Tyskland förbjuder sången ”from the river to the sea’ Palestine will be free”. Som lär syfta på tvåstatslösning eller gemensam stat. Varför är det kontroversiellt?

6
814

Sveriges Radio Nyheters morgonnyheter rapporterar kl 08 14/11 att man i Tyskland förbjuder parollen ””From the river to the sea, Palestine will be free”. Radions Tysklandreporter Daniel Alling påpekade att bl.a. palestinier tolkar parollen som ett hopp om en tvåstatslösning, medan andra menar att den pekar mot en gemensam stat.

 

SvD:s politiske chefredaktör Tove Livendahl skriver ”I många städer går stora propalestinska tåg och hålls demonstrationer, där det inte sällan skanderas ”From the river to the sea, Palestine will be free”, vilket åsyftar ett Palestina som sträcker sig från Jordanfloden till Medelhavet. Däremellan ligger Israel. Sloganen uppkom på 1960-talet och har sedan dess anammats av både Hamas och palestinska islamiska jihad, som har utrotandet av Israel som mål.”

Parollen ”From the river to the sea, Palestine will be free” kan uppenbarligen uppfattas på olika sätt. Jag har själv hört den vid propalestinska manifestationer och demonstrationer. Jag har frågat en av arrangörerna i ”Palestinska arbetsgruppen, mittersta Sverige” som ordnar demonstrationerna i Stockholm. De säger att detta är från en gammal låt och avser sämja, att judar, palestinier och andra araber ska kunna leva tillsammans.Så uppfattar jag den. Arrangörerna är för att staten Israel ska existera, men vill att den ändrar sin politik mot palestinierna. Tove Livendahls tolkning är då felaktigg.

Nu är det ju främst Israel som sedan länge motsätter sig detta. Israel har i praktiken ockuperat en stor del av Västbanken där de finns 700 000 bosättare på stulen israelisk mark. SvT Nyheter rapporterade igår att våldet från bosättarna mot palestinierna ökat kraftigt sista månaden. Staten Israel utför vad som kan kallas terrorbombningar mot befolkningen i Gaza. Frågan folkmord och etnisk rensning har rests. Folkmord Uttalanden som för tanken till etnisk rensning finns av företrädare för staten Israel. Den brittiske Journalisten Jonathan Cook som bott 20 år i Nazaret har diskuterat detta. Israels officiella program för etnisk rensning

Frågan om varför palestinska aktivister sjunger/ropar sången/parollen “from the river to the sea, Palestine will be free”” – och varför är det kontroversiellt diskuteras i denna artikel. .https://www.msn.com/en-us/news/opinion/why-palestine-activists-chant-from-the-river-to-the-sea-and-why-it-s-controversial/ar-AA1jkkNI

”För vissa betyder det total jämlikhet för alla i Israel-Palestina-konflikten, medan andra ser det som en uppmaning till en andra förintelse. Men vad betyder egentligen frasen ”från floden till havet, Palestina kommer att bli fritt” – som hörts allt oftare efter Hamas attack mot Israel och den militära operation i Gaza som följde på den – egentligen?

Är den laglig? Är det antisemitiskt?

Eller är det bara ett samlingsrop för att få ett slut på denna hundraåriga konflikt?

Sanningen är att det beror på vem du frågar, och inför den föreslagna miljonmarschen på Remembrance Sunday 12 november kommer denna fråga bara att bli mer akut.

Remembrance Sunday is held in the United Kingdom as a day to commemorate the contribution of British and Commonwealth military and civilian servicemen and women in the two World Wars and later conflicts.[1] It is held on the second Sunday in November (the Sunday nearest to 11 November, Armistice Day,[2] the anniversary of the end of hostilities in World War I in 1918). https://en.wikipedia.org/wiki/Remembrance_Sunday

Först och främst, vilken flod och vilket hav? Det handlar om landet mellan Jordanfloden och Medelhavet, som för närvarande är den moderna staten Israel, Västbanken och Gazaremsan.

Vad innebär det att detta land är ”fritt”?

Detta är den knepiga biten.

Men frasen skapar oro hos många uttalade anhängare av Israel, som i Storbritannien till överväldigande del är judar, och de fruktar att den utgör ett existentiellt hot mot Israel.

Anhängare till de palestinier som skanderar denna fras hävdar att det helt enkelt betyder att alla mellan dessa gränser, inklusive israeliska judar, palestinier och israeliska araber, har fullständiga och lika rättigheter – vilket de hävdar inte är fallet för närvarande.

Ben Jamal, chef för Palestine Solidarity Campaign, sade till Times Radio att det betyder ”att palestinierna kommer att vara fria när de inte längre lever under ett apartheidsystem”.

Det är inte en uppmaning, som groteskt nog antytts, till folkmord på de judiska medborgarna i Israel, det är en uppmaning till att ett apartheidsystem skall avvecklas, så att de människor som bor på detta territorium faktiskt kan bygga upp ett system där de lever tillsammans med lika rättigheter.”

 

Föregående artikelVad hände egentligen 7 oktober i Israel?
Nästa artikelKänd sionist, jude och parlamentsledamot i Storbritannien tog avstånd från Israel för länge sedan
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Senaste nytt från det rasistiska och koloniala kriget MOT Gaza:
  347 medlemmar av marktjuvar armén är hos anfadern.

 2. Det är väldig viktigt att komma ihåg att Palestinier är SEMITER.
  Därmed är From the river to the se, Palestine shall be free” inte ”antisemitiskt.”
  Talesättet syftar på är att Palestina kommer att AVKOLONISERAS

 3. Har för mig att det finns ett slagord bland lite väl överentusiastiska sionister, där man vill ha ett land ”mellan Egyptens bäck [eller flod] och Eufrat”. Den där bäcken/floden kan vara vad som helst från Nilen till ett mindre vattendrag i östra Sinais medelhavskust.

 4. ”From the river to the sea, Palestine will be free”
  ”From the river to the sea, Palestine will be free”
  ”From the river to the sea, Palestine will be free”

  https://proletaren.se/artikel/fran-floden-till-havet-en-antisemitisk-paroll

  Det är skrivet i stjärnorna. Palestina kommer att bli fritt från marktjuvar!!!
  Vad än en skamlös SvD journalist skriver kan ändra på detta faktum – Palestina ska bli FRITT!
  Leve Palestina! Död åt sionismen!

 5. Frågor som letar sina svar
  1. Varför anser västs styrande eliter att allt det som rör PALESTINAS frihet är kontroversiell?
  2. Varför är frågor om apartheid israel angelägna för västs eliter överhuvudtaget?
  3. Varför vill västs styrande eliter kriminalisera FAKTUM att apartheid israel är den värsta antisemiten i vår tid?

  https://www.youtube.com/results?search_query=al+jazeera+the+lobby

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here