Vem är Juan Guaidó?

2
1176

Vem är Juan Guaidó? Det korta enkla svaret är att han är den självutnämnde president som ska ge USA ett dominerande inflytande över Venezuela, dess olja, dess ekonomi och politik. Som erkänts av ett antal högerregeringar i Latinamerika, av Storbritannien och som ses mycket positivt av EU. Nedan en litet längre beskrivning. USA har i strid med demokrati och FN-stadga genast erkänt Guadio förstås. Och inte vara det. Man har beslutat att Venezuelas tillgångar i YÚSA och kommande oljeinkomster ska slussas över till Guadio och inte till Venezuelas folvalde president. ¨Många menar att det handlar om en mjuk statskupp. Wall Street Journal menar att störtandet av Maduro är första steget i USA:s planer att störta alltför självständiga regeringar i Latinamerika. Wall Street Journal

Enligt en opinionsundersökning i januari var han då okänd för 81 % av befolkningen. här

Nedan litet mer information om Guadio, som av vissa ses som en landsförrrädare som vill öka USA:s inflytande markant i landet på odemokratiskt sätt.

När Paraguays president Mario Abdo Benítez på en presskonferens skulle meddela att landet erkände Juan Guaidó som Venezuelas president visste han inte ens vad venezolanen hette. Journalisterna fick hjälpa honom på vägen för att överhuvudtaget kunna uttala hans namn.

Egentligen är det helt förståeligt eftersom Guaidó inte har varit i frontlinjen precis.

Och det är en medveten strategi från oppositionen, att utnämnda en mer okänd politiker som frontfigur, för att fräscha upp sig pga missnöjet som finns mot de gamla ledande oppositionspolitikerna som Borges, Ledezma, Ramos Allup med flera.

Guaidó är 35 år utbildad ingenjör från det privata elituniversitetet Universidad Católica Andrés Bello och med vidare studier på George Washington University i USA och på venezolanska motsvarigheten till Handelshögskolan IESA.

Guaidó tillhör partiet Voluntad Popular. Partiet bildades av Leopoldo Lopez som idag befinner i husarrest. Partiet är medlem i Socialist Internationalen men uppfattas som ett högerparti inom den venezolanska oppositionen.

Guaidó blev aktiv i politiken genom studentrörelsen. I slutet av 2010 genomfördes ett möte i Mexiko på initiativ av Gustavo Tovar Arroyo kallat ”Fiesta Mexicana” med syfte att samla studentledare och bilda en politisk organisation.

De fick utbildning i kampmetoder som OTPOR framgångsrikt använt i Serbien och senare orangerevolutionen i Ukraina. Bland ledarna finns Freddy Guevara, Yon Goicoechea och David Smolansky. Från början var organisationen byggt på olika stiftelser som Fundación Futuro Presente och Operación Libertad Internacional. Därifrån har flera olika politiska organisationer bildats som studentorganisationen Manos Blancas, paramilitära grupper som Resistencia, Equilibrio Nacional och Juventud Activa Venezuela Unida (JAVU) och det politiska partiet Voluntad Popular.

Medan Guaidó idag presenteras som ett ansikte för demokratisk förnyelse, spenderade han sin karriär i Venezuelas mest radikala oppositionsparti, och placerade sig i spetsen för en destabiliseringskampanj efter en annan. Hans parti har blivit brett diskrediterad i Venezuela och hålls delvis ansvarig för att fragmentera en dåligt försvagad opposition. Globalresearch

Föregående artikelStöd Venezuelas oberoende mot utländsk inblandning och statskupp! Stockholm lördag kl . 12.30
Nästa artikelMaduro utlyser nyval
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

  1. Den här artikeln från Socialistiska Internationalen finns det en pdf länk under orden ’a declaration on Venezuela’. Men vad jag kan se och läsa så erkänner dom inte Guaido, men inte tvärtom heller. PDF länkens text är ganska liten och jag har lite svårt att läsa den.
    PDF länkens text är ganska liten och jag har lite svårt att läsa den.
    http://www.socialistinternational.org/viewArticle.cfm?ArticleID=2574

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here