Visste Du också detta?

15
1232
Venezuelas flagga är en trikolor i färgerna gult, blått och rött, med Venezuelas statsvapen och åtta stjärnor i en halvcirkel. Flaggan härrör ursprungligen från 1806 men antogs i sin nuvarande utformning officiellt 12 mars 2006. Proportionerna är 2:3.

Kajsa Ekis Ekman har nyligen besökt Venezuela. Två artiklar har publicerats i Aftonbladet.

Den första var denna Så tvingas Venezuela kapitulera Kajsa Ekis Ekman i Caracas: Sanktionerna är olagliga och ett hot mot befolkningen. Del 1.


Gräsrötterna tar strid

Gräsrötterna tar strid Kajsa Ekis Ekman i Venezuela del 2: USA och EU underskattar folkrörelserna.

* ”Vem fan är Juan Guaidó? Vi röstade inte på honom! Vi röstade på Maduro! Och nu går den där runt och säger att han är president!”

Juan Carlos från taxiförarnas fackförening är upprörd. På flera håll i Caracas får jag samma reaktion. Mannen som USA, EU och Margot Wallström har bestämt är Venezuelas president är helt okänd här. För en månad sedan hade folk aldrig hört talas om honom, än mindre röstat på honom. Det enda val han ställt upp i är som parlamentsledamot för landets näst minsta delstat Vargas. Han kom då tvåa med
90 000 röster. Men efter att ha blivit uppmanad av USA:s vicepresident Mike Pence utropade han sig själv till president.”

* ”Enligt den venezolanska konstitutionen kan dock ingen utropa sig själv till president, utan det är folket som väljer. Artikel 233 stipulerar, att om presidenten är ”fullständigt frånvarande” då mandatperioden inleds ska nationalförsamlingens talman kalla till nyval inom trettio dagar. Här, i den högerdominerade nationalförsamlingen, tolkar de konstitutionen så att ”eftersom valet inte var legitimt och presidenten är en tjuv, är han alltså ingen president.””

* ”Jag har nog aldrig varit i ett så polariserat land som Venezuela. Här finns ingenting som är neutralt.”

Samtal med högerman i oppositionen ”Men vad har de för bas inne i landet?
– Ingen alls, säger en venezolansk högerpolitiker och affärsman till mig. Vi har inte militären, vi har inte institutionerna och vi har inte en tillräckligt stor del av folket. Vårt stöd är framför allt utomlands samt hos företagarna. Men tänk om det blir val och så vinner Maduro igen? Vad gör ni då?

– Det kan hända. Vi måste se till att bara ha en kandidat, och helst ska de ha flera. Vi var svaga och splittrade fram tills Trump kom och sa att nu räcker det, nu tar vi över! Det märks att Trump är affärsman, han biter tag och släpper inte. Och nu har vi slutit upp bakom Guaidó. Han är ung men bra, han är inte vek som vissa av de andra i oppositionen som talar om dialog.”

– Att Maduro satt militärer på viktiga poster lite överallt har varit katastrofalt för effektiviteten, men ett genidrag för försvarsförmågan. Venezuela har lärt sig av vad som hände i Chile 1973: man måste alltid ha armén på sin sida. USA har då två alternativ. Antingen ett fullskaligt krig där man krossar armén, staten och hela det civila samhället. Men det är riskabelt och kan kosta både amerikanska liv och en valseger för Trump.Det andra ­alternativet, betydligt ­billigare för USA, är att fortsätta svälta ut Venezuela. Det är den ­vägen som ­Sverige också har valt.

Föregående artikelMånga stater sluter i FN upp bakom Venezuela
Nästa artikelHur USA stryper Haiti i försöken att tvinga på Venezuela regimskifte
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

15 KOMMENTARER

 1. Röda korset går nu ut och varnar för falska transporter in över gränserna mot Venezuela. Det är väl troligen en arm av aidcom-cia som tar till alla knep för att eskalera mer våld i landet, frågan är hur många containrar som landat på ’fel’ sida gränsen flygvägen ( och det är inte mat det handlar om).
  Colombia har ett partnerskapsliknande avtal med US-Nato liknande det Sverige har idag – vi ser nu vilka ’fredsaktioner’ man sysslar med den vägen – och vi har sett det förr.
  IFRC Intl. Federation #RedCross #RedCrescent på Twitter: ”We’ve learned that there are some people not affiliated w/ @cruzrojacol & @CruzRojaVe wearing Red Cross emblems at Colombia-#Venezuela & Brazil-Ven border. We urge them to stop doing this.”
  https://twitter.com/Federation/status/1099374815394308102

 2. Visste du också att den USA stödda och iscensatta statskupp försöket i Venezuela har börjat visa tecken på att den är på väg att haverera?

  ”Guaidós humanitära aktion är ”en katastrof”, rapporterar CNN i en sammanfattning av TV-kanalens analytiker och kommentatorer i Houston och Buenos Aires.
  CNN:s huvudredaktion i Atlanta, USA hade det alltså svettigt igår när den skulle värdera det som skulle bli ”spiken i Maduros och Revolutionens kista”, ”Dagen D”, den 23 februari.”

  https://www.nyhetsbanken.se/2019/02/guaidos-humanitara-aktion-en-katastrof.html#more

  Herr Abrams sannolikt inte kommer tat få sin bloddel …

 3. Visste du också om att Israel var med då Guatemalas folk utsattes för systematisk fängelse, tortyr och mord?
  Guatemala var platsen där ett av historiens värsta brott begicks av militären, USA och marktjuvarnas sammanslutning israel.

  ”Israel was also complicit in the genocide, supplying arms and training mercenaries. In fact General Rios Montt, the military general who is largely blamed for directing the genocide, gave his personal thanks to both the US and Israel for assisting him conducting the systematic rape, torture and slaughter of the country’s indigenous population. Trained at the infamous School of the Americas Montt, who died in April of last year, was an evangelical Christian minister and a personal friend of ultra-conservative televangelists Jerry Falwell and Pat Robertson. This is instructive since we now have Christian dominionists like Pence and Pompeo at the helm. Montt was also unquestioningly supported and praised by President Ronald Reagan. “President Ríos Montt,” Reagan said, “is a man of great personal integrity and commitment. I know he wants to improve the quality of life for all Guatemalans and to promote social justice.”

  Visste du också att efter israels kallblodig mord och kapning av skeppet Mavi Marmara så kallade Chavez Israel med dess rätta namn: “terrorist and an assassin.” Därför stödjer marktjuven landsförrädaren Guiado och gör allt för att störta Maduro

  https://www.middleeastmonitor.com/20180622-how-israel-helped-latin-americas-death-squads-part-2/

 4. En som i mitt tycke har förmåga att hålla två tankar i huvudet samtidigt är Noam Chomsky. Samtidigt som han kritiserar Venezuelas korruption och ekonomiska katastrof utan att falla i den vanliga fällan att skylla på ”blockaden” så förmår han att ta avstånd mot USAs inblandning i Venezuela:
  https://www.youtube.com/watch?v=S1gUR8wM5vA
  Chomsky kritiserar som vanligt från vänster utan skygglappar och undviker på så sätt både att inta högerståndpunkten att stödja den nya korrupta överklassen kring Maduro och den andra högerståndpunkten att stödja utländsk inblandning.

  • Jag har lyssnat nu på Youtube med Chomsky. I svepande ordalag talar han om ekonomiska misstag i länder i Latinamerika (vilket förstås är en realitet), om djup korruption i svepande ordalag. Inget konkret, inga belägg. (Jag är ganska intresserad av fakta). Han nämner inte ev. betydelsev av USA:s politik, än mindre USA-imperialism. Inget om hårda klasskonflikter, eller om sabotage från högern. Ett svagt inlägg.

 5. Lömsky har du själv läst artiklarna? På vilket sätt ställde sig Chomsky på imperiets sida i Syrien. Och var i artikeln sägs det att Chomsky stödde ”imperiets” slakt av Libyen? Du är verkligen lömsk(y). Vad är din egen åsikt om Gadaffi förresten? Förtjänar han inte åtminstone liiiite kritik?

  • ”Förtjänar lite kritik” – det är ett trams argument. Man kan lik gärna säga att alla förtjänar lite kritik – det är intet sägande.

   Artikeln anger på vilket sätt. Läs själv och återkom.

   Chomskys åsikt ger jag inte fem öre för. Att han stödde Libyens slakt är bekräftad. Att han anser Assad är en diktator är känd. Att hans kritik av marktjuven är ljum är likaså känd. Utforska och läs själv.

   • Jag har läst artikeln om Chomsky och hittar inget av vad du påstår. Så eftersom du inte vill ge exempel på hur Chomsky har stött vare sig slakten i Libyen eller i Syrien, tvärtom artikeln säger precis tvärtom, så utgår jag från att du är en av de många troll som dyker upp på den här bloggen med roliga pseudonymer men som bara har som syfte att förstöra debatten.

    • Förstora? Det står ”How Noam Chomsky Betrayed the Syrian People” i artikeln. Mer tydligt kan an inte skriva.

     Om Chomskys falska analyser om Libyen kan du läsa här https://www.inclusivedemocracy.org/journal/vol7/vol7_no1_takis_Libya_part2_degenerate_left.html

     Om Chomsky är din guru så säg det. Annars verkar det som att du har svårt att erkänna att du hade fel. Dessutom brukar du anklaga Venezuelas regering för t ex problem som Junkee-stan skapade.

    • Sven,
     Glöm inte det fria ordet. Det är viktigt i en demokrati. Jag tror faktiskt Romelsjö står för det. I den mån det bara går. Allt går ju inte att publicera av olika anledningar. Det finns kommentarsregler. Man får ta dem som både villkor och riktlinjer allt efter det krävs. Det är ju politisk debatt här så det måste finnas ett visst svängrum om det ska inspirera och bli en livaktig debatt. Jag klarar kommentatorn med olika alias. För mig är det inga problem.

 6. Ok Lömsk, jag har nu tagit två citat från artiklarna du refererar till. Kan du visa var i dessa citat Chomsky stödjer en invasion av Syrien och Libyen?
  ”Chomsky believes the idea of conducting a humanitarian intervention in Syria is a red herring. Just about “every use of force is called humanitarian intervention” and almost always intervention is not humanitarian at all and is, in fact, “in the interest of those carrying out the force,” Chomsky said. From his point of view, in intervening in Syria, the United States has done little other than support the forces that are creating and sustaining the country’s “jihadist” movement.”

  ” think efforts could be made to provide assistance and protection to the parts of the population that have succeeded in liberating parts of Libya. However, nobody wants a western intervention. That would probably be not only wrong but also disastrous”

 7. Arbetarklass, jag heter egentligen Kurt. Allvarligt talat Klasse, en person som gör inlägg under en pseudonym och som skickar länkar som stöd för sitt resonemang och vars innehåll säger motsatsen ger inget ärligt intryck. Han/hon/hen/den/det litar helt enkelt på att ingen skall orka läsa länkarna. Vanligt trollbeteende på sociala media. Sociala media just nu är överfyllda av fake news. Har hittat en funktion, trycker på originalbilden (öppna bilden så många gånger det går), upp kommer alternativet att söka bilden på Google. Det visar sig t.ex att bilder som nu sprids om amerikanska trupper som är beredda att attackera Venezuela från Curaçao har använts flitigt både i Afghanistan, Peru och Jemen och är upp mer än 10 år gamla. Fake news är duktiga på att skapa krigshysteri men gynnar inte en fredlig utveckling.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here