Händelser inför planerad omvälvning i Venezuela

12
1242

Aktuellt på morgonkvisten

* Radionyheterna påminner kl 07.00 att 2017 sa Trump att militär intervention av USA är möjligt.
* USA har sedan ett par år hårda, illegala ekonomiska sanktioner mot Venezuela som förvärrat den ekonomiska situationen, liksom misstag av Maduro-regeringen. Till detta kommer ekonomiskt sabotage v delar av oppositionen. Högern bränner de fattigas mat – klassinriktad terror i Venezuela USA blockerar Venezuela finansiellt
* Även radionyheterna frågar om Guaido skulle kunna ha utropat sig till president utan stöd från USA.
* USA har kallat till möte i FN:s säkerhetsråd om Venezuela.
* USA planerar att sända betalningen för den olja man köper från Venezuela till oppositionen i stället för till säljaren.

Radionyheterna rapporterar om krisen i Venezuela. Vi hör att militären förklarar sig stödja Maduro och uttalar stöd för demokrati. Man rapporterar om stora demonstrationer igår mot Maduro, men inte om att stora demonstrationer också skedde till stöd för Maduro.

Venezuelas försvarsminister Vladimir Padrino López sa ”Desperation och intolerans hotar nationens fred. Fosterlandets soldater accepterar inte en president som tillsatt i skuggan av dunkla intressen eller självutnämnd vid sidan av lagen. De väpnade styrkorna försvarar vår konstitution och är garanten för nationell suveränitet”.

Vår utrikesminister Wallström talar om vikten av ökad demokrati i Venezuela. Hon nämner inte (vet troligen inte) att Venezuela har haft hela 25 fria val på 20 år – betydligt fler än t.ex. Sverige där 85 % uppger att de saknar politiskt inflytande mellan valen enligt Demokratiutredningen. Påminner igen om presidentvalet i maj. Tror ni att utrikesminister Wallström känner till detta?

”Maduro omvaldes som president i Venezuela söndagen den 20 maj. Han fick 5,8 miljoner av de 8,6 miljoner avlagda rösterna (67%), vid ett valdeltagande på 46 procent. Hans närmaste utmanare, Henri Falcon, fick 1,8 miljoner röster. Processen övervakades av ca 200 internationella valobservatörer från ett 30-tal länder. Bland observatörerna fanns Spaniens tidigare premiärminister Zapatero, som kommenterade: ”Jag hyser inga tvivel om valprocessen. Det är ett avancerat och automatiserat valsystem.” En annan observatör var Ecuadors förre president Rafael Correa som skrev: ”De venezolanska valen fortskrider fullt normalt.”

Stor valseger för Maduro i valet i Venezuela. Vad skriver media?

Ställlningstaganden till Venezuela 190124. (http://www.unz.com/akarlin/map-of-maduro-recognition/)

Vad för slags land är Venezuela?
Venezuela är ett kapitalistiskt land, där regeringen genom reformpolitik under år med goda oljeinkomster lyckats minska fattigdomen rejält. Den statliga sektorn omfattar främst den nationaliserade oljeindustrin.

Enligt en klassanalys har de 4 % rika stort inflytande politiskt och dominerar media. Arbetarklassen och de fattiga utgör 80 % av befolkningen. Klassanalys av Venezuela


Uppgifter om från Latinamerikakännaren Dick Emauelsson 23/1.

Dick Emanuelsson på Facebook

* Teguicigalpa, Honduras. Craig Faller, chef för USA:s militära Sydkommando (South COM) kom i kväll till Honduras på ett helt oväntat och oanmält besök. Det förefaller vara ett blixtbesök för att informera och begära stöd för en samordnad aktion mot Venezuela. Många befarar att militära aktioner kommer att verkställas som vid statskuppen den 11 april 2002 mot president Hugo Chavez.

* För att elda på den psykologiska krigföringen, sa USA:s vicepresident Mike Pence i ett videobandat Twitter den 22 januari:

”Genom att höja era röster i morgon, vill vi, på uppdrag av USA:s folk, säga till folket i Venezuela att vi är med er, vi stöder er, och vi kommer att fortsätta att stödja er tills demokratin i Venezuela har återställts och er rätt till frihet som tillhör er ska bli tillämpbar. Gud vare med er!”, sa Pence.

Venezuelas vicepresident Delcy Rodriguez, anklagade i sin tur Pence för att stimulera och anstifta en statskupp i sitt land. Vi har sett en helt ny situation växa fram genom vicepresident Mike Pence framträdande, (…) som har för avsikt att komma att regera Venezuela, att ge instruktioner om vad som bör göras i morgon i Venezuela, som öppet uppmanar till en statskupp i Venezuela, sa en indignerad Rodriguez till den statliga tevekanalen VTV.

* I förra veckan uppmanade nio venezuelanska militärer från peruanskt territorium sina vapenbröder att resa sig mot Venezuelas folkvalde president Nicolas Maduro. I måndags försökte 20 nationalgardister att skapa en stämning av militär resning men fick inget stöd i Venezuela bland de väpnade styrkorna. ändelserna i och utanför Venezuela accelererar nu. Kuppmännen, ett 20-tal, avväpnades och 40 av de 51 gevären de hade stulit beslagtogs. Det intressanta är att i förhören som genomfördes med dessa kuppmän, uppgav de att gevären skulle distribueras till medlemmar i det högerextrema partiet Voluntad Popular, samma parti som Nationalförsamlingens ordförande, Juan Guaidó är medlem i.

* Nu snabbinkallade OAS, som Che Guevara döpte till ”USA:s Ministerium för Koloniala Frågor” behandla frågan om en ”humanitär invasion” av Venezuela på sitt möte, torsdagen den 24 januari?

Tre twitter som visar att ledare för USA och i EU inte respekterar basal demokrati.

Några tidigare artiklar om Venezuela.

Venezuela: Drönarna som skulle döda president Maduro och männen bakom dem
Motiven bakom kuppförsöket mot Venezuelas president 7/8 2018
Mordförsök mot Venezuelas president. Sveriges reaktion? 6/8 2018
Mordförsök mot Venezuelas president. Sveriges reaktion?
Högern bränner de fattigas mat – klassinriktad terror i Venezuela Stöd dialogen för fred i Venezuela! 8/7 2017
Trump i farten även i Venezuela? Vad skriver media? 24/5 2017
Vad händer i Venezuela? 22/4 2017.
Venezuela nästa land för USA-statskupp – Maduro vädjar 26/5 2016
Varför vann högern valet i Venezuela? 9/12 2015
Venezuela smutskastas systematiskt 24/2 2015
Statskupp på gång i Venezuela? 5/2 2015

i Andra om: imperialism, statskupp,solidaritet, Venezuela, Chavez, Kuba, USA, Politik, CIA, massmedia Maduro, demokrati, val

Föregående artikelItalien och Frankrike slåss om flyktingar
Nästa artikelVart kör(s) Venezuela?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Socialismens destruktion av Venezuela har pågått ganska länge, liksom protesterna. Det är svårt att bygga upp fungerande rättsväsende, äganderätt, stabil valuta och fungerande spelregler, men lätt att rasera. Nästa generation samhällsförstörare, klimatalarmisterna, står redo att ta vid när socialisterna faller ifrån. Venezuela plågas av den riktigt ålderdomliga socialistiska misstagen; priskontroll och statliga monopol. Dessvärre kommer oljan att hålla diktaturen vid liv, precis som i mellanöstern kan vedervärdiga regimer fortsätta hålla hov.

  • Venezuela är ett kapitalistiskt land och en demokrati med 25 fria val på 20 år, betydligt mer än Sverige. Maduro fick 67 % av rösterna vid presidentvalet i maj, med positiva kommentarer av valobservatörer.

  • Javisst, det är långt bättre med PRIVATA MONOPOL eller hur herr marknad fundamentalist. Monopolpriser på allt och så säger man att det är ”utbud och efterfrågan” som avgör. Bullshit – köps inte här så försök någon anan stans @PM.

 2. Den gamla välkända Yankee imperialism(kupper militärt invasioner) är tillbaka för att få hegemoni på sin ”bakgård”. Amerikanska oljebolag vill komma år Venezuelas olja. Den oljan Ryska bolag satsat stort i och Kina som gett stora lån som de förväntas få betalt i olja om lånebetalningen ej klaras av.

 3. ”Vad för slags land är Venezuela?
  Venezuela är ett kapitalistiskt land, där regeringen genom reformpolitik under år med goda oljeinkomster lyckats minska fattigdomen rejält. Den statliga sektorn omfattar främst den nationaliserade oljeindustrin.”

  Min övertygelse är att ett på lång sikt fungerande välfärdssamhälle endast kan skapas genom arbete. En regim som däremot köper sitt berättigande genom krediter eller utsugning av naturens resurser ser jag som dömd till undergång. Av kommentarer ovan förstår jag nu varför Ryssland och Kina håller socialistregimen Maduro under armarna. Det är naturligtvis den venezuelanska statens oljetillgångar som lockar. Ryssland och Kina bara avvaktar så de kan ta över eller skaffa sig förmånliga avtal som utbyte för den socialistiska Maduroregimens ”åtgärder mot fattigdom” vilket förmodligen är detsamma som lån över öronen. Jag misstänker socialisterna i vanlig ordning slösat bort pengarna och får ingenting tillbaka mer än ett antal trogna röstare och en mutad statsapparat samt militär. Det här kan inte vara hållbart. Den demokratiska världen ogillar korrupta regimer.

  • OK Klasse, föredrar du då att Pentagon gör en statskupp istället?. Det verkar ju för tillfället vara det enda alternativet på dagordningen. Och vilken är den demokratiska världen??
   Dessutom så kräver oljeproduktion arbete och att Venezuela använder sin olja är knappast särskilt annorlunda från att Sverige använder sin skog.
   Alla länder har krediter och dom som nu försöker genomföra statskuppen är det mest skuldsatta landet i världen.
   Svammel och mer svammel Klasse! Inte bra.

 4. Ryssarna behöver inte Maduros olja, men däremot kineserna. Ryssland försöker alltid försvaga USA och banden till västeuropa, Maduro kan erbjuda örlogsbaser och liknande, precis som Assad.

  Venezuela är ett kapitalistiskt land, precis som alla länder, inte ens sovjetunionen kunde upprätthålla socialismen. Venezuela är ett kapitalistiskt land med stora naturtillgångar styrt av socialister. Sovjetunionens ekonomiska permafrost fungerarade under begränsad tid om man satsade överskottet på militären och ignorerade hushållens konsumtion. Ett säkert sätt att förstöra ekonomin är reglerade priser, när affärerna inte längre har produkter på hyllorna anklagar man ägarna för sabotage, trots att de bara gör vad de är tvungna till. Affärer kan inte sälja billigare än de betalar, det fungerar bara i Moment 22. Romanen, alltså.

  Det kan finnas fler skäl än socialistisk praktik till att Venezuelas fall, men de spelar underordnad roll.

  • Den överordnade rollen har antagligen USA:s sabotage av Venezuelas ekonomi och deras stöd till upprorsmakare. Detta mönster känns i olika proportioner igen från både Syrien, den ”arabiska våren”, åtskilliga andra länder i Latinamerika och Ukraina.

 5. Monroe doktrinen och olja samt guld under marken. det är motiven för USA Corporated. De vill ta över hela ruljansen och förvandla Wenezuela till narkocentral likt Colombia. Rfter kriget är just knark den bästa business.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here