Vem har fördel av tragedin i Beirut?

9
2566
Wikipedia. By Mehr News Agency, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92996957.

Inte oväntat sker stora protester mot regeringen i Beirut, som låtit det potentiellt – och reellt – farliga enorma upplaget av ammoniumnitrat ligga utan tillräcklig säkerhet. Förståeliga protester SvT: Nya våldsamma protester i Beirut.

Explosionen var mycket kraftig och en djup krater på 43 meter ska ha bildats.

Ammoniumnitrat är relativt svårantändligt. Inte konstigt att tankar finns på attentat. Vissa har särskild nackdel av det skedda, och inte minst den av Hizbollah stödda regeringen. Andra, bl.a. finanskretsar i Väst – eller tvärtom Kina – kan få fördelar av möjlig/sannolika ekonomiska ändringar

Den erfarne geopolitiska analytikern Pepe Escobar analyserar situationen och olika alternativ i en artikel. Romel Andersjö har översatt den avkortade, representativa delen som publicerats av The Saker.

Who Profits from the Beirut Tragedy.


Vem har fördel av tragedin i Beirut?

US President Donald Trump speaks on tax reform inside a hangar at the Harrisburg International Airport on October 11, 2017 in Middletown, Pennsylvania. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)

Om Beirut-explosionen bara var en följd av vårdslöshet och korruption av den nuvarande libanesiska regeringen kan och bör diskuteras. Bland dem som yttrat sig finns president Trump som säger att enligt USA:s stora generaler ligger en attack kanske bakom ”Det var en bomb av något slag”.

USA:s försvarsminister Mark Esper lär tro att explosionen beror på en olycka. Säkerhet i Beiruts hamn – landets främsta ekonomiska nav – måste betraktas som en högsta prioritet. 2. 750 ton ammoniumnitrat anlände till Beirut i september 2013 på Rhosus, ett fartyg under moldavisk flagga Georgien till Moçambique. Rhosus beslagstogs av Beiruts hamnstatskontroll.

Fartyget övergavs sin ägare, Igor Grechushkin, född i Ryssland och bosatt på Cypern, som misstänks ha ”tappat intresset” för sin relativt dyrbara last, för att betala hans skulder.Grechushkin betalade aldrig sin besättning, som knappt överlevde i flera månader innan han återlämnades på humanitära grunder. Den cypriotiska regeringen bekräftade att Interpol inte begärde att han skulle gripas.

Hela operationen känns som en täckning – med de verkliga mottagarna av ammoniumnitratet är andra, eventuellt är ”måttliga rebeller” i Syrien som använder det för att göra IED (sprängmedel) och utrusta självmordsbila. De 2 750 tonnen överfördes till Hangar 12-lagret av kajen.

Det som följde var ett häpnadsväckande fall av vårdslöshet. Från 2014 till 2017 ignorerades brev från tulltjänstemän -med förslag på alternativ för att bli av med den farliga lasten. När den libanesiska premiärministern Hassan Diab nu utropar ”De ansvariga kommer att betala priset” är sammanhanget absolut nödvändigt. Varken premiärministern eller presidenten eller någon av kabinettministrarna visste att ammoniumnitratet var lagrat i Hangar 12, bekräftar den före detta iranska diplomaten Amir Mousavi, chef för Center for Strategic Studies and International Relations i Teheran.

Byråkratin i Beiruts hamn och mafiosor som faktiskt är ansvariga är nära kopplade till bland annat al-Mostaqbal-fraktionen, som leds av den tidigare premiärminister Saad al-Hariri, som helt stöds av Saudiarabien.

Den oerhört korrupta Hariri förlorade makten i oktober 2019 efter allvarliga protester. Hans medarbetare ”försvann” med minst 20 miljarder dollar från Libanons skattkammare – vilket allvarligt förvärrade landets valutakris .Inte konstigt att den nuvarande regeringen – där vi har premiärminister Diab med stöd av Hezbollah – inte hade informerats om ammoniumnitratet.

Ammoniumnitrat är ganska stabilt, vilket gör det till ett av de säkraste sprängämnena som används vid gruvdrift. Eld kommer normalt inte att sätta igång en reaktion så att det exploderar. Det blir mycket explosivt endast om det är förorenat – till exempel med olja – eller värms till en punkt där den genomgår kemiska förändringar.

Varför exploderar detta i Hangar 12 efter sju år? En rimling förklaring ges av Mellanöstern-experten Elijah Magnier är att någon aktivt fick medlet att explodera. Detta scenario förklarar dock inte den första explosionen. Och förklarar verkligen inte de avsiktliga bränderna som ställts till en iransk marknad i Ajam i Förenade Arabemiraten, och även till en serie livsmedels- / jordbrukslager i Najaf, Irak, omedelbart efter Beirut-tragedin.

Libanon – med tillgångar och fastigheter värda biljoner dollar – är ett saftigt byte för globala finansgamlar. Att greppa dessa tillgångar mitt i det nya stora depressionen är högsta priset. Parallellt skulle kunna IMF-ingripa och kräva en ”strukturell anpassning” som gagnar geopolitiska och geoekonomiska intressen från USA, Saudiarabien och Frankrike. Det är ingen slump att president Macron anlände till Beirut torsdag för att lova Paris neokoniala ”stöd” och föreslå en omfattande uppsättning ”reformer”. Redan för en månad sedan varnade ”IMF” för att en ”implosion” accelererar i Libanon. Premiärminister Diab skulle bli tvungen att acceptera IMF:s bud.

Dag Detter, en svensk finansman, och Nasser Saidi, en före detta libanesisk minister och centralbankschef, föreslår att landets centrala tillgångar placeras i en nationell fond. Detta räcker inte för IMF och västs storbanker. Wikipedia: Dag Detter.

De vill ha kontroll också över fastigheter.”Det ekonomiska värdet på offentliga fastigheter kan vara värt minst lika mycket som BNP.”

Vem känner chockvågorna? Ett scenario som Beirut-katastrofen har kopplats till israeliska planer sedan februari 2016. Israel medger att Hangar 12 inte var en vapendepå för Hizbollah. Smma dag som Beirut-explosionen tweetade premiärminister Netanyahu i nuvarande tid: ”Vi träffade en cell och nu vi träffar vi sändarna. Vi kommer att göra vad som är nödvändigt för att försvara oss själva. Jag föreslår att alla, inklusive Hizbollah, överväger detta. ”

En rubrik – ”Chockvågaor från Beirut kommer att kännas av Hizbollah under en lång tid” – kan indikera att det enda som är viktigt för Tel Aviv är att dra nytta av tragedin för att demonisera Hizbollah och av föreningen, Iran. Det har anknytning till den amerikanska kongressen ”Countering Hezbollah in Libanon’s Military Act of 2019” {S.1886}, som bland annat beordrar Beirut att utvisa Hizbollah från Libanon.

Och ändå har reaktionerna från Israel varit märkligt dämpade. Saudiska intel – som har tillgång till Mossad och demoniserar Hizbollah mer än Israel – aktiveras. Alla underrättelsetjänster som jag pratade med vägrar att säga något med tanke på ämnets extrema känslighet

En saudisk källa i kontakt med Mossad, hävdar att det ursprungliga målet var Hezbollah-missiler lagrade i Beiruts hamn. Hans menar att premiärminister Netanyahu var på väg att ta kredit för strejken – följt upp sin tweet. Men Mossad insåg att operationen hade gått hemskt fel och blivit en stor katastrof.

Problemet börjar med det faktum att detta inte var ett Hezbollah-vapenlager, vilket Israel medgav. När vapendepåer sprängs finns det en primär explosion följt av flera mindre explosioner, något som kan hålla i flera dagar. Det var inte vad som hände i Beirut. Den första explosionen följdes av en massiv kemisk explosion – och sedan blev det tyst.

Thierry Meyssan som har nära kontakter med syrisk underrättelsetjänst främjar möjligheten att ”attacken” genomfördes med ett okänt vapen, en missil Syrien i januari 2020. Varken Syrien eller Iran hänvisar till detta okända vapen, och jag fick ingen bekräftelse på dess existens.

Om Beiruts hamn drabbades av ett ”okänt vapen” kan president Trump ha berättat sanningen: Det var en ”attack”. Och det skulle förklara varför Netanyahu, som ser den stora förödelsen i Beiru, beslutade att Israel skulle hålla en mycket låg profil.

Beirut-explosionen kan vid första anblicken ses som ett dödligt slag mot Belt and Road Initiative, med tanke på att Kina betraktar anslutningen mellan Iran, Irak, Syrien och Libanon som hörnstenen i sydöstra Asien Belt och Road korridor. Ändå kan det slå tillbaka.

Kina och Iran positionerade sig redan som eventuella investerare efter sprängningen, i skarp kontrast till IMF: s bud efter råd från Hezbollahs generalsekreterare Nasrallah för bara några veckor sedan.

Syrien och Iran är i framkant när det gäller att bistå Libanon. Teheran skickar ett akutsjukhus, matpaket, medicin och medicinsk utrustning. Syrien öppnade sina gränser med Libanon, skickade medicinska team och tar emot patienter från Beiruts sjukhus. Det är alltid viktigt att komma ihåg att ”attacken” (Trump) på Beiruts hamn förstörde Libanons viktigaste kornsilo, bortsett från hamnens totala förstörelse – landets viktigaste livslinje för handel.

Det skulle passa in i en strategi för att svälta ut Libanon. Samma dag blev Libanon till stor del beroende av Syrien för mat attackerade USA silo för säd i Syrien. Syrien är en enorm exportör av organiskt vete. Och det är därför som USA rutinmässigt riktar sig mot syriska silor och bränner dess grödor – och försöker också svälta Syrien och tvinga Damaskus, redan under hårda sanktioner, att spendera dåligt behövda medel för att köpa mat.

I stark kontrast till intressena hos USA / Frankrike / Saudi skulle plan A för Libanon kunna vara att gradvis släppa inflytandet från USA-Frankrikes och gå direkt in i Belt and Road samt Shanghai Cooperation Organization. Gå österut, det eurasiska vägen.

Hamnen och till och med en hel del av den förstörda staden kan på medellång sikt snabbt och professionellt byggas om genom kinesiska investeringar. Kineserna är specialister inom hamnkonstruktion och förvaltning.Detta optimistiska scenario skulle innebära en rensning av de korruption, droger, vapen och fastigheter från Libanons plutokrati.

Koppla ihop det med Hezbollahs mycket framgångsrika sociala välfärdssystem – som jag såg själv förra året. Det kommer att bli en lång och besvärlig kamp. Men jämför denna situation med Empire of Chaos – som behöver kaos överallt, särskilt i hela Eurasien.

General Wesley Clarks beryktade uttalande att Pentagon år 2001 uppsatte målet att ta över kontroll av sju länder på fem år inkluderade Libanon. Den libanesiska liran må ha kollapsat; de flesta libaneser kan vara ganska desperata; och nu är Beirut delvis förstört.

Det kan vara strået som bryter kamelens rygg, men som släpper kamelen fri för att ta steg tillbaka till Asien längs de Nya Silkesvägarna.

Föregående artikelWashington’s kampanj mot Kina kan leda till krig
Nästa artikelVad vi inte får höra om krisen i Libanon
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Fint att få Escobars syn på saken!

  Läste i morse i Voltaire Net, Thierry Meyssan, att för 2 år sedan höll Netanjahu upp ett stort foto av just detta hamnområde i Beirut med en ytterst intressant kommentar. Om Israel ligger bakom finns det kanske flera orsaker till en attack, en ny regering i Libanon syns nödvändig ur Israelisk synvinkel, kanhända New Silk road blir försenad osv.?
  Vad som imponerade speciellt på mig var att ett Cruise ship som låg för ankar kanske 1 km bort, välte!! av tryckvågen.

  https://www.voltairenet.org/article210679.html

  • Länken i Silversteins artikel är intressant:

   https://www.haaretz.com/1.5040784
   ANALYSIS / IDF Plans to Use Disproportionate Force in Next War
   Top IDF generals say future war with Hezbollah will involve ’immense destruction,’ heavy firepower.
   By Amos Harel Published on 04.10.2008
   …/…
   In an interview Friday with the daily Yedioth Ahronoth, Eisenkot presented his ”Dahiyah Doctrine,” under which the IDF would expand its destructive power beyond what it demonstrated two years ago against the Beirut suburb of Dahiyah, considered a Hezbollah stronghold.
   …/…

   Notera att artikeln är från 2008, året för det massiva artilleri-angreppet på Sydossetiens huvudstad.

 2. Nja, det behövs inget nytt vapen för att med en vanlig missil fjutta på 2700 ton ammoniumnitrat vilket troligen Israel gjorde i detta fall! Kanske ett misstag då avsikten nog var att slå ut ett vapenlager för Hizbollah men när det gäller Israel ska man inte vara för säker…De har visat att de inte har några skrupler alls! Det här med ”svetsloppan” kan vi nog avfärda som en skröna av det man läst om hur ammoniumnitrat fås att explodera!

 3. Israels Benny Gantz sade (enligt Gordon Duff VT) fem dagar att Israekl ämnade utföra en attack som skulle kunna vara den inträffade även om han uttryckte det lite mer i termer som strategiskt mål.
  Flera experter tex italienska konstaterar att det rörde sig om en kärnvapenattack vilket också stämmer med strålningsuppmätningar från samma tidpunkt runt medelhavet (enligt Gordon Duff som citerar bedömningen av styrka till 6kt)

  Det stora ogenomträngliga vita molnet känns igen från Tijanjin explosionen som från avstånd brände sönder 10 tusen bilar.
  Molnet kan tänkas dölja en mer intensivt strålande plasma.
  Kina lär ha övergått till Beirut som knutpunkt till sitt Belt and Road efter det att Usas Pompeo nyligen förbjöd Israel att använda Haifa i ett sånt samarbete med Kina.
  I mina ögon ser det ut som att Usa slog två flugor i en smäll: ett fortsatt sabotage av Kinas strävanden och samtidigt grönt ljus för Israel att försvåra för Libanon att acceptera Hezbollahs plats där.

 4. En titt på franskspråkig press tillför ingenting annat än uppenbara strävanden till att utesluta en kärnvapen attack.
  L’humanité (betalvägg) citerar dock uttrycket “Beyroshima” som kommande från Beirut.
  President Aoun har försiktigt nämnt en missil, utan att precisera arten, vad jag har läst.
  Lite komisk är förebråelse av regeringen för att inga hotell har rekvirerats, ty jag har lite svårt att tro att det finns lediga rum för 300’000 personer i ett land som svämmar över av syriska flyktingar. Att inga tält hade rests när uppgiften gavs (ett påstående av en demonstrant som journalisten verkar inte ha försökt att kontrollera) är inte heller så förvånande eftersom det är inte bara att smälla upp ett läger utan vatten och toa mitt i sommaren. Finns det ens lediga bajamajor för 300’000 personer i hela Libanon?

  Les dirigeants prévenus en juillet des risques dans le port
  https://www.lorientlejour.com/article/1228997/les-dirigeants-prevenus-en-juillet-des-risques-dans-le-port.html
  Un rapport de la Sécurité de l’Etat fait référence à une lettre privée adressée au président Michel Aoun et au Premier ministre Hassane Diab le 20 juillet, rapporte Reuters.
  OLJ/Reuters / le 11 août 2020 à 09h23

  https://www.tdg.ch/l-explosion-a-engendre-un-cratere-de-43-metres-de-profond-306104478383
  L’explosion a engendré un cratère de 43 mètres de profondeur
  La déflagration survenue mardi est comparable à un séisme de 3,3 sur l’échelle de Richter. Elle a fait plus de 150 morts et 6000 blessés.
  Publié: 09.08.2020, 09h17 ATS/NXP

  Le gouvernement brille par son absence
  https://www.humanite.fr/liban-le-pouvoir-se-fissure-face-la-colere-du-peuple-692317
  L’armée libanaise s’active sur le site du port de Beyrouth pour essayer de retrouver des survivants ou des corps de disparus, avec l’aide d’équipes de secouristes venues d’une dizaine de pays. Le gouvernement, lui, brille par son absence. Aucun plan de logement pour les 300 000 sans-abri, dénombrés par le gouverneur de Beyrouth. Aucun hôtel n’a été réquisitionné, aucune tente n’a été dressée.

  https://www.humanite.fr/les-gens-parlent-de-beyroshima-tant-la-situation-est-grave-692301
  « Les gens parlent de “Beyroshima” tant la situation est grave »
  Par Jérôme Skalski Lundi, 10 août 2020

 5. Destabiliseringsverksamheten fortsätter…

  https://www.globalresearch.ca/us-color-revolutions-east-europe-egypt-iran-lebanon/5721013
  US Color Revolutions: From Eastern Europe to Egypt, Iran, Now Lebanon
  By Karsten Riise Global Research, August 13, 2020

  Med tanke på hur det gick i Iran, där Kina nyss tecknade stora avtal, och med tanke på att Kina skall ha sänt specialtruppen till Syrien (om kinesiska djihadister dör i Syrien riskerar de inte att ställa till med elände i Kina) torde sidenvägens prioritering betyda att Kina kommer att försöka att norpa Beiruts hamn och sedan bygga ut järnvägen därifrån till Syrien-Irak.
  Det finns inte så värst många andra som har de nödvändiga resurserna och som är trovärdiga vad gäller att utveckla hamnen. Det finns desto fler som torde vilja stoppa Kina.

  https://www.globalresearch.ca/battleground-beirut-western-colony-back-east/5721082
  Battleground Beirut: Western Colony or Back to the East?
  By Pepe Escobar Global Research, August 14, 2020
  This article was originally published on Asia Times.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here