Vid BRICS-mötet anklagas Israel för folkmord i Gaza och man kräver varaktig humanitär vapenvila

8
814
BRICS. Foto VCG. Global Times

Media har idag glädjande nyheter ”Hamas och Israel är överens om en tillfällig vapenvila och att ett antal ur den av Hamas tagna gisslan släpps. Den israeliska regeringen godkände avtalet efter ett möte natten mot onsdagen svensk tid.” Det talas om en vapenvila på 4-5 dagar innan Israel åter upptar striderna för att ”nå sitt mål”. Rapporten om BRICS skrevs innan, igår kväll, och är också viktig.

_________________________

BRICS-länder anklagar Israel för ”folkmord” och uppmanar till ”omedelbar” vapenvila i Gaza. BRICS-länderna uppmanade på tisdagen till en omedelbar och varaktig humanitär vapenvila i Gaza under ett extra toppmöte där Sydafrika anklagade Israel för krigsförbrytelser och ”folkmord” på det palestinska territoriet.

Pretoria stod värd för det virtuella BRICS-mötet, med de stora tillväxtekonomierna, inklusive Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och några arabiska och afrikanska gäster, som syftade till att utarbeta ett gemensamt svar på Israel-Hamas-konflikten.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa anklagade Israel för krigsförbrytelser och ”folkmord” i Gaza.

”Den kollektiva bestraffningen av palestinska civila genom Israels olagliga användning av våld är en krigsförbrytelse. Det avsiktliga förnekandet av medicin, bränsle, mat och vatten till invånarna i Gaza är liktydigt med folkmord”, sade Ramaphosa.

Striderna har rasat i Gaza efter att beväpnade Hamas-män dödade omkring 1 200 människor, mestadels civila, under gränsöverskridande räder den 7 oktober, den dödligaste attacken i Israels historia.

Som vedergällning inledde Israel en obeveklig bombkampanj och markoffensiv i Gaza, som styrs av Hamas, och dödade mer än 13 300 människor, tusentals av dem barn.

Omedelbar vapenvila
Ramaphosa efterlyste också ett ”omedelbart och omfattande eldupphör” och utplacering av en FN-styrka ”för att övervaka upphörandet av fientligheterna och skydda civila.”

Han tillade: ”Som enskilda länder har vi visat vår allvarliga oro över död och förstörelse i Gaza.

”Låt detta möte bli en uppmaning till oss att kombinera våra ansträngningar och stärka våra åtgärder för att få ett slut på denna historiska orättvisa.”

Sydafrika har varit en uttalad anhängare av den palestinska saken, och det styrande partiet African National Congress (ANC) har ofta kopplat den till sin egen kamp mot apartheid.

Tidigare denna månad återkallade Pretoria alla sina diplomater från Israel och förra veckan gick man samman med fyra andra länder och krävde en utredning av konflikten av Internationella brottmålsdomstolen.

På måndagen sade Israels utrikesministerium att man också hade återkallat sin ambassadör till Pretoria för konsultationer.

Fredskonferens
Kinas president Xi Jinping talade också vid ett virtuellt toppmöte med andra BRICS-ledare på tisdagen och uppmanade till en ”internationell fredskonferens” för att lösa konflikten mellan Israel och Hamas.

”Det kan inte finnas någon hållbar fred och säkerhet i Mellanöstern utan en rättvis lösning på Palestinafrågan”, sade Xi och talade genom en tolk.

Han uppmanade till ”ett tidigt sammankallande av en internationell fredskonferens som är mer auktoritativ för att bygga internationell konsensus för fred”.

Sedan utbrottet av den senaste palestinsk-israeliska konflikten har Kina arbetat aktivt för att främja fredssamtal och vapenvila, och Peking har gett bistånd ”för att underlätta den humanitära situationen i Gaza”, vilket Xi avser att fortsätta göra.

Kina har historiskt sett sympatiserat med palestinierna och stött en tvåstatslösning på den israelisk-palestinska konflikten.

Vid mötet deltog även representanter från Saudiarabien, Iran, Egypten och Etiopien.

FN:s generalsekreterare António Guterres deltog också.

Indiens premiärminister Modi hoppade över det virtuella BRICS-Plus-toppmötet och skickade istället sin utrikesminister Jaishankar.

Källa: https://www.rfi.fr/en/international/20231121-brics-nations-accuse-israel-of-genocide-and-call-for-immediate-gaza-truce

Föregående artikelChris Hedges och Jeffrey Sachs: 60 år efter Kennedys död – och dagens Ukrainapolitik.
Nästa artikelRepublikansk kongressledamot i USA föreslår att palestinierna dödas. Guardian: ”Uppmaning till folkmord”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

8 KOMMENTARER

 1. De krafter som ser till att apartheid israel försvinner gör hela mänskligheten en jättestor tjänst!

 2. De är inte kloka Israel och deras supporters!

  ”Republikanen Michelle Salzman säger att alla palestinier ska dödas. Guardian kallar det uppmaning till folkmord och skriver: ”Outrage continues to grow over a public comment made by a Florida state Republican lawmaker calling for all Palestinians to die.”
  https://twitter.com/gad_media/status/1727241814942335396

  Men såklart är detta inget som svensk media rapporterar som skyddar Israel.

  • Salzam är en av alla dessa ”USA” politiker med dubbla lojaliteter vars ledstjärna är ”israel först”

   • Fast har de verkligen ”dubbla” lojaliteter? Jag tycker nog alla dessa som i många decennier svansat kring det eviga israeliska våldet har faktiskt SAMMA lojaliteter, och de döljs inte och aldrig heller. Israel verkar vara en lika lydig amerikansk delstat -och våldsam som en sådan- på samma vis som de andligen styr Washington från Israel. An axis of evil and violence, helt enkelt.

    Precis som London och Washington på 1980-talet hårt hävdade den sydafrikanska fascistiska apartheid-staten som ”en frihetens fyrbåk i Afrika” (ett land som var i princip i konstant konflikt med alla länder i hela södra Afrika) och kallade ANC för just….terrorister – så ändrades de strax därpå.

    Om tio år kommer alla de som just svansat runt Israel och dess apartheidsystem att hylla det palestinska folket som hjältarna i regionen och ta avstånd från precis allt i den israeliska tidigare våldsamma och mordiska politiken. Som västerländska politiker kring år 1994 ”alltid (överallt) hyllat kampen mot det fascistiska apartheid i Sydafrika och visat sig vara bästa vän med Mandela”.

    Bara det att de ljög. Deras band och lojaliteter till det fascistiska Sydafrika, ”Fyrbåken för frihet och civilisation”, var bara alltför pinsamma. Minst sagt. Fascistkramare blev plötsligt sydafrikanska demokrater – fast i västvärlden.

    Om tio år kommer ingen villa kännas vid att de hyllat Israel året 2023 och kanske än mer ansvarslöst åkt till ockupationsmaktens Apartheid-Israel och kramat om Netanyahu – en år 2033 ordinär fängelsekund i form av krigsförbrytare dömd för brott mot mänskligheten och folkmord i Haag.

 3. Världen förändras kraftigt. Det är tydligt.

  Indiens position är här dock helt motstridig. I indisk media och i stora delar av det indiska politiska klimatet, som är helt anti-muslimskt och i stora delar sluter Indien ganska homogent upp på Israels sida i denna konflikt; man kan helt enkelt inte hamna på samma sida som den numera också nukleära arvfienden Pakistan.

  Detta är nog anledningen till att Indiens premiärminister Modi inte företrädde Indien på mötet: han är i detta fall helt pro-israelisk.

  Den nya multipolära världen innebär att – som vi ser i det indiska fallet – att någon strikt lojalitet inte alltid råder internt inom BRICS heller.

  Även den nyvalde extremt nyliberale-superkonservative presidenten Milei i Argentina, har uttalat vägran att träffa företrädare för flera BRICS-länder som Kina och Brasilien som han anser ”är kommunister”, vilket uppenbart kan försvåra eller rentav förinta Argentinas kommande medlemskap i BRICS. Nu har dock inte den nye presidenten Milei någon minsta majoritet i det argentinska parlamentet; uppförsbacke med andra ord.

 4. ”Vi går vidare in på det historiska beslut som tagits av BRICS-länderna – Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika – att införa sanktioner mot USA och Storbritannien i denna ögonöppnande video. Påföljderna är en reaktion på de senaste missilangreppen mot Houthi-rebeller i Jemen av USA och Storbritannien. Diskussioner om militära interventioner, internationell diplomati och den skiftande globala maktdynamiken har sporrats av denna fråga.

  De nuvarande missilangreppen utgör en förevändning för den pågående, världsomspännande olyckan som Jemenkonflikten är. Med tanke på att Houthi-rebeller, den internationellt erkända regeringen och andra regionala aktörer har varit inblandade i ett dödligt inbördeskrig i Jemen sedan 2014, är det absolut nödvändigt att förstå bakgrunden. Det jemenitiska folket har genomlidit stora humanitära svårigheter till följd av konflikten, som har väckt uppmärksamhet från hela världen.

  Upprördhet och fördömande har utlösts av USA och Storbritanniens senaste missilattacker, som har eskalerat situationen. Kritiker hävdar att genom att ta dessa steg har situationen förvärrats och tvivel om giltigheten av ensidiga militära interventioner har skapats. BRICS-länderna, kända för sitt engagemang för att avstå från att blanda sig i suveräna staters inre angelägenheter, har uttryckt allvarlig oro över dessa attacker och hur de kan påverka stabiliteten i regionen.

  Responsen från BRICS-länderna är ganska imponerande. Tillsammans har dessa växande världsmakter valt att sätta ekonomiska straff, diplomatiska blockader och ett vapenembargo mot USA och Storbritannien. Med tanke på att USA och Storbritannien har nära ekonomiska förbindelser med Kina och Indien, två av världens största ekonomier, har detta beslut långtgående effekter. Införandet av sanktioner kan ha en negativ effekt på utländska investeringar, handel och finansmarknader, och därmed påverka arbetsmarknaderna och den ekonomiska stabiliteten.

  När det gäller diplomati kan USA och Storbritannien bli mer och mer ensamma i världen. Spänningar mellan dem och deras långvariga vänner i Europa och Mellanöstern kan urholka deras inflytande i globala forum. Grundläggande oro för framtiden för västerländska allianser och deras förmåga att påverka internationell politik tas upp av detta diplomatiska nedfall.

  Ett av huvuddragen i sanktionerna är vapenembargot, som har makten att förändra karaktären på den internationella vapenhandeln. På grund av inverkan på deras försvarsentreprenörer och militära resurser kan USA och Storbritannien, två av de största vapenexportörerna, ha svårigheter. Andra länder kanske kan dra fördel av denna förändring för att fylla hålet och förändra den geopolitiska maktbalansen.

  BRICS-sanktionerna utmanar västländernas långvariga hegemoni i internationella angelägenheter och förebådar en dramatisk förändring i den globala maktbalansen. Framtiden för global styrning och förmågan hos internationella organisationer som Världshandelsorganisationen och FN att förändras med tiden ifrågasätts också av denna utveckling.

  Att komma ihåg Jemens humanitära situation är avgörande mitt i dessa geopolitiska och ekonomiska konsekvenser. Jemens lidande fungerar som en nykter påminnelse om de mänskliga kostnaderna för fientligheterna som utlösts av rivaliteter mellan geopolitiska grupper. För att minska det civila lidandet har BRICS-länderna betonat betydelsen av en omedelbar vapenvila och tillhandahållandet av humanitär hjälp.

  De senaste missilattackerna mot Houthi-rebellerna i Jemen ledde till att BRICS-straff infördes mot USA och Storbritannien, vilka diskuteras i detalj i den här videon. De världsomspännande konsekvenserna, som omfattar effekterna på ekonomin, diplomatiska återverkningar, vapenembargot och den förändrade maktdynamiken, undersöks grundligt. För att lösa konflikter och garantera välfärden för drabbade befolkningar är internationellt samarbete och diplomati avgörande, vilket den pågående humanitära katastrofen i Jemen visar. Missa inte denna omfattande genomgång av en avgörande period i internationella angelägenheter.”

  BRICS-sanktioner på Storbritannien och USA efter missilattacker på Houthi-rebeller nyligen!
  https://www.youtube.com/watch?v=2pU15CpJ4xk

  • För två veckor sedan kom västvärldens främste förutspående och ofta lika sannspående sociolog Dr. Emmanuel Todd ut med boken ”La defaite de l’occident”, ungefär ”Västvärldens besegrande”. Denne författare skrev år 1976 den träffsäkra boken ”La chute finale” (ung. ”Det slutgiltiga fallet”) som i bland annat de sovjetiska födelsetalens statistik och barnadödligheten för nyfödda som steg i Brezjnev-epokens stagnation – där pengarna gick alltmera till vapen; klassiskt och precist 15 år innan det hände, det sovjetiska systemets fall åren 1988-1991. I boken ”Après l’Empire” (ung. ”Efter imperiet”, som i svensk översättning fick det mer lustigt cyniska och politiskt sarkastiskt ironiska namnet ”Låtsasimperiet”) år 2002 som förutsåg att det amerikanska världssystemets tilltagande oförmåga att både inrikes och utrikes klara av ledarskap och ordning (han fick således rätt även där) – och nu en ny bok där han i flera steg ser hur västvärlden tilltagande förlorar fotfäste, ledarskap och inte minst auktoritet och tilltro i resten av världen, ofta tack vare Washingtons alltmer tilltagande politiska halsstarrighet och filosofisk-historiska kompletta okunnighet och tron på egenpropagandistiska och storhetsvansinniga propagandafraser (som de dessutom ännu värre tycks tro på själva). Alla länder vill gärna nog ha till exempel Europas levnadsstandard, demokratiska stabilitet (nåja), öppna och fria samhälle med mänskliga rättigheter (som oftast) och dess relativa rättssäkerhet och rättsstat (även här: nåja…), men den omgivande världen vill ha snabba och alltmer snabbare ekonomiska och materiella, liksom personliga, resultat utan en massa allmänt principstarkt europeiskt upplysningsgodskrafs att störa de alltmer auktoritära och krigsinställda länderna lite här och var. Många regioner går mot alltmer tillstånd av hårdare konflikter (Sydostasien) och rentav risk för storkrig, som inga är beredda att satsa och långsiktigt arbeta för demokrati, jämlikhet och rättssäkerhet – i kombination. Här kommer Europa bli alltmer isolerat, och alltmer flyktingar från den auktoritära världen utanför att kanske förgäves söka sig hit.

   Har Emmanuel Todd förutspått detta – ja, då torde det helt enkelt återigen vara på väg att inträffa steg för steg!

   Så där får jag hålla med min gode kollega arbetarklass text i smått och stort här skriven ovan.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here