Vi är redan i krig med Ryssland  En ändlös upptrappning kommer att leda till en katastrof 

26
1648
Donbass. T-72 tank i bostadsområde i Donbass. Bild: By An authorized Youtube stream of the STRC Ukrainian television and radio broadcasting «UTR – TV channel» – PULS NEWS AND PRESS-REVIEW IN ENGLISH. 22:00(+2GTM) 23 October 2014 (Creative Commons Attribution), CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36437382

 

Thomas Fazi menar alltså att ”Vi är redan i krig med Ryssland  En ändlös upptrappning kommer att leda till en katastrof ”. Har han rätt? Håller hans argumentation. Källa: https://unherd.com/2023/02/we-are-already-at-war-with-russia/ 

Thomas Fazi är kolumnist och översättare för UnHerd. Hans senaste bok är The Covid Consensus, tillsammans med Toby Green. 

 ______________________________________________________________________

och då råkar även den mest erfarna politikern göra ett misstag och säga sanningen. Detta inträffade nyligen under en debatt i Europarådets parlamentariska församling, när den tyska utrikesministern Annalena Baerbock öppet förklarade att ”vi för ett krig mot Ryssland”. Den tyska regeringen var snabb att säga att hennes ord hade ”misstolkats”, men sanningen är att hon inte gjorde något annat än att säga det som det är. 

Annalena Baerbock. Bild Wikimedia.

 stan ett år in i konflikten avslöjas berättelsen om den västerländska interventionen i Ukraina – att ”Nato inte är i krig med Ryssland” och att ”den utrustning vi tillhandahåller är rent defensiv” – för vad den alltid har varit: en fiktion. Förra månaden, på flygbasen Ramstein i Tyskland, slank ytterligare en kärna av sanning genom sprickorna vid en genomgång av USA:s försvarsminister Lloyd Austin och ordföranden för stabscheferna, general Mark Milley. Austin och Miller förklarade i klara ordalag att USA var fast besluten att gå ”på offensiven för att befria det ryskockuperade Ukraina” – vilket enligt USA omfattar både hela Donbas och Krim. 

General Lloyd Austtin. Bild från artikel av Caitline Johnstone..

 

Medgivandet att de vapen som USA och Nato tillhandahåller är av offensiv, inte defensiv, karaktär markerar en betydande helomvändning för Biden-administrationen. I mars förra året lovade Biden allmänheten att USA inte skulle skicka ”offensiv utrustning” och ”flygplan och stridsvagnar” till Ukraina, eftersom detta skulle utlösa ”tredje världskriget”. För bara några månader sedan ansågs det fortfarande otänkbart att skicka stridsvagnar till Ukraina. 

 Ändå planerar USA att under de kommande månaderna leverera 31 Abrams-stridsvagnar, och till och med Tyskland har efter veckor av motvilja gett efter för det enorma trycket från Washington och andra allierade. Den tyska regeringen har gått med på att skicka 14 av sina Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina och har också gett klartecken till ett antal andra europeiska länder som vill skicka sina egna tysktillverkade Leopard 2-stridsvagnar. Samtidigt har Storbritannien åtagit sig att skicka 14 av sina egna stridsvagnar. Totalt kommer Ukraina att få omkring 100 stridsvagnar, men antalet kommer troligen att öka (Zelensky har begärt 300-500 stridsvagnar). 

Leopard stridsvagn

Detta är helt enkelt den senaste i en lång rad röda linjer som USA och Nato har överskridit sedan konfliktens början. I början av kriget varnade New York Times för att den öppna leveransen av till och med handeldvapen och lätta vapen – de första leveranserna begränsades till granatkastare och pansarvärns- och luftvärnsmissiler – ”riskerar att uppmuntra ett bredare krig och eventuell vedergällning” från Ryssland, medan amerikanska tjänstemän uteslöt mer avancerade vapen eftersom de ansågs vara alltför eskalerande. Bara två månader senare backade Biden-administrationen och meddelade att man faktiskt skulle skicka Mi-17-helikoptrar, 155 mm haubits-kanoner och Switchblade-”kamikaze”-drönare. 

 Vid den tidpunkten drogs en ny röd linje: trots Kiev:s begäran sade USA att man inte skulle förse Ukraina med långdistansraketsystem som kan slå till inne på ryskt territorium (M270 MLRS och M142 HIMARS) på grund av farhågor i Washington om att detta ”skulle kunna uppfattas som en upptrappning från Kremls sida”. Det tog bara två veckor för administrationen att ändra sig, villkor att Ukraina inte skulle använda dem mot mål på ryskt territorium – tills den gränsen också överskreds i december, när Ukraina slog till mot flygfält hundratals kilometer in i Ryssland (med USA:s godkännande). Vändningen när det gäller leveransen av stridsvagnar var lika snabb, som vi har sett. 

 I denna till synes ändlösa upptrappning är den enda frågan: vad kommer härnäst? Ukraina trycker nu på för att få västerländska stridsflygplan av fjärde generationen, som de amerikanska F-16. Biden och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har uteslutit detta, men det finns ingen anledning att tro att de inte kommer att backa även när det gäller F-16-plan, precis som de har gjort när det gäller alla andra självpåtagna röda linjer. Ukrainarna, å sin sida, verkar ganska självsäkra. Som Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov nyligen förklarade: ”När jag var i DC i november [2021], före invasionen, och frågade efter Stingers, sa de att det var omöjligt. Nu är det möjligt. När jag frågade efter 155-millimeterkanoner var svaret nej. HIMARS, nej. HARM [missiler], nej. Nu är allt detta ett ja. Därför är jag säker på att det i morgon kommer att finnas … F-16 plan.” 

 Vi kan därför förvänta oss att stridsflygplan kommer att finnas med på dagordningen vid Natos möte nästa vecka. Flera europeiska länder, ribland Frankrike, har redan signalerat att de är öppna för att skicka stridsflygplan till Ukraina, och enligt Politico kan ukrainska piloter snart börja träna på F-16 i USA. Under tiden har Lockheed Martin – ett av de många amerikanska försvarsföretag som tjänar en förmögenhet tack vare konflikten – meddelat att man kommer att öka produktionen för att möta den extra efterfrågan. 

 Bortsett från stridsflygplan måste vi dock erkänna att vi redan befinner oss i krig med Ryssland, vilket den tyske utrikesministern oavsiktligt erkände. Det faktum att det inte har skett någon formell krigsförklaring är ovidkommande: Förenta staterna har inte officiellt förklarat krig sedan andra världskriget, men det har inte hindrat dem från att ingripa militärt i dussintals länder. Närvaron av faktiska amerikanska- eller Natosoldater på marken (även om det har rapporterats om närvaro av amerikanska specialstyrkor i Ukraina) är i slutändan också av underordnad betydelse. Genom att tillhandahålla allt kraftfullare militär utrustning samt finansiellt, tekniskt, logistiskt och utbildningsmässigt stöd till en av de stridande fraktionerna, även för offensiva operationer (även inom ryskt territorium), deltar västvärlden de facto i en militär konfrontation med Ryssland, oavsett vad våra ledare kan hävda. 

 Medborgarna i väst förtjänar att få veta vad som pågår i Ukraina – och vad som står på spel. Det kanske vildaste påståendet som görs är att ”om vi levererar alla de vapen som Ukraina behöver kan de vinna”, som Natos tidigare generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen nyligen hävdade. För Rasmussen, och andra västliga hökar, innefattar detta att återta Krim, som Ryssland annekterade 2014 och som Ryssland anser vara av yttersta strategiska betydelse. Många västliga allierade anser fortfarande att detta är en oöverstiglig röd linje. Men för hur länge? Så sent som förra månaden rapporterade New York Times att Biden-administrationen håller på att vänja sig vid tanken på att stödja en ukrainsk offensiv på Krim. 

 Denna strategi bygger på antagandet att Ryssland kommer att acceptera ett militärt nederlag och förlusten av de territorier man kontrollerar utan att ta till det otänkbara – att använda kärnvapen. Men detta är ett enormt oansvarigt antagande att sätta mänsklighetens framtid på spel, särskilt när det kommer från samma västerländska strateger som katastrofalt har misslyckats med alla större militära prognoser under de senaste 20 åren, från Irak till Afghanistan. Sanningen är att Ryssland, ur sitt eget perspektiv, kämpar mot vad det uppfattar som ett existentiellt hot i Ukraina, och det finns ingen anledning att tro att det, med ryggen mot väggen, inte kommer att gå till extrema åtgärder för att garantera sin överlevnad. Som Dmitrij Medvedev, vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, uttryckte det: ”Om en kärnvapenmakt gör en förlust i ett konventionellt krig kan detta provocera fram ett kärnvapenkrig. Kärnvapenmakter förlorar inte stora konflikter som deras öde beror på.” 

 Under det kalla kriget var detta allmänt känt av västliga ledare. Men i dag, genom att ständigt trappa upp sitt stöd till Ukrainas militär, tycks USA och Nato ha glömt det och närmar sig i stället ett katastrofalt scenario. Som Douglas Macgregor, tidigare rådgivare till försvarsministern i Trumps administration, har skrivit: ”Varken vi eller våra allierade är beredda att utkämpa ett totalt krig med Ryssland, varken regionalt eller globalt. Poängen är att om krig bryter ut mellan Ryssland och USA bör amerikanerna inte bli förvånade.  

 Bidenadministrationen och dess anhängare in båda partierna i Washington gör allt de kan för att få det att hända.Enligt ett antal experter är en ukrainsk offensiv mot Krim ett av de mest sannolika sätten som denna konflikt kan leda till kärnvapenkrig. Om man utesluter ett sådant extremt utfall, och om det inte finns någon fredlig lösning på konflikten, är det mest sannolika scenariot ”afghaniseringen” av Ukraina: en utdragen konflikt som potentiellt kan pågå i flera år, med tanke på att det är lika osannolikt att Nato kommer att tillåta att Ukraina besegras militärt – vad det än skulle innebära. 

 Den enkla sanningen är alltså att ingen kan ”vinna” detta krig. Samtidigt ökar ett utdraget krig bara sannolikheten för en direkt konflikt mellan Ryssland och Nato. Detta erkänns nu till och med av RAND Corporation, den mycket inflytelserika och ultra-militanta amerikanska militära tankesmedjan. I en ny rapport med titeln Avoiding a Long War (Att undvika ett långt krig) varnar författarna för risken för en ”utdragen konflikt” och säger att detta skulle leda till ”en långvarig förhöjd risk för rysk kärnvapenanvändning och ett krig mellan Nato och Ryssland” som allvarligt skulle äventyra USA:s intressen. ”Att undvika dessa två former av upptrappning”, hävdar de, är därför ”den främsta amerikanska prioriteringen” – också högre än att ”försvaga Ryssland” eller ”underlätta betydligt mer ukrainsk territoriell kontroll”. Detta innebär att USA:s intressen skulle tjänas bäst genom att fokusera på att nå ”en politisk lösning” som skulle kunna ge en ”varaktig fred”, till exempel genom att ”ställa villkor för framtida militärt bistånd om Ukrainas åtagande att förhandla”. 

 

I slutändan är detta det mest sannolika sättet att avsluta kriget – med en överenskommelse r ingen sida förlorar eller vinner. Att skjuta upp detta oundvikliga resultat innebär helt enkelt att man påtvingar Ukraina mer onödig död och förstörelse – och mer ekonomiskt lidande på en kontinent som snabbt håller på att nå bristningsgränsen.

Föregående artikelEtt ensidigt klasskrig: De svenska bolagens segertåg. Del 1
Nästa artikelLyssna på Stefania Maurizis succeinformation om sina kontakter med Assange och Wikileaks
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

26 KOMMENTARER

 1. Ingen vinner kriget ? Om jag uppfattat överste MacGregor rätt kommer Ryssland att vinna kriget. Och de kommer sedan att diktera fredsvillkoren. Ju dyrare pris som krävs genom strider, desto hårdare kommer villkoren att bli. Kompromissernas tåg har lämnat stationen. Den nyligen avgångne israeliske premiärministern Bennett har utförligt redogjort för hur ett kompromissavtal stod färdigt i mars, alltså redan snart för ett år sedan. Ett avtal som både Kiev och Moskva var beredda att acceptera. Men det dög inte för USA och det är ju trots allt USA:s krig vi talar om, om någon har missat det.

  USA har uppnått det ena av sina två krigsmål, det att försvaga EU och dess medlemsstater. Det andra delmålet, att tvinga Ryssland på knä, förblir som det alltid varit, en dröm.

  Det man inte har fattat är hur liten grupp det handlar om i USA som tagit de avgörande besluten; De fyras gäng: Biden, Blinken, Sullivan och sist men inte minst Victoria Nuland, coachad av sin man Robert Kagan.

  När någon nu beställt en utredning av RAND som talar om för eliten i USA att en långvarigt krig inte är bra för dem, måste detta ses som ett tecken på att De fyras gäng inte längre kan tillåtas att agera fritt.

  Jobbar EU för USA ? Visst. Men ser man till det troliga slutresultatet måste man komma till slutsatsen att de även jobbar för Putin. För tänk om EU aldrig hade godtagit kuppen i Kiev 2014 eller om de tagit Minsk 2 på allvar, då hade Putin på sin höjd fått Krim om ens det. Resten hade blivit en autonom region i Ukraina. Nu förlorar Ukraina sina ekonomiskt värdefullaste områden och de kan i värsta fall avskäras från Svarta Havet. Bra jobbat EU.

  • Borgmästaren i Lvov tillkännagav förstörelsen av nästan alla stadens elektriska transformatorstationer genom missilangrepp från de ryska väpnade styrkorna.
   Som ett resultat av massiva missilattacker från Ryska federationens väpnade styrkor i staden Lvov förstördes praktiskt taget alla elektriska transformatorstationer. Detta tillkännagavs av chefen för stadsförvaltningen Andrei Sadovoy.
   Enligt borgmästaren i Lvov kan elektriska transformatorstationer i staden och regionen inte utföra sina funktioner på grund av förstörelse.
   Men kraftingenjörer, enligt Sadovoy, påstås hitta några icke-standardiserade lösningar och därför har staden elektricitet.
   Sadovoy noterade också att andra viktiga infrastrukturanläggningar förstördes i Lviv. De flesta av dem kan inte återställas, så de måste byggas om.

   Men i vilket fall som helst bör situationen i Lviv inte jämföras med de ryska städerna Donbass, för vars befrielse RF Armed Forces nu kämpar. I Donbass förstördes många städer bokstavligen till marken på grund av de ukrainska styrkornas agerande.Kom ihåg att sedan den 10 oktober 2022 har RF Armed Forces utövat massiva attacker mot Ukrainas kritiska infrastrukturanläggningar.
   Denna taktik var ett svar på terroristattacker och sabotage utförda av ukrainska formationer på ryskt territorium. Således följde de första attackerna på Ukrainas energiinfrastruktur två dagar efter explosionen på Krimbron, organiserad av de ukrainska specialtjänsterna.
   Därför kan bara Vladimir Zelenskys regim, vars politik ledde till en sådan situation, tacka Lvivs borgmästare Sadovaya för de förstörda elektriska transformatorstationerna.
   https://en.topwar.ru/210899-mjer-lvova-soobschil-o-razrushenii-pochti-vseh-jelektropodstancij-goroda-raketnymi-udarami-vs-rf.html

  • Läste att Kristersson och Magdalena Andersson fått den framlidna nazi-generalen Ewald von Kleists pris för Sveriges strävan till Nato-anslutning. Alltså ett rent Hitler-pris! Från mottagarna meddelas att man är stolta över priset…Även Niinistö och Marin i Finland har ”förärats” med denna tvivelaktiga utmärkelse! Den som betvivlar att nazismen i västvärlden och Ukraina inte finns eller är marginaliserad lever i en bubbla skapad av fulmedia och dess propagandister.

   • EU jobbar för globalismen där de anser sig vara självutnämnda ledare för djungeln som huserar utanför EU och som måste betvingas och återkoloniseras och det är exakt vad de sysslar med. Sedan att fårskallarna i Bryssel många gånger, eller för det mesta, gör helt kontraproduktiva för sina mål är en annan sak ”Jonny Wester”.

 2. Jag tycker att Ryssland skall gå på offensiven mot USA. Det är bara det ända eliterna i USA förstår. Dom har en missuppfattning om dem. Deras plan att plundra och likvidera Ryska folket är inte genomförbart. Lika lite som England och Frankrike 1812 ,1852. Eller att nazisterna 1941 eller nu kan göra det. Dom kommer att gå ända in i kaklet för det. Vetebullar borde Ryssland överväga till USA Så att västländerna 500 åriga plundring av världen stoppas.
  Rolf Löfling Eskilstuna.

 3. Dåliga nyheter enligt Larry Johnson som varnar för att lögnimperiet är i begrepp att ingripa militärt eller vet något är i görningen eftersom fyra västläder har uppmanat sina medborgare att lämna Ryssland och Belarus.

  ”The Biden Administration and our European allies either are preparing for a major military action in the Ukraine war or they know something bad is going to happen soon, probably in Belarus, because warnings were just issued for foreign citizens to bug out of Belarus and Russia:

  The French Foreign Ministry urged its citizens to leave Belarus without delay.

  Canada urges its citizens to leave Belarus immediately because of the risk of arbitrary application of local laws and hostilities in Ukraine — Canadian Foreign Ministry.

  The U.S. on Monday issued a top-level advisory telling American citizens to leave Russia immediately and cease travel to the country as Russia’s war against neighboring Ukraine continues, citing risks of harassment and wrongful detention for Americans specifically.

  “Do not travel to Russia due to the unpredictable consequences of the unprovoked full-scale invasion of Ukraine by Russian military forces, the potential for harassment and the singling out of U.S. citizens for detention by Russian government security officials, the arbitrary enforcement of local law, limited flights into and out of Russia, the Embassy’s limited ability to assist U.S. citizens in Russia, and the possibility of terrorism,” reads the alert.
  I do not believe in coincidence. This is a coordinated action and signals the situation in Russia and Belarus is going to turn dangerous in the near future. Maybe it has something to do with the United States training Islamic radicals to carry out terrorist attacks in Russia and Belarus:

  Russia‘s Foreign Intelligence Service (SVR) has claimed it received inputs that the United States (US) is grooming Islamic terrorists to attack targets in Russia and the former Soviet Union, Reuters reported.

  It further alleged that the US recruited as many as 60 militants from outfits affiliated with the Islamic State and al Qaeda and is training them at its military base in Syria.
  https://www.newsbytesapp.com/news/world/us-fostering-islamic-terrorists-for-attack-russian-spy-service/story
  When you have the United States under the control of a feeble Joe Biden, who authorized blowing up the Nord Stream 2 pipeline, you must entertain the possibility he will do something just as bad or worse. Stay frosty.”

  https://sonar21.com/sy-hersh-speaks-and-nato-warns-of-escalation-in-the-war-in-ukraine/

 4. USA har tydligen anammat det här med proxy-krig på allvar för nu har man börjat träna upp islamistiska terrorister för att genomföra attacker i Ryssland och andra tidigare sovjetstater.
  Det menar i varje fall Rysslands utrikesunderrättelsetjänst (SVR).

  https://nyheter.swebbtv.se/usa-tranar-islamister-att-attackera-ryssland/

  Jag har bestämt för mig det är så USA utnyttjat islamistiska terrorister i försök att krossa regeringen Assad i Syrien.
  Vårt land Sverige har tagit hand om många islamistiska terrorister och givit dem skydd och vila.
  Jag tycker det är dags att ställa frågan om det är humanitär politik eller politik för att upprätthålla USA:s och den liberala demokratin mål att erövra världen?

  Jag tror man bör vara vaksam när Sveriges regering använder ord som hjälpa, asyl, bistånd, humanitära insatser och liknande uttryck för mänsklig godhet.
  Jag misstänker sådant kan vara dimridåer för att uppnå andra mindre goda syften.

  Liberal demokrati är inte ärlig.
  Det är inte någon ideologi som använder lögnen som maktmedel.

 5. Den så hypade men ack inte så fullt ut stridsduglig Abrams M1 är liksom F-35 känd för sina tillkortakommanden.

  “It was designed for the kind of tank-on-tank combat that hasn’t happened since WW2. It’s huge, expensive, full of sorts of electronics. And powered by a repurposed jet engine. It breaks down quickly and needs its own army of mechanics, runs out of gas quickly and at almost 70 tonnes, it is too heavy to cross most bridges and needs specialized bridge crossing equipment. And it sinks in the mud. The Saudis used Abrams tanks in Yemen – and lost 20 to the Houthis, not exactly the most sophisticated military force”.

  Eller vad säger vår egen ”logistik expert” herr/madam @Leopard2jetz? @de Nuclear? @Kentan?

  • Ja, det är tydligen turbinmotor i Abrams M1
   Samma typ av motor som finns i snabbstartade reservkraftverk.
   Snabbstarten samt liten storlek och vikt i förhållanden till effekt är i princip den enda fördelen.
   Bränsletörsten är astronomisk. Därför körs det så lite som möjligt med sådana reservkraftverk.

   Jag läste på Wikipedia att bränsletank-rymden på Abrams M1 är 1.900 liter.
   På den mängden kommer man cirka 50 mil.
   Bränsleåtgången blir då cirka 40 liter per mil.
   Förmodligen behöver de här stridsvagnarna en alldeles egen tankbil.

   De ryska stridsvagnarna har flerbränsle dieselmotor.
   Gissningsvis knappa fjärdedelen av bränsleförbrukningen jämfört de amerikanska Abrams M1.

   Jag tror heller inte jänkarna har någon bra stridsvagn.
   Amerikanarna har aldrig satsat på artillerikrigföring.
   Amerikanarna är istället stora till sjöss och i luften.
   Dock har ryssarna och även ukrainarna ett effektivt luftvärn så jänkarna kommer få helt andra problem där än i övriga världen där de krigat och inte missilförsvaret varit varken så kraftigt eller utvecklat.

   Amerikanarna har lätt att vara stora i käften tycker jag.
   Men att vara stora i käften mot länder som Ryssland och Kina kan de få tillbaka en rejäl käftsmäll istället.
   Kanske därför det nu i USA konstaterats att de nedskjutna ballongerna inte var kinesiska?

   Det är bra om de sätter USA på prov. Det är rätta taktiken tycker jag.
   Visa för världen alla USA:s reaktioner.
   Hur de hanterar, hur de svarar och handlar.
   Just där tror jag USA sticker ut och inte ligger i samma linje som det övriga NATO i Europa.

   • Ja, det kommer att vara svårt att göra någon vettig stridsinsats med flygplan oavsett vilken typ det än är! Modern radar upptäcker även s k stealth-plan och man måste vara en modig pilot för att våga flyga i en högteknologisk stridszon typ den i Ukraina. Vad gäller pansarvagnar så kan de slås ut av relativt billiga motvapen och den typen av krigföring med stora pansarslag hör nog till en förgången tid. Precisionsartilleri styrd av laserdesignator typ Krasnopol och attackhelikoptrar är dödliga hot mot alla stridsvagnar oavsett tillverkare. Luftangrepp görs bäst med drönare och missiler i stället för att riskera dyra plan och piloter. Att som Sverige ens fundera på att skicka Jas med antagligen svenska piloter vid spakarna är ren galenskap och visar väl hur lite som den svenska regimen förstår av vad som händer på slagfältet.

  • Uppenbarligen är något stort på gång…Kanske en ny ”false flag” eller ett direkt angrepp mot Moskva som ryssarna snappat upp eller blivit förvarnade om?

  • ”Sidans översättningsfunktion stängdes av efter min läsning”

   Ja, där ser man. Västs makthavare vill att vi ska känna oss trygga med NATO så den kan expandera sin krigsorganisation för att slutligen kunna sätta igång kriget mot Ryssland som de tror kommer utplåna Ryssland men förmodligen förintar största delen av Västra Europa på samma gång.
   Ryssland med sitt stora land kommer förmodligen klara sig bättre än det tätbefolkade Västeuropa.

   Krigshetsen vi utsätts för nu är mer än avskyvärd.
   Dags att bli medlem i Svenska Freds?

 6. Allt påminner om hur USA gick in och stödde afghanska mujahedin, religiösa krigare, på 1980-talet, och som Z. Breshzinski skrev, offrades för att slå ut Sovjetunionen, som ändå var på rätt spår vad gäller islamistisk terrorism, som det skulle visa sig 9/11. Utan detta kunde Afghanistan varit ett mönsterland idag, det syns ju på bilder hur kvinnorna studerade och var lika fria som på Hamngatan, i vårsolen. Det är USA som släppt lös muslimska brödraskapet, överallt, de värsta extremisterna, IS och hela gänget, och givetvis har förstört arabsocial-ismen i grunden, se på Syrien, som har en vargflock, i hasorna. Det är bara grymmaste 40.000 offer-jordbävningarna som kan framkalla medkänsla, idag i rasistiska Västeuropa, fatigue.

  Även i Tjetjenien fanns möjlighet till en islamistisk terrorstat, allt som Ryssland känt till sedan 1960, då de började tala om en muslimsk lära,Saudi ”wahabismen”, som ingen förstod då, utom ryssarna, som hade muslimska republiker inom SSSR. Till Bosnien kom det islamister som en främlingslegion. Men Afghanistan blev ju imperiernas kyrkogård, men kanske inte så mycket mer, tyvärr , idag. Men det var om länder i periferin, som yttersta vänstern skulle särskilt backa upp, Afghanistan, Albanien, i viss mån Kina, Kampuchea/ Kambodja, som var så viktigt, liksom Kuba, men som det blev ingenting av, man fick sina 15 minuter i ramp-ljuset, sen…ju mer udda, desto bättre.

  Jo, Jan Myrdal, som hade vistats i Afghanistan, och gav ut en bok om detta 1960, blev lite Sven Hedin över det ibland. Därför att Myrdal i sin skriftställning nr 14, (1980talet) som var även en festskrift till Jan, med många bidrag, och där angrep Myrdal, dåvarande Sovjet-unionen för att vara en imperialistisk makt, och den som skickade sina ubåtar in på svenskt vatten, lika solklart, som Bildt, det var lite med Kampuchea och Vietnam som imperialister, då 1979, när Vietnam gick in och tog ut Pol Pot, som väst stödde in i kaklet.

  Det blev ingenting av detta, heroiska, och nu gäller det Sverige som alla dessa (egentligen) kämpar för, även Ukraina,(”bålverket i öst”, något så tröttsam naziliturgi får man leta efter) Sverige vill alltid hamna i centrum, hipsterlandet, och nu är vi i centrum, i limbo t.o.m., men inte på det sätt vi egentligen ville, utan med en ungdomsgeneration, i limbo, som inte känner för det svenska, och inte ens för sina föräldrars hemland, men som rekryterar arméer av revolvermän, vi är ingen ”melting pot” som USA…inte de heller, visas ju varje dag, men vi går på det, och då kan vi bli det också…?

  Men det är USA som alltid använder proxyarméer att boxas mot Ryssland, precis som i Ukraina, och nu är det allvar, 2.0. Krigsflyktingarna lämnar USA till Europa, som lämnar dem till Sverige, som lämnar dem till förorten…We´re going down a way, we don´t know…

  Tänk om vi sluppit USAs och Sveriges krig mot Jugoslavien, 1999, Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien, det går inte att tänka sig annat, en ond dröm vi varit igenom, och Sverige är i högsta grad, medskyldig till de problem vi står inför, Sverige är ingen liten oskyldig shit, som råkar illa ut, utan mest driver på eller tiger, som om vi inte får tycka eller säja detta, censuren har internaliserats, behövs inte Statens InformationStyrelse, (SIS), som 1940-1945, skruvarna dras åt och våra journalister klarar inte av att försvara sina egna rättigheter, utan ” bunchar”, med etablissemanget. Sverige borde ställas inför en tribunal för sina krigsbrott, som ju har pågått bara sen 1939 och framåt…

  • @Jonny Wester 14 februari, 2023 At 22:28
   ”fredsrörelse påverka ” Nej. USA har världens effektivaste propagandamaskin, enormt mycket kraftfullare än nazisternas i Tredje Riket och med samma metoder. Bara läs media som till exempel DN. USA driver snarare en krigsrörelse som någon fredsrörelse inte rår på.
   —Svenska Freds vittnar om absurd krigshets på Folk och försvar
   https://www.friatider.se/svenska-freds-vittnar-om-absurd-krigshets-pa-folk-och-forsvar

   ”ekonomi påverka ” Nej. USA bara lånar mer eller trycker mer pengar. USA har just öppnat tre nya militärbaser i Filippinerna, och en ny militärbas på Guam. Glöm heller inte att USA nu öppnar både en militärbas i Sverige, och ett vapenlager. USAs aggressiva militära uppladdning och krigsförberedelse är identiska med Adolf Hitlers 1938, som föregick anfallet på Polen 1939. Det var början på WW2. USA är ju tydliga med att man vill etablera en global militärdiktatur för att kontrollera och härska över världen. Världen måste hitta en lösning att krossa USAs makt, helst utan de enorma förluster det medförde att krossa Nazityskland, och det är bråttom. Kina-Ryssland är nog enda möjligheten.

 7. I sin febrila jakt efter oppositionsrörelser i Ryssland har nu hyperliberala och svenska SVT Public Service bolaget genom sin f.d. Rysslandskorrespondent, numera Ukrainakorrespondent Elin Jönsson (inte välkommen i Ryssland längre kanske?) hittat en radikal och aktivistgrupp i Ryssland som kallar sig ”Anarko-kommunister”.
  Jag har inte tidigare hört talas om någon sådan kommuniströrelse men tycker efter korrespondentens beskrivning Anarko-kommunisterna verkar vara terroristorganisation som vill störta Kreml och inrätta ett ny sorts samhälle som beskrivs i länken nedan.

  Jag ser dock den här gruppen som en säkerhetsrisk liknande ukrainsk terrorverksamhet på ryskt territorium.
  De här männen, och kanske kvinnorna måste vara väldigt ideologiskt drivna individer för skulle de bli påkomna så ligger de verkligen pyrt till.
  Jag har svårt att föreställa mig Ryssland har någon som helst nåd för den här sortens systematiska förräderiverksamhet som direkt hotar Rysslands existens.
  Det måste också vara en underjordisk verksamhet annars skulle de direkt bli angivna av vanliga ryssar lojala till Ryssland, sin tradition och vanor.

  Det jag hoppas är att Kreml läser svenska SVT och de tror jag de gör också för att ha sitt ryska land under full kontroll.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/rysk-partisan-en-auktoritar-stat-kan-inte-bekampas-med-namninsamlingar

  Anarkokommunism, vad är det?

  https://sv.economy-pedia.com/11032020-anarchocommunism

 8. Drygt en vecka före årsdagen av Operation Z (24, februari) så är läget följande. Konstateras kan att det är inte vad dussin ören Ryssland expert (Paasikivi, Oksanen, Winiarski, Wolodarski och dylik) ”förutspått” – ett Ryssland som kört fast och som förlorat många soldater. Det var projicering, d v s, att tillskriva Ryssland det Ukraina råkat för

  ”It is an open secret: the government of Kiyv is losing militarily to the Russian army. The latter is advancing without hurrying and is building the defense of the regions that joined Moscow by referendum. But this inexorable reality hides others. For example, the fact that Turkey, still a member of NATO, supports Russia and provides it with spare parts for its army. Not only is the Atlantic Alliance losing, but it is cracking.

  On the ground, the balance of power is 1 to 8 in favor of Russia. There are 18,480 dead on the Russian side, against 157,000 on the Ukrainian side.”

  https://www.voltairenet.org/article218844.html#nh4

  Och det lär bli en hel del överraskningar ju närmare vi kommer årsdagen – spännande!

 9. Spelar ingen roll om Kristersson hälsar på i Wolfschantze i Kiev, och betygar sin trohet, det gjorde, högerpartiledaren Gösta *Bagge, besökte Hitler, 30 april 1939, med ÖB Olof Törnell,
  och andra på ”Honk ! Adolf 50 !”,-partyt han fick en Karl XII statyett, som present, och Magda ville inte vara sämre i somras , med sina Karl XII-brev, sånt trams, och ”fosterländsk-het”, gamla sossarna måste ju rotera, vem fan, kom på den idén ? Men sossarna är så här punschpatriotiska, särskilt om det är val som hotar deras makt, men nu förlorade de, iaf.

  Som när Adolf besökte Mannerheim, ”Carl-Gustaf 70 !” 1942, 4 juni, och Mannerheim såg enbart sammanbiten, tandgnisslande, och besvärad ut. (*När Bagge inte invigde Tyska skolan 1941, med Sibylla, och ville förbjuda kommunistiska partiet, men inte nazipartierna, precis samma odemokratiska opålitliga gäng vid makten, som har övervintrat.)

  Det finns ingen massrörelse för Ukraina, som för Vietnam, bara att konstatera att det är överklassen som dyrkar Azovbataljonerna, precis som WaffenSS 1941, inga torgmöten,
  inga demonstrationer, finns ingen som vill fronta, utan det är de s.k. eliterna som har att vinna på detta generalangrepp mot Ryssland, som 1941, då med kraften av ett massivt kärnvapenanfall, att behöva fånga upp.

  Vanligt folk känner sig inte bekväma med ukrainare, eller med östeuropéer öht, och vad som skulle kunna i värsta fall hända, men är otänkbart. Det är Ryssland som håller ordning i Östeuropa, och som har levererat förutsättningen för vårt nu minskande välstånd, fred, inga islamiska terroristhubbar, billig hyfsat miljövänlig energi, hur kan man välja bort en fredlig värld, med arbete och välstånd, för krigsmuller och flyktingar. Som de två, tjetjener som fick asyl i USA, och sprängde bomber på ett maratonlopp, som tack.

  En liter mjölk har ökat från ca 10:- kr till idag 15:- sedan 2022. Givetvis har inte folk bett om att få bli utsatt för dessa problem, på alla områden efter covid, och ingen vill gå ut och stupa för Ukraina, men det kan ju de göra som skickar dit vapen. Man kan ju tro att covid var överdrivet, en generalrepetition i folkkontroll.

  All militärmateriel skall ersättas med inflationshöjda kostnader, och miljarder till Saab och Wallenbergsdynastin, Sverige säjs ju redan ha sämre affärer, tillväxt än Ryssland, och som sagt folkligt – är inte Ukrainakriget, utan hajpen håller till betydligt högre upp, i kyliga stratosfären som en väderballong, folk har väl annat att tänka på, än ett framprovocerat krig, som inte ens yankeegringos vet var det ligger på kartan. Passiviteten är ett tecken på motstånd, på vad svenskar och hela Europa, anser om Ukraina, och USAs terroristvåld, och förstörelselusta, finns väl ingen som vill flytta till ÚSA.

  • Exakt.Vad Zelenskij gör i Kiev är irrelevant. Typ mer eller mindre en bonde i ett det geopolitiska schackspel om vilken världsordning ska råda framöver. Uni- eller Multipolär världsordning. Historiens tåg har valt det senare som passagerare. Så dvärgen kommer att lämnas på perrongen.

   Däremot är det väldig intressant att ta del av vad den av ryssofober så betrodda ”nyhetsbyrån” Reuters skriver om det allvarliga ammunitionsläget för västländer – det är mer eller mindre slut på krut 🤭

   ”“NATO is expected to ask its members to raise its ammunition stockpiles which have been badly depleted by the war in Ukraine… the pace of deliveries to Ukraine, where Kyiv’s troops are firing up to 10,000 artillery shells daily, has drained Western inventories and exposed holes in the efficiency, speed and manpower of supply chains.

   “If Europe were to fight Russia, some countries would run out of ammunition in days,” a European diplomat told Reuters… the stockpiles are running even lower due to the conflict in Ukraine…. The war also cast a spotlight on the lack of industrial capacity necessary to ramp up production quickly, after decades of dwindling government orders saw many production lines vanish….

   “I don’t necessarily think that within the next year our stockpile levels will increase massively,” the NATO official said. “Any additional stockpiles we will have will be heading to Ukraine.” (“NATO expected to raise munitions stockpile targets as war depletes reserves”, Reuters)”

   Minns att någon skarpsynt kommentator noterade på den här bloggen neoliberalismens brutala effektivitet – den lyckas t o m tömma Natos vapenlager – way to go! 🤗🤗🤗

   De neokonservativa krafter i USA ”will organize a ‘coalition of the willing’ that will fight alongside US Special Forces in combat operations in east Ukraine. US combat troops in Ukraine would make a direct clash with Russia effectively unavoidable.”

   Bidens resa till Polen den 20-22 februari är startskottet för detta menar insatta bedömare.
   ”From February 20th – 22nd, President Joseph R. Biden, Jr. will travel to Poland. He will meet with President Andrzej Duda of Poland to discuss our bilateral cooperation as well as our collective efforts to support Ukraine and bolster NATO’s deterrence. He will also meet with the leaders of the Bucharest Nine (B9), a group of our eastern flank NATO Allies, to reaffirm the United States’ unwavering support for the security of the Alliance. In addition, President Biden will deliver remarks ahead of the one year anniversary of Russia’s brutal and unprovoked invasion of Ukraine, addressing how the United States has rallied the world to support the people of Ukraine as they defend their freedom and democracy, and how we will continue to stand with the people of Ukraine for as long as it takes.” (The White House, Washington DC)”

   https://www.unz.com/mwhitney/a-us-led-coalition-of-the-willing-foreshadows-the-splintering-of-nato/

   • USA har en mycket stor kapacitet att få fram ammunition och vapen.
    Ammunitionsfabrikerna är både många, stora och mindre.
    Det förvånar mig om ukrainarna genom konsumtion kan överskrida deras kapacitet.
    Frågan jag ställer är om USA kan eller vill?
    Håller USA medvetet igen när Zelenskij nu skriker sig hes efter mer ammo?

 10. Den erkände, namnkunnige experten Scott Ritter (att jämföra med dussin öre Rysslands ”experter” – typer som Paasikivi, Winiarski, Oksanen-ski och Wolodarski, mm) konstaterar att Natos bluffar är inte längre hållbara. Ritters råd till USAs ”Generaler” och Nato beslutsfattare är sluta med illusionsnummer om Rysslands förluster, problem och dåliga kalkyl. Ritters krönika avslutar med

  ”The issue is larger than simply the Russian-Ukrainian conflict. As General Cavoli alluded, not only has NATO stripped away its existing stockpile of artillery ammunition, it lacks the industrial capacity to replenish these stocks in the foreseeable future. According to former NATO Deputy Assistant Secretary General Jamie Shea, the trans-Atlantic alliance has “largely used up the available stocks” in supplying Ukraine, and now must focus on replenishing its own depleted stocks before the issue of meeting Ukraine’s urgent demands can be addressed.
  Ukraine rolled into the Saint Valentine’s Day meeting with high expectations, dreaming of tanks and fighter aircraft. Instead, it left a jilted lover, told by its NATO allies that the well has literally run dry.
  And if this situation holds for the next several months, General Milley might have to eat his words, since Russia is apparently on the course to achieve a decisive strategic, operational, and tactical military victory over Ukraine and its NATO sponsors.”

  https://sputniknews.com/20230216/natos-unsustainable-bluff-1107492202.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here