Vinner Ukraina kriget?

18
1795
Sjukhuset i Mariupol.. Hökvarter för Azovbataljonen? Bild Moon of Alabama

Media har en klar tendens att rapportera om framgångar för Ukraina, och rentav att Ukraina vinner kriget, med uppgifter från t.ex. brittisk underrättelsetjänst och överstelöjtnanten Paasikivi. Jag har, närmast som komplement, publicerat några artiklar med annan bedömning. Här en från Moon of Alabama. Jag anser att jag har för litet kunskap för att själv ha en bestämd uppfattning om slutlig utgång. Oklart om Rysslands militära mål.

________________________________________________________________________

Fler mainstreammedia rapporterar nu om den enorma skada som det ryska artilleriet orsakar de ukrainska fronttrupperna. Till och med New York Times har anslutit sig till detta:

Under beskjutning av Rysslands långdistansarsenal och med ett desperat behov av ammunition och vapen är de ukrainska styrkorna fortfarande underlägsna på östfronten, enligt militäranalytiker, ukrainska tjänstemän och soldater på plats.
Bara en enda strid under torsdagen och fredagen på en liten del av linjen, i en skog norr om staden Sloviansk, skickade ett dussin ukrainska soldater till ett militärsjukhus med svåra splitterskador.

”Man frågar hur striderna går”, sade Oleksandr Kolesnikov, befälhavare för ett kompani av soldater som strider i skogen, intervjuad på en ambulansbår utanför ett militärsjukhus i Kramatorsk. ”Det fanns en befälhavare för kompaniet. Han dödades. Det fanns en annan befälhavare. Han dödades. En tredje befälhavare blev skadad. Jag är den fjärde.”

Ett annat exempel från Washington Post:

”Sjuttio personer från min bataljon har skadats den senaste veckan”, säger en soldat och ambulansförare strax utanför sjukhusporten som bara identifierade sig som Vlad, 29 år. ”Jag har förlorat för många vänner, det är svårt för mig. Jag vet inte hur många. … Det blir värre för varje dag.”
Natten innan, sade han, var beskjutningen så högljudd att han knappt fick någon sömn. ”Det är bara artilleri som bombar ner”, sade han. ”Alla skadade kommer från splitter. De flesta killar i skyttegravarna har inte ens sett fienden ansikte mot ansikte.”

Sedan krigets början har jag (Moon of Alabam) pekat på den enorma mängd artilleri som de ryska styrkorna traditionellt använder.

Den ”västerländska” doktrinen, som i huvudsak är USA:s doktrin, satsar på luftherravälde. Fiendens luftförsvar förstörs under krigets första dagar. Därefter utplånas fiendens formationer genom att man använder en enorm mängd flygbombningar mot dem.

Den ryska doktrinen har aldrig trott på luftherravälde. Ryssland har självt ett utmärkt luftförsvar, så landet vet vad det talar om. För att förstöra fiendeformationer använder Ryssland artilleri, mycket artilleri.

En vanlig amerikansk brigadstridsgrupp (BCT) har två eller tre bataljoner med stridsvagnar eller infanteri som frontformationer och en bataljon artilleri som stöd. Resten av brigadens trupper utgörs av olika stödenheter.


Istället för ett 3 till 1-förhållande mellan frontformationer och artilleriformationer har ryska enheter ett 1 till 1-förhållande. Ryska motorskyttebrigader har också två eller tre bataljoner som frontformationer, men de har också tre artilleribataljoner med olika kanoner och missiler till stöd för dessa.


Denna 1 till 1-ratio upprepas på nästan varje nivå – bataljon, brigad, division, armé – i de ryska markstyrkorna. Så här ser det ut när det tillämpas.

Om inte de försvarande styrkorna är starkt skydd av pansar eller extremt väl nedgrävda, vilket de hade varit i åtta år vid Donetskfronten, har de inget hopp om att hålla stånd mot det ryska artilleriet.

Sedan den ryska armén bröt igenom den omedelbara frontlinjen har ukrainarna förlorat skyddet från befästa förläggningar och är på flykt.

Inget av ovanstående är nytt och det var anledningen till att jag och andra kunde förutspå att den ukrainska armén skulle förlora kriget.

 

Föregående artikelLedare i Svenska Dagbladet: Sverige bör dra tillbaka sin Natoansökan pga. Turkiet!? Men finns bättre skäl?
Nästa artikelSe filmen! Nytt bra möte om fine visselblåsaren Julian Assange och den minskande yttrandefriheten
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. 1 juni 2022, 10:56
  Ambassadör för folkrepubliken Luhansk: Sanningen om förlusterna av de väpnade styrkorna i Ukraina kommer att orsaka en explosion av indignation i Ukraina.
  Zelensky tvingas göra detta uttalande för att inte bli stämplad som en lögnare och sätta press på väst för att få fler vapen. Samtidigt kan han inte berätta sanningen, av rädsla för medborgarnas missnöje, säger LPR-ambassadören i Ryssland Rodion Miroshnik till tidningen VZGLYAD.

  Tidigare uppskattade Volodymyr Zelenskyy förlusterna för Ukrainas väpnade styrkor till 60-100 personer per dag. Zelensky förringar tydligt omfattningen av förluster på den ukrainska sidan. Faktum är att mot bakgrund av överlämnandet av 8 000 UAF-krigare och rapporter om massbegravningar och meddelanden om försvunna personer är det helt enkelt omöjligt att fortsätta prata om sådana siffror, säger LPR:s ambassadör i Ryssland.

  Enligt diplomaten riktar sig själva informationen till två målgrupper samtidigt. ”För det första måste han erkänna stora förluster. För det andra är detta ett försök att visa den västerländska publiken att Kiev har det svårt och att de behöver ytterligare pengar och typer av vapen. Han kan inte berätta sanningen, eftersom han fruktade en explosion av indignation från ukrainarna”, förklarade samtalspartnern.

  Miroshnik uppmärksammade också det faktum att Zelensky inte talade om den snabba ökningen av den ukrainska militärens dödsfall. ”Territoriella bataljonens bataljoner skickades till fronten. I själva verket är det människor som först igår tog till vapen. Och, som praktiken visar, dör de i massor, plus moralisk och psykologisk stabilitet lämnar mycket övrigt att önska. De vet helt enkelt inte hur de ska slåss och klagar ständigt över bristen på vapen och sjukvård”, konstaterar diplomaten.

  Samtidigt har Ryssland en chans att förmedla sanningsenlig information till både Ukraina och västvärlden, är samtalspartnern säker. ”Medieutrymmet är nu stängt för oss. Men med tiden kommer människor att börja leta efter alternativa informationskällor. Det återstår för oss att berätta sanningen och noggrant verifiera varje figur”, avslutade Miroshnik.

  Dagen innan sa Ukrainas president Volodymyr Zelensky att de dagliga stridsförlusterna för Ukrainas väpnade styrkor är cirka 60-100 soldater dödade och cirka 500 skadade. ”Situationen är mycket svår”, tillade han. Enligt Zelensky håller ukrainska väpnade formationer i öster ”försvarets omkrets”, medan de i Charkiv-regionen ”motanfaller och utövar påtryckningar.”

  Enligt expertuppskattningar översteg de oåterkalleliga förlusterna av de ukrainska militära och nationella bataljonerna den 24 maj avsevärt 30 tusen människor, utan att räkna tiotusentals skadade och flera tusen fångar, som är förlorade till Ukraina under åtminstone de kommande åren. Tidningen VZGLYAD analyserade vad den verkliga omfattningen av Ukrainas förluster är och varför de är så stora.

  Kom ihåg att den 18 april publicerade det ryska försvarsministeriet för första gången riktiga dokumenterade uppgifter om de oåterkalleliga förlusterna av den ukrainska armén, nationalgardet och utländska legosoldater som anlände, och uppskattade dem vid den tiden till 23 367 personer.
  Samtidigt, två dagar tidigare, uppgav Zelensky att under den ryska militära specialoperationen, påstås de ukrainska väpnade styrkorna förlora upp till 3 tusen människor dödade.
  https://vz.ru/news/2022/6/1/1161089.html

 2. 1 juni 2022 12:43
  Amerika ändrar sin fientliga retorik mot Moskva mot bakgrund av Rysslands framgångar under en speciell operation i Ukraina. Journalisten Yury Kot delade denna åsikt i en intervju med FAN .
  Tidigare sa USA:s president Joe Biden att USA:s huvudmål i Ukraina är att hjälpa landet att bli ”demokratiskt” och ”välmående”.
  Biden är uppenbarligen i något slags overkligt tillstånd. Uppenbarligen förändras hans världsbild beroende på vilken fot han står på. Å andra sidan ser alla mycket väl vad som händer: varje dag har den ryska armén fler och fler framgångar, det blir allt färre territorier där nazisterna styr.
  Visst börjar amerikanerna gradvis ändra sin retorik, men det betyder inte att de ger upp och är redo att ge upp huvudpriset som de har kämpat för i så många år.
  Det är ingen slump att Bidens uttalanden låter mot bakgrunden av Henry Kissingers ord , såväl som kritiska publikationer i amerikanska välkända publikationer som The Washington Post, säger presidenten för Future of the Country Association for the Development. av offentlig diplomati.
  Yuri Kot påpekade också hur mycket Washingtons ord skiljer sig från verkliga handlingar.
  När uttalanden hörs om tilldelningen av 40 miljarder dollar för militärt stöd till Ukraina i kampen mot ryssarna och återvändandet av den amerikanska ambassaden till Ukraina och det uppenbara inflytandet på ukrainska politiker, utbudet av lång- räckviddshaubitser, det här är mer som en vanlig bluff.
  Endast genom handling kan Amerika övertyga hela världen att de verkligen vill ha fred.
  Hittills gör de allt för att öka krisen.
  Tidigare nämnde historikern Volodymyr Kornilov i en intervju med FAN grunden för Ukrainas president Volodymyr Zelenskys avgång.
  https://riafan.ru/23466909-zhurnalist_kot_amerika_menyaet_ritoriku_na_fone_uspehov_rossii_na_ukraine

 3. Den ukrainska krigsmakten gjordes NATO-kompatibel under åren efter kuppen 2014, dvs den kan samverka med NATO:s trupper (antar att det gäller såväl utrustning som sättet att operera). Det här är intressant, för ukrainarnas prestationer, med en stor och välutrustad styrka, är inte imponerande. Framgångarna är få, och enstaka framgångar påverkar inte utgången i stort: Efter ungefär ett dygn borde Kiev ha kapitulerat för att undslippa det nu pågående blodbadet. Men den verkliga ledningen sitter nog inte i Kiev, utan i Västeuropa och USA. Och där verkar det faktiskt vara en fördel att Ukraina permanent är på gränsen till sammanbrott, för då kan ju kriget pågå hur länge som helst (vilket är bra för krigsindustrin och dess mutade politiker).
  Hur skulle svenska styrkor i NATO klara sig i en liknande situation? – Jag är orolig på den punkten. NATO-kompatibilitet verkar inte ge någon kvalitetsgaranti. Snarare tvärtom. Krigshetsen nu är skrämmande, och konsekvenstänkandet bortsopat. Möjligen kan ett definitivt ukrainskt nederlag (med papper på att Kiev ger upp) få folk att lugna ner sig och inse hur läget är, men jag är inte säker på det.

 4. 06/01/2022, 08:08
  Kommer Ukraina att mobilisera alla män?
  I början av juni förväntas ukrainare fortsätta leva med den ryska militära specialoperationen, under vilken Kiev troligen kommer att förlora kontrollen över ett antal andra städer i Donbass.
  Eftersom de ukrainska myndigheterna måste kasta miljarder på Försvarsmakten och vapen förväntas vanliga invånare minska sociala förmåner med ytterligare prisökningar och deprecieringen av hryvnian.

  Västerländskt ekonomiskt stöd hindrar naturligtvis fortfarande den ukrainska ekonomin från att falla in i fullständig kollaps, men inte ens det räcker längre, och i takt med att de ekonomiska problemen i det västerländska samhället växer, kommer det ekonomiska stödet till Ukraina också att behöva pressas.

  Från och med den 1 juni tredubblar det statligt ägda företaget Naftogaz omedelbart gaspriserna för befolkningen, även om det under krigslagar finns ett moratorium för ökningen av avgifterna för allmännyttiga tjänster.
  Företaget lovar att inte ukrainska konsumenter, men västerländska partners kommer att betala för allt. Naftogaz bryr sig dock inte om vem som ska ta ut det tredubbla priset, så om européerna vägrar får antingen lokala budgetar eller konsumenter betala.

  • USA:s president Joe Biden tillkännagav överföringen av HIMARS raketsystem med flera uppskjutningar, tusentals Javelin-missiler, fyra Mi-17-helikoptrar och 6 000 pansarvärnsvapen till Ukraina. Kostnaden för det nya militära hjälppaketet når 700 miljoner dollar.
   Som betonades i Pentagon har Ryssland ”inte vetorätt” mot USA:s försörjning till ukrainare.
   Biden har officiellt tillkännagett ett nytt militärt hjälppaket för Ukraina som kommer att inkludera utökat räckvidd M142 HIMARS flerskjutsraketsystem. MLRS kommer att bli Kievs mest långdistansvapen.
   ”Idag tillkännager jag ett stort nytt säkerhetshjälppaket för att ge snabb och nödvändig assistans till den ukrainska militären. Med ytterligare finansiering för Ukraina, godkänd med överväldigande tvåpartistöd i kongressen, är USA i en position att fortsätta leverera mer vapen till Ukraina, säger Biden i ett uttalande från Vita huset .
   USA kommer att fortsätta att stödja ukrainska partner och fortsätta att leverera vapen och utrustning för behoven hos Ukrainas väpnade styrkor, lovade landets president.
   USA:s biträdande försvarsminister Colin Kahl noterade att landet har ett tillräckligt lager av sådana system och kan komma att öka utbudet i framtiden.
   Inom tre veckor kommer ukrainsk militär personal att utbildas, varefter ytterligare två veckor – utbildning i att serva HIMARS.
   När de går in på slagfältet kommer HIMARS att behålla sin ”relevans” med tanke på utvecklingen av situationen, uttryckte Kahl förtroende. Han tillade också att USA vidtar åtgärder för att undvika att dras in i en konflikt med Ryska federationen.
   Dessutom säkrade Washington ett löfte från de ukrainska myndigheterna, inklusive president Volodymyr Zelensky personligen , att inte använda HIMARS för att slå till mål på ryskt territorium.
   ”Vi har inget intresse av att se konflikten i Ukraina expandera eller eskalera till tredje världskriget. Vi tar hänsyn till detta. Men samtidigt har Ryssland inget veto mot vad vi skickar till ukrainare. Ukrainarna startade inte detta krig. Ryssland gjorde det”, sa han till reportrar (citerad av RIA Novosti).

   Som specificerats av Pentagon innehåller det nya militära assistanspaketet, förutom MLRS och ammunition, även fyra Mi-17-helikoptrar, tusen Javelin-missiler, 15 taktiska fordon, fem anti-artilleriradar, två luftövervakningsradarer, 6 000 anti- stridsvagnsvapen och 15 000 stridsvagnar, artillerigranater av 155 mm kaliber.
   Det totala beloppet för det nya paketet uppskattas till 700 miljoner dollar.
   Enligt biträdande biträdande försvarsminister Todd Brissil har USA sedan starten av den ryska specialoperationen gett 4,6 miljarder dollar i bistånd till Ukraina, och totalt sedan 2014 – 7,3 miljarder dollar.
   President Volodymyr Zelensky sa på kvällen att han inte skulle ”överföra kriget till Ryssland”, och MLRS skulle användas av ukrainare för att slå tillbaka de ryska truppernas offensiv.

   Som svar betonade Kreml att de inte litade på den ukrainske ledarens ord. ”För att få förtroende är det nödvändigt att ha erfarenhet av de fall där motsvarande löften hölls. Men det finns ingen sådan erfarenhet, säger pressekreteraren för Rysslands president Dmitrij Peskov .
   Tillhandahållandet av HIMARS-missilsystem var den främsta begäran från de ukrainska myndigheterna, eftersom systemen, enligt Kiev, kommer att hjälpa till att avskräcka ryska truppers framfart i öster.

   M142 HIMARS är en universell bärraket som kan bära antingen sex 240 mm kaliber raketer eller en ATACMS operativ-taktisk missil. Projektiler kan träffa mål på ett avstånd av upp till 80 kilometer.
   ”För HIMARS finns det värdigt motstånd från ryska missilförsvarssystem som framgångsrikt skjuter ner Tochka-U-missiler som avfyrar Ukrainas väpnade styrkor.

   Även komplex som S-300, för att inte tala om S-400 och S-500, kommer att klara av HIMARS, säger militärexperten Vladislav Shurygin till Gazeta.Ru .
   Tidigare skickade Washington till Kiev 24 000 pansarvärnssystem, 1 033 luftförsvarssystem, 1 468 missiler, 90 artillerisystem, nio helikoptrar, 33 radarer och 7 888 handeldvapen. Dessutom fick den ukrainska militären 68 000 kroppsrustningar och cirka 49 000 hjälmar.
   https://www.gazeta.ru/politics/2022/06/01/14935568.shtml?updated

 5. Javisst är det så! Ukrainas armé håller på att vinna kriget. Det är bara några mil kvar till Moskva. Hjälten Brambo, Ukrainas motsvarighet till USAs berömde riddare Rambo (fast Brambo är släkt med The Ghost of Kiev), håller ensamt på att jaga Rysslands armé ändå till Moskvas portar. Rysslands kapitulation kommer när som helst, faktiskt, d v s, i det virtuella kriget.

  Källa: senaste rapport från väst experter (med olika scenario) om Ukrainas bataljvinster och krigets vändning🤮.

 6. Ett tips till från mig.
  YouTube kanalen ”Defence Politics Asia”, som bedrivs av en ung Singaporiansk man, gör dagligen ett avsnitt där han på en karta går igenom, och kartlägger, den information han hittat via sociala medier. Han är, i mina ögon, relativt neutral, och har nått stor publik från Amerikanska populistvänstern.
  Hans genomgångar ger en god insikt i krigets dagliga skiftningar och den taktik och strategi som de stridande parterna tillämpar.

  • Tack för tipsen! Såg för övrigt precis att SVT slagit på kommentarsfältet på sina program på YouTube. Hoppas läsare av den här fantastiska nyhetssajten har konton och orkar rätta alla de tokigheter som kablas ut.

 7. Det finns egentligen inga vinnare i krig, men åtminstone kan vi hoppas att USA etniska rensning av ryssar och krigsförberedelser för en invasion och plundring av Ryssland och Kina med NATO kan stoppas. Åtminstone tills vidare.

  ”Situationen är mycket svår” säger Zelensky, och USA gör den värre genom att formligen vräka in vapen. Allt egentligen helt onödigt, hade någon bara lyssnat på Kissinger.

  Liv och egendom förstör helt i onödan, och som så ofta är det USA som driver den utvecklingen.

 8. Eftersom man med hundraprocent säkerhet inte kan lita på USAs krigsmaskin vet vi inte hur det här kommer att sluta.
  Runt USAs ambassad i Ukraina knyts mängder av ”civil” militär personal. De är mer eller mindre involverade i kriget. USA kan skapa en anledning att eskalera lika lätt som vi snyter oss.
  NATO skulle ha lagts ner och USAs militärer skulle ha kastats ut ur Europa för länge sedan. Nu står vi här med skiten upp till halsen.

  • Utgången är given! USA/Nato/Jokeraina på väg att förlora kriget helt och hållet. Även lögnimperiets journalist h***r har börjat sjunga andra verser. T ex kolla detta från en senior journalist h**a som hela tiden förutspådde Rysslands nederlag men är nu illa tvungen att erkänna att Ukriana är förlorat: https://www.telegraph.co.uk/news/2022/06/02/divided-west-giving-putin-second-chance-win/

   Västmediers nya ”hit song” och omvändningen beskrivs på ett roligt sätt här: https://www.rt.com/russia/556523-sanctions-failure-media-ukraine/

   Frågan är näs ska de svenska ditor av typen Voododarski, Vinarsleslki, Lundbergski och Oksaneski börja sjunga samma vers?

  • 6.3.2022, 11:58
   Det ryska försvarsministeriet offentliggjorde förlusterna av den ukrainska väpnade styrkan under den särskilda operationen av den ryska väpnade styrkan den 3 juni
   Det ryska försvarsministeriet publicerade förlusterna av de ukrainska väpnade styrkorna under den särskilda operationen av RF Armed Forces från och med fredagen den 3 juni. Solenka.info fick kännedom om detta. Sedan den 24 februari har rysk militär och allierade styrkor enligt uppgift förstört 186 flygplan, 129 helikoptrar, 187 drönare och 328 luftvärnsmissilsystem.
   Dessutom uppgick förlusterna för de väpnade styrkorna i Ukraina till 3 386 bepansrade stridsfordon, 462 MLRS-installationer, 1 760 fältartilleripjäser och granatkastare, samt 3 376 enheter militärfordon.
   Kom ihåg att den militära specialoperationen av de ryska väpnade styrkorna för att skydda civilbefolkningen i Donbass började den 24 februari 2022.
   https://solenka.info/mo-rf-opublikovalo-poteri-vs-ukrainy-v-hode-specoperacii-vs-rossii-na-3-ijunja.html

 9. Den Ryska Federationens särskilda militära operation bör avslutas vid Ukrainas västra gräns.
  Den fullständiga förstörelsen av Kievregimen kommer att helt kunna rädda ryssarna och ukrainarna från terroristattacker från HIMARS MLRS och andra ”paket” från väst till Kievregimen.

  Utskicket av HIMARS till ukrainskt territorium, som aviserats av den amerikanska sidan, bör betraktas som att Washington korsar ytterligare en ”röd linje” och ett nytt medvetet steg mot ytterligare upptrappning av konflikten i Ukraina. Naturligtvis kommer Ryssland att svara.

  Moskva kommer att slå till dödligt mot beslutsfattande centra. Även de verkliga beslutsfattarnas centra som finns utanför Ukrainas gränser – (Bryssel, London och Pentagon) om Kiev använder vapen som tas emot från USA mot ryska territorier.
  Slutsats.. En sådan bit av ukrainskt territorium borde helt enkelt inte finnas kvar. SVO:s uppgifter kommer att slutföras först när de framryckande kämparna från enheterna i RF Armed Forces och LPR:s NM kommer till Ukrainas västra gräns och ser in i ögonen på de polska, rumänska och moldaviska gränsvakterna.
  Endast detta kan helt och hållet rädda ryssar och ukrainare från terrorattacker från HIMARS och andra ”paket” från väst till Kievregimen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here