Varför bara Notre Dame – och inte Bamiyan, Babylon, Palmyra? Västs hycklande omsorg om ”kultur”.

14
1631
Notre Dame 16 april. Wikimedia Commons.. By Milliped – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78063407

Den här artikeln fick jag översatt av Björn Nilsson. Han har publicerat den redan på sin blogg ”Björnbrum”. Björnbrum: Escobar om Notre-Dame och kulturbarbari i öst och väst

Björn Nilsson skriver:

”Jag har översatt en artikel som ger kompletterande aspekter på branden i Notre-Dame de Paris. Den är skriven av Pepe Escobar och ursprungligen publicerad hos The Saker. The Saker: Bamiyan, Babylon, Palmyra, Notre-Dame.Några små förtydliganden har jag gjort i texten, dessa är satta [inom hakparenteser].

Vi kan säga att Escobar i denna korta artikel lyckas åskådliggöra såväl västligt hyckleri (när åldriga kulturskatter med religiös betydelse ödeläggs utanför Europa är ”västs” intresse synnerligen begränsat – utom när ”väst” faktiskt hjälper till att förstöra) som att skötseln av Notre-Dame lämnat en hel del att önska.

När det gäller att förstöra kulturskatter kan man ju också ägna en tanke åt när saudierna (med material som ”väst” levererat) ödelägger det unika kulturarvet i Jemen.

Och här kommer Escobars artikel:”


Bamiyan, Babylon, Palmyra, Notre-Dame

Bamiyan. En av statyerna av Buddha före och efter förstörelsen.. By Buddha_Bamiyan_1963.jpg: UNESCO/A Lezine; Original uploader was Tsui at de.wikipedia.Later version(s) were uploaded by Liberal Freemason at de.wikipedia.Buddhas_of_Bamiyan4.jpg: Carl Montgomeryderivative work: Zaccarias (talk) – Buddha_Bamiyan_1963.jpgBuddhas_of_Bamiyan4.jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8249891
* Buddhorna i Bamiyan [Afghanistan] förstördes av en intolerant sekt som låtsas att följa islam. Buddhister över hela Asien sörjde. Väst brydde sig knappast.
Baylon. Stadsplan. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plan_of_Babylon_RB.JPG
* De återstående ruinerna av Babylon [Irak] och det tillhörande museet ockuperades, plundrades och vandaliserades av en amerikansk marinbas under [operation] Shock and Awe 2003. Väst brydde sig inte.
* Stora områden i Palmyra [Syrien] – en legendarisk oas på Silkesvägen – förstördes av en annan intolerant sekt som låtsades följa islam, med deras ryggar skyddade av lager av västerländsk underrättelsetjänst [Escobar skriver ”intelligence”, vilket är mångtydigt i detta sammanhang.]. (Red: Sekten var IS). Väst brydde sig inte.
Tjogtals katolska och ortodoxa kyrkor i Syrien brändes till grunden av samma intoleranta sekt som låtsades följa islam med ryggarna skyddade och beväpnade bland annat av USA, Storbritannien och Frankrike. Väst brydde sig inte.
Palmyra. CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=375394
* Notre-Dame, som på många sätt kan tolkas som Västs matris, förtärdes delvis av en teoretiskt blind eld. [Menar kanske Escobar ’teologiskt blind’?]
Särskilt taket; hundratals ekbjälkar, några som går tillbaka till 1200-talet. Metaforiskt kan detta tolkas som brännandet av taket över Västs kollektiva huvuden.
Dålig karma? Till sist?

Nu tillbaka till de praktiska detaljerna.

Notre-Dame tillhör den franska staten, som hade gett liten eller ingen uppmärksamhet åt en gotisk juvel som färdats igenom åtta århundraden.
Fragment av arkader, chimärer, reliefer, gargoyles föll alltid till marken och förvarades i en improviserad deposition på baksidan av katedralen.
Förra året fick Notre-Dame en check på 2 miljoner euro för att återställa spiran – som brändes ner igår.

Att restaurera hela katedralen skulle ha kostat 150 miljoner euro, enligt den världsledande experten på Notre-Dame, som råkar vara en amerikan, Andrew Tallon.

Nyligen var katedralens väktare och franska staten faktiskt i krig.
Den franska staten tjänade minst 4 miljoner euro per år på att ta betalt av turister för att komma in i tvilling(klock)tornen, men lämnade tillbaka endast 2 miljoner euro för underhållet av Notre-Dame.

Pastorn [? rector i artikeln] för Notre-Dame vägrade att ta betalt för biljetter för att komma in i katedralen – som till exempel vid Duomo i Milano.
Notre-Dame överlever i princip på donationer – som betalar lönerna för endast 70 anställda som inte bara behöver övervaka massorna av turister utan också att organisera åtta mässor om dagen.
Den franska statens förslog att minimera prövningen: organisera ett välgörenhetslotteri. Det vill säga: privatisera vad som är en statligt förpliktelse och en skyldighet.

Så ja: Sarkozy och Macron, deras hela förvaltningar, är direkt och indirekt ansvariga för elden.
Nu kommer miljardärernas Notre-Dame.

Pinault (Gucci, St. Laurent) lovade 100 miljoner euro från sin personliga förmögenhet för restaureringen.
Arnault (Louis Vuitton Moet Hennessy) fördubblade och lovade 200 miljoner euro.

Så varför inte privatisera den här finfina fastigheten – i katastrofkapitalism-stil? Välkommen till Notre-Dame lyxlägenheter, hotell och bifogad galleria.

 

Föregående artikelSka sanning bestraffas?
Nästa artikelDet komplicerade läget i Libyen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. När terroristerna fördrevs från Aleppo, om det var senhösten 2016, ringde kyrkklockorna över hela Finland. Inte för att hylla segern över barbariet utan för att slå larm om terroristernas nöd och utsatta läge. Detta är nivån på politisk insikt hos både kyrka och kulturkretsar i Västeuropa. Man stöttar dem som har halshuggit och mördat kristna präster i Syrien och sprängt deras kyrkor och ömmar sig för halshuggarna som skulle förvisas från sitt förlovade nya kalifat.

  När den värsta förstörelsen av Iraks kultuskatter ägde rum 2003 och de närmast påföljande åren skrevs det åtmistone i alternativa medier en hel del om detta. Bush och Blair drog med sig värre förstörelse än alla tidigare invasioner tillsammans av mongoler och andra. Facit saknas till denna dag och läget förvärras av att de av USA installerade marionetterna inte heller bryr sig om annat än att plundra statskassan för egen vinning.

  Och nu visar det sig att Notre Dame sakta förfallit genom årtiondena och därför var sårbart för en olycka av den typ som inträffade. Frankrike saknar inte pengar för krig i Mellanöstern och Afrika men sitt kulturarv struntar man i.

 2. ”olycka av den typ som inträffade”
  Är det helt säkert en olycka och att inte branden av Notre Dame är anlagd?

  Här i vårt land Sverige tycker jag bet börjar blir ovanligt många bränder faktiskt. Många utan förklaring också. Nyligen brann ett nybyggt köpcentrum där jag bor. Nybyggt därför det var uppbyggt efter en brand för några år sedan. Inga förklaringar, bara medias uppmaning, lägg inte skulden. Många har varit där och fotograferat. För övrigt är det tyst. Jag tror det blir en kollektiv börda genom ökade brandförsäkringspremier. Alla får vara med om att betala. Rättvist och jämlikt.

  • Arbetarklass, jag har fått nog av konspirationsteorier. Det finns blogga, högerpopulistiska bloggar och medier, som pekar ut en viss religiös grupp som skyldig till branden i Notre Dame. De anser alla att dessa teorier är fakta, vilket det inte är.

   Givetvis finns det de som anlägger bränder i kyrkor, precis som det finns de som anlägger i andra byggnader. T ex moskéer. Det är fler moskéer som brinner än det är kyrkor. Men tror du att dessa konspirationsteoretiker kommer fram då? Nej, det är en total tystnad.

   • Jag har inte pekat ut någon särskild och heller inte läst någon högerpopulistisk media om saken. Men det skulle förvåna mig om det blir tyst om orsakerna till den här branden. Det intresserar många, liksom nine-eleven gjorde i New York som satte igång mycket sökande och teorier. Även konspirationsteorier då vissa uppgifter i media var ofullständiga. Vi får följa det här. Det lär bli mera än en återuppbyggnad i tysthet.

    Anledningen till kommentaren var artikelförfattarens tvärsäkra påstående om en olycka. Hur kunde han veta det?

    Det typiska för en olycka är svårigheten att lägga skuld. Det är lätt att föreställa sig det skulle vara bekvämast för franska regeringen Macron. Macron behöver heller inte betala för det gör kollektivet eller någon som frivilligt tar skulden på sig.

 3. När jag först blev varse fakta om branden i Notre-Dame de Paris, tänkte jag lite åt samma håll som Pepe E. Men det var först när jag läste hans inlägg på The Saker som det blev en klar bild. Och nu är det inlägget översatt på GloPo. Det kallar jag folkupplysningsarbete!
  MSM fortsätter att; ja vad skall jag kalla det? På radionyheterna nämndes nyss de arbetsvillkor som journalister har världen över. Norge sades ligga i topp och Sverige bland topplaceringarna. Ändå är det till olika bloggar, som t.ex. RT jag får gå om jag vill få lite djupare kunskap om aktuella händelser i världen, t.ex. USA:s nygamla hot mot Kuba, ett hot som är mycket illavarslande.

 4. Är det så konstigt om ”vi” européer har tätare band till Notre Dame än till motsvarande byggnader i andra delar av världen?
  Hur mycket man anknyter till något beror på avståndet, både geografiskt, kulturellt och även avstånd i tiden. Hur många i Irak, Syrien eller Afghanistan bryr sig om Notre Dame i Paris? Förmodligen det omvända mot hur många i väst som bryr sig om Palmyra, Babylon och Bamiyan. (Min personliga reflektion är att de bryr sig mindre om Notre Dame än vi bryr oss om t.ex. Palmyra.)

  Det låter kanske grymt men avståndet spelar stor roll i dessa sammanhang. Samtidigt som hela Sverige följde sökandet efter Lisa Holm, så var det få som ägnade en tanke åt alla flickor i samma ålder som mördades i t.ex. Kina.

  För att förekomma alla eventuella kommentarer om att ”MSM” skulle delta i någon konspiration för att fokusera på Notre Dame (och inte på händelser i andra delar av världen) vill jag hänvisa till forskning i området nyhetsvärdering.

  • ”De bryr sig mindre om Notre Dame än vi bryr oss om t.ex. Palmyra”. Jaså, minsann. Varför brinner du mest för Jerusalem långt borta i Palestina ännu mer än Notre Dame då, Andersl?

   • Förstod nästan att ”kommentatorn med de många alias” inte kunde låta bli att svara. Nästan komiskt.
    Borde inte svara men kan inte låta bli att undra vad han/hon har fått information om att jag skulle bry mig mer om Jerusalem än om Notre Dame(?) Kanske jag bryr mig lika mycket? Ingen som vet, ingen som vet…

    • Har du bytt sida? Wow.
     Annars var detta med att försvara ett marktjuvarnas sammanslutning som inte ens ligger i Europa ditt signum.

 5. Sorgligt att Notre Dame brann upp, med all respekt har alla rätten att gråta över det.

  Men varför gråter ingen över världskulturarvet i Yemen, Irak, Syrien, Afghanistan som har bombats av USA koalitionen och av terrorister finansierade av Väst?

  • ”Men varför gråten ingen…”

   De som bor i de här Mellanösternländerna du räknar upp, gråter inte dom heller över de förstörda kulturskatterna?
   Om inte de gråter kanske det inte är så konstigt om inte någon annan gör det heller?
   Men jag tror faktiskt inte det är så. Jag minns det var mycket beklaganden i SVT (jag hade TV då på den tiden) när de förstörde kulturskatterna i Afghanistan. Men det var inte USA eller västländerna som förstörde. Det var istället talibanerna och taliban blev något av ett skällsord här. Alltså någon som förstör.

 6. Förstörelsen i Irak drabbade ett universellt kulturarv som går femtusen år tillbaka i tiden. Senare när invasionsstyrkorna skapade förhållanden som utmynnade i inbördeskrig förstördes även islams helgedomar. Att MS-opinonen inte brydde sig om förstörelsen hänger givetvis samman med att man stödde invasionen men även med att den kulturella bildningen blivit allt tunnare. Vem var kulturellt bättre bevandrad; Hitler, Bush eller Blair. Tyvärr, den förstnämnda och utan konkurrens. Robert Fisk var på plats när biblioteket i Bagdad brann och när muséerna tömdes på sina skatter. Han har skrivit fräna artiklar om den amerikanska militärens totala brist på bildning. Disneyland är för dem kulturens höjdpunkt. De krossade allt som kom i vägen under sina stridsvagnars larvfötter och byggde stödpunkter precis där det föll dem in utan hänsyn. ”Make America Great Again”, redan före Trump.

  Vi får invänta utredningen om branden i Paris och bör givetvis inte utesluta något scenario. Ögonvittnen berättar om ett larm som gått men att man först inte varit speciellt oroad utan närmast trott på falsklarm. Det borde man givetvis inte ha gjort eftersom reparationer var på gång och eventuellt bruk av vinkelslipar och andra elredskap innebär brandfara tillsammans med elsladdar som dras kors och tvärs. Reparation av ett objekt som Notre Dame är vilket fall ett högriskprojekt precis av den anledningen att brandfara uppkommer och därför skulle säkerheten ha prioriterats på bättre sätt. Tydligen fyllde rånet av Libyens oljefyndigheter inte på den tomma franska statskassan som i stället användes till att sponsra terrorister i Syrien.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here