Vad visade en opinionsundersökning i 24 länder (även Sverige) om Wikileaks och åtal av Assange?

0
1115
Julian Assange våren 2017.

Enligt en opinionsundersökning från 24 länder år 2011 trodde de flesta att WikiLeaks-grundaren Julian Assange inte är en kriminell och att han INTE bör åtalas av USA:s regering för att ha släppt tusentals hemliga dokument från USA. Undersökningen av Ipsos konstaterade att 79 procent av människorna var medvetna om WikiLeaks och två tredjedelar av dem menade/trodde (believed) att Assange inte borde åtalas. IPSOS rapport. Jag har översatt sammanfattningen av rapporten från Reuters, och tagit fram några siffror från Sverige, och ett par andra länder, i den 139 sidor långa rapporten. Reuters

Frågor om sexuellt ofredande fanns inte med.

Det är naturligtvis uppmuntrande att en så pass stor andel av allmänheten stödjer rätten till publicering av hemligstämplade dokument. Detta har skett flera gånger även av den etablerade pressen, men nu vill USA:s etablissemang sätta åt Assange. Man vill bedriva brott mot internationell rätt och brutalitet i hemlighet kan man misstänka, eller hur?

Hur opinionen är nu vet man inte.


Sammanfattningen av Opinionsundersökningen.

Tre fjärdedelar stödde att Wikileaks offentliggjorde hemliga dokument. De som var från USA var betydligt mer kritiska, men 81 procent var medvetna om WikiLeaks.

69 procent i USA ansåg att Assange borde åtalas medan 61 procent motsätter sig WikiLeaks uppdrag. De länder där det fanns minst stöd för rättsliga åtgärder mot Assange av USA:s regering var Tyskland, Ryssland, Sydafrika och Argentina, medan det högsta stödet fanns i USA, Sydkorea, Storbritannien, Indien och Indonesien.

WikiLeaks har erhållit mer än 250 000 läckta amerikanska kabla/dokument och har sedan slutet av förra året släppt pinsamma avslöjanden som avslöjade USA:s underrättelseverksamhet och åsikter och konfidentiella diskussioner med utländska regeringar.

I söndags rapporterade New York Times och flera andra nyhetsorganisationer om en uppsättning hemlighetsstämplade amerikanska militära dokument som tillhandahölls dem av WikiLeaks. De avslöjade underrättelsebedömningar av nästan alla 779 personer som har kvarhållits kvar i Guantanamo Bay-fängelset på Kuba.

USA har åtalat soldaten, Bradley/Chelsea Manning för att ha läckt de känsliga dokumenten till WikiLeaks. Ipsos frågade 18 829 vuxna online mellan 2 mars och 14 mars och hade en felmarginal på 3,1 procentenheter. De undersökta länderna var Argentina, Australien, Belgien, Brasilien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ungern, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Mexiko, Polen, Ryssland, Saudiarabien, Sydafrika, Sydkorea, Spanien, Sverige , Turkiet och USA. (Slut på sammanfattningen).


 

Sverige: 62 % kände till Wikileaks, 76 % stödde publiceringen medan 36 % ansåg att Julian Assange borde åtalas. Fler män än kvinnor och fler yngre än äldre var positiva till publiceringen.
De med låg inkomst och de med hög utbildning var mer positiva till publiceringen.
25 % av männen och 48 % av kvinnorna menade att Assange borde åtalas för publiceringen. Har åtal och skriverier om sexuellt ofredande bidragit till könsskillnaden?
28 % av unga och en måttligt högre andel bland äldre stödde åtal.
45 % av höginkomsttagare gjorde det, medan andelen var lägre för de med lägre inkomst
40 % av dem med låg, 48 % av dem med medel och 30 % av dem med hög utbildning stödde åtal.

USA: 60 % kände till Wikileaks, 39 % stödde publiceringen medan 69 % ansåg att Julian Assange borde åtalas.
Tyskland: 60 % kände till Wikileaks, 75 % stödde publiceringen medan 26 % ansåg att Julian Assange borde åtalas.Politik

Föregående artikelKritiken mot Greta Thunberg ökar med hennes kritik av etablissemangets passivitet.
Nästa artikelVad sysslar public service egentligen med?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here