Inte heller OPCW menar att Syriens regering orsakat gasattack

10
1470
Gasattack i Syrien och White Helmets

Jag har flera gånger diskuterat påståendena om att Syriens regering eller av regeringen underställda låg bakom den påstådda gasattacken i Douma i april förra året. Liksom jag diskuterat andra stora attacker med kemiska vapen i april 2017, samt i augusti 2013. Det finns starka skäl att misstänka att Vita Hjälmarna var engagerade i gasttattackeBBC – reportern: Uppgifter om syrisk gasattack var “fake news”.n i april 2017 och 2018. Nyligen publicerde jag en artikel baserad på uppgifter från en reporter på BBC, vilken tillbakavisade påståenden om den syriska regeringens påstådda skuld.

Som framgår av artiklar som nämns nedan saknas stöd för detta. Nu har också OPCW, Organisationen för förbud mot kemiska vapen (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) en internationell organisation som ser till att Konventionen om kemiska vapen efterlevs, rapporterat uppgifter som innebär att stöd saknas för bedömningen att Syrien låg bakom attacken i Douma.

Det heter i slutrapporten Slutrapporten.: Många av de tecken och symptom som rapporteras av medicinsk personal, vittnen och tillfällen (liksom de som ses i flera videor från vittnen), deras snabba utbrott och det stora antalet rapporterade drabbade visar exponering för ett ämne som är irriterande eller giftigt. Men det är inte möjligt att koppla orsaken till dessa tecken och symtom till en viss kemikalie baserat på befintlig information och med tanke på frånvaro av biomedicinska prover från döda människor eller uppgifter från obduktion.

Fingerad gasattack i Syrien 2017 med deltagande av Vita hjälmarna.

Det finns således ingen påvisad koppling till sarin, och inte heller till att Syriens regering låg bakom gasattacken, vilket det har påståtts. Som vi tidigare rapporterat har vårdpersonalen på plats inte heller registrerat några indikationer som tyder på någon kemisk attack. OPCW skriver att ett antal av de intervjuade sjukvårdspersonal som fanns på akutavdelningen den 7 april betonade att dödsfallen inte visade tecken på kemisk attack. De har också rapporterat att de inte har någon erfarenhet av att behandla dödsfall av kemiska vapen. Några intervjuade uppgav att inte fanns någon särskild lukt från patienterna, medan andra vittnen uppgav att de upplevde en röklukt från patientens kläder. Omedelbart efter Douma-episoden i april förra året gick president Donald Trump ut och argumenterade starkt för att det hade varit en kemisk attack från Doumas regeringsstyrkor. Han hade då ingen dokumentation för detta. Och som vi kan se finns det fortfarande inget stöd för dessa påståenden. Pål Steigan

Ett urval andra artiklar om gasattacker i Syrien.

OPCW rapport kvaddar uppgifterna från Vita hjälmarna, USA & Co om nervgasattack i Duoma, Syrien.
Falsk rapport om gasolyckan i Khan Sheikhoun av läkare från UOSSM som utbildar White Helmets
Tidigare och kommande (?) gasattacker (av terrorister) i Syrien
Svensk expert slår hål på Frankrikes rapport om gasolyckan
Framstående USA-expert:Skedde verkligen en gasattack i Syrien som beskrivits?
Håller USA:s bevis för att Syrien stod bakom giftgasangrepp i Khan Shaykhoun?
Medietystnad när Trumps bevis för gasattacken i Syrien sågas
Rebellerna utförde gasattacken i Ghouta – indikation från FN:s inspektörer
Väst hindrar FN att undersöka gasincidenten i Syrien
Varning till president Trump från säkerhetsexperter i USA
Vem orsakade gasattacken i Syrien?
Storbritanniens ambassadör – Syrien orsakade inte gasattacken
Har Pentagon tränat terrorister i användning av kemiska vapen?
IS och al-Qaida firar USA:s attack och går till angrepp i Syrien
Rapporten om gasattack kom innan Syrien bombade terroristers gaslager
Kemgasattacken i Syrien och journalistikens kollaps
Syrien bombade terroristfabrik för kemiska vapen i Idlib, har tidigare informerat FN om terroristers kemiska vapen
Gasattack? De vanliga lögnerna mot Syrien före fredsmöte?
Seymour Hersh: Obama stoppade Syrien-anfall pga. bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta, Damaskus
Hur Turkiet planerade gasattacken i Syrien med USA:s hjälp
Syriens rebeller planerar ny gasattack
Hersh: Obama stoppade Syrienanfall pga bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta
FN-rapporten om gasattack i Syrien håller inte.

Föregående artikelManifestation på Sergels Torg 9 mars kl 13 för Palestina och mot Eurovision i Israel
Nästa artikelVarför elstopp i Venezuela?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. ”USA, Storbritannien och Frankrike anklagade Assad-regimen för att ha utfört angreppet men OPCW-rapporten pekar inte ut någon ansvarig, då det inte ingick i mandatet för undersökningen.”

  https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/utrikes/opcw-klorgas-anvandes-i-syrien

  Varför ljuger du, Anders?

  (Denna kommentar har postats av en person i Lund som använder flera olika alias och ibland tar en annans persons namn. Det är inte tillåtet i detta forum. / redaktören)

  • Jag ljuger inte alls. Deras uttalande är konsistent med uppgifter från människor och vårdpersonal i området, andra källor, inklusive BBC-reportern. Det är helt korrekt att påstå att ’ Inte heller OPCW menar att Syriens regering orsakat gasattack’ Ibland uttalar sig OPCW på så sätt att de indikerar viss inställning i skuldfrågan utan att vara helt tydliga.

  • Du får nog lägga till ett annat namn eller en bokstav så ingen blandar ihop dig med mig dvs den ursprungliga Benny här på bloggen så att inga misstag görs i debatten! Tack på förhand!

 2. Ja Benny, vem ljuger ? Detta eviga upprepande, det schemamässiga förfarande som är så totalt genomfalskt att ingen vettig person överhuvudtaget kan inbilla sig någon sanningshalt i detta nonsens, vi har sett och hört det förr. Här en röst som säger det ganska bra.
  ”We were LIED to about wmd’s in Iraq &1m people lost their lives We were LIED to about need for intervention in Libya- hundreds of thousands lost their lives, millions displaced, humanitarian crisis caused We are being LIED to about #Venezuela”.
  https://twitter.com/ml_maria_/status/1103519134862716928

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here