Vi måste rädda Julian Assange!

14
1130
Bild i The Indicter.

Adolfo Pérez Esquivel, som mottog Nobels Fredspris 1980 har en brådskande uppmaning som publicerats i Resumen Latinoamericano och som översatts av Vania Ramirez.

Vi måste rädda Julian Assange!

Brådskande uppmaning

Till världens folk, till kyrkorna, sociala organisationer, fackföreningar, universitet, till journalister, media och demokratiska regeringar, till de kvinnor och män av god vilja som försvarar folkens frihet och rättigheter.
Julian Assanges liv är i fara. USA:s regering har förföljt Julian i flera år för att ha publicerat om grymheterna som denna regering begick och begår i världen; våldet, invasionerna, statskupperna, morden och tortyren, förföljelsen av länder med andra ideologier, samt blockaderna som får juridisk och social straffrihet, samtidigt som rättsstatsprincipen ignoreras och mänskliga rättigheter och folkens rättigheter kränks.
USA insisterar på att Julian Assange utlämnas till USA för att dömas till 175 års fängelse för att ha publicerat information om de nämnda grymheterna. Efter 6 år av politisk tillflykt i Ecuadors ambassad i London överlämnades han till den brittiska polisen. Sedan dess och fram till idag är han inspärrad i ett högsäkerhetsfängelse och för närvarande utreder den brittiska domstolen om han ska utlämnas till USA.
Om utlämningen blir av DÖMS EN FÖRSVARARE AV INFORMATIONSFRIHETEN TILL DÖDEN OCH DET ÄR ETT ALLVARLIGT HOT MOT PRESSFRIHETEN.
Vi måste kräva från det brittiska rättsväsendet att Julian Assange friges
Källa: Argentina. Pérez Esquivel: ”Hay que salvar a Julián Assange.”
Föregående artikelVärldens fattiga betalar med sina ovaccinerade liv för att främja västerländska regeringars och Big Pharmas intressen
Nästa artikelVem förstör klimatet egentligen: Ryssland, Kina, Indien eller …?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Inför en internationell bojkott och konsumentkampanj mot att köpa och använda brittiska och amerikanska varor och produkter!

  • Det är säkert positivt för hans hälsa! Men det räcker inte!

   Det bästa tillståndet vore att han fick tillstånd att gå ut ur fängelset i London som EN FRI MAN – GENAST.

   Om det vore lite mannamod i staten och politiken Sverige skulle vi omedelbart ge honom asyl och medborgarskap.

   Sverige har ju ett antal ”författarasylsplatser” som tilldelas några års helt fri tid och boende med uppehälle för författare och journalister från utsatta regioner, vars svenska asylplatser, som de tilldelas, här och som finns i vissa svenska städer. Jag tror bl.a. Svenska PEN är inblandat(?).

   Det är dags för Sverige att göra avbön i Assanges fall, och upprätta denne 21:a århundradets hjälte!

   Kunde vi hjälpa tyska och österrikiska författare och forskare som Kurt Tucholsky och Nelly Sachs mot att hamna i nazisternas klor hemmavid -kan vi hjälpa Assange från att hamna i de onda amerikanarnas hämndlystna fängelsehålor också!

   Det är dags att visa att vi är Raoul Wallenbergs hemland, och att ännu kan besitta hans mod, humanitära idealism och moraliska styrka mot en nu samtida motsvarande brutal vålds- och tortyrmakt, också i vår tid.

   Väck fallet Assange på Riksdagens och utrikespolitikens högsta nivå! Våra hyllningar till Raoul Wallenberg och Torgny Segerstedt ska ju inte bara vara självgod papegojpropaganda: vi måste visa att vi ännu kan utöva den i praktiken!

   Frita Assange ur dennes helt olagliga och orättfärdiga fångenskap!

   Upprätta Sveriges numera usla rykte i denna sak som så nedsvärtat vårt anseende som moralisk och humanistisk makt i världen!

 2. Idag på söndag morgon har Åsa Linderborg (vem annars?) skrivit en lång uppmaning i Aftonbladet att ”Mediehusen måste orka försvara Assange” och skriver öppet om de rättsövergrepp även det svenska polis- och rättssystemet tillfogat Julian Assange som just ”ett decennielångt övergrepp”. I Sverige alltså!

  Hon recenserar också professor Nils Melzers nya bok om fallet Assange.

  Vi tackar Åsa Linderborg för dessa sanningens ord och att Aftonbladet äntligen tagit av sig munkavlen med ord som faktiskt borde skrivas med enkelhet av goda journalister PÅ VARJE SVENSK DAGSTIDNING! För de finns!!

  Vi borde komma igång med en bojkott av brittiska och amerikanska varor och produkter i kampen för ordets frihet i Assange-fallet.

   • Jag är fullständigt övertygad om att majoriteten av socialdemokratiska väljare, lokala partiavdelningar och intellektuella i SAP fullständigt står på Julian Assanges sida.

    Det är däremot märkligt tyst i debatten om Assange.

    Det har ju dagens socialdemokratiska Aftonbladet faktiskt brutit upp. För en enda gång. Idag.

    Frågan är vad som sägs imorgon och nästa vecka. Det vore ju klädsamt om alla politiska moralister tog ställning FÖR Assange medan han ännu är vid liv.

    • Om det är som du säger, så är det dåligt med demokratin inom SAP.
     Förhoppningsvis kommer det så småningom att utkrävas ansvar för svenska insatser inom juridik, journalism och politik när det gäller behandlingen av Assange.
     När det gäller moralism så har Åsa L fortfarande hela handen i den syltburken. Artikeln är ett steg fram och tre tillbaka. Ganska värdelös när hon nu hade chansen.

     • Som progressiva ska vi vara ytterst nöjda av att ha en äkta intellektuell som Åsa Linderborg bland oss.

      Alla människor kastar både ljus och skuggor. Vare sig jag eller Gunnar A är undantag, och Åsa må ha skuggsidor också – vi måste komma ihåg att hon också har chefer över sig på sin redaktion på AB.

 3. Jag har ingenting emot att rädda Julian Assange om han skulle vara hotad till döden.
  Han har, vad jag förstår, redan utmanat döden men också till mångas nytta som det låter här.

  Sedan vill jag att vi ska rädda den kristna Julen i Sverige därför den har genom den progressiva politiken också fått en dödsdom över sig.
  Eller vill du kanske endast ha kvar Julen i företagens varuförsäljningskampanjer?

  • Från Julian till Jul. Tja… Julen fanns redan på vikingatiden och är inte kristen. Vikingarna skålade alltid tre gånger på en middag; för Oden, Tor och Frej, precis som i allmänhet tre skålar på julbordet.

   Kristendomen försökte ersätta ”jul” med ”Kristusmässa”, men det gick inte i Norden.

   Inte heller slog Sankt Johannesafton på midsommar igenom.

   Kristendomen hade det trögt i Nordeuropa: gick skörden dåligt så ”försvann” prästen. Landskapet Uppland och Litauen var de sista regionerna att bli kristna i Europa.

   Men nog tycker jag väl att dagens kul ändå har klart kristen tradition även i Sverige?

   Nå, tillbaka till Assange. Om Du är kristen: be då för denne sanningssägare!

   • Det var redan romarna som flyttade julen till det datum det har idag! Man firade Sol Invictus på årets kortaste dag och vägrade överge denna hedniska sedvänja så de kristna prästerna var pragmatiska och flyttade Jesu födelse till samma datum. Ordet jul kommer för övrigt från det att man skulle, under de hedniska riterna, under årets kortaste dag dricka ”jol”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here