Ryssland flaggar för fredssamtal med Ukraina. Vad kan det innehålla?

42
2238
Bild: från möte 2019. Wimimedia Commons.

RT rapporterade igår att Moskva avslöjar villkoren för samtal mellan Putin och Zelensky.
Ryssland är inte intresserat av ett möte för mötets skull, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov (som även tog upp frågan i TV i Ryssland i söndags).

Innan det kan bli något personligt möte mellan Vladimir Putin och Vladimir Zelensky måste tydliga avtal, som de ryska och ukrainska ledarna kommer att underteckna, vara på plats, har Kremls talesman Dmitrij Peskov sagt.

”När det gäller samtalen mellan Putin och Zelenskij har ingenting förändrats här. Ingen behöver ett möte för mötets skull”, påpekade Peskov i en intervju med tidningen Izvestija på tisdagen.

För att Putin och Zelenskij ska kunna träffas eller ”för att själva idén om ett sådant möte ska vara på dagordningen, måste mycket arbete göras och grunden för de överenskommelser som kan formaliseras på högsta nivå måste läggas”, sade han.

”Det finns inget aktuellt om det för tillfället”, klargjorde Kremls talesman, med hänvisning till mötet mellan den ryske och den ukrainska presidenten.

Peskov talade om samma fråga i söndags och sade till TV-kanalen Rossiya 1 att Moskva var redo att tala med Zelenskij endast ”om hur våra krav kommer att uppfyllas” av Kiev.

När det gäller Rysslands militära operation i Ukraina så ”löper den på, alla dess mål kommer att uppnås”, försäkrade han.

Zelensky har gjort motsägelsefulla uttalanden om ett möte med Putin och först sagt att han ville diskutera konfliktens öde direkt med den ryske presidenten och sedan insisterat på att inga samtal med Moskva var möjliga.”

Kommentar: Dessa uttalanden kan tolkas som försiktiga fredstrevanden. Väcker flera frågor. Kan de bero på att Kreml anser att man har uppnått (eller kan säga att man uppnått) sina mål? Eller går kriget inte tillräckligt bra? Börjar de stenhårda sanktionerna börjar ha allt besvärligare effekt? Är isoleringen från USA & Väst alltför ”kostsam”? Ökande missnöje i Ryssland? Man väntar spänt på en reaktion från Kiev.

En annan aktuell artikel på RT kan tolkas som att isoleringen uppfattas som alltför ”kostsam”? Totalt hybridkrig mot Ryssland.

Graden av fientlighet hos Rysslands motståndare är extraordinär.
Ett totalt krig har förklarats mot Ryssland, och det förs i hybridformer på alla områden, sade vice utrikesminister Sergej Ryabkov.

”Den nuvarande periodens allvar får inte underskattas”, varnade Ryabkov i en intervju med tidskriften International Affairs på tisdagen.

Han syftade uppenbarligen på det väldiga militära och ekonomiska stöd som USA, EU och andra länder har gett Ukraina under konflikten med Ryssland, liksom de hårda sanktioner som västvärlden har infört mot Moskva.

Moskva har vid många tillfällen varnat för att utländsk hjälp till Kiev bara eskalerar striderna i Ukraina och sätter Ryssland på kollisionskurs med det USA-ledda Nato-blocket.

Ryabkov påminde dock om att ”Ryssland har alltid, genom hela sin historia, visat att det passerar de svåraste prövningarna med ära och kommer ut ur dem ännu starkare”. Enligt Ryabkov ”kommer detta att vara fallet även den här gången”.

RT avslutar ofta sina artiklar på följande sätt: Ryssland skickade trupper till Ukraina den 24 februari med hänvisning till Kievs misslyckande att genomföra Minsk-avtalen, som är utformade för att ge regionerna Donetsk och Lugansk särskild status inom den ukrainska staten. Protokollen, som förmedlades av Tyskland och Frankrike, undertecknades första gången 2014. Ukrainas tidigare president Pjotr Porosjenko har sedan dess erkänt att Kievs främsta mål var att använda vapenvilan för att köpa tid och ”skapa kraftfulla väpnade styrkor”.

I februari 2022 erkände Kreml Donbassrepublikerna som självständiga stater och krävde att Ukraina officiellt skulle förklara sig som ett neutralt land som aldrig kommer att ansluta sig till något västerländskt militärblock. Kiev insisterar på att den ryska offensiven var helt oprovocerad.”

Sven Hirdman

Vilka områden kan täckas av en fredsuppgörelse? Den erfarne diplomaten och förre Moskva-ambassadören Sven Hirdman skriver:

Beståndsdelarna i en uppgörelse är ganska givna:

 • Ukrainas säkerhetspolitiska status;
 • Krims status;
 • Separatistområdenas i Donbass status;
 • Språklagarna i Ukraina;
 • Säkerhetsgarantier för Ukrainas territoriella integritet och självständighet.

Sedan 1991 har det funnits flera allvarliga tvistefrågor mellan Ryssland och Ukraina:

 1. Den sovjetiska marinbasen i Sevastopol på Krim, som Ryssland från 1992 arrenderade av Ukraina och 2014 annekterade och införlivade med Ryssland.
 2. De ryska gasleveranserna genom och till Ukraina, rörande vars prissättning man har grälat i 30 år.
 3. Krim och dess 1,5 miljoner ryssars tillhörighet, införlivade med Ryssland 2014.
 4. Innebörden av den orangea revolutionen i Ukraina 2004, då den rysk-stödde presidentkandidaten Janukovitj förlorade.
 5. Innebörden av Majdan revolutionen 2014. En av västmakterna understödd statskupp enligt Ryssland – en frihetsrevolution enligt Ukraina.
 6. De ukrainska regeringarnas val sedan 2014 av Bryssel framför Moskva vad gäller handel och säkerhet.
 7. Det ryska språkets och den ryska kulturens ställning i Ukraina, diskriminerade enligt Ryssland.
 8. Moskva-patriarkatets och dess församlingars ställning i Ukraina.
 9. Status för de rysk-etniska separatistgrupperna i det ukrainska rostbältet i Donbass, vars befolkning nu håller på att införlivas med Ryssland.
 10. Kontrollen av sjöfarten i Azovska sjön och dess utlopp i Svarta havet.
 11. Den ryska ledningens farhågor, oberättigade eller ej, för att Ukraina på sikt skulle bli ett militärt basområde för USA och NATO och därmed ett hot för Rysslands säkerhet.

https://www.alliansfriheten.se/kriget-i-ukraina-2022/

Föregående artikelKritik av 1100 forskares kritik av dagens klimatmodeller.
Nästa artikelI vems intresse utreder svenska åklagare kemgasattacker i Syrien?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

42 KOMMENTARER

 1. Vi får hoppas att vapnen tystnar och att det blir fred!!

  I dagens Aftonbladet (7 september 2022) kom en nyhet att Turkiets president Erdogan nu anklagar västländer för att avsiktligt provocera Ryssland i kriget att landet nu tvingats dra ned på gasleveranserna till Kontinentaleuropa.

  Uttalandet måste ses som rejält geopolitiskt högintressant från turkisk och även rysk position.

  Någon mer tangentbordskunnig än jag kanske kan fixa en fungerande länk… 😉

   • Har hittills misslyckats tyvärr.

    Får sätta mig med en tjock instruktionsbok verkar det som! (I min värld har alltid sådant här finlir och fixa snygga dokumenttexter helt överförts på skickliga sekreterare och assistenter, därför ansågs det aldrig av någon aktuellt att skicka undertecknad på datakurs heller, så var synen utanför Sverige under lång tid…).

    • Nej. Läs och följ de mycket enkla instruktionerna. Be någon annan internetanvändare visa dig -tips tonåring eller yngre faktiskt.

     Antar att många tror att du skämtar på något sätt.

     • Nej Anders, varför skulle jag skoja om det? Att få in klickbara länkar i denna mobiltelefons svarsruta är hittills omöjligt (även om jag skriver in full http-länk lyser de inte och blir inte klickbara). Jag har dessvärre försökt! Länge gick det inte ens att svara och skicka vidare textsvar till GP, jag bytte Sim-kort och då återkom åtminstone den svarsfunktionen. (Jag tror det är något inställningsfel i programvaran).

    • Herrejisses. Det enda du behöver göra är att markera webb-adressen, högerklicka och sen klicka Kopiera. Därefter i inlägget här, högerklicka igen och klicka Klistra in. Ett dagisbarn klarar det.

  • Hittade två artiklar som citerar Erdogan den 22-09-07 och jag kan klistra in som text här nedan:
   ”Det uppgav Erdogan vid en presskonferens med den serbiske ledaren Aleksandar Vucic i Belgrad.

   ”Jag säger till dem som underskattar Ryssland: ni har fel. Ryssland är inte ett land som kan underskattas. Ryssland har minskat naturgasförsörjningen, priserna i Europa har stigit. Allt är genomtänkt. Varför tänkte du inte på det här innan? Här kommer naturligtvis Ryssland att använda alla medel som står till dess förfogande när alla angriper det. Vi hoppas att nå en fred så snart som möjligt och få ett slut på denna fråga. Låt världen hitta fred igen”, citerar RIA Novosti honom.

   Tidigare talade chefen för Institutet för social och ekonomisk forskning vid Financial University under Rysslands regering, ekonomen Alexei Zubets om konsekvenserna av energikrisen för Europa.”

   https://russian.rt.com/world/news/1046083-erdogan-rossiya-nedoocenivat

   ”ANKARA, 7 september – RIA Novosti. Turkiets president Tayyip Erdogan talade om västländers försörjning av vapen till Ukraina.
   ”… De säger att vapen överförs (av väst). Skräp skickas till Ukraina”, sa Erdogan vid en presskonferens med Serbiens president Aleksandar Vucic i Belgrad .
   Han tillade att han inte anser att USA:s och EU:s politik i den ukrainska frågan är korrekt.
   ”Det finns ett väst som för en politik baserad på provokationer”, sa den turkiske ledaren.
   Erdogan tillade att krisen i Ukraina sannolikt inte kommer att ta slut någon gång snart.
   Sedan den 24 februari har Ryssland genomfört en speciell militär operation för att demilitarisera och denazifiera Ukraina. Vladimir Putin kallade sin uppgift ”skyddet av människor som har utsatts för mobbning och folkmord av Kievregimen i åtta år”. Enligt presidenten är operationens slutmål befrielsen av Donbass och skapandet av förhållanden som garanterar säkerheten för Ryssland självt.
   Mot bakgrund av operationen fortsätter USA och dess NATO -allierade att leverera vapen till Ukraina. President Joe Biden undertecknade utlåningslagen, Washington allokerar tiotals miljarder dollar till Kiev . Moskva har upprepade gånger betonat att tillgången på västerländsk militärutrustning bara förlänger konflikten, och transport av vapen blir ett legitimt mål för den ryska armén.”
   https://ria.ru/20220907/ukraina-1815156217.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

   Var det vad som stod i aftonbladet?

 2. Hittat på nätet:
  Militär analys av kriget i Ukraina
  7 SEPTEMBER 2022 http://www.damijan.org
  Marko Golob
  ”Amatörer räknar tankar, proffs räknar lastbilar”
  Ovanstående mening är en av de viktigaste sakerna som lärs ut i någon seriös militärakademi. I en av de bästa artiklarna i den västerländska MSM (main-stream media) – den här gången Wall Street Journal , en pensionerad amerikansk general (varför vågar pensionerade officerare skriva nyktra artiklar?) Mark T. Kimmitt, (amerikanska arméns brigadgeneral). -pensionerad, biträdande utrikesminister för politisk-militära frågor, 2008-09) säger följande:
  ”… minskande lager av ledande vapensystem” i Nato-länderna kommer oundvikligen att leda till en långvarig konflikt, och ett längre krig kommer i sin tur att resultera i ”mer press från stödjande nationer, ihållande inflation, mindre uppvärmning av gas och fallande folkligt stöd. ”
  ”Detta kommer sannolikt att innebära att man klurar igenom ett långt krig, med fler offer .”
  Och vidare:
  “ I modern högintensiv krigföring är logistiken akilleshälen . Bra träning, bra taktik och modiga soldater är avgörande, men utan vapen, mat och bränsle stannar arméer. Det kan vara vad som händer när slagfältet blir statiskt och ett genombrott ser osannolikt ut.”
  (För de som har problem med betalväggen, sammanfattning på ZeroHedge .)
  Vi skulle kunna lägga till sjukvård. För om man inte är där i ”den gyllene timmen” efter en skada kan oåterkalleliga förluster växa enormt.
  En titt på den logistiska bilden av kriget i Ukraina ger oss en grund för att förutsäga dess utveckling. Låt oss titta på situationen längst fram:
  Ryska styrkor är bara några dussin till några hundra kilometer bort från den ryska gränsen (Krim ingår här). För en av de största arméerna i världen är detta praktiskt taget på bakgården. I händelse av en allvarlig konflikt förutser den ryska armén, i sin doktrin, militära insatser mestadels på ett avstånd av upp till 1000 km från sina gränser. Vilket, med tanke på storleken på dess territorium och kapaciteten på dess ”luftlift”, inte betyder att detta bälte kommer att utökas vid behov.
  Ryssland kontrollerar också fullt ut sitt eget och ukrainska luftrum (”air supremacy”), vilket innebär att det inte finns någon fara för ett luftangrepp på dess logistikrutter (vi kommer att prata om artillerihotet senare). På samma sätt är källorna till råvaror, bränslen och mat praktiskt taget outtömliga. Detsamma gäller industriell kapacitet. De flesta av dem ligger hundratals om inte tusentals kilometer bakom frontlinjen. Strategisk kapacitet ligger mest bakom Ural. Om vi ser specifikt till militära kapaciteter, speciellt produktion av förbrukningsvaror, d.v.s. ammunition ärvde Ryska federationen den enorma kapaciteten i det forna Sovjetunionen, som hade en armé på cirka 4 miljoner soldater i fredstid och flera gånger så många i krigstid. Låt oss vara tydliga, i ett potentiellt krig med det kollektiva väst (över 800 miljoner invånare under OT) och inte i något lokalt krig med ett land med en befolkning på 40 miljoner.
  Den ryska befolkningen (med de senaste migrationerna) är något mindre än 150 miljoner människor. Om vi tar den historiska standarden att maximalt en tolftedel av befolkningen kan mobiliseras, d.v.s. drygt 8 % av befolkningen, det skulle innebära 12 miljoner soldater. Med tanke på befolkningens nuvarande åldersstruktur och modern krigföring är denna siffra mycket överdriven (och onödig). Officiellt har Ryska federationen 2,2 miljoner människor som militär reserv (personer som har avslutat sin militärtjänst, som har grundläggande militära kunskaper och är i lämplig åldersgrupp – upp till 35 år gamla).
  Å andra sidan har vi Ukraina som ärvde det forna Sovjetunionens enorma militärindustriella kapacitet. För att bara nämna några: Mališev i Charkiv, som var världens största utvecklings- och produktionstankcenter i världen, Motor Sich – en av de största tillverkarna av gasturbiner för helikoptrar i världen, Antonov – en av världens största tillverkare ( också den största) av flygplan, främst transport, Juzhmash – en av världens största tillverkare av militära ballistiska (Satan…) och civila missiler (Zenit), till företag som tillverkade instrument och satelliter för flyg- och rymdindustrin i Donbass, till varv i Nikolaev som tillverkade sovjetiska hangarfartyg.
  Till skillnad från Ryska federationen, under de 30 åren från 1991 till idag, har de flesta av dessa kapaciteter misslyckats av flera skäl. För det första att dessa kapaciteter var betydligt för stora och för krävande för att kunna upprätthållas av ett land med lite över 50 miljoner människor vid den tiden, för det andra att det var betydligt mer lönsamt att sälja de gamla militära förnödenheterna från SZ än att underhålla och utveckla sin egen industri, och sist men inte minst, eftersom Ukraina var (och är) för korrupt för att kunna föra en seriös utvecklingspolitik. Även om den ukrainska militärindustrin bara var en skugga av sin tidigare supermakt före denna konflikt, och mycket av dess professionella personal antingen hade gått i pension eller flyttat till Ryska federationen, var industrin fortfarande en kraft att räkna med.
  Var – fram till detta krig. Varför? Eftersom ryska federationens styrkor systematiskt förstörde denna industris produktions-, utvecklings- och servicecenter.
  Vad betyder det? Det betyder att den ukrainska armén, som förlorade mer än 80 % av sin utrustning på ett halvår, är livsnödvändigt beroende av försörjning från det kollektiva väst. Ukraina kan inte längre seriöst serva sin egen utrustning, än mindre att producera den under dessa förhållanden. För att göra saken värre ”påtvingade” väst Ukraina en mängd olika militär utrustning, som skulle vara svår att underhålla även under fredstid, än mindre i krig.
  Låt oss bara titta på exemplet med slovenska pansarfordon (BVP M-80A), som vi donerade till Ukraina. Varför tror du att vi höll dem i reserv och köpte pansarhjulsfordon istället (3×3 Pandur, 4×4 Patria, Boxer?), trots att de fyller mer eller mindre samma funktion? Eftersom de var föråldrade när de tillverkades och omöjliga (eller extremt dyra) att underhålla. Hur ska ukrainarna nu underhålla alla dessa fordon i stridsförhållanden?
  Förresten, att underhålla militär utrustning under stridsförhållanden är en mycket krävande uppgift, som avsevärt påverkar den militära effektiviteten hos de enheter som använder den. Det kräver utmärkt personalutbildning och gedigen utrustning. Denna teknik fungerar under värsta möjliga förhållanden, haverier och skador på grund av motståndarens agerande är en regelbunden händelse. Reparation av denna teknik eller kannibalisering är nödvändig och minskar väsentligt materialbehovet. Kan ukrainarna göra detta med importerad okänd teknik? Väldigt mycket svårt.
  Detta är inte fallet bara med vår teknik. Låt oss nämna den tyska ”hjälpen” i de tusentals Strela luftvärnsmissiler från den före detta östtyska armén, som tillbringade minst 3 decennier i lager i Förbundsrepubliken Tyskland (för att inte tala om ytterligare ett decennium i lager i Demokratiska republiken Tyskland). Tydligen bara var 3:e till 5:e ”avfyrade”. Tror du att det är något annorlunda med de amerikanska M777-haubitsarna, som är extremt krävande att underhålla?
  Det är en del av problemet. En annan del är arbetskraft. Närmare hälften av ca. 250 tusen medlemmar av den professionella armén som Ukraina hade i början av konflikten dödas eller kastas ut ur maskinen på grund av skador. Det finns färre och färre proffs som är högutbildade för att använda denna teknik. Det finns också mindre och mindre mänsklig potential för att rekrytera soldater. Ukraina mobiliserade ytterligare 400 000 soldater efter utbrottet av fientligheter. Av totalt över 700 000 soldater kastades troligen 1/3 av dem ur maskinen efter ett halvår (ca 100 000 dödade, resten skadade). Ukraina, i en situation där det praktiskt taget inte längre kan rekrytera manliga styrkor, har under de senaste veckorna vänt sig till att mobilisera kvinnor.
  Varför är problemet med människors potential så dåligt? Eftersom befolkningen i Ukraina sjönk från 52 miljoner 1991 till 42 miljoner (officiellt 2022). Det är en av de största demografiska katastroferna i Europas nyare historia. I verkligheten är situationen betydligt värre. Varför? För när dessa konflikter började hade nästan 10 miljoner ukrainare emigrerat på grund av ekonomisk hopplöshet och den påtvingade ukrainiseringen av den ryska befolkningen. Av de återstående 42 miljonerna är nästan en tredjedel den äldre befolkningen, mestadels pensionärer.
  Ukraina har inte längre varken mänskliga eller tekniska reserver.
  Och det är inte allt. Alla ukrainska raffinaderier bombades, några upprepade gånger. Idag finns det brist på diesel i Ukraina, inte bara för befolkningen och industrin, utan även för tankar. Kapaciteten hos järnvägsinfrastrukturen, som nästan helt är elektrifierad, begränsades av systematiska ryska bombningar av transformatorer. För att göra saken värre kommer avstängningen av kärnkraftverket i Zaporozhye och värmekraftverken i Donbas att avsevärt påverka elförsörjningen. Industriproduktionen sjönk med nästan hälften. Vad händer om tillförseln av rysk gas upphör under hösten, vilken industri är beroende av i större utsträckning än Västeuropa och framför allt uppvärmningen av befolkningen? Då kommer Ukraina att vara praktiskt taget utan energi. Därför är det inte förvånande att Zelenskiy ständigt uppmanar väst att ge honom avgörande stöd före vintern. För annars blir det svårt att överleva i vinter.
  Den här långa inledningen är till för att läsaren ska förstå vad den betyder – ett utmattningskrig. General Kimmitt påpekar:
  ”… ett utmattningskrig är inte det krig ett mindre land vill utkämpa mot en mycket större invaderande armé” .
  Ovanstående uttalande förklarar varför ryssarna inte har bråttom. Varför upprätthåller de ett positionskrig där Ukraina slösar bort sin återstående utrustning och arbetskraft med minimala egna förluster. För att inte tala om slöseriet med västerländsk utrustning och ammunition – europeiska länder minskade avsevärt utbudet av militär utrustning och ammunition efter juni i år på grund av uttömning av sina egna lager och otillräcklig egen industriell militär kapacitet.
  Tycker du att problemet med industriell kapacitet är trivialt? Ryskt artilleri använder 40 till 60 tusen granater DAGLIGT! Jag minns provskjutningarna med stridsvagnsammunition under mitt vicepresidentskap vid Fotona (tidigare Iskra Elektrooptika) på träningsplatsen vid Poček nära Postojna. Då, för tre decennier sedan, kostade granater mellan $600 och $2 000 styck! Multiplicera nu det med 60 tusen och du får de dagliga ammunitionsproduktionsvärdena! (plus lägg till 30 års inflation!).
  Ukrainskt artilleri använder bara en tiondel av dessa mängder per dag. Eftersom västvärlden inte kan leverera mer för tillfället (och under ganska lång tid framöver), eftersom ryssarna förstör en del av det redan på väg mot fronten, eftersom rysk smuggling av ukrainska artilleri- och ammunitionslager är ganska effektiv .
  Kan du föreställa dig vad detta betyder för ukrainska soldater vid frontlinjerna?
  Du förstår nu varför den erfarna amerikanske generalen Kimmitt från inledningslänken till denna artikel och den erfarna amerikanske diplomaten och tidigare utrikesministern Henry Kissinger kräver omedelbara förhandlingar i förväg. För om förhandlingar inte äger rum snart kan den ukrainska arméns och landets totala kollaps ske under tiden. Och sedan, med general Kimmitts ord:
  ”När man ser in i en framtid av utdraget krig, minskande högteknologiska system och ökande offer, måste Mr. Zelensky och Nato möta tuffa beslut INNAN DESSA BESLUT TÖJAS PÅ DEM.
  Vad menade han med det? Det är troligt att om Ukraina inleder förhandlingar omedelbart kan det fortfarande vara möjligt att rädda Odesa, Mykolaiv och tillgång till havet. Om inte, kan han förlora även Novorossia, det vill säga inte bara den ryska minoriteten eller den pro-ryska delen av den ukrainska befolkningen, men den del av landet som representerar 4/5 av Ukrainas BNP, den stora majoriteten av Tjernozem och större delen av landets industriella kapacitet. Utan bördig mark i söder, utan råvaror och utan industri, hur ska de återstående 2/3 av den ukrainska befolkningen överleva med den samtidiga brutala skuldbördan (tror du att ryssarna kommer att betala ukrainska skulder?) och en åldrande befolkning, det är svårt för mig att föreställa mig.
  Jag tror, åtminstone om jag förstår rysk media rätt, att det är för sent för det. Att tåget gick i början av april, när ukrainarna på begäran av väst (minns Johnsons hastigt organiserade besök i Kiev), som illusoriskt förväntade sig ett ryskt nederlag, avvisade det redan överenskomna förslaget om vapenvila, varefter Ryssland skulle återvända till gränserna 24 februari och Ukraina skulle förklara militär neutralitet. Ryssarna ville uppenbarligen inte ha detta krig. Deras första preferens var genomförandet av Minsk-avtalen.
  Skulle det inte vara bättre för Ukraina att fungera som medlare mellan Europa och Ryssland? Att vara vän med båda och fiender med ingen? Att leva med det ryska folket och alla deras minoriteter i fred? Skulle inte det vara i europeisk anda? För att främja vänskap och samarbete och inte för att underblåsa ukrainsk nationalism, intolerans och hat mot minoriteter, som alla ukrainska regeringar har gjort sedan kuppen 2014? (Victoria ”Fuck the EU” Nuland, någon?)
  Du tror inte att i väst när vi försvarar Zelensky-regimen, som förbjöd oppositionspartier, avskaffade alla minoriteters rättigheter, där det förekommer utomrättsliga mord och pogromer mot meningsmotståndare, som sägs ha snabbt sålt av en fjärdedel av åkermarken till amerikanska multinationella företag, i Vi försvarar bara demokrati och mänskliga rättigheter i Ukraina?
  Jag är rädd att det är ytterligare ett politiskt, militärt, geostrategiskt och ekonomiskt misslyckande för väst. Efter de katastrofala interventionerna i Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien… Efter västvärldens historiska topp 1991, går det ner snabbare och snabbare… Och det verkar för mig att till och med general Kimmitt är rädd för detta.
  Natos militära nederlag i Ukraina är ännu inte det värsta som kan vänta väst. Vi får se vad som händer med den här vintern i Europa…

  • Tack för mastigt rikt svar! Gamla pensionerade officerare som klippt tvångslojala kopplingar till politik och militärindustri brukar kunna ha ovanligt mycket att berätta och jämföra med, och kanske slakta en och annan helig outtalad (politisk) ko och svära till i det politiskt korrekta rummet.

   Hörde på temat att många europeiska länder börjar få hyfsat tomt i förråden på den diverse militära materiel man delat med sig av till Ukraina. (Någon exakt statistik gavs naturligtvis inte).

   De välkända industrierna i Charkov som nämndes av skribenten ovan heter dock MALYSHEV (på svenska ”Malysjev”). Industrin ”imeni Malysheva” (= uppkallad efter Malyshev) är uppkallad efter en av Sovjetunionens många viceministrar för tung och/eller rustningsindustri på krigs- och Stalins tid, en av de många högeffektiva specialisterna som anförtroddes specialistministerier. Malyshev dog tyvärr ung, om jag minns rätt i hjärtinfarkt -på ministeriet, var annars? Heter den industrin verkligen ännu Malyshev i Ukraina? Högern där har ju totalt namnkrossat allt som andats tidigare sovjetisk period.

   En annan känd högeffektiv expert som dock levde ”livet ut”, som många minns, var den unge ansvarige ammunitionsministern under kriget, Dmitrij Ustinov (1908-1984), som sedermera efter en många decennier lång karriär fick armémarskalks rang, varm, trygg, frispråkig och seriöst farbroderlig politbyråledamot och förde fram flera progressiva politiska reformistämnen till olympen i Moskva som t.ex. Andropov och Gorbatjov.

 3. Ryssarnas begrepp om den ” ryska världen” är ju förstås under kontinuerlig beskjutning, jag vet inte vad det innebär , men i det helprojicerade SovjetSverige, handlar valdebatten 2022, minsann om den ”svenska världen”, som vi skall slå vakt om, inga ”Somalitown”, utan enbart skall vi älska varje tussilago i varenda svenskt dike. ”Svenskhet” har väl aldrig varit så på agendan, och den skall genomföras med nog så hårda metoder. Ryssland som projektionsscen och Filmstaden för Sverige.
  Ryssland och Sverige är de som är mest ”Sovjet” i Europa.

  • Ryska världen, Russkij mir, brukar räknas till den kombinerat (öst-)slaviska och ortodoxa tradition som stått i kontakt med det mer medeltida riket Rus’ som kristnades på 980-talet. Dubbelörnen brukar ses som dess symbol, övervakande historien återbar hållet och framtiden åt det andra.

   Dit räknas självklart Storryssland, Malorussija(Lillryssland, eller som vi känner ”gränslandet” idag som Ukraina), Vitryssland (varför det kallas ”vitt” finns massor av förklaringar finns, bl.a. skulle de använt mycket invävt vitt i folkdräkter och tyg, en väv med vitt i kan ses utmed flaggstångssidan lodrätt på landets flagga). Andra länder som i tro och lojalitet stått den Ryska världen historiskt mycket nära är självklart Serbien och Bulgarien och även det slaviska Makedonien och Svarta bergen (Crna Gora) d.v.s. Montenegro, som också behållit de gemensamma kyrilliska alfabeten. Språken här står varandra ganska nära.

   Typiska företrädare för ’Russkij mir’ i modern tid har varit de mer västfrånvända intellektuella som Solzjenitsyn och den omsusade nationalisten Dugin. Man kan säkert finna många fler i deras skara, men jag stannar här för min del.

 4. 09/07/2022 00:01
  Reserverna för de väpnade styrkorna i Ukraina tar slut, deras förluster är upp till tusen människor om dagen. Ett antal telegramkanaler rapporterade att enheter från Ukrainas väpnade styrkor i Charkiv-regionen försökte gå vidare med artilleristöd. Samtidigt uttalade den militär-civila administrationen i Charkiv-regionen att uttalanden om offensiven inte skulle tros.
  Samtidigt sa chefen för DPR, Denis Pushilin , att ukrainska trupper försöker ta positioner i byn Kodema, Artemovsky-distriktet i republiken. Enligt honom försöker fienden återvända till byn, ockuperad av de allierade styrkorna i augusti, men alla attacker slås tillbaka.
  Enligt den officiella representanten för Ryska federationens försvarsminister Igor Konashenkov avvisar den ryska armén försök från Ukrainas väpnade styrkor att starta en motoffensiv i Nikolaev-Krivoy Rog-riktningen.
  Om vilken typ av aktivitet de ukrainska trupperna visar i nordvästlig riktning och hur attacker slås tillbaka i Kherson-regionen, pratade aif.ru med bloggaren Yuriy Podolyaka .

  Yuri, vad är känt om de väpnade styrkornas verksamhet i nordvästlig riktning, vad händer där nu?
  – Ukrainska trupper är aktiva i riktning mot staden Balakliya från nordvästlig riktning. Det finns artilleristrider, skärmytslingar. Enligt uppgifter från lokalbefolkningen marscherar kolonner av ukrainska trupper i stort antal i nordvästlig riktning, och där pågår allvarliga strider.
  Samtidigt fick jag ett meddelande om att våra trupper redan var på frammarsch till norr om Kharkov, de hade tagit bosättningen Shesternya under kontroll. En mycket kraftfull mötande strid förväntas där, i likhet med Kherson. Jag tror att det här kommer att bli ännu en stor strid som kommer att avgöra det fortsatta förloppet för den särskilda operationen.
  – Vilka är målen för de väpnade styrkorna i Ukraina?
  – Ukrainas väpnade styrkor har till uppgift att störa befrielsen av Donbass. Sedan kan de attackera i riktning mot Balakleya och Izyum. Även om de tar berget Kremennaya nära Izyum, tillåter de oss inte att slå från båda sidor och knäppa slaviskt-Kramatorsk tätorten.
  Varför är berget viktigt?
  – Det är hundra meter högre än hela territoriet, man kan se allt från den, speciellt eftersom den är täckt av floden från tre sidor. Det kommer att bli väldigt svårt att få bort dem därifrån.
  ”Alla bårhus är fulla.” Vad skriver de i Ukraina om misslyckandet med ”motoffensiven”?
  Mer
  – Förstår jag rätt att västerländska vapen används?
  – Ja, där är polska stridsvagnar märkta, polskt artilleri jobbar. Det finns också det sovjetiska, men västerländska system fungerar redan i många avseenden. I vilket fall som helst dominerar västerländska artillerisystem vad gäller mängden avfyrad ammunition, cirka 60 % till 40 %.
  – Det vill säga att Ukrainas väpnade styrkor är aktiva både i sydlig riktning och i nordväst. Har de styrkan att göra det?
  – Nåväl, idag är det en operativ paus i Kherson-riktningen, i dag anfaller de inte, som de attackerade tidigare. Där är förlusterna (av Försvarsmakten i Ukraina – red.) mycket stora, upp till tiotusen människor totalt.
  Detta är för den ukrainska armén, som har cirka 300 tusen människor, mycket stora engångsförluster i en riktning. Jag tror att det fortfarande finns krafter där, de kommer att försöka attackera, men jag ser inte utsikterna för att de ska uppnå några betydande resultat.
  Och i området Izyum … jag tror inte att Kharkov som ett resultat av detta kommer att tas av oss, men jag hoppas att resultatet blir detsamma som i Kherson-riktningen – vi kommer att blöda fienden, beröva honom de viktigaste reserverna som han har förberett i fyra månader, varefter, hoppas jag, kommer vi att fortsätta att avancera och kommer inte att ge upp initiativet till fienden.
  – Det vill säga, de väpnade styrkorna i Ukraina kan förlora den mest utbildade personalen?
  – Ukrainas väpnade styrkor har nu förberett sina strategiska reserver. Och överförs till fronten. Och huvuduppgiften för Ukrainas väpnade styrkor är att omintetgöra vår Donbass-operation med en offensiv. För detta skapade de reserver.
  – Har attackerna bara militära eller politiska mål också?
  – Tja, krig är samma politik, bara på andra sätt. Det kan inte sägas att målen bara är militära. Naturligtvis är detta politiska mål.
  – Det är bara det att många människor säger att Ukrainas väpnade styrkor är ”bunden” till mötet i Ramstein (det förväntas att den 8 september på Ramstein flygbas i Tyskland kommer att hållas ett möte med Natos försvarsministrar, kl. som de bland annat kommer att diskutera lämpligheten av att tilldela militärt bistånd till Ukraina i de tidigare volymerna).
  – Inklusive honom. Naturligtvis vill de ”till Ramstein” för att få något slags resultat – så att europeiska länder som redan känner problem med sanktioner (och där varje dag går tiotusentals människor till många demonstrationer, och då blir det ännu starkare) gör det. inte stoppa militär hjälp. De måste visa någon form av ”seger”. Européerna tappar hoppet om att något militärt kan sluta till förmån för Ukraina.
  – Och utan denna militära hjälp har Ukrainas väpnade styrkor inga utsikter?
  ”Utan denna militära hjälp skulle den ukrainska armén ha kollapsat för länge sedan.
  Förutspåddes denna verksamhet från Försvarsmakten?
  – Självklart. Många pratade om det, och jag pratade om det. Riktningen och avsikten är tydlig. Och generellt sett går allting än så länge enligt scenariot som lästes för många veckor sedan. Jag tror att den ryska militärledningen såg allting mycket väl och förberedd.
  – Bedriver den ryska armén aktivt försvar nu?
  – Inte överallt. Vi avancerar i Donbass. Det var färska nyheter om det faktum att i Ugledarsky-riktningen nära Novoselka – ett genombrott eller inte ett genombrott, men de tog två mycket viktiga bosättningar. Om detta är början på en kraftfull operation, kan som ett resultat en ny kittel för SBU dyka upp väster om Donetsk, eller så kommer fienden att överge sina positioner och fly.
  Aktivt försvar är en mycket viktig aktivitet. I Cherson-riktningen tunnade vi ut fiendens positioner med kraftfulla raket- och artilleriangrepp. Innan dess utdelade de flera slag i Nikolaev-riktningen. Allt detta spelade till vår fördel.
  Och i Kharkov-riktningen pudrade våra trupper och artilleri allt som de hade samlat där. De försökte inleda en avledningsanfall norr om Kharkov, men de kunde inte göra det, eftersom våra raketer och artilleri krossade enheterna som avancerade till attacklinjen.

  Transcarpathia begraver den 128:e brigaden. Resan till Cherson förvandlades till sorg.
  – Det finns en känsla av att Ukrainas väpnade styrkor är en sorts ”lagerkaka”. Det finns utbildade enheter, och det finns helt enkelt mobiliserade eller oerfarna frivilliga. Detta är sant?
  – Ja, efter att fasen i norra Ukraina avslutats började det ukrainska kommandot, som insåg vart allt var på väg, dela upp de mobiliserade i två delar – de som var mer eller mindre tränade, som kunde bemästra moderna vapen, valdes ut till moderna enheter. Och när vi såg striderna om Severodonetsk, kastades otränade enheter dit av Kiev. Många dog, många togs till fånga. De slängde in det så kallade ”kanonmatet” för att köpa tid för att träna de förband som kan vara aktiva.
  – Och vad kommer att hända när de ukrainska reserverna tar slut? Eller kommer deras västerländska partner att säga ”det räcker”?
  – Jo, de har problem en mot en. Här skriver de ofta till mig i kommentarerna: ”De ska lägga en miljon, mobilisera tvåan.” Jag svarar: ”Köp dina hjärnor innan du bär på dumheter.” För det första kommer de inte att få en miljon. Som jämförelse mobiliserade även vårt Sovjetunionen 1941 6% av befolkningen i tre vågor.
  Detta trots demografin när folket inte flydde landet, när det inte fanns miljontals män som arbetade i Europa, i Ryssland, någonstans. Så blev det inte, och då mobiliserade vi 6 % av befolkningen.
  Ukraina har redan mobiliserat 2 % av den återstående befolkningen. Det här är mycket, de mobiliserar inte mer än tre, och det här är ytterligare tvåhundratusen människor. Och inte den bästa.
  Nu är de månatliga förlusterna av Ukrainas väpnade styrkor i slutet av augusti och början av september (oåtervinningsbara, dessa är de dödade och fångar och de som inte kan återföras till tjänst, plus desertörer) – cirka tusen människor om dagen .
  Allt går bra för oss, allt är bra. Det är fienden som behöver göra något – och hans reserver tar slut. Tiden fungerar för oss.

 5. 7 september 2022, 18:17 .. Mikhail Klimentiev/RIA Novosti
  Putins humör vid Vostok-2022-övningarna talar om den ryska arméns stridsberedskap.
  Journalisten för den brittiska tidningen Mirror, Hannah Leven, sa att videon med deltagande av Rysslands president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Shoigu vid Vostok-2022 strategiska kommando- och stabsövningar visade att den ryska armén är i full stridsberedskap.
  Vi pratar om en video publicerad av Zvezda-kanalen, där Vladimir Putin med ett leende kommenterar hur biträdande chef för militäravdelningen Yunus-Bek Yevkurov rapporterar till chefen för generalstaben för RF Armed Forces Valery Gerasimov .
  I artikeln konstateras att Putin ”skämtar och ler” med cheferna för militära avdelningar. Enligt Levene, ”signalerade Putin att den ryska militären opererade som vanligt och deltog också i en speciell operation i Ukraina.
  Vid Vostok-2022-övningarna, som äger rum 1 till 7 september, kommer militären att utarbeta defensiva och offensiva aktioner på nio luftvärnsövningsplatser och vattnen och kustzonerna i Okhotskhavet och havet av Japan. Mer än 50 000 militärer, mer än 5 000 vapen och militär utrustning, inklusive 140 flygplan, 60 krigsfartyg, båtar och stödfartyg var inblandade i manövrarna.
  På tröskeln till försvarsministeriet sa de att som en del av övningarna förstördes ett målfartyg i havet av Okhotsk av en kryssningsmissil av kaliberkomplexet från den ryska korvetten från Stillahavsflottan Thundering Vostok-2022.

 6. Hej på er! Om det äntligen blivit fred mellan Ryssland och Ukrania så hade det verkligen varit välkommet. Hela världen har säkert väntat på detta, Menar Putin allvar, för hanstartade ju kriget som bekant den 24 Februari i år och chockade hela världen inte minst Ukrania. Man krigar inte med sin granne om man är en demokrat, men är Ryssland det. Det verkar i alla fall inte så..

  • Många krig, inte minst i Europa, har varit med grannar. Undantag historiskt är kolonialismen och USA:s många krig i andra världsdelar. Mer ”demokratiskt” att helt oprovocerat kriga med länder i Mellanöstern?

 7. Det går riktigt fort nu runt Kharkiv. Ukraina verkar verkligen ha hittat en ”weak spot” i fronten.

  Balakliya och Volokhiv Yar är nu helt befriat samtidigt med flera mindre orter runtom och enligt osäkra uppgifter ska även Shevchenkove ha fallit och då är vägen öppen till Kupiansk då inga försvarslinjer finns i den riktningen. Man pratar om avancemang på 30-40 km och med tanke på hur långsamt fronten har flyttats är det en fantastisk siffra. Faller dessutom Kupiansk så faller hela fronten runt Izium.

  https://www.dailykos.com/stories/2022/9/7/2121408/-Ukraine-Update-Ukraine-rushes-toward-Kupiansk-Russia-s-logistical-hub

  Tydligen använder man samma metod som NATO där man använder alla vapenslag samtidigt för att snabbt nå ett genombrott. Man kastar in soldater, pansar, artilleri och flyg för att nå en chockverkan och det verkar vara mycket effektivt mot Rysslands försvarslinjer.

  I Kherson tuggar motoffensiven på med sakta landvinster i de tre anfallsriktningarna. Mest landvinning verkar det vara i norr.

  Det har talats om att Ryssland skulle ”kulminera” runt augusti p.g.a. de höga förlusterna och det verkar väldigt tydligt ha inträffat. Ryssland intog ett litet område i Donbas men förlorade stort på alla andra fronter.

  Jag kan förstå att det flaggas för fredssamtal i Kreml. Frågan är om Kyiv är så sugna på det i detta läget?

 8. Händelser i Ukraina senast 21:00 7 september.
  Uttalanden från Ryska federationens försvarsministerium.
  Under briefingen rapporterade det ryska försvarsministeriet att Ukrainas väpnade styrkor under dagen inte genomförde offensiva operationer i Nikolaev-Kryvyi Rih-riktningen på grund av stora förluster i arbetskraft och utrustning.
  De ryska flygstyrkorna med högprecisionsanfall träffade ledningsposten för den 24:e brigaden av de väpnade styrkorna i Ukraina i Olenivka-regionen (Nikolaev-regionen), arbetskraften och utrustningen för den 46:e brigaden i områdena Belogorka, Sukhoi Stavka och Andreevka (Kherson-regionen), såväl som den 61:a brigaden av Ukrainas väpnade styrkor i regionerna Visunsk och Yavkino (Nikolaev-regionen).
  En ammunitionsdepå av den 406:e brigaden av ukrainska trupper förstördes nära Peremoga (Mykolaiv-regionen). Stridsflygplan från de ryska Aerospace Forces och luftförsvarssystem (luftförsvar) i Tokarevo-regionen (Kherson-regionen) förstörde en MiG-29, och i Komsomolsky-regionen (Nikolaev-regionen) sköt de ner en Su-25 från det ukrainska flygvapnet. Det noteras att på grund av stora förluster vägrade personalen från den 57:e motoriserade infanteribrigaden i Ukrainas väpnade styrkor i områdena Belaya Krinitsa (Kherson-regionen) och Veliky Artakovo (Mykolaiv-regionen) att utföra stridsuppdrag och lämnade sina positioner utan tillstånd.

  Totalt förlorade 4 stridsvagnar, 6 infanteristridsfordon och 5 andra pansarfordon, 2 pickupbilar med maskingevär och mer än 150 militärer per dag i Nikolaev-Krivoy Rog-riktningen för Ukrainas väpnade styrkor. I området Krivoy Rog (Dnipropetrovsk-regionen) förstörde högprecisionsvapen en bränslelagringsanläggning för Ukrainas väpnade styrkor med en volym på mer än 5,5 tusen ton, och stationeringspunkten för Krakens nationella formationsenhet i Kharkov var besegrad.
  Koncentrerade brandangrepp på positionerna för den 113:e territoriella försvarsbrigaden i området Prishib, Yavorsky och Andreevka (Kharkiv-regionen) dödade upp till 40 och skadade mer än 80 militärer från Ukrainas väpnade styrkor. Flyg, missilstyrkor och artilleri träffade 6 kommandoposter för Ukrainas väpnade styrkor i områdena Chuguev, Dergachi, Prishib (Kharkiv-regionen), Bakhmut, Soledar, Kurakhovo (Donetsk People’s Republic, DPR), samt 47 artillerienheter, arbetskraft och utrustning från Ukrainas väpnade styrkor i 143 distrikt.
  I området Konstantinovka (DNR) förstördes verkstäder för produktion av granater för det ukrainska multipelraketsystemet (MLRS) ”Alder”. 3 vapen- och ammunitionsdepåer likviderades i områdena Liman (Kharkiv-regionen), Ocheretino (DPR) och Gulyaipol (Zaporozhye-regionen), samt en USA-tillverkad motbatteriradar i Zelenodolsk-regionen (Dnipropetrovsk-regionen).
  Luftförsvarssystem sköt ner 8 obemannade flygfarkoster (UAV) från Ukrainas väpnade styrkor i Charkiv, Zaporozhye, Cherson-regionerna och DPR per dag. 20 HIMARS- och Vilkha MLRS-granater fångades upp i Kherson-regionen, liksom en Tochka-U-raket i Luhansk People’s Republic (LPR).
  Under dagen registrerades 3 artilleribeskjutningar av Energodar (Zaporozhye-regionen). Som ett resultat av att ha ramlat in i en transformatorstation blev staden strömlös. Strålningssituationen vid kärnkraftverket i Zaporozhye förblir normal.

  Folkmilisen i DPR rapporterade i kvällsrapporten att ukrainska väpnade formationer sedan början av dagen har avfyrat mer än 170 skott av kanonartilleri med kaliber 155 och 152, såväl som 120 mm mortlar, över territoriet av republiken.
  Beskjutning utfördes i områdena för 7 bosättningar. Som ett resultat av attackerna skadades 4 civila. 14 bostadsbyggnader och 2 civila infrastrukturanläggningar skadades. Aktiva strider fortsätter i områdena Seversk, Soledar och Bakhmut.
  Det rapporteras också om framryckningen av de framryckande enheterna i Mayorska-området norr om Gorlovka och i området mellan Maryinka och Novomikhailovka. Andrey Marochko, en officer i folkmilisen i LPR , sa att många fall av plundring har registrerats i bosättningarna i DPR, som fortfarande kontrolleras av Ukrainas väpnade styrkor.
  Således rapporteras liknande episoder i Soledar och Bakhmut, där den ukrainska militären tar bort värdesaker, fordon och mat från invånarna.
  DPR:s utrikesminister Natalya Nikonorova sa att Donetsk förhandlar om erkännande av republiken med 7 länder i Asien, Afrika och Latinamerika. Enligt diplomaten höll Olga Makeyeva, DPR-ambassadör i Moskva, möten om denna fråga med representanter för dessa stater. Nikonorova sa också att Internationella brottmålsdomstolen hade slutat ta emot material från DPR om Ukrainas krigsförbrytelser.
  Dessutom tillkännagav hon det nära förestående avslutandet av den särskilda kommissionens verksamhet för att fastställa och samla bevis på krigsförbrytelser från de ukrainska myndigheterna i Donbass i samband med omorganisationen av JCCC.

  Andrey Marochko, en officer i LPR:s NM, sa att specialtjänsterna i Ukraina och västvärlden har intensifierat sina aktiviteter för att skrämma befolkningen i republiken. Således har antalet fakta om telefonterrorism, hot i sociala nätverk och snabbmeddelanden ökat.
  Dessutom sa Marochko att Ukrainas väpnade styrkor har ökat användningen av förbjuden ammunition under beskjutning av LDNR-enheternas positioner. Officeren tillade att den ukrainska militären använder liknande metoder, bland annat i områden där det finns civila. Vitaly Kiselyov, en rådgivare till chefen för LPR:s inrikesministerium, sa att han, tillsammans med den tillförordnade borgmästaren i Lisichansk, blev utsatt för beskjutning från Ukrainas väpnade styrkor i närheten av staden. Till följd av händelsen kom ingen till skada.

  Ukraina.. Under dagen inledde ukrainska trupper massiva attacker mot Energodar. Som ett resultat av attackerna blev staden strömlös. Myndigheterna i Zaporozhye-regionen uteslöt inte en fullständig avstängning av det lokala kärnkraftverket i händelse av fortsatta attacker.
  Chefen för den regionala administrationen, Yevhen Balitsky, sade att Ukrainas väpnade styrkor medvetet förstör sådda fält i de befriade territorierna i Zaporozhye. Således skapar de en humanitär och miljökatastrof, tillade tjänstemannen.
  I Charkiv-riktningen försöker Ukrainas väpnade styrkor utveckla en offensiv längs motorvägen Balakleya-Kupyansk. Enligt Rybar Telegram-kanalen avvärjde ryska trupper en fientlig attack i Shevchenkove-området. Dessutom förnekade myndigheterna i Charkiv-regionen rapporter som spridits på deras vägnar om den partiella kapitulationen av Balakleya.

  Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kan komma att diskutera frågan om att begränsa exporten av spannmål från Ukraina till EU, eftersom det inte går till de fattigaste länderna, enligt villkoren i spannmålsavtalet.
  ”Om vi ​​utesluter Turkiet som ett mellanland, så skickas nästan all spannmål som exporteras från Ukraina inte till de fattigaste länderna i utvecklingen, utan till EU-länderna”, sa chefen för den ryska federationen.
  Erdogan talade om leverans av vapen till Ukraina från västländer. Enligt den turkiske ledaren ”skickar de skräp” till Kiev. Han tillade också att han inte anser att USA:s och EU:s politik i den ukrainska frågan är korrekt, efter att ha dömt västvärlden för provokationer.

  Ukrainas president Volodymyr Zelensky och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz höll ett telefonsamtal och diskuterade situationen kring kärnkraftverket i Zaporozhye. Den tyska regeringens presstjänst sa att parterna förklarade den yttersta vikten av säkerheten vid anläggningen och noterade också att IAEA-rapporten och de åtgärder som rekommenderas i den spelar en viktig roll i denna fråga.
  Pentagon sa att Kiev tog emot Harpoon-missiler på en bilplattform från väst. Tidningen Washington Post rapporterade att soldaterna från Ukrainas väpnade styrkor, som skadats under ett försök till motoffensiv i Kherson-regionen, klagar över stora förluster, brist på granater och en teknisk eftersläpning efter den ryska väpnade styrkan.
  Soldaterna som är på sjukhuset medgav i en intervju med journalister att en fortsättning på motoffensiven skulle leda till många nya offer i den ukrainska militärens led.

  Verkhovna Rada antog i första behandlingen ett lagförslag enligt vilket legosoldater som kämpade på sidan av Kiev och inte var en del av leden av officiella strukturer kommer att få status som kombattanter. Vi talar inte bara om medborgare i Ukraina, utan också om utlänningar.
  Ukrainas biträdande försvarsminister Anna Malyar sa att tidsfristerna för att registrera kvinnor för militär registrering i landet skjutits upp ett år – till den 1 oktober 2023. Hon tillade att under krigslagen kommer ukrainska kvinnor som är ansvariga för militärtjänst inte att förbjudas att resa utomlands… Roman Nesterov
  https://riafan.ru/23632239-sobitiya_na_ukraine_k_21_00_7_sentyabrya_massirovannie_udari_vsu_po_energodaru_kiev_poluchil_harpoon_na_avtoplatforme

 9. Ryssland har redan ockuperat sina minimikrav, men accepterar troligen inte en demokratisk regering i Kiev. Varje förhandling under rådande omständigheter, med imperialistryssland internationellt isolerat, ska nog bara ses som ryska försök att föra kriget vidare med politiska medel. Varje ”fredsförslag” baserat på rysk ockupation av ukrainsk mark kommer nog att avvisas i Kiev, oberoende av vad vi tycker.

  Väst måste bygga om sin energiförsörjning, tillbaka till kol och kärnkraft, och sluta göda den ryska imperialismen, tills dess postkommunistiska regim fallit. Ryssland bör delas upp i småstater och imperiet läggas ner.

  • 50 enskilda småländer i Nordamerika vore en fredsfrälsning för den civiliserade världen likaså! Och varför inte ett fritt Skottland, ett oberoende Wales och ett enat republikanskt Irland -det är nära! Britter och amerikaner är en destruktiv politisk kraft för Europas framtid, och mycket kontraproduktiv sådan.

   Att Ryssland vänt taggarna utåt på senaste 15 åren beror helt och hållet på amerikanska militära äventyr och misslyckad expansion i hela Euroasien. President Putin ville verkligen, precis som resten av Europa, ha sammanknutna ekonomiska och säkerhetsmässiga band för ett enat Europa mellan Lissabon och Vladivostok, för att använda general de Gaulles ord. Det är historiska fakta.

   Det var Washington som sade nej (varför Europa valde att följa detta är en politisk psykoanalytisk gåta) och valde splittringens och oförsoningens väg för att splittra Europa och Euroasien.

   Det går inte att bortse från. Det är den amerikanska urcancercellen i dagens europeiska kris.

   Att Putin valde våldet och kriget i februari 2022 tar jag dock själv helt avstånd ifrån. Det var ett felaktigt och knasigt beslut.

   Men det är de facto en geopolitisk önskedröm för Washington som vill ha ett svagt och splittrat Europa. Det sägs bara inte högt.

 10. Detta krig som pågår måste sluta genom någon form av diplomatisk lösning ty vår civilisation balanserar nära ett fruktansvärt bråddjup som annars hela mänskligheten riskerar att drabbas av över lång tid, som inte går att överblicka.
  Vi alla på denna jord vistas under samma himmel. Ett förhållande som är särskilt utmärkande i denna tid då behovet av att utvinna natur o råvaruresurser är särskilt påtagliga. Anledningen går att finna i vårt västerländska levnadsmönster som är på väg att måla in sig i ett hörn utan alternativa vägar ut, vilket riskerar att leda oss mot en fruktansvärd krasch. Om detta inte sker står ett annat minst sagt alvarligt hot inför dörren som går att finna i ett förödande kärnvapenkrig, där klockvisaren pekar alltför nära 12 slaget.
  Oavsett vilka hemska alternativ i fråga, och om inget sker som leder oss in på fredens och humanismens väg kommer en tid då moder jord reagerar med kraftfulla konsekvenser som i första ledet drabbar de fattigaste delarna av världen där den rika västvärlden cynism övergår helt i att räddas vad räddas kan, där människovärdet devalveras mot egenintresset absolut främsta mål.

  Så klart att oron tränger sig på. En fråga som borde ta större utrymma i denna farsartade valdebatt nu råder inför den 11/9.
  Ett datum som är behäftat med minnen från årtal som 1973 och 2001. Också det en erinran som månadsdag från en händelse året 2003 vilken förändrade vår tid här hemma i Sverige.
  Kan man förvänta sig att någon av partiledarna nämner dessa datum, under SVT;s stora slutdebatt nu på Lördag, som en viktig påminnelse om hur illa vi förvaltar vårt gemensamma arv ,såväl här hemma som ute i den stora världen ?

 11. Svaret på rågan förstås KAPITULATION. Teckna under allt det Ryssland kräver. Vem/vila ska skriva då? Självklart är det USA/Nato och så Ze🐽

  • 9 september 2022 09:47 ARMÉ
   Kievregimen förlitar sig på bullrig propaganda och tar inte hänsyn till förlusterna bland sina egna soldater och officerare när de organiserar en äventyrlig motoffensiv.

   Ukrainas väpnade styrkor är redo för självmordsprovokationer och kan, för mediaeffektens skull, gå för att bryta igenom gränsen till Ryssland varnade Daniil Bezsonov, biträdande chef för informationsministeriet i DPR i en intervju med SM.News.

   ”Detta görs för att vinna tillbaka någon by i ”gråzonen” eller ”bryta igenom” någon annanstans. Det blir en meningslös situation. Men det kommer att bli väldigt pompöst, högljutt och segerrikt. Kanske kommer de att försöka bryta igenom gränsen till Ryssland någonstans också”, konstaterade talaren.

   • Ukraina gör motoffensiv för att slå mot mjuka mål bakom Rysslands försvarslinjer, såsom logistik och artilleri.

    Man har lyckats göra totalt kaos bakom ryska linjerna i Kharkiv på bara ett par dagar och man har erövrat stora mängder materiel. Nu står man vid Kupiansk som är försörjningsled för stora delen av östra fronten och det betyder i princip game over för den speciella operationen där.

    Istället för att skicka våg efter våg med mänsklig köttmur mot fiendens befästa linjer har Ukraina använt NATO-taktik med chockanfall med flyg, pansar, artilleri samt fotsoldater samtidigt för att snabbt bryta ner fiendens linjer och sen städa upp bakom dessa.

    Resultatet blir det kaos som vi nu kan se. Detta till skillnad mot Rysslands taktik att sakta avancera vilket tillåter fienden att retirera och hela tiden skapa nya försvarslinjer.

    • Ukrainas allierade i kriget förser säkert den ukrainska politiska och militära ledningen med överlägsna precisa satellitdata och signalspaning över slagfältet i realtid.

     De ursprungliga ryska målen att slå ut all ukrainsk militär infrastruktur (”demilitarisering av Ukraina”) enligt president Putins tal den 24 februari har således inte lyckats särdeles väl på sex och en halv månad. Den ukrainska militära materielen, dess användning och rena existens finns uppenbart i fullt bruk.

     • Man undrar varifrån Fred nu! och Johan de N inhämtar den information som de förmedlar vidare via Global Politics.

      9 september 2022, 09:53 Armé: ”Det här är vansinne. Skogar nära Kharkov är fulla av tusentals lik av ukrainska soldater.”
      Den ryske ständige representanten vid FN, Vasilij Nebenzya talade vid ett möte i FN:s säkerhetsråd. Han sa att det inte var tal om något genombrott från de ukrainska trupperna, soldaterna från Ukrainas väpnade styrkor skickades till en säker död i regionen Nikolaev, Zaporozhye och Kharkov.
      Chefen för administrationen av Charkiv-regionen, Vitaly Ganchev, tillkännagav evakueringen av kvinnor och barn från Kupyansk…”Såvitt vi kan bedöma motsatte sig till och med ledningen för Ukrainas väpnade styrkor detta vansinne, men Ukrainas chef, efter att ha pratat med sina amerikanska och brittiska kollegor, var orubblig.
      Som ett resultat är fälten nära Nikolaev och Zaporozhye och skogarna nära Kharkov fulla av tusentals lik av ukrainska soldater som skickades till en säker död och som inte fick retirera av avdelningar, säger Nebenzya.
      Enligt honom tog den ukrainska militären ändå flera perifera byar, men ”naturligtvis är det inget tal om något genombrott”.
      ”Militära experter förstår detta mycket väl. Men västerländsk media har redan basunerat ut att Ukraina har inlett en motoffensiv, som behöver stödjas av nya västerländska vapen. Därmed skapades den nödvändiga mediebakgrunden för mötet i Ramstein”, är den ständige representanten säker.
      ”NATO styr manuellt Kievs handlingar i operationsområdet. Representanter för den ukrainska militära underrättelsetjänsten har offentligt erkänt att Washington är direkt inblandad i att samordna varje mål för de amerikanska HIMARS MLRS-missilerna”, betonade diplomaten.
      Han specificerade att Ukraina ”översvämmas av västerländska militära instruktörer, underrättelsetjänster och legosoldater.” Och i vissa länder i den nordatlantiska alliansen hålls kurser för att träna ukrainska väpnade styrkor.
      ”Det finns information om att Pentagon planerar att starta ett militärtekniskt assistansuppdrag till Kievregimen. Liknande planer hörs från Europeiska unionen tillade den permanenta representanten.
      Han tillade att den ryska armén inte bara klarar av föråldrade vapen av sovjetisk stil, utan också med moderna NATO-vapen. Diplomaten anser att Ukraina inte bara är en plattform för bortskaffande av föråldrade vapen från den nordatlantiska alliansen, utan också en testplats för nya.
      ”Därför skulle det vara naivt att tro att Washington och London kommer att ändra sin inflammatoriska retorik inom en snar framtid”.
      Enligt honom har korrupta tjänstemän i Ukraina ordnat leveransen av västerländska vapen till den globala svarta marknaden. Detta, enligt hans mening, ökar risken för terroristers användning av vapen i Europa, Asien, Mellanöstern och Afrika.
      ”En indirekt konfrontation mellan Nato och Ryssland ökar objektivt sett risken för en direkt sammandrabbning mellan Ryssland och alliansen, trots anklagelser om att de gör allt för att undvika ett sådant scenario”, betonade diplomaten.
      Chefen för den regionala förvaltningen, Vitaly Ganchev, sa i tv-kanalen Rossiya-24 att den ryska militären slog tillbaka ett försök från de ukrainska väpnade styrkorna att omringa staden Balakliya, som ligger i Charkiv-regionen.
      I området Balakleya försökte de väpnade styrkorna i Ukraina att erövra staden och omringa den, men de lyckades böja försvarslinjen lite över en del av territoriet, sedan kastades de tillbaka igen. Enligt Ganchev förblev staden under kontroll, men den ukrainska militären fortsätter att beskjuta den.

     • Jag är övertygad att Fred Nu! och undertecknad inte hämtar in våra synpunkter och ståndpunkter via de färdiga ryska propagandameddelanden från ryska försvarsintressen och låter en översättningsmotor på internet direktöversatta dessa till knepig svenska, som alltid förekommer i Ivans inlägg.

      Vi kan nog tänka själv innan Fred Nu! och jag författar våra alster. Jag talar inte för Fred Nu!, men inte heller jag verkar ladda ned amerikanska Pentagons syn på det ryska invasionskriget och publicerar det här.

      Jag provade i våras (maj månad) att i tio dagar bara låta mig påverkas av ryska medier om kriget, och kikade därefter enbart i tio dagar på allsköns internationella medier.

      Jag slogs efteråt hur effektiv och synnerligen påverkningsbart övertygad jag råkat bli i och av rysk krigisk statspropaganda – och hur den klart skilde sig i hur precis hela övriga världen ser hur konflikten utvecklas och presenterades. Hade man inte sett månens baksida dittills i livet, så gjorde jag nämligen det dessa tio ”ryska” mediedagar för egen del. (För läsaren: när månen rullar runt vår jord så visar den alltid årtusendena igenom samma sida mot jorden, vi ser aldrig dess baksida – en sovjetisk rymdraket i tidig rymdera tog just de första bilderna på just månens baksida på 1960-talet).

      Den ryska nyhetsförmedlingen är alltså oerhört propagandaeffektiv liksom suggestiv, och lever man enkom av och i dess värld och syn blir man väldigt snedvriden. ”Det ryska är alltid bra och framgångsrikt och det ukrainska livsfarligt folkfientligt nazistiskt och alltid på reträtt” – trots att det ukrainska folket numera ståndaktigt står upp som en man mot den putinska inkräktaren, och bränner av en och annan bomb mot överlöpande quislingar i den ockuperade östra landsdelen.

      Ukraina tog helt på sig ansvaret häromdagen för samtliga medieuppmärksammade attacker inne på Krim de senaste veckorna. Man skall alltid vara försiktig med vem som gjort vad under krigstid, men med hjälp av allierade brittiskt upplärda sabotageagenter bakom fiendens linjer kan mycket så vara fallet. Det känns lite som om Krimbron snart står på tur.

      Jag har alltid sett Ivan som ryska krigsmaktens direkta språkrör här, och när man vet det så får man också läsa den sidan på Global Politics, på så vis är Ivans inlägg ett nyttigt subjektivt ryskt statsinslag.

     • Hur kommer det sig då att Rysslands syn på Ukraina och på andra viktiga geopolitiska frågor inte har någon gemenslagskraft i Sverige och resten av Väst?
      Att USA:s uppfattning okritiskt anammas och sprids av etablerade media och i befolkningen? Verkligheten verkar vara det motsatta jämfört med vad du skriver.
      Att du kan uppfattas som ”den amerikanska krigsmaktens direkta språkrör.”

     • Redaktör Anders! Jag håller helt med Dig att information från och om Ryssland är i Sverige i mycket dåligt tillstånd, man får närmast aktivt leta efter vad rysk politik ser på olika aspekter av samtiden. Få tal av president Putin sänds och än färre textas – det är uselt. Och det handikappar svenska folkets kunskaper oerhört!

      Den som dock hörde på Dagens Eko idag fredag 9 september kl. 16:45 så medges det även nu i rysk ”statsmedia” att de ukrainska militära framstötarna i Charkov-regionen är just framgångsrika och att ryska ockupationsmakten måste retirera. Sagt i RYSK media! En sensation! Förmodligen är lägesituationen på fronten så kritisk och att ryktena florerar inne i Ryssland att man nu måste gå ut med ”negativ nyhetsutveckling” för ryska hemmapubliken.

      Av rysk officiell media kan ryska befolkningen inte på något vis få objektiva nyheter om vare sig kriget eller politiken, men vi kan få det om vi letar – även om just svenskarna är osunt svältfödda på ryska politiska synpunkter och synsätt -ingen beklagar det mer än jag. Jag önskar att vi fick se fler tal av Putin, textade, precis lika kvickt och långt som svensk media visar upp amerikanska och brittiska politiker.

      Tyvärr är svenska journalistkåren mycket engelskspråkigt styrd och rentav ”störd” av dess anglosaxiska normalitet. Och det handikappar allvarligt svenska medielandskapet, svenska mediekonsumenter liksom en stor majoritet av de svenska politikerna. Samma fenomen som den ryska nyhetsskuggan är ju också själva Kontinentaleuropa, dess politik och hur man lever.

      Betyget för Sveriges del i insyn och kunskap om rysk och Kontinentaleuropeisk politik är ju ”med förfäran underkänt”.

     • De flesta ryska media är ju idag bannade från tv-utbudet och många ryska .ru-sajter med nyheter (som TASS, Novosti och den ofta tillförlitliga kvällstidningen Komsomolskaja Pravda) gick då inte för några månader sedan att nå. Nu finns ju omvägar, självklart, rysk tv går också att se på internet.

      RT har däremot länge levt uppe i det blå, enligt många, och har byggt upp ett helt eget parallellt nyhetsuniversum, tycker väl många i Europa och har väl fått ackrediteringar indragna i europeiska länder då de inte längre anses som ett seriöst nyhetsmedium. (Jag har själv aldrig följt RT så jag har inget vare sig eget omdöme om det eller om de många utlåtandena om RT).

      Min kritik däremot gick ut på att svenska hemmamedia har så usel bevakning av rysk politik och samhällsliv och hur rysk politik ser på säkerhet och som då aldrig nämns heller, liksom det euroasiatiska säkerhetssamarbetet inom den stora Shanghai-organisationen någonsin heller tas upp.

     • Saknar jämförande analyser av nyhetsrapportering på RT och t.ex. CNN i viktiga frågor. Vissa fakta finns

     • Det är nog så redaktören att vi rör oss i ett kombinerat politiskt, geopolitiskt, värderingsmässigt och tidvis subjektivt fält att vi på vår nivå inte kan hitta någon rättvis och jämlik jämförelsenivå. Det är nog så pass avancerat att det kräver långtida experter på politik och media från flera olika länder och universitet.

      Det kanske rentav inte finns någon exakt rättvis nyhetsrapportering!

      Läs, se och lyssna på allt från alla olika håll kanske är det bästa rådet!

    • 10:43, 9 september 2022
     Chefen för administrationen av Energodar, som ligger nära kärnkraftverket i Zaporozhye, Oleksandr Volga, sa att Ukrainas väpnade styrkor (AFU) hade gjort ett nytt misslyckat försök att landsätta trupper i stadsområdet. Slaget avvisades”, sa Volga.

     Chefen för Energodar noterade att landningsförsöket utfördes ungefär ett på morgonen Moskva-tid. Dessförinnan inledde Ukrainas väpnade styrkor en artilleriattack mot transformatorstationen Luch, som försörjer stadens elnät. För tillfället som den repareras är staden själv utan elektricitet.

     Tidigare talade den biträdande chefen för administrationen av Kherson-regionen , Kirill Stremousov, om ukrainska krigsfångar som tillfångatogs under ett försök till motoffensiv av Ukrainas väpnade styrkor. Enligt Stremousov tar Kiev inte hänsyn till sina förluster i arbetskraft.

 12. Johan de Naucler 9 september, 2022 At 15:24

  USA, till skillnad från Europa, har mycket fler möjligheter att återställa sina arsenaler – i det amerikanska militärindustriella komplexets intresse förstås. Till exempel, under de senaste månaderna har USA tilldelat 624 miljoner dollar till Raytheon för produktionen av Stingers, 352 miljoner dollar till Raytheon och Lockheed Martin för produktionen av spjut, 33 miljoner dollar till Lockheed Martin för produktionen av HIMARS MLRS och 8 miljoner dollar till AeroVironment för produktion av Switchblade-drönare.

  Och om samma amerikaner tidigare försiktigt närmade sig utbudet av levererade vapen, agerar de nu mycket mindre selektivt.
  ”Enligt Washington, så länge de inte går in i ett krig med Ryssland, kommer Ryssland inte att slå dem några slag. Det vill säga att de kan skala upp sitt engagemang. Det är därför USA:s och Natos senaste inblandning i den militära konflikten i Ukraina har blivit inte bara mycket större, utan mycket mindre indirekt.
  Det sägs redan öppet att ukrainarna gör missilangrepp med hjälp av USA, att det är USA som tränar de ukrainska specialstyrkorna, som arrangerar terrorattacker i de befriade områdena och på Krim”, säger Dmitrij Suslov.
  Slutligen, för det tredje, finns det idag en konsensus mellan USA och Europa om att västvärlden bör stödja Ukraina på lång sikt och efter slutet av den militära konflikten och militarisera Ukraina och helt överföra det till Natos räls. Träna ukrainare enligt Natos standarder och tillhandahåll Nato-vapen.
  ”De senaste besluten om leverans av vapen är fokuserade på detta perspektiv, och inte bara på att fylla luckorna i de ukrainska väpnade styrkorna och vapen här och nu. Det vill säga, för att uttrycka det enkelt, det finns en konsensus om behovet av ytterligare utveckling av Ukrainas territorium”, säger Dmitrij Suslov.

  Därmed försäkrar den amerikanska militären att en storskalig plan förbereds i djupet av Pentagon för att stödja Ukraina på medellång och lång sikt. Det är minst 5 år.
  Och på toppmötet i Ramstein gjorde Lloyd Austin det klart att han förväntar sig liknande program från sina europeiska partners.
  ”Idag måste denna kontaktgrupp … stödja Ukrainas modiga försvarare under lång tid, och detta innebär ett konstant och avgörande flöde av krafter och medel. Detta innebär att vi brådskande, brådskande övergår till innovation och fokuserar alla våra försvarsindustriella baser på att förse Ukraina med de medel som det kommer att behöva för den svåra vägen framåt, säger Lloyd Austin.

  Detta innebär inte bara korttidskontrakt för västerländska vapentillverkare, utan även utbyggnad av produktionen. Till exempel kan den amerikanska fabriken i Pennsylvania nu producera 15 tusen skal för 155-millimeters haubitser per månad – och de amerikanska myndigheterna har för avsikt att nästan fördubbla produktiviteten. De planerar också att fördubbla produktionen av MLRS HIMARS.

  I den här situationen krävdes bara tre saker från Kiev. För det första att betala för dessa leveranser in natura (vilket troligen gjordes som en del av operationen ”export av ukrainsk spannmål till svältande Afrika”).
  För det andra att visa effektiviteten hos västerländska vapensystem på slagfältet – vilket, enligt västerländska politiker, också gjordes.
  ”Vi ser verkliga och påtagliga fördelar med Ukrainas användning av dessa system. Till exempel träffade ukrainarna mer än 400 mål med HIMARS-missiler – och hade en förödande effekt, säger ordföranden för USA:s gemensamma stabschefer, general Mark Milley, blygsamt tyst om det faktum att ett betydande antal av målen var civila. föremål i Donetsk.
  Slutligen, för det tredje, var Ukraina tvungna att visa förmågan hos sina egna väpnade styrkor att genomföra aktiva fientligheter – vilket också gjordes under Ukrainas väpnade styrkors motoffensiv mot Balakleya.

  USA:s utrikesminister Anthony Blinken, som kom till Kiev på besök, var nöjd. ”Vi diskuterade ett starkt amerikanskt stöd för Ukraina, att hålla Ryssland ansvarigt för de grymheter som begåtts och hur vi kan öka kostnaderna för Ryssland med våra allierade och partners”, sade utrikesministern . Frågan är nu hur Ryssland ska reagera på detta?

  Nu försäkrar ett antal inhemska experter att Moskva måste omintetgöra västerländska planer på att beväpna den ukrainska regimen. Vissa militärjournalister har föreslagit att rikta in sig på Ukrainas transportinfrastruktur, inklusive så kallade infartspunkter där tåglaster med västerländska vapen kommer in på ukrainskt territorium. Beat, naturligtvis, när tågen kommer att vara i Ukraina själv.

  Pentagon kommer att förse Kiev med vapen värda 675 miljoner dollar
  Överbefälhavaren för de väpnade styrkorna i Ukraina listade allt som behövs för att Ukraina ska ”erövra Krim”
  Tyskland har nått gränsen för vapentillförseln till Kiev från Bundeswehrs lager
  Andra säger att det är nödvändigt att reagera hårt mot själva Nato. ”Omfattningen av stödet till Ukraina kommer att öka om Ryssland inte fortsätter att vidta några avgörande militära åtgärder mot Nato-länderna och USA direkt. Därför verkar det som om det är dags att åtminstone översätta hotet om en eskalering av konflikten till ett praktiskt plan. Om Ryssland inte gör detta kommer omfattningen av stödet från USA bara att öka”, säger Dmitrij Suslov.

  I sin tur kan skärpningen av Moskvas ställning bli en nykterande faktor för västländerna, där befolkningen redan kommer till antikrigsdemonstrationer och oppositionen kräver en översyn av politiken. Så i september kommer parlamentsval att hållas i Italien, där de förutspår seger för höger- och ultrahögerkrafter som är emot att upprätthålla antiryska sanktioner och mot att förse Ukraina med vapen till den siste ukrainaren. I november väntas republikanerna vinna mellanårsvalet till kongressen. Republikaner som, även om de kommer att fortsätta att stödja Ukraina, kommer att utsätta det för mycket mer kontroll (inklusive för att misskreditera Biden).
  Hur som helst kommer situationen med försörjningen av västerländska vapen att avgöras på slagfältet. Leveranser både idag och på lång sikt.

  • Att Italien mer eller mindre väldigt säkert kommer att få en högerpopulistisk seger i de kommande valen är nog ganska förutsägbart.

   Den nya ledaren för det största högerpartiet Fratelli d’Italia/Italiens bröder, Giorgina Meloni, som tros bli den nya italienska premiärministern, är dock ett undantag, till skillnad från Salvini från Lega och Berlusconi är hon inte pro-rysk utan väldigt pro-ukrainsk.

   Kanske vill inte heller Italien helt solo (man har sett vilket dåligt rykte Ungern fått i Europa) och göra sig till unionens osolidariska buse och knäcka motståndet mot krigsputinismen – Italiens position är mycket ekonomiskt svag och är de facto beroende av goda relationer med Bryssel, emedan Italien, som är svårt skuldsatt, dessutom är på väg in i en fördjupad italiensk lågkonjunktur.

 13. Något om kriget i Ukraina:
  Ryssland uppfattar ett fientligt Ukraina som ett ”existentiellt” hot, och om USA fortsätter att massivt motsätta sig Ryssland kan detta leda till kärnvapenkrig, med katastrofala konsekvenser.
  Till och med från ett amerikanskt perspektiv var hela den västerländska planen ett farligt spel av bluff, antagen av skäl som är svåra att förstå. Ukraina är inte, på något sätt, ett viktigt säkerhetsintresse för USA. Faktum är att Ukraina knappast spelar någon roll alls.

  Däremot för Ryssland – med dess 1 200 mil långa delade gräns och dess historia av tre stora landvägsinvasioner från väst, varav den senaste, under andra världskriget, orsakade ungefär 13 procent av hela den ryska befolkningens död – Ukraina är det viktigaste av de nationella intressena.
  Även om Putin vill återställa Ryssland till den position det hade före Sovjetunionens kollaps 1991, skulle hans framgång med att göra det fortfarande inte utgöra något direkt hot mot USA:s säkerhet. I själva verket är det dock inte så att Putin bär huvudansvaret för krisen.
  Den underliggande orsaken till kriget ligger inte i en ohämmad expansionism av Putin, eller i paranoida vanföreställningar från militära planerare i Kreml, utan i en 30-årig historia av västerländska provokationer riktade mot Ryssland, som började under upplösningen av Sovjetunionen och fortsatte till början av kriget.
  Dessa provokationer placerade Ryssland i en ohållbar situation, för vilken krig, för Putin och hans militära stab, tycktes vara den enda fungerande lösningen.

  Västvärlden agerade på ett sätt som var beräknat att lura Moskva, och denna episod lade grunden för den framväxande ryska känslan av att Nato, och USA i synnerhet, inte kunde lita på. Under åren sedan detta brutna löfte har USA fortsatt en politik av provokation och fientlighet.
  Som om detta inte vore nog har USA gång på gång uttalat en avsikt att ta upp Ukraina i Nato, inför Putins upprepade uttalanden att detta skulle vara ett oacceptabelt tillstånd för Ryssland.
  Att göra eftergifter till Ryssland ligger i ukrainska folkets intresse, även de som är fientliga mot Ryssland. Sanna vänner till Ukraina bör inte skicka enorma mängder militärt bistånd till den oförsonliga Zelenskij-regimen.
  https://www.veteranstoday.com/2022/09/08/how-the-west-brought-war-to-ukraine/

  • Det här Ivan var ett synnerligen vettigt och klokt inlägg.

   Sanningen är ju den, när man kokar ned geopolitiska faktum, att Washington har inga planer på att någonsin lämna Europa till europeiska politiker.

   Man kan ställa den enkla teoretiska frågan:

   Låt säga att Europeiska unionen kommer fram till att ”nu skall vi helt på egen hand utrikespolitiskt, diplomatiskt och militärt klara oss helt själva. Tack för er amerikanska närvaro i Europa, men från kommande 1 januari skall alla amerikanska, brittiska och kanadensiska militära närvarobaser vara borta från Europa”.

   Skulle Washingtons våldsetablissemang någonsin gå med på det frivilligt?

   Min enkla chansning är att svaret skulle vara: Nej, Washington ger sig inte av vare sig på order eller frivilligt. Europa är -och förblir- militärt ockuperat av Washington.

 14. Var finns diplomatin idag? Nu behövs krafttag för att bryta den nedåtgående spiral mot fler desperata handlingar från Rysslands sida. Varför inte föreslå fortsatta förhandlingar om Minskavtalet där Ukraina inte själva får förhandla utan ska ta hjälp av västländer som nu bekostar krigföringen i Ukraina? Om Putin inte får en möjlighet att visa sig som delvinnare kommer troligen kriget att pågå länge och möjligtvis dra med sig flera länder. Det måste finnas avtal som lockar och lugnar ner båda parter.

  • Men VAD skall de förhandla OM?

   Inget land skall behöva förhandla om sitt av Förenta nationerna erkända territorium under vare sig krig, ockupation eller hot, för vad skall (dagens) ryska sida i sin tur ge upp? Anspråk på territorium från den ukrainska sidan?

   Ryska sidan HAR territoriella krav på Ukraina, som den ukrainska sidan inte kan tänka sig, och som inget annat land heller kan tänka sig.

   Läget är helt låst och tyvärr ser nog ukrainska folket bara det rimliga att kasta ut invadören i fråga med vapnens och viljans hjälp, som europeiska motståndsrörelser och partisaner drev ut nazistiska ockupationsmakten fram till 1945, eller som vietnameser drev ut fransmän och amerikaner -på raken. De hade inget heller att förhandla om. Tyvärr ser det så illa ut.

   Det finns just nu ingen diplomatisk lösning om inte Putin drar tillbaka ockupationen av östra Ukraina. Det är hans beslut enbart, som högste befälhavare för de ryska beväpnade styrkorna.

   ”Ett land väljer alltid att ha en armé på sitt territorium, sin egen eller någon annans” som Mao Zedong uttryckte saken.

   Ukraina kommer nog att välja sin egen, och har all internationell lag och rätt till det valet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here