Varför elstopp i Venezuela?

23
2256

I torsdags var det elstopp i Venezuela. Varför? Vet inte, men anser att mycket talar för sabotage som förberedelse för statskupp. Nedan Venezuelas version.
Telesur

Mer än 70 procent av venezuelanskt territorium påverkades av sabotage av landets elektriska system. Cyber-attacken mot El Guri-vattenkraftverkskontrollsystemet lämnade den venezuelanska befolkningen utan el i nästan 24 timmar. Enligt den venezuelanska regeringen uppstod denna blackout av utländskt stödd åtgärder som syftade till att destabilisera regeringens president Nicolas Maduro, som betonade att aggressionen ”påverkade alla lika utan politisk skillnad” Jorge Rodriguez, sektorchef för kommunikation, turism och kultur, avslöjade i ett uttalande detaljerna bakom attacken. Marco Rubio, USA: s republikanska senator från Florida, Mike Pompeo och Juan Guaido påstås vara inblandade i attacken.

Kraftverkets automatiserade styrsystem blev ”attackerat cybernetiskt” sade Rodriguez och förklarade att säkerhetsprotokollen gjorde att maskiner slutade när kraftverket attackerades. Guri-anläggningens elektroniska hjärna reglerar 20 vattenkraftverk genom att ta hänsyn till spänningsvariationer, vilka används för att öka eller minska hela systemets funktion.

Med den här aggressionen avbröt president Nicolas Maduro arbetstid och skolaktiviteter fredagen den 8 mars. Den venezuelanska befolkningen förblev lugn mestadels hemma eller samlades på torg och parker. I Caracas kom ändå många till sina arbetsplatser, gående eller med transportmedel. Denna medborgarreaktion visade befolkningens motståndskraft inför ”den mest brutala aggression som det venezuelanska folket har utsatts för under 200 år”, hävdade Rodriguez. I sitt Twitter-konto uttryckte Maduro också sin beundran ”för det venezuelanska folket som motsätter sig denna nya attack av landets fiender”.

New York Times skrev då ’power cut brought a total blackout here as President Salvador Allende Gossens was in the middle of a nationwide address on the country’s political crisis.’
New York Times

Uppgifter om avlidna på sjukhus tillbakavisas av myndigheterna, men uppgifter finns från andra håll
Falska påståenden om sjukhusdöd

’ Ett informationskrig pågår.

Föregående artikelInte heller OPCW menar att Syriens regering orsakat gasattack
Nästa artikelFredsdelegation från USA besöker Venezuela nu.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

23 KOMMENTARER

 1. Ja, allt tyder på att bankirvampyr maffian och dess agenter ligger bakom detta. Dessa sataniska typer är beredda att förvägra sjuka (barn, kvinnor, män) nödvändig el för deras medicinering. Det är vidden av satans omsorg för det Venezuelas folk. De måste dö för att bankirvampyren ska återigen kunna suga Venezuelas blod. Vad har vi lärt oss av det som hände sedan 2011 (Libyen, Ukraina, Syrien, Jemen och nu Venezuela)? Att mänsklighetens fiender finns i City of London, New York och Hell Aviv.

  https://www.globalresearch.ca/and-they-say-im-the-crazy-one-for-rejecting-the-military-industrial-empire-and-the-two-party-one-party-system/5670816

 2. Indikationer tyder på att främsta målet var hotet mot dollarn eftersom Venezuela är på väg att införa kryptovaluta för ett rädda ekonomin. För USA är detta det mest hotfulla scenariot och syftet med sabotaget var att krossa banksystemet, hindra alla möjligheter till transaktioner och uttag och förbereda för ett framtida återinförande av dollarvalutan. Det hävdas att planering av sabotaget skedde samtidigt med den sk ”humanitära” hjälpen och gränsprovokationerna som en avledande manöver samt utfördes av den grupp av 200 agenter från israels mossad som landsatts i Brasilien ungefär samtidigt och vilka genomförde sabotaget mot kraftverket vid dammen.

 3. ”Kraftverkets automatiserade styrsystem blev “attackerat cybernetiskt” sade Rodriguez och förklarade att säkerhetsprotokollen gjorde att maskiner slutade när kraftverket attackerades. Guri-anläggningens elektroniska hjärna reglerar 20 vattenkraftverk genom att ta hänsyn till spänningsvariationer, vilka används för att öka eller minska hela systemets funktion.”

  I stort fungerar elförsörjningen (i Sverige) ungefär så här men jag tror inte det är särskilt annorlunda i andra delar av världen. Åtminstone i de utvecklade länderna.

  1. Baskraft med hög och jämn produktion hela året. Hit hör exempelvis kärnkraften. Men alla mindre kraftverk, ex. vis vindkraftverk kan också ligga som baskraft. Det gäller också större vattenkraftverk i floder där det saknas magasin, sk. strömkraftverk.

  2. Reglerkraft som kan ordna jämvikt mellan produktion och konsumtion. Hit hör vissa vattenkraftverk som har någon form av magasin. Ett exempel på magasin i södra Sverige är sjön Vänern. Men de flesta vattenmagasinen finns i Norrland.

  3. Reservkraft som kan kopplas in då efterfrågan är som störst eller vid andra problem i produktionen.

  Alla de här produktionsenheterna är kopplade till driftledningscentralen som ger order till produktionsenheterna. Ägarförhållanden mellan kraftverken har mindre betydelse då det är driftledningen som styr. Driftledningen är ett övergripande ord då det finns flera driftledningar. Säkerheten måste vara hög i hela energisystemet.

  https://corporate.vattenfall.se/press-och-media/nyheter/import-nyheter/driftcentralen-som-har-koll-pa-hela-lulealven/

  Det är alltså människor som styr energiproduktionen och så måste det vara. För ingen vill väl ha ett dammras med hundratusentals offer bara för en dator har pajat eller blivit felprogramerad?

  Med det här minnet kan man börja fundera på varför kärnkraftverket i Tjernobyl exploderade i en plötslig miljökatastrof människan sällan skådat. Själv utesluter jag helt fel i utrustningen. Orsaken måste varit felaktiga beslut men då är locket på därför det kan vara på hög politisk nivå och då vet alla det kommer hemlighållas.

  Vad som hänt i Venezuela vet jag inte men något skumt är det. Att det skulle orsakats av en cyberattack (från USA) det ser jag närmast som ett (dåligt) aprilskämt. Men det är väl som vanligt att socialisterna gör det som det är bäst på, sprida propaganda omkring sig och ibland hjälpa fattiga. Produktion är de dessvärre mindre bra på. När jag piggnat till från infektionen i de övre luftvägarna samt blivit fri från bihåleinflammationen kanske jag skulle resa ner till Venezuela och hjälpa till och få igång reservkraftaggregaten på sjukhusen? Försöka väcka liv i dieselmotorerna, sätta spänning på generatorerna och fasa in på sjukhusens elnät. Hörselkåpor på huvudet, arbetshandskar på händerna och falkögon på instrumenten. Hej hopp nu kör vi 🙂

  • Arbetarklass;
   ett råd: åk ingenstans, stanna hemma och gå framförallt inte ut förrän du blivit riktigt klar i knoppen…

   • Stuxnet kanske. Det var någon ”mask” som kunde ta sig in i näten läste jag. Det är klart det finns datorer som hjälpmedel, sådana finns ju inom all administration idag. Men att datorer skulle styra och fördela produktionen är ju bara rent nonsens eller snarare propaganda som ju socialister är så bra på. Känslig information går också genom intranät som inte är lika utsatta som internet där alla kan vistas. Men vanligast vad jag vet är att kommunikationen mellan kraftverk och ledningscentraler går via telefon och mänskliga röster. Här är allting väldigt noga och mycket handlar om säkerhet. När jag sökte på ledningscentraler på internet tog det länge innan jag hittade länken ovan. Allt det här vill man hemlighålla just för att undvika sabotage eller terrorattacker. Vad som orsakade det omfattande el-avbrottet i Venezuela vet inte jag men förmodligen någon form av sabotage. Men jag vill understryka att för mig är det högst oklart av vem. Det skulle också kunna vara ett false-flag uppdrag från regeringen Maduro för att öka solidariteten för regeringen och ”revolutionen” och öka motsättningen till oppositionen samt ”fienden” USA. Vi får inte glömma vi har att göra med ett annorlunda och mer totalitärt samhällssystem. Vad jag läst i rapporteringen om Venezuela de senaste åren är att landet utvecklats mot diktatur även om det är en längre väg dit.

    • struxnet kanske ???? vilken planet bor du på men du vet antagligen vag usa och israel är , då vet du säkert vad struxnet är oxå

     • När jag söker så hittar jag bara stuxnet men inte något struxnet. Är du säker på du uppfattat namnet rätt?

      Jag vet inte vem som sprider datavirus men anklagelserna finns där hela tiden. Bättre föremål för informationskriget får man väl ändå leta efter?
      Datavirus är lite speciellt därför det kan spridas från ett pojkrum lika gärna som från ett utvecklat lands säkerhetstjänst.

 4. På svensk-kubanska föreningens hemsida skriver Zoltan Tiroler

  Bara en och en halv timme efter att elavbrottet inletts twittrade den amerikanska högerpolitikern Marco Rubio, som tagit spetsen i USA:s kamp mot den venezuelanska regeringen, om elavbrottet med en rätt detaljerad beskrivning av dess omfattning. [Enligt andra uppgifter twittrade han redan inom tre minuter efter elavbrottet.]
  Venezuelas regering ställer frågan: ”Hur kunde Marco Rubio veta att back-up generatorerna lagt av? Vid denna tid var det ingen som visste det.”

  Dagen innan elavbrottet, i onsdags, sade Marco Rubio att Venezuela inom ”några dagar skulle stå inför den allvarligaste bristen på livsmedel och bränsle.”

  Kort därefter twittrade kuppmakaren Juan Guaidó att ”Venezuela har klart för sig att ljuset kommer tillbaka när maktmissbruket faller. Under vår turné genom Sydamerika sökte vi stöd för att lösa denna kris. Vi kommer övervinna blockering av framsteg genom mobilisering. Vi ses på lördag på gatorna!”.
  Dagen efter skrev USA:s utrikesminister Mike Pompeo: ”Ingen mat. Ingen medicin. Och nu ingen el. Härnäst: ingen Maduro”.

  [El-nätet slagits ut upprepade gånger sedan i torsdags.

  Cyberkrig mot Venezuela.

  • Ärligt talat Anders tror du på Maduro regeringens förklaringar till de omfattande elförsörjningsavbrotten de senaste dagarna i Venezuela?

   Jag läste Satans försorgs länk till globalresearch nedan och för att få de konspirationsteorierna till verkligt förlopp måste man vara total okunnig om hur elförsörjningen brukar fungera i ett land. Jag tyckte det mer liknade en uppdiktad historia av någon som inte ens är insatt. Men jag vet inte, Venezuelas elförsörjning kan också vara misskött, ha undermålig konstruktion, dålig säkerhet samt personal som vare sig kan eller är intresserade. Alltså något som är helt främmande för oss i västvärlden. Venezolanerna kan tvärt om ha ett väldigt stort förtroende för elförsörjningen om de ständigt matas med uppgifter hur bra den är. Då är det också lättare för dem att förstå att någon yttre ”fiende” har saboterat. Det här är ett klassiskt politiskt grepp att genom en yttre fiende skapa inre solidaritet och sammanhållning. Vad som döljer sig bakom socialismens vackra fasad vet man aldrig riktigt förrän det blivit noga undersökt. SVT Public Service har nyligen varit på ”studieresa” i Nordkorea men nordkoreanerna var ovilliga att visa upp det SVT ville se. Istället ordnas en guidad resa ungefär som en turistresa där man ska få uppleva alla vackra platser.

 5. Ännu en länk till USA. Det rör Venezuela, men inte strömavbrottet. Denne komikers engagerande kritik av sitt eget lands styrelse och media,, är något att etablera i vårt land. Kanske rent av samarbete med? Det känns som den dryftade misskötseln av demokratin blir mer och mer indentisk. Även om vi har det väsentligt bättre i Sverige i dag, kan det vara bra att se hur de har det i USA. Vår sosseregering har ju USA som demokratiskt riktmärke. Till slut, det behövs inget cyberkrig för att slå ut elleveranserna i Sverige. Det går ändå.
  https://youtu.be/4HqA02PaAYc

  • Missa inte denna länk! Observera att Jimmy Dore även nämner att Clinton och Gore 1996 instiftade en lag för medier som stoppade de femtio olika existerande nyhetsstationerna i USA och reducerade dem till fem, samtliga ägda och styrda av korporationerna. Mer eller mindre total åsiktskontroll och propaganda vilket är svårt att inte observera.

 6. FN:s sändebud juristen Vargas som följde valet i Venezuela och konstaterade att det var korrekt intervjuades i TVkanalen France 24 igår och påpekade att exakt samma tillvägagångssätt tillämpades vi kupperna i Chile 1973 och i Nicaragua. USA följer en handbok detalj för detalj utan att använda sin fantasi i onödan. Länken finns på Youtube.

 7. Detta har skrivits av Dick Emanuelsson, expert på förhållanden i Latinamerika. Passar som kommentar till denna artikel.

  TEGUCIGALPA / 2019-03-11 / I lördags, den 9 mars, på appellmötet med megafon som Juan Guiadó genomförde i de välbeställdas östra Caracas, påstod denne 35-åring att den folkvalda regeringens officiella anklagelser om att Venezuela från utlandet är utsatt för ett dataintrång i det datoriserade nationella el-nätet som gjorde att det tre gånger slogs ut av Trump under 48 timmar, att det var lögn.

  Guaidó tog sig dessutom friheten att ifrågasätta president Nicolas Maduros mentala hälsa, och det kan man naturligtvis få göra på de sociala nätverken, med mera. Men frågan är, om en person som anser att HAN är en statschef ska ta sig sådana ord som:

  ”Enligt psykiatern som gömmer `ockupanten´ [Maduro], blev systemet som kontrollerar elnätet saboterat och `hackat´. Alla tekniker är eniga om att detta är omöjligt för ett enkelt skäl; det är ett ANALOGT system”.

  Så långt `President´ INGEN:s expertutlåtande.

  Igår uttalade sig en verklig energi/el-expert i Venezuela, JOSÉ AGUILAR, som enligt portalen La Tabla under många år har varit starkt kritiskt till hur den venezuelanska regeringen/arna har behandlat frågan om landets el-nät.

  Aguilar förlöjligade Guiadó och kallade honom en ”pseudoexpert” som på fullt allvar påstod att Datahjärnan i el-nätet INTE kunde `hackas´ eftersom den var ”analog”.

  Aguilar dräper i en enda mening `President´ INGEN;s anklagelse mot president Maduro med orden:

  ”SYSTEMET REPRESENTERAR DET SENASTE I DIGITAL TEKNOLOGI. STUDERA PMPG INNAN NI PRATAR OCH BEDRAR”.

  Återigen kommer Venezuelas ambassadör i Colombia, Roy Chadertons ord från statskuppen i april 2002 osökt att infinna sig i mina tankar:

  ”DANSA INTE INNAN ORKESTERN HAR DYKT UPP”!

  Frågan är också hur den allt mer nervöse ”INGEN” ska palla med Trumps krigsskådespel innan INGEN behöver en psykiater med mycket Prozac på receptblocket?

 8. Dick Emanuelsson skriver på Facebook ”Forbes säger att “det är mycket möjligt” att USA kan ha genomfört en attack mot Venezuelas elnät.

  Det är Kalev Leetaru, magasinet Forbes´ krönikör i vetenskapliga och tekniska frågor som i senaste numret hävdar att bakom attacken mot det venezuelanska elnätet de senaste 72 timmarna kan USA ha tryckt på tangenterna. Han säger denna form av cyberkrig är en ideal form eftersom det är både billigt rent ekonomiskt men det har oftast inget politiskt pris eftersom det är svårt att spåra.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here