Vad händer i Algeriet som fängslat Arbetarpartiets ledare?

0
1024

Louisa Hanoune år 2014

Jag har inte publicerat något om läget i Algeriet. Först en bakgrundsbeskrivning och sedan två brev till svenska Utrikesdepartementet som jag nyligen fick från Jan-Erik Gustafsson..

Bakgrund.

Sedan länge pågår demonstrationer mot president Bouteflikas styre. Han är president sedan 20 år, 82 år gammal, och försvagad efter stroke år 2013. 1999 valdes han till president för första gången och fick då 74 procent av rösterna. Algeriet var i åratal ett viktigt land i den alliansfria rörelsen och Bouteflika har betonat afrikansk enhet. Under hans ledarskap har Algeriet utvecklat ett nära samarbete med Ryssland, vilket även omfattar vapeninköp och militära överenskommelser. Samtidigt har hans regering upprättat nära förbindelser med den gamla kolonialmakten Frankrike. Väst har sett honom som en slags garant för stabilitet i norra Afrika, men samtidigt har hans kritik mot Israel inte gjort honom populär hos sionisterna. Algeriet varit bland de stater som velat ha Syrien tillbaka i Arabförbundet. Liksom många av liknande rörelser har FLN gått från att vara en befrielserörelse till att bli en statsförvaltning där en privilegierad elit har kontroll över de flesta.Det är inte klart vem som ska efterträda Bouteflika.

President Bouteflika.

Algeriet har betydande olje- och gasresurser och ligger mycket strategiskt vid Medelhavet. Landet har över 42 miljoner invånare och befolkningen ökar med över 2 procent per år. Landet har en ung befolkning och över 20 procent av ungdomarna är arbetslösa. Algeriets största exportland är USA, medan Frankrike och Kina är de största importländerna. Algeriets läge och resurser gör det till ett uppenbart mål för rivalitet mellan de imperialistiska krafterna.

Och de vill ha mer av inre spänningar och konflikter som de kan utnyttja eller försöka utnyttja till deras fördel. Council on Foreign Relations som på många sätt är etablissemangets organisation i USA, har publicerat en långsiktig analys att även om USA själv har få direkta ekonomiska intressen i Algeriet, bör Washington aktivt engagera sig i i Algeriets framtid. Det är inget bra tecken. Vad händer i Algeriet då Bouteflika drar sig tillbaka.

Demonstration mot Bouteflika i Alger 8 mars. Bild:Shutterstock.

Till UD

Frige Algeriska Arbetarpartiets ledare Louisa Hanoune !

Ledaren för Algeriets största oppositionsparti, Arbetarpartiets Louisa Hanoune, frihetsberövades 9 maj av Militärdomstolen Blida efter att ha förhörts av en militär undersökningsdomare som vittne. Hennes advokater har överklagat det tillfälliga frihetsberövandet och de två huvudsakliga anklagelsepunkterna mot henne är ”komplott i syfte att påverka kommendanten för en militär information” och ”komplott för att förändra regimen”.

Arbetarpartiets politiska byrås sekretariat skriver att ”alla algeriska kvinnor och män vet att Arbetarpartiet sedan sitt bildande 1990 har kämpat för en suverän konstituerande församling, för att verklig demokrati skall införas och för en folklig suveränitet. Aldrig har vi avvikit från denna ledande linje i vår politik. Det är därför Arbetarpartiet, trogen sin politik, uttalade sig emot A. Bouteflikas femte mandat, beslutade att vår parlamentsgrupp skulle lämna parlamentet (APN) och uttalar oss mot alla manövrar som syftar till att avleda den folkliga revolutionen som kräver systemets avskaffande, inklusive den påstådda övergången som skall mynna ut i ett presidentval 4 juli 2019. Det är alltså detta som Louisa Hanounes klandras för”.

Frihetsberövande kommer när miljontals algerier sedan en lång tid varje vecka demonstrerar på gatorna, trots förtrycket för att förändra regimen. Arbetarpartiet uttalar att försvara Lisa Hanoune är för oss att försvara hela det algeriska folkets friheter.

Kampanjen för hennes frigivning har fått ett omfattande internationellt politiskt och fackligt stöd, och även i mindre utsträckning i Sverige. Trots det växande internationella stödet beslöt Militärdomstolen Blida idag 20 juni att hålla kvar Hanoune i häktet. En av de svenska undertecknarna för Louisa Hanoune frigivning, Marcus Carlstedt, har därför sänt nedanstående brev till Algeriska ambassaden.

Algeriska arbetarpartiet och Arbetarrörelsens internationella nätverk (AIN) uppmanar alla organisationer och personer som – oavsett sina specifika åsikter om Arbetarpartiets och Louisa Hanounes politiska linje – vill värna om demokratiska rättigheter, mot illegitima arresteringar, att ansluta sig till kravet på Louisa Hanounes omedelbara och ovillkorliga frigivning (Meilja till AIN Sverige: eller internationellt: )

Den svenska regeringen säger sig driva en feministisk utrikespolitik. Det är dags för utrikesminister Margot Wallström att kräva Lisa Hanounes omedelbara och villkorslösa frigivande.

Jan-Erik Gustafsson
Pensionerad medlem Fackförbundet ST och undertecknare av kampanjen


Till Algeriets ambassadör i Stockholm

Jag har nyss fått information om att militärdomstolen i Blida (Algeriet) har beslutat att hålla kvar Louisa Hanoune, ledare för Arbetarpartiet, inspärrad, uppenbarligen på grund av hennes politiska åsikter.

Louisa Hanoune är sedan åratal överallt känd för sina ställningstaganden och sin kompromisslösa kamp till försvar av demokrati, fri- och rättigheter, kvinnors rättigheter och för att alltid stå på folkens och de förtrycktas sida. Ingenting rättfärdigar att hon hålls häktad.

I namn av ett tjugotal svenska medborgare, de flesta fackliga och politiska aktivister, begär jag Louisa Hanounes omedelbara frigivning.

Stockholm, den 20 juni 2019
Marcus Carlstedt
lärare och fackligt ombud

Föregående artikelIran i centrum för det eurasiska puzzlet.
Nästa artikelNytt försök till statskupp och presidentmord rapporteras från Venezuela.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here