Vad har våra senaste utrikesministrar egentligen sagt?

10
2183
Margot Wallström. By Jonatan Svensson Glad – Margot Wallström at the Swedish Social Democratic Youth League’s genaral election camp 2014, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34566372

Läsaren Tommy Frost sände nedanstående som kommentar. Med dennes tillåtelse publicerar jag det nu som en artikel, som synes. Informativt och tankeväckande. Minnet är kort!

Tommy Frosts ingress: Margot Wallström har äntligen avgått (pension) från en välavlönad befattning hon aldrig borde ha tillträtt. För att beträda denna för Sverige viktiga position bör personen ifråga besitta först och främst en utvecklad diplomatisk förmåga, en snabb, smidig och intelligent tankeförmåga, en fördomsfri och entusiasmerande kunskap och förståelse på olika länders historiska, kulturella och politiska bredd.

Margot Wallström saknade allt detta. Här fick UD:s kabinettsekreterare och diverse ambassadörer kliva in och gång efter annan reda ut diverse uttalanden, allt för att upprätthålla bilden av en fungerande svensk utrikesminister.
Vi minns hennes politiska och mediala stöd till den ukrainska statskuppen, hennes inbjudan och stöd till den västfinansierade organisationen De vita hjälmarna, oligarken och mördaren Michail Chodorkovskij. Och det numera ständiga hatet mot Rysslands president Vladimir Putin.

Kommentar från redaktören: Margot Wallström fick i våras ett nytt toppjobb på FN Margot Wallström får nytt toppjobb på FN.


Vad har våra senaste kvinnliga utrikesministrar egentligen sagt?

Några av Margot Wallströms uttalanden:

”Allt dessa kvinnor gör är att försöka leva. Varför ska de drabbas av denna ondska? Då får man ibland bara lust att gå ut och slå ner någon. Man får primitiva tankar. Kastrera dem! Ge kvinnorna skjutvapen!” (2012)

“Han (Carl Bildt) ska ha all credit för att han som förste som uttryckte något som ukrainarna kände väldigt starkt stöd från.”

“Rysslands president Vladimir Putin är irrationell och hans agerande i Ukraina kan inte förklaras. Detta är tiotusenkronors-frågan, som det hette förr i tiden. Nu är det väl miljonkronorsfrågan. Jag har inte hört någon som kan förklara hans agerande. (2014)

“Ryssland är ett allvarligt hot mot Europas fred.”(2015)

“IS har nu pressats tillbaka av den USA-ledda koalitionens flygattacker.” (2015)

“Jag tror vi alla berörs djupt av mordet på Boris Nemtsov, det är en ren avrättning. Det förstärker bilden av Putins skräckvälde.”(2015)

“Iskall förhandlare. (om Vladimir Putin) Jag har aldrig träffat någon med så iskalla ögon.” (2015)

“Det är inte USA som bestämmer vår utrikespolitik.” (2015 Edward Snowden nekades politisk asyl)

”Honoured to meet Raed Saleh of The White Helmets” (2016)

“Vi stod utanför kriget,(Andra världskriget) och jag har aldrig någonsin i det sammanhanget känt någon skuld eller osäkerhet beroende på detta.” (2017)

“Det här valresultatet var väntat. Valkampanjen i Ryssland har varit riggad till president Putins fördel, med bland annat statlig kontroll över media och oppositionella som hindrats från att kandidera.” (2018)

“Ingen medlem av svenska regeringen ska delta vid invigningen av fotbolls VM i Ryssland till följd av Rysslands ”dåliga uppförande”.

“Det är anmärkningsvärt att ingenting sades från amerikansk sida om den ryska annekteringen av Krim. Det är en fråga som påverkar hela säkerhetsordningen” (2018)

“Djupt oroande eskalering av Ryssland vid Kertjsundet. Ryssland måste upphöra med sitt provokativa uppträdande och släppa fram sjötransport i enlighet med internationell rätt” (2018)

“Vi godtog aldrig valresultatet när Maduro valdes till president. Vi stödjer och betraktar Juan Guaidó och nationalförsamlingen som de enda legitima representanterna för det venezuelanska folket.” (2019)

“En röst till har tystats. Förfärad av mordet på den ryske journalisten Arkadij Babtjenko i Kiev — bara den senaste bland oppositionella journalister som har dödats i Ryssland och utomlands. Viktigt att de ansvariga ställs till svars. Mina tankar är med familjen.” (2019)


Ann Linde Foto Kristian Pohl Regeringskansliet.

Ann Linde har nu ha tagit över rollen och låter ungefär som Margots Wallström.

Här är några uttalanden:

“Det måste svida att gå ur EU.” (Studio 1)
“Jag vill rikta ett särskilt tack till de svenskar som deltar i våra civila och militära insatser i exempelvis Afghanistan, Irak, Mali och Ukraina. Ni gör en ovärderlig insats för freden och säkerheten internationellt och i Sverige.”( 2020)

“Vår nära relation till USA är central för Sveriges säkerhet och välstånd. (2020)

“Vi fördömer den ryska aggressionen mot Ukraina och den illegala annekteringen av Krim. Dessa brott mot folkrätten utmanar den europeiska säkerhetsordningen. Regeringen står upp för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet och för varje lands rätt att välja sin egen säkerhetspolitiska väg. Vi verkar för att EU:s sanktioner mot Ryssland ska bibehållas så länge skälen till att de infördes består.” (2020)

Minnet är kort!

Föregående artikelSkapar upphovsmännen bakom Navalny en ny ”False Flag” för att dölja lögner?
Nästa artikelRiskfylld australisk utrikespolitik i Mellanöstern, ett symptom på ett mycket större problem.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Usch, vilka stolpskott! Kunskap lika med noll och oförskämt uppträdande på alla plan! Sverige förtjänar bättre än att var EU och USA:s vasaller! Fram för en oberoende utrikespolitik och Sverige ut ur EU…

 2. Hen har egentligen inte sagt något. Hen säger inget, utan hen är är en ekokammare för USA/NATO och eliten som styr västvärlden. Vi har inte en utrikesminister utan en svensk talesperson för USA/NATO och eliten som styr västvärlden.

 3. När skall vi få höra Ann Linde säga att vi fördömer den israeliska aggressionen mot Syrien och den illegala annekteringen av Golanhöjden. Att regeringen står upp för Syriens suveränitet och territoriella integritet och för varje lands rätt att välja sin egen säkerhetspolitiska väg, och att sanktioner mot Israel borde införas tills de lämnar tillbaka Golanhöjden till Syrien. FN fördömer annekteringen av Golan och EU säger att det strider mot internationell lag, så därför inför vi sanktioner mot Israel, för en rättvis världsordning.

 4. Patetisk! Magplask på magplask.

  ”Rysslands president Vladimir Putin är irrationell …”
  Tanten verkar vara fullkomligt korkad. Hur blev hon populär?
  Donald Trump anser däremot att ryssen är i klass med en elitschackspelare (mer beundran i en f.d. medarbetares nu utkommen skvallerbok, om man skall – för en gångs skull – tro på vad pressen skriver).
  Ingenting är farligare än att underskatta sin/a motståndare.

  Annars är det Lavrov som är utrikesminister i Ryssland och jag undrar om Tommy Frost har samlat svenska ”pärlor” om honom.

  Att SAP är ett högerparti har stått klart länge, men förut ansträngde man sig för att ge sken av att vara åtminstone socialliberal.
  Stöd till högerextremisten Juan Guaidó är någonting värre än vad jag som någonsin hade kunnat föreställa mig.

  Dessvärre har mycket ”radikal” pseudovänster också hamnat i den fållan. Situationen påminner om när ”revolutionära kommunister” gick NATOs ärenden mot Sovjetunionen för snart 50 år sedan.
  (Att inte förväxla med anarkister m. fl. som aldrig godkände leninismen.)

   • Haha…I Syrien och Mellanöstern, när Ryssland började bomba skiten ur IS skojade man och sa ”Allah är stor men Vlad the Hammer är större” bland icke muslimer och mer sekulära muslimer!

  • Nu stod ju inte Sverige utanför andra världskriget på riktigt utan man var först på Tysklands sida och bytte på känt svenskt maner sida när krigslyckan vände!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here