Vad händer i Argentina? Presidentval idag!

6
2270


Argentina är en av flera länder i Latinamerika som är i kris. Läs om protesterna i Ecuadoroch om protesterna i Chile!

Nedan en artikel i Proletären av Rolando Zanzi Kan Fernandez ta Argentina ur nyliberalismens grepp. Enstaka korta avsnitt har utelämnats utan att innehållet påverkas.


Kan Fernandez ta Argentina ur nyliberalismens grepp?

Argentina befinner sig i kris efter Macriregeringens nyliberala politik. Alberto Fernández valkoalition Frende de todos, som leder i opinionsundersökningarna, kommer att ha stora uppgifter framför sig om de vinner.

Mauricio Macri_Bild:Wikipedia.

Valet i Argentina på söndag hålls i ett land präglat av djup ekonomisk och social kris. Macriregeringens nyliberala projekt är ett öppet plundringsprojekt. Argentina är idag i en situation med högre skuldsättning och värre fattigdom än under den svåra krisen 2001. Det har aldrig tidigare varit så många människor som sover på gatan, som lider brist på mat och arbete, och som inte kan betala el-, gas-, och vattenräkningarna.

Med Mauricio Macri som president har landet satts i en katastrofalt stor skuld, varav 40 procent är till Internationella valutafonden, IMF. Den totala statsskulden har redan överskridit 100 procent av BNP. Dessutom sker en omfattande valutaspekulation och kapitalflykt.

De ekonomiska grupper som stöder Macri gynnas ekonomiskt till aldrig tidigare skådade nivåer, på bekostnad av landets skuldsättning och befolkningens fattigdom.

Den registrerade sysselsättningsgraden är den lägsta sedan 2002. Dessutom har minimilönens köpkraft sjunkit med 36 procent sedan mitten av 2015. Det har lett till att den inhemska konsumtionen sjunkit, vilket tillsammans med den icke-reglerade importen i sin tur försvagat den inhemska industrin och gjort att arbetslösheten ökat.

Fattigdomen är långt ifrån att närma sig noll, som president Mauricio Macri lovade i sin valkampanj 2015. Nu är den uppe i 34,5 procent totalt för hela landet, och 52,6 procent av barnen under 15 år är fattiga.

Inkomstgapet mellan de rikaste tio procenten av befolkningen och de fattigaste tio procenten har ökat till den högsta nivån av ojämlikhet på 13 år.

Macriregeringen har kriminaliserat de sociala protesterna.

Macri missbrukar också juridiken för att förfölja politiska motståndare. I allians med delar av rättsapparaten, de dominerande massmedierna och många gånger också underrättelse- och säkerhetstjänsterna – under förevändning att bekämpa korruption – manipulerar de nyliberala politikerna lagarna mot sina politiska motståndare.

Det finns idag många politiska fångar i Argentina. Sociala aktivister och tidigare politiska tjänstemän sitter i fängelse utan att ha fått en rättegång.

Den regering som tar makten i december kommer att överta ett förstört Argentina med ett fattigt folk. Det behövs en politiskt bred koalition som inte bara kan vinna valet utan också styra landet, uppfylla vallöften och lösa befolkningens mest akuta behov.

Presidentkandidaten Alberto Fernández har sagt att om han vinner valet kommer Argentina att lämna Limagruppen (den sammanslutning av Latinamerikas högerregeringar som attackerar Venezuela), och istället stödja Mexikos och Uruguays ansträngningar att hjälpa Venezuela med situationen i landet. Alberto Fernández säger också att den sociala och politiska krisen i både Ecuador och i Argentina är en produkt av de hårda kraven från IMF.

Christina Fernández de Kirchner och Alberto Fernández.

Valkoalitionen Frente de Todos (Allas front) leds av Alberto Fernández och förra presidenten Cristina Fernández de Kirchner, som kandiderar till posten som vicepresident. Valkoalitionen består av både vänsterpartier och mittenpartier och kom på första plats i primärvalet i augusti i år med 47 procent av rösterna. Mauricio Macri fick 32 procent av rösterna.

Frente de Todos väntas få mer än 50 procent av rösterna på söndag. Om de inte får det blir det en andra valomgång den 24 november.

Efter bakslaget i primärvalet radikaliserade Macri sin valkampanj åt höger på ett sätt som liknar Bolsonaros kampanj i Brasilien, genom att anklaga utsatta grupper, fackföreningar, fattiga invandrare och sociala rörelser för att vara orsaken till osäkerhet, arbetslöshet och fattigdom.

Målen för den kommande regeringen kommer att vara att ge mat och sysselsättning till folket, att minska inflationen och att öka den inhemska konsumtionen. Frente de Todos är en bred front mot de nyliberala och högerpopulistiska partierna. De kommer att stå inför stora konfrontationer mellan olika grupper i samhället.

Makteliten kommer att försöka sätta sig på den nya regeringen. Fackföreningar och de sociala rörelserna måste också sätta press på den nya regeringen för att folket inte åter ska hamna i en förlorad situation.

Föregående artikelVad sker i Chile?
Nästa artikelVarför smädar Hillary Clinton Tulsi Gabbard?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

  1. Är verkligen Argentina i en djup ekonomisk kris?
    Jag trodde Argentina var en ganska framgångsrik ekonomi mätt med Latinamerikanska mått.
    Jag vet bl.a. att Venezuelas vattenkraftutbyggnad sker med kunnig och modern verkstadsteknik från företag i Argentina. Problemen har snarare varit att Venezuela inte haft kraft och betala därför har utbyggnad och modernisering stagnerat och pågående viktiga avbrutits som inneburit att elförsörjningen i Venezuela blivit problematisk.

    Vi får se hur det går med valet i Argentina. Det vill jag förstås gärna följa. Ofta sker bevakning i realtid av andra länders parlamentsval på Flashback Forum men ännu har jag inte lyckats hitta någon tråd om det här valet. Ingen nyhetsartikel eller analys på SVT Public Service heller.
    Argentina kanske är mer intressant när det gäller sport och fotboll?

  2. ”Fråga de som protesterar och se på fakta,”

    Fakta döljs och förvrängs och de som protesterar blir inte hörsammade eller motarbetas. Många gånger är det så. Vad ska man tro på?
    Man får nog titta lite på vad som gäller och vilka som protesterar samt vem som presenterar uppgifter. Men ytterst beror det på vad som gäller. Argentinas ekonomi vill jag nog se presenterad i siffror över en längre tidsperiod. Men inte presenterad av vem som helst. Det måste vara erkända institut med så lite politiska vinklingar som möjligt.

    En vänsterpresident vann valet över en liberal president. Jag har inget emot det. Det är bara att önska vänstermannen lycka till. Den kvinnliga vicepresidenten verkar dock tvivelaktig. Du kanske tror det här kommer göra någon positiv skillnad? Jag är tveksam men vi får se.
    Socialkonservatismen, som den utvecklat sig i USA och Europa, har inte infunnit sig i Latinamerika än. Valet där verkar fortfarande stå mellan två huvudsakliga krafter. Den socialistiska och den liberal/konservativa. Precis som det var hos oss tidigare.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here