Varför avgår Stefan Löfvén? Vad har han uträttat?

16
1835
Stefan Löfven. Foto Kristian Pohl. Regeringskansliet.

Statsminister Stefan Löfvéns avgång kom överraskande för de flesta. Jag skriver nu bara rader sent på söndagen efter att ha suttit i möten hela kvällen, efter närmare 4 timmars resande. Ja, jag är kritisk och tar inte fram hans samarbetsförmåga och nationellt enande framträdanden under coronapandemin. Detta får ses som en första, snabb kommentar.

Och jag tror inte för ett ögonblick att politiken varit bättre under någon öppet borgerlig statsminister, som Lööf, Kristersson eller Åkerstedt!

Kanske Du läsare kan påminna oss om positiva insatser av Stefan Löfvén?

Men hade Stefan Löfvén inte satt sig i en närmast omöjlig situation? Misstroendevotumet var väl bara ett sista tungt utslag för detta. Nu ska regeringen lägga fram förslag på en budget och litar då helt på samarbetet med nyliberala C, som bestämt att V ska hållas utanför. V har formulerat krav närmast ”gamla socialdemokratiska krav” för att stödja en kommande budget. Det är högst sannolikt att Stefan Löfvén (SL) vet att C inte godtar dessa och att risken för att budgeten inte antas är stor, såvida SL inte accepterar en ännu mer högervriden budget.

Ja, det är mycket möjligt att denna kommande budget inte antas. Stefan Löfvén (SL) sa i samband med misstroendevotumet att han skulle avgå om regeringen inte skulle få stöd för kommande höstbudget.

Hur ska man då bedöma SL:s insatser? Bara några punkter nedan.

Under hans ledning har socialdemokraterna vandrat ännu längre åt höger och framstår som ett genuint borgerligt parti.
* Januariöverenskommelsen 2019 innebar att SL accepterar att föra en politik i viktiga frågor som passar höger-Liberalerna. Detta innebär också ett avsteg från basal demokrati. SL genomför en annan politik än den han la fram för väljarna inför valet 2018. Det demokratiska hade varit att fråga väljarna i ett extraval.
* Denna manöver upprepades sedan riksdagen uttalat ett misstroendevotum mot honom 21 juni.

Stefan Löfvén visar enligt min mening tydligt bristande respekt för demokrati dels vid de två viktiga tillfällen som nämns ovan – och inte bara med det.

* I tre opinionsundersökningar vill en stor majoritet av anhängare till alla riksdagspartier att Sverige ska ratificera FN:s kärnvapenkonvention, i linje med Sveriges tradiionella politik. Regering och riksdag gör tvärtom.

* I en opinionsundersökning 2016 ville en klar majoritet, en majoritet bland anhängare till alla riksdagspartier att Sverige inte skulle ingå Värdlandsavtal med Nato, vilket möjliggör Nato-trupp (och kärnvapen) i Sverige och ökad risk för krig. Regering och riksdag gör tvärtom.
* En majoritet av befolkningen har i upprepade opinionsundersökningarar varit emot privatiseringar av vård – vilka snarast ökat.

* Sverige skrev 2018 på FN:s migrationsavtal som banar väg för ökad migration. Detta vill 14 % ha, medan 52 % var emot enligt en då färsk opinionsundersökning.

Olle Wästberg, tidigare riksdagsledamot (FP=Liberalerna) och ordförande i 2014 års Demokratiutredning, skriver ”När vi i Demokratiutredningen undersökte, visade det sig att endast 15 procent av svenskarna ansåg att de kunde påverka politiska beslut mellan valen. Sverige torde också vara den demokrati där människor mest sällan går till val — eftersom vi har lokala och nationella val på samma dag.”

Man kan även notera om Stefan Löfvéns tid som statsminister:
* att ingen seriös debatt av riskdagspartierna sker om Sveriges närmande till krigsorganisationen NATO;
* att ingen kritisk diskussion skett av dessa om Sveriges deltagande i det USA- och NATO-ledda kriget i Afghanistan, förutom nu då USA & Co förlorat krig och drar sig iväg;
* att ingen kritisk diskussion sker hos riksdagspartierna av USA:s brutala krigspolitik i länder som Syrien och Libyen tvärtom;

* att Sverige i t.ex. erkänner stöd till icke folkvalde, självutnämnde ”presidenten” Guadio i Venezuela i stället för folkvalde Maduro.

* att Sverige stödde statskuppen mot folkvald president i Ukraina i februari 2014, samt givit stort ekonomiskt och politiskt stöd till den därpå följande, tydligt nazisttoleranta regimen i landet.

* att Sverige vid upprepade tillfällen stött USA-initierade och EU-initierade sanktioner i strid med FN-stadga och folkrätt.
* att Sveriges säkerhet försämrats genom det aktiva deltagandet i den farliga krigshetsen mot Ryssland och genom närmandet till USA/Nato

* att de socioekonomiska klyftorna i samhället har ökat;
* att pensionsfrågan inte uppmärksammas seriöst;
* att alldeles för litet sker i klimatfrågan;

* att SL varit med om att driva igenom en lag som ytterligare begränsar strejkrätten.

Relaterat
Lars Drake:
Sverige, USA & Co – upphäv de dödliga sanktionerna så att Syrien kan ta hand om Coronasjukdomen!
Ökad demokrati med extraval, eller hur?

Föregående artikelFalska kommentarer avslöjas på bloggen!
Nästa artikelJimmy Dore: Kan Biden’s tillbakadragande från Afghanistan öka USA:s imperialism?
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

16 KOMMENTARER

 1. Då var det dags för den gode Stefan Löfven
  att kasta in handduken, efter att varit nere på 8 ett antal gånger i sin funktion som statsminister.
  Visst har han rest sig och det skall självklart föräras med tecken på såväl mod som taktisk förmåga.
  Men så är han också sprungen från facket med förhandlingsvana som inte är särskilt ideologiskt betingat.
  Min analys av detta är att det har kostat på partiets styråra som bestämmer i vilken idépolitiska riktning man väljer framåt. Och då kommer min reflektion in som säger, att vara fackets företrädare kan man backa tillfälligt för att sedan hämta hem förlusten med råge vid nästa förhandling. Det ideologiska ämnet därvidlag hade ingen större betydelse kortsiktigt. En sådan verklighetsbild fanns på den ”gamla” tiden på våra arbetsplatser, men inte nu. Ett steg bakåt leder numera ofta mot två vilket får betraktas som mycket svårt att hämta hem igen.
  När jag lyssnade på hans (SL) Runö-tal idag fanns där en ideologisk ådra som jag aldrig hört honom förmedla. någonsin. (Nästan som H Juholt. Skämt åsido -Har Daniel Suhonen varit talskrivare?)
  Kan det möjligen vara ett avstamp med budkavle till den nya partiledaren och därmed kommande valstrategi. Bland annat citerade han Tage Erlander.
  Möjligen var det bland annat sagt för att avväpna Vänsterpartiets nya profil som söker rötterna till arbetarrörelsens ursprung, där viktiga ledord som rättvisa o välfärd är riktat till det arbetande folket.
  Frågan är; vem av ”tunga” framträdande sossar passar in i den eventuella vänsterbild partiet söker: knappast Mikael Damberg eller någon av nuvarande S-ministrar .
  Jo, i så fall Magdalena Andersson. Det är möjligt att hon har en visionär ådra som inte kommit upp till ytan..

  • Intressant med det du skriver om Runötalet.
   Stefan Löfvens roll har ju varit att med sin fackliga legitimitet hjälpa etablissemanget inom och utom (s) att återta makten från den vänsterrevolt som Juholt ledde. Nu verkar han kanske ha fått nog av detta och lämnar detta tal som sitt politiska eftermäle.
   Det finns möjlighet nu att protesterna mot orättvisorna, krigspolitiken, marginaliseringen, arbetslösheten, inflationen osv. kommer upp till ytan igen. Vänsterpartiet är säkert inriktat på att ta sig an rollen att leda detta men de är alldeles för uppsugna av den malthusianska klimatpolitiken så saknar förmåga att återindustrialisera landet och ens delta i de fattiga ländernas krav på industrialisering och en standard tillräcklig för ett produktivt och hälsosamt liv.

 2. Bra skriven sammanfattning, Anders, slit
  inte ut dig, som Löfven, tydligen. Ja, vad
  säja om Löfven, en höger/fack/industri-sosse, utan visioner, som rivit Palme-arvet, i samråd med försvarsministern,
  som det gått riktigt dåligt för i år, när avgår han? Har de varit så överens, egentligen? Sossarna måste nu få en
  kvinnlig statsminister, som heter…. just det, som möjligtvis kan vinna röster, men
  är ganska färglös, vem blir då finans..?
  Hur blir det sen med centern och vänstern? Intressanta tider väntar.

 3. Vad han har uträttat? Han har fortsatt Reinfeldts galna invandringspolitik, skuldsatt Sverige över skorstenen, kriminaliteten galopperar, sjukvården är ett skämt numera, skolan är ett ännu större skämt, sålt ut det sista av Sveriges oberoende till EU och USA, energipolitiken är en katastrof, listan är lång på den mannens missgärningar och det kommer att ta lång tid att röja upp efter denna missdådare.

 4. Gnäll, gnäll; inget annat än gnäll!
  SL har varit en utmärkt ledare för oss (Christer Gardell med flera) som sedan några tiotal år kämpat på för att ytterligare berika oss och för att än mer bli integrerade i det imperialistiska Väst. Han, SL, borde få medalj, det är nämligen skickligt att både utge sig för att kämpa för det svenska folkets intressen samtidigt som det är våra intressen som SL egentligen arbetat för. Hoppas Magdalena Andersson blir ny statsminister efter SL. Hon vet nämligen hur man beklagar den ökande välfärdsskillnaden i Sverige, samtidigt som hon idogt arbetar för att den skall fortsätta. Risken är att hennes roll som ordförande i IMF framöver kommer att ta så mycket tid att hon knappt hinner med att hålla takten i den ökande välfärdsskillnaden.

 5. En undran bara.
  Det har utförts nya dykningar vid Estonia, något som medierna nästan helt förträngt.
  Kan det vara fynd/upptäckter där som ligger bakom Löfvens plötsliga beslut om avhopp?
  Han var förstås inte ansvarig för någonting gällande haveriet men kan förstås sitta på olämplig information som han inte delgivit omgivningen.

 6. Att Sveriges regeringar går emot folkviljan är väl inte ovanligt- Resultatet av kärnkrftsomröstningen är inte genomfört. Omläggningen till högertrafik var väl drygt 80% emot men den genomfördes. Å andra sidan, hur många vill idag ha bort kärnkraften? Hur många tycker idag att vänstertrafik hade varit bättre? Folkviljan är demokrtisk men har den alltid rätt?

 7. Tror du inte att den bonnlömske f-n, åker till Kiev, för att backa upp banderiterna och högra sektorn, ingen fara med honom, inget mer Löfv’ensnyft, som byggt sin makt på att fronta, mot högernationalism i Sverige, men Ukrainas fascister är ”OK”, typisk sosseschizofreni-politik som i Jöken,som var unikt lömskt.

  Löfven är sämre än vad man kan tro, han trivs med nassarna, som hans farsa egentligen var, mannen som gör vad som faller honom in…. Sverige fortsätter den finska politiken, och frontar för Finland, men svenska försvaret är en PR-kampanj, och ett marknadsföringsobjekt, mycket luft där i kasernerna, en kolonialarm’e.

  Några IwoJimabilder med regnbågs-flaggan, vågar inte Löfven visa upp i Kiev och arm’en för att inte tala om EU-hyck-larnas åsiktskorridor. Gott samvete är en dålig kudde på kåken, det vet ryssarna, hellre tar de över Krim, som USA tog Kosovo-basen , annars hade kriget pågått idag. Ryssland tar inte ett krig, till på sin jord, Sverige erbjuder sig istället.

  Finske presidenten Ryti, skrev på för Hitler i juni 1944, om militärt stöd, trots att man förhandlade om fred, skrevs Ryti-Ribb-entrop-pakten, sen avgick Ryti som president, de trodde inte att D-dagen skulle lyckas, ett typiskt finskt trick, 5 i 12.
  Löfv’en är lika bonnlömsk, som Reinfeldt
  och Lööf, vi har bara inte sett det, men nu
  ser vi lömske Löfven, bakom sjyssta landsfadermasken, ett ämne till Natochef.

 8. Mp är ett parti som lovat att skrota kärnkraften som s byggde. Mp har lovat att hindra folkets bilism, kräver fri import av gatubrottslingar från nordafrika och mellanöstern, hotar stålproduktionen och underminerar betongproduktionen. Löfven har massor av partier att välja på när han inte når upp till mer än hälften av det stöd som tarvas för att bilda regering. Av alla partier väljer han då det superreaktionära gratisätarpartiet de gröna att förpesta Rosenbad med sina ”visioner”.

  Det är hans i särklass viktigaste bidrag. Han har bibehållit regeringsinnehavet till ett mycket högt pris. Sveriges enfaldigaste sekt hindrar regeringsarbetet, och han låter dem hållas. När han nu har ett regeringsunderlag där tre stödpartier ställer ömsesidigt uteslutande krav som villkor väljer han att sluta. Förståeligt, snart pensionär. Men hans insats solkas svårt av att han låtit mp diktera politiken. Mp är ett sabotageparti, och har varit det hela tiden.

 9. Dick Erixons analys är tänkvärd

  “Ett skäl till att få trodde Stefan Löfven skulle avgå före valet nästa år är den skakiga situationen i riksdagen. Tänk om inte den nye S-ledaren får stöd av riksdagen att bli statsminister? Det kan ju bli så att den nye partiledaren börjar med ett riktigt magplask. Men det finns faktiskt en taktisk fördel för S att spela ut mot Annie Lööf om hon trilskas.

  I grundlagen står att den avgående statsministern sitter kvar till dess ny statsminister har utsetts. Om riksdagen stoppar den nye S-ledaren från att bli statsminister, kommer Stefan Löfven att sitta kvar som statsminister. Ända fram till valet, om riksdagen inte utser någon annan. En partiledare ”fri” att driva valrörelse. Då kan den nye S-ledaren gå i opposition mot sin egen regering under valrörelsen och driva ”ren” socialdemokratisk valpropaganda. Det blir också klart att det är Annie Lööf och Nooshi Dadgostar som förvägrar en ny partiledare i Socialdemokratin att bli statsminister, även om regeringen sitter kvar. På det sättet skulle S kunna få sympatiröster från de väljare som tycker att det tjafsas för mycket i rikspolitiken.

  Enligt S-redaktören Widar Andersson i Folkbladet finns ytterligare ett skäl att byta partiledare före valet: ”Det ger bättre odds för S framtid än ett partiledarval efter en högt möjlig valförlust nästa höst. Det partiledarvalet kunde ha slitit S i stycken och gjort sagan all.” Partiet kan alltså bädda för en tid i opposition efter valet. Logiken är att det är enklare att välja ny partiledare när denne också förväntas bli statsminister. Ska man välja partiledare när inget annat ansvar inbegrips, då kan de olika ideologiska fraktionerna i partierna driva sina krav hårdare.

  Det kan alltså finnas en hel del taktiska skäl till att Stefan Löfven avgår före valet. Socialdemokraterna har förlorat mycket av sin forna glans, men smida ränker det kan man än”

 10. Den fjantiga svenska försvarsmakten, som
  åkte på huvet ur Afghanistan, har nu förstärkt på Gotland, pga av ryska, bla-bla
  i Östersjön. Typiskt propaganda, när de förutsägbart, ljuger ihop sina skrönor, och
  passar på att synas som den tappra arm’en
  kolonialarm’en, ingår väl i Nato-propag-andan, som när de snap-inkallade, den 6 juni, nåt år, de har inget att göra, på Östermalm, försvarsmakten är en skam, hoppas att Hultqvist åker ut, till Finland, de vill ha honom tillbaka där, Löfven blir Ukrainas hemliga ombud, i etablisse-manget. Polen lägger taggtråd, mot Belarus, ständiga euro-offret, kom inte
  till Sverige då, heller, på Nynäsvägen
  nr 73,är varannan bil förd av en polack.Vi är ju inte katoliker här, sen 1500talet.

 11. Den ännu fjantigare svenska säkerhets-polisen den sämsta i västvärlden som ståtar med ett statsministermord (outrett) och ett utrikesministermord, på öppen gata, de måste vara en skräck för västs övriga hemliga poliser. Noll respekt, världsrekord.

  Nu meddelas ökar spioneriet mot Sverige, men sällan att någon grips, men det pågår en kampanj från försvaret och Säpo, för att skymma utvecklingen i Afghanistan, som utgör en belastning,för Sverige. Dessa två byråkratier används skamlöst, politiskt,alltid förutsägbart. En rättegång följer lämpligt, en skådeprocess,lika Stalins på sin tid. För 1.000 miljoner årligen i Säpo+budget, får de fast någon amatörsmåhandlare med taskiga affärer, den miljarden kan användas bättre,än att försörja ett antal svenska spanare, med
  stans tristaste jobb

  Hur har Säpo och Must varit inblandad i detta Afghan-nederlaget det bör ha varit, ansenlig resurser där, från dessa som behövts i Sverige. Givetvis har även
  svenska diplomater, underrättelseupp-drag, och vad man lämnat kvar för agent-nätverk i Afghanistan vet vi ej, radio-sändare m.m.

  Nu kommer 1000 ca UD-afghaner hit, deras små koloniala tjänstefolk, som i Indien, som betraktas som landsförrädare där. Vissa är svenska medborgare, de är givet ekonomiska emigranter främst, som kommer att öka brottsstatistiken här,
  som hedersmordet i Kiruna, där en far med två söner, knivhögg en rival 100 ggr på lokalbussen. Eller den svärson som de hällde kokande olja över, i en afghan-familj. Många invandrare begår brott i Sverige, de känner ingen respekt här, liksom yankees-och svenska soldater säkert begått brott i Afghanistan. Allt hemligstämplat.Så kan det gå utomlands.

  Folk är nog mer oroliga för dessa fridlysta
  av UD-afghaner på våra gator, och Adidas-albaner, i träningsoverall och huvtröja, med några 1.000tals tillkommande anhöriga, än för utrikes diplomater, med täckuppdrag, detta utgör typiska PsyOps, från svenska, fritt politiserande reaktio-nära polis/-militära skumma härdar, som ingen vill ta i med tång. Sila mygg…

  Militärens spionbyrå Must, är säkert skyldiga till de 850 offren för m/s Estonia, varav 500 svenskar, + pga klantiga estländare , hur kunde de komma undan i
  vanlig ordning? Allt täcks upp i ”deep state”.

  Samma 1945, då många nazityskar fick
  komma hit, utan kontroll, många kvinnor som blev hembiträden, men som kan ha
  varit i Holocaust-maskineriet.,dessa utgjorde 500.000 totalt, från SS-sammanhang.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here