Nytt försök till statskupp och presidentmord rapporteras från Venezuela.

3
1140

Media rapporterade igår kväll att ett försök till statskupp avvärjts i Venezuela, för tredje gången på ett år – se kommentar längs ned. Aftonbladet.; Resumen Latinamercano.; Telesurnet.


Kommunikations- och informationsministern Jorge Rodríguez och Venezuelas valde president Nicolás Maduro tillkännagav på onsdagen att ett mordförsök mot Maduro har förhindrats. Maduro uppger att kuppmakarna involverar extremistiska sektorer av oppositionen med internationellt stöd. En längre tids uppföljning och bevakning av kuppmakarna har skett.

Det venezuelanska statschefen påpekade att säkerhetsorganen fortfarande letar efter några medlemmar av kuppmakarnas grupp.

Presidenten förklarade att det i planen ingick även att mörda hans fru, Cilia Flores, presidenten för den nationella konstituerande församlingen, Diosdado Cabello, och mer än 50 sociala och politiska ledare.

”De planerade en massaker på två eller tre dagar,” sade Maduro. Kommunikationsminister Jorge Rodríguez uppgav att kuppmakarna, som en del av denna plan, skulle inta La Carlota-militärbasen , belägen i östra Caracas, och befria Raúl Baduel, som här fängslad för missbruk av offentliga pengar och hot mot nationens integritet.

Enligt regeringens uppgifter var tanken att utropa honom (Raúl Baduel) som president inför de statliga tv-kanalerna.

Bland de planerade åtgärderna var bombning av presidentpalatset Miraflores och den venezuelanska regeringens huvudkontor, vid sidan av mordet på demokratiskt valde president Maduro, hans fru och andra politiska och sociala ledare.

Kultur- och kommunikationsminister Rodriguez.

Planen skulle sättas i verket 23-24 juni. Man har beslagtagit 140 000 patroner för maskingevär. Flera insatsgrupper var inriktade på att fånga president Nicolas Maduro. Kommunikations- och kulturministern Jorge Rodriguez tillade att han anser att den colombianska presidenten Ivan Duque och den chilenske presidenten Sebastián Piñera tillhandahöll finansiering och annat stöd till kuppen, som påstås ha godkänts av amerikanska säkerhetsrådgivaren John Bolton. Farsnews.

Venezuelanätverket tillägger bland annat ”Statskuppen planerades av officerare ledda av en pensionerad general Eduardo José Páez Torrealba med stöd av israeliska, colombianska och USA-agenter. Ett flertal militärer har de senaste dagarna häktats. Rodriguez sa också att de i 14 månader avlyssnat olika möten där det planerats statskuppförsök. ”Vi var närvarande på alla de möten och videokonferenser de ordnade. Vi har videoupptagningar där vapen, pengar och telefoner delades ut”. Rodriguez hävdar att regeringen har 56 timmar av bildinspelningar och ljudupptagningar från dessa möten.” Venezuelanätverket.


Min Kommentar.

Detta är det tredje kuppförsöket på ett år. Senast skedde ett försök sista april. Guardian rapporterade vid lunchtid 30 april “Ett militärt uppror verkar vara på gång i Venezuela sedan oppositionsledaren Juan Guaidó lade fram en video av sig själv flankerad av soldater och lovade att ända president Nicolás Maduro styre. Den Venezuela oppositionsledaren hävdar att en kupp pågår. Nu har stunden sa Guaidó i ett tre minuters tal strax före gryningen vid La Carlota, den viktigaste militära flygbasen i Caracas. “Vi kommer att uppnå frihet och demokrati för Venezuela.”Stående bredvid Guaido var den kände oppositionspolitikern Leopoldo López. När videoklippet slutade flyttar kameran för att visa några dussin soldater framför ett militärfordon.”
Misslyckat statskuppsförsök i Venezuela?,
På plats under statskuppsförsök 30/4 i Venezuela.

I början av augusti förra året skedde ett mordförsök mot Maduro med drönare. Mordförsök mot Venezuelas president. Sveriges reaktion? Ur denna artikel ”Det var när Maduro höll tal vid en militärparad i huvudstaden Caracas som flera explosioner inträffade. Enligt uppgifter från Venezuela var det drönare fyllda med sprängmedel. Sju militärer skadades. Att demokrati- och folkföraktande venezuelanska högerkrafter tar till våld för att underminera vänsterstyret är inget nytt. Det har pågått från och till och med varierande intensitet ända sedan kuppförsöket mot förre presidenten Hugo Chávez i april 2002. Om inte venezuelanerna, inklusive en stor del av militärmakten, gått ut på gatorna och vägrat lyda kuppmakarna, hade Venezuela redan för 16 år sedan troligen kunnat skriva in ett mord på sin president i landets historieböcker.
Vi vet att USA och andra stater backade upp kuppmakarna 2002, och det är väl dokumenterat att olika organ i USA årligen ger ett miljonstöd till den venezuelanska högeroppositionen. Precis som USA, Colombia och andra, agerat intensivt för att försvaga, destabilisera och smutskasta alla de latinamerikanska länder där folken röstat fram någon form av vänsterstyre.
Vad gäller Venezuela har taktiken under dessa år varit tydlig. Regeringens motståndare inom och utom landet tar till grovt våld för att sedan lägga all skuld på regeringen; de hamstrar, bränner upp eller smugglar livsmedel till Colombia för att sedan skylla matbristen på regeringen; de spränger och saboterar elkraftverk för att sedan skylla elavbrotten på regeringen; de inför kraftfulla ekonomiska sanktioner och stryper handeln med omvärlden för att sedan skylla den ekonomiska krisen helt och hållet på regeringen.
Detta sagt betyder inte att regeringen Maduro står fri från ansvar eller att regeringen agerat rätt i varje given situation.”

Idag är det för övrigt tio år sedan den USA-stödda militärkuppen i Honduras, med tusentals dödade sedan dess som resultat.

Slutsats: När USA och delar av högern inte kan ta makten med lagliga medel, och inte heller får folkligt stöd för statskupp och sin utsedde ”interimspresident” återstår mordförsöken. (Som jag skrivit tidigare.)

Föregående artikelVad händer i Algeriet som fängslat Arbetarpartiets ledare?
Nästa artikelPalestina inte till salu!
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

  • Tack för tipset. Jag skrev snabbt en kommentar i DN ”Att stärka försvaret och samarbeta med andra stater är i sig bra, men bör baseras på en vettig omvärldsanalys. Hultqvist nämner Georgien-kriget, som enligt EU startades av Georgiens, påhejat av USA. Han nämner Rysslands fredliga annektering av Krim med befolkningens massiva, som dock var i strid med folkrätten. Men han tiger om statskuppen i Kiev i februari 2014 mot folkvald president av OSSE lovordade val – ett större brott mot europeisk säkerhetsordning. Sverige har under Hultqvist ensidigt sökt samarbete med USA/Nato, som bedrivit och bedriver folkrättsvidriga, brutala krig som dödat uppemot 3 miljoner detta millenium, skadat och drivit än fler på flykt, bl.a. till Sverige. Att inte ha med detta som bas i analys av utrikes- & försvarspolitik är horribelt. USA rustar upp kraftigt och lämnar viktiga kärnvapenavtal och hotar självständiga stater som Iran och Venezuela med utplåning, samt ger stöd till IS och andra terrorister enligt ledande politiker, generaler och etablerad press i USA, vilket svensk press tigit om. Men som äntligen börjat komma fram. För Sveriges säkerhet sök samarbete med Ryssland som rustar ned och för en betydligt fredligare utrikespolitik trots Krim. Ryssland försvarar legalt Syrien mot USA:s illegala närvaro och terroriststöd samt rustar ned. För Sveriges säkerhet – samarbeta ÄVEN med Ryssland.”

 1. Viktig anmärkning:
  ”Two remarks must be made. First of all, this conspiracy was directed both at Constitutional President Nicolás Maduro and also the self-proclaimed president Juan Guaidó, in order to bring a third man to power, General Raúl Isaías Baduel.”

  Meyssan hävdar sedan länge att USA inte längre bara söker att placera marionetter vid makten, utan ämnar att förstöra de bångstyriga staternas institutionell infrastruktur (förutom den fysika infrastrukturen). Somalien-operationen är därför inte ”ett misslyckande”, utan en framgång för denna strategin, som gällde för Libyen och som gäller för Syrien.
  Landsförrädare har alltid varit förbrukningsvara men numera spolas dom redan innan de har installerats som marionetter (de som utförde kuppen mot Dilmá Roussef sitter inne för korruption).

  Måtte de korrupta lakejerna fatta galoppen snarast, så att världen besparas förstörelsen av fler länder!

  https://www.voltairenet.org/article206898.html
  Israël against the Venezuelans
  by Thierry Meyssan
  A new coup d’etat was attempted on 24 June in Venezuela. Thierry Meyssan reveals that it was directed both against the administration of Nicolás Maduro and his pro-US opponent Juan Guaidó. Furthermore, according to the recordings of the conversations between the conspirators, it was supervised by the Israëlis.

  VOLTAIRE NETWORK | DAMASCUS (SYRIA) | 2 JULY 2019
  عربي ESPAÑOL FRANÇAIS ITALIANO PORTUGUÊS ROMÂNĂ TÜRKÇE ΕΛΛΗΝΙΚΆ РУССКИЙ DEUTSCH فارسى

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here