Vem förstör klimatet egentligen: Ryssland, Kina, Indien eller …?

10
1495

Läsaren ”Ivan” har sänt in detta som kommentar som belyser viktiga förhållanden som inte tar mycket plats i klimatdiskussionerna. Det är en översättning från ryska av denna artikel.

Jag associerar till minst två förhållanden: USA har störst ansvar av alla länder för nuvarande klimatsituation om man tar med bidrag till koldioxidpåverkan de senaste 150 åren. Vilka länder har störst ansvar för uppvärmningen av jorden?
Vidare så har rika människor bidragit särskilt mycket till den nuvarande situationen. Den rikaste 1 %-en i världen orsakar dubbelt så mycket koldioxid-utsläpp som de fattigaste 50 %-en.

Tror ni detta kommer upp i Glasgow?

Jag har kortat och ändrat något då artikeln anger att Indiens ledare inte kommer. Men Modi kom och meddelade att Indien strävar efter att bli klimatneutralt år 2070, betydligt senare än Europa, USA och Kina. Modi: Indien ska vara klimatneutralt till 2070

Jag gillar inte ansatsen som kan uppfattas som indivduell skuldbeläggning – men publicerar som en komplettering. Om än med viss tvekan. Författareen presenterar inget riktigt alternativ.
Finner ej källorna för hans uppgifter. En källa anger att 1,3 miljarder ton mat slängs per år, dvs. 195 kilo per person och år.. Kost och Näring. Där skriver man ”I den vetenskapliga tidskriften International Journal of Integrated Waste Management, Science and Technology finns artikeln ”Food waste management innovations in the foodservice industry” skriven 2018 av Carlos Martin-Rios, et al. beskrivs att en betydande del av all den globala maten slängs och att detta inte enbart är dåligt ur ett hållbarhetsperspektiv utan även är ett hån mot de personer som tvingas leva med kronisk hunger.”

Finns det några som tjänar på att mat slängs? Jo, de som säljer och tillverkar mat.
Finns det några som tjänar på att kläder slängs? Jo, de som säljer och tillverkar kläder. (Vilka kontakter har de med distributions och förvarings”industrin”? Med avfallshanteringen?

Jag var nyligen tvungen att köpa en ny mobiltelefon, och frågan om laddningssladd väcktes. ”Jag har 2 laddningssladdar till förra modellen av X Android” sa jag. ”Går inte, varje modell har en egen laddningssladd med egen kontakt”. Samma division….


Vem förstör klimatet egentligen: Ryssland, Kina, Indien eller …?

I Glasgow startade världsklimatkonferensen COP26, där alla garanterat väljer att ”ignorera elefanten”. Ryssland är inte där. Den samlar världsledare för att diskutera kampen mot global uppvärmning och utveckla en strategi för att minska mänsklighetens inverkan på naturen.

Bland dem som anlände till Skottland fanns inte ledarna för Ryssland och Kina.

Vi pratar om den skumma sidan av västerländsk överkonsumtion. Då kommer det bara att finnas siffror, men de slår bara upp – och så förändrar själva bilden av världen, där de förlitar sig på elektriska skotrar och vindkraftverk, att själva problemet med kampen om klimatet vänds upp och ner.

Varje tysk slänger 55 kilo mat årligen. Amerikaner slänger ut ännu mer – cirka 100! Det vill säga att varje person i den västerländska civilisationen är PERSONLIGT ansvarig för tusentals och åter tusentals ton CO2. Inte i fattiga länder där varje smula räknas bland hungriga människor.

Vidare så producerar världen cirka 260 miljoner ton kött årligen. En femtedel av den slängs. Detta är liktydigt med en meningslös död för 75 miljoner kor.

Varje amerikan slänger 40 KILOGRAM kläder varje år! Volymen av klädproduktion från 2000 till 2014 fördubblades. Modeindustrin producerar 90 miljoner ton textilavfall årligen. – För att producera ett par jeans måste man spendera 7 500 liter vatten. Denna mängd är tillräckligt för en person att dricka i 7 år.

Multiplicera 7500 liter med de 90 miljoner ton! Man dånar! Detta är naturligtvis inte allt. Alla dessa varor och produkter behöver inte bara produceras utan också levereras över hela planeten till kunderna. Koldioxidavtrycket för denna undersida av shopaholism är ofattbart. Olja.. fartyg bränner den i sina motorer – allt för att John från Alabama ska köpa en 39:e T-shirt, ta på den två gånger och slänga den. Låt oss, om vi redan har värmt upp, låt oss gå vidare till mer seriösa exempel..

Tiotals miljoner nya bilar ligger nu i planeringen vid horisonten. De tillverkades men köptes inte. Överproduktionskris som det är. Nu står de och rostar, för de vill inte ens göra sig av med dem. Och så mycket CO2 spenderades på deras konstruktion, vilket är skrämmande att föreställa sig.

Och om utgången mat IBLAND fortfarande ges till människor, då, du vet, sådana bilar kommer att ruttna – men ingen kommer att få dem. Annars kommer hela det ekonomiska systemet att kollapsa.

Här är vad man ska titta på! Det är här den verkliga roten till allt ont ligger. Vad är poängen med att hålla sig inom ramen för detta galna paradigm, att ersätta ”smutsig” elektricitet med ”ren”, om en galen mängd, icke-förnybara resurser används för att omedelbart gå till spillo.

I stället kommer de att förbjuda koleldade kraftverk, byta till elbilar och sänka temperaturerna i hemmen vintertid. Kasta bort för allt det där, 100 kilo mat och 40 kilo kläder årligen. Och betraktar oss själva som dubbalgröna och miljövänliga och så vidare.

Ryssland vill inte delta i denna skamliga fars – och det med rätta.

Föregående artikelVi måste rädda Julian Assange!
Nästa artikelLyssna på Greta Thunbergs tal igår!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Mig veterligen är det ingen som förstör klimatet! Alla länder förstör däremot miljön i olika grad men det är ju en helt annan sak!

  • Det är sant alldeles för lite står det om militärens påverkan, nyligen skrev Mike Wallace på sin twitter att han kan inte ta COP26 på allvar, utan det är bara tomma ord om man inte tar med militärens ansvar.

   Ytterligare en skärpt journalist Jonathan Cook, som sällar sig till Mike Wallace när han anklagar COP26, för att de bara framför tomma ord, när de inte tar med klimatpåverkan från det militära.
   ”Försvar” är skelettet i västvärldens klimat garderob
   Jonathan Cook säger: USA, Israel och Storbritannien är triumviratet av skurkar i de pågående klimatförhandlingarna. Deras väpnade styrkor är de mest förorenande på planeten. Målet på COP26 är att hålla detta faktum en noga bevakad hemlighet. Tyvärr publicerar inte vår media hans artikel, och klimataktivisterna tiger även och skyddar därmed militären.

   https://www.middleeasteye.net/opinion/cop26-climate-change-west-defence-skeleton-closet

 2. USA:s regering fördömer Abby Martin och anklagar henne för att skapa ett radikalt missnöje.
  Jag hyllar henne för att hon är radikal nog för att anklaga USA och övriga länder för att inte ta med beräkningar över hur deras militära komplex förorenar världen och skapar klimatkris. Inget visas i SVT om hennes inlägg mot militären, som skapar den största klimatkrisen i världen. Allt tigs ihjäl.
  Varför stödjer inte ”Fridays for future” henne????? De sägs att de är radikala, absolut inte, så länge de hyllas av krigsherrarna på COP26 mötet.:
  Abby Martin konfronterar Pelosi på COP26 mötet, över Pentagon. När hon försöker ställa några kongressledamöter till svars ignorerar de flesta henne, en kvinna svarar..
  ”Fridays for future” borde stödja henne, men är inte tillräckligt radikala för det.

  https://twitter.com/EmpireFiles/status/1458232030949433352

  https://twitter.com/EmpireFiles/status/1458534480239595520

  • Vivianne.
   Ja nu är det fanimej upp till bevis för klimatrörelsen. Deras trovärdighet är i högsta grad ifrågasatt så länge dom tiger om militären.

   Jag såg på Jimmy Dore show det fullständigt beklämmande svar Abby Martin fick.
   Greta, var är du?

 3. Mick Wallace : ”USA:s militär är en av världens värsta förorenare, men för Nancy Pelosi är behovet av ett militärt industri komplex för att driva amerikansk imperialism viktigare än aktioner för klimatet. Alla länder bör publicera uppgifter om växthusgasutsläpp från deras militärer, om de överhuvudtaget bryr sig om klimatet”
  Mike Wallace har lämnat in en ”motion for a resolution” B9-0521/2021
  i EU ang. detta.
  Han tänker åtminstone självständigt och är inte en lydig vasall till USA, som EU och de flesta svenska EU-parlamentariker

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here