Vad vi inte får höra om krisen i Libanon

15
3958
Beirut Shutterstock licens.

 

En läsare har fäst min uppmärksamhet på att Proletären har en informativ artikel 7/8 med titelnVad vi inte får höra om krisen i Libanon. Jag återger här större delen av artikeln, bl.a.  avsnitt som beskriver bakgrunden.

 


Vad vi inte får höra om krisen i Libanon

Den senaste katastrofen i Libanons våldsamma historia kommer när landet redan är i djup ekonomisk kris, vilket det också rapporteras flitigt om i media. Att ansvariga politiker och tjänstemän känt till att 2.750 ton ammoniumnitrat i mer än sex år har förvarats i Beiruts hamn, utan nödvändiga säkerhetsåtgärder, har också gjort att den utbredda korruptionen får välförtjänt uppmärksamhet.

Men andra saker talas det tystare om. Hur USA:s sanktioner, med syfte att avväpna Hizbollah – den sociala, politiska och militära rörelse som har ett massivt folkligt stöd efter att ha försvarat landet mot Israels senaste invasion 2006 – spelar en destruktiv roll i krisen.

Inte heller påtalas det enorma hyckleriet i hur grannen i söder, Israel, erbjuder nödhjälp till Libanon bara dagar efter att premiärminister Netanyahu hotat Hizbollah och Libanon med ett nytt anfall.

Men den ekonomiska krisen är högst verklig, och märks inte minst för alla de palestinier som lever i Libanon som andra klassens medborgare, efter att deras släktingar fördrevs från Palestina vid staten Israels bildande.

– Vi är i den värsta krisen sedan inbördeskriget som tog slut 1990. Explosionen kommer att föra Libanon tio år tillbaka, säger Malake Maatouk till Proletären.

Hon berättar om hur den skenande inflationen försvårat livet i lägret ytterligare. Priset för ett paket ägg gick på några veckor från 7.600 till 13.000 libanesiska pund.

– Kött, kyckling, fisk, mjölkersättning, rengöringsprodukter… Prishöjningarna har gjort allt svårare att få tag på.

De senaste två månaderna har centret stängt, på grund av coronaviruset. Lyckligtvis har det trångbodda Shatila bara haft ett enda fall av smitta. Men situationen är svår.

Lidandet för palestinier, både i och utanför lägren, har förvärrats på grund av det libanesiska pundets dåliga växelkurs, prismanipulationen på den svarta marknaden och de dramatiskt höjda priserna. Växelkursen och inflationen äter upp pengarna för dem som har något att ta ut som de har sparat, som släktingar utomlands skickat till dem.

Kamp för livet i Libanons läger

Sedan förra hösten har det återkommande varit stora, politiskt brokiga demonstrationer i Beirut, som riktat sig mot korruptionen och hela det politiska etablissemanget. Malake Maatouk instämmer i den utbredda kritiken av den styrande eliten. Den ekonomiska krisen är skapad av bankerna och av korrupta politiker som roffat åt sig av statens resurser, säger hon.

Jätteprotester skakar libanesisk samlingsregering

Frankrikes president Macron blev igår den första utländska ledaren att besöka det sargade Beirut efter tisdagens explosion, med löften om fransk hjälp i utbyte mot ekonomiska ”reformer”. Då fylldes Malake Maatouks flöde i sociala medier av hyllningar till den franske statschefen. ”Macron är inte rädd för folket. Han är en riktig ledare, till skillnad från de som styr oss”, tyckte många.

Det är en historiens ironi att den gamla kolonialmaktens nuvarande president kan tas emot som en hjälte i det tidigare franska protektoratet.

Det moderna Libanon, med dess komplicerade och sekteristiska inrikespolitik, är fött ur den imperialistiska inblandningen i området.

Under första världskriget lät Storbritannien och Frankrike dela upp det osmanska riket mellan sig i intressesfärer genom Sykes-Picot-avtalet, som också godkändes av Tsarryssland. Efter oktoberrevolutionen i Ryssland avslöjade bolsjevikerna det hemliga avtalet, och hur kolonialmakterna redan delat upp det område mellan sig där de utlovat en självständig arabisk stat.

Samtidigt uppmuntrade britterna den sionistiska rörelsen, vars miliser etniskt rensade dagens Israel på palestinier, och som skulle komma att utropa staten Israel efter andra världskriget.

Sedan dess har Israel invaderat Libanon flera gånger, den senaste 2006 i kriget mot Hizbollah. Vid Israels invasion och ockupation 1982 lät Israel kristna falangistmiliser gå in i de ockuperade lägren Sabra och Shatila, där de slaktade fler än tre tusen palestinier och libaneser i fruktansvärda massakrer.

De senaste veckorna har spänningen mellan Israel och Libanon åter ökat. Så gott som dagligen kränker israeliskt militärflyg Libanons luftrum, den 24 och 25 juli inte mindre än 29 gånger inom loppet av två dygn.

Måndagen samma vecka, den 20 juli, bombade Israel i Libanons östra grannland Syrien, i utkanten av huvudstaden Damaskus. Det är inget ovanligt, under kriget i Syrien har Israel bombat landet hundratals gånger. Det ovanliga var att Israel officiellt tog på sig attacken som dödade fem soldater, varav en från Hizbollah, som slåss på regeringssidan mot jihadistgrupperna som i nio år försökt störta Assadregeringen i Damaskus.

Därifrån kom hotet från Israel och Netanyahu som nämndes i början av artikeln. Om Hizbollah vill hämnas sin fallna krigare – vilket de lovat göra – ska såväl Hizbollah som den libanesiska regeringen ha klart för sig att Israel kommer att slå tillbaka oproportionerligt hårt.

Och det är inga tomma hot, utan den rådande israeliska militärstrategin som kallas Dahieh-doktrinen. Den är uppkallad efter den shiamuslimska stadsdelen Dahieh i Beirut, där Hizbollah har stort stöd och där Israel därför anföll urskiljningslöst i kriget 2006.

Strategin går helt enkelt ut på att inte göra någon skillnad på fienden och den infrastruktur som fienden rör sig i, och att slå till med så extremt asymmetriskt övervåld att fienden i framtiden avstår från att göra motstånd, eftersom det kostar för mycket. En strategi som Israel upprepade gånger tillämpat inte bara i Libanon utan också i Gaza.

Monumentalt hyckleri när kommunhuset i Tel Aviv pyntades med Libanons flagga efter explosionen i Beirut.
De här händelserna de senaste veckorna, och den geopolitiska verkligheten med Israels ständiga aggressioner, utgör också en viktig fond till krisen i Libanon, men nämns knappast i svensk media. Inte heller hur USA:s sanktioner mot Syrien slår också mot den libanesiska ekonomin. Eller att Israels uppbackare i Washington förbereder fler sanktioner riktade mot de enda som kan stå upp mot Israel i regionen.

USA har terrorstämplat Hizbollah, både dess politiska och militära gren. Den republikanske Texassenatorn Ted Cruz förbereder för närvarande ett lagförslag som förbjuder USA:s regering att stödja någon regering som Hizbollah har inflytande i, vilket innefattar Libanons nuvarande där Hizbollah ingår i samma allians som den kristne presidenten Michel Aoun. (Enligt Libanons konstitution måste presidenten vara kristen maronit, premiärministern sunnimuslim och talmannen shiamuslim.)

Protesterna förra hösten ledde till att dåvarande premiärministern Saad Hariri avgick och i januari i år tillsattes en ny regering. Nu väntar med största säkerhet en ny demonstrationsvåg i efterdyningarna av explosionen, som det återstår att se vem som får skulden för. Redan har bland andra hamnchefen arresterats.

Regeringen har utlovat en snabbutredning av hur det är möjligt att flera tusen ton explosiva kemikalier förvarades på ett osäkert sätt i mer än sex år. Utredningen ska vara klar på bara fyra dagar, vilket får sägas står i skarp kontrast till att inte ha löst förvaringen på sex år.

Libanon är extremt importberoende och importerar det mesta av sin mat. Nu är den livsviktiga hamnen i Beirut förstörd, och den redan svåra livsmedelssituationen kommer att skärpa läget ytterligare.

Invånarna i Beirut är med rätta förbannade på korrupta politiker som inte kan tillgodose folkets behov, och återigen kommer kravet ”avgå alla” att runga på gatorna.

Risken är tyvärr att det både bildligt och bokstavligt ständigt explosiva Libanon går ur askan i elden.

Säkert är att samma imperialistmakter som i decennier ägnat sig åt att söndra och härska i Mellanöstern inte kommer med det libanesiska folkets bästa för ögonen.

Föregående artikelVem har fördel av tragedin i Beirut?
Nästa artikelVad vi får veta och inte får veta om konflikten i Sydkinesiska havet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. HAR POLLETTEN, för en gångs skull,
  RAMLAT NER HOS FN eller är det åter ett falskspel.
  Onsdagen den 5 augusti förklarar FN:s generalsekreterare António Guterres ”åter” att han uppmanar den libanesiska regeringen att avväpna den militanta gruppen Hizbollah i den rapport som han tänker lägga fram för FN: s säkerhetsråd tisdag den 11 augusti 2020. Hizbollah har hindrat FN (UNFIL) från att besöka platser i Libanon där tunnlar grävs, anfall mot Israel förbereds.
  Myndigheter i Libanon har nu bekräftat att det var ett högexplosivt ämne som börjat brinna var ammoniumnitrat (gödningsmedel) som lagrats i hamnen sedan 2014 men kan ej ange vad som utlöst explosionen.
  Nyhetskanalen The New Arab, eller Al-Araby Al-Jadeed på arabiska visar Onsdagen den 5 augusti 2020 upp en karta som Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, förevisar inför FN:s generalförsamling i New York den 27 september 2018 över det Iranstödda Hizbollah:s olika tillverknings- och lagringsplatser för missiler i Beirut. En av platserna ligger i direkt anslutning till det hamnområde i Beirut där explosionen ägde rum tisdagen den 4 augusti 2020.
  Hizbollah:s ledare, Sayyed Hassan Nasrallah, har vid flera tillfällen hotat Israel med anfall där ammoniumnitrat skall användas. De Qassamraketer som Hamas, Islamiska jihad och andra terrorgrupper i Gaza använder för att sprida skräck över Israel består också av ammoniumnitrat (gödningsmedel) på samma sätt som Anders Behring Breivik bomb den 22 juli 2011 mot regeringskvarteren i Oslo.
  Hamas m.fl importerar gödningsmedlet från Israel, som levererar det eftersom det är en förutsättning för Gaza:s jordbruk. Hizbollah har sedan 2009 försökt förvärva ammoniumnitrat via det Iranstödda Syrien och också infiltrerat jordbruksministeriet i Libanon för att komma över ammoniumnitrat via Libanon. Hizbollah är också terrorstämplade av bl a Storbritannien och Tyskland efter det att man i resp land funnit stora lager av ammoniumnitrat (gödningsmedel). Benjamin Netanyahu uttalanden den senaste tiden beror på Hizbollah:s ökade aktivitet och tydliga tecken på anfall mot Israel och bl Haifa. Hizbollah har som mål att utplåna Israel och artikeln i Proletären är onyanserad och ger en felaktig bild av konflikten.

 2. Tack för artikeln ur Proletären. Jag läste den.
  Men jag har invändningar.

  ”Sedan dess har Israel invaderat Libanon flera gånger, den senaste 2006 i kriget mot Hizbollah.”

  ”Kriget mot Hizbollah” minns jag ganska väl. Det var under min radikala vänstertid och jag började intressera mig för världspolitiken.
  Det var också på våren och försommaren 2006 också de sista månaderna jag hade TV och såg SVT Public Service.
  Jag kände med Hizbollah (eller Hezbollah?) och betraktade Hassan Nasrallah som något av en hjälte.
  Vet inte riktigt varför men förstår idag allt byggde på känslor.
  Jag minns också att det var Hizbollah som attackerade Israel först.
  Med raketer.
  Då svarade Israel med militär motattack och efterhand drev tillbaka Hizbollah in i Libanon igen.
  Vad jag tyckte om det då minns jag inte men jag gillade inte Israel.
  Såg dem som någon ”övermakt” eller något i den stilen.
  Att det var Hizbollah som ”kastade första stenen” förträngde jag då liksom Proletären gör nu idag.
  Vidare minns jag Hizbollahs soldater gömde sig bland civila för sina raketattacker.

  Idag är det dock annorlunda. Har inte mycket till övers för Hizbollah och känner för dom ungefär samma för vad jag tycker om Hamas.
  Vill mest bråka och ställa till oreda.
  Släpps det här kaoset för långt riskerar Libanon bli ett västerländskt (eller varför inte Israeliskt?) protektorat ännu en gång.
  På libanesernas egen begäran som helst av allt vill leva under en vanlig, normal och anständig tillvaro.

   • Eller här om man vill ha det på svenska

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Libanonkriget_2006

    Inledningsvis berättas det om kriget började med raketattackerna från Hizbollah.
    Något som tidningen Proletären undanhåller. Inget annat att vänta kanske.
    Men jag hade fel om tiden. Kriget var under sommaren och eftersommaren 2006.
    För Sveriges del resulterade det i en migrationsvåg. Dock en mindre sådan.
    Jag mötte några av dem som hade en demonstration i staden vid kyrkan.
    De var araber som med bilder ville berätta vilka lidanden de varit utsatta för.
    Sv. Kyrkan hade fritt upplåtit plats åt dem.
    Jag undrade vad de tyckte om kristendomen och de kristna med tanke på vad Korstågen åstadkom i Främre Orienten på den tiden.
    Jamen sa dom, kyrkan har ju varit snälla och låtit oss få stå här.
    Någon agg mot kyrkan och kristna fanns inte just då.
    Så resultatet av den aggressionen blev tvärtom det var något jag fick stå för själv.
    Kanske inte så svårt då för en direkt troende vänsterradikal som kände sig som en kommunist.

 3. Nu läste jag på SVT att Libanon ska få hjälp från USA och FBI för att utreda den förödande explosionen.
  Det också i ett internationellt samarbete.
  Inte så särskilt bra för Hamas och Libanons koppling till Iran kanske?
  För mig känns det lite som det är för tidigt att räkna bort USA som internationell storspelare utan de snarare fortfarande går starka framåt.
  En förutsättning tror jag är Trump vinner presidentvalet så att inte USA drabbas av någon onödig inre splittring som riskerar samhällets sönderfall.
  Men USA är stort och inte så där väldigt tättbefolkat så landsbygden där är levande och utgör en viktig motvikt till storstädernas politiskt dominerande ställning.
  Det ökar oddsen för att Demokraterna förlorar och Trump fortfarande blir USA:s president ett antal år till.

  • USA hjälpa Libanon att utreda explosionen? Den ”hjälpen” skulle jag betacka mig för…Det skulle vara som att sätta bocken som trädgårdsmästare! USA är i högsta grad delskyldig till det katastrofala läget i Libanon om nu ”arbetarklassen” glömt att läsa på sin historia igen! Har du dessutom missat att USA redan håller på att falla samman och att de federala myndigheterna inte kan mer än stå och titta på när plundringarna och kravallerna pågår? Men visst kommer Trump att ”vinna” valet för hur skulle han kunna förlora mot en korrupt senildement Biden..Folk är tokiga och indoktrinerade i USA men trots allt inte helt galna!

  • Kanske har du blandat Hamas med Hezbollah. Hamas är en Israelisk konstruktion som skapat en korruption i Palestina sedan flera decennier. Den föreningen var bildad för att utveckla skolsystemet från början. Hezbollah har en helt annan funktion. Jag får väl se om detta går igenom censuren. Det är i alla fall varmt härnere.

   • Tänkte närmast på USA:s stöd till Israels bombningar av Libanon genom åren! Hezbollah står Iran nära det är riktigt men Iran har inte full kontroll på Hezbollah! Hamas är numera en kamp och i vissa fall en terrororganisation som gett sig på civila. Deras motstånd mot Israels militär är däremot helt legitimt även om Israel påstår annorlunda! Man har tagit modell efter Irak där motståndare mot USA-invasionen stämplas om terrorgrupper allt enligt modell från Hitler-Tyskland som också klassifierade motståndare på ockuperad mark som terrorister!

 4. Komplement till Phil Butler om Beyrousaki / Beirushima

  https://www.veteranstoday.com/2020/08/13/the-beiruit-nuke-scintillation-and-flash
  The Beiruit Nuke: Scintillation and Flash and Rampage (updated)
  By VT Editors – August 13, 2020
  https://www.veteranstoday.com/2020/08/13/beirut-massacre-for-a-missile-lebanon-president-and-italian-military-expert-said-thermal-rings-the-proof
  “Beirut Massacre by a Missile!” Lebanon President and Italian Military Expert said “Thermal rings the proof”By Fabio Giuseppe Carlo Carisio – August 13, 2020
  © COPYRIGHT GOSPA NEWS for VETERANS TODAY only
  no reproduction without authorization – Versione originale in Italiano

  https://www.veteranstoday.com/2020/08/14/dissecting-the-beirut-coverup-ammonium-nitrate-not-explosive-and-lebanon-was-nuked-before
  Dissecting the Beirut coverup: Ammonium nitrate not explosive and Lebanon was nuked before
  Dangerous article, Google has delisted it and has erased many thousands of reads from the counter, up to 500,000 readers erased from all Beirut articles
  By Gordon Duff, Senior Editor – August 14, 2020
  …/…
  VT: Israel hit Hezbollah with an advanced tactical nuclear weapon in 2006 according to Russian military experts.

 5. Om Beyrutshima ”visar sig vara israels verk så kommer Hizbollahs ge ett förödande svar”. Det sade Hizbollahs ledare Nasrallah i samband med firandet av årsdagen då israels armé förödmjukades av Hizbollah år 2006 och fick fly med svansen mellan benen. Det sägs att israels armé köpte dubbel extra blöjor efter Nasrallahs tal i fredags.Världen väntar med spänning på bumerangen!
  Läs mer här

  http://thesaker.is/nasrallah-if-israel-is-behind-beirut-blast-our-response-will-be-devastating/

  • Ja, de fega svinen från Israel använder civila passagerarplan som skydd när de gör räder in i Syrien och Libanon! Man flyger sitt stridsplan nära bakom passagerarplanet och skickar sina missiler sedan vänder man tvärt hemåt så snabbt det går…De räknar kallt med att luftvärnet inte skjuter av rädsla att träffa passagerarplanet! Israels militär tänker sig nog för både en och två gånger innan man upprepar förnedringen från 2006 utan kör med sin fegtaktik så länge det går!

 6. Här dryftas betydligt mer än bomben i Beirut, alltså sabotaget av sidenvägen.

  https://www.strategic-culture.org/news/2020/08/16/lebanon-pearl-on-new-silk-road-or-zone-dark-age-chaos

  Lebanon: Pearl on the New Silk Road or Zone of Dark Age Chaos
  By Matthew Ehret August 16, 2020
  Many voices have been quick to enter the chorus of commentators hypothesizing the manifold possible causes of the devastating explosions which occurred on the afternoon of August 4 in Beirut which has led to mass anarchy and the surprising resignation of the government on August 11th.
  …/…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here