I vems intresse utreder svenska åklagare kemgasattacker i Syrien?

4
2030
Påstådd gasattack i Syrien och White Helmets

I serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Jag har sökt efter färskare uppgifter i denna fråga, men hittar inget. En sökning på ”Syria, gas” leder mig till denna artikel från 18/9 2021 IS tar på sig ansvaret för gasattack som slog ut elnätet i Syrien i flera timmar igår.

 

Denna artikel i Proletären av Syrienkännaren Patrik Paulov I VEMS INTRESSE UTREDER SVENSKA ÅKLAGARE KEMGASATTACKER I SYRIEN? behandlar ett ämne som jag själv nyligen behandlat Sverige inleder förundersökning om grovt folkrättsbrott i Syrien – men missar “storskurken” helt. Skriver jag i DN. Patrik Paulovs artikel tillför mycket av värde utöver min artikel och bör läsas av alla som är intresserade av Syrien, juridik och politik.


I vems intresse utreder svenska åklagare kemgasattacker i Syrien?

Den första brett uppmärksammade kemgasattacken i Syrien skedde i augusti 2013 och riktades mot flera platser i västra och östra Ghouta utanför Damaskus. Bilderna på de döende barnen som kippade efter andan var fasansfulla. Händelsen möttes av kraftfulla fördömanden världen över.

Att använda kemiska stridsmedel är en krigsförbrytelse och de skyldiga bör ställas inför rätta. Men det finns en motvilja mot att utreda vad som verkligen hänt och varför.

Ghoutaattacken och följande verkliga eller påstådda giftgasangrepp har främst utnyttjats av västvärlden, syriska oppositionella och väpnade extremistgrupper i försöket att få till stånd ett regimskifte i Syrien.

De har också inträffat varje gång den syriska armén varit nära att vinna avgörande strider och de väpnade grupperna varit i desperat behov av att vända utvecklingen.

Det är i detta sammanhang vi måste se de rättsprocesser om grovt folkrättsbrott som nu inletts i Sverige, Frankrike och Tyskland.

Bakom de anmälningar som ligger till grund för förundersökningarna står bland andra Civil Rights Defenders, Syrian Center for Media and Freedom of Expression och enskilda syrier. Anmälarna pekar utan minsta tvivel ut Syriens regering och president Bashar al-Assad som kemgasande massmördare.

I detta är de anmälande organisationerna överens med sina finansiärer. De finansieras till största delen av stater som är parter i konflikten och av krafter som är ökända för inblandning i regimskiftesprojekt runt om i världen, som amerikanska National Endowment for Democracy (NED) och George Soros Open Society Foundation.

Alla tre länder där rättsprocesserna inletts är också direkt involverade i Syrienkriget. Frankrike har levererat vapen till väpnade grupper, medan Sverige och Tyskland främst stött de krigande gruppernas politiska företrädare.

Mediernas rapportering om den svenska förundersökningen om grovt folkrättsbrott har tyvärr varit lika ensidig och okritisk som tidigare skildringar av kemgasattackerna. Det är som om alla är överens om vad som skett och vem som är skyldig.

Så är det inte.

BAKGRUND
Här följer några punkter som är viktiga att ha med sig när man närmar sig frågan om kemiska vapen i Syrien, punkter som du troligen inte kommer att få läsa i andra medier:

1. Det var regeringen Assad som 2013 bad FN att komma till Syrien efter misstänkta attacker med kemiska vapen mot civila och soldater i mars samma år. FN-delegationen anlände till Damaskus den 19 augusti. Bara två dagar senare, den 21 augusti, genomfördes de uppmärksammade kemgasattackerna i det av väpnade grupper kontrollerade Ghouta utanför Damaskus.

Fingerad gasattack i Syrien med deltagande av Vita hjälmarna.

En fråga man bör ställa sig: Är det rimligt att tro att Syriens regering först vädjar till FN att undersöka kemgasattacker, som regeringen anser har utförts av oppositionella väpnade grupper, och sedan själv väljer att sätta in kemiska vapen mot civila mitt framför ögonen på FN-delegationen och hela världens medier?

2. Den FN-undersökning om Ghouta som gjordes 2013 tar inte ställning i skuldfrågan. Däremot finns uppgifter i slutrapporten som pekar på att andra än den syriska armén kan vara skyldiga.

Det var inte bara områden under väpnade gruppers kontroll som drabbades. Den första kemgasattacken skedde i det regeringskontrollerade Khan al-Assal utanför Aleppo i mars 2013. Där var det soldater och civila som utsattes för saringas under strider med väpnade grupper, vilket var den händelse som fick Syrien att begära av FN att undersöka saken. Även i augusti utsattes soldater i närheten av Ghouta för kemiska stridsmedel.

Damaskusbor avvisar anklagelserna
3. Det fanns redan hösten 2013 syriska oppositionella och röster runt om i världen som inte trodde att Syriens regering var skyldig. Den syrisk-kurdiske ledaren Salih Muslim, som ofta citerats i västmedier i andra frågor, påpekade att ”regimen” aldrig skulle vara så dum att den gjorde detta inför FN. Det var, enligt honom, snarare så att de väpnade grupperna gjorde det för att sätta dit Assad och få omvärlden att ingripa militärt.

En liknande hållning hade den syriske oppositionsprofilen Haytham Manna, bosatt i Paris. Han påpekade att al-Qaida i Syrien kommit över och använt kemiska vapen tidigare.

I USA skrev en rad tidigare militärer och underrättelseagenter ett öppet brev till president Obama och varnade honom för att gå på en bluff liknande den som föregångaren George W Bush gått på om massförstörelsevapnen i Irak. Enligt brevskrivarnas underrättelser borde misstankarna för sarinattacken i Ghouta snarare borde riktas mot väpnade grupper och deras utländska uppbackare, som Turkiet och Saudiarabien.

4. Det finns oberoende krafter som noggrant studerat Ghoutaattacken under lång tid. En av dem är analysgruppen Rootclaim. En första studie presenterades 2017 och ytterligare en i juni 2021. De har bland annat utifrån filmer och bilder från förödelsen i Ghouta lyckats kartlägga varifrån raketerna med sarin måste ha skjutits.

Deras slutsats är att dessa kortdistansraketer inte kan ha kommit från regeringskontrollerat territorium, utan måste ha avfyrats från ett närliggande område som då behärskades av terrorgruppen Liva al-Islam.

Professor Theodore Postol, MIT.

Rootclaims slutsatser ligger i linje med en tidigare studie från Ted Postol, professor vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Cambridge, USA, och Richard Lloyd, före detta FN-vapeninspektör.

Medietystnad när Trumps bevis för kemgasattacken i Syrien sågas
5. Avslutningsvis måste Douma nämnas. Staden i östra Ghouta kontrollerades fram till april 2018 av Liva al-Islams efterföljande, Jaish al-Islam. Organisationen har enligt Amnesty gjort sig skyldig till grova krigsförbrytelser.

Våren 2018 var den syriska armén på väg att ta kontroll över hela området. Den 7 april spreds åter igen dramatiska bilder på barn som påstods ha utsatts för giftgas. Så snart armén intagit och säkrat staden var Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) på plats i Douma.

OPCW:s logga.

Dess expertteam kom efter noggranna undersökningar fram till att det mesta tydde på att det inte skett någon gasattack och att den påstådda nedslagsplatsen för gasraketen arrangerats av någon på marken – det vill säga Jaish al-Islam, Vita hjälmarna eller någon annan grupp som fanns i Douma den 7 april.

OPCW:s ledning valde att helt bortse från expertteamets synpunkter och hemligstämplade rapporten. Den officiella rapporten till FN från den 1 mars 2019 pekar istället ut den syriska regeringen som skyldig. När medarbetare inom OPCW protesterade och läckte den hemliga rapporten försökte ledningen tysta och svartmåla visselblåsarna.

En rad kända personer skrev tidigare i år ett öppet brev om skandalen kring OPCW och Douma. Bland undertecknarna fanns Hans von Sponeck, tidigare vice generalsekreterare i FN, José Bustani, OPCW:s förste generalsekreterare, Noam Chomsky, professor, och Oliver Stone, filmproducent.

Noam Chomsky.

Lögnspridarna tiger när kemgasbluffen avslöjas
De fem punkterna ovan innehåller ett axplock av en större mängd uppgifter som motsäger eller reser frågor om den i Sverige rådande bilden om kemgasattackerna i Syrien. Denna motbild är inte något som de anmälande organisationerna bakom förundersökningen har intresse av att lyfta fram. Tyvärr är det också en ickefråga i de stora medierna.

Mest häpnadsväckande är den totala tystnaden kring Douma. Nästan inga medier i väst har ens rapporterat om skandalen. Är det för att ett avslöjande om att Doumaattacken troligen arrangerades i propagandasyfte av väststödda ”rebeller”, riskerar att väcka frågor om om hur många andra ”sanningar” i Syrienkriget som egentligen är propagandalögner?

Det behövs en seriös och opartisk utredning om kemgasattackerna i Syrien, för att få klarhet och kunna utkräva ansvar. Vad som inte behövs är en rättsprocess som bara blir en fortsättning på västvärldens folkrättsvidriga regimskiftesprojekt i Syrien.

Relaterat.
OPCW har manipulerat uppgifter om gasattacken i Douma.
Om OPCW:s bedrägliga rapporter om gasattacker i Syrien.
OPCW förfalskade rapporter för att skylla på Syriens regering i stället för Väst-stödda jihadister!
OPCW har manipulerat uppgifter om gasattacken i Douma. 31/5 2019.
Gasattacken i Douma i Syrien våren 2018 var arrangerad säger ledande USA-expert.
Vad är och vad gjorde OCPW? Är OPCW jävig?
USA-skandal hos OPCW – mottagare av Nobels fredspris 2013.
“Gasattacken i Douma” – lögner för ett krig.
Inte heller OPCW menar att Syriens regering orsakat gasattack.
OPCW rapport kvaddar uppgifterna från Vita hjälmarna, USA & Co om nervgasattack i Duoma, Syrien.
Falsk rapport om gasolyckan i Khan Sheikhoun av läkare från UOSSM som utbildar White Helmets
Tidigare och kommande (?) gasattacker (av terrorister) i Syrien
Svensk expert slår hål på Frankrikes rapport om gasolyckan
Framstående USA-expert:Skedde verkligen en gasattack i Syrien som beskrivits?
Håller USA:s bevis för att Syrien stod bakom giftgasangrepp i Khan Shaykhoun?
Medietystnad när Trumps bevis för gasattacken i Syrien sågas
Rebellerna utförde gasattacken i Ghouta – indikation från FN:s inspektörer
Väst hindrar FN att undersöka gasincidenten i Syrien
Varning till president Trump från säkerhetsexperter i USA
Vem orsakade gasattacken i Syrien?
Storbritanniens ambassadör – Syrien orsakade inte gasattacken
Har Pentagon tränat terrorister i användning av kemiska vapen?
IS och al-Qaida firar USA:s attack och går till angrepp i Syrien
Rapporten om gasattack kom innan Syrien bombade terroristers gaslager
Kemgasattacken i Syrien och journalistikens kollaps
Syrien bombade terroristfabrik för kemiska vapen i Idlib, har tidigare informerat FN om terroristers kemiska vapen
Gasattack? De vanliga lögnerna mot Syrien före fredsmöte?
Seymour Hersh: Obama stoppade Syrien-anfall pga. bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta, Damaskus
Hur Turkiet planerade gasattacken i Syrien med USA:s hjälp
Syriens rebeller planerar ny gasattack
Hersh: Obama stoppade Syrienanfall pga bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta
FN-rapporten om gasattacken i Syrien håller inte.

Föregående artikelRyssland flaggar för fredssamtal med Ukraina. Vad kan det innehålla?
Nästa artikelKommer Europas energikris från Moskva? Eller rentav från Berlin och Bryssel?

4 KOMMENTARER

 1. BBC Admits Propaganda Report Smearing OPCW Syria ’Gas Attack’ Whistleblower Was Filled With Lies
  A BBC propaganda report from journalist Chloe Hadjimatheou that smeared an OPCW whistleblower, Wikileaks and columnist Peter Hitchens for questioning the alleged April 2018 ”gas attack” in Douma was loaded with lies and disinformation, the BBC has admitted.

  From The Daily Mail, ”BBC admits Syria gas attack report had serious flaws in ’victory for truth’ after complaint by Peter Hitchens”:
  https://www.blacklistednews.com/article/80760/bbc-admits-propaganda-report-smearing-opcw-syria-gas-attack-whistleblower-was-filled-with.html

  A major victory in the battle for the truth abouyt Chemcial Weapons in Syria. My complaint against the BBC is upheld
  By Peter Hitchens
  https://hitchensblog.mailonsunday.co.uk/2021/09/a-major-victory-in-the-battle-for-the-truth-abouyt-chemcial-weapons-in-syria-my-complaint-against-th.html

 2. Blinken: USA: s politik är att ”motsätta sig återuppbyggnaden av Syrien”
  USA har uteslutit normalisering med Syrien
  På onsdagen sa utrikesminister Antony Blinken att USA: s ståndpunkt i Syrien är att ”motsätta sig” landets återuppbyggnad och inte stödja några försök till normalisering med regeringen i Bashar al-Assad.
  På en gemensam presskonferens med sina israeliska och UAE -motsvarigheter sa Blinken att USA inte har ”ändrat vår ståndpunkt att motsätta sig återuppbyggnaden av Syrien förrän det har skett irreversibla framsteg mot en politisk lösning”.
  Fler och fler arabiska länder accepterar att Assad inte går någonstans och har vidtagit åtgärder för att normalisera, inklusive Jordanien, som öppnade sin gräns mot Syrien i september. Blinken sa att USA inte har för avsikt att ”uttrycka något stöd för ansträngningar att normalisera relationerna eller rehabilitera Assad” eller upphäva en ”enda sanktion” om det inte sker regimändringar i Damaskus.
  USA: s sanktioner enligt Cæsarlagen mot Syrien riktar sig specifikt till energi- och byggsektorerna för att hindra landets förmåga att bygga om efter 10 år brutala krig. Sanktionerna kan rikta sig till alla personer oavsett nationalitet, vilket avskräcker Syriens grannar från att hjälpa till med återuppbyggnaden.
  Utöver sanktionerna har USA också en ockupationsstyrka på cirka 900 soldater i östra Syrien och stöder de kurdiskt ledda syriska demokratiska styrkorna i regionen. Detta område i Syrien är där de flesta av landets oljefält finns, så USA: s närvaro håller vital resurs ur händerna på Damaskus.
  Washingtons ekonomiska krigföring mot Syrien förvärrar landets matbrist. Enligt FN, från och med februari, är antalet syrier som är nära att svälta 12,4 miljoner, eller 60 procent av befolkningen.
  https://www.globalresearch.ca/blinken-us-policy-oppose-reconstruction-syria/5758622

 3. Men det blir ju bara mer o mer löjeväckande; ’svenska åklagare’ ’utreder’ gasattack i Syrien..Alltså.. De ska först börja med att sopa framför eget, dvs inte gå med i en terrorterroristernas organisation, och sedan skaa de utreda dessa för brott mot Mänskligheten sedan 50 år tillbaka minst, med konsekvens 20milj mördade. Seedan kan de börja utreda övrigt..Om de ens kommer tycka det är lönt. Men eftersom de flesta ’sveenska åklagare’ (inte alla) är i globalisternas djupa fickor så kommer det natuurligtvis inte skee, aalls

  • @8 september, 2022 At 21:02
   Sant, men förstå vad som verkligen händer här. Sverige agerar på USAs order, som USAs proxy och gör USAs smutsiga arbete. Redan 51a staten som rapporterar till Washington.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here