Varför har inte Ryssland vunnit kriget?

80
2614

Föregående artikelDet gäller Sveriges framtid. Ska Sverige gå i krig?`
Nästa artikelUkrainas historia under 2000-talet. Del 3
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

80 KOMMENTARER

 1. ”de västpolitiker som banade vägen för Hitler” I det sammanhanget skall vi inte glömma de journalister och media som banade väg för Hitler och nazisterna och hur dom arbetade. Det repeteras idag när journalister på samma sätt banar väg för USAs krigsförberedelser med NATO expansionen och svenska folket utsätts idag för samma slags massiva propagandakampanjer via media som tyskarna utsattes för då. Historien upprepas just nu när USAs krigsförberedelser med NATO expansionen på samma sätt vittvättas i media.

  På identiskt samma sätt framhåller till exempel Erika Bjerström på SVT, med stöd av Granskningsnämnden, att hennes personförföljelse av civ.ing. Elsa Widding är en del av demokratin. Om hennes arbete är en del av demokratin, varför kan hon inte hållas ansvarig för sina handlingar i domstol. Hennes förföljelser är en identisk kopia av förföljelserna av Benny Fredriksson vilka ledde till att han drevs att ta sitt liv.

  Det är på tiden att vi får nya lagar som relegerar speciellt journalister yttrandefrihet och pressfriheten så den inte missbrukas som under Nazityskland, vilket sker just idag. Journalister är inte neutrala sanningssägare utan alltmer politiska aktivister. Det är viktigt att behålla det fria ordet, men än mer viktigt att säkerställa att det inte missbrukas. Journalister får inte bli en politisk maktfaktor i samhället. Yrket har uppenbart dragit till sig makthungriga politiska aktivister.

  Det är inte fråga om att begränsa yttrandefriheten utan att förhindra missbruk som det skedde när nazisterna en gång utnyttjade journalister för att etablera sin makt. Inför licens för alla som har direkt tillgång till media med stort genomslag. Låt bloggare och liknande fortsätta fritt. Inför personligt ansvar och straffansvar för journalister. Inför ett lagverk, inga personförföljelser, drev, och ansvar inför vanliga domstolar. Avskaffa medias och journalister privata rättsväsende.

 2. En gång gick jag en kurs i militär strategi. Först, Ryssland har aldrig haft någon avsikt att erövra Ukraina eller att ”vinna kriget”. Målsättningen var att stoppa USAs krigsförberedelser och hot mot Ryssland och Kinas existens och oberoende. Kardinalfelet som Ryssland begick var att man skulle ha agerat kraftfullt redan 2014 när det stod klart att USA började styra Ukraina politik och förberedde angrepp på Ryssland, och i förlängningen Kina. Då hade hela denna militära operation med förluster i liv och förstörelse kunnat undvikas. Kina gjorde helt rätt i Xinjiang när man eliminerade USAs terrorister genom att låsa in dom och avradikalisera, Kina gjorde rätt i Tibet och Hong Kong på samma sätt. Mycket få människor kom relativt till skada, och relativ sett lite förstörelse. Man agerade även rätt i fallen Kazakstan, och förmodligen finns Kina med i Myanmar där USA har stoppats innan det gick för långt. Bästa agerandet idag vore att upprepa Kuba förfarandet. Hota USA från kringliggande länder, och kräv att USA avslutar sina hotelser med NATO expansionen. USA kommer inte att ändra sina expansionsplaner mot en global diktatur om inte USAs egen territorium står under hot.

 3. Det har inte varit några större krigsrubriker i svensk media om Ukraina de allra senaste dagarna.
  Men jag tror det är lugnet före stormen.
  Det har nog aldrig hänt tidigare jag hållit med Carl Bildt men han sa härom dagen att konflikten i Ukraina kommer avgöras med våld.
  Våld före förhandlingar.
  Jag är beredd att hålla med Carl Bildt där.
  För ser man på sikt har både Ryssland och Ukraina en krigisk historia.
  Gränser har flyttats hit och dit och fram och tillbaka över århundraden.
  Någon gång fredligt men oftast med militärt våld.
  Kommunisterna, eller bolsjevikerna var heller inte särskilt fredliga.
  Så även den här gången tror jag.
  Hela Donbass ska bli ryskt tror jag.
  Ryskt land för en rysk befolkning.
  Det kommer kosta många soldaters liv och enorma förluster i militärt material.
  Masskyrkogårdar för soldater och hundratusentals ton utbränt och förvridet skrot av det som varit militärfordon och artilleripjäser, svindyra missilsystem med mera.
  Miljarders, miljarders till spillo samt en miljöförstöring som förmodligen inte går att beskriva.
  Tänk bara alla bränsleförråd som stått i lågor de senaste veckorna.
  Allt i eld och lågor samt tjock svart rök.

  Om drygt en månad är det den 9 maj.
  Någon här som tror att Ryssland kan fira segerdagen (Pobeda) 9 maj som en förlorardag?
  Jag gör det inte i varje fall.
  Men vi får se vad som händer.
  De närmaste dagarna tror jag något händer.
  Kanske den stora militära uppgörelsen mellan Ukraina och Ryssland med Donbass som slagfält?
  Det har varit knäpptyst på BelaRus News från krigsrapportering hela dagen under tisdagen.
  Jag tycker det säger något att de inte rapporterar som vanligt.

  För första gången i den här konflikten tror jag på vad SVT Public Service säger.
  En trovärdig prognos till skillnad från den vanliga SVT Public Service Påverkansoperation.

  https://www.svt.se/nyheter/overstelojnant-om-strategiska-omradet-tydligt-ryskt-fokus

  Jag har tappat förtroendet för den västerländska demokratin.
  Jag vill mena statsmakten styr folkviljan där de vill ha den genom just påverkansoperationer.
  Så det ser ut som en demokrati.
  Men de som verkligen styr Sverige sitter i Washington, i Bryssel, olika bolagsstyrelser, i mediahusen samt högre poster på olika institutioner.
  Regering, riksdag m.m. blir mest som spratteldockor åt de förutnämnda.

  Faktiskt tror jag demokratin är större i mer auktoritära länder som Ryssland, Belarus och Kina.
  Därför de lyssnar på folket och försöker göra det bästa för dem.

  Jag anser det är en viss skillnad mellan att försöka göra det bästa för folket än att fokusera på elitistiska drömmar och visioner.
  Jag tror faktiskt inte människor vill bo i luftslott.
  Människor vill ha något verkligt istället.
  I varje fall vill jag ha det.
  Det ryska folket i Donbass kommer förhoppningsvis att få det också tack vare Rysslands förmåga.

  Tvärtom kommer Sveriges oförmåga göra oss medlemmar i NATO krigsgemenskap.
  Aldrig tidigare har det varit så lämpligt att styra den folkviljan och demokratin som just nu.
  En gyllene chans för politiker och elit som vill stärka banden till Väst och den liberala demokratin.

  NATO medlemskap kan faktiskt bli det avgörande som gör jag säljer av allt här och flyttar till Ryssland.
  Mer än spännande faktiskt.
  Det skulle bli som att börja ett nytt liv.
  Men jag tror inte som de stackars Kiruna-svenskarna.
  Det här ska bli långt bättre än så.

  • Håller med dig till 100%!
   Plötsligt, efter fyra veckor, kom ”avslöjandet” igår – ryska flygplan som kränkte(?) svenskt luftrum hade kärnvapen…
   Ett bombflygplan eskorteras alltid av jaktflygplan. Att svenska jaktplan skulle tillåtas komma i närheten av ryska bombflygplan och fotografera dem är det mycket osannolikt.
   Fejkmästarna behövde 4 veckor för att förstora bilderna, fixa skärpan lite och förbereda dem för nyhetssändning.
   Hur kan man bedöma att bomberna, hängande under vingarna är med kärnvapensladdning? Ja, det är klart, svensk militär är bäst i världen – vilken tillgång skulle de bli för NATO!
   Det gäller också att förstärka rädslan hos dem 75% som tror att SR/SVT är de bästa nyhetskanalerna i Sverige.

  • Jag har tänkt samma sak, ett litet hus på andra sidan Uralbergen och sen likt Omar Sharif i Dr. Zjivago hänfört se den ryska våren anlända, heja på vänliga ryssar.

   Men, tyvärr den tiden är nog förbi nu, för oöverskådlig tid. Blir vi ens insläppta i Ryssland, vill de ha oss där? Varför skulle de vilja ha oss där? För det fantastiska ryska folket har de senaste 10-15 åren sett hur hatet mot dem har piskat upp i Västeuropa och även i USA, och som kulminerat nu med kriget Ryssland vs. NATOUSAEU.

   Med det vettlösa hatet mot allt ryskt, där man vill utrota inte bara rysk kultur det må vara klassisk litteratur, konst, klassisk musik, musiker, dirigenter, operasångare eller utställningskatter, utan också öppet, påhejade av den Djupa Staten, stöttar nazism och de nationalistiska styrkor som bestående av nazienheterna Aidar, Azov m. fl. begår övergrepp. Inte bara mot civilbefolkningen utan även mot ryska krigsfångar där man videofilmat hur man skurit av könsorgan och på andra sätt torterat dem.

   Detta pga många, många års propaganda där ryssar pekats ut som ohyra, eller på tyskt 1930-talsvis som untermenschen.
   Sverige skickar vapen till Ukraina för att döda ryssar, man stöttar de nedgrävda nazihjältarna i Donbass och man tiger om tortyren av krigsfångar, om biolabben med patogener och om de avslöjade ukrainska anfallsplanerna mot rysk befolkning i Donbass.

   Så, tyvärr är nog Ryssland stängt för oss svenskar nu. Möjligen att man kan få besöka Vinterpalatset under en dag efter att först ha fått genomgå grundliga förhör för att klarlägga om man är spion eller terrorist som vill Moder Ryssland illa.
   Min stora rysslandsresa kommer nog inte att bli av, det blir aldrig som förr.

    • Men Anders, vad skall man säga om det som står i RT annat än att det är ren och skär smörja. Ta t.ex. detta: ”Thus, the announcement was considered by many as a ‘goodwill gesture’ from Moscow.”
     Så Ukraina skall vara lyckliga över att den ryska regimen har gjort en gest av ”goodwill”? Som om gärningsmannen under en pågående misshandel skulle undvika att slå på ett av underbenen men fortsätta att slå och sparka på övriga kroppen, och berätta för offret att det är en gäst av ”goodwill”.
     Man bara häpnar.

     • I RT kan man läsa om viktiga förhållanden som saknas i DN som jag läser dagligen, och i public service nyheter. Som USA:s stöd till terrorister, om Nato.s förstörelse av Libyen, om statskuppen i Ukraina 2014, om sveket mt Minsk 2, men också om demonstrationer i Ryssland mot kriget (”war” skriver RT). Man kan läsa om Bidens och västledares kritik av Ryssland och Biden minst lika utförligt som i DN.

   • Medan hundarna skäller fortskrider karavanen
    Och på tal om världskrig – wow vilken värld det är – endast två pakter med sammanlagd 7 nationer deltog 😂😂😂

    Operation Z är 35 dagar gammal – en tredje del av Ukraina är under ryskt kontroll, d v s, lika stor som lilla-Britannien (det är mycket långsam enligt lögnimperiets fotsoldater. De menar att det tig USA 20 år att försöka erövra Afghanistan – det ska vara måttet) Om Operation Z – fram tills igår: https://thesaker.is/russian-smo-in-the-ukraine-day-34/

   • Det är nog mer västvärlden som liknar en kollektiv Hitler i bunkern som vägrar inse fakta! Ukrainas flygvapen är utslaget, flottan är utslagen, huvuddelen av Ukrainas militär instängd i öst, den ukrainska vapenindustrin utraderad m m. Och detta trots att Ryssland krigar med en arm bakbunden och varit mycket försiktiga för att undvika civila förluster. Låter inte alls som USA:s krig där man utan urskillning bombar allt som går och lägger bombmattor över städer med ”precisionsvapnet” B-52! Detta förhållande erkänner ju även Ukraina så vad i RT:s rapportering är falsk? Per Erik kunde ju precisera vad RT ljuger om i stället för att hänvisa till ett gammalt propagandaorgan?

 4. Moa om kriget:
  Ukraine SitRep – Part II Of Russia’s Military Operation Unfolds
  https://www.moonofalabama.org/2022/03/ukraine-sit-rep-part-ii-of-russias-military-operation-unfolds.html

  Gleb Bazov @gbazov
  #ANALYSIS—#UKRAINE—#RUSSIA—27 Tweets Most important statements of #Russia|n military campaign were made on the battlefield and will continue to be made there, not by the diplomats, like #Medinsky, or even hawks, like #Kadyrov. They will continue to be made by the military. 1/27
  https://twitter.com/gbazov/status/1508875144952958986

 5. Man bör inte blanda ihop Ryssland med Putin eller KGB. Det är inte ”Ryssland” som invaderat Ukraina, utan Putin och hans maktgruppering. Vanliga ryssar är maktlösa.

  Skälen till att det går dåligt är flera;

  1) Den ryska krigsmakten är svårt korruptionsdrabbad i likhet med hela samhället
  2) De ryska soldaterna är lågt motiverade att invadera ett annat land
  3) Långt avstånd mellan de ryska beslutsfattare och utförarna.
  4) Högt motiverat ukrainskt försvar som försvarar eget territorium de känner väl.
  5) Angriparen måste vara antingen stridstekniskt överlägsen eller tre gånger fler än försvararna.

  • Kan du svara då på hur det kommer sig att Ryssland lyckades kontrollera en yta så stor som halva Sverige på en månad, om det du säger stämmer vill säga. Nej det kan du inte för det du säger stämmer inte. Det högst motiverade Ukrainska armé är omringat och kan inget göra än antigen ge upp eller bli omintetgjort. Dina punkter är snarare önsketänkande som kockas ihop av ”experter” i t ex Drottning Kristinas väg 4, Washington eller MI6. Vad händer i Ukraina då? Läs följande:

   1/ Big Arrow War—a primer. For all those scratching their heads in confusion, or dusting off their dress uniforms for the Ukrainian victory parade in Kiev, over the news about Russia’s “strategic shift”, you might want to re-familiarize yourself with basic military concepts.
   2/ Maneuver warfare is a good place to start. Understand Russia started its “special military operation” with a severe manpower deficit—200,000 attackers to some 600,000 defenders (or more). Classic attritional conflict was never an option. Russian victory required maneuver.
   3/ Maneuver war is more psychological than physical and focuses more on the operational than on the tactical level. Maneuver is relational movement—how you deploy and move your forces in relation to your opponent. Russian maneuver in the first phase of its operation support this.
   4/ The Russians needed to shape the battlefield to their advantage. In order to do this, they needed to control how Ukraine employed it’s numerically superior forces, while distributing their own smaller combat power to best accomplish this objective.
   5/ Strategically, to facilitate the ability to maneuver between the southern, central, and northern fronts, Russia needed to secure a land bridge between Crimea and Russia. The seizure of the coastal city of Mariupol was critical to this effort. Russia has accomplished this task.
   6/ While this complex operation unfolded, Russia needed to keep Ukraine from maneuvering its numerically superior forces in a manner that disrupted the Mariupol operation. This entailed the use of several strategic supporting operations—feints, fixing operations, and deep attack.
   7/ The concept of a feint is simple—a military force either is seen as preparing to attack a given location, or actually conducts an attack, for the purpose of deceiving an opponent into committing resources in response to the perceived or actual actions.
   8/ The use of the feint played a major role in Desert Storm, where Marine Amphibious forces threatened the Kuwaiti coast, forcing Iraq to defend against an attack that never came, and where the 1st Cavalry Division actually attacked Wadi Al Batin to pin down the Republican Guard.
   9/ The Russians made extensive use of the feint in Ukraine, with Amphibious forces off Odessa freezing Ukrainian forces there, and a major feint attack toward Kiev compelling Ukraine to reinforce their forces there. Ukraine was never able to reinforce their forces in the east.
   10/ Fixing operations were also critical. Ukraine had assembled some 60,000-100,000 troops in the east, opposite Donbas. Russia carried out a broad fixing attack designed to keep these forces fully engaged and unable to maneuver in respect to other Russian operations.
   11/ During Desert Storm, two Marine Divisions were ordered to carry out similar fixing attacks against Iraqi forces deployed along the Kuwaiti-Saudi border, tying down significant numbers of men and material that could not be used to counter the main US attack out west.
   12/ The Russian fixing attack pinned the main Ukrainian concentration of forces in the east, and drove them away from Mariupol, which was invested and reduced. Supporting operations out of Crimea against Kherson expanded the Russian land bridge. This phase is now complete.
   13/ Russia also engaged in a campaign of strategic deep attack designed to disrupt and destroy Ukrainian logistics, command & control, and air power and long-range fire support. Ukraine is running out of fuel and ammo, cannot coordinate maneuver, and has no meaningful Air Force.
   14/ Russia is redeploying some of its premier units from where they had been engaged in feint operations in northern Kiev to where they can support the next phase of the operation, namely the liberation of the Donbas and the destruction of the main Ukrainian force in the east.
   15/ This is classic maneuver warfare. Russia will now hold Ukraine in the north and south while its main forces, reinforced by the northern units, Marines, and forces freed up by the capture of Mariupol, seek to envelope and destroy 60,000 Ukrainian forces in the east.
   16/ This is Big Arrow War at its finest, something Americans used to know but forgot in the deserts and mountains of Afghanistan and Iraq. It also explains how 200,000 Russians have been able to defeat 600,000 Ukrainians. Thus ends the primer on maneuver warfare, Russian style.

   Now none of that is very advanced or exotic. And if a US Marine (!) can understand that, so can anybody else with a basic educated and common sense. Unless, of course, you have an ideological agenda which prevents you from accepting reality.

   https://thesaker.is/day-35-of-the-russian-smo-in-the-ukraine-a-naysayers-special/

  • Jag tror även att ukrainska försvarsmakten har mycket bättre underrättelser om de ryska angriparna jämfört med vad ryssarna har om de ukrainska försvararna. Dels från USA och andra stater som kan tillhandahålla bl.a. satellitdata och signalspaning. Dels genom att den ukrainska befolkningen rapporterar in observationer.

   Jag tror även att ukrainska soldater och chefer har en mycket mer modern utbildning och är mycket mer professionella än sina ryska motsvarighet. Jag har fått uppfattningen att Ukraina arbetar mer med uppdragstaktik där både chefer och soldater själva får komma fram till hur en uppgift skall lösas.
   I den ryska krigsmakten råder (fortfarande?) ordertaktik där beslut om genomförande ligger på de högre cheferna och där lägre chefer och soldater får order om hur de skall lösa en uppgift.

    • Om man ser till den senaste händelsen, med oljedepån som brinner efter en förmodad attack från Ukraina, 50 km in på ryskt område, så undrar jag om det inte är den ryska krigsmakten som är på dekis, i alla fall deras luftförsvar.
     Jag trodde att man hade sträckt upp luftförsvaret sedan Mathias Rust, landade på Röda Torget 1987 men det verkar vara samma nu som då.

     • Andersl, I samband med attacken i Belgorod nämns två helikoptrar. Om de utförde attacken måste de alltså ha befunnit sig på ryskt territorium ca 30 min plus flygtiden i Ukraina. Är det verkligen möjligt att de inte upptäcktes av Ryssland? Det låter i min öron omöjligt med tanke på luftherraväldet de har plus deras avancerade luftvärn. Är det inte troligare att de hypersoniska vapen som Storbrittannien levererat har använts? Om det senare stämmer måste lille Putte ändra strategin. Hittills har han jagat hypotetiska nassar nu får han jaga hyposoniska nassar

     • @H2
      En annan variant är kanske att Ukraina lyckats plundra någon nedskjuten helikopter på dess IFF-signatur (Identification Friend or Foe). Då kan det hända många spännande saker framöver.

     • en mer trolig variant är att ”hypersoniska vapen” som lila-Britannien levererat till nazi råttorna i Azov bukten blev aska då Rysslands super-duper supersoniska missiler träffade Natos träningsanläggning i västra Ukraina förr två veckor sedan.

     • Signaturen ”Högst sannolikt och” skriver ”en mer trolig variant är att ”hypersoniska vapen” som lila-Britannien levererat till nazi råttorna i Azov bukten blev aska då Rysslands super-duper supersoniska missiler träffade Natos träningsanläggning”

      Då återstår ju förklaringen att det var ett ukrainskt flyganfall. Detta måste ju vara oerhört pinsamt för Ryssland att under brinnande krig, inte ha ett luftförsvar som kan hindra ukrainska helikoptrar(?) att flyga in flera mil på ryskt område, attackera en bränsledepå (som borde vara välbevakad) och sedan flyga hem igen. Skulle inte vilja vara den ryska befälhavare som hade ansvaret för luftskyddet.

      Det finns ytterligare en förklaring, att ryssarna själva klantat till det och råkat tända eld på sin egen depå. Kanske Ivan skulle ta sig en cig och råkade tända den på fel ställe.

      Så oavsett vilken förklaring man väljer är det en riktig näsbränna för den ryska regimen.

     • Andersl:
      Dekis?
      Helikopterattack mot oljedepån Belgorod.
      1. Ur militär synvinkel – inte ens ett nålstick, ett mygggnissande. Men propagandaeffekten är maximal.
      Ur militär synvinkel skulle en Mi-24-flygattack på flygfältet nära Belgorod ha orsakat mycket mer skada – till och med ett bränt flygplan kostar många gånger mer än allt bränsle och smörjmedel vid den förstörda oljedepån, för att inte tala om faktum att den inte längre kommer att kunna slå till mot mål i Ukraina, men de föredrog bilden av trasiga stridsvagnar, eld, rök på himlen. Detta visade sig vara mycket viktigare än militära skador..

    • Vad pinsamt för Ryssland att den lyckades ockupera 33% av Ukraina på en månad lite drygt. Rysslands speciella operation om 200,00 soldater satte stopp för 600,00 Ukrainska dito – omringade och väntar på att skickas till helvetet, kan inget göra, inte heller röra. Törst, hunger och myteri på ingång snart, ja, … Så visst är det synd om Rysslands armé, so inte lyckats nämnvärt så som dess berömmelse gör gällande, spinner lögnimperiets fotsoldater. Under tiden kommer Ukrainas oundvikliga styckande allt närmare. De flesta bedömare enar att så här dags nästa år finns det inte Ukraina på kartan. en visst har Rysslands inte lyckats, eller hur? Lögnimperiets spinnerier är på högvarv, den saken är bortom all tvivel klar (och för det ändamålet är lögnimperiet redo för att köpa energi från Ryssland och i Rubel minsann – ändamålet helgar medlen!

     • Vad är det som H2 sprider? Lillbritannien har inga supersoniska missiler. Sanningen är den att Ukraina hade ingen som helst kapacitet att slå till mot ett militärt mål utan skickade ut helikoptrar på ett självmordsuppdrag i propagandasyfte och tända på en oljedepå. Ett patetiskt försök att få uppmärksamhet och få väst att skicka mer vapen till ett förlorat krig…

   • Det går inte bra för Ukraina trots att de har ca 600 tusen soldater mot Rysslands ca 150 tusen, det är ju ett faktum! Och visst gick det som väntat att Ryssland skulle slå ut den offensiva ukrainska militära kapaciteten på ca en vecka och att de mer fanatiska krigarna i bataljonerna skulle använda civila som sköldar och bedriva guerillakrig! Den stora frågan nu är hur länge de mer hängivna nynazisterna och andra militära grupper har vapen och möjligheter att fortsätta sin lönlösa kamp? Utan skyddet av civila hade givetvis Ryssland tagit av silkesvantarna och jämnat de ukrainska trupperna i öster med marken men som det verkar så bryr sig regimen i Kiev föga om civila förluster i öster, vilket också vara väntat. Javisst vinner Ryssland kriget men förlorar freden och det som väntar är alltså en uppdelning av Ukraina vilket borde gjorts redan när Sovjet upplöstes…Den nya ”järnridån” som håller på att skapas går rätt igenom Ukraina och kanske det är lika bra att vänja sig vid den tanken, i alla fall så länge USA har råd att hålla igång Nato, vilket kanske inte blir så länge med tanke på den urusla ekonomin i USA och vasallernas nästan lika dåliga ekonomi.

   • Att Ukraina har mycket bättre underrättelser om de ryska trupperna jämfört med vad ryssarna har om de ukrainska trupperna det vet vi. USA har enligt uppgift parkerat inte mindre än 40 satelliter över Ukraina. Inte alla militära. Ukraina trupperna leds från en stridsledningscentral i USA. Dels har man hittat utrustningen hos Azovbataljonen, dels är de här systemen välkända för IT ingenjörer. Satelliter, spioner och informatörer samlar in data, det behandlas i USA i AI drivna datorer, och styr Azov trupperna bland annat. Sådana här system är välkända, och har mycket omfattande civila tillämpningar idag i Kina. Nästan alla barn har idag en armbandsklocka på armen. På en vanlig mobil kan föräldrar se exakt var barnet befinner sig, samtala med dom som en telefon, från armbandsklockan kan man fotografera och skicka bilder, ha videokonferens, spela in video, skicka meddelanden. Dessutom kan barnet lyssna på sagor, det har en step-meter, få väderrapporter, eller sacka med kompisarna. Jag har själv en liknande armbandsklocka på armen när jag skriver detta. Och jag kan ringa samtal från den, det finns väckarklocka, stoppur, plus en del annat. Att de ukrainska trupperna skulle vara bättre utbildade motsäges kraftig av rapporter som framställer dom som riktiga klant-höns.

   • Ryssland har misslyckats, spinner lögnimperiets fotsoldat och hänvisar till apartheid israels invasion av Lebanon år 2006. Denna så lyckat operation tog inte er än två veckor och slutade ed att apartheid israel ”berömda” armé fick springa för livet från Hizbollahs krigare med svansen mellan benen. Apartheid israel fick hjälp av USA vilket förklarar varför sionisterna lyckades katastrofalt bra i att springa med svansen – ett konststycke somUSA visade härområdet i Afghanistan.

    Igår var det den 36 dagen sedan Ryssland inledde sitt speciella operation i Ukraina. Vad har hänt? Hur är läget? Svaren på dessa frågor finns här, ed kartor och allt:

    https://thesaker.is/day-36-of-the-russian-smo-in-the-ukraine-a-look-at-ukrainian-military/

  • 1. Japp, Ukraina är känt för sin kamp mot korruption i jämförelse
   2. Kadyrovs ryska enhet med tjetjener verkar vara omotiverade att ta itu med nassarna… eller inte. Ja, efter alla videos med tortyr av ryska krigsfångar inklusive kastrering så är de säkert omotiverade. Sånt gör ryska soldater omotiverade… Visst.

   4-5. Som Benny redan skrivit ovan. Ryssland vill inte döda civilbefolkningen och inte heller likt USA genom carpet bombing förvandla städer till grus. Man vill också genom att omringa de stora städerna ge reguljära icke-nazi styrkor chansen att ge upp.

   De ukrainska styrkorna är väl nedgrävda inne i städer med civilbefolkningen runt om sig. USA har haft 8 år att förbereda detta krig för Ukraina. Vore det bara att bomba på utan hänsynstaganden så skulle man kunna utplåna Ukraina, men det vill inte Ryssland. Man sänker sig inte till USA Natos väl kända metoder.

   USA-planen är väl ett krig i gerilla form som håller på länge, länge och som får MIC pengar att trilla ner i fickorna på etablissemanget i Washington.

   Intressant med uppgifterna om de 3 nedskjutna ukrainska helikoptrarna som desperat försöker flyga ut ”viktiga” personer från nästan helt intagna Mariupol. Likt västs hysteri i Aleppo i en liknade situation så kan det tyda på att det är fråga om höga befäl och/eller amerikaner, britter eller dylikt.

   • Glöm inte de allra viktigaste ”viktiga” personer – sionister från apartheid israel som ska räddas från sina lömska operationer i Mariupol

    • ”Ständigt denna vessla” heter det i Ture Sventon-böckerna. ”Ständigt dessa sionister” är tydligen din version av detta gamla tema? Om det har någon relevans är totalt ointressant.

     • Ständig denna klibbiga, svårt att gömma undan och irriterande sanning om sionister

     • Det är ju ständigt sionister som är i farten Åkerblad det är därför som de alltid dyker upp….Svårare än så är det inte!

 6. Västs vansinniga rysshat, slår alla rekord, vad är det för kloaker som bubblar upp, finns inget annat etniskt hat som är så grundligt, värre än den antisemitism, som orsakade Holocaust, 6 miljoner döda, den som Sverige bidrog till med att leverera allt stål till ca 50% av tyska offensiverna 1942-1944.Sen skickade vi ut Vita bussarna , 1945, för att ta hand några tusen, vrak, de som överlevt, men främst skandinaver.

  Typiskt för Sverige, är att om de ser en fattig ryss spottar man, och föraktar, men om ryssen har en lyxbåt, beslagtar man den ! Det finns ingen nåd, ingen urskiljning, bara något så provokativt. Det totala hatet, och avundsamheten. Det är fullkomligt orimligt vad Sverige håller på med, när idrottare blir bojkottade, om de inte kryper till korset, vilket diktat ! Sverige är en fasciststat in being, och Ukrainakriget en kata-lysator som påskyndar denna fascistiska utveckling. EU är den nya Sovjetunionen, som bestämmer vilka tv-program, som är lämpliga för oss undersåtar.

  EU är lika skyldigt till kriget som USA/Nato, riktigt trevligt med ett tredje ”andra världskrig” mitt i Europa, inte de vanliga skitkrigen, bomba: Vietnam, Irak, Afghanistan,Libyen, Ghaza, Syrien,Jemen, utan dessa jänkekrig med svensk medverkan kommer nu hem till oss, hur kunde man undgå att inse detta ? Men nu har vi passerat en tröskel till….

  Ukrainarna verkar ganska nöjda med att de kan fly, och möjlighet att komma till väst, och få asyl,
  det fanns inte mycket att hämta i Ukraina, tydligen, annat än krig och örlog, krigstjänst, klart att de tar chansen.

 7. Ryssland har redan vunnit det här kriget. Krig är politikens fortsättning med andra medel som Clausewitz yttrade. Tror någon på fullt allvar att Ukraina någonsin kommer med i NATO efter det här? Tror någon på fullt allvar att Krim kommer tillbaka till Ukraina efter det här? Tror någon på fullt allvar att Donbass-området kommer tillbaka till Ukraina efter det här? Som en rysk andravärldskrigshistoriker uttryckte det: ”Varje krig som slutar med att den ena sidan är i en bättre situation än innan kriget började ska betraktas som en seger för denna sida.”

  • @Sven-Eric
   Att förstöra livet för 40.000 unga, ryska män innebär enligt din mening att Ryssland befinner sig i en bättre situation än innan kriget? (Lågt räknat 10.000 döda och 30.000 skadade/saknade/krigsfångar)
   I o f s består – enligt samstämmiga uppgifter från många håll – den ryska kanonmaten till stor del av soldaterna från etniska minoriteter från fattiga och rurala områden som Dagestan, så det spelar kanske inte så stor roll? Dessutom är syriska legosoldater och Hesbollah-krigare på väg in via Wagner Group och de räknas ju definitivt inte, de är ju en förbrukningsvara.

   • Du kan omöjligt ha någon aning om vad förlustsiffrorna är.
    Ryssland befinner sig i en bättre situation än innan kriget av orsaker jag nämnt tidigare.

    • ”Ryssland befinner sig i en bättre situation än innan kriget”
     Jag är säker på att den ryska befolkningen njuter av den nya situationen med egna och andras sönder som kommer hem i liksäckar, med att de numera har mycket svårt eller omöjligt att åka utomlands (förutom till Vitryssland, Kina och andra liknande stater), att de inte längre kan shoppa loss i utländska varor (förutom från Vitryssland, Kina, m.fl), att de som haft sina besparingar i värdepapper på moskvabörsen sett dessa att krympa, etc, etc..
     Så visst, Ryssland är i en mycket bättre situation nu än före specialoperationen. Ser att du slant lite tangenterna och skrev ”kriget” men du som putinist skall väl egentligen använda samma terminologi som i den ryska propagandan och skriva specialoperation(?)

     • Lägg ner det där med ”putinist”. Försök inte pådyvla andra epitet som de inte bett om!

     • Absolut! Ryssland befinner sig t o m i en mycket bättre situation nu. För de som fattar så har detta hänt:
      1. Rysslands Speciella Militära Operationen var i själva verket ett stort slag mot Lögnimperiets världshegemoni. Den 24 februari 2022 förkunnade Ryssland ”Den tid då 13% av världen bestämde över 87%” är över. Oavsett vad lögnimperiet vill så ska en ny multipolar världsordning på plats (man kan säga att stommen är redan på plats, ironisk nog tack vare lögnimperiets exceptionellt ledare .
      2. Med dunder och bom förklarade Rysslands Speciella Militära Operationen till hela världen: ”Don’t Mess With Russia”. Ett meddelandet som togs emot med leende i övriga världen med de 87 procenten.
      3. Nato faran från Ukraina är omintetgjort. Återstår bara dess slutgiltiga begravning.
      4. Ryssland har lyckats säkra sina intressen (t ex betal i RUBEL) och vända ”sanktioner från helvete” mot lögnimperiet självt och redan nu ser man effekterna av sanktionsbumerang (populärt känt som bumeraaanga!)
      5. Operation Z har lagd grunden till en stor Eurasiatisk intressesfär med Ryssland, Kina och (numera) även Indien. Lögnimperiet kan inte mäkta sig mot detta.
      6. Operation Z har avslöjat att lögnimperiet blivit fullständigt galet av sin hubris Operation Z har rört om ordentligt i lögnimperiets gryta och de lukter som avges är mycket fräna och rentav mycket livsfarliga.

      7. Som ett bonus kommer lögnimperiet i sitt slutgiltiga kollaps att ta med sig ett av de mest avskyvärda enheterna i mänsklighetens historia, nämligen apartheid israel. Karma is a B***H

     • Till Sven-Eric Holmström: Ser att du inte kommenterar att den ryska befolkningen fått och kommer att få det sämre som ett resultat av ”specialoperationen” och att tusentals ryska mödrar kommer att få hem sina söner i liksäckar. Men det kanske är ointressant och oviktigt för dig?

  • @Sven-Eric

   Krim kommer inte tillbaka till Ukraina, men det var knappast Rysslands krigsmål.

   Den avgörande frågan är: har Ryssland genom sin militära invasion av Ukraina förbättrat sitt säkerhetsläge?
   Om Ryssland hade lyckats med att eliminera den ukrainska statsledningen, som enligt Putin (24/2) bestod av en ”kriminell liga av narkomaner och nazister” (kolla gärna ljudbandet i original på ryska och jämför min översättning med standardverket Nordstedts ordbok; Putin använder ordet ”sajka”), så hade man kunnat argumentara att Ryssland förbättrat sitt säkerhetsläge. Nu är situationen dramatiskt annorlunda, med risken att gränsen till Nato utökas med 134 mil (Finland).

   Min slutsats är att Ryssland klart försämrat sitt säkerhetsläge. Kontroll över Donbass har en marginell inverkan på Rysslands säkerhetsläge, medan Finlands eventuella inträde i Nato innebär en dramatisk försämring.
   Jag minns en diskussion med en god vän från Ryssland förra året, när vi diskuterade Rysslands potential som forskningsnation (medioker, i bästa fall, var vår slutsats). Vi kom in på den ryska militärens förmåga, och hon påpekade Armeniens misslyckade krig med sin granne, trots tillgång till rysk militär utrustning. Det är samma sak som utspelas nu i Ukraina. Rysslands militärutrustning håller inte måttet. Jämför med vad den s k experten Scott Ritter sa den 24/2: https://www.youtube.com/watch?v=3GkmdCaBECs&list=PLmTwpqmybBGQR9afwMHw0aeGw6jVT0SgS&index=4

    • Mats Larsson påstår sig vara ”expert” på förhållanden i Ryssland och Ukraina. Han vet inget om militära förmågor eller realiteter men gör patetiska försök att vitmåla nazi-regimen i Kiev som plötsligt blivit ”demokratiska” föredömen trots att man förbjudit alla oppositionella partier och beskjutit Luhansk och Donbass sedan 2014…

    • Jag har aldrig utgivit mig för att vara expert på militära frågor, så din kommentar är tämligen meningslös.

     Lyssna istället till vad Scott Ritter sa den 24/2: kriget skulle vara slut inom en vecka och vi skulle få bevittna den mest avgörande (decisive) segern i den moderna krigshistorien.

     • Kriget är slut i o m att fas 1 förklarades avslutad av Ryska vapenmakten. Fas 2 ska påbörjas, vilket bland annat inbegriper operationer för att ”moppa upp” (d v s rensa ut nassar).

      I nuläget har Ryssland ”erövrat” en yta lika stor som halva Sverige – fattar du – från Ystad till Sundsvall på ett ungefär. Det är ett av mest avgörande slaget i den moderna krigshistorien. Jämför det med vad det tog för USA: mer än två decennier att erövra Afghanistan och den lyckades inte ens med. Och Ukrainas armé är inte att leka med jämfört med gerilla i sandaler 😝

      Därmed har vi precis bevittnat ”ett av de mest avgörande (decisive) segern i den moderna krigshistorien”. Tyvärr verkar som att detta gått helt obemärkt förbi för vissa.

      https://consortiumnews.com/2022/04/01/russia-ukraine-and-the-law-of-war-war-and-war-crimes/

     • @Mats
      Tack för den länken. Det var befriande att se ”experten” Scott Ritter tala om att Mariupol och Odessa redan fallit och att fallskärmsjägarna var inne i centrum av Kyjiv. Med sådana experter till sin hjälp förstår man att Lille Putte kanske är lite desorienterad.

     • Scott Ritter är en fristående expert som kan göra felbedömningar, liksom experter i etablerade medier.

     • Jaha Mats Det är ju helt uppenbart att den ryska krigsinsatsen mot en välbeväpnad och utbildad militär som Ukraina verkligen inte borde gå som en dans, det hade varit mycket mer märkligt. (USA som inte ens klarar krig mot dåligt utrustade islamkrigare i Mellanöstern ska nog bara hålla tyst om att kommentera vad som sker i Ukraina). Men uppenbart är att ukrainarna har betydligt större krigsberedskap än vad de ryska militärerna trodde och det borde de ha efter att ha krigat sedan 2014 och att som Ryssland åka till ett annat land och kriga med ena armen bakbunden har väl aldrig varit en hit ur krigshistorisk synvinkel.

    • Vi ska nog tillerkänna Mats Larsson titeln ”Ryssland expert”, han är ju gift med en kvinna från Ukraina vill jag minnas att han har skrev på denna blogg

     • Det stämmer visserligen att jag är gift med en ukrainsk kvinna, men det gör mig inte till expert på Ryssland. Jag har arbetat i 5-6 år med att utse medlemmar i ett vetenskapligt råd i Ukraina, vilket givit mig en överblick av ukrainska forskning i allt från medicin till humaniora.
      Jag har besökt ett antal universitet och forskningsinstitut i Ryssland, men har inte samma samlade bild som jag har av ukrainsk forskning. Var inbjuden att resa runt i Ryssland i oktober förra året för att föreläsa, men covid-restriktionerna kom i vägen; bedömningen på den ryska sidan var att jag skulle stoppats vid gränsen även med en giltig visering.

      Jag gav exempel på vad Scott Ritter sa, men man måste lyssna till hela intervjun för att få med alla hans förutsägelser (byte av regering, demilitarisering, ny regering som tillsätts av Ryssland, osv.). Allt detta inom en vecka.

      Jag har inte uttalat mig, vilket Benny påstår, om Ukrainas statsledning. Det är en sak för det ukrainska folket.

      Om en skribent som inte ens skriver under sitt fulla namn finner tröst i att inbilla sig att Ryssland vunnit en seger i Ukraina så ska jag inte protestera.

 8. Blir ärligt talat förvånad över några av inläggen,men samtidigt inte då propagandan och desinformation ser ut på detta brutala sätt. Detta har ALDRIG varit Ryssland mot Ukraina. Det är Ryssland mot västvärlden från dag1. Det är proxy krig från dag1 av västvärlden mot Ryssland på ALLA punkter genom Ukraina. All värdefullt underrättelse tjänster och information från dag1 av Usa och Lill-brittanien som är fortsatt pågående.Även om dessa varit i fronten gäller samma med Nato, där Stoltenberg häromdagen gjorde bort sej och erkände detta. Alla vapen som skickats av västvärlden från dag1 som fortsatt är pågående i massor. Även Sverige har skickat vapen. Sedan har vi ALLA pengarna på löpande band av alla dessa västvärlden,som fortsatt är pågående. Det är även flera tusentals så kallade frivilliga från hela västvärlden,som fått ansluta till Ukraina och fronten HELT lagligt. Även hundratals från Sverige HELT lagligt. Man räknar med att det är allt ifrån mellan 18000-25000 utlänningar,från väst som direkt är inne i Ukraina och strider mot Ryssland. Alla dessa stridande,alla pågående vapen som pumpats in och fortsätter att pumpas in. Ihop med Nato/Usa och övriga klantskallars underrättelse information på marken. Alla tonvis med pengarna som fortsätter rulla in,ihop med denna vidriga ensidiga propagandan och desinformation,och MASSOR av lögner. Om detta inte är ett proxy krig av västvärlden mot Ryssland på ALLA punkter, vad är då proxy krig? Det är Ryssland mot hela västvärlden. Hälften av dessa länders regeringar och ledare har direkt gått ut och sagt att Putin och Ryssland får inte vinna detta och vi ska se till att det blir så. Det är mycket vidrigt av massmedierna att inte erkänna detta renodlade proxy kriget som Ryssland kämpar mot hela västvärlden.

 9. ”Ryssland mot hela västvärlden”. OK, men hur vinner Ryssland det kriget genom att mörda civila ukrainare? De fasansfulla bilderna med massgravar och lik på gatorna visar de hur Ryssland avnazifierar Ukraina? Snarare verkar det som de inför nazistmetoder.

  • Tyvärr har civila oskyldiga dödats, om än inte alls lika många som i USA:s och Nato:s krig detta millenium. Hoppas kriget snart tar slut.

  • Thomas, nu befinner sig ju inte Ryssland i krig. Det är bara en speciell militäroperation som inte attackerar civila. Det är flera skribenter här som hävdar att Ryssland inte beskjuter civila eller civila mål. Tänk tanken hur illa det skulle vara om Ryssland var i krig.

   • Då skulle det blir mycket värre. Nu genomför ju Ryssland endast en specialoperation för att röka ut de knarkande nazisterna från Kyiv och alla artiklar som jag läst på RT och i all annan fri rysk media slår ju fast att det är de knarkande nazisterna som far runt och mördar oskyldiga civila.
    Tänkt viken tur att vi har den ryska fria pressen som verkligen berättar sanningen.

    • RT skriver inte om ”knarkande nazister” och att de far runt och mördar civila. Kollar den och DN varje dag. Möjligen kan något exempel hittas. Exemplifiera med källa i så falll.

  • Inget är än så länge bevisat men lögnimperiets fotsoldater springer med att anklaga Ryssland för ”krigsbrott”. Det kan lik gärna vara nazister bataljonen och Ukrainas armé som utförde det. Av det som vi vet hittills (gry behandlingen av krigsfångar t ex) så är sannolikheten att det var Ukraina som utförde dessa brott är mer trovärdig. Vi vet sedan tidigare att Ukraina begått krigsbrott mot civila i Donbas under en 8 års period med 14, 000 döda. Vi känner igen detta från alla de krig som imperiet förde mot bland annat Jugoslavien, Irak, Afghanistan, Libyen, Jemen, Somalia och Syrien. Alla dessa länder anklagades falskeligen för ”krigsbrott” av lögnimperiet och dess hantlangare. So lök på såret så har ingen av de skyldiga ledare i väst anklagats och/eller dömts för deras hemaska brott. Hyckleriet saknar motstycke!

   Scott Rutter – en expert som kan sin sak (till skillnad från dussin ören ”expert” som MSM kör med) – förklarar på ett utomordentligt sätt krigets lagar och därmed vad som ska räknas som krigsbrott eller inte. Att Scott Ritters analys skiljer sig markant från drevet so utan att veta hut skriker ”krigsbrott” behöver påpekas om och om igen .
   https://consortiumnews.com/2022/04/01/russia-ukraine-and-the-law-of-war-war-and-war-crimes/

  • Thomas Åkerblad,
   Hur kan du med säkerhet påstå det är Ryssland som mördat civila ukrainare med lik på gatorna som du påstår.
   Förstår du inte att lägga tjugo lik på gatan inför kameror kan erbjuda minst lika många nya stridsvagnar från Västvärlden?

   Och varför har de kallblodigt mördats?
   Inte alls otroligt det var ukrainare som försökt fly undan kriget men brutalt stoppats och mördats av den egna militären som stämplat dem som desertörer.
   Jag tror det hellre än att Ryssland skulle mörda civila ukrainare för varför skulle de göra så?
   Det är ju självmål om något.
   Poutin har sagt Ryssland ska avnazifiera och demilitarisera Ukraina.
   Jag litar helt på att Poutin och ryska militärens avsikt men avnazifieringen blir nog problemet.
   Demilitariseringen ser ut att fungera och visas genom att ukronazisterna hela tiden gapar efter nya stridsvagnar och vapen.
   Mängder av filmer finns på Youtube där visas skrotat, söndersprängt och utbränt krigsmateriel som skräpar ned hela Ukraina.
   Det sägs att allt är ryskt och de visar målade V och Z på vraken.
   Ibland flera stycken och upp och nedvänt så man förstår allt är ditmålat efteråt.
   Jag kan inte betrakta det annat än det handlar om Rysslands demilitarisering av Ukraina.
   Personligen tror jag Ryssland gör allt för att dra ut på kriget.
   Ta förluster för syns skull för att visa det jämbördigt.
   Men adressen är till Västvärlden och frågan om hur länge de orkar skicka vapen som ändå blir till skrot och allmän förstörelse.
   För att till slut ukrainska regimen ska acceptera villkoren.
   Tänk om ukronazisterna hade gått att prata med redan från början och då hade både ukrainarna och världen sluppit alla lik och all förstörelse.
   Men du som de flesta liberaler och liberaldemokrater sätter väl större värde i att försöka bomba in den liberala demokratin i hela världen?
   Eller snarare där den inte är allmänt välkommen?
   Försök förstå den liberala demokratin är en blodig erövringsideologi helt lik andra totalitära ideologier som vill dominera världen.
   Inklusive nazismen och fascismen.
   Förstås även kommunismen men de kommunister jag mött verkar faktiskt fredliga.
   De som skriker efter krig och vapen är främst liberalhögern.
   Partier som Liberalerna, Moderaterna etc.
   Alltså i princip de flesta politruker som finns i vår riksdag.
   Ett eventuellt NATO-inträde kommer göra jag lämnar Sverige.
   Tryggheten har våra politiker redan saboterat i Sverige men NATO-inträdet gör att det sista av tryggheten totalt försvann.
   Tänk om det är fler än jag som tänker lika och vi får se ett lämmeltåg från Sverige till Ryssland efter NATO-inträdet?
   Du och några till får ta hand om mångkulturen här själva.
   Varsågod! och ha det så bra.

   • Som du säger så har det också kommit rapporter om att ukrainsk militär som inte tillhör azov skjutit ned 20 personer av azov för att de inte löd order, så det kan också vara ukrainsk militär som skjutit sina egna.
    Dags att lyssna åter på Gonzalo Lira som tidigare varit gäst här på Globalpolitics, chilenaren som är stationerad nu i Kharkov, sist jag hörde om honom var han i Kiev och skulle försöka ta sig till Kharkov. Det är Eva Bartlett som här intervjuar honom. Han berättar också om att Ryssland varit försiktiga med civila, och han har sett obehagliga videor som han berättar om där svår tortyr förekommer.

    https://www.youtube.com/watch?v=jeirUayJatU

 10. Ryssarna och ukrainarna är genetiskt omöjliga att särskilja, och det finns många nationer i Ryssland som skiljer sig mycket mer kulturellt från ryssarna än ukrainarna. Den vinnande strategin i det här fallet är att undvika att skada Ukraina, eftersom det redan skadar sig självt tillräckligt mycket, och eftersom det i huvudsak bara skulle skada vissa ryssar.
  Så småningom kommer människorna i Ukraina att ha fått nog och kommer att ta saken i egna händer, slänga ut böken tillsammans med sina utomeuropeiska hanterare, och relationen kommer så småningom att bli mer normal.
  När det gäller de västerländska sanktionerna har Ryssland infört några motsanktioner, och de var smarta sådana. Ryssland förbjöd olika kategorier av livsmedelsimport från EU. Detta gjorde det möjligt att öka livsmedelsproduktionen inom Ryssland och att flytta Ryssland mot självförsörjning med livsmedel. Eftersom bönder inom EU är politiskt mycket mäktiga gjorde detta USA:s sanktioner impopulära i Europa. Lägg därtill det faktum att USA nu vill sanktionera rysk energiimport i Europa, vilket tvingar européerna att köpa från USA, vars leveranser är mycket dyrare och mycket mindre tillförlitliga, och du kan se varför européerna vid det här laget har fått nog av Washingtons inblandning. Naturligtvis, efter att ha avstått mycket av sin suveränitet för länge sedan, står européerna inför fantastiska svårigheter att försöka få tillbaka den, men de börjar åtminstone tänka på det.

  När det gäller Natos intrång på ryska gränser , anti-ryska smutskastningar från de baltiska dvärgarna och NATO-trupper som tränar för att ”attackera Ryssland, vet alla att Nato är en del av det amerikanska försvarsetablissemanget. Dess syfte är att stjäla båtlaster med pengar, inte att tillverka vapen som fungerar eller att träna arméer som kan slåss. Det finns nu en hel del NATO-rustningar och arbetskraft prepositionerade i Baltikum, men inte tillräckligt för att faktiskt invadera Ryssland på något meningsfullt sätt.

  NATO-pansar passar inte under de flesta broar och kan inte röra sig stora avstånd över ojämn terräng som rysk rustning kan. Den måste transporteras till stridsfältet med tåg eller på flakbilar över federala motorvägar. Eller så måste den fraktas in via djupvattenhamnar.
  Så, allt som Ryssland behöver göra är att ta ut några broar och några hamnanläggningar genom att skjuta upp raketer från i stort sett var som helst, sedan koka upp och förstöra den relativt lilla kontingenten av inkräktare, och det kommer att vara över. Nato vet detta, och därför är all denna verksamhet i Baltikum bara ett sätt att kanalisera lite pengar till de ekonomiskt anemiska och snabbt avfolkande baltiska staterna.

  • Är du medveten om att den ryska armén till stor del förlitar sig på järnväg för logistik över längre avstånd.
   Är du medveten om att Ukraina under de första dagarna av kriget passade på att skära av samtliga järnvägslinjer som passar gränsen in i Ukraina och därmed tvingade ryssarna att lasta av materiel för att kunna föra in det i Ukraina.

   Att ”NATO-pansar” inte skulle kunna ”röra sig stora avstånd över ojämn terräng” måste vara något som du blandat ihop med förhållanden under WW2 då röda armés pansar generellt hade bredare band jämfört med tyska och därmed hade bättre förmåga i mjuk och blöt terräng.
   Att dagens ”NATO-pansar” skulle ha samma problem är helt felaktigt.

   • Apropå avstånd..
    TASS.. RF Armed Forces har förstört stora bränsledepåer i Konstantinovka, Slavuta och Ternopil med luftavfyrade missiler med hög precision.

    NTV.. De ryska väpnade styrkorna fortsätter att slå till mot den militära infrastrukturen i Ukraina, sade den officiella representanten för det ryska försvarsministeriet Igor Konashenkov.

    RIA Nyheter.. Enligt ett uttalande från Ryska federationens försvarsministerium tillfördes bränsle från dessa anläggningar för grupper av ukrainska trupper i Nikolaev- och Donetsk-riktningarna.
    Enligt försvarsministeriet slår försvarsmakten endast till mot militär infrastruktur och ukrainska trupper.

   • Detta är ett av de lögnen som så västs ”militära experter” spreed. Den ursprungliga källan är Rand Corporation (den ökända imperiets tankesmedja) sedan upprepades detta av allehanda Nato expert. Och j har turen kommit till imperiets fotsoldat som pliktskyldigt upprepar samma falska analys om Rysskan truppers förflyttning m, 🤣

    Här kan klarläggs Rand Corporations farsartad analys av den Ryska armén (skratta: https://readingjunkie.com/2022/04/02/we-seriously-underestimated-russia-our-own-propaganda-is-killing-us/

   • Detta är ett av de lögnen som västs ”militära experter” spred. Den ursprungliga källan är Rand Corporation (den ökända lögnimperiets tankesmedja) sedan upprepades detta av allehanda Nato expert. Och nu har turen kommit till imperiets fotsoldat som pliktskyldigt upprepar samma falska analys om Rysska truppers förflyttning m, 🤣

    Här klarläggs Rand Corporations farsartad analys av den Ryska armén: https://readingjunkie.com/2022/04/02/we-seriously-underestimated-russia-our-own-propaganda-is-killing-us/

  • ”…de baltiska dvärgarna”. Putin talar om respekt men det är tydligen bara i en riktning? ”…de ekonomiskt anemiska och snabbt avfolkande baltiska staterna”. Föraktet mot den svage? Snygg uppvisning!

 11. @Anders
  ”Tyvärr” och sedan din vanliga relativisering. Du är mästare på ”whataboutism”.
  Känns dock lite magert som reaktion på det brutala, ryska beteendet? Eller du betraktar det som en rysk variant av ”Shit happens”? Småsaker som man inte ska bry sig om?

  • Att vidga perspektivet och föra in andra frågor som man anser vara viktiga bemöts ibland med det ospecifika ”whataboutism”, som ibland ter sig som ett uttryck för argumentnöd.

 12. https://t.me/ohota_na_vedm/437

  Google översättning:
  ”I centrum av staden Pavlograd (Dnepropetrovsk-regionen) visste en kvinna inte den korrekta betydelsen av ordet ””паляниця”-”limpa”, för detta drogs hon av sina byxor och knöts till en stolpe. Polisen som gick förbi tänkte inte ens på hur man skulle skydda denna stackars kvinna från våldtäkt i en så vild tid.
  Ännu en dag i förnedrande Ukraina.”

  • Det är inte svårt att finna dessa övergrepp i västra Ukraina, vilket också visar på en depraverad befolkning, som i videon nedan, där äldre kvinnor går och piskar de unga flickor som är bundna, med byxor neddragna vid ett träd. Helt fritt fram och slå dessa personer som är försvarslösa bundna, likt medeltida barbarism.
   Har sett minst 20 olika bilder, på en bild är ett litet barn fastbundet vid trädet tillsammans med förälder, de har inga skrupler alls. Det är nazisternas egna polisstyrka som binder dem, men sedan är det fritt fram för alla att slå dem.
   Svenska folket är också totalt indoktrinerat, de accepterar allt vad nazister i Ukraina gör och försöker rättfärdiga detta, En del skriver : ”De är bara romer”, ”De är tjuvar” (som om det skulle rättfärdiga behandlingen).
   Detta debatteras på twitter i Sverige, så det är välkänt, och inte en kvällstidning skriver om det.
   Ytterligare ett bevis snarare på att Ukraina inte är den demokrati som man försöker framhålla, inte på långa vägar.
   En demokrati förutsätter en fungerande rättsstat, vilket absolut inte finns i Ukraina., alltså ingen demokrati.

   https://twitter.com/5thSu/status/1505743810558857221

 13. En rysk kvinna allt så visste inte hur uttala ”korrekt” ett ukrainskt ord ”паляниця”-”limpan” …

 14. Jo visst har civila också självfallet dött,även om siffran är låg,eller mycket lägre. Alla oskyldiga civila,är en för många. Men jämfört med västvärldens alla krig, speciellt Usa,så måste man ändå säga att dom civila förlusterna är mycket låga. Men detta är ändå tragiskt och varje oskyldig person som dött är en för mycket. Vid såna här omfattande och längre militära operationer kommer alltid civila i kläm tyvärr. Men tro ALDRIG att Ryssland ligger bakom alla dessa civila som dött. Ryssland har ändå varit seriösa där,när gäller att göra sitt bästa för att undvika civila förluster, därav dom lägre siffrorna efter 5-6veckor. Ukraina har själva mördat civila och begått krigsbrott,men väst bryr sej inte,även azov och övriga extremister har också begått krigsbrott och mördat civila,men man skyller även dessa alla på Ryssland, TROTS att man vet sanningen av västvärlden. Man bör på riktigt kolla upp information från flera källor när gäller detta,då blir man överraskad kan jag lova. Går ALDRIG ta all info från samma vidriga lögner ihop med propaganda och desinformation som västvärlden håller på med

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here