Vart kör(s) Venezuela?

15
1332
Bild från Flickr.

Latinamerikaexperten Francisco Contreras skriver 25/1 vid lunchtid en analys i sex punkter. Venezuelanätverket; Francisco Contreras hemsida

Francisco Contreras

1. USA gav igår torsdag order till diplomater om att börja lämna ambassaden i Caracas trots tidigare uttalanden om att inte göra det som en markering mot Maduro. USA-diplomaterna i Venezuela har fram till söndag för att lämna landet. Det pratas om att enbart diplomater med militär anknytning ska stanna kvar i Caracas. Venezuela däremot aviserade att landet stänger från idag fredag alla ambassader och konsulater i USA.

2. Det USA-dominerade panamerikanska OAS misslyckades i torsdags att rösta igenom ett erkännande av den självutnämnde ”presidenten” Juan Guaidó. Endast 16 av 35 stater röstade för. Det är mindre än hälften av medlemsstaterna och långt från de 24 röster som krävdes. USA hade laddat extra inför mötet med närvaro av utrikesministerns Mike Pompeo, vilket är mycket sällsynt annars. Detta är ett tungt nederlag för Pompeo och för OAS. Det innebär att OAS inte kan godkänna varken Guaidó eller den av Nationalförsamlingen utnämnde ambassadören i OAS Gustavo Tarre, en 70-årig politiker från högerpartiet Copei. Tanken var att Guaidó skulle via OAS få en mer formell internationell plattform. I praktiken har nu OAS spelat ut sin roll i konflikten.

3. I USA har nu fler börjat höja rösten mot ett militärt ingripande. Demokraten Ro Khanna var först ut bland ledamöterna i Representanthuset som uttalar sig mot Trumps krigspolitik mot Venezuela. Även kongressledamoten Tulsi Gabbard kritiserar Trumps inblandning i Venezuelas angelägenheter. Senatorn Bernie Sanders uttalade sig igår via Twitter där han först kritiserade Maduro för att ha dragit ner Venezuela i en våldsam spiral, bryta den konstitutionella ordningen genom att upplösa Nationalförsamlingen, för valfusk och för den fruktansvärda ekonomiska situationen. Men, menar Sander, måste USA lära sig av sina tidigare ageranden i ex Chile, Guatemala, Brasilien med interventioner och inte ge sig in igen i ”regime change” eller stödja statskupper.

4. Maduro sa i torsdags att Venezuela ställer sig positivt till initiativet om en dialog mellan oppositionen och regeringen så som Mexiko och Uruguay föreslår. Även FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet uttalade sig för en fredlig lösning av konflikten och för att etablera en dialog mellan parterna. Brasilien verkar inte vilja spela en huvudroll i en potentiell intervention. Igår sa vicepresidenten Mourão, generalen som representerar militärerna Bolsonaros regering, som ett sätt att tona ner Bolsonaro tidigare uttalanden i Davos att Brasilien inte kommer delta in en militär intervention.

5. EU har inte kunna bestämma en gemensam ståndpunkt i frågan om att erkänna Guaidó. Storbritannien som vanligtvis gör gemensam sak med USA i utrikespolitiska frågor är det enda landet inom EU som har erkänt Guaidó som president. Spanien pressas extra hårt för att ta ställning för Guaidó. Landets politik gentemot Latinamerika är ledande för hur EU agerar. Colombias president Duque konfronterade därför Spaniens president Sanchez i Davos angående Venezuela och de ledande tidningarna i Spanien som El Pais och El Mundo kräver idag att Sanchez ska erkänna Guaidó och därmed riskera att Venezuela, så som med Trumps USA, bryter relationerna. Spanien vet att ett sådant ställningstagande detta skulle underminera deras roll i en kommande förhandling. Journalisten Eduardo Febbro från argentinska Pagina 12 bedömer dock att även om EU inte lyckas uppnå en gemensam ståndpunkt just nu kommer EU till slut tvingas backa upp Trump.

6. Demonstrationerna i Venezuela har avtagit. Oppositionen har inte uppmanat till nya och allt verkar flyta som vanligt i landet. Guaidó prioriterar den s k internationella fronten. Just nu hörs konflikten mer i internationella medier än vad som pågår i landet. Regeringen har haft två prioriteringar, att säkra försvarsmaktens och andra centrala myndigheters stöd med syfte att säkra sig om kontrollen över landet och att hitta internationellt stöd för att stoppa en militär intervention från USA med stöd av Colombia och Brasilien.

Föregående artikelHändelser inför planerad omvälvning i Venezuela
Nästa artikel”Arvet efter Vilhelm Moberg” Möte på Karlskrona stadsbibliotek 26 januari kl. 13
Francisco Contreras
Francisco Contreras är ordförande i Solidaritetshuset och satt en tid i V:s partistyrelse och verkställande utskott.

15 KOMMENTARER

 1. Bernie Sanders låter som en klok röst. Det är självklart inte USA:s uppgift att byta regim i Venezuela. Det ansvaret tillhör Venezuelas folk. Inte för jag gillar utrikesministern Margot Wallström men där håller jag faktiskt med henne. Sveriges officiella avvaktande hållning ser jag som den bästa. Vi har ju heller inte någon revolutionär regering även om den är vriden åt vänster. Jag tycker faktiskt de flesta partier är vridna åt vänster idag. Inklusive det amerikanska Demokratiska partiet.

  • Vår regering vriden åt vänster?
   Demokratiska partiet vänster?
   Du är så naiv att de är pinsamt att läsa.
   Varför skulle de vara logiskt att avvakta? Maduro är vald av folket.

 2. Här ett råd från Syrier som vet det grymma priset av försök till regime change. ”I am going to give some advice to Mr. Maduro: Arrest Juan Guaido for seditiion and treason. He will be found guilty because his wrongdoing is filmed in the light of day. He must then be executed, cremated and his ashes strewn on the surface of the Orinoco River. These are the wages of treason and collaboration with a foreign government. I do not recommend having him assassinated only because I think such things are wrong inherently and might create an aura of martyrdom/saintliness about the wretched backstabber. No, let the legal institutions take care of Mr. Guaido.”

  https://syrianperspective.com/2019/01/syria-redux-in-caracas-with-american-hypocrisy-lit-up-on-the-billboards.html

  • Ja det tror jag inte alls är omöjligt. Den socialistiska regimen tar till våldet läste jag på SVT Public Service. Det ska visst finnas någon regimtrogen milis, Los Colectivos, tror jag den heter och de skjuter för att döda på de som demonstrerar mot regeringen Maduro.

   • Det är bra om folk uttalade sig på basis av fakta/bevis. USA har just annonserat att en viss Eliot Abrahams ska samordna arbetet med att ”demokratisera” Venezuela. Vet du vem denne Abrahams är arbetarklass? Arkitekten bakom förströelsen av Irak. Abrahams är medlem av Council on Foreign Relations och en ärke sionist. Fattar du vilken gift som håller på att förberedas för i Venezuela och vilka krafter som egentligen vill att Maduro störtas och Venezuela förstörs precis som Irak? Bankirvampyr maffian!

    https://www.rt.com/usa/449756-abrams-pompeo-venezuela-iran-contra/

   • tja minnen är kort ,som livet själv , en liten påminnelse om att hitta alternativa ledare i länder som inte passar in i kapitalisternas system, vilket betyder att dom inte kan förslava befolkningen, minns somalia libyen centralafrikanska republiken afghanistan mali ekvatorialguinea vietnam laos, gabon nigeria niger kenya zimbabwe madagaskar myanmar etiopien turkiet iran irak sri lanka egypten kamerun komorerna överallt där usa försöker eller har infört ” demokrati ” med avrättningspratuller bomber och terror mot civilbefolkningen återstår förtvivlan fattigdom och svält undertiden dom rika blir fetare och rikare, trump och hans likar planerar att erkänna höger oppositionen i venezuela som den legitima regeringen i den nationen är lika illa som när franco inbillade sej att han kunde sitta i hundra år trumps inblanding kommer att ge venezuela kaos gerilla och ytterligare missär för venezuela , historien är entydig

 3. Den skarpsinnige journalisten Neil Clarke sätter fingret på kontrasten i hur man rapporterar om regime change protesterna i Venezuela och Paris revolten med Gula västarna i spetsen i den västerländska så kallade fria media. Gula västarna vill inte ha en bankirvampyr ordning därmed är de oacceptabla för den media som ägs av samma bankirvampyr maffia. I Venezuela har staten försökt frigöra sig från bankirvampyrens klår och därför ska den omstörtas.

  https://sputniknews.com/columnists/201901241071782413-france-venezuela-protests-difference/

  Världens har en gemensam fiende och den har ett namn – bankirvampyren. Den globala revolutionen ska sika på att förinta bankirvampyr maffian och dess maktbas – makten att skapa pengar från intet.

  https://www.globalresearch.ca/bankers-hate-peace-all-wars-are-bankers-wars/5438849

 4. Råd från Syrien till Maduro om vad som ska till för att förinta komplotten mot Venezuelas folk.

  1. Expel all foreign Western journalists or propagandists.
  2. All freelance reporters must be assumed spies or terrorism enablers;
  3. Give China favored nation status and conduct trade with that country in order to bolster the one currency of Venezuela, the Bolivar. A refinery on the Pacific coast would be very attractive to the Chinese;
  4. Bring Russia into a mutual defense pact
  5. Coordinate own security with Russia;
  6. Deny the opposition access to the domestic media;
  7. Study the Syrian model.
  8. Replace those individuals who run the petroleum sector. They have been miserable failures.

  https://syrianperspective.com/2019/01/syria-redux-in-caracas-with-american-hypocrisy-lit-up-on-the-billboards.html

  Man kan tillägga: Förstärk relationen till Iran och varför inte Nordkorea. Om Venezuela hade kärnvapen skulle inte bankirvampyr maffian vågat sig på landet.

  • Man kan inte förneka oppositionen rätt till media. Nu äger de huvuddelen av media och bedriver kraftig kritik och propaganda mot Venezuelas folkvalda president. Och ökar stödet för utländska intervention. Se vad hände i Syrien, Libyen och tidigare i Irak…

   • Jag tycker inte stan som Guaido som tycker att Bank of Englands vägran att återföra Venezuelas egen guld till Venezuela är rätt ska överhuvudtaget få utrymme att säga något om folket och landet. Patrioter borde tysta ner denne förrädaren Gaudio.

    Bankirvampyren vägrar ge Venezuela sitt guld – detta är bankrivampyrens krig mot landet:

    https://www.rt.com/news/449833-venezuela-gold-bank-england/

 5. I Frankrike protesterar folk mot Macrons auktoritära styre. Folk längtar efter en verklig demokrati. Med anledning av detta är det många som menar att Le Pen ska utropa sig själv president vid Place Vendôme.

  Med anledning av Brexit har folket i lilla Brittanien lidit under den längsta politiskakrisen i landets moderna historia. Theresa May regering har visat sig av sinnebilden för inkompetent politik och styre. Ö folket förtjänar bättre! Det är många som menar att Nigel Farage ska utropa sig till Premiärminister på Trafalgar square. Det sägs också att Hillary Clinton tagit utvecklingen i Venezuela till hjärtat och ska i dagarna tillkänna ge sig själv som USAs President från Central Park, NY (där henens finansiärer håller till). Det är flera som menar att hon och därmed det amerikanska berövats segern och istället har en skojare blivit President.

  Det dröjer inte länge innan E. Bush också utropar sig själv till Sveriges statsminister, kanske? Tänk vilka spännande tider vi lever i!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here