktaturer när dom faller sönder. Det är som en roulettspelare som satsar mer och mer ju mer han förlorar. Det verkliga problemet är att hoppas att USA diktaturen vittrar sönder långsamt och har tid att omstrukturera och inte plötsligt kollapsar i samhällelig och ekonomisk kaos, inbördeskrig utan kanske fortsätter i ett antal nya oberoende stater. Det finns ju starka krafter i USA som vill splittra upp unionen. Kina, och Kina och Ryssland tillsammans, är idag starka nog att både ekonomiskt och militärt krossa USA, men vad skulle vinsten med det vara. USA tänker nog i de banorna, men Kina, Ryssland, och de flesta av jordens folk och stater som nu utvecklar ett helt annat tänkesätt.

      Biden godkände $777.2 miljarder (nio nollor) i rustningskostnader, eller krigsförberedelser. Tänk om pengarna istället hade gått till att utveckla företag, bostäder, utbildning, och eliminera fattigdom. Då hade det blivit ett bestående värde. Vad får USA nu för pengarna. Ingenting egentligen. Kinas och Ryssland höghastighetsvapen har just gjort alla 20 hangarfartygen värdelösa. Dom går att sänka på 10 minuter.
      https://www.aljazeera.com/news/2021/12/27/biden-signs-enormous-us-military-budget-into-law

      Alla diktaturer har ett ständigt ökande behov och beroende av effektiva underrättelsetjänster, att spionera och övervaka det egna folket och all andra folk som kan tänkas hota deras makt. Sovjet Tredje Riket, romarriket, etc. Systemet med autokratisk diktatorisk styrning, oavsett val eller inte, gör att kostnaderna för att hålla systemet på plats hela tiden ökar, tills det kollapsar. Jag tror vi ser denna utveckling just nu i USA.

 11. Blir 2022 det år då USA straffas- och kollapsar?
  Det 30-åriga uppskov som USA beviljades tack vare Sovjetunionens kollaps har nu löpt ut. Varje ansträngning för imperialistisk expansion sedan dess (Afghanistan, Irak, Syrien, Libyen och Östeuropas ”självmordsbälte) har varit totalt fel.
  Samtidigt vänder nu ett pånyttfött Ryssland, uppbackat av mycket av resten av Eurasien, på steken och beordrar USA i perfekt odiplomatiska termer.
  Och nu detta: Barbara Water från USA San Diego dök nyligen upp på CNN för att förklara att USA nu befinner sig i en zon med hög risk för politiskt våld och inbördeskrig.
  Nyligen publicerade Rysslands utrikesminister ett par dokument som folk kämpat med att tolka sedan dess.
  De två dokumenten beskriver i detalj vad Washington måste göra för att undvika konsekvenserna av att bryta sitt muntliga avtal som ingåtts med Mikhail Gorbatjov om att inte expandera Nato österut mot Rysslands gränser, i huvudsak för att frysa Natos styrkor där de befann sig 1997, innan Nato expanderade österut. Dokumenten tar också upp andra aspekter av deeskalering, som att ta bort alla amerikanska kärnvapen från främmande territorium och att begränsa amerikanska styrkor till vatten och luftrum från vilka de inte kan hota Rysslands territorium.
  En förklaringslinje, senast uttryckt i Washington och på andra håll, är att dessa dokument är ett förhandlingsspel (inte ett ultimatum), som ska diskuteras privat (för att undvika fullständig ansiktsförlust av USA) och i samråd med NATO-medlemmar och partner. , plus, kanske, Europeiska unionen, Europarådet, OSSE, Amnesty International och Greenpeace (för att undvika att göra deras kombinerade irrelevans uppenbar för alla).
  Washington bröt avtalet med Moskva om att inte expandera österut. Det kunde den göra för att Moskva under åren efter Sovjetunionens upplösning var för svagt för att stå emot och styrdes av människor som trodde att det var möjligt för Ryssland att integreras i västvärlden, kanske till och med gå med i Nato.
  Men den eran har tagit slut för en tid sedan och det kollektiva västerlandet måste nu lägga sina kollektiva tår bakom den röda linjen – vare sig frivilligt eller inte – och det är det enda som ännu inte har bestämts. Det är det enda valet att göra: avstå frivilligt och gottgöra eller vägra och bli straffad.

 12. CIA-rådgivare och expert på utländska konflikter anser att USA är ”närmare inbördeskrig än någon skulle vilja tro” och hävdar att USA inte längre är en demokrati utan en ”anokrati”
  University of California akademiker Dr. Barbara Walter sa att USA möter flera av de kontrollanta tecken som är en del av en väg till uppror
  Walter stämplar USA som en ”anokrati” – en kategori mellan en demokrati och en autokrati
  Hon pekar på en nedgång på skalan som rankar länder från Schweiz till Syrien och letar efter erosioner av demokratin
  Hon skriver att USA har ”trätt in på mycket farligt territorium” efter en nedgång i rankingen
  Tre pensionerade amerikanska generaler har skrivit att en potentiell splittring i militären kan utspela sig i ett inbördeskrig om det blir ett kuppförsök efter 2024
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-10329219/CIA-advisor-expert-foreign-conflicts-believes-closer-civil-war-thought-possible.html

  • Inbördeskrig i USA är det bästa som kan hända både världen och USA självt. USA slipper förintas helt och hållet men likväl styckas i 6-8 enheter.

 13. Dumheten har tagit över i Sveriges politiker på alla områden! Som ”lösning” på elbristen och höga elpriser föreslår korkskallarna till politiker mer av det som skapat problemen från början, alltså fler vindsnurror och nu ute till havs så att vi skatte betalare ska bekosta massor av dyra elledningar in till land. Inga vindsnurror skulle byggas om vindskojarna själva fick bekosta ledningarna! Blir du utsliten på ditt jobb så ska du sätta dig på skolbänken i 60-årsåldern för att vidareutbilda dig enligt ett förslag från Rheinfelt för några år sedan för att höja pensionsåldern…Vad för utbildning ska man läsa sig till och vilken arbetsgivare vill anställa en som är en bra bit över 60 i Sverige där det redan är svårt att få nytt jobb som 50-åring? Till saken hör att den korrupta skojaren Rheinfelt pensionerade sig som 51-åring utan att ens ha haft ett riktigt jobb i hela sitt liv. Alltså en typisk svensk politiker! Inom sjukvården har byråkratin ökat med ca 100% medan antalet IVA-platser mer än halverats och de som jobbar med patienter minskat i samma takt, ett recept för det kaos vi bevittnar. Inom utrikespolitiken så hänger man på en bankrutt sönderfallande stormakt USA som inte ens kan styra sig själva men aspirerar på att vara ”världsledare”! Man tar in ca 89 tusen migranter varje år som det inte finns den minsta möjlighet att integrera än mindre fixa jobb till och kriminaliteten skenar…På de flesta områden har mycket slutat fungera och signifikativt nog är skatteverket den enda ”myndighet” som numera fungerar i Sverige och det eftersom pengarna till politikerskojarna och deras hantlangare byråkraterna kostar oerhört med pengar som ska drivas in från skatteslavarna!

  • Du har säkert rätt, sjukvården i Sverige tar inte reda på kompetens på rätt sätt och använder för mycket administration för sjukvårdspersonalen.
   När min son var klar med sin specialistutbildning i Ortopedi, så började han arbeta i Norge. I Sverige var hans arbetsuppgifter nästa hälften administration och i Norge fick han större delen av sin arbetstid göra det han var bra på nämligen operera.
   I Norge har de en central funktion i Oslo, där några specialister sitter och letar efter utbildningar inom sjukvården som kan vara användbara i Norge. Alla sjukhus i Norge skickar dit uppgifter på de personer som de väljer ut som bra aspiranter till de utbildningar som den centrala funktionen valt ut och informerat sjukhusen att de kan skicka sjukvårdspersonal till.
   För ca 12 år sedan skulle 5 ortopeder få gå på en specialistutbildning i Schweiz för att lära sig operera höftleder enligt en ny metod. Min son blev en av dessa 5 ortopeder.
   Den används fortfarande inte i Sverige. Det jag har hört är att det beror på att den inte godkänns om inte alla ortopeder kan använda den, Den får inte kräva någon speciellt hantverksskicklighet.
   Några jag känner har efterfrågat denna metod då de själva skulle operera in nya höftleder i Sverige men fått fnysningar till svar.
   Så varför kan man då inte i Sverige införa någon licens för vissa att de kan få göra dessa operationer.
   Metoden innebär mindre blodförlust och mindre smärta, vilket beror bl.a. på att man inte skär av lika mycket muskler för att få in den nya höftleden utan att man snirklar sig in mellan muskellagren.

   Nedan länk visar några farbröder i NRK som gjort denna operation, tyvärr är själva videon borta, men jag såg den innan den försvann och en av farbröderna säger att han trodde det var ett trolleri.

   https://www.nrk.no/osloogviken/–raskere-og-mindre-smertefullt-1.6607876

  • Själva utbildningen Reinfeldt genomgick för att bli ”civilekonom” är det jobbigaste jobbet och yrket en moderat kan genomgå i detta jordelivet: lära sig pengaräknandets konst, den första och sista punkten i ett moderat partiprogram.

   Ta bort ordet ”skatt” eller rentav ”ekonomi” ur en stackars moderats tankevärld, och de blir snabbt sjukligt schizofrena.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here